Koken in Spanje is hetzelfde, maar toch
anders.
De grote constante zijn de recepten van
Pascale Naessens. Net voor ons vertrek naar hier, lag haar laatste boek in de
winkelrekken. Nu staat de volledige collectie op het rek in onze keuken. Niets
is hier zo lekker als de vis. Keuze te over, bekende en ook onbekende
vissoorten, maar allemaal vers en heerlijk. Om de drie dagen halen we verse
groenten en vis. De lijstjes worden netjes samengesteld aan de hand van de
ingrediëntenlijst uit één van de kookboeken. Zo zou ik onder andere zalm met
broccoli, avocado en een oosters sausje bereiden. Hiervoor heb je geconcentreerde
tomatenpuree nodig. Geen probleem, kan je denken. Inderdaad, verse tomaten in
alle maten, soorten en zelfs kleuren. Zowel in glas, als in brik een volledige
gang vol tomatenbereidingen, gezeefde tomaten, tot zelfs tomatenconfituur toe
en dat alles voor weinig geld. Helaas in de hele gang geen enkel recipiënt met
tomatenconcentraat. Na lang zoeken vond ik in de gang met buitenlandse
producten, tussen de Oosterse, Engelse en andere specialiteiten helemaal
onderaan in een rek verstopt, blikjes tomatenconcentraat. Ze worden hier per 2
verpakt en kosten in vergelijking met in België veel geld.
Wat je hier ook in geen enkele winkel kan
vinden, zijn natuurazijn en cif (schuurcrème). Azijn vind je wel met allerlei
smaaktoevoegingen. De avocados in het grootwarenhuis zijn meestal groen en nog
niet te eten. Op het marktje in ons dorp, liggen wel ready to eat avocados.
Gewapend met alles wat ik nodig had,
vertrokken we weer naar huis. Patrick en ik hadden samen in de keuken wat staan
kletsen, terwijl ik de marinade klaar maakte. De zalm zag er goddelijk uit en
toen het eten klaar was, dresseerde ik alles mooi op de borden. Het rook
heerlijk en het zag er ook bijzonder smakelijk uit. Helaas, ik was blijkbaar
Handige Harry niet. Bij het neerzetten van de borden, liet ik er één pardoes
vallen. Bord stuk, eten voor de vuilbak. Zoals het een goed koppel betaamt,
hebben we de overblijvende portie verdeeld en wees maar zeker dat het smaakte!Koken in Spanje is hetzelfde, maar toch
anders.
|