Patrick Hermans
Inhoud blog
 • Praag 2009 ETU LD triathlon - het resultaat
 • registratie en verkenning parcours
 • mission accomplished
 • aangekomen in Praag, Tsjechië
 • foto's wedstrijd
  Zoeken in blog

  wat na de Ironman Florida 2008 ?
  16-08-2009
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Praag 2009 ETU LD triathlon - het resultaat

  Ondertussen uitslag officeel : 15de op 33 in age-group met een tijd van 7u51.

  Een tijd zoals ik zelf had getimed en dus has de organisatie toch één of ander systeem alhoewel ik geen enkele mat gezien heb. Van het resultaat ben ik wel wat verbaasd omdat mijn lopen alles behalve goed was in vergelijking met 2008 of zelfs de wedstrijden (1/4 afstand) in 2009. Maar eerst terug naar het begin van de dag.

  's Morgens op tijd vertrokken om geen risico te lopen in het verkeer vast te zitten. Het was wel weekend maar er waren verschillende wegenwerken op de route en blijkbaar wordt er ook op zaterdag gewerkt in Tsjechië. Vroeg op voor een lange dag, althans voor de jongste supporters (de kinderen). Zelf vind ik dat zo'n dag steeds "snel" voorbij gaat.

  Er was één wisselzone voorzien dus dat maakte het al iets eenvoudiger, maar men was nog volop bezig deze af te werken ("organisatie"). Zelf had ik dan voldoende tijd om alles klaar te leggen voor de wedstrijd.

  Kort voor we ons naar de andere kant van de oever moesten begeven, kregen we nog te horen dat het loopparcours gewijzigd was. Het oorspronkelijke parcours bleek bijna 38 km te zijn, en dus werden er wat wijzigingen doorgevoerd waardoor het ongeveer 28 km zou zijn.

  Tegen 9u konden alle deelnemers zich dan naar de andere oever begeven, of met kleine bootjes, of al zwemmend. En terwijl er behoorlijk wat deelnemers in het water lagen, kwamen er nog 2 zeilboten voorbij !!! Net voor de start, ook nog eens zo'n grote toeristenboot die rondjes vaart. Het was te hopen dat er geen scheepvaart zou zijn tijdens de wedstrijd.

  Na de elite vrouwen en elite mannen, konden dan de age-groups starten in 2 waves. Het water bleek uiteindelijk nog redelijk mee te vallen - ongeveer 18-20°C - tegenover de 16°C die ze de voorbije 3 jaren hadden. Eerst moesten we terug naar de overzijde zwemmen om dan aan 2 ronden van 2 km te beginnen. Bij het overzwemmen merkte je dat er nog steeds een lichte stroming stond.

  Op zich had ik een goed gevoel van het zwemmen zelfs met die 2 km "stroomopwaarts". Na 1u17 kwam ik uit het water wat mij onder omstandigheden een redelijke tijd leek. Het was in ieder geval 15 min sneller dan in Almere vorig jaar maar nog een stuk trager dan mijn zwemtijd tijdens de Ironman Florida.

  Maar wat steeds een echte opsteker is, zoals alle deelnemers kunnen bevestigen, is om door je eigen supporters opgewacht en aangemoedigd te worden als je uit het water komt.

  In de wisselzone zag ik dat van mijn age-group er toch al behoorlijk wat fietsen weg waren. Acheraf bleek dat ik de 19/33 zwemtijd had neergezet. Maar de focus lag op mijn eigen wedstrijd dus daar lag ik nu niet wakker van. Ik wist wat er nog zou volgen.

  De wissel ging vlot en dus konden we beginnen aan het fietsen. Dit is traditioneel mijn "zwakste" onderdeel en met 6 ronden waarin telkens geklommen moest worden, heb ik hier vooral proberen goed te doseren. Eerste ronde was de snelste, elke ronde daarna iets trager. Maar globaal redelijk konstant gereden (net iets meer dan 30 m/h gemiddeld).

  Hoewel ik "slechts" de 21/33 fietstijd had neergezet, was ik hiermee na swim+bike wel opgeschoven van de 19de naar de 15de plaats. Blijkbaar een aantal snellere zwemmers die hun voorsprong niet hebben kunnen behouden.

  6 Rondjes te moeten rijden, is me eigenlijk wel redelijk bevallen alhoewel die ene grote ronde tijdens Ironman Florida ook zijn voordelen heeft. Na elk rondje passeer je je supporters. En doordat het maar 6 rondjes zijn, kon je eerst optellen om na 3 rondjes weer af te tellen. En dus was het fietsen ook "snel" voorbij.

  Normaal kijk ik steeds uit naar het lopen wat dan weer mijn sterkste onderdeel "was". Maar met de voorgeschiedenis in 2009 en de beperkte kilometers gelopen dit jaar, bleek dit een echte opgave. Ik heb mij echt op gang moeten trekken. Na een aantal km's ben ik wel in het ritme gekomen maar ik heb dat uiteindelijk maar een tijd kunnen volhouden. Nadien was het op karakter blijven lopen (of althans wat lopen zou moeten zijn). Ik was niet naar Praag gekomen om op te geven, en ik wou zeker geen DNF (did not finish) achter mijn naam krijgen als enigste Belgische mannelijke age-grouper.

  Uiteindelijk net geen 2u40 over de 28 km gedaan, wat alsnog de 10/33 looptijd bleek te zijn. Maar tegenover mijn 2u23 over 30 km (effectieve afstand !?) in Almere vorig jaar, niet echt een goede tijd.

  Ik was vooral blij aangekomen te zijn, en ik was echt leeg. Hoewel ik enerzijds twijfel of ik de lange afstand nog zou doen met mijn kniëen en linker hiel, is de goesting er zeker niet op verminderd. Dus hopelijks was dit niet de laatste keer.

  Grtn,

  Patrick


  PS : resultaten van de paar andere Belgen aanwezig
     Luc Van Lierde - elite men - 6de
     Dennis Devrient - elite men - 10de
     Fançoise Théate - V45 - 3de

  16-08-2009, 11:54 Geschreven door Patrick


  10-08-2009
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.registratie en verkenning parcours

  Het weer was ondertussen warmer en droger geworden, dus op dat punt zat het goed.

  Vanaf woensdag konden we ons registreren en waren op de verschillende dagen parcoursverkenning voorzien. Reeds bij de registratie was het duidelijk dat de organisatie alles behalve op wieltjes liep. En dit werd ook bevestigd tot en met de dag van de wedstrijd.

  Woensdag konden we het loopparcours verkennen. Een ronde van ongeveer 10 km, grotendeels vlak. Stukken onverhard, weinig schaduw. Een paar pittige "hindernissen" zoals een voetgangerstunneltje (steil in & uit), en een steile berm om op de paardenrenbaan te komen (waar ook telkens een rondje moest gelopen worden).

  Donderdag was er dan de briefing voor de deelnemers gevolgd door verkenning van het fietsparcours. Vermits het fietsen op de autobaan zou gebeuren, kregen we politiebegeleiding (maar slechts één auto & motor) en begaven we ons met de groep op de autobaan. En dit (één auto & motor) is weer een mooie illustratie van de toch eerder gebrekkige organisatie. Met zowel elite als age-groupers 70+ in de groep, viel deze groep uiteen op de helling en reden de achterste deelnemers uiteindelijk verloren. Het fietsparcorus was namelijk 10 km heen en 10 terug. Een ronde van bijna 20 km die 6x moest worden afgelegd. Na zo'n 6 km volgende een helling van bijna 4 km met een hoogteverschil van ongeveer 165 meter. Maw in totaal ruim 20 km klimmen voor een totaal hoogteverschil van zo'n 1.000 meter.

  Niet slecht (zoals steeds) om het parcours op voorhand verkend te hebben.

  Hoewel we op vrijdag konden zwemmen, heb ik dat niet gedaan vanwege de stroming. Ik had tijdens de verkenning van het loopparcours iemand zien zwemmen tegen de stroming, en die ging niet voorruit. Maw het was goed om weten dat tijdens de wedstrijd, de bovenliggende sluizen zouden gesloten worden waardoor de stroming veel minder zou zijn.

  En zo waren we dan klaar voor D-day.


  Vermits de officiele uitslag voor de age-groupes nog steeds niet terug te vinden is op de website van de ETU en/of organisatie, breng ik wedstrijdverslag van zodra ik de uitslag ken.

  10-08-2009, 14:06 Geschreven door Patrick


  09-08-2009
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.mission accomplished
  Aangekomen. Niet gewandeld ondanks ... En vooral zwaar geweest.

  Ik denk niet dat eender welke triathlon die ik voordien deed, als zo zwaar ervaren heb. Maar uiteindelijk toch aangekomen en dit in een tijd van ongeveer 7u51 (ik ken momenteel de officiële tijd nog niet). Gezien de voorbereiding en de problemen met kniëen en hiel, ben ik uiteindelijk dan ook tevreden.

  Ik probeer de komende dagen nog een verslagje op de blog te krijgen van de dagen voor de wedstrijd en de wedstrijd zelf.

  Grtn,

  Patrick

  09-08-2009, 07:12 Geschreven door Patrick


  04-08-2009
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.aangekomen in Praag, Tsjechië
  Vorig jaar (2008) heb ik als voorbereiding op de Ironman Florida 2008, meegedaan aan het WK LD O3 in Almere, Nederland.

  Bij de Ironmanagers zit in de opbouw naar de volledige afstand, een deelname aan een 1/2 en vervolgens 3/4 triathlon. En vermits in 2008 het ITU wereldkampioenschap (WK) lange-afstand (LD) triathlon 3x Olympisch (O3) werd georganiseerd in onze achtertuin (Nederland ), was dit een unieke gelegenheid om zowel deze afstand (4 km + 120 km + 30 km) te doen als een wereldkampioenschap.

  Die wedstrijd was me trouwens dermate bevallen, dat ik dit jaar terug een dergelijke wedstrijd en afstand in de agenda had genoteerd : met name het EK LD O3 dat in Praag, Tsjechië wordt georganiseerd op 8 augustus aanstaande.

  Ondertussen zijn we in deze prachtige stad aangekomen waar het weer eerder redelijk te noemen is (althans voor mij ). Ik ben iemand die liever 27°C heeft dan 20°C, en hoewel het weer niet echt slecht is, zijn er toch veel wolken, elke dag wat regen, en behoorlijk wat wind. Met water dat hopelijks 18°C is, zit het er naar uit dat dit zeker geen 'hot race' wordt.

  Wat mij dit jaar echter meer zorgen baart dan het weer, zijn de chronische problemen met vooral mijn linker hiel/achilles en iets mindere mate de kniëen. Gedurende april-mei heb ik ook niet mogen lopen, en dus is zeker de loopvoorbereiding verre van ideaal geweest. Ik hoop dan ook vooral de wedstrijd te beeindigen met in de eerste plaats een goede zwem- en fietstijd. Conditioneel voel ik me wel goed en de resultaten in Brugge en Kortrijk waren zeker niet slecht, maar zonder een 1/2 afstand dit jaar, is de sprong naar de O3-afstand misschien iets te groot.

  Nu, vanaf morgen beginnen de verschillende verplichtingen, parcoursverkenningen en openingsfeest, waardoor de westrijdspanning opgebouwd kan worden om dan zaterdag aanstaande omstreeks 09u30 in de rivier te starten.

  Wordt dus vervolgd.

  Bijlagen:
  http://www.czechbigman.cz   

  04-08-2009, 21:25 Geschreven door Patrick


  08-11-2008
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.foto's wedstrijd
  08-11-2008, 15:31 Geschreven door Patrick


  04-11-2008
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nabeschouwing / wedstrijdverslag.

  Terug in België en 3 dagen na de wedstrijd, is mijn kijk op de wedstrijd (of eigenlijk mijn gevoel over de wedstrijd), 180° gedraaid. Waar ik bij aankomst echt ontgoocheld was, accepteer ik ondertussen dat ik de wedstrijd volgens planning heb uitgevoerd. En op de meeste punten zelfs overtroffen heb.


  Wat gebeurd is tijdens het lopen, was een “risico” eigen aan mijn lichaam waarvan ik mij goed bewust was, maar in 2008 gespaard gebleven ben tijdens wedstrijden. En het zijn deze wedstrijden van het afgelopen jaar, die de basis vormde om mijn ambitie en verwachting naar Florida toe te definiëren.

   

  Daarnaast hebben we een toffe week gehad in Florida met 31 clubleden en veel enthousiast supporters, zijnde aanwezige familie en vrienden. De Ironmanagers2008 zijn niet onopgemerkt gebleven in Panama City Beach !!!

   

  Maar nu terug naar mijn nabeschouwing op en analyse van de wedstrijd.

   

  1)      Het zwemmen.
  Op basis van mijn zwemtrainingen wist ik dat ik in het zwemmen onder de 1u10 kon blijven. Anderzijds heb ik tijdens het WK LD O3 in Almere eind augustus ongeveer 1u30 over de 4km gedaan ten gevolge van de stroming (waarbij het wel een lange stuk was juist tegen stroming). Daarom leek 1u15 een realistische tijd.
  ’s Morgens om 6u30 mochten we de startzone op het strand betreden, en heb ik meteen de zaken nogmaals aanschouwd (na de dag ervoor al eens te gaan kijken zijn).
  Uiteindelijk heb ik gekozen om mij links vooraan te plaatsen, daar waar de Pro’s 15 min eerder gestart waren. Links had het voordeel recht in lijn te liggen met de boeien (geen extra afstand te zwemmen), en door vooraan te gaan staan, hoopte ik uit de grote massa te blijven. Natuurlijk, er bestaat steeds het gevaar overzwommen te worden als je niet snel genoeg bent. Maar vermits deze strategie tijdens de IM 70.3 in Antwerpen ook was gelukt, ben ik ervoor gegaan.
  En dit bleek uiteindelijk geen slechte keuze te zijn. Met uitzondering van de drukte aan de 2 keerboeien van de 1ste zwemronde, had ik eigenlijk de plaats om te zwemmen en waren de accidentele klappen eerder beperkt.
  Resultaat was 31’56 min (zelf getimed) over 1ste zwemronde (op timing mat) en 32’20 in de 2de zwemronde (opnieuw op timing mat). Maw een zeer constant tempo gezwommen.
  Met deze tijd zette ik de 337 zwemtijd neer op 2.270 gestarte deelnemers, en de 53ste op 337 in mijn agegroup (40-44). Een resultaat waar ik zéér tevreden mee ben.

  2)      1ste Wissel.
  Tijdens de 1ste wissel heb ik mijn tijd genomen vooral om nog een extra fietstruitje en mouwen aan te doen. Voor mij waren de temperaturen iets te laag om enkel in wedstrijdkledij te fietsen, en koud krijgen of onderkoeld geraken wou ik ook vermijden.

  3)      Het fietsen.
  Tijdens het fietsen bij lange afstand wedstrijden, heb ik de gewoonte om “rondetijden” te nemen op mijn horloge en dit elke 30km. Hierdoor heb ik een indicatie van mijn gemiddelde snelheid en gemiddelde hartfrequentie (HF). Zolang mijn HF niet te hoog gaat, is het echter vooral mijn gevoel (in de benen) die ik hanteer als maatstaf om het tempo te bepalen.
  Al vanaf de 1ste “ronde” (eerste 30km) ben ik meteen in het goede tempo geraakt dat ik ook de volgende 60km heb aangehouden. En dit bij een dalende HF over de 2 “ronden”.
  In de volgende 2 “ronden” zat er echter een stuk dat licht glooiend was (zoals Frank ons reeds op voorhand had gemeld, thx !). Dit is niet echt spek naar mijn bek vermits ik geen krachtpatser ben op de fiets. En dus was de boodschap wat gas terugnemen. HF bleef ongeveer hetzelfde maar snelheid zakte inderdaad.
  Aan deze glooiingen kwam een einde toen we Highway 231 opdraaiden en dus het signaal om de gaspedaal terug in te drukken.
  Dat in de 5de “ronde” (km 120-150) het terrein en de wind iets beter waren, getuige de duidelijk hogere gemiddelde snelheid aan lagere HF.
  Tijdens de laatste 30km en het stuk langs zee naar de wisselzone in het bijzonder, stond de matige wind weer vooraan en dus weer wat gas teruggenomen om mij dan niet meer op te blazen. Lagere snelheid maar hogere HF ten gevolge van tegenwind.
  Met uiteindelijk een officiële tijd van 5h30’57 ben ik een half uur onder mijn vooropgestelde tijd gebleven. Opnieuw een resultaat waarmee ik zeer tevreden ben.

  4)      2de Wissel.
  Tijdens de 2de wissel opnieuw de tijd genomen onder andere om Reskin pleisters op de hielen te doen (bij mij meest gevoelige plaatsen voor blaren) en compression socks aan te doen.

  5)      Het lopen.
  Na het fietsen gaat mijn HF altijd iets omhoog tijdens de 1ste km’s maar ik had mij voorgenomen te lopen rond HF 140 wat voor mij overeenkomt met ongeveer 12 km/h. En in mile 6 & 7 zat ik op dit tempo en HF wat ik wou aanhouden tijdens de afsluitende marathon. Hierdoor heb ik mijn eerste 11,3km (7 mile) gelopen in 48min of een gemiddelde van 12,3 km/h.
  Dan is het echter bergaf gegaan doordat ik pijn kreeg aan buitenkant rechterknie waardoor het na zo’n 23km pijnlijk werd om te lopen. Rond 26km ben ik dan moeten beginnen wandelen.
  Voorbij het laatste keerpunt in het natuurpark, was het bijna 18u lokale tijd en begon het donker te worden. Als ik zou wandelen in wedstrijdkledij in het donker, zou ik zeker afgekoeld geraken. En dus ben ik afwisselend beginnen lopen (misschien 100m per keer) en wandelen. Gevolg was dat ik inderdaad geen kou kreeg en mijn gemiddelde snelheid terug omhoog ging.
  En hierdoor ben ik uiteindelijk dan ook nog onder de 12u gebleven.
  Achteraf bekeken ben ik ook tevreden dat ik het lopen zo heb afgewerkt en niet geforceerd ben blijven lopen voor meer dan 20km. Vraag is of ik dit wel had volgehouden, en indien niet, had ik uiteindelijk de finish misschien zelfs niet gehaald.

   

  Tot slot waardeer ik ook ten zeerste dat Bart en Tim alle leden nog stonden op te wachten aan de finish, en natuurlijk alle andere deelnemers die nog in de aankomstzone aanwezig waren. Opnieuw een sterkte van de Ironmanagers2008 die als groep aanwezig waren.

   

  Ik kijk al uit naar het afsluitende clubfeest waar de wedstrijd het onderwerp van gesprek zal zijn.

   

  Patrick

  04-11-2008, 23:19 Geschreven door Patrick


  02-11-2008
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Patrick Hermans from Belgium YOU ARE AN IRONMAN

  Het is een traditie van de IRONMAN dat iedereen die de finish lijn passeert, op deze manier wordt begroet.

  We hebben het gedaan : 
  11u41min06 sec
  838 op de 2270 starters

  Toch ook met gemengde gevoelens gezien de hinder die ik ondervonden heb tijdens het lopen (zoals zo dikwijls in de loop van 2008).

  Meer details later.

  Patrick  It is a tradition of the IRONMAN that anyone who crosses the finish line is being greeted with those words "YOU ARE AN IRONMAN".

  We did it :
  11hrs41min06sec
  place 838 of 2270 starters

  At the same time mixed feelings considering the troubles I had during the running (as so often during 2008).

  More details later.

  Patrick

  02-11-2008, 14:30 Geschreven door Patrick


  01-11-2008
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vrijdag 31 oktober / Friday October 31

  Laatste dag voor de wedstrijd.

   

  ’s Morgens met de groep nog een foto-sessie en kort na de middag fietsmateriaal en zakken voor de 2 wissels naar de wisselzone gebracht. Dit gebeurd de dag ervoor gezien het vroege startuur en het groot aantal deelnemers (hoogste nummer 2.615). En een parking met 2.500+ fietsen kan al tellen.

   

  Voor de rest rustig aan, eten & drinken en ontspannen voor D-day.


   

  Last day before the race.

   

  In the morning all participants assembled for photographs of the group. Shortly in the afternoon we had to bring the bicycles and bags with material for the 2 changes to the change area. Considering the early start of the race (7.00 AM) and the number of participants (highest number allocated 2.615) bringing in the material is done the day before. A parking lot with 2.500+ bicycles is quite a view.

   

  Otherwise just resting, eating & drinking and relaxing before D-day.

  01-11-2008, 02:31 Geschreven door Patrick


  31-10-2008
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.donderdag 30 oktober / Thursday October 30

  Vandaag lagen er boeien voor het volledige zwemparcours en dus hebben we, na een korte opwarming, dit eens volledig gezwommen. Met ongeveer 35min op één ronde, lijkt een tijd van 1u15 voor het zwemmen een haalbare kaart. Nog even afwachten of we heelhuids uit de massa van 2.200+ zwemmers geraken.


  PS : Vanmorgen bleek dat men afgelopen nacht een grote haai had gevangen net voor de kust en blijkbaar slechts één van de drie (artikel). Goed om te weten dat we niet alleen in het water zitten.
   

  Verder hadden we ons vandaag nog aan te melden en startnummers afhalen, wedstrijd gerief beginnen klaarleggen per wissel (gerief voor wissel zwemmen®fietsen en fietsen®lopen), rusten en koolhydraten + vocht opnemen.

   

  ’s Avonds was er dan nog de traditionele pastaparty en briefing van de deelnemers.  Today with buoys marking the entire swim course we actually did one round after some warming up first. With approx. 35min for one swim lap a swim time of 1h15 seems realistic. I just have to make sure of surviving the stampede of 2.200 athletes crashing into the sea during the start.


  PS : This morning we heard they catched a large shark just in front of the beach. But only 1 out of the 3 sharks swimming around at that time (article). Good to know we are not swimming alone.


  We also did the registration and pick up of race number etc. I started sorting goods for the different transitions (from swim to cycling and cycling to running). Otherwise just resting and absorbing carbohydrates and water.

   

  In the evening there was the traditional pasta party (still more carbohydrates) followed by the athletes briefing.

  31-10-2008, 14:38 Geschreven door Patrick


  30-10-2008
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.


  Vanmorgen was het opnieuw fris, maar ook zonnig zoals vorige dagen. En deze keer slechts matige wind. Daardoor was de zee veel rustiger en het zwemmen vlotter. We zijn ter hoogte van het zwemparcours gaan zwemmen, ongeveer de volledige lengte in zee. Bijna 900 meter ver in zee, wat toch een eind is.

   

  Tijdens de wedstrijd moeten we zowat 900 meter in zee zwemmen, kort naar links evenwijdig met kust, om dan weer terug naar het strand te zwemmen. Kort uit zee het strand op om daarna het zwemparcours nog een 2x te doen.

   

  In de loop van de ochtend ook een aantal keren dolfijnen zien zwemmen voor de kust.

   

  In de namiddag was het dan ontspannen, met een boottocht naar Shell Island. Opnieuw dolfijnen gezien. Shell Island is zijn naam waardig met massa’s en behoorlijk grootte schelpen op een prachtig wit strand.


   

  It was pretty cold again this morning but sunny as usual. However there was not as much wind as the previous days resulting in a fairly calm see. This made the swimming a lot easier and faster. The swim training this morning was on the swim course of the race and we went approximately 900 meter far in the sea. This is actually quite some distance off-shore.

   

  During the race we have the swim out for about 900 meters. Then make a short turn to the right before returning to the beach. Coming out of the sea make a short beach run before entering the sea again and doing the same swim lap for a second time.

   

  In the course of the morning I also saw dolphins swimming just in front of the shore.

   

  In the afternoon it was time for relaxing. With the group we made a boat trip to Shell Island. During the boat trip we saw dolphins again. Shell Island is what its name suggests. An island with a beautiful white beach full of shells.

  30-10-2008, 01:38 Geschreven door Patrick


  Archief per week
 • 10/08-16/08 2009
 • 03/08-09/08 2009
 • 03/11-09/11 2008
 • 27/10-02/11 2008
 • 20/10-26/10 2008

  E-mail mij

  Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


  Gastenboek

  Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


  Blog als favoriet !


  Blog tegen de wet? Klik hier.
  Gratis blog op https://www.bloggen.be - Bloggen.be, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!