De ochtendvlucht over de Himalaya en langs de mount Everest was grandioos en onvergetelijk. Blij dat we dat gedaan hebben, zelfs ondanks het vroege, zeer vroege opstaan.
Verder was gisteren een prachtige leerrijke dag in kathmandu. Bezoek aan de hindoe tempel waar men nog traditionele crematies uitvoert, een blik op de deels door de aardbeving verwoeste grote budha stupa die men volop aan het restaureren is en volgend jaar heropgebouwd zou moeten zijn en tot slot een wandeling over het Durban square van Patan. En dat alles met een schitterende gids!
s Avonds werden we door de reisorganisatie getrakteerd en vierden we mee Nepalees nieuwjaar. Happy New Year 2073! (ze lopen hier 57 jaar voor op ons)
Vandaag stond de vlucht Kathmandu-Pokhara op het programma. Alleen klaarde het weer in Pokhara maar niet op en werd een jeep gehuurd. Een helse rit van 200km die bijna 7u in beslag nam. Ongelooflijk spannend, maar we hebben het overleefd! En het werd een aangename kennismaking met een alleenreizende dame uit Turnhout die ons de eerste drie dagen van de trekking zal vergezellen.
Nu kruipen we er in: het was een vermoeiende dag en morgen moeten we fris en monter zijn voor de trekking. Het zal dus een dag of vijf stil zijn langs onze kant. Maar geen zorgen maken dus!!
13 april 2016 - richting Pokhara, uitvalsbasis van onze trekking
Met een binnenlandse vlucht bereiken we Pokhara aan het Fewa-meer. Dit stadje is de
uitvalsbasis voor trekkings in het Annapurna-gebied. Van hieruit zien we de 8000-ers
reeds liggen op zon 20km afstand.
In de ochtend rijden we naar het tempelcomplex van Pashupatinath, aan
de rand van Kathmandu. Dit hindoe-complex wordt ook wel het Nepalese Varanasi
genoemd, omdat er vrijwel dagelijks crematies gebeuren aan de rivieroever. De
eigenlijke tempel is niet toegankelijk voor niet-hindoes, maar vanaf de
overkant van de rivier krijgen we een mooi zicht op het hele tempelgebeuren.
Iets
verderop ligt Bodnath, een van de grootste boeddhistische stoepas van
Nepal. De witte koepel met de indringende ogen van boeddha siert de cover van
menige reisgids en fotoboek. Rond de stoepa vinden we verschillende
boeddhistische tempels en ashrams. De pelgrims die van heinde en ver naar de
stoepa komen, geven het geheel een zeer Tibetaans cachet.
Na de lunch rijden we
naar Patan, de tweede stad van de vallei die bijna naadloos overgaat in
Kathmandu. Het indrukwekkende Durbar Square herbergt een schat aan tempels,
maar ook het Museum van Patan is zeker een bezoek waard als introductie op de
Nepalese cultuur.
Aangekomen in kathmandu!
Een drukte van jewelste op het kleine vliegveld, bagage helemaal ok toegekomen, met een vriendelijke namaste en bloemenkrans ontvangen en warm gemaakt voor het avontuur door andere Belgen in het hotel.
Het geboekte hotel is nog steeds gesloten door de aardbeving, maar het alternatief is zeker in orde.
Morgen staat de eerste verrassing op het programma (als het weer mee zit): een mountain flight langs de mount Everest...
Maar eerst een bezoek aan Kathmandu en de Monkey tempel!
Na een tussenstop in Doha, aankomst
in Kathmandu in de voormiddag.
Na het vervullen van de douaneformaliteiten
nemen de lokale medewerkers van het reisbureau ons mee naar het centraal gelegen hotel Shanker voor een korte briefing over het programma. Afhankelijk van het uur
van aankomst maken we nog een stadswandeling door het middeleeuwse Kathmandu
ter orientatie en bezoeken we de monkey-tempel Swayambunath.
Uit krantenberichten weten we dat er veel verwoest is met de aardbeving vorig jaar. We zijn benieuwd in hoeverre de Nepalese bevolking gevorderd is met de heropbouw...
PS De foto's die geplaatst worden bij de artikels op deze blog die in de titel beginnen met de datum, zijn van het internet genomen (en misschien ziet alles er door de aardbeving in werkelijkheid een beetje anders uit). Maar op deze manier hebben jullie alvast een idee waar we uithangen (mocht het plaatsen van eigen foto's niet meteen lukken).
Het eerste deel van het traject ging super: thuis opgehaald door papa, koffietje gedronken in centraal station, rustig naar perron en voor we het goed en wel beseften, was de trein al in beweging!
Comfort 1 is heerlijk en een aanrader. Lekker eten, vriendelijke bediening, fris wijntje (ja, ook voor mij). Op een mum van tijd stonden we in Schiphol.
Vlotte incheck, vriendelijk personeel, sympathieke veiligheidsagenten, jammer genoeg wel geen upgrade naar business wegens volledig vol vliegtuig.
Nog een uurtje en weg zijn we... het avontuur tegemoet!
Het begint nu echt!! En we maken er een soort taxi - trein - vliegtuig dag van!
Papa haalt ons op tegen het middaguur en speelt taxi zodat we veilig en op tijd in Antwerpen Centraal geraken om de Thalys richting Schiphol te nemen.
Om iets over 18u gaat onze vlucht naar Doha en vandaar uit naar Kathmandu. In Kathmandu zal het 3u en 45 min later zijn dan in België; hopelijk zal de jetlag dus goed meevallen!
Onze reis zit er over een paar uur op als we het vliegtuig richting Bangkok en uiteindelijk richting Brussel nemen.
Wij hebben genoten! De groep was super, het eten lekker en niet te pikant (op gisteren na dan), de bedden goed (al zongen de monniken soms iets te luid en van iets te vroeg in de ochtend), de gids uitstekend, het land prachtig en de mensen uiterst vriendelijk.
Ik hoop dat jullie, thuisblijvers, een beetje plezier hebben beleefd aan deze blog...
Na het ontbijt een sightseeing door de in
koloniale stijl gebouwde downtown, het Chinatown en de Indiase wijk. Een bezoek
aan de Bogyoke (Scott) markt met de grootste selectie van Birmese handwerkEen fotostop aan het Kandawggyi Meer, per
trishaw.Daarnanaar het drukke havengebied rond Sin Oo Dan
jetty.
s Middags een leuk restaurantje.
Na de middag een cappuccino gaan drinken in
het Strandhotel.
Transfer naar Yangon luchthaven om 17u. We
vertrekken uit Yangon om 19u45 voor de internationale vlucht naar Bangkok, en
vervolgens vanuit Bangkok naar Brussel.
Hoe rustig het opstaan vanmorgen was, te midden van de rustige, landelijke, ontspannen weidsheid van de omgeving van het Inle Lake - hoe vroeg ook om half zes -, zo druk, lelijk, duf, drukkend en hectisch is Yangon (het vroegere 'Rangoon' en voormalige hoofdstad van Myanmar).
Het is alsof we van de hemel in de hel zijn beland. Hoewel dat misschien wel te sterk is uitgedrukt. Yangon is een echte wereldstad, een grootstad in alle opzichten, al valt de armoede die we in Mandalay zagen hier minder op.
De overdekte markt (waar we ons natuurlijk helemaal laten gaan met onze laatste Tsjad) heeft niets authentiek en de vochtigheid en duffigheid vallen op ons neer. Het korte ommetje aan het stadhuis, het monument van de onafhankelijkheid, het gerechtshof en de zoveelste pagode kan ons al meer bekoren. Het is jammer dat de echt oude gebouwen er afgebladderd en onderkomen bij staan.
De Lake Area maakt een beetje goed en laat een glimp zien van rust in een overvolle stad (meer dan zes miljoen inwoners). Maar het moet gezegd: de hele groep is het erover eens dat we veel mooiere dingen gezien hebben de afgelopen twee weken.
We sluiten de dag af aan de Swegadon pagode. De meest bekende pagode van heel Myanmar en dus onmisbaar op onze to do lijst.
Zoals we twee weken geleden startten, worden we ook verwelkomd aan de pagode: met stortregen. Fantastisch genoeg zorgt de buschauffeur voor 12 paraplu's en kunnen we - oplettend voor de gladde tegels - de pagode bezoeken. Ongelooflijk! Prachtige stupa's en tempels overweldigen ons... Meer dan twee uur later stappen we moe maar voldaan (en een beetje met zere voeten) de bus in. Uiteindelijk biedt Yangon dan toch nog heel veel schoonheid...
Niet ongerust zijn... Alles gaat prima.. alleen laat het Inle Lake zich het best beschrijven ahv foto's en is internet hier niet sterk genoeg om die foto's op de blog te zetten.
Ik probeer morgen als we in yangon zijn!
Na het ontbijt een aangename boottocht door
de irrigatiekanalen naar het dorp Indein. Het pagode complex is een
archeologische site die het waard is om te bezoeken. Hier op de helling van de
heuvel bewonderen we de ruïnesvan
honderden pagodes in Shan stijl. Sommige van de pagodes zijn vande 17e en 18e eeuw.
In de namiddag, bezoek aan Zwarte Smeden
om te kijken hoe ze hun producten maken en het dorpYwama (Padaung dorp). Overnachting in hotel Pristine Lotus Spa & Resort.