Motorisch gehandicapten in België
Inhoud blog
  • Dagcentrum Terranova
  • Vorming Tievo V.Z.W.
  • Beroerte door bloedklonter: goed om weten....!!!]
  • Slechts 105 mensen krijgen PAB in 2010 - meer dan 5.000 Vlamingen blijven in de kou staan:
  • Cholesterol te hoog waardoor veel kans op beroertes

    Zoeken in blog


    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     


    Startpagina !

    Site van motorisch gehandicapten
    09-12-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Blijf me zo toch niet aanstaren:

     

    Anders, maar niet minder is de naam van de campagne die meer respect vraagt voor mensen met een zichtbare handicap. Bezielster is Yvonne Dendooven van de vereniging Zichtbare Handicap.

    “Herken je dit: aangestaard worden, vermeden worden, nieuwsgierige vragen en ongepaste opmerkingen”, vraagt ze ons. Yvonne weet er van mee te spreken. Toen ze 11 jaar oud was, kreeg ze hersenvliesontsteking. De inwendige bloedingen van toen leidden ertoe dat haar vingers geamputeerd werden en dat diverse ingrepen nodig waren met heel wat littekens op aan armen, benen en in haar gezicht tot gevolg.

    “Hoe ‘gewoon’ ik ook was voor familie, vrienden , collega’s, kennissen en hoe probleemloos ik mij ook kon bewegen in deze besloten leefwereld, eens daarbuiten was het een heel ander verhaal”, vertelt Yvonne op haar website. Zelfs vandaag nog, Yvonne is ondertussen 48 jaar oud, is het elke keer een gevecht van zichzelf en de buitenwereld als ze ergens ‘alleen’ naar toe moet. “Die slechte herinneringen en dagdagelijkse nieuwe confrontaties blijven me achtervolgen. Zelden lukt het me echt ontspannen te genieten van een bezoek aan de bioscoop, een partijtje zwemmen met de kinderen.”

    “In onze samenleving wordt aantrekkelijkheid en er mooi uitzien veel meer benadrukt dan wenselijk”, vertelt Gerard Gielen, pedagoog-seksuoloog aan de Katholieke Hogeschool Limburg. “De media, televisie, film en mode tonen voortdurend aantrekkelijke mensen. Lelijke mensen vinden moeilijker werk, geraken niet aan een partner of moeten tevreden zijn met een partner die eveneens onaantrekkelijk is, krijgen minder carrièrekansen, krijgen geen kansen in de media (komen zelden aan bod in televisieprogramma's, soaps, enz.), verdienen gemiddeld minder dan mooie mensen met hetzelfde werk … Mooi zijn daarentegen is vooral voor vrouwen een visitekaartje tot succes zowel in de media als recent zelfs in de politiek. Hij ondersteunt daarom de campagne volledig en geeft in februari een lezing over mooie heksen en lelijke feeën waarin hij de begrippen mooi en lelijk aan de hand van aangepaste sprookjes op hun kop zet.

    “Hoe ga je ermee om” is belangrijk dan “hoe is het zo gekomen”:

    “Stilaan begon het tot mij door te dringen dat het eigenlijk niet uitmaakt ‘hoe’ ik die handicap opgelopen heb, wat van belang is, is hoe ik er nu mee leef en hoe anderen met mij omgaan”, reageert Yvonne. En deze boodschap wil ze daarom aan iedereen brengen. “Zo kwam ik op het idee om het eens over een andere boeg te gooien en te kijken of er nog mensen zijn die het soms moeilijk hebben met de buitenwereld, want of iemand er nu ten gevolge van een ziekte, een ongeval, van bij de geboorte of wat dan ook ‘anders’ uitziet, de psychische druk van buitenaf blijft voor iedereen dezelfde.” Het gevolg was een schuchtere oproep tot mensen die ook een zichtbare fysieke handicap of een afwijkend uiterlijk hebben om eens samen te komen...

    “Dankzij enkele interviews in kranten en tijdschriften kon ik de nodige ruchtbaarheid geven aan deze oproep”, gaat Yvonne verder. “Ik stond versteld van de talrijke positieve reacties. Er volgden niet alleen inschrijvingen van mensen die inderdaad over hun problemen wilden praten, ook anderen die met de problematiek te maken hadden, maar door omstandigheden niet aanwezig konden zijn, namen contact op met vraag om toch op de hoogte gehouden te worden van het verloop van de praatavond.” Ondertussen zijn er regelmatig praatavonden.

    Meer info:

    Wil je aanwezig zijn bij de start van de campagne: 'Anders, maar niet minder' die gepland is op zaterdag 3 februari, neem dan contact op met Zichtbare Handicap - Yvonne Dendooven – tel 089 24 04 36 of gsm 0476 93 61 44 yvonne.dendooven@telenet.be

    http://www.zichtbarehandicap.be

    09-12-2006, 18:10 geschreven door Philip3003  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (4 Stemmen)
    01-10-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wat is VZW Coma ?

    In 1987 werd de COMA vereniging opgericht. Het doel was belangenbehartiging van mensen met 'Niet Aangeboren Hersenletsels' (NAH). Dit door middel van:

    • Lotgenotencontacten
    • Gespreksgroepen
    • Crisistelefoon
    • Opvang in ziekenhuizen
    • Sociale dienstverlening
    • Medische adviesraad
    • Nazorg en thuisbegeleiding
    • Juridisch advies
    • Documentatiedienst en informatie (driemaandelijks informatiekrantje, boeken, publicaties)
    • Inventarisatie
    • Cursussen
    • Woordvoering bij overheidsinstanties

    Sedert het ontstaan van de vereniging wordt aan deze groep patiënten op ruimere schaal aandacht besteed. Hoewel er sindsdien verbeteringen zijn opgetreden en er op vele terreinen initiatieven zijn ontplooid om tot een meer adequate zorg te komen, is de ideale 'zorg-op-maat' nog allerminst bereikt.

    Ondertussen breidt het bestaande zorgveld zich uit, doordat er meer patiënten met NAH (na)zorg behoeven, die bovendien qua gecompliceerdheid van de problematiek meer aandacht vragen. Dit vindt zijn oorzaak in de grotere overlevingskans en langere levensduur van mensen met NAH.

    De gevolgen van niet aangeboren hersenletsels zijn zo divers, dat het niet mogelijk is om er een afzonderlijk zorgcircuit voor te creëren. Het zorgpakket voor de individuele patiënt zal dan ook zal zoveel mogelijk moeten gekozen worden door samenwerking tussen reeds bestaande zorgvoorzieningen. Voorwaarde is dat de getroffene zorg ontvangt, volledig rekening houdende met zijn fysieke, mentale en sociale situatie.
    Bij het beleid in de zorg rond mensen met NAH is het vooral de coördinatie en de informatie die verbetering behoeven.

    In de afgelopen jaren is er veel onderzoek gedaan op het gebied van NAH en zijn veel mensen en organisaties gemobiliseerd om een betere zorg -makkelijk bereikbaar- te verwezenlijken.
    De patiëntenvereniging geeft met respect voor wat tot nu toe bereikt is, een duidelijke visie op de prioriteiten die daarbij gesteld moeten worden. Ook op de gewenste aansturing, besluitvorming en consequenties die hieruit voortvloeien.

    De vzw beoogt een aangepaste en continue revalidatie met het oog op integratie van personen met NAH. Ook ondersteuning van de zorgdragers/familie behoort tot onze aandachtspunten. Op heden hebben we, via een bijzondere subsidie van het Vlaams Fonds een administratief bediende en een sociaal verpleegkundige in vast dienstverband aangeworven voor begeleiding na ziekenhuis en revalidatie.

     

    01-10-2006, 14:31 geschreven door Philip3003  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Patiëntenvereniging COMA
    Patiëntenvereniging COMA Afdrukken E-mail

    Oorspronkelijk ontstond de organisatie uit wanhoop, onmacht en onvrede met de bestaande situatie. In de hoop steun bij elkaar te vinden, bundelen wij de krachten om naar buiten te kunnen treden.

    De kracht van een patiëntenvereniging schuilt in hun emotionaliteit en betrokkenheid, maar tegelijkertijd is dat haar handicap. De leden zijn immers belast met hun eigen handicap of gaan gebukt onder het verdriet van hun kind, partner, ouder of andere relatie. Deze belasting vraagt veel energie om aan de problemen van het dagelijks leven het hoofd te kunnen bieden. Het daarnaast werken voor een patiëntenorganisatie gaat om deze reden de draagkracht vaak te boven. Dit geldt in sterke mate voor patiënten met een hersenletsel.

    De patiëntenorganisatie heeft bovendien een dubbele taak: zij moet steunpunt kunnen zijn, maar bovendien informatie en voorlichting kunnen geven.

    Het zou ideaal zijn als door de eigen ervaringen bewogen en stuwende krachten van patiëntenorganisaties, bijgestaan zouden worden door meer afhankelijke bestuurders en werkers. De efficiëntie van de patiëntenorganisatie zou dit ten goede komen.

    Hier ligt een taak open voor de overheid, want een goed georganiseerde patiëntenvereniging kan subsidiërend werken t.o.v. de reguliere hulpverlening en daardoor kostenbesparend werken.

    De ervaring heeft geleerd dat regelmatige gesprekken van een getroffene met ervaringsdeskundigen en lotgenoten in feite een vorm van hulpverlening inhoudt, waardoor er minder behoefte bestaat om een beroep te doen op een professionele hulpverlener.

    Samenvattend kan dus gesteld worden dat de patiëntenorganisatie een rol speelt:

    • primair; als vraagbaak voor de individueel getroffene;
    • bij de nazorg;
    • als 3e partij in het veld van de gezondheidszorg.

    Patiëntenorganisaties en familieorganisaties hebben een schat aan informatie over diverse problemen bij mensen met NAH. Ter bevordering van de kwaliteit van de zorg zouden zij deze informatie en hun ervaringskennis gerichter en gestructureerder ter beschikking kunnen stellen aan professionele zorgaanbieders.

    In een verder stadium opteren wij zelfs een overkoepeling te vormen met andere verenigingen met als algemeen streefdoel: belangenbehartiging voor mensen met NAH. Contacten zijn wenselijk op informeel vlak, echter zal de realisatie grotendeels afhangen van de geldelijke inbreng van de overheid voor dit project, in mankracht. (Verenigingen geschikt voor deze fusie: coma, epilepsie, afasie, whiplash, cva, enz…)

    Nota:

    Wij opteren voor deze stap voorwaarts, resulterend uit de situatie medio de tachtiger jaren. Toen werd er ingezien door patiënten/hulpverleners dat adequate hulp voor mensen met een NAH niet of nauwelijks beschikbaar was.

    De omvang van het probleem was niet bekend. Op heden is er een brede erkenning van het probleemgebied.
    Overkoepeling zou kunnen resulteren naar de overheid toe in een reële vraag:

    • het nader omschrijven en in kaart brengen (kwalitatief en kwantitatief zichtbaar maken) van de problematiek van mensen met NAH 
    • het ondersteunen van (beleids)structurering van de zorg voor deze doelgroep
    • het stimuleren en coördineren van wetenschappelijk onderzoek op gebied van hulpbehoefte en hulpaanbod
    • het scheppen van voorwaarden voor een kwalitatief goede hulpverlening 
    •  het bevorderen van adequate financiering van professionele hulpverlening, samenwerking en scholing.

    Tevens kan een overkoepeling volgende taak hebben:

    Samenvattende probleeminventarisatie, onderzoek en bekendheid geven aan de term NAH bij instanties en politiek. Dit zal veel krachten vergen en een van de voornaamste activiteiten zijn in de beginfase van samenwerking.

    01-10-2006, 14:29 geschreven door Philip3003  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    12-09-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Leven met afasie
    Op de Arteveldehogeschool hebben ze een nieuwe website uitgebouwd voor personen met een afasie.

    www.levenmetafasie.be

    Daar kunt U Uw eigen verhaal vertellen, hoe het kwam dat U een CVA verkreeg, moeilijkheden met praten, afasieproblemen,
    logopedisten die U terug hebt kunnen praten en schrijven, ...

    Interessant, maar U moet Uw eigen verhaal vertellen.

    12-09-2006, 11:33 geschreven door Philip3003  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (6 Stemmen)
    07-09-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vrije Tijd

    Vrije Tijd


    Je hebt vragen over vrije tijd en handicap?
    Je bent op zoek naar een zinvolle vrijetijdsbesteding samen met personen met of zonder handicap?
    Je bent op zoek naar een club, naar een activiteit of vereniging ?
    Je wilt er eens alleen op uit, maar zoekt ondersteuning?

    We kunnen je helpen door:
    - het geven van informatie via onze databank
    - advies op jouw vraag
    - contacten te leggen met initiatieven
    - het zoeken naar assistentie

    Neem contact op met onze regionale werkingen

    Limburg
    Vrijetijdswerking Ookerbij
    Rederijkersstraat 53
    3500 Hasselt
    011/23 22 04
    vrijetijd.limburg@kvg.be

     


    Turnhout
    Steunpunt Vrijetijd Gehandicapten Kempen
    Korte Begijnenstraat 18
    2300 Turnhout
    014/40 33 61
    svgk@acw.be
    www.svgk.be

     

    Antwerpen
    Vrijetijd Antwerpen
    Schoenstraat 61
    2140 Borgerhout
    03/235 85 57
    vrijetijd.antwerpen@kvg.be

     



    Oost-Vlaanderen
    Vrijetijd Oost-Vlaanderen
    Oudstrijderslaan 1 (wijk Malem)
    9000 Gent
    0497/60.19.57
    vrijetijd.oost-vlaanderen@kvg.be

     



    West-Vlaanderen
    Vrijetijd West-Vlaanderen
    Sint-Jorisstraat 1
    8800 Roeselaere
    051/24 88 06
    vrijetijd.west-vlaanderen@kvg.be

     


    Vlaams-Brabant
    De KraanVoGel
    Noorderlaan 4
    1731 Zellik
    0478/28 70 06
    dekraanvogel@kvg.be
    kvg-de kraanvogel.be

    07-09-2006, 21:09 geschreven door Philip3003  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Activiteiten Kruispunt-Kapruin
    Donderdag 7 september 2006: Werkvergadering (19u00 – 20u00)
    Wat: vergadering activiteitenaanbod    
    Voor wie: voor alle actieve leden
    Afspraak: ’t Capsuleke te Anderlecht
    Kostprijs: gratis

    Zaterdag 9 september 2006: Bowling (16u00–18u00)
    Wat: Wie droomt er niet van om een ‘strike’ te gooien?! 
    Voor wie: Iedereen
    Afspraak: Om 16u00 aan de Naaldstraat 23 te Anderlecht
    Kostprijs: € 5,00 (huur baan + huur schoenen)
    Inschrijven: Verplicht vóór donderdag 7 september!
    Extra kosten: Openbaar Vervoer (heen en terug)

    Dinsdag 12 september 2006: Jaarmarkt Anderlecht (10u00 – 13u00)
    Wat: Beestenmarkt – Kermis – Braderij - Rommelmarkt
    Voor wie: Iedereen
    Afspraak: Om 10u00 aan de Naaldstraat 23 te Anderlecht
    Kostprijs: gratis
    Inschrijven: Verplicht vóór maandag 11 september!
    Extra kosten: zakgeld voor een drankje

    Zaterdag 16 september 2006: KAMUFE 2006 – Domein 3 Fonteinen (17u30 – 00u00)
    Wat: Muziekfestival in Vilvoorde met het hardere gitaarwerk. Op het programma staan The Octopussy’s, Albion, Nunan, Wisecräcker (D.), I Against I (Nl.) en Be Toxic.
    Voor wie: Iedereen
    Afspraak: Om 17u30 aan de Naaldstraat 23 te Anderlecht Metro tot De Brouckère – Bus 47 (Vilvoorde) tot Leeuwenweg
    We blijven ginder overnachten in Jiekaa.
    Kostprijs: € 5,00  in voorverkoop / € 8,00 euro aan de kassa
    Extra kosten: MIVB-ticket / drankbon: € 1,40 / eetbon: € 2,00
    Inschrijven: Verplicht vóór donderdag 14 september!

    Zondag 24 september 2006: Flikkendag (10u00 – 18u00)
    Wat: Flikkenparade, allerlei animatie en demonstraties 
    Voor wie: Iedereen
    Afspraak: Om 10u00 aan de trappen van Brussel-Centraal
    Kostprijs: gratis
    Inschrijven: Verplicht vóór donderdag 21 september!
    Extra kosten: Trein en tramticket (heen en terug) en zakgeld
    Meenemen: Een drankje en een lunchpakket

    Zaterdag 30 september 2006: De Grote Verkiezingsshow (15u30 – 18u30)
    Wat: Waar staan de partijen voor? Welke partij voldoet het meest aan mijn verwachtingen? Je komt alles hier te weten!
    Voor wie: Iedereen
    Afspraak: Om 15u30 aan de Naaldstraat 23 te Anderlecht
    Kostprijs: gratis
    Inschrijven: Verplicht vóór donderdag 28 september!


    >> naar start

    Wie meer informatie wenst over deze activiteiten of zich wil inschrijven, kan ons steeds contacteren op 02/521.15.36 of op
    0475/26.78.32 of via vrijetijdsaanbod@kruispunt-kapruin.be

    07-09-2006, 21:03 geschreven door Philip3003  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (1 Stemmen)
    02-03-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    Marjolein was een normale, gezonde tiener die van het leven hield.

    Tot op een dag het noodlot toesloeg en Marjolein, op bezoek bij haar vader in Mali, een ongeval kreeg.

    Die dag veranderde haar leven drastisch.

    De gevolgen kan zij beter beschrijven. Maar één ding is wel zeker, Marjolein wil nog van het leven proberen genieten, en zeker niet bestempeld worden als iemand die mentaal gehandicapt is.

    Momenteel woont Marjolein al enkele jaren in Vilvoorde. Daar deelt zij een huis met nog personen met een NAH. Ze worden begeleid vanuit Oikonde Mechelen.

     

    Marjolein:

    Ik ben Marjolein Hanssen. Twaalf jaar geleden, net na mijn 17de verjaardag was ik op bezoek bij mijn vader in Mali, samen met mijn broers en mijn beste vriendin. Mijn vader werkt en woont in Mali.

    We waren met zijn allen op tocht met een Jeep. De vriendin van mijn vader zat aan het stuur.

    Plotseling trok mijn vader om één of andere reden aan het stuur en begon de jeep te slingeren en botsten we. Ik werd de auto geslingerd en raakte in coma. Mijn vriendin en broers, vader en vriendin raakten slechts licht gewond.

    Ik was er echter slecht aan toe.

    Ik werd dadelijk gerepatrieerd naar Genève in Zwitserland, waar ik nog 3 weken in coma lag. Van daaruit ben ik overgebracht naar Gasthuisberg, en ook daar lag ik nog enige tijd in coma. Van die periode herinner ik me niet zo veel meer. Ook niet hoe lang ik in totaal in coma was.

     

    Na Gasthuisberg, ben ik overgebracht naar het revalidatiecentrum “De Bijtjes” in Vlezembeek.

    Daar ben ik dan uiteindelijk ontwaakt, en besefte ik pas hoe erg ik er aan toe was. Ik moest alles opnieuw terug leren, spreken, lopen, eten, en nog veel meer. Dit was voor mij echt verschrikkelijk, ontwaken en tot het besef komen dat je zo goed als niets meer kan.

     

    Voor mijn ongeval woonde ik in Leuven met mijn familie, DE uitgaansstad voor jongeren die studeren. Ik was een echte levensgenieter, ik ging vaak uit en dit zelfs dikwijls zonder de toestemming van mijn moeder. Ik had ook heel veel vrienden, of toch mensen die ik mijn vrienden noemde.

    Voor mijzelf maar goed dat ik toen zo van het leven heb geprofiteerd, want na mijn ongeval ging dat allemaal niet meer zo vanzelfsprekend. Ik heb toen ook ontdekt welke vrienden echt om me gaven. Enkelen onder hen lieten me na het ongeval vallen en dat vond ik erg jammer.

    Ook al kon ik weinig meer, ik had nood aan vrienden.

     

    Na de revalidatie bij “De Bijtjes”, ben ik nog drie jaar naar school geweest in Gids bij Roeselare. Ik zat daar op internaat.

    Ik volgde de richting MSO,  we moesten geen examens afleggen, wat voor mij wel goed was, want mijn geheugen liet me niet meer toe om nog echt te studeren. Ook dit vond ik jammer, want ik was best wel een goede leerling in het verleden.

     

    Maar ook dit project liep ten einde en men moest voor andere oplossingen zoeken om mij te huisvesten. Bij mijn moeder blijven wilde ik echt niet, ik wou zelfstandig zijn, maar dat lukte niet helemaal.

     

    Mijn moeder is toen op zoek gegaan om iets aangepast aan mijn kunnen te vinden, en zo zijn we terecht gekomen bij Oikonde. Zij hebben een woonproject voor mensen met een  niet aangeboren hersenletsel. NAH. Op die manier kon ik toch ongeveer zelfstandig gaan wonen.

    Ongeveer, want Oikonde biedt wel de nodige ondersteuning.

    Ik woon hier nu enkele jaren, en voel me hier goed.

     

    Wat ik vooral niet wil is dat men mij mentaal gehandicapt noemt. Akkoord, ik heb een geheugenprobleem, ook mijn oriëntatie is niet goed, maar ik weet wel goed wat ik doe en kan echt wel normale gesprekken voeren. Ik praat moeilijk, maar volg nog steeds logopedie, en het betert, beetje bij beetje.

    Ik loop moeilijk, maar ook daar volg ik nog kiné voor.

     

    Wat ik vooral uit mijn ongeval geleerd heb, is dat niet alles zo vanzelfsprekend meer is.

    Ik heb enorm leren relativeren.

    Ik heb ook geleerd dat er nog mensen zijn die zorg dragen voor anderen, bijvoorbeeld Oikonde en het project rond NAH.

    En wat ook vooral treft is dat ik door mijn ongeval en het feit dat ik hier in huis terecht ben gekomen, mijn huidige vriend heb leren kennen, Philip. We zijn nu drie jaar samen en ik geniet ervan om samen met hem  nog dingen te kunnen ondernemen, samen op reis te gaan.

    Neen, ik blijf zeker niet bij de pakken zitten.

     

    02-03-2006, 20:08 geschreven door Philip3003  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (13 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hoe het project is ontstaan en aangepakt

     

    Foto: bibliotheekbezoeker leest in boek.Bibliotheekmedewerkers voelen zich vaak wat onwennig in de concrete omgang met mensen met een handicap of een ontwikkelingsstoornis. Het ligt dan ook niet voor de hand een groep bezoekers met een handicap rond te leiden in de bib. Dat ondervond ook de bibliotheek van Gent, die in de loop van 2000 bij SIG aanklopte op zoek naar informatie over handicap en naar concrete adviezen over hoe je dergelijke bezoeken aanpakt. Een rondvraag bij andere bibliotheken bracht dezelfde behoefte aan het licht. Er bleek dus een algemene nood aan een soort handleiding om bezoekers met een handicap rond te leiden in de bibliotheek.

    SIG nam in de loop van 2001 dan ook het initiatief om een project te lanceren met als doel de toegankelijkheid van bibliotheken voor personen met een handicap te bevorderen. Vanuit de inclusiegedachte worden medewerkers van bibliotheken namelijk verwacht een goede gastheer te zijn en personen met een handicap op een gepaste manier te kunnen ontvangen en rondleiden in de bibliotheek.

    De oproep tot samenwerking leidde tot heel wat positieve reacties. In eerste instantie werd een stuurgroep opgericht. Daarin zaten behalve SIG-medewerkers vertegenwoordigers van het Vlaams Centrum voor Openbare Bibliotheken (VCOB), van diensten voor leesbevordering (Centrum voor Lezen en Informatie (LINC) en het Katholiek Centrum voor Lectuurinformatie en Bibliotheekwerk (KCLB)), van de Bibliotheekschool Gent en van verschillende openbare bibliotheken. Verder nam ook de bibliotheekconsulent van de provincie Oost-Vlaanderen in de beginfase deel. De stuurgroep werkte een model van bibliotheekrondleiding uit, die als basis kon dienen voor aanpassing aan de verschillende doelgroepen. Verder bewaakte de stuurgroep mee het geheel van het project.

    In een volgende fase resulteerde een nieuwe oproep in de start van vijf werkgroepen, bestaande uit ervaringsdeskundigen, vertegenwoordigers van organisaties voor personen met een handicap en personeel van openbare bibliotheken. Zij dachten na over tips die belangrijk zijn tijdens een bezoek van de volgende doelgroepen:

    • (a) personen met een verstandelijke handicap,
    • (b) dove en slechthorende personen,
    • (c) blinde en slechtziende personen,
    • (d) personen met ontwikkelingsstoornissen, en
    • (e) personen met een motorische handicap.

    Voor elk van de doelgroepen werden bij het klassieke stramien van een bibliotheekrondleiding aandachtspunten geformuleerd en ondersteunende materialen ontwikkeld (bijvoorbeeld een folder, een kijkboek, aangepaste opdrachten, enz.).

    Mensen wachten aan de balie van de bib.Nadat de resultaten uit de werkgroepen werden teruggekoppeld naar de stuurgroep, groeide het geheel verder uit in de schoot van SIG. Teksten werden samengebracht en verwerkt. Van bij aanvang was het de bedoeling alle materiaal via het internet ter beschikking te stellen van alle bibliotheekmedewerkers. Op die manier kwamen we tegemoet aan de vraag om elke rondleiding voor bezoekers met een handicap op maat aan te passen. Daarnaast hebben we ook een gedrukte handleiding voor alle openbare bibliotheken voorzien.

    02-03-2006, 20:01 geschreven door Philip3003  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (3 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zoektocht in de bibliotheek van Lede

    Het onderstaand project werd uitgewerkt voor kinderen van het revalidatiecentrum De Springplank van Lede. Zes- tot twaalfjarigen met een leerachterstand brachten tijdens de zomervakantie van 2001 een bezoek aan de openbare bibliotheekAfbeelding van een piratenvlag met de titel: De schat van kapitein Vleeshaak.

    Om een bezoek aantrekkelijk te maken werkt de bib van Lede altijd rond een thema.

    In 2001 viel de keuze op ‘piraten’, een avontuurlijke thema dat de nieuwsgierigheid van de kinderen prikkelde.


    Het bibliotheekpersoneel werkte een project uit in overleg met de begeleiders van het revalidatiecentrum. Op die manier konden opdrachten worden aangepast aan de mogelijkheden en beperkingen van de kinderen.


    De bibliotheek ontving van het centrum ruim op voorhand de namen en adressen van de kinderen die op bezoek zouden komen, zodat die thuis een persoonlijke, originele uitnodiging toegestuurd kregen.

    Er werd gekozen voor een fotozoektocht in de bibliotheek. Verkleed als piraat gingen de kinderen met uitvergrote foto's op verkenning in de bibliotheek, op zoek naar de verschillende afdelingen. Bij een zoektocht hoort spanning. Er waren dus toffe opdrachten.

    Verkleden en schminken

    Bij hun aankomst in de bibliotheek werden de kinderen verwelkomd door Bloeddorstige Marijke, Gemene Davy en Wraakzuchtige Hilde. Ze kregen meteen de opdracht om zich als echte piraten uit te dossen. Ze werden door de bibliotheekmedewerkers en begeleiders geschminkt. De bibliotheek zorgde voor verkleedkleren en schmink.

    Voorlezen en knutselen

    De zes- tot zevenjarigen werkten met het boek ‘De mooiste vis van de zee’ van Marcus Pfister. Vooraf werd een vis getekend. De kinderen versierden de vis met kleurige papiersnippers.

    Kinderen van acht tot tien jaar werden ‘Het tinnen soldaatje’ voorgelezen (naar het sprookje van Grimm). Ze vouwden ook bootjes met krantenpapier. In elk bootje werd een tinnen soldaatje geplakt dat vooraf was gescand en afgedrukt op licht karton.

    De elf- en twaalfjarigen kozen voor het boek ‘De bloeddorstige Betty’. In boeken over vlaggen en piraten zochten de kinderen op hoe een piratenvlag eruit ziet. Daarna schilderden ze met textielverf op een zwarte lap stof zelf een piratenvlag.

    Puzzelen

    Illustraties uit boeken werden gescand en verknipt tot puzzels. Eens de puzzels gemaakt zochten de kinderen uit stapels boeken uit welk boek de illustraties kwamen. Zo leerden ze heel wat mooie kinderboeken kennen. De kinderen kregen de puzzels die ze gemaakt hadden mee naar huis.

    Slot

    Gewapend met een schatkaart gingen de kinderen op zoek naar de schatkist in de bib. De kist was gevuld met fruit, borden, tafelkleden, servetten, bestek, en … kookboeken voor kinderen. Samen met de bibliotheekmedewerkers maakten ze fruitbrochettes. Nadien bouwden ze een feestje zoals alleen echte piraten dat kunnen!

    Vervolg

    Twee dagen na de fotozoektocht kwamen de kinderen opnieuw naar de bibliotheek. Deze keer om boeken te lenen. Door hun vorige speelse bezoek kenden de kinderen hun weg in de bibliotheek. De knutselwerken die de kinderen tijdens de fotozoektocht hadden gemaakt, stonden in de bibliotheek tentoongesteld. Dat vonden zowel de begeleiders als de kinderen heel leuk.

    Sommige kinderen zijn vaste bezoekers geworden… Kan een bibliotheekmedewerker zich een grotere voldoening wensen?

    Vragen over de uitwerking van dit project zijn welkom bij POB Lede:
    Tel 053 82 53 30
    lede@bibliotheek.be

    02-03-2006, 19:59 geschreven door Philip3003  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    Motorische handicap

    Wat is een motorische handicap?

    Niet anders dan bij de overige besproken handicaps is ook de groep mensen met een motorische (‘lichamelijke’ of ‘fysieke’) handicap eindeloos verscheiden.

    Dat een motorische handicap alleen te maken zou hebben met de onderste ledematen – een beeld dat het begrip bij velen spontaan oproept – is een te enge kijk. Sommigen maken inderdaad gebruik van een rolstoel of zijn aangewezen op een kruk, looprek of driewieler. Anderen stellen het zonder hulpmiddel, maar hebben omwille van hun slecht te been zijn niettemin ook een motorische handicap. Nog anderen hebben beperkingen ter hoogte van andere ledematen. Combinaties komen eveneens voor.

    Meisje in rolwagen aan leestafel in bib.Soms is het bij moeizame communicatie niet duidelijk of iemand met een motorische handicap eventueel ook een verstandelijke handicap heeft. Meestal is dat niet het geval en is er geen sprake van een meervoudige handicap. Benader een persoon met een motorische handicap dus niet automatisch alsof hij ook verstandelijke beperkingen heeft.

    De term ‘motorische handicap’ is een vlag die vele ladingen dekt. De variëteit is heel groot. Sommige vormen zijn aangeboren, andere verworven. Verder kennen bepaalde handicaps een progressief verloop, terwijl andere veeleer stabiel zijn. Dit alles zorgt ervoor dat de verschijningsvormen en de ondersteuningsbehoeften niet in een algemeen beeld te vatten zijn. We moeten dan ook telkens de individuele persoon voor ogen nemen.

    Hulpmiddelen zijn belangrijke instrumenten in het bevorderen van het persoonlijk welzijn en de maatschappelijke integratie. Ze helpen bij het overstijgen van hindernissen die voortkomen uit de beperking en verbeteren zo de uitgangspositie van de persoon met een handicap.


    Tips bij het bibliotheekbezoek

    Meisje in rolwagen gebruikt pc in bib.We gaan er bij deze tips van uit dat de bezoekers alleen een motorische (en dus geen meervoudige handicap) hebben. Voor het bezoek van personen die behalve lichamelijke ook verstandelijke of andere beperkingen hebben, moet je dan ook de tips voor de andere doelgroep(en) in het achterhoofd houden.

    Veel hindernissen die mensen met een motorische handicap bij het bibliotheekbezoek ondervinden, hebben uiteraard te maken met de fysieke toegankelijkheid van het gebouw. In het kader van Anders-naar-de-bib gaan we deze problematiek niet uit de weg, maar we diepen hem evenmin tot in de details uit. Informatie over regelgeving en inrichting van openbare gebouwen vind je onder toegankelijkheid.

     
    Bij wijze van voorbereiding …

    Een goede voorbereiding is een voorwaarde voor een geslaagd bezoek. De checklist en enkele aandachtspunten voor de infrastructuur en accommodatie kunnen hierbij helpen.

    Aan de hand van de checklist krijg je een beeld van de groep die op bezoek komt en breng je aandachtspunten in kaart. Neem de checklist bij de hand wanneer de rondleiding wordt aangevraagd. Maak een persoonlijke afspraak met de verantwoordelijke of de begeleider van de groep, zodat je een bezoek ‘op maat’ kunt uitstippelen.

    • Zijn er rolstoelgebruikers onder de bezoekers? Duwrolwagens of elektrische?
    • Bespreek welke afdelingen van de bibliotheek voor rolstoelgebruikers toegankelijk zijn en dus kunnen worden opgenomen in het bibliotheekbezoek.
    • Noteer welke aandachtspunten er zijn in verband met communicatie.
    • Is de parkeerplaats voor personen met een handicap vrij? Is er ook voldoende ruimte naast de parkeerplaats, zodat de rolstoel naast de auto kan rijden?
    • Losse gravel op de parking van de bibliotheek bemoeilijkt de vlotte toegang, zowel voor mensen die moeilijk stappen als voor de wielen van een rolwagen.
    • Is de bibliotheekingang (en de nooduitgang) toegankelijk voor bezoekers met een motorische handicap? Zo neen, is er een – bereikbare! – bel zodat hij zijn aanwezigheid kenbaar kan maken en je als bibliotheekmedewerker een handje kunt komen toesteken?
    • Duid bij de ingang van de bibliotheek aan wat toegankelijk is en wat niet (bijvoorbeeld het toilet, de computerafdeling of de muziekafdeling).
    • Als er een aangepast toilet is, verzeker dan ook op elk ogenblik de bereikbaarheid ervan. Gebruik de ruimte dus niet als bezemhok … Houd er rekening mee dat er eventueel naar de beschikbaarheid van een andere ruimte (en naar voldoende privacy) wordt gevraagd als de toiletten te klein zijn.
    • Garandeer de vrije doorgang in de bibliotheek. Ruim obstakels uit de weg en zet de boekenrekken op een ruime afstand van elkaar.
    • Breng bij elke drempel een hellend vlak aan. Vermijd echter steile hellingen.
    • Tapijten en matten zijn voor rolstoelgebruikers meestal een ongemak. Ook wie slecht te been is, dreigt sneller te struikelen.
    • Een lekke band van een rolstoel vervangen, is geen eenvoudige klus. Vermijd dan ook werken met scherpe voorwerpen. Gebruik bijvoorbeeld een magneetbord in plaats van een prikbord met duimspijkers.
    • Ongelukken met glazen deuren zijn te voorkomen door ze duidelijk zichtbaar te maken. Breng – ook op ooghoogte van de rolstoelrijder – brede banden of grote stippen aan.
    • Verstevig glazen en andere deuren onderaan met een metalen rand. De deur zelf is op die manier beter bestand tegen een stoot van een rolstoel. Ook de rolstoelrijder zelf voelt zich veiliger. Iemand in een rolstoel voelt zich overigens in het algemeen meer op zijn/haar gemak als er in en rond de bibliotheek van stevige materialen wordt gebruikgemaakt.
    • Bevestig kranten in de leeszaal aan een stok. Het vergemakkelijkt de hanteerbaarheid voor wie problemen heeft met de fijne motoriek.
    • Ook handig voor wie over minder motorische vaardigheden beschikt, zijn herbruikbare (linnen) schoudertassen. Een stapel boeken of andere materialen zijn op die manier eenvoudiger te transporteren doorheen de bibliotheek.
    • Voorzie in elke afdeling die je aandoet stoelen voor wie slecht te been is en voldoende ruimte voor rolstoelgebruikers.
    • Zet de tafels in de computerafdeling niet te dicht bij elkaar. Zorg ervoor dat de computers ook voor rolstoelrijders bereikbaar zijn.

    Als we het over toegankelijkheid hebben, is de hoogte waarop informatie of objecten worden aangebracht een belangrijke factor.

    • Meisje in rolwagen bij cd-rek.Hang de telefoon (in de lift) niet te hoog op.
    • Voorzie naast de kapstokken op gewone hoogte een rij die iets lager hangt.
    • Opteer bij de aanschaf van drank- en andere automaten voor lage modellen, zodat ook rolstoelgebruikers zelfstandig alle keuzes kunnen maken.
    • Voor sommige rolstoelrijders is het moeilijker zich te oriënteren. Hang de bewegwijzering in de bibliotheek dan ook niet te hoog op.
    • Is de balie niet te hoog? Kan je de bezoeker in een rolstoel wel zien? Moet hij de boeken etc. niet te hoog hijsen?

    Het bezoek zelf
    Enkele vuistregels
    • Benader personen met een motorische handicap als gewone mensen, niet als ‘sukkelaars’. Geef toe dat de situatie misschien nieuw is voor jou.
    • Spreek de persoon met een motorische handicap rechtstreeks aan en richt je niet tot zijn/haar begeleider.
    • Kom zoveel mogelijk op ooghoogte van de bezoeker(s).
    • Vraag de bezoekers niet uit over hun handicap.
    • Ga altijd in overleg vooraleer hulp te bieden. Dring je niet op. Begin zeker niet zomaar een rolstoel te duwen of eraan te trekken. Vraag of en hoe je kunt helpen.
    • Neem geen beslissingen in plaats van de persoon met een handicap. Betrek hem/haar hierbij.
    • Verwoord bij moeizame communicatie wat je denkt dat de persoon met een handicap bedoelt en wacht op bevestiging.
    • Neem de tijd om te luisteren. Iemand met spraakmotorische problemen die iets wil vertellen (eventueel met een spraakcomputer), heeft tijd nodig.
    • Rijd voorzichtig met een rolstoel. Zet, nadat dat is afgesproken met de bezoeker, ook altijd de remmen op als je halt houdt.
    • Ga er niet van uit dat elke rolstoel op te tillen is. Sommige modellen zijn loodzwaar. Volg bij het tillen altijd strikt de aanwijzingen van de rolstoelgebruiker zelf. Til ook altijd met twee personen.
    • ‘Parkeer’ iemand in een rolstoel niet zonder te verduidelijken wat er gaat gebeuren.
    (a) Kennismaken
    • Voorzie voldoende ruimte voor zowel rol- als gewone stoelen.
    • Zorg ervoor dat je voor elke bezoeker zichtbaar en verstaanbaar bent. Spreek de rolstoelgebruikers bij voorkeur op ooghoogte aan.
    • Licht het verdere programma van het bezoek toe.
    • Vraag aan iedereen of je verstaan- en zichtbaar bent.
    (b) Materiaaltafel                
    • De materiaaltafel is een goed middel om een eerste contact te krijgen met wat in de bibliotheek wordt ontleend. Het materiaal kan ook worden doorgegeven.
    • Let op de opstelling van het materiaal. Zorg ofwel voor een lichte helling van de tafel, ofwel voor plankjes waardoor de materialen schuin komen te liggen. Leg het materiaal ook op de voorste helft van de tafel. Zo is alles zichtbaar en bereikbaar voor de rolstoelgebruikers.
    • Wees attent voor de moeilijkheden die sommige bezoekers kunnen ondervinden bij het vastnemen of doorgeven van de materialen.
    • Kies stevig materiaal.
    • Kies materiaal dat aangepast is aan het (lees)niveau en de interesses van de groep (na te vragen bij de checklist).
    (c) Grondplan                
    • Een toelichting bij het grondplan blijft zinvol, ook al is de bewegwijzering naar en in de verschillende afdelingen goed uitgebouwd. Besteed aandacht aan de fysieke toegankelijkheid van de bibliotheek. Wees eerlijk in je informatie. Breng de bezoekers op de hoogte van de specifieke voorzieningen die voor hen getroffen zijn, maar durf ook toegeven welke lacunes er zijn en welke afdelingen niet aangepast zijn.
    (d) Rondleiding                
    • Via de checklist weet je welke afdelingen de bijzondere interesse van de groep wegdragen.
    • Laat de hele groep weten dat je je verplaatst in de bibliotheek. Geef ook aan waarheen je gaat.
    • Maak indien mogelijk gebruik van de lift. Bied hulp aan als de liftdeuren zwaar zijn.
    • Geef de uitleg niet al wandelend. Roep eerst de hele groep samen, let erop dat de afstand tussen jezelf en de groep niet te groot is en start dan pas de uitleg.
    • Bewaak het tempo van de rondgang. Mensen met een motorische handicap verplaatsen zich minder vlot.
    • Vraag af en toe of je niet te snel gaat.
    • Vraag bij het nemen van trappen, drempels, enz. de persoon met een motorische handicap hoe je het beste kunt helpen.
    • Wijs de bezoeker die slecht te been is discreet op de eventuele beschikbaarheid van een rolstoel voor algemeen gebruik (zorg ervoor dat de banden zijn opgeblazen en dat de remmen werken). Als er in de bibliotheek geen dergelijke rolwagen aanwezig is, stel dan langs het traject van de rondleiding enkele stoelen op.
    • Wijs in elke afdeling goed aan waar de bezoekers terecht kunnen voor hulp of informatie.
    (e) Spelvormen                

    In principe zijn alle spelvormen voor deze doelgroep bruikbaar. Hou wel rekening met eventueel fijn materiaal dat moet worden gehanteerd. Spelvormen die snelle communicatie vragen, zijn wellicht minder geschikt.

    (f) Afronden                

    Meisje in rolwagen bij aanwinsten.Het bezoek wordt afgerond.
    De deelnemers kunnen mondeling of schriftelijk feedback geven:

    • Was het bezoek nuttig en interessant?
    • Heb je alles goed begrepen?
    • Ga je nog terugkomen?
    • Hoe kan de bibliotheek de bezoeker met een motorische handicap nog beter van dienst zijn?
    • …

    Herinner de bezoekers er nogmaals aan dat het bibliotheekpersoneel er is om hen te helpen. Ze hoeven niet te aarzelen om iets te vragen.

    02-03-2006, 19:58 geschreven door Philip3003  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (6 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.IE- zwembad Dolfijntje heropend

    IE- zwembad Dolfijntje heropend
    Zwembad voor mensen met hersenletsel moet eigen fondsen verzamelen voor verbouwingen

    WILLEBROEK
    Dolfijtje is een zwembad voor mensen met een hersenbeschadiging die ontstaan is voor, tijdens of kort na de geboorte. Het zwemcomplex is aangepast aan de specifieke noden van het doelpubliek, en kan hen hierdoor fysieke en mentale verlichting brengen. Hoewel het initiatief bijna uniek is in Vlaanderen en kan rekenen op een steeds verhoogde vraag, krijgt het toch geen steun vanuit een hogere overheid

    Mensen met een hersenletsel kunnen te maken hebben met motoriekstoornissen en veranderingen in hun intellect- spraak- gezichts- en gehoorvermogen, maar bij iedereen kan dit op een andere manier tot uiting komen. Zwembad Dolfijntje wil het voor deze mensen mogelijk maken zich te ontspannen en zich vrij te voelen in water zodat de fysieke pijn verlicht wordt. Dit vraagt echter een aangepaste accommodatie zoals rolstoeltoegankelijkheid tot aan het water, speciale liften en water van 34°C. Maar ook een regelmatige aanpassing van de infrastructuur is noodzakelijk om aan de strenge normen te voldoen. Erg vanzelfsprekend is dit niet als er geen enkele subsidie voorzien is om de activiteiten of de verbouwingswerken te financieren. Ludo Deferme, die elf jaar geleden gestart is met het initiatief en nu nog steeds begeleiding verzorgt in het water, licht toe. ,,De verbouwingswerken aan het complex waren broodnodig, niet alleen voor praktische redenen, maar ook omdat we ertoe verplicht werden door VLAREM. Er was dringend nood aan extra omkleedruimte, meer liften om de rolstoelpatiënten uit hun stoel te heffen, andere filters voor het water en een documentatiecentrum. In zijn totaliteit hebben de werken vijf miljoen BEF gekost, dat heeft de IE- vereniging bijeengespaard door de verkoop van truffels en marsepein, gesponsorde deelname aan de dodentocht en verschillende giften. We hebben reeds alles geprobeerd om subsidies te krijgen, maar hetgeen we hier doen past niet in een hokje van de overheid. Een sport- of jeugdvereniging zijn we niet, evenmin een zorginstelling voor gehandicapten en dus hebben we geen recht op ondersteuning. Enkel de gemeente Willebroek voorziet ons van het stuk bouwgrond en de nodige elektriciteit en water.''


    Steun voor ouders
    Rita Scheers, lid van de IE- werkgroep en ouder van één van de kinderen die Dolfijntje regelmatig bezoekt vindt dat het bad een zeer ruime functie heeft. ,,Na een zwembeurt zijn kinderen veel ontspanner en zijn ze vlotter in de omgang. Als ouder doet het je plezier om te zien dat je kind er zo van geniet. Het bad biedt ook de mogelijkheid om met mensen te praten die in hetzelfde schuitje zitten, wat voor een enorme steun zorgt. De IE- werkroep bestaat voornamelijk uit ouders wiens kinderen gebruik maken van het zwembad, zij doen allen serieuze inspanningen ten voordele van het Dolfijntje. Toch hebben zij ook het gevoel in de kou te staan, omdat er nog steeds geen erkenning is voor centra als dit.'' (GDC)

  • IE- zwembad, Rupellaan 1, 2830 Willebroek, tel. 03.866.10.68

    22/10/2003

  • 02-03-2006, 19:55 geschreven door Philip3003  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (4 Stemmen)
    05-11-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Proficiat!
    Proficiat!

    Uw blog is correct aangemaakt en u kan nu onmiddellijk starten! 

    U kan uw blog bekijken op http://www.bloggen.be/philip3003

    We hebben om te starten ook al een reeks extra's toegevoegd aan uw blog, zodat u dit zelf niet meer hoeft te doen.  Zo is er een archief, gastenboek, zoekfunctie, enz. toegevoegd geworden. U kan ze nu op uw blog zien langs de linker en rechter kant.

    U kan dit zelf helemaal aanpassen.  Surf naar http://www.bloggen.be/ en log vervolgens daar in met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Klik vervolgens op 'personaliseer'.  Daar kan u zien welke functies reeds toegevoegd zijn, ze van volgorde wijzigen, aanpassen, ze verwijderen en nog een hele reeks andere mogelijkheden toevoegen.

    Om berichten toe te voegen, doet u dit als volgt.  Surf naar http://www.bloggen.be/  en log vervolgens in met uw gebruikersnaam en wachtwoord.  Druk vervolgens op 'Toevoegen'.  U kan nu de titel en het bericht ingeven.

    Om een bericht te verwijderen, zoals dit bericht (dit bericht hoeft hier niet op te blijven staan), klikt u in plaats van op 'Toevoegen' op 'Wijzigen'.  Vervolgens klikt u op de knop 'Verwijderen' die achter dit bericht staat (achter de titel 'Proficiat!').  Nog even bevestigen dat u dit bericht wenst te verwijderen en het bericht is verwijderd.  U kan dit op dezelfde manier in de toekomst berichten wijzigen of verwijderen.

    Er zijn nog een hele reeks extra mogelijkheden en functionaliteiten die u kan gebruiken voor uw blog. Log in op http://www.bloggen.be/ en geef uw gebruikersnaam en wachtwoord op.  Klik vervolgens op 'Instellingen'.  Daar kan u een hele reeks zaken aanpassen, extra functies toevoegen, enz.

    WAT IS CONCREET DE BEDOELING??
    De bedoeling is dat u op regelmatige basis een bericht toevoegt op uw blog. U kan hierin zetten wat u zelf wenst.
    - Bijvoorbeeld: u heeft een blog gemaakt voor gedichten. Dan kan u bvb. elke dag een gedicht toevoegen op uw blog. U geeft de titel in van het gedicht en daaronder in het bericht het gedicht zelf. Zo kunnen uw bezoekers dagelijks terugkomen om uw laatste nieuw gedicht te lezen. Indien u meerdere gedichten wenst toe te voegen op eenzelfde dag, voegt u deze toe als afzonderlijke berichten, dus niet in één bericht.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken over de actualiteit. Dan kan u bvb. dagelijks een bericht plaatsen met uw mening over iets uit de actualiteit. Bvb. over een bepaalde ramp, ongeval, uitspraak, voorval,... U geeft bvb. in de titel het onderwerp waarover u het gaat hebben en in het bericht plaatst u uw mening over dat onderwerp. Zo kan u bvb. meedelen dat de media voor de zoveelste keer het fout heeft, of waarom ze nu dat weer in de actualiteit brengen,... Of u kan ook meer diepgaande artikels plaatsen en meer informatie over een bepaald onderwerp opzoeken en dit op uw blog plaatsen. Indien u over meerdere zaken iets wil zeggen op die dag, plaatst u deze als afzonderlijke berichten, zo is dit het meest duidelijk voor uw bezoekers.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken als dagboek. Dagelijks maakt u een bericht aan met wat u er wenst in te plaatsen, zoals u anders in een dagboek zou plaatsen. Dit kan zijn over wat u vandaag hebt gedaan, wat u vandaag heeft gehoord, wat u van plan bent, enz. Maak een titel en typ het bericht. Zo kunnen bezoekers dagelijks naar uw blog komen om uw laatste nieuwe bericht te lezen en mee uw dagboek te lezen.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met plaatselijk nieuws. Met uw eigen blog kan u zo zelfs journalist zijn. U kan op uw blog het plaatselijk nieuws vertellen. Telkens u iets nieuw hebt, plaats u een bericht: u geeft een titel op en typt wat u weet over het nieuws. Dit kan zijn over een feest in de buurt, een verkeersongeval in de streek, een nieuwe baan die men gaat aanleggen, een nieuwe regeling, verkiezingen, een staking, een nieuwe winkel, enz. Afhankelijk van het nieuws plaatst u iedere keer een nieuw bericht. Indien u veel nieuws heeft, kan u zo dagelijks vele berichten plaatsen met wat u te weten bent gekomen over uw regio. Zorg ervoor dat u telkens een nieuw bericht ingeeft per onderwerp, en niet zaken samen plaatst. Indien u wat minder nieuws kan bijeen sprokkelen is uiteraard 1 bericht per dag of 2 berichten per week ook goed. Probeer op een regelmatige basis een berichtje te plaatsen, zo komen uw bezoekers telkens terug.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met een reisverslag. U kan een bericht aanmaken per dag van uw reis. Zo kan u in de titel opgeven over welke dag u het gaat hebben, en in het bericht plaatst u dan het verslag van die dag. Zo komen alle berichten onder elkaar te staan, netjes gescheiden per dag. U kan dus op éénzelfde dag meerdere berichten ingeven van uw reisverslag.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met tips op. Dan maakt u telkens u een tip heeft een nieuw bericht aan. In de titel zet u waarover uw tip zal gaan. In het bericht geeft u dan de hele tip in. Probeer zo op regelmatige basis nieuwe tips toe te voegen, zodat bezoekers telkens terug komen naar uw blog. Probeer bvb. 1 keer per dag, of 2 keer per week een nieuwe tip zo toe te voegen. Indien u heel enthousiast bent, kan u natuurlijk ook meerdere tips op een dag ingeven. Let er dan op dat het meest duidelijk is indien u pér tip een nieuw bericht aanmaakt. Zo kan u dus bvb. wel 20 berichten aanmaken op een dag indien u 20 tips heeft voor uw bezoekers.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken dat uw activiteiten weerspiegelt. U bent bvb. actief in een bedrijf, vereniging of organisatie en maakt elke dag wel eens iets mee. Dan kan je al deze belevenissen op uw blog plaatsen. Het komt dan neer op een soort van dagboek. Dan kan u dagelijks, of eventueel meerdere keren per dag, een bericht plaatsen op uw blog om uw belevenissen te vertellen. Geef een titel op dat zeer kort uw belevenis beschrijft en typ daarna alles in wat u maar wenst in het bericht. Zo kunnen bezoekers dagelijks of meermaals per dag terugkomen naar uw blog om uw laatste belevenissen te lezen.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken uw hobby. U kan dan op regelmatige basis, bvb. dagelijks, een bericht toevoegen op uw blog over uw hobby. Dit kan gaan dat u vandaag een nieuwe postzegel bij uw verzameling heeft, een nieuwe bierkaart, een grote vis heeft gevangen, enz. Vertel erover en misschien kan je er zelfs een foto bij plaatsen. Zo kunnen anderen die ook dezelfde hobby hebben dagelijks mee lezen. Als u bvb. zeer actief bent in uw hobby, kan u dagelijks uiteraard meerdere berichtjes plaatsen, met bvb. de laatste nieuwtjes. Zo trek je veel bezoekers aan.

    WAT ZIJN DIE "REACTIES"?
    Een bezoeker kan op een bericht van u een reactie plaatsen. Een bezoeker kan dus zelf géén bericht plaatsen op uw blog zelf, wel een reactie. Het verschil is dat de reactie niet komt op de beginpagina, maar enkel bij een bericht hoort. Het is dus zo dat een reactie enkel gaat over een reactie bij een bericht. Indien u bvb. een gedicht heeft geschreven, kan een reactie van een bezoeker zijn dat deze het heel mooi vond. Of bvb. indien u plaatselijk nieuws brengt, kan een reactie van een bezoeker zijn dat deze nog iets meer over de feiten weet (bvb. exacte uur van het ongeval, het juiste locatie van het evenement,...). Of bvb. indien uw blog een dagboek is, kan men reageren op het bericht van die dag, zo kan men meeleven met u, u een vraag stellen, enz. Deze functie kan u uitschakelen via "Instellingen" indien u dit niet graag heeft.

    WAT IS DE "WAARDERING"?
    Een bezoeker kan een bepaald bericht een waardering geven. Dit is om aan te geven of men dit bericht goed vindt of niet. Het kan bvb. gaan over een bericht, hoe goed men dat vond. Het kan ook gaan over een ander bericht, bvb. een tip, die men wel of niet bruikbaar vond. Deze functie kan u uitschakelen via "Instellingen" indien u dit niet graag heeft.


    Het Bloggen.be-team wenst u veel succes met uw gloednieuwe blog!

    Met vriendelijke groeten,
    Bloggen.be-team

    05-11-2005, 11:50 geschreven door  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - ( Stemmen)
    27-09-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Personen met een handicap

    Neen, uw blog moet niet dagelijks worden bijgewerkt.  Het is gewoon zoals je het zélf wenst.  Indien je geen tijd hebt om dit dagelijks te doen, maar bvb. enkele keren per week, is dit ook goed.  Het is op jouw eigen tempo, met andere woorden: vele keren per dag mag dus ook zeker en vast, 1 keer per week ook.

    Er hangt geen echte verplichting aan de regelmaat.  Enkel is het zo hoe regelmatiger je het blog bijwerkt, hoe meer je bezoekers zullen terugkomen en hoe meer bezoekers je krijgt uiteraard. 

    27-09-2005, 16:32 geschreven door Philip3003  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (4 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    Het maken van een blog en het onderhouden is eenvoudig.  Hier wordt uitgelegd hoe u dit dient te doen.

    Als eerste dient u een blog aan te maken- dit kan sinds 2023 niet meer.

    Op die pagina dient u enkele gegevens in te geven. Dit duurt nog geen minuut om dit in te geven. Druk vervolgens op "Volgende pagina".

    Nu is uw blog bijna aangemaakt. Ga nu naar uw e-mail en wacht totdat u van Bloggen.be een e-mailtje heeft ontvangen.  In dat e-mailtje dient u op het unieke internetadres te klikken.

    Nu is uw blog aangemaakt.  Maar wat nu???!

    Lees dit in het volgende bericht hieronder!

    27-09-2005, 16:32 geschreven door Philip3003  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (3 Stemmen)
    Archief per week
  • 22/08-28/08 2011
  • 24/05-30/05 2010
  • 04/01-10/01 2010
  • 28/09-04/10 2009
  • 09/06-15/06 2008
  • 31/03-06/04 2008
  • 11/02-17/02 2008
  • 21/01-27/01 2008
  • 29/10-04/11 2007
  • 08/10-14/10 2007
  • 05/03-11/03 2007
  • 01/01-07/01 2007
  • 04/12-10/12 2006
  • 25/09-01/10 2006
  • 11/09-17/09 2006
  • 04/09-10/09 2006
  • 27/02-05/03 2006
  • 31/10-06/11 2005
  • 26/09-02/10 2005

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs