SCHANSSPRINGEN: Oostenrijkers zetten opening Vierschansen naar hun hand
In Oberstdorf begon het vermaarde Vierschansentornooi, vier wereldbekerwedstrijden ronde de jaarwisseling. De Oostenrijkers grepen meteen de macht met winst voor Stefan Kraft (Aut), gevolgd door zijn landgenoten Jan Hoerl (Aut) en Daniel Tschofenig (Aut).
De wereldbekerafdaling voor mannen in Bormio werd verrassend gewonnen door Alexis Monney (Sui). Hij was sneller dan Franjo von Allmen (Sui) en Cameron Alexander (Can).
Op de Super G ging de winst naar Fredrik Moeller (Nor), die sneller was dan Vincent Kriechmayr (Aut). Alexis Monney (Sui) bevestigde met de derde plaats.
In de trainingswedstrijden kwam Cyprien Sarrazin (Fra) zwaar ten val. Hij liep een hersenletsel op, maar is stabiel en bij bewustzijn.
De vrouwen streden in Semmering op de slalomnummers. Federica Brignone (Ita) won de reuzenslalom voor Sara Hector (Swe) en Alice Robinson (Nzl).
Zrinka Ljutic (Cro) was dan weer de beste op de slalom. Lena Duerr (Ger) en Katharina Liensberger (Aut) mochten als tweede en derde mee op het podium.
De mannen kwamen het voorbije weekend uitvoerig in actie om de wereldbeker. In Val Gardena stond er een Super G en afdaling op het programma. Het circus verhuisde dan naar Alta Badia voor een reuzenslalom en slalom. Door te hevige wind zagen de vrouwen in St-Moritz hun dubbele afspraak op de Super G gehalveerd naar één wedstrijd.
Super G mannen: 1. Mattia Casse (Ita), 2. Jared Goldberg (Usa), 3. Marco Odermatt (Sui)
afdaling mannen: 1. Marco Odermatt (Sui), 2. Franjo Von Almen (Sui), 3. Ryan Cochran-Siegle (Usa)
reuzenslalom mannen: 1. Marco Odermatt (Sui), 2. Leo Anguenot (Fra), 3. Alexander Steen Olsen (Nor)
SCHANSSPRINGEN: Hoerl en Tschofenig delen de prijzen in Engelberg
Twee wedstrijden om de wereldbeker voor de mannen in Engelberg vanop de lange schans, ééntje voor de vrouwen. De tweede bij de vrouwen werd afgelast wegens te slechte weersomstandigheden.
BIATLON: Lotte Lie naar zevende plaats op mass start in Annecy
De Belgische biatleten blijven zich nestelen bij de subtop. Nu ook op de wereldbekermanche in Annecy-Le Grand Bornand. Lotte Lie werd er zevende op de 12,5km massastart, maar ook Maya Cloetens en Thierry Langer scoorden opnieuw.
10km mannen: 1. Martin Uldal (Nor), 2. Johannes Thingnes Boe (Nor), 3. Sevastian Samuelsson (Swe)
FREESTYLE SKI: Daniela Maier pakt dubbele winst in Innichen
Heel wat strijd om de wereldbeker in diverse disciplines op diverse plaatsen. De skicrossers kregen een dubbele opdracht voorgeschoteld in Innichen. In Copper werd gestreden op de halfpipe. En de moguls werden bedwongen in Bakuriani.
Reece Howden (Can) was de beste op de skicross om de wereldbeker in Arosa. Hij won de finale voor Simone Deromedis (Ita) en David Mobaerg (Swe).
Bij de vrouwen zagen we een volledig Canadees podium met Marielle Thompson (Can) op één. India Sherret (Can) en Hannah Schmidt (Can) flankeerden haar op twee en drie.
Jürgen Wouters neemt in maart 2025 afscheid als Technisch Directeur Topsport. Na 8 jaar vertrekt hij als gevolg van de drastische subsidiebeslissing van Topsport Vlaanderen om de financiële steun voor de topsportafdeling stop te zetten.
Wouters kan op heel wat hoogtepunten in zijn carrière terugblikken met op sportief vlak onder meer de historische olympische kwalificatie van Julien Carraggi en zijn heuse vooruitgang op de wereldranglijst. Ook de medaille op het Europees Jeugdkampioenshap van Charles Fouyn en de consistente jeugdresultaten op internationale tornooien mag hij op zijn conto schrijven.
Dit jammere feit is de zoveelste vorm van het dichtdraaien van de geldkraan bij Topsport Vlaanderen bij de zogenaamde nevensporten als badminton.
SKI MOUNTAINEERING: Drion du Chapois kent valse start wereldbekerseizoen
Geen al te goeie start van het nieuwe wereldbekerseizoen in Courchevel voor Maximilien Drion du Chapois. Hij raakte op de sprint niet door de reeksen en eindigde pas als 29e. Oriol Cardona Coll (Esp) was in de finale de beste voor Arno Lietha (Sui) en Thibault Anselmet (Fra).
Emily Harrop (Fra) zegevierde op sprint bij de vrouwen. Tweede werd Marianne Fatton (Sui), derde Margot Ravinel (Fra).
ALPINE SKI: Sterke slalom van Armand Marchant in Val d'Isère
Armand Marchant liet een knappe wereldbekerslalom optekenen in Val d'Isère. Hij werd er elfde, met een derde tijd in de tweede run. Sam Maes liet een dag eerder de 27e plaats optekenen op de reuzenslalom.
reuzenslalom mannen: 1. Marco Odermatt (Sui), 2. Patrick Feurstein (Aut), 3. Stefan Brennsteiner (Aut)
SCHANSSPRINGEN: Paschke en Schmid winnaars van het weekend
Pius Paschke (Ger) was twee keer de beste op de lange schans bij de wereldbekerwedstrijd in Titisee-Neustadt. De eerste keer haalde hij het voor Gregor Deschwanden (Sui) en Daniel Tschofenig (Aut). Bij de tweede liet hij Michael Hayboeck (Aut) en Kristoffer Eriksen Sundal (Nor) achter zich.
De vrouwen kwamen in actie in Zhangjiakou. En ook hier dubbele Duitse winst met Katharina Schmid (Ger) op de normale schans. Eirin Maria Kvandal (Nor) werd tweede in de eerste wedstrijd, Nika Prevc (Slo) derde. Nummers twee en drie in de tweede wedstrijd werden Ema Klinec (Slo) en Lisa Eder (Aut).
Maya Cloetens tekende op de wereldbekerwedstrijd in Hochfilzen voor de beste prestaties. Ze werd 19e op de 7,5km, maar deed nog een pak beter met de twaalfdeplek op de 10km achtervolging. Ook Thierry Langer greep twee top-10 plaatsen. Na de 18e plaats op de 10km werd hij ook nog eens 17e op de 12,5km achtervolging.
SHORTTRACK: Twee medailles voor Hanne Desmet in Seoul
Hanne Desmet wist op de World Tour-manche in Seoul twee medailles te veroveren. Ze pakte zilver op de 1500m, brons op de 500m. Op de 1000m moest ze vrede nemen met een plek in de B-finale.
Stijn Desmet lukte de B-finale op de 1500m, maar kreeg daarin een penalty achter zijn naam.
De estafetteteams (mannen en mixed) raakten alweer niet door de kwartfinales.
SNOWBOARD: Payers aan het feest in Cortina d'Ampezzo
In Cervinia werd gestreden om de wereldbeker snowboardcross. Jakob Dusek (Aut) won bij de mannen voor Cameron Bolton (Aus) en Lorenzo Sommariva (Ita). Bij de vrouwen ging de overwinning naar Lea Casta (Fra), die in de finale sneller was dan Josie Baff (Aus) en Maja-Li Iafrate Danielsson (Fra).
De familie Payer genoot in Cortina d'Ampezzo bij de wereldbeker parallelreuzenslalom. Sabine Payer (Aut) won bij de vrouwen. Zij liet Aleksandra Krol-Walas (Pol) en Jasmin Coratti (Ita) achter zich. Bij de mannen gleed Alexander Payer (Aut) naar de derde plek. Hij moest de finale laten aan twee Italianen. Daarin versloeg Daniele Bagozza (Ita) zijn landgenoot Aaron March (Ita).
SKELETON: Nieuwe podiumplaats voor Kim Meylemans in Sigulda
Kim Meylemans blijft het uitstekend doen in het wereldbekercircuit. In Sigulda gleed ze naar de derde plaats op 0"32 van winnares Kimberley Bos (Ned). Janine Flock (Aut) eindigde op de tweede plek. Aline Pelckmans sloot de eerste run af op de 30e plaats.
De winst bij de mannen was voor Marcus Wyatt (Gbr), die het haalde voor zijn landgenoot Matt Weston (Gbr). Zheng Yin (Chn) werd derde. Colin Freeling bleef bij de eerste run steken op de 31e plaats.
KUNSTSCHAATSEN: Amerikanen primus op finale Grand Prix
Vooral Amerikaanse winst in Grenoble bij de finale van de Grand Prix. Onze Belgische dames wisten zich niet te plaatsen voor die finale door uiteenlopende omstandigheden in de voorafgaande manches.
mannen: 1. Ilia Malinin (Usa) - 292.12, 2. Yuma Kagiyama (Jpn) - 281.78, 3. Shun Sato (Jpn) - 270.82
SCHANSSPRINGEN: Paschke meest regelmatige bij seizoensbegin
Met een derde en eerste plaats op de twee wedstrijden van de lange schans in Wisla is Pius Paschke (Ger) toch wel de meest regelmatige springer bij het seizoensbegin. Daniel Tschofenig (Aut) won de eerste wedstrijd voor Gregor Deschwanden (Sui).
Bij de tweede won Paschke voor Jan Hoerl (Aut) en Stefan Kraft (Aut).
Heel wat nieuwe namen doken op bij het podium van de wereldbekerwedstrijd parallelreuzenslalom in Yanqing. Lucia Dalmasso (Ita) won voor Sabine Payer (Aut) en Tsubaki Miki (Jpn) bij de vrouwen. Bij de mannen was de winst voor Tim Mastnak (Slo), die het haalde voor Maurizio Bormolini (Ita) en Mirko Felicetti (Ita).
In Secret Garden werd gestreden op de halfpipe. Yuto Totsuka (Jpn) was de beste bij de mannen voor Scotty James (Aus) en Ryusei Yamada (Jpn). De overwinning bij de vrouwen ging naar Maddie Mastro (Usa). Zij bleef Xuetong Cai (Chn) en Madeleine Schaffrich (Usa) voor.
Het wereldbekerseizoen kende zijn start in Altenberg. Francesco Friedrich (Ger) is het winnen niet verleerd. Kelly VanPetegem kwam in de monobob bij de vrouwen tot de 16e plaats. Met Xante Van Driessche werd ze 14e in de tweebob.
2-bob mannen: 1. Francesco Friedrich/Simon Wulff (Ger), 2. Johannes Lochner/Georg Fleischhauer (Ger), 3. Adam Ammour/Issam Ammour (Ger)
4-bob mannen: 1. Francesco Friedrich/Mathias Sommer/Alexander Schüller/Felix Straub (Ger), 2. Markus Treichl/Markus Sammer/Sascha Stepan/Kristian Huber (Aut) en Johannes Lochner/Georg Fleischhauer/Erec Bruckert/Joshua Tasche (Ger)
monobob vrouwen: 1. Laura Nolte (Ger), 2. Lisa Buckwitz (Ger), 3. Andreea Grecu (Rou)
Kelly Van Petegem: 16e (+2"91)
2-bob vrouwen: 1. Laura Nolte/Deborah Levi (Ger), 2. Lisa Buckwitz/Neele Schuten (Ger), 3. Kim Kalicki/Lauryn Siebert (Ger)
Kelly Van Petegem/Xante Van Driessche: 14e (+2"71)
NOORDSE COMBINE: Schmid bijt twee keer in het zand
Twee wedstrijden om de wereldbeker in Lillehammer en evenveel keer beet Julian Schmid (Ger) in het zand. In de wedstrijd vanop de korte schans, gevolgd door 10km langlauf, moest hij Jarl Magnus Riiber (Nor) de zege laten. Johannes Lamparter (Aut) werd derde.
Vanop de lange schans, gevolgd door 7,5km langlauf, won Vinzenz Geiger (Ger). De derde plaats was voor Riiber.
BIATLON: Thierry Langer behaalt negende plaats in Kontiolahti
Een sterke prestatie van Thierry Langer op de 15km bij de wereldbekerwedstrijd in Kontiolahti. Hij werd daarin negende en pakte zo zijn eerste top-10 plaats in het wereldbekercircuit. Op de 15km mass start werd Langer 16e.
Lotte Lie was goed voor de 16e plaats op de 12,5km bij de vrouwen. Ze finishte als 14e op de 12,5km mass start. Voor Maya Cloetens was er een mooie 23e plaats op de 7,5km sprint.
De Belgische relayteams scoorden goed in Kontiolahti. De mixed relay lukte de tiende plaats met Lotte Lie, Maya Cloetens, Thierry Langer en Florent Claude. Ook de mannenrelay (14e) en vrouwenrelay (13e) mengden zich tussen de subtop.
Ailing Eileen Gu (Chn) was in Secret Garden de beste op de wereldbekerwedstrijd halfpipe voor vrouwen. Ze haalde het voor Fanghui Lee (Chn) en Svea Irving (Usa). De winst bij de mannen was voor Nicholas Goepper (Usa), die zijn landgenoten Alex Ferreira (Usa) en David Wise (Usa) aftroefde.
In Idre Fjäll schreef Mikael Kingsbury (Can) verder aan een eentonig verhaal op de moguls. Hij won ditmaal voor Ikuma Horishima (Jpn) en Walter Wallberg (Swe). Jakara Anthony (Aus) zegevierde bij de vrouwen voor Perrine Laffont (Fra) en Maria Schwinghammer (Can).
SKELETON: Eerste wereldbekerwinst voor Kim Meylemans
Kim Meylemans heeft in Altenberg haar eerste wereldbekerwedstrijd uit haar carrière gewonnen. Door de hevige sneeuwval werd de wedstrijd voor vrouwen beperkt tot één run. Daarin was Meylemans de snelste voor Susanne Kreher (Ger) en Hannah Neise (Ger). Aline Pelckmans liet de 31e tijd noteren op 2"78 van haar landgenote.
Christopher Grotheer (Ger) blijft de heerser bij de mannen. Ook nu won hij opnieuw voor Matt Weston (Gbr). Marcus Wyatt (Gbr) pakte de derde plaats. In de eerste run werd Colin Freeling 25e.
Tabitha Stoecker/Marcus Wyatt (Gbr) wonnen de wedstrijd voor mixed teams. Zij bleven Sara Roderick/Austin Florian (Usa) en Susanne Kreher/Christopher Grotheer (Ger) voor.
Op de wereldbekerwedstrijd in Killington voor vrouwen behaalde Sara Hector (Swe) de winst op de reuzenslalom. Op de tweede plaats eindigde Zrinka Ljutic (Cro), Camille Rast (Sui) werd derde.
Diezelde Camille Rast (Sui) pakte een dag later haar eerste WB-winst op de slalom. Ze was na twee runs sneller dan Anna Swenn Larsson (Swe) en Wendy Holdener (Sui).
Bij de reuzenslalom kwam veelwinnares Mikaela Shiffrin (Usa) zwaar ten val en liep daarbij een ernstige spierblessure op. Daardoor zag zij haar 100e WB-zege voorlopig door de neus geboord.
parallelreuzenslalom mannen: 1. Edwin Coratti (Ita), 2. Sangkyum Kim (Kor), 3. Sangho Lee (Kor)
Voor de Big Air moesten de boarders de oversteek maken naar Beijing. Joewen Frijns kon er in de kwalificaties geen rol van betekenis spelen. Hij eindigde op een verre 52e plaats.
Big Air mannen: 1. Hiroto Ogiwara (Jpn), 2. Ian Matteoli (Ita), 3. Wenlong Yang (Chn)
Big Air vrouwen: 1. Mia Brookes (Gbr), 2. Mari Fukeda (Jpn), 3. Anna Gasser (Aut)
Twee wedstrijden vanop de lange schans in Ruka om de wereldbeker bij de mannen.
Pius Paschke (Ger) won de eerste voor Jan Hoerl (Aut) en Stefan Kraft (Aut). En ook in de tweede was er Duitse winst met Andreas Wellinger (Ger). Ditmaal eindigde Stefan Kraft (Aut) op de dichtste ereplaats. Met Karl Geiger (Ger) pakte Duitsland ook de derde plek.
FREESTYLE SKI: Kingsbury doet verder op elan vorig seizoen
De freestylers kwamen in Beijing in actie om de wereldbeker Big Air. Bij de mannen won Tormod Frostad (Nor). Hij haalde het voor Miro Tabanelli (Ita) en Dylan Deschamps (Can).
Beste bij de vrouwen was Tess Ledeux (Fra) de beste. Sarah Hoefflin (Sui) en Flora Tabanelli (Ita) eindigden op twee en drie.
In Ruka werd gestreden op de moguls en het was traditiegetrouw Mikael Kingsbury (Can) die er de winst pakte. Walter Wallberg (Swe) werd tweede, Ikuma Horishima (Jpn) derde.
Ook bij de vrouwen winst voor een vertrouwd gezicht met Perrine Laffont (Fra). Jakara Anthony (Aus) werd haar dichtste belaagster, gevolgd door Olivia Giaccio (Usa) op de derde plaats.
SNELSCHAATSEN: Swings tweede op massastart in Beijing
Bart Swings greep op de wereldbekermanche in Beijing nipt naast de winst op de massastart. Ook Indra Medard en Sandrine Tas deden het goed op de massastart. Beiden behaalden de zesde plaats.
500m mannen (1): 1. Jordan Stolz (Usa), 2. Jenning De Boo (Ned), 3. Tatsuya Shinhama (Jpn)
Mathias Vosté: 17e in B-reeks (35"76), Robbe Beelen: 26e in B-reeks (36"43)
500m mannen (2): 1. Jordan Stolz (Usa), 2. Jenning De Boo (Ned), 3. Jun-Ho Kim (Kor)
Mathias Vosté: 15e in B-reeks (35"65), Robbe Beelen: 25e in B-reeks (36"35)
1000m mannen: 1. Jordan Stolz (Usa), 2. Jenning De Boo (Ned), 3. Zhongyan Ning (Chn)
Mathias Vosté: 3e in B-reeks (1'09"32), Robbe Beelen: 21e in B-reeks (1'10"98)
1500m mannen: 1. Jordan Stolz (Usa), 2. Zhongyan Ning (Chn), 3. Kjeld Nuis (Ned)
Bart Swings: 17e (1'47"18), Indra Medard: 15e in B-reeks (1'48"52), Mathias Vosté: 22e in B-reeks (1'49"71)
ALPINE SKI: Net geen plaats in top-10 voor Armand Marchant
De wereldbekerwedstrijd op de slalom in Gurgl werd bij de vrouwen gewonnen door Mikaela Shiffrin (Usa). Zij haalde het voor Lara Colturi (Alb) en Camille Rast (Sui). Kim Vanreusel haalde het einde niet bij de eerste run.
Bij de mannen ging de overwinning naar Clement Noel (Fra). Tweede werd Kristoffer Jakobsen (Swe), derde Atle Lie McGrath (Nor). Armand Marchant behaalde een mooie elfde plaats op 0"99 van Noel. Sam Maes werd in de eerste run 33e.
Meteen heel wat bedrijvigheid om de wereldbeker bij het seizoensbegin in Lillehammer.
Na winst voor Duitsland in de wedstrijd voor mixed teams werd zowel bij de mannen als vrouwen twee keer gesprongen vanaf de grote schans. Noorwegen werd tweede in de mixed competitie, Oostenrijk derde.
lange schans mannen (1): 1. Pius Paschke (Ger), 2. Daniel Tschofenig (Aut), 3. Maximilian Ortner (Aut)
lange schans mannen (2): 1. Jan Hoerl (Aut), 2. Pius Paschke (Ger), 3. Daniel Tschofenig (Aut)
Nog geen uitzonderlijke prestaties van de Belgen op de eerste wereldbekermanche van het seizoen in Nagano. BartSwings tekende wel voor twee vijfde plaatsen. Jordan Stolz (Usa) was de meest succesvolle schaatser in Nagano.
Er ontbraken heel wat toppers op de wereldbekermanche in Yanqing, maar Christopher Grotheer (Ger) tekende wel present en won bij de mannen na de eerste ook de tweede wereldbekermanche. Matt Weston (Gbr) werd opnieuw tweede. Op de derde plaats eindigde Zheng Yin (Chn). Colin Freeling zag met de 26e plaats zijn optreden beperkt tot één run.
Dan Zhao (Chn) pakte de winst voor eigen volk bij de vrouwen. Ze was sneller dan Hannah Neise (Ger) en Freya Tarbit (Gbr). Aline Pelckmans legde beslag op de 27e plaats.
In Lohja werd gestreden om de Europese titels. De Europese titel bij de vrouwen ging naar Zwitserland. Het team van Silvana Tirinzoni (Sui) versloeg Zweden, onder aanvoering van Anna Hasselborg (Swe), in de finale met 8-4. Schotland was de beste in de strijd om brons. Sophie Jackson (Gbr) klopte met haar team Stefania Constantini (Ita) en haar Italiaanse maten met 6-4.
Duitsland was de beste bij de mannen. Marc Muskatewitz (Ger) stuurde zijn mannen naar 9-7 finalewinst tegen Bruce Mouat (Gbr) en het Schotse team. Noorwegen won de troosting met 7-4 van Zwitserland.
Geen winterse omstandigheden voor de eerste wereldbekerwedstrijden van het seizoen in Pyeongchang. Met temperaturen tot 15 graden lieten de toppers zich verrassen.
Bij de vrouwen won Amelia Coltman (Gbr) de eerste van twee wedstrijden voor Janine Flock (Aut) en Nicole Rocha (Bra). Kim Meylemans eindigde op de 13e plaats. Na de vierde tijd in de eerste run zakte ze weg door de 24e tijd bij de tweede afdaling. Aline Pelckmans eindigde als 24e. Ook de tweede wedstrijd leverde Britse winst op met Freya Tarbit (Gbr). Zij bleef Hannah Neise (Ger) voor. Janine Flock (Aut) werd ditmaal derde. Een beter eindresultaat was er voor Meylemans, die zevende werd na een achtste en vierde tijd in beide runs. Pelckmans moest vrede nemen met de 35e plaats deze keer.
Dubbele winst voor Christopher Grotheer (Ger) bij de mannen. Telkenmale was dit voor de Britten Marcus Wyatt (Gbr) en Matt Weston (Gbr). In beide wedstrijden kwam Colin Freeling niet verder dan één run. Dat bezorgde hem de 31e en 28e plaats.
De wereldbekermanche slalom voor vrouwen in Levi werd gewonnen door Mikaela Shiffrin (Usa). Zij was de beste in de eerste run en hield haar koppositie vast na de tweede run. Katharina Liensberger (Aut) werd tweede, Lena Duerr (Ger) derde. Kim Vanreusel haalde in de eerste run de finish niet.
Winst bij de mannen was voor Clement Noel (Fra). Hij bleef na twee runs Henrik Kristoffersen (Nor) en Loic Meillard (Sui) voor. Geen tweede run voor de Belgen. Sam Maes sloot de eerste run af als 34e, Armand Marchant werd 37e in de eerste run.
ROEIEN: Topsport Roeien neemt afscheid van technisch directeur
Aan het eind van dit jaar neemt de Vlaamse Roeiliga afscheid van hun technisch directeur Topsport Roeien, Pim Raaben. Raaben neemt afscheid vanwege een nieuwe professionele uitdaging.
De voorbije Olympiade droeg Raaben enorm bij tot de professionalisering van de roeisport in Vlaanderen. Eén van de resultaten is de aanwerving van drie coaches voor zowel U19, U23 als vanaf 1 januari 2025 één voor de eliteroeiers. Verder tekende hij met zijn team van coaches, performance manager en experten een beleidsplan uit voor de volgende Olympiade (2025-2028).
Het bestuursorgaan van de Roeiliga gaat zo snel mogelijk op zoek naar een opvolger om de continuïteit van de werking te verzekeren.
Met Tim Brys en het duo Niels Van Zandweghe/Tibo Vyvey namen twee boten deel aan de de Spelen in Parijs. Er is binnen de federatie wel het nodige talent aanwezig om in LA 2028 even goed te doen.
Hanne Desmet was op de World Tour-manche in Montréal de beste op de 1500m. In de kwartfinales van de 1000m kreeg ze een penalty achter haar naam, in de kwartfinales van de 500m ging ze onderuit en nam de start niet meer in de halve finales.
Stijn Desmet eindigde als vijfde in de finale van de 1500m.
Het mixed relay team kon zich plaatsen voor de finale, maar forfait van Tineke den Dulk voor de slotdag zorgde ervoor dat de start in die finale niet werd genomen. Voor de mannenestafette werd het de B-finale, waarin ze als vierde finishten.
KUNSTSCHAATSEN: Pinzarrone nog zoekend naar juiste vorm
Op de Grand Prix-meeting in Angers moest Nina Pinzarrone het stellen met de zesde plaats. Zowel op de korte kür (62.72) als vrije kür (121.95) werd ze zesde. Met het totaal van 184.67 bleef ze nog een eind van haar beste prestaties verwijderd. De winst in Angers was voor Amber Glenn (Usa).
PARIS 2024 - Dag 16: Afsluiten met vierde plaatsen
De slotdag bracht niet meer de verhoopte extra medailles. Hanne Verbruggen begon met een knappe 19e plaats op de marathon. Chloé Herbiet moest de strijd staken.
Voor de Belgian Cats stond brons nog op het spel tegen Australië, doch het lukte hen niet om de gewilde medaille te pakken. Julie Vanloo was wel goed voor maar liefst 26 punten.
En of we nog niet genoeg vierde plaatsen behaalden op deze Spelen pakte ook Lotte Kopecky in het omnium van het baanwielrennen net naast de medaille met de vierde plaats.
PARIS 2024 - Dag 15: Bashir Abdi pakt eerste zilver voor Belgie
De dag begon vroeg in Parijs met de marathon voor mannen. Het werd een razendsnelle wedstrijd over een moeilijk parcours, maar Bashir Abdi bewees nog maar eens zijn grote klasse en liep naar het zilver. Nog een andere landgenoot, Michael Somers, liep bij zijn olympisch debuut naar een hele knappe 22e plaats. Koen Naert, vanochtend geplaagd door darmklachten, moest het stellen met de 61e plaats. Later op de dag volgden nog heel wat knappe Belgische prestaties op de atletiekpiste. Isaac Kimeli liep naar de achtste plaats op de 5000m, John Heymans werd ook heel mooi elfde. Er was ook finaledag voor de estafetteploegen 4x400m. De Tornados, mannenploeg, liep in een BR naar de vierde plaats met Jonathan Sacoor, Dylan Borlée, Kevin Borlée en Florent Mabille. Hun vrouwelijke collega's, de Cheetahs, vochten voor wat ze waard waren, maar Naomi Van den Broeck, Imke Vervaet, Hanne Claes en Helena Ponette moesten vrede nemen met de zevende plaats.
In de kayak wist Hermien Peters zich te plaatsen voor de finale van de K1 500m. Daarin eindigde ze op de zevende plaats. Lize Broekx werd vierde in haar halve finale en moest naar de B-finale, waarin ze als zesde over de finish kwam. Artuur Peters wist zich niet te plaatsen voor de finale van de K1 1000m. Met de vijfde plaats in de B-finale beeindigt hij zijn tornooi als 13e.
Weinig kansen voor Lindsay De Vylder/Fabio Van den Bossche in de madison van het baanwielrennen. Ze begonnen nog vrij goed, maar moesten toen wat laten begaan. Toen ook De Vylder nog onderuit ging in een tumultueuze wedstrijd waren de kansen op een ereplaats weg. Het duo werd tiende.
Manon De Roey wist zich op de slotdag ook nu weer niet te verbeteren. Ze bleef op de 24e plaats staan.
PARIS 2024 - Dag 14: Drie medailles voor Team Belgium
Hermien Peters en Lize Broekx wisten zich mooi te plaatsen voor de finale van de K2 500m in het kayak. In die finale werden ze vijfde, heel kort bij de derde plaats.
Julie Nicolaes kwam in actie in het sprinttornooi van het baanwielrennen. Ze lukte weliswaar een persoonlijk record, maar in de 1/32e finales en herkansing had ze geen schijn van kans. De jonge tandem Katrijn De Clercq/HélèneHesters kwamen de baan op voor de madison, lieten zich even knap opmerken, maar werden uiteindelijk tiende.
Manon De Roey bleef hangen in het golftornooi. Vandaag bleef ze één onder par.
De hockeydames kwamen het veld op tegen Argentinië in de strijd om het brons. Emma Puvrez zorgde voor een voorsprong, maar gaandeweg toonden de Argentijnse vrouwen zich de betere ploeg. Toch maakte Justine Rasir nog gelijk. Shoot-outs moesten opnieuw een winnaar aanduiden. Daarin vielen de Belgische meisjes zwaar tegen.
Sarah Chaari begon haar tornooi in de klasse tot 67kg van het taekwondo met winst en zat zo meteen in de kwartfinales. Daarin nam ze de maat van een Egyptische. Haar halve finale ging wel verloren tegen de Hongaarse Marton. In de slotseconde van de kamp om brons trok Chaari het laken naar zich toe.
In de atletiek plaatste Nafi Thiam het orgelpunt op haar carrière. Ze pakte voor de derde keer de olympische titel in de zevenkamp. Noor Vidts maakte het Belgische succes compleet door het brons te pakken. Eliott Crestan wist zich op een haar na niet te plaatsen voor de finale van de 800m. Beide 4x400-teams plaatsen zich voor de finale. De vrouwen met Hanne Claes, Imke Vervaet, Camille Laus en Helena Ponette werden vierde in hun reeks, maar hadden de best verliezende tijd. Voor de mannen kwamen Jonathan Sacoor, Dylan Borlée, Florent Mabille en Kevin Borlée in actie en eindigden als tweede in hun reeks.
Geen basketfinale voor de Belgian Cats. Tegen thuisland Frankrijk werd na één verlenging verloren met 75-81. EmmaMeesseman scoorde 19 punten en dwong de verlenging af voor België.
PARIS 2024 - Dag 13: Fabio Van den Bossche haalt brons op omnium
Een goeie eerste dag in de zevenkamp van de atletiek voor Nafi Thiam en Noor Vidts. Met prestaties rond hun seizoensbesten en persoonlijke besten staan ze respectievelijk tweede en vierde na de eerste vier proeven. Het vrouwelijke estafetteteam op de 4x100m met Rani Vincke, Rani Rosius, Eline Mehuys en Delphine Nkansa verging het minder goed. Vanwege een foute aflossing werden zij in hun reeks gediskwalificeerd. Zowel Tibo De Smet als Pieter Sisk gingen eruit bij de herkansingen op de 800m.
Manon De Roey haalde in het golf vandaag een drie boven par en zakt daarmee uit de top-20 na twee dagen.
Fabio Van den Bossche reed een uiterst knap omnium. Hij was derde in de scratch, won de temporace en eindigde als zesde in de afvalling. Daardoor ging hij als leider de afsluitende puntenkoers in. Van den Bossche deed het heel goed en wist zich naar brons te fietsen. Een sterke Nicky Degrendele eindigde derde in haar kwartfinale van de keirin bij de vrouwen. Na de finish werd ze echter nog aangetikt en maakte een stevige smak. In de halve finales strandde ze als vierde op één honderdste van een plaats in de finale. Ze drong in de B-finale niet echt meer aan, werd daarin vijfde en zo elfde in het eindklassement.
PARIS 2024 - Dag 12: Red Panthers missen finale in hockey
Vroeg dag voor de kayakkers alweer. Hermien Peters en Lize Broekx stonden vandaag in de reeksen van de K1 500m. Peters werd tweede in haar reeks en plaatste zich daarmee voor de halve finales. Broekx werd vijfde in haar reeks, maar won later haar kwartfinale wardoor ook zij in de halve finales staat. Bij de mannen streed Artuur Peters in de K1 1000m. Met de vierde plaats in zijn reeks werd hij doorverwezen naar de kwartfinales. Daarin vertrok hij heel goed, maar zakte in de tweede helft van de race weg naar de zesde plaats. De boosdoener was echter wier dat was vastgeraakt aan zijn boot. Na een klacht van Team Belgium mag Peters alsnog naar de halve finales.
Geen finale in het muurklimmen voor Hannes Van Duysen. Hij werd pas 17e in de halve finales van het onderdeel lead. Zo is hij in de combinatie met het boulder pas 14e, enkel de beste acht mochten naar de finale.
Een unieke prestatie op de 5000m in de atletiek bij de mannen. Zowel John Heymans als Isaac Kimeli werden derde in hun reeks en staan zo beiden in de finale. Op de 800m won Eliott Crestan zijn reeks en is daarmee geplaatst voor de halve finales. Tibo De Smet en PieterSisk werden op deze afstand veroordeld tot de herkansingen. Herkansingen die Elise Vanderelst vandaag kreeg op de 1500m, maar een zevende plaats was niet goed genoeg voor een halve finaleplaats. Thomas Carmoy bleef steken op 2,20m in de kwalificaties van het hoogspringen, pas goed voor de 19e plaats en geen finale. In de halve finales van de 110m horden werd Michael Obasuyi vijfde in zijn halve finale waardoor er voor hem geen finale in zit.
Eindelijk medal race voor Emma Plasschaert in de Ilca 6 van het zeilen. Maar met de achtste plaats kon ze zich niet mengen in het debat om de bronzen plak. Plasschaert eindigt haar tornooi op de zevende plaats.
Nicky Degrendele en Julie Nicolaes moesten de piste op voor de keirin in het baanwielrennen. Degrendele won haar reeks en is meteen geplaatst voor de kwartfinales. Nicolaes werd vijfde in haar reeks, moest herkansen en werd daarin derde, net onvoldoende voor een plaats in de kwartfinales. Het Belgische achtervolgingsteam liet het schieten in de strijd om de zevende en achtste plaats tegen Canada in het baanwielrennen. Toch halen Lindsay De Vylder, Fabio Van den Bossche, Tuur Dens en Noah Vandenbranden maar mooi een olympisch diploma.
De Belgian Cats staan na alweer een knappe wedstrijd in de halve finales. In hun kwartfinale tegen Spanje haalden de Belgische vrouwen het met 79-66. Emma Meesseman en Kyara Linskens tekenden elk voor 19 punten.
Par voor Manon De Roey op de openingsdag van het vrouwengolftornooi. Daarmee staat ze op een voorlopige twaalfde plaats.
Ontgoocheling bij de Red Panthers, die op een haar de finale van de hockeyfinale bij de vrouwen missen. Tegen China kwam men vrij vroeg op achterstand in de halve finale. België liep tegen een Chinese verdedigingsmuur aan, maar kon kort voor het einde toch de gelijkmaker optekenen via Emma Puvrez. De shoot-outs begonnen goed, maar toch werd nog verloren met 2-3.
Nina Sterckx lukte geen resultaat in de klasse tot 49kg van het gewichtheffen. Drie pogingen op 86kg mislukten, waardoor haar Spelen wel heel snel voorbij waren.
De dag begon niet te best voor de Belgische delegatie. In het atletiek moet Elise Vanderelst naar de herkansing van de 1500m. Elie Bacari raakte niet door de herkansingen van de 110m horden. Dat deed ook Helena Ponette niet op de 400m, maar zij liet wel een nieuwe persoonlijke besttijd noteren. Timothy Herman sloot de kwalificaties van het speerwerpen af op de 20e plaats, geen finale dus. Alexander Doom kampt al geruime tijd met een blessure. In de halve finale van de 400m verkrampte hij bij het ingaan van de laatste rechte lijn, weg kansen op een finale en hopen dat de blessure nog meevalt. Drie vrouwen in de halve finales van de 400m horden, maar zoals verwacht kon geen enkele een finaleplaats afdwingen. Naomi Van Den Broeck finishte als zesde in haar halve finale, Hanne Claes kwam slecht uit bij de laatste horden en werd achtste. Paulien Couckuyt liep een goeie race en werd vijfde en een seizoensbeste.
Ook de ruiters in de finale van de jumping konden zich niet doorzetten. Zowel Grégory Wathelet als Gilles Thomas pakten acht strafpunten en eindigden daarmee respectievelijk 15e en 20e.
Beter verging het onze kayaksters. Hermien Peters/Lize Broekx moesten aan de bak in de reeksen van de K2 500m. Met de tweede plaats in hun heat plaatsten ze zich rechtsreeks voor de halve finales.
Geen medal race voor Emma Plasschaert vandaag in de Ilca 6 van het zeilen. Er stond te weinig wind om uit te varen. In de Nacra 17 werden de slotraces wel gevaren. Lucas Claeyssens/Eline Verstraelen raakten niet meer weg van de 19e en laatste plaats.
In de teamachtervolging van het baanwielrennen lukte het Belgische team opnieuw een BR. Toch werden ze opnieuw zevende, waardoor Lindsay De Vylder, Fabio Van Den Bossche, Tuur Dens en Noah Vandenbranden mogen gaan strijden om de zevende en achtste plaats.
PARIS 2024 - Dag 10: Red Panthers naar halve finale
Heel wat kwalificatiekansen 's ochtends in de atletiek. Naomi Van den Broeck slaagde erin om op de 400m horden een plaats af te dwingen voor de halve finales. Dylan Borlée op de 400m en Imke Vervaet op de 200m slaagden daar niet in. Philip Milanov werd 15e in de kwalificaties van het discuswerpen (62,44m), iets te weinig voor een finaleplaats. Op de 400m bij de vrouwen moeten zowel Helena Ponette als Cynthia Bolingo naar de herkansingen.
Een mooie prestatie van Hannes Van Duysen in de halve finales van de boulder in het muurklimmen. Zijn score is wel niet aan de hoge kant, waardoor hij een uitstekende prestatie zal nodig hebben in de halve finales van de lead om door te stoten naar de finale.
Twee op drie in de jumping met finaleplaatsen voor Gilles Thomas, die foutloos bleef, en Grégory Wathelet, die vier strafpunten pakte. Ook Jérôme Guéry pakte vier strafpunten, maar zijn tijd was te traag om bij de beste 30 te komen.
Pech voor Emma Plasschaert in het zeilen. Ze eindigde vandaag 16e in de 9e race van het Ilca 6-tornooi en viel daardoor terug naar de zesde plaats. De 10e race werd niet meer gevaren wegens gebrek aan wind. Morgen mag ze wel nog aantreden in de medal race. Die medal race komt er voor William De Smet niet. Hij zag zijn beide races afgelast worden. Lucas Claeyssens/Eline Verstraelen blijven ook na vandaag onderaan bengelen in de stand van de Nacra 17.
Nieuw Belgisch record voor het Belgische mannenteam in de ploegenachtervolging van het baanwielrennen. LindsayDe Vylder, Fabio Van den Bossche, Tuur Dens en Noah Vandenbranden deden vier seconden af van de vorige besttijd. Daarmee werden ze in de kwalificaties zevende en mogen ze naar de eerste ronde met de beste acht.
Waar de mannenhockeyploeg faalde, lukte de vrouwen wel. In de kwartfinales versloegen ze Spanje met 2-0. Het duurde tot het slotkwart vooraleer Delphine Marien en Charlotte Englebert de deur naar de halve finales openbeukten.
Een resem plekken voor de halve finales in de atletiek. Michael Obasuyi werd derde in zijn reeks van de 110m horden. Paulien Couckuyt en Hanne Claes werden vierde in hun reeks van de 400m horden, maar waren bij de best verliezende tijden die recht geven op een rechtstreeks plaatsje in de halve finales. Elie Bacari op de 110m horden en Naomi VanDen Broeck op de 400m horden werden doorverwezen naar de herkansingen. Vanessa Sterckendries wist zich niet te plaasten voor de finale van het hamerslingeren. Ze werd 24e in de kwalificaties met een worp van 67,67m. Op de 400m bij de mannen werd Alexander Doom tweede in zijn reeks, goed voor de halve finale. Jonathan Sacoor en Dylan Borlée moeten herkansen.
Het onwaarschijnlijke werd gerealiseerd door de Belgian Cats. Er moest absoluut gewonnen worden tegen Japan en om zekerheid te hebben voor de kwartfinales met minstens 27 punten verschil. Na een beresterke wedstrijd slaagden de Belgische basketvrouwen in dit opzet, ze wonnen met exact 27 punten verschil en staan in de kwartfinales. EmmaMeesseman was goed voor 30 punten.
Twee finales voor de gymnasten met Glen Cuyle die achtste werd aan de ringen en Nina Derwael die als vierde aan de brug op een zucht van het brons strandde.
Dat brons kwam er toch in de wegrit van het wielrennen bij de vrouwen. Na een boeiende wedstrijd sprintte LotteKopecky zichzelf naar de derde plek. Haar ploeggenotes Justine Ghekiere, Margot Vanpachtenbeke en Julie Van DeVelde finishten allemaal, hetzij op ruime afstand van de podiumplaatsen.
Zware teleurstelling bij de hockeymannen. In hun kwartfinale tegen Spanje gingen ze met 2-3 onderuit en zullen daardoor zichzelf niet opvolgen als olympisch kampioen. Wellicht betekent dit het einde van een gouden generatie.
In het zeilen boekten William De Smet in de Ilca 7 en Lucas Claeyssens/Eline Verstraelen geen vooruitgang. EmmaPlasschaert komt de top vijf binnen van de Ilca 6.
Slotdag in het golf bij de mannen. Thomas Detry kon niet meestrijden voor de medailles en werd finaal negende. Adrien Dumont de Chassart eindigde als 40e.
PARIS 2024 - Dag 8: Remco Evenepoel schrijft geschiedenis
Fijne selectie voor Florine Gaspard voor de halve finales van de 50m vrije slag in het zwemmen. Met 24"69 liet ze de 14e tijd van het totale veld optekenen in de reeksen. In de halve finales behaalde Gaspard de 15e tijd met 24"82.
Tim Brys knalde in de finale van de skiff bij het roeien. Hij nestelde zich heel knap tussen de wereldtoppers naar de vierde plaats.
Geen finale in het polsstokspringen voor Ben Broeders. Hij kwam niet verder dan 5,60m in de kwalificaties. Een blessure gooide mee roet in het eten bij zijn sprongen over 5,70m. De hoogte die zou volstaan hebben voor een plaats in de finale. Ook Jochem Vermeulen en Ruben Verheyden zagen hun tornooi beeindigd. In de herkansingen van de 1500m wisten ze zich niet te verzekeren van een plek in de halve finales. Rani Rosius en Delphine Nkansa werden zoals verwacht uitgeschakeld in de halve finales van de 100m. Slotmoment van de dag in de atletiek kwam er met de finale van de 4x400 mixed relay. België met Alexander Doom, Helena Ponette, Jonathan Sacoor en Naomi Van den Broeck pakten uit met een knappe prestatie en een nieuw BR van 3'09"36, maar strandden op de meest ondankbare vierde plaats.
Hele mooie vijfde plaats voor het dressuurteam in de finale. Flore De Winne scoorde in de GP Special een hoge 74,149% met Flynn FRH. Ook Domien Michiels liet alweer een knappe 72, 386% optekenen met Intermezzo van het Meerdaalhof. Alleen Larissa Pauluis behaalde een iets lagers score dan in de GP. Met Flambeau werd het deze keer 69,179%.
Tegenvaller vandaag voor William De Smet in de Ilca 7 van het zeilen. Een 35e plaats in de laatste race van de dag deed hem uit de top-10 tuimelen. Emma Plasschaert kon zich wat verbeteren in de Ilca 6. Zij staat nu negende in de tussenstand. Voor Lucas Claeyssens/Eline Verstraelen werd het twee keer 15e en een keer 16e in de Nacra 17 op de eerste dag.
België heeft zijn tweede gouden medaille op deze Spelen te pakken en dan nog wel door dezelfde persoon. RemcoEvenepoel reed in de wegrit van het wielrennen in ware kampioenenstijl solo naar de overwinning. Jasper Stuyven eindigde op de 21e plaats, Wout Van Aert werd 37e en Tiesj Benoot 48e.
Thomas Detry blijft op koers in het golftornooi. Met twee onder par vandaag gaat hij de slotdag in als zesde. AdrienDumont de Chassart bleef één onder par en staat 31e.
De Belgische hockeyvrouwen wonnen knap van Duitsland met 2-0 en gaan als tweede in hun poule richting kwartfinales. Michelle Struijk en Ambre Ballenghien waren goed voor de doelpunten.
Geen verhoopte medaille in het boksen voor Oshin Derieuw. Ze verloor haar kwartfinale in de -66kg overduidelijk van Liu Yang (Chn).
PARIS 2024 - Dag 7: Superdag voor Thomas Detry in golftornooi
Net geen olympisch diploma voor Niels Van Zandweghe/Tibo Vyvey in de lichte dubbeltwee van het roeien. Na een uiterst spannende B-finale eindigden ze op de derde plaats, goed voor de negende plaats in het eindklassement.
Met het snelwandelen begon het atletiektornooi gisteren. Vandaag liepen Jochem Vermeulen en Ruben Verheyden hun reeksen van de 1500m. Vermeulen werd zevende in zijn reeks (3'36"66), Verheyden twaalfde (3'36"62). Beiden worden doorverwezen naar de herkansingen. Mooie prestaties waren er wel van Delphine Nkansa en Rani Rosius in de reeksen van de 100m. Nkansa werd derde in haar reeks in 11"20, Rosius in een zeer sterk bezette reeks vierde in een PR (11"10). Beiden mogen door naar de halve finales. Zoals verwacht geen finale voor Lisa Rooms op de 5000m bij de vrouwen. Ze eindigde 15e in haar reeks in 15'37"55, goed voor de 32e tijd van het hele deelnemersveld. Wel mooi was de prestatie van de 4x400m mixed relay. JonathanSacoor, Helena Ponette, Kevin Borlée en Naomi Van den Broeck liepen naar een nieuw BR in 3'10"74, goed voor de derde plaats in hun reeks en een plaats in de finale. Isaac Kimeli werd 19e op de 10000m in 27'51"52.
Nederland toonde in de poulewedstrijd van het hockey tegen de Belgische vrouwen dat het nog steeds de beste ploeg ter wereld is. Heel snel stond het 0-1 voor en bij de rust was het reeds 0-3 voor de duidelijk een klasse betere Nederlanders. Na rust nam Nederland wat gas terug, maar toonden de Red Panthers bij momenten goed spel en lukten de 1-3 via Ambre Ballenghien. Verder kwam België niet, maar kon wel terugkijken op een bevredigende match. De mannen waren bij het begin van hun laatste poulematch tegen Argentinië al zeker van groepswinst. Het werd 3-3 en de Belgen moesten telkens achtervolgen. Nicolas De Kerpel zorgde voor 1-1, Alexander Hendrickx tekende voor de 2-2 en Thibeau Stockbroekx sleepte een gelijkspel uit de brand.
Ontgoocheling toch wel bij het jumpingteam. Noch Gilles Thomas (8 strafpunten), noch Wilm Vermeir (4 strafpunten) als Jérôme Guéry (8 strafpunten) bleven in de teamfinale niet foutloos. België eindigde een eind buiten de medailles op de achtste plaats.
Topdag voor Thomas Detry in het golftornooi. Op dag twee bleef hij maar liefst acht onder par en schuift daarmee op naar de vijfde plaats. Adrien Dumont de Chassart bleef vandaag twee onder par en blijft in de middenmoot vertoeven in de tussenstand.
Het zeilen kan momenteel maar deels hun programma afwerken. Dat belette William De Smet niet om op te rukken naar de achtste plaats in de Ilca 7. Hij lukte vandaag ondermeer een zevende en vierde plaats. Emma Plasschaert wist zich maar deels te herpakken in de Ilca 6. Een tiende en elfde plaats zijn alsnog onvoldoende om mee te doen voor de prijzen.
Heel knap begin van de dag met een finaleplaats in de skiff van het roeien voor Tim Brys. Hij finishte als derde in zijn halve finale en haalt daarmee de finale, wat vooraf toch niet echt verhoopt was.
Geen nieuw succesverhaal in het judo. Toma Nikiforov verloor zijn eerste kamp in de klasse tot 100kg. Na drie bestraffingen zat het er vroegtijdig op voor de te passief vechtende Belg tegen Nurlykhan Sharkan (Kaz).
Het mannenhockeyteam kreeg met India opnieuw een sterke tegenstander op het bord. India leidde bij de rust met 0-1. De ervaring van de Belgen zorgde ervoor dat snel rust de bordjes in evenwicht stonden via Thibeau Stockbroekx. Even later wist John-John Dohmen voor de voorsprong te zorgen. België hield voor de rest de partij vrij goed onder controle.
Voor Victor Schelstraete geen halve finale in het boksen en dus ook geen medaille in de klasse tot 92kg. Hij kon zijn wil nooit opleggen tegen Enmanuel Reyes Pla (Esp) in de kwartfinale en verloor met 0-5.
Finale voor het jumpingteam. Gilles Thomas (Ermitage Kalone) opende voor België de kwalificaties met 0 strafpunten. Wilm Vermeir (Iq van het Steentje) en Jérôme Guéry (Quel Homme de Hus) raakten elk één balk en pakten zo 4 strafpunten. Met een totaal van 8 strafpunten beeindigde het Belgische team de kwalificaties op de vierde plaats.
Ook het golftornooi ging van start. De mannen komen eerst aan de beurt. Adrien Dumont de Chassart bleef één onder par, Thomas Detry behaalde par. Daarmee staan ze halverwege het pak.
Weersomstandigheden zorgden ervoor dat Emma Plasschaert en William De Smet slechts één race vaarden op de eerste dag in hun respectieve Laser-klassen, Ilca 6 en 7. Het was ook ééntje om snel te vergeten. Plasschaert werd pas 25e, De Smet 20e.
Oshin Derieuw begon aan haar bokstornooi in de -66kg bij de vrouwen. Het begin van de kamp moest ze ondergaan tegen Ivanusa Moreira (Cpv), maar naarmate de wedstrijd vorderde kwam ze meer in de kamp en kon uiteindelijk met het kleinste verschil de winst binnen halen.
Voor olympische debutanten Ruben Gommers en Aiko Gommers zitten de Spelen er op in het bmx racing. Ruben Gommers behaalde drie keer de vijfde plaats in de kwartfinales, Aiko Gommers werd twee keer zesde en één keer zevende. Beide moesten naar de 'last chance race' om nog kans te maken op de halve finales. Ruben Gommers kwam kort na de start ten val en werd zevende en was daarmee uitgeschakeld. Aiko Gommers strandde in haar race op de meest ongelukkige vijfde plaats, één plaatsje te ver om door te gaan naar de halve finales.
Tegen het ongenaakbare Usa moesten de Belgische basketdames op zoek naar eerherstel. De Belgen speelden met een grinta die op geen enkel moment te zien was tegen Duitsland in de openingswedstrijd. In een zinderende hal hielden de Cats goed stand, maar verloren logisch met 74-87. Emma Meesseman was goed voor 24 punten.
PARIS 2024 - Dag 5: Gabriella Willems bezorgt Belgie derde medaille
Jolien Vermeylen kwam in de triatlon voor vrouwen mee met de kopgroep uit het zwemmen. Op het natte fietsparcours kwam ze vrij vroeg ten val en kwam in de achtervolgende groep terecht. Uiteindelijk werd ze 24e op 4'49" van winnares Cassandre Beaugrand (Fra). Claire Michel beeindigde een anonieme wedstrijd op de 38e plaats op 7'27". Het verging de mannen niet veel beter. Marten Van Riel was heel actief in de kopgroep tijdens het fietsen, maar vergaloppeerde zich daar wellicht wat. Tijdens het lopen verloor hij al snel voeling met de kop van de wedstrijd. Uiteindelijk werd hij 22e op 2'38" van winnaar Alex Yee (Gbr). Jelle Geens zat nooit in de wedstrijd en werd pas 42e op 7'02".
Geen match meer voor Julien Carraggi in het badminton. Zijn opponent Kevin Cordon (Gua) gaf forfait voor de laatste poulewedstrijd.
In het roeien moeten Niels Van Zandweghe/Tibo Vyvey vrede nemen met de B-finale in de lichte dubbeltwee. Ze eindigden op de vijfde plaats in hun halve finale.
Op dag twee van de dressuurcompetitie zette Domien Michiels de knappe prestaties van het Belgisch team verder. Met Intermezzo van het Meerdaalhof scoorde hij 72,531% in de Grand Prix. België sluit als zesde de teamkwalificaties af en mag naar de finale. Individueel valt Flore De Winne net naast de finale.
Vasile Usturoi slaagde er niet in om voor nieuw bokssucces te zorgen. In de klasse tot 57kg verloor hij in de eerste ronde van Charlie Senior (Aus) met 1-4.
De sensatie van de dag kwam er van Gabriella Willems. In de -70kg van het judotornooi opende ze met winst tegen Maria Perez (Pur), gevolgd door een hele knappe zege tegen Elizavet Teltsidou (Gre). De kwartfinale ging verloren tegen Miriam Butkereit (Ger), maar in de herkansing rekende ze af met Parisienne Marie-Eve Gahie (Fra). Een prachtig tornooi werd, door de in het verleden door zware blessures fel geplaagde Willems, afgerond met winst in de kamp om brons tegen Sanne van Dijke (Ned).
Nieuwe winst voor de Belgische hockeyvrouwen. Tegen Japan verliep het allemaal wat stroefer, maar aan het eind stond toch een duidelijke 3-0 op het bord. Hélène Brasseur en Charlotte Englebert scoorden voor rust, AmbreBallenghien dikte aan na rust.
Domper in het zeilen waar Isaura Maenhaut/Anouk Geurts met een absolute flopdag een haast zekere medal race overboord gooiden in de 49'er FX-klasse. Zij sluiten af op de 14e plaats. Yannick Lefèbvre/Jan Heuninck eindigden op de 16e plaats in de 49'er-klasse. Vandaag lukten ze nog een derde, vierde en negende plaats.
PARIS 2024 - Dag 4: Matthias Casse ziet droom aan diggelen slaan
Geen kruid gewassen tegen Ratchanok Intanon (Tha) voor Lianne Tan in diens tweede poulematch van het badminton. De voormalige wereldkampioene en nummer één van de wereld trakteerde onze landgenote op droge twee keer 21-8.
Knappe kwartfinale in de skiff van het roeien voor Tim Brys. Hij werd tweede na Oliver Zeidler (Ger) en mag zich opmaken voor de halve finales.
Op hun derde dag van de competitie in de 49'er FX-klasse van het zeilen zakten Isaura Maenhaut/Anouk Geurts opnieuw een plaatsje weg. Ze staan nu negende. Hun dag begon goed met een vierde plaats, maar de volgende race werden ze pas 18e, de derde race slten ze af als zevende. Yannick Lefèbvre/Jan Heuninck zakken dan weer terug naar de 17e plaats in de 49'er-klasse. Ze lukten met de 14e, 17e en 19e plaats vandaag geen goeie races.
Eerste dag van de Grand Prix in de dressuur met mooie prestaties van de Belgen. Flore De Winne behaalde met Flynn FRH een score van 73.028%, Larissa Pauluis met Flambeau 72.127%. Morgen komt Domien Michiels nog in actie. Alvast een goede zaak voor de teamcompetitie. Of er individueel nog vervolg komt weten we pas morgen.
Matthias Casse is er niet in geslaagd te verwezenlijken waarvoor hij naar Parijs was gekomen, een medaille en bij voorkeur goud. Hij vocht zich vrij zeker naar een plaats in de kwartfinales, maar botste daarin op Takanori Nagase (Jpn). Winst in de herkansing tegen François Gauthier-Drapeau (Can) leverde hem een kamp om brons op. Maar daarin verloor onze landgenoot jammerlijk van Joonhwan Lee (Kor).
Sterk nummer van de Belgische hockeymannen. Tegen een andere grootmacht, Australië, wonnen ze ook hun derde groepswedstrijd. Mede door het feit dat Australië meewerkte om er een wedstrijd van te maken en het veel beter presteren van de Belgen werd gewonnen met maar liefst 6-2. Tom Boon was goed voor drie treffers, de andere doelpunten werden gescoord door Alexander Hendrickx, Florent Van Aubel en Antoine Kina.
Na een heel spannende match moesten Sander Gillé/Joran Vliegen in de tweede ronde van het dubbelspel in het tennis in extremis de duimen leggen tegen Daniel Evans/Andy Murray (Gbr). Het werd 3-6, 7-6, 9-11.
PARIS 2024 - Dag 3: Knappe vierde plek voor eventingteam
Martin Allegro was geen partij voor Tomokazu Harimoto (Jpn) in het tafeltennis. Onze landgenoot verloor zijn partij in de eerste ronde met 0-4 (3-11, 2-11, 3-11, 5-11) tegen een veel te sterke Japanner.
De lichte dubbeltwee in het roeien, Niels Van Zandweghe/Tibo Vyvey, deden wat van hen verwacht werd. Ze wonnen hun herkansing mooi en mogen naar de halve finales.
Een negende tijd (59"68) voor Roos Vanotterdijk in de reeksen van de 100m rugslag in het zwemmen. Goed voor een plaats in de halve finales. Daarin liet ze de tiende tijd noteren (59"86), geen finale maar wel een knap tornooi. Lucas Henveaux zwom naar een nieuw BR op de 800m vrije slag (7'51"51). Als 19e kwam hij wel niet in aanmerking voor een finaleplaats.
Hele knappe prestatie van het eventingteam met Karin Donckers, Lara de Liedekerke-Meier en Tine Magnus. Na de jumping verbeterde het Belgische team zich nog naar een uiterst mooie vierde plaats. Individueel werd de Liedekerke-Meier 13e, Donckers 16e en Magnus 28e. Een geslaagd optreden op deze Spelen van deze drie amazones.
Ook zijn tweede poulewedstrijd werd verloren door Julien Carraggi in het badminton. In twee sets was de ervaren Lakshya Sen (Ind) de betere met 19-21 en 14-21.
De eerste serieuze deceptie van deze Spelen is voor de Belgen een feit. In het basketbal kregen de Belgische vrouwen een heuse oplawaai van Duitsland in hun eerste poule-wedstrijd. Het werd 83-69 voor de Duitse vrouwen. EmmaMeesseman was wel goed voor 25 punten, maar het totale team bleef ver onder niveau.
Thomas Pidcock (Gbr) won het mountainbiken bij de mannen. Van de Belgen werden geen grootse resultaten verwacht. Pierre De Froidmont werd 18e op 3'59". Jens Schuermans, vorige week nog onder het mes met een breukje in de pols, reed naar de 26e plaats op 7'07".
Gevoelige verbetering voor Isaura Maenhaut/Anouk Geurts in de 49'er FX-klasse van het zeilen. Vandaag werden ze in hun races vijfde, zevende en vierde. Dit doet hen in de tussenstand stijgen naar de achtste plaats. In de 49'er-klasse blijven Yannick Lefèbvre/Jan Heuninck zowat status quo na twee keer 15e en een zevende plaats in hun races van vandaag.
In het dubbelspel van het tennis mogen Sander Gillé/Joran Vliegen door naar de tweede ronde. Ze wonnen met 7-5, 6-4 van Arthur Fils/Ugo Humbert (Fra).
Voor een mooi slot van de derde dag zorgden de Belgische hockeyvrouwen. Ze versloegen het thuisland in hun tweede poulematch met 5-0. Justine Rasir opende vroeg de score en met treffers van Ambre Ballenghien en AlixGerniers zaten de Red Panthers al bij rust op rozen. Snel na de herneming lukte Stephanie Vanden Borre de 4-0 en Ambre Ballenghien nam de 5-0 voor haar rekening.
PARIS 2024 - Dag 2: Nina Derwael plaatst zich voor finale aan de brug
Vroeg dag voor Lianne Tan in het badminton. Ze verloor eervol van het nummer drie van de wereld, Tzu Ying Tai (Tpe), in haar eerste poule-wedstrijd met 15-21, 14-21.
Eerste opdracht volbracht voor de Belgische hockeyvrouwen. Tegen een stug China duurde het tot het tweede kwart toen Ambre Ballenghien de score opende. Bij het begin van het slotkwart maakte China gelijk, nadat de Belgen eerder een strafbal misten op de 2-0. Uiteindelijk kon Charlotte Englebert toch nog de 2-1 winst binnen halen. Voor de mannen wachtte Nieuw-Zeeland in hun tweede groepswedstrijd. Alexander Hendrickx opende vroeg de score, maar het spel van de Belgen was heel matig. Nieuw-Zeeland stelde gelijk, maar een klasseflits van Florent Van Aubel zorgde meteen voor een nieuwe voorsprong. Het bleef bij een magere 2-1.
In het zwemmen liet Lucas Henveaux zich opmerken in de de reeksen van de 200m vrije slag. Hij liet de derde tijd (1'46"04) noteren, wat hem vanzelfsprekend een plaats in de halve finales opleverde. Ook Valentine Dumont wist zich te plaatsen voor de halve finales van de 200m vrije slag bij de vrouwen. Zij zette de twaalfde tijd neer (1'57"50). Henveaux werd elfde in de halve finales in 1'46"20, Dumont 13e in opnieuw 1'57"50.
Niels Van Zandweghe/Tibo Vyvey moeten naar de herkansingen in de lichte dubbeltwee van het roeien. Ze finishten als derde in hun reeks.
Foutloze ritten voor onze amazones in de cross-country van de eventing. Enkel kleine tijdsoverschrijdingen en dat brengt Karin Donckers, Tine Magnus en Lara de Liedekerke-Meier in de teamranking op een knappe vijfde plaats na twee dagen.
Het duo Isaura Maenhaut/Anouk Geurts miste de start in de 49'er FX-klasse van het zeilen. Met de 17e, 18e en elfde plaats in de eerste drie races valt de eerste dag voor hen ferm tegen en staan ze op een verre 18e plaats in de tussenstand. Ook Yannick Lefèbvre/Jan Heuninck hadden geen goede start in de 49'er-klasse. Ze werden twee keer 19e, maar een vijfde plaats in de derde race maakte één en ander goed.
Neisser Loyola pakte uit met winst tegen Alexis Bayard (Sui) en nummer één van de wereld Gergely Siklosi (Hun) in het degenschermen. Daarmee stond hij knap in de kwartfinale. Daarin verloor hij jammerlijk van Mohamed Elsayed (Egy) met een miniem verschil, 8-9.
Meteen een klepper voor Zizou Bergs in het tennistornooi. Maar in zijn eerste ronde tegen Stefanos Tsitsipas (Gre) liet hij zich niet uit zijn lood slaan. Hij verloor de eerste set na een tie-break, maar won overduidelijk de tweede met 6-1. In de beslissende set haalde de Griek het laken naar zich toe met 1-6 winst.
Geen verhoopte top-20 voor Emeline Detilleux in het mountainbike. Ze werd finaal 25e in een wedstrijd die volledig werd gedomineerd door Pauline Ferrand-Prévot (Fra), die zo eindelijk haar olympische titel te pakken heeft.
Victor Schelstraete mepte raak in zijn openingskamp van de -92kg in het boksen. Hij had duidelijk de bovenhand tegen Ato Plodzicki-Faoagali (Sam).
Het slotakkoord van deze tweede dag was weggelegd voor Nina Derwael. Op de balk ging het meteen fout en weg kansen op een finale. Maar aan de brug deed ze waarvoor ze was gekomen. Met een score van 14.733 mag ze zich als vierde uit de kwalificaties opmaken voor de finale. De emoties konden de vrije loop. Maellyse Brassart slaagde er niet in zich te plaatsen voor de allround-finale. Een val op de balk vergooiden haar kansen daarop. Brassart eindigde te ver in de kwalificaties als 37e.
PARIS 2024 - Dag 1: Remco Evenepoel zorgt meteen voor goud, Van Aert voor brons
Tim Brys mocht voor ons land vanochtend de spits afbijten op de Spelen in Parijs. In de skiff van het roeien diende hij de reeksen af te werken. Brys werd derde in zijn reeks in 6'52"35, wat voldoende was voor een plaats in de kwartfinales.
In het judo won Jorre Verstraeten zijn eerste kamp in de klasse tot 60kg van Jairo Moreno (Esa) met waza-ari. Zijn volgende kamp werd een felbevochten strijd tegen voormalig wereldkampioen Francisco Garrigos (Esp), die in de golden score in het voordeel van de Spanjaard beslecht werd. De olympische titel ging naar Yeldos Smetov (Kaz).
Openingsmatch voor de Belgische hockeymannen tegen Ierland. De Belgen hadden overwicht en lukten met treffers van Tom Boon en Alexander Hendrickx een 2-0 overwinning.
Ook de eerste medailles zijn voor het middaguur uitgedeeld. Twee keer goud voor China met Lihao Sheng/Yuting Huang (Chn) op de 10m luchtgeweer mixed teams en het synchro duikduo Yani Chang/Yiwen Chen (Chn).
Verdeeld succes in het zwemmen voor de Belgen. Roos Vanotterdijk slaagde er met de tiende tijd (57"54) in de reeksen van de 100m vlinderslag in om zich te plaatsen voor de halve finales. Valentine Dumont en Lucas Henveaux lieten op de 400m vrije slag elk de twaalfde plaats noteren in de reeksen. Beide bleven een eind boven hun recordtijd. Dumont zette 4'08"25 neer, Henveaux 3'46"76. 's Avonds zette Vanotterdijk opnieuw de tiende tijd neer in de halve finales van de 100m vlinderslag. Geen finale, maar wel een nieuw BR met 57"25.
Het wielrennen wordt in deze editie op gang gebracht met de tijdrit op de weg. Lotte Kopecky deed het heel voortreffelijk bij de vrouwen. Ondanks een val werd ze zesde, dat op 1'56"58 van de nieuwe olympische kampioene, Grace Brown (Aus). Maar dan kwam het moment voor de Belgen op dag één. Remco Evenepoel, als wereldkampioen één van de favorieten, maakte zijn favorietenrol waar en bezorgde de Belgische delegatie een eerste gouden medaille op deze Spelen. Het feestje werd nog mooier want een uitstekende Wout Van Aert behaalde ook nog eens brons.
Knappe start van het olympisch badmintornooi voor Julien Carraggi. Hij verloor na een knappe wedstrijd in drie sets van 's werelds nummer drie, Jonatan Christie (Ina). Carraggi won de eerste set met 21-18, maar moest de tweede met 11-21 aan Christie laten, die ook de beslissende set won met 16-21.
Het eventingteam startte hun competitie met de dressuur. Karin Donckers werd mooi 13e met Leipheimer van 't Verahof. Lara de Liedekerke-Meier reed naar 30.00 strafpunten met Origi, Tine Magnus (44.00) kende met Dia van het Lichterveld Z niet de beste start.
Voor Cédric Nuytinck zitten de Spelen er al op na de eerste ronde in het tafeltennistornooi. Hij verloor met droge 0-4 cijfers van Truls Moregard (Swe).
Wat een verrassing, maar tegelijk schitterende prestatie van Glen Cuyle tijdens de kwalificaties aan de ringen bij de artistieke gymnastiek. Met de vierde plaats (14.900) verzekert hij zich zomaar eventjes van een finaleplaats. Voor LukaVan Den Keybus viel de allround-competitie dan weer tegen. Want de 37e plaats (79.098) was verre van voldoende om een finaleplaats af te dwingen. Ook Noah Kuavita kon op een mondiaal tornooi zijn klasse aan de rekstok niet laten zien (11.866).
Het is zover. We zijn aan de vooravond van het echte competitiebegin van de 33e Olympische Spelen in Parijs. De lichtstad en stad van de liefde moet ons 16 dagen lang topsport in al haar disciplines laten zien. Wijzelf volgen het elke dag opnieuw van begin tot eind en houden u hier op de hoogte van het laatste en belangrijste nieuws.
Geen speciale verwachtingen, want over elke sport kunnen we een woordje meepraten en in elke sport hebben we wel wat favorieten om naar uit te kijken. Altijd benieuwd welke naties het gros van de medailles zullen pakken, wordt het natuurlijk wellicht opnieuw Usa boven, maar thuisland Frankrijk lijkt eveneens klaar om een massa medailles in te lijven. Persoonlijk schatten we Italië heel hoog in. Dichtbij huis en de laatste jaren in heel veel sporten wereldtoppers afgeleverd.
En wat voor onze Belgen? Het uitgesproken doel moet zijn om beter te doen dan de zeven medailles van Tokio. Dat op zich zou al heel mooi zijn. Er wordt te gemakkelijk gesproken over 10 à 12 medailles. Niet dat we daar niet van dromen, maar zo evident is het toch niet allemaal.
Op kop gaat de wielersport, waar we toch op een drietal medailles moeten rekenen. Zowel vanuit het wielrennen op de weg als het baanwielrennen worden deze toch algemeen verwacht. Atletiek mag ons ook wel twee medailles bezorgen, geen te grote voorspelling lijkt ons. Uit de diverse teamsporten (hockey, basketbal) moet ook minstens één medaille komen. Laat daarbij nog een serieuze kans in het judo komen en de zeven staan reeds op de teller. En dan is het toevoegen voor meer en dit kan uit heel wat sporten komen. Maar voorspellingen zoals sommige media maken, daar doen wij niet aan mee. Winst en verlies liggen op een mondiaal moment met nagenoeg alle toppers heel dicht bij elkaar.
De zoektocht voor al dat medaillegewin gebeurt met de grootste na-oorlogse selectie en dat is op zich al een succes. Wanneer de Spelen zo dicht bij huis doorgaan mag een grote afvaardiging wel een doel zijn. Toch mis ik één en ander. Een team extra had met de mannenvoetbalploeg of vrouwenvolleyteam wel gekund. In de schietdisciplines, in het verleden wel eens goed voor een plak, vaardigen we niemand af naar Parijs. En daar waar de olympische beweging meer en meer sporten toelaat in hun programma om de jeugd hun interesse te behouden, geven wij niet thuis in deze sporten. Enkel in het sportklimmen worden we door één atleet vertegenwoordigd. Breaking, skateboard en surfen zullen geen Belgische vlag zien opduiken.
Enkele competities kenden reeds hun start in de dagen voor de openingsceremonie. Alleen dit al mag een klucht genoemd worden. Het gros van de competitie in de rugby sevens zit er reeds op, wie gaat daar nog wakker van liggen. Het voetbaltornooi kent met Argentinië-Marokko ook al een komedie die geen regisseur kan schrijven en voor het welles-nietes-spelletje met onze Jente Hauttekeete mag het IOC alvast ook zijn selectie voor de Comedy Cup ophalen.
Elke Vanhoof moet verstek laten gaan voor de Olympische Spelen in Parijs. Na een val het voorbije weekend liep ze een blessure aan de nek op en moest daarvoor een operatie ondergaan. Deze is geslaagd, maar Vanhoof ziet wel een streep getrokken door haar derde Spelen. Zij zal in Parijs nu vervangen worden door de beloftevolle Aiko Gommers.
ATLETIEK: Wereldrecords Kipyegon en Mahuchikh in Parijs
Faith Kipyegon (Ken) heeft op de Diamond League-meeting in Parijs een nieuw wereldrecord neergezet op de 1500m. De nieuwe toptijd bedraagt 3'49"04.
Ook Yaroslava Mahuchikh (Ukr) liet een nieuw wereldrecord optekenen. In het hoogspringen ging zij over 2,10m. NafiThiam nam eveneens deel aan de wedstrijd, maar kwam niet hoger dan 1,88m, goed voor de 13e plaats.
Eliott Crestan verpulverde op de 800m het BR met een tijd van 1'42"43. Djamel Sedjati (Alg) won de wedstrijd in 1'41"56.
Op de 110m horden eindigde Michael Obasuyi op de zesde plaats (13"29). In de reeksen liep hij 13"22. Sasha Zhoya (Fra) won op de hoge horden in 13"15.
Ben Broeders kwam in het polsstokspringen tot 5,65m, goed voor de negende plaats. Winst was er voor Armand Duplantis (Swe) met een sprong over 6,00m.
MUURKLIMMEN: Heloise Doumont kan sterke kwalificaties niet doortrekken in Innsbruck
Heloise Doumont liet een knappe zesde plaats optekenen in de kwalificaties op het onderdeel lead bij de wereldbekermanche in Innsbruck. Een plaats in de finale lukte echter niet, nadat ze 14e werd in de halve finales. ChloeCaulier bleef steken op de 61e plaats in de kwalificaties. De winst was voor Janja Garnbret (Slo).
Winst op lead bij de mannen ging naar Jakob Schubert (Aut). Corentin Laporte eindigde 39e, Nicolas Collin en TiesVancraeynest 59e.
Ook op het onderdeel boulder was Janja Garnbret (Slo) de beste. Nu werd Chloe Caulier 55e.
Bij de mannen won Sohta Amagasa (Jpn) op boulder. Nicolas Collin kwam niet verder dan de 29e plaats. Simon Lorenzi legde beslag op de 41e plaats, Corentin Laporte eindigde 59e en Alexandre Noël 67e.
Een 13e plaats voor Stef Van Campenhout met floret was het beste Belgische resultaat op de EK in Basel. Stef De Greef werd 24e, Mathieu Nijs 29e en Oscar Geudvert 47e. In teamverband eindigden de Belgen als zesde. Na winst tegen Spanje (45-36), verloren ze van Italië (28-45). Winst tegen Duitsland (45-29) en nipt verlies tegen Groot-Brittannië (43-45) deed hen op de zesde plaats belanden.
In het degenschermen zagen we een tegenvallende Neisser Loyola, olympisch geselecteerd. Hij werd pas 53e, MarcHousieaux 75e.
Europees beloftenkampioene Jolien Corteyn werd 16e in het sabelschermen bij de vrouwen na een reeks felbevochten kampen.
Aube Vandingenen eindigde op de 38e plaats in het degenschermen voor vrouwen.
Alle EK-podia:
degen vrouwen: 1. Irina Embrich (Est)
2. Auriane Mallo (Fra)
3. Angeline Favre (Sui) en Alberta Santuccio (Ita)
floret vrouwen: 1. Arianna Errigo (Ita)
2. Dariia Myroniuk (Ukr)
3. Carolina Stutchbury (Gbr) en Julia Walczyk-Klimaszyk (Pol)
sabel vrouwen: 1. Celia Perez Cuenca (Esp)
2. Liza Pusztai (Hun)
3. Araceli Navarro (Esp) en Zuzanna Cieslar (Pol)
degen team vrouwen: 1. Italië
2. Hongarije
3. Frankrijk
floret team vrouwen: 1. Italië
2. Polen
3. Hongarije
sabel team vrouwen: 1. Frankrijk
2. Oekraïne
3. Spanje
degen mannen: 1. Luidgi Midelton (Fra)
2. Gergely Siklosi (Hun)
3. Ian Hauri (Sui) en Tibor Andrasfi (Hun)
floret mannen: 1. Tommaso Marini (Ita)
2. Alessio Foconi (Ita)
3. Alexander Choupenitch (Cze) en Maxime Pauty (Fra)
sabel mannen: 1. Michele Gallo (Ita)
2. Luca Curatoli (Ita)
3. Jean-Philippe Patrice (Fra) en Luigi Samele (Ita)
MUURKLIMMEN: Hannes Van Duysen plaatst zich voor Parijs
Met de vierde plaats op het onderdeel boulder&lead verzekerde Hannes Van Duysen zich op het olympisch kwalificatietornooi in Budapest van een ticket voor de Spelen in Parijs. Simon Lorenzi en Nicolas Collin sneuvelden als 15e en 20e in de halve finales en zien hun olympische kansen alvast met vier jaar opschuiven. Sam Avezou (Fra) pakte de winst.
Op het onderdeel speed was de overwinning voor Peng Wu (Chn).
Ook Chloe Caulier zal niet te zien zijn in Parijs. Zij werd pas 29e in de kwalificaties van het onderdeel boulder&lead. Brooke Raboutou (Usa) was de beste.
Aleksandra Kalucka (Pol) onderstreepte met winst nog eens de Poolse dominantie in het onderdeel speed bij de vrouwen.
BREAKING: Belgen kunnen niet opklimmen naar olympische plek
Geen Belgische breakers op de Spelen in Parijs. Daarvoor konden ze niet hoog genoeg scoren op het laatste kwalificatietornooi in Budapest.
Bij de vrouwen stootte Camine Vanhoof door tot de poulefase. Daarin won ze met 2-0 van Chiara Ceseri (Ita), maar verloor van Ami Yuasa (Jpn) en Sya Dembele (Fra). Maxime Blieck raakte niet door de pré-kwalificaties. De winst was voor Ami Yuasa (Jpn).
Bij de mannen kwamen Dimitrios Grigoriou en Tiromana Tupea niet door de kwalificaties. Cis Backeljau deed dit wel en gaf het beste van zichzelf in de poulefase. Twee keer 1-1, tegen Amir Zakirov (Kaz) en Sunni Sazali Brummitt (Gbr), maar verlies met 0-2 tegen Hongyul Kim (Kor) maakten ook aan zijn olympische droom een eind. Lee-Lou Diouf Demierre (Ned) pakte de eindwinst in Budapest.
Dimitrij Ovtcharov (Ger) won het enkelspel bij de mannen om de World Tour-manche in Lagos. Hij versloeg in de finale met 4-1 zijn landgenoot Ricardo Walther (Ger).
Sreeja Akula (Ind) was beste bij de vrouwen. Zij won de finale van Yijie Ding (Chn) met 4-1.
Het gemengd dubbel werd gewonnen door Harmeet Desai/Manay Vikaah Thakhar (Ind), die met 3-0 de finale wonnen van Olajide Omotayo/Azeez Solanke (Ngr).
De Nations Cup-wesdtrijd in Strzegom werd gewonnen door Frankrijk. Sebastien At (Fra) met Casanova du Fretty, Marie Bouchanville (Fra) met Cap'Taine Charles, Camille Laisney (Fra) met Avalone en Verane Nicaud (Fra) op Baron d'Etat waren de beste na drie dagen. Individueel won Laisney.
HANDBOOGSCHIETEN: Wereldbeker in Antalya ziet Belgen snel afdruipen
Woojin Kim (Kor) won de wereldbekermanche in Antalya bij de mannen. De Belgen kwamen niet ver. Enkel TheoCarbonetti plaatste zich voor de eerste ronde en verloor daarin van Wenchao Kao (Chn) met 1-7. Hij eindigde zo 33e. Jarno De Smedt sloot de kwalificaties pas als 92e af, Feel Stinkens als 115e.
In de landenwedstrijd werd België pas 27e. Zuid-Korea zegevierde.
Bij de vrouwen was de winst voor Xiaolei Yang (Chn). Charlotte Destrooper eindigde 91e in de kwalificacaties. Ook bij de vrouwen won Zuid-Korea de landencompetitie.
Frankrijk won in Rotterdam de wedstrijd om de Nations Cup. Simon Delestre (Fra) met I Amelusina R 51, Kevin Staut (Fra) op Scuderia 1918 Viking d'La Rousserie, Julien Epaillard (Fra) op Donatello d'Auge en Olivier Perreau (Fra) met GL Events Dorai d'Aiguilly lieten onder meer de Belgen achter zich, die als vierde eindigden. Dat deed het Belgische team met Abdel Saïd (Bonne Amie), Pieter Devos (Casual DV Z), Gilles Thomas (Ermitage Kalone) en Koen Vereecke (Kasanova de la Pomme).
Het Belgische team eindigde op de Nations Cup-manche in Rotterdam als vierde. Domien Michiels (Intermezzo van het Meerdaalhof), Charlotte Defalque (Botticelli), Flore De Winne (Flynn FRH) en Larissa Pauluis (Flambeau) maakten deel uit van het Belgisch team. De winst was voor Nederland met Edward Gal (Ned) op Glock's Total Us, Marlies van Baalen (Ned) op Habibi DVb N.O.P, Emmelie Scholtens (Ned) met Indian Rock en Dinja van Liere (Ned) op Hermes N.O.P.
In Lonato bakten de Belgische mannen er op het onderdeel trap bij de wereldbekerwedstrijd zowat niks van. StevenDe Kepper deed het met de 92e plaats het minst slecht. Giovanni Mozzanicca eindigde op de 113e plaats, Jean-MarcTilmant werd 115e en Yannick Peeters pas 137e.
De winnaars in Lonato:
trap vrouwen: Zuzana Rehak Stefecekova (Svk)
skeet vrouwen: Diana Bacosi (Ita)
trap mannen: Matthew John Coward-Holley (Gbr)
skeet mannen: Jesper Hansen (Den)
skeet mixed: Vincent Hancock/Austen Jewell Smith (Usa)
WIELRENNEN: Outstanding Vollering in Ronde van Zwitserland
Geen enkel kruid gewassen tegen Demi Vollering (Ned) in de Ronde van Zwitserland voor vrouwen. Naast eindwinst was ze ook de beste in drie van de vier etappes. Neve Bradbury (Aus) won ook één etappe. Beste landgenote in Zwitserland was Margot Vanpachtenbeke op de 49e plaats op 36'44" van Vollering.
HANDBOOGSCHIETEN: Belgen kunnen geen plek voor Parijs afdwingen
Op het laatste kwalificatietornooi voor de Spelen in Parijs wisten de Belgen zich niet te verzekeren van een ticket. In Antalya ging Jarno De Smedt er in de derde ronde uit tegen Roy Deor (Isr), Feel Stinkens zag zich reeds gestopt in de tweede ronde tegen Jérome Ansel (Lux). Het dichtst bij een ticket kwam Theo Carbonetti, die na 3-7 verlies tegen Hugo Franco (Cub) net de kwartfinales miste.
In teamverband werden de Belgische mannen negende na 6-2 winst tegen Nederland, gevolgd door 1-5 verlies tegen Bangladesh.
Olena Kushniruk en Charlotte Destrooper raakten tot in de tweede ronde bij de vrouwen. Julie Hellemans ging er meteen uit.
Met het team kwamen de Belgische vrouwen eigenlijk nergens met de 31e plaats.
Thomas Detry kende een fantastische start van de US Open in Pinehurst. Met één en drie onder par stond hij na twee dagen op de tweede plek. Maar een tegenvallende derde dag (zes boven par) deed hem terugvallen. Met een goede slotdag (par) eindigde hij toch mooi 14e (twee boven par). De winst was voor Bryson Duchambeau (Usa), die zes onder par bleef na vier dagen.
Adam Yates (Gbr) pakte de eindwinst in de Ronde van Zwitserland voor mannen. William Junior Lecerf werd op 13'28" beste landgenoot op de 21e plaats. Naast de eindwinst wist Yates ook twee etappes te winnen. Iets wat hem werd nagedaan door Joao Almeida (Por). De overige etappes werden gewonnen door Yves Lampaert, Bryan Coquard (Fra), Thibau Nys en Torstein Traeen (Nor).
BEACHVOLLEY: Frankrijk en Nederland winnen Europese Nations Cup
Frankrijk bij de mannen en Nederland bij de vrouwen wonnen de Europese Nations League in Jurmala. Het levert beide landen een ticket op voor de Spelen in Parijs.
Frankrijk en Oostenrijk hielden elkaar in evenwicht in de finale bij de mannen. Bij 1-1 volgde een golden set, die de Fransen wonnen met 15-10. België had in de kwartfinales verloren van Frankrijk met 0-2. Het Belgische team bestond uit Louis Vandecaveye/Gilles Vandecaveye en Daan Hendrickx/Kyan Vercauteren.
De Belgische vrouwen, Sarah Cools/Lise Van Den Vonder en Youna Coens/Jade Van Deun, misten eerder verrassend de kwartfinales. Nederland versloeg in de finale Tsjechië met 2-0.
MOUNTAINBIKE: Top-10 voor Schuermans in Val di Sole
Op de wereldbekerwedstrijd in Val di Sole behaalde Jens Schuermans een mooie tiende plaats. Hij eindigde op 1'15" van winnaar Nino Schurter (Sui). Pierre De Froidmont werd 23e op 2'49".
Bij de vrouwen was de zege voor een sterke Pauline Ferrand-Prévot (Fra). Emeline Detilleux liep op 9'31" binnen op de 35e plaats.
KANO-KAYAK: De Coster kan ook in Krakau niet hoog eindigen
Gabriel De Coster werd op de wereldbekerwedstrijd slalom in Krakau 22e in de halve finales van de K1, nadat hij bij de eerste run van de reeksen de tiende tijd liet optekenen. Geen finale dus voor hem. Ook in de cross kwam De Coster niet verder dan de 18e plaats. Nochtans lukte hij de vijfde tijd in de time trial, maar werd pas derde in zijn reeks en zo uitgeschakeld.
Opvallend bij de vrouwen was dat zowel de K1, C1 als slalom werd gewonnen door Jessica Fox (Aus).
Bij de mannen was de winst in de K1 voor Joseph Clarke (Gbr). Winst in de C1 ging naar Jules Bernardet (Fra). De beste in de cross werd Martin Dougoud (Sui).
TAFELTENNIS: Nuytinck botst op Lebrun in Ljubljana
Op de World Tour-manche in Ljubljana werd Cédric Nuytinck in de 1/16e finales uitgeschakeld door Felix Lebrun (Fra) met 0-3. Lebrun zou later de finale verliezen met 0-4 van Hugo Calderano (Bra). Eerder behaalde Nuytinck knappe 3-0 winst in de eerste ronde tegen Daniel Habesohn (Aut).
Hina Hayata (Jpn) was de beste bij de vrouwen na 4-0 winst tegen Prithika Pavade (Fra) in de finale.
Het gemengd dubbel werd gewonnen door Tomokazu Harimoto/Hina Hayata (Jpn) met 3-2 tegen Jonghoon Lim/Yubin Shin (Kor).
Anais Eudes is er niet in geslaagd om de finale van het WK in Zhengzhou te behalen. Het hypotikeert meteen ook haar kansen op een olympische selectie. Eudes begon goed met de achtste plaats in haar kwalificatiereeks, maar de 16e plaats in haar halve finale-reeks deed haar finaal op de 34e plaats van dit WK belanden. De wereldtitel was voor Seungmin Seong (Kor), die het haalde voor twee Hongaarse meisjes, Blanka Guzi (Hun) en Rita Erdos (Hun).
Bij de mannen won Hongarije de titel wel. Csaba Bohm (Hun) was de beste voor zijn landgenoot Balazs Szep (Hun). Het brons ging naar Woongtae Jun (Kor).
Op het EK in Belgrado pakte Leonie Beck (Ger) de Europese titel bij de vrouwen. Ze haalde voor het Italiaanse duo Barbara Pozzobon (Ita) en Giulia Gabbrielleschi (Ita).
Bij de mannen was het wel raak voor Italië met winst voor Gregorio Paltrinieri (Ita). Marc-Antoine Olivier (Fra) pakte het zilver en het brons was voor David Betlehem (Hun). Logan Vanhuys zwom naar de 15e plaats op 3'52"20.
De Belgische biatlonfederatie heeft de komst aangekondigd van de nieuwe bondscoach, François Soulié. De Fransman zal samen met de Noorse Margit Dahl Sörensen de Belgische atleten ondersteunen richting de Spelen van 2026 in Milaan.
Soulié zal in Frankrijk trainen met Maya Cloetens, Eve Bouvard, Julien Petitjacques en Sam Parmantier. Met uitvalsbasis in Lillehammer zal Sörensen Lotte Lie en César Beauvais onder haar hoede nemen. Florent Claude, ThierryLanger en Marek Mackels trainen individueel en sluiten aan waar nodig.
WIELRENNEN: Lotte Kopecky beste in Groot-Brittannië
Primoz Roglic (Slo) werd eindwinnaar van het Criterium du Dauphiné. Beste landgenoot was er knap Laurens De Plus op de vijfde plaats op 2'04". Remco Evenepoel reed even in de leiderstrui, maar werd uiteindelijk zevende op 2'25". Dylan Teuns legde beslag op de 21e plaats op 17'18". Roglic wist twee keer het zegegebaar te maken. De overige etappes werden gewonnen door Mads Pedersen (Den), Magnus Cort (Den), Derek Gee (Can), Remco Evenepoel en Carlos Rodriguez (Esp).
In de Tour of Britain reed Lotte Kopecky naar de eindwinst. Ze won twee van de vier etappes. Valerie Demey behaalde de 19e plaats op 6'58", Margot Vanpachtenbeke werd 25e op 11'21". Lorena Wiebes (Ned) en Ruby Rosemann-Gannon (Aus) wonnen de overige etappes.
Zwitserland boven op de Nations Cup-manche in Avenches. Robin Godel (Sui) won individueel met Grandeur de Lully. Maar ook in de landenwedstrijd mocht deze combinatie juichen. Samen met Felix Vogg (Sui) op Dao de l'Océan, Mélody Johner (Sui) op Toubleu de Rueire en Nadja Minder (Sui) op Top Job's Jalisco werd de overwinning behaald.
Sara Hughes/Kelly Cheng (Usa) wonnen in Ostrava de manche van de Pro Tour bij de vrouwen. In de finale versloegen ze met 2-1 Melissa Humana-Paredes/Brandie Wilkerson (Can).
De winst bij de mannen was voor David Ahman/Jonatan Hellvig (Swe). Zij waren in de finale de beteren van Stefan Boermans/Yorick de Groot (Ned) met 2-0.
KANO-KAYAK: Gabriel De Coster kan laatste kans voor Parijs ook niet grijpen
Geen Gabriel De Coster op de komende Spelen in Parijs. Waar hij in Tokio nog last minute werd toegevoegd, peddelde hij in de slalom nu zowat drie jaar achter de feiten aan.
Ook bij de laatste kans op de wereldbekerwedstrijd in Praag werd het niets. Een heel bescheiden 61e plaats in de K1 liet al weinig goeds vermoeden. Voor de nieuwe discipline cross waren in Praag nog enkele tickets te verdienen. De Coster won zijn reeks van de eerste ronde, maar werd pas vierde in zijn reeks van de heats. Goed voor pas de 27e plaats.
TAFELTENNIS: Allegro en Nuytinck out in eerste ronde Zagreb
Martin Allegro verloor in de eerste ronde van de World Tour-manche in Zagreb van Yi-Hsia Feng (Tpe) met 0-3. Hetzelfde lot was Cédric Nuytinck beschoren tegen Joao Geraldo (Por). Alexis Lebrun (Fra) won de finale met 4-1 van Shunsuke Togami (Jpn).
Hina Hayata (Jpn) won het enkelspel bij de vrouwen na 4-0 winst in de finale tegen haar landgenote Miwa Harimoto (Jpn).
Het gemengd dubbel in Zagreb ging naar Tomokazu Harimoto/Hina Hayata (Jpn), die met 3-2 wonnen van Jonghoon Lim/Yubin Shin (Kor) in de finale.
Geen succes voor Julien Carraggi op de Indonesian Open in Jakarta. Hij verloor er in de eerste ronde van het enkelspel met 16-21, 10-21 van Christo Popov (Fra).
TENNIS: Derde ronde voor Zizou Bergs op Roland Garros
Veelbelovende prestatie van Zizou Bergs op Roland Garros. Hij haalde de derde ronde van het Franse Grand Slam-tornooi. Bergs won in de eerste ronde van Alejandro Tabilo (Chi) en nam ook een ronde later de maat van Maximilian Marterer (Ger). In de derde ronde was Grigor Dimitrov (Bul) te sterk. David Goffin versloeg na een vijfsetter Giovanni Mpetshi Perricard (Fra) in de eerste ronde. Tegen topper Alexander Zverev (Ger) had hij weinig kans in de daarop volgende ronde. Diezelfde Zverev verloor uiteindelijk de finale van Carlos Alcaraz (Esp) na vijf sets (6-3, 2-6, 5-7, 6-1, 6-2).
Het enkelspel bij de vrouwen werd gewonnen door een uiterst sterke Iga Swiatek (Pol). Ze domineerde duidelijk het tornooi en rekende ook in de finale af met Jasmine Paolini (Ita) in vrij droge cijfers (6-2, 6-1). Alison Van Uytvanck, tegen Tamara Zidansek (Slo), en Greet Minnen, tegen Elena Rybakina (Kaz), gingen er in de eerste ronde al uit. Winstpartijen tegen Maria Lourdes Carle (Arg) en Petra Martic (Cro) brachten Elise Mertens in de derde ronde. Ook zij botste daar op Rybakina.
Mooie kwartfinale voor Sander Gille en Joran Vliegen in het dubbelspel bij de mannen. Rohan Bopanna/Matthew Ebden (Ind/Aus) hielden het Belgische duo uit de halve finales. De finale werd gewonnen door Marcelo Arevalo Gonzalez/Mate Pavic (Arg/Cro) tegen Simone Bolelli/Andrea Vavassori (Ita).
Het vrouwendubbel ging naar Coco Gauff/Katerina Siniakova (Usa/Cze), die Sara Errani/Jasmine Paolini (Ita) versloegen. In het gemengd dubbel wonnen Edouard Roger-Vasselin/Laura Siegemund (Fra/Ger) van Desirae Krawczyk/Neal Skupski (Usa/Gbr).
SCHIETEN: Belgische vrouwen scoren niet hoog in München
Een handvol Belgische vrouwen waagden hun kans op de wereldbekermanche in München. Jessie Kaps eindigde 49e op de 10m luchtgeweer en 57e op de 50m luchtgeweer vanop 3 posities. Nog bij de 10m luchtgeweer werd EmmaVandevyvere 76e, Stéphanie Vercrusse 86e, Tessa Lambrechts 130e en Melissa Gehlen 137e.
Bij de mannen was er op de 10m luchtpistool een 73e plaats voor Frederic Vukojevic.
RUGBY SEVENS: Belgische vrouwen weten niet te winnen in Madrid
De Belgische vrouwen mochten in Madrid deelnemen aan de World Series-manche. Ze slaagden er echter niet in één match winnend af te sluiten. Tegen Brazilië werd met 5-45 verloren. Vervolgens gingen ook de partijen tegen Zuid-Afrika (7-40) en Argentinië (14-19) verloren. Tot slot bleek ook China te sterk met 0-33. Australië won de finale van Frankrijk met 26-7. In de wedstrijd om plaats drie zegevierde Nieuw-Zeeland met 26-14 tegen Canada.
Bij de mannen wist Frankrijk wel te winnen. Het won met 19-5 de finale van Argentinië. Fiji klopte Nieuw-Zeeland met 17-10 in de troosting om de derde plaats.
Geen overweldigende prestaties op de Diamond League-meeting in Stockholm. Ben Broeders ging er in het polsstokspringen over 5,70m en werd daarmee zesde. De winst was voor Armand Duplantis (Swe), die het dit keer bij 6,00m hield.
Voorts was er een knappe 22"69 op de 200m voor Shericka Jackson (Jam). Laura Muir (Gbr) won de 1500m in 3'57"99. De 400m horden ging naar Femke Bol (Ned) in 53"07. En Chase Jackson (Usa) gooide de kogel nog maar eens 20,00m ver.
De Nations Cup-manche in Millstreet zag slechts een handvol landenteams afzakken. Christopher Burton (Aus) won individueel met Shadow Man. In de landenwedstrijd ws de zege voor Ierland.
Op de wereldbekerwedstrijd slalom in Augsburg eindigde Gabriel De Coster als 25e op de cross. Hij liet de 23e tijd optekenen in de time trials, maar werd in zijn reeks pas vierde.
BADMINTON: Carraggi snoept Prannoy set af in Singapore
Geen winst in de eerste ronde in Singapore voor Julien Carraggi, maar wel setwinst tegen topper H.S. Prannoy (Ind). Uiteindelijk werd het 9-21, 21-18, 9-21.
BOKSEN: Victor Schelstraete pakt ticket voor de Spelen
Op het olympisch kwalificatietornooi in Bangkok wist Victor Schelstraete een ticket voor de Spelen te verzilveren in de klasse tot 92kg. Hij won van Odal Al-Hindawi (Jor) met 4-1 en daarna met dezelfde score van Narek Manasyan (Arm). De beslissende kamp tegen Soheb Bouafia (Fra) won Schelstraete met overtuigende 5-0 cijfers.
Mohamed Rachem slaagde er niet in zich te plaatsen in de klasse tot 71kg. Hij won zijn eerste twee kampen met 5-0 van Shaquon Croes (Aru) en Henry Malm (Gha). Daarna moest hij met 0-5 het hoofd buigen voor Jorge Cuellar (Cub).
Noa Hadjit ging er bij zijn tweede kamp in de -80kg uit tegen Hussein Ishaish (Jor) met 0-5. Eerder won Hadjit met 5-0 van Charles Cox (Bar).
Het beste Belgische resultaat op het EK racing in Verona was alweer weggelegd voor Elke Vanhoof. Zij raakte tot in de halve finales en werd uiteindelijk tiende.
Voor de mannen stopte het in de kwartfinales. Mathijn Bogaert eindigde in zijn kwartfinale zesde, Wannes Magdelijns eindigde pas achtste in zijn kwartfinale. Ze werden als 24e en 31e in de eindstand geplaatst. Ruben Gommers (33e) haalde de kwartfinales niet, net als Thibaut Stoffels (37e).
In Osijek werd gestreden om de Europese titels vanop 25m en 50m. Jessie Kaps kwam in actie op de 50m vanop 3 posities met luchtgeweer, maar raakte niet verder dan de 47e plaats.
De wereldbekermanche in Nove Mesto werd bij de mannen gewonnen door Thomas Pidcock (Gbr). Jens Schuermans eindigde als 19e op 2'23". Pierre De Froidmont kwam niet verder dan de 69e plaats op 8'15". Clement Horny finishte als 74e op 9'09".
Bij de vrouwen was de winst voor Pauline Ferrand-Prévot (Fra), die aan het eind van het seizoen afscheid neemt. EmelineDetilleux reed naar de 30e plaats op 8'08". Britt Segers moest vrede nemen met de 76e plaats op 13'07".
Er stond geen maat op Tadej Pogacar (Slo) tijdens de Giro. Hij won met net geen tien minuten voorsprong op zijn dichtste belager in het eindklassement. Pogacar won maar liefst zes etappes in deze Giro. Mauri Vansevenant werd beste landgenoot op de 30e plaats op 1u47'43". Tim Merlier wist drie etappes te winnen, net als Jonathan Milan (Ita).
De vrouwen streden drie dagen lang in de RideLondon Classique. Het werd drie keer Lorena Wiebes (Ned) die de snelste van het pak was. Vanzelfsprekend pakte ze ook de eindwinst. Lotte Kopecky fungeerde als ideale gangmaker en werd uiteindelijk nog derde op 0'26". Margot Vanpachtenbeke eindigde als 13e op 0'41".
Kristen Nuss/Taryn Kloth (Usa) waren met 2-1 de besten in de finale voor vrouwen op de Pro Tour-manche in Espinho. Ze haalden het in de finale van Tanja Hüberli/Nina Brunner (Sui).
Bij de mannen was de overwinning voor David Ahman/Jonatan Hellvig (Swe), die met 2-0 de baas bleven over Nils Ehlers/Clemens Wickler (Ger).
De Diamond League-meeting in Eugene liet een reeks knappe resultaten optekenen. Als absolute uitschieter was er het wereldrecord op de 10000m bij de vrouwen voor Beatrice Chebet (Ken). Nieuwe toptijd, 28'54"14.
Dubbele actie om de World Tour. In Rio de Janeiro was Hugo Calderano (Bra) de beste in het enkelspel bij de mannen. De winst in het enkelspel bij de vrouwen ging naar Miyu Nagasaki (Jpn). Het gemengd dubbel kwam op naam van Jonghoon Lim/Yubin Shin (Kor).
In Taiyuan won Jingkun Liang (Chn) het enkelspel bij de mannen. Xingtong Chen (Chn) zegevierde in het enkelspel bij de vrouwen. Ook Chinese winst in het gemengd dubbel met Shidong Lin/Man Kuai (Chn).
IJSHOCKEY: Tsjechische mannen wereldkampioen in eigen land
Voor eigen volk kroonden de Tsjechische mannen zich tot wereldkampioen. In Praag werd Zwitserland in de finale verslagen met 2-0. De wedstrijd om het brons werd gewonnen door Zweden, dat met 4-2 de baas bleef over Canada.
Niels Van Zandweghe/Tibo Vyvey lukten op de wereldbekermanche in Luzern een plek in de finale van de lichte dubbeltwee. Daarin eindigden ze als zesde en laatste.
In de skiff won Gaston Mercier de D-finale nadat hij derde werd in zijn reeks en zesde in de kwartfinales. Tim Brys startte na een tweede plaats in zijn reeks niet meer in de kwartfinales.
Alle winnaars:
skiff mannen: Simon van Dorp (Ned)
twee zonder mannen: Oliver Wynne-Griffith/Tom George (Gbr)
Heel wat toppers ontbraken op de wereldbekermanche in Poznan. Zo ook de Belgische toppers. Louis Vangeelkwam in actie in de K1 1000m en werd daarin zesde in de B-finale. Amber Van Broekhoven kwam in de K1 500m niet verder dan de zevende plaats in de halve finales. De Belgische mannen in K4 op 500m wisten zich na een vijfde plaats in de reeksen te plaatsen voor de halve finales. Daarin eindigden Stanislas Bastiaens, Jules Vangeel, Raphael Akereleen Rafael Bastiaens op de vierde plaats.
De winnaars in Poznan:
K1 1000m mannen: Fernando Pimenta (Por)
K2 500m mannen: Jacob Schopf/Max Lemke (Ger)
K4 500m: Duitsland
C1 1000m mannen: Wiktor Glazunow (Pol)
C2 500m mannen: Hao Liu/Bowen Ji (Chn)
K1 500m vrouwen: Aimee Fisher (Nzl)
K2 500m vrouwen: Lisa Carrington/Alicia Hoskin (Nzl)
BADMINTON: Belgen eruit in eerste ronde Kuala Lumpur
Zowel Julien Carraggi als Lianne Tan verloren in de eerste ronde van de Malaysia Masters in Kuala Lumpur. Carraggi verloor van Jason Gunawan (Hkg) in drie sets (21-19, 12-21, 13-21). Voor Lianne Tan was Yi-Ting Hung (Tpe) te sterk (11-21, 13-21).
De winnaars in Kuala Lumpur:
enkel mannen: Viktor Axelsen (Den)
enkel vrouwen: Zhi Yi Wang (Chn)
dubbel mannen: Kim Astrup/Anders Skaarup Rasmussen (Den)
dubbel vrouwen: Rin Iwanaja/Kie Nakanishi (Jpn)
gemengd dubbel: Soon Huat Goh/Shevon Jemie Lai (Mas)
Het EK in Budapest leverde allround winst op voor Stiliana Nikolova (Bul). Ze was de betere van Sofia Raffaeli (Ita) en Darja Varfolomeev (Ger). De Belgen kregen geen allround klassement toebedeeld, daar dit werd opgemaakt op basis van de kwalificaties per toestel. Alessia Verstappen werd 43e met hoepel, 69e met bal, 46e met kegels en 43e met slinger. Voor Beatrice Valneanu werd het de 58e plaats met hoepel, 60e met bal, 56e met kegels en 43e met slinger.
De Europese titel bij de groepen ging naar Bulgarije. Zij lieten Italië en Spanje achter zich.
De kleiduifschutters kwamen in actie om hun EK in Lonato. Ook hier konden de Belgische schutters op trap zich niet laten opvallen. Yannick Peeters eindigde op de 26e plaats, Jean-Marc Tilmant werd 30e. Nog een heel eind verderop in de eindafrekening vonden we Steven De Kepper op de 74e plaats, Giovanni Mozzanica op de 76e plaats en OnofreNotebaert op de 84e.
TRIATLON: Laatste kans voor olympische kwalificatie in Cagliari
De wedstrijd om de WK Series in Cagliari was meteen de laatste kans om nog een zaak te doen op de olympische ranking. Voor België is het resultaat dat twee mannen en twee vrouwen naar de Spelen mogen en deze eveneens in actie zullen komen in de mixed relay. Jelle Geens en Marten Van Riel worden onze mannelijke vertegenwoordigers. Bij de vrouwen zien we Jolien Vermeylen en Claire Michel terug.
In Cagliari won Alex Yee (Gbr) bij de mannen. Marten Van Riel behaalde de twaalfde plaats op 1'53".
Cassandre Beaugrand (Fra) won bij de vrouwen. Jolien Vermeylen finishte als 19e op 2'14", Claire Michel als 45e op 8'14".
OPENWATERZWEMMEN: Olivier en Cunha beste in Golfo Aranci
De wereldbekerwedstrijd in Golfo Aranci werd bij de mannen gewonnen door Marc-Antoine Olivier (Fra). Winst bij de vrouwen ging er naar Ana Marcela Cunha (Bra).
Geen eremetaal voor de Belgen op de WK in Abu Dhabi.
Het beste resultaat kwam op naam van Gabriella Willems die vijfde werd in de klasse tot 70kg bij de vrouwen. Ze raakte tot in de halve finales dankzij winstkampen tegen toppers Giovanna Scoccimarro (Ger), Michaela Polleres (Aut) en Madina Taimazova (Ain). In de halve finale verloor Willems van Marie-Eve Gahie (Fra). En ook haar kamp om brons verloor ze van Shiho Tanaka (Jpn).
Jorre Verstraeten verloor in de -60kg bij de mannen in de tweede ronde van de latere verliezende finalist Yung Wei Yang (Tpe). Ook Matthias Casse ging er in de -81kg uit bij zijn tweede kamp. Timur Arbuzov (Ain) verraste hem enigszins. Jarne Duyck verloor in dezelfde klasse meteen van Joao Fernando (Por). Na twee winstkampen in de -90kg ging SamiChouchi eruit tegen Erlan Sherov (Kgz). En in de -100kg was Toma Nikiforov meteen uitgezongen tegen Simeon Catharina (Ned).
De vrouwen kregen vroeg af te rekenen met toppers. Lois Petit ging er direct uit in de -48kg tegen Sabina Giliazova (Ain). Ellen Salens kwam een ronde verder, waarin ze verloor van Wakana Koga (Jpn). De tweede ronde was ook voor Amber Ryheul in de -52kg het eindstation. Mascha Ballhaus (Ger) bleek te sterk. Logische nederlaag in de eerste ronde voor Mina Libeer in de -57kg tegen Christa Deguchi (Can). Een nog jonge Alessia Corrao raakte in de -63kg niet voorbij Savita Russo (Ita). In de -78kg moest Vicky Verschaere al snel buigen voor Jovana Pekovic (Mne).
De WK-podia:
-60kg mannen: 1. Giorgi Sardalashvili (Geo)
2. Yung Wei Yang (Tpe)
3. Taiki Nakamura (Jpn) en Harim Lee (Kor)
-66kg mannen: 1. Ryoma Tanaka (Jpn)
2. Takeshi Takeoka (Jpn)
3. Laurkas Saha (Fin) en Vazha Margvelashvili (Geo)
-73kg mannen: 1. Hidayat Heydarov (Aze)
2. Tatsuki Ishihara (Jpn)
3. Ankhzaya Lavjargal (Mgl) en Nils Stump (Sui)
-81kg mannen: 1. Tato Grigalashvili (Geo)
2. Timur Arbuzov (Ain)
3. Joonhwan Lee (Kor) en Somon Makhmadbekov (Tjk)
-90kg mannen: 1. Goki Tajima (Jpn)
2. Nemanja Majdov (Srb)
3. Erlan Sherov (Kgz) en Tristani Mosakhlishvili (Esp)
-100kg mannen: 1. Zelym Kotsoiev (Aze)
2. Shady Elnahas (Can)
3. Dota Arai (Jpn) en Nikoloz Sherazadishvili (Esp)
+100kg mannen: 1. Minjong Kim (Kor)
2. Guram Tushishvili (Geo)
3. Tamerlan Baskaev (Ain) en Alisher Yusupov (Uzb)
-48kg vrouwen: 1. Baasankhuu Bavuurdorj (Mgl)
2. Assunta Scutto (Ita)
3. Abiba Abuzhakynova (Kaz) en Tara Babulfath (Swe)
-52kg vrouwen: 1. Odette Giuffrida (Ita)
2. Diyora Keldiyorova (Uzb)
3. Amandine Buchard (Fra) en Mascha Ballhaus (Ger)
-57kg vrouwen: 1. Mimi Huh (Kor)
2. Christa Deguchi (Can)
3. Momo Tamaoki (Jpn) en Jessica Klimkait (Can)
-63kg vrouwen: 1. Joanne van Lieshout (Ned)
2. Angelika Szymanska (Pol)
3. Clarisse Agbegneneou (Fra) en Laura Fazliu (Kos)
Op het finale olympisch kwalificatietornooi in Luzern wisten de Belgische boten geen extra ticket voor de Spelen te verdienen. Tristan Vandenbussche/Aaron Andries mochten als derde in hun reeks van de dubbeltwee naar de halve finales. Een vierde plaats daarin hield hen nipt uit de finale.
Mazarine Guilbertkwam in actie op de skiff bij de vrouwen. Na haar tweede plaats in de reeksen, strandde ze in de halve finale als vierde op luttele honderdsten van een finaleplaats. Knap was wel dat Guilbert nog de B-finale wist te winnen.
GOLF: Mooie vierde plaats voor Thomas Detry in Louisville
Thomas Detry is in Louisville vierde geworden op de PGA Championship. Onze landgenoot eindigde 15 onder par, wat een veelbelovend resultaat is. De winst was er voor Xander Schauffele (Usa).
BADMINTON: Lianne Tan haalt tweede ronde in Bangkok
Lianne Tan raakte tot in de tweede ronde van de Thailand Open in Bangkok. Ze versloeg in de eerste ronde Unnati Hooda (Ind) in drie sets (14-21, 21-14, 21-9). In de tweede ronde had ze geen verhaal tegen de Chinese topper Zhi Yi Wang (Chn) en werd het 12-21, 9-21.
Julien Carraggi ging er in de eerste ronde van het enkelspel bij de mannen uit tegen Yu Jen Chi (Tpe) na 12-21, 19-21.
Alexander Doom zegevierde op de 400m bij de Diamond League-meeting in Marrakesh. Hij deed dat in een persoonlijk beste van 44"51.
Op de meeting vielen enkele knappe prestaties te noteren. Azeddine Habz (Fra) won de 1500m in 3'32"86. Mykolas Alekna (Ltu) gooide de discus naar 70,70m.
Knappe tijd op de 800m bij de vrouwen voor Prudence Sekgodiso (Rsa) met 1'57"26. Rushell Clayton (Jam) lukte met 53"98 een snelle 400m horden. En de kogel van Chase Jackson (Usa) strandde exact na 20,00m.
In Montgeron liep Michael Obasuyi twee keer naar een nieuw BR op de 110m horden. Eerst stelde hij het scherper tot 13"24, in de finale deed hij er nog wat vanaf naar 13"20. De verbetering van het 26 jaar oude record bezorgde Obasuyi ook een ticket voor de Spelen.
Demi Vollering (Ned) won de vierdaagse rittenwedstrijd Vuelta a Burgos. Ze deed dit door onder meer twee etappes op haar naam te schrijven. Ook Lotta Henttala (Fin) en Lorena Wiebes (Ned) wisten een etappe te winnen.
In Samarkand werd de wereldbekermanche bij de mannen gewonnen door Connor Bentley (Gbr). Beste bij de vrouwen was er Lena Meißner (Ger). Er kwamen geen Belgen in actie.
Elke Van Hoof is op het WK racing in Rock Hill tot in de kwartfinale geraakt. Daarin werd ze uitgeschakeld en eindigde finaal op de 22e plaats. Ruben Gommers (33e) en Wannes Magdelijns (41e) gingen er bij de mannen uit in de 1/8e finales.
De WK-podia:
mannen: 1. Joris Daudet (Fra)
2. Niek Kimmann (Ned)
3. Sylvain Andre (Fra)
vrouwen: 1. Alise Willoughby (Usa)
2. Zoe Claessens (Sui)
3. Daleny Vaughn (Usa)
In Shanghai streden de freestylers in een olympisch kwalificatietornooi op park. Sibei Sun (Chn) won bij de vrouwen, Anthony Jeanjean (Fra) bij de mannen.
Jolien Corteyn is 62e geworden op de wereldbekerwedstrijd sabelschermen voor vrouwen in Plovdiv. Ze werd uitgeschakeld in de 1/32e finales door Misaki Emura (Jpn) met 4-15. Sara Balzer (Fra) pakte de eindwinst in Plovdiv. Het landentornooi werd gewonnen door Oekraïne.
In Madrid streden de mannen met sabel. Sébastien Patrice (Fra) was er de beste. Usa won de landenwedstrijd.
Aube Vandingenen kwam niet verder dan de 99e plaats op de wereldbekerwedstrijd degen in Fujairah. Man Wai Vivian Kong (Hkg) behaalde de overwinning. Zuid-Korea triomfeerde in de landencompetitie.
Geen spraakmakende successen voor de Belgen op het olympisch kwalificatietornooi in Shanghai. Camine Van Hoofen Maxime Blieck worstelden zich bij de vrouwen door de kwalificaties als 26e en 29e. In de eerste ronde verloor Van Hoof echter van Logan Elanna Edra (Usa), Blieck ging eruit tegen Sya Dembele (Fra). Ayumi Fukushima (Jpn) won de wedstrijd.
Ook de drie Belgische mannen raakten door de kwalificaties. Dimitrios Grigoriou werd 25e, Cis Backeljau 27e en Tiromana Tupea 29e. Maar voor alle drie was de eerste ronde het eindstation. Grigoriou verloor van de latere tornooiwinnaar Lee-Lou Diouf Demierre (Ned), Backeljau verloor van Amir Zakuov (Kaz) en Tupea ging eruit tegen Jordan Alberto Silva Medina (Col).
SKATEBOARD: Lore Bruggeman doet niet de beste zaak in Shanghai
Op het olympisch kwalificatietornooi in Shanghai eindigde Lore Bruggeman op het onderdeel street pas als 39e. Daarmee trekt ze volgende maand toch met een bang hartje naar Budapest voor de laatste kwalificatiewedstrijd. Rayssa Leal (Bra) was er de beste bij de vrouwen op street. Winst op park bij de vrouwen ging naar Arisa Trew (Aus).
Amerikaanse winst bij de mannen op zowel park als street. Tate Carew (Usa) won op park, Jagger Eaton (Usa) op street.
BASKETBAL: Belgische 3x3 grijpt naast ticket voor de Spelen
Desillusie voor de Belgische mannenploeg 3x3. In Debrecen bleven zij ver weg van de resterende drie tickets voor de Spelen in Parijs. Bryan De Valck, Dennis Donkor, Jonas Foerts en Thibaut Vervoort verloren al hu poulewedstrijden. Tegen Japan werd het 19-21, Mongolië versloeg de Belgen met 21-17 en ook de wedstrijd van de laatste kans tegen Polen werd verloren met 19-20. Frankrijk, Litouwen en Polen pakten de laatste drie tickets voor Parijs.
Bij de vrouwen gingen de laatse drie plaatsen naar Duitsland, Spanje en Canada.
MUURKLIMMEN: Hannes Van Duysen blijft in running voor ticket Spelen
In Shanghai stond de eerste van twee kwalificatiewedstrijden om een plaats op de Spelen op het programma. Hannes VanDuysen deed het in boulder & lead voortreffelijk. Op boulder werd hij vierde, op lead zesde. Goed voor de zesde plaats in de totaalstand. Nicolas Collin eindigde op de elfde plaats, Simon Lorenzi op de 25e. Winst was voor Dohyun Lee (Kor).
Bij de vrouwen moest Chloe Caulier het stellen met de 25e plaats. De overwinning was voor Brooke Raboutou (Usa).
Ook op speed werd gestreden. Aleksandra Kalucka (Pol) won bij de vrouwen, Xinshang Wang (Chn) bij de mannen.
Op het EK slalom in Ljubljana kwam Gabriel De Coster niet verder dan de 19e plaats in de kwalificaties van de cross. Onvoldoende voor een plaats in de finale met de beste twaalf.
TAFELTENNIS: Belgen weten zich niet te plaatsen via kwalificatietornooi
Geen enkele landgenoot wist zich op het olympisch kwalificatietornooi in Sarajevo te plaatsen voor de Spelen.
Op het eerste tornooi raakte Margo Degraefniet door de poules van het vrouwentornooi na nederlagen tegen Tatiana Kukulkova (Svk) en Sabina Surjan (Srb). De mannen speelden zich wel door de poules. Maar in de 1/16e finales verloor Cédric Nuytinck van Lubomir Pistej (Svk) met 1-4. Martin Allegro was vrij in de 1/16e finales en had in de 1/8e finales tegen Panagiotis Gionis (Gre) geen verhaal na een 0-4 nederlaag.
De mannen kregen een herkansing in een tweede tornooi. Beiden raakten tot in de kwartfinales, waarin Martin Allegro verloor van Adam Szudi (Hun) met 3-4. Cédric Nuytinck verloor met 0-4 van Yaroslav Zhmudenko (Ukr). Nu moet een eventueel ticket voor de Spelen nog verdiend worden via de wereldranglijst.
TAFELTENNIS: Achtste finales eindstation voor Belgen in Cappadocia
De World Tour-wedstrijd in Cappadocia werd bij de mannen gewonnen door Yuta Tanaka (Jpn). Adrien Rassenfosse won in de 1/16e finales van Simon Belik (Cze) met 3-1, maar verloor een ronde later van Jaehyun An (Kor) met 1-3.
Satsuki Odo (Jpn) was de beste bij de vrouwen. Nathalie Marchetti nam de maat van Selena Selvakumar (Ind) in de 1/8e finales met 3-0, maar ging met dezelfde cijfers onderuit in de 1/8e finales tegen Manika Batra (Ind).
Winst in het gemengd dubbel was er voor Akash Pal/Poymantee Baisya (Ind).
TAEKWONDO: Europese titel voor Sarah Chaari in Belgrado
Sarah Chaari heeft zich in Belgrado tot Europees kampioene gekroond in de klasse tot 67kg. Ze won twee keer met 2-0 van Styliani Marentaki (Gre) en Chloe Roberts (Gbr). In de halve finale versloeg ze Aleksandra Perisic (Srb) met 2-1. Tegen Magda Wiet-Hénin (Fra) werd het 2-0 in de finale.
Naast Chaari nam ook Raheleh Asemani deel aan dit EK. Zij won in de klasse tot 57kg van Martina Atanasova (Bul) met 2-0, maar ging dan met 0-2 onderuit tegen Fani Tzeli (Gre). Bij de mannen was er van Belgische zijde enkel Manuel Pollet in de -87kg. Hij verloor meteen van Sergio Troitino Amoedo (Esp) met 0-2.
Alle EK-podia:
-54kg mannen: 1. Furkan Camoglu (Tur)
2. Konstantinos Dimitropoulos (Gre)
3. Josip Teskera (Cro) en Maksym Manenkov (Ukr)
-58kg mannen: 1. Vito Dell'Aquila (Ita)
2. Lev Korneev (Srb)
3. Gashim Magomedov (Aze) en Adrian Vicente Yunta (Esp)
-63kg mannen: 1. Omar Salim (Hun)
2. Hakan Recber (Tur)
3. Volodymyr Bystrov (Ukr) en Tobias Hyttel (Den)
-68kg mannen: 1. Bradly Sinden (Gbr)
2. Ilia Danilov (Ain)
3. Simur Mirzoiev (Ukr) en Mark Jozsa (Hun)
-74kg mannen: 1. Daniel Quesada (Esp)
2. Zurab Kintsurashvili (Geo)
3. Javad Aghayev (Aze) en Charalampos Flouskounis (Gre)
-80kg mannen: 1. Toni Kanaet (Cro)
2. Kostiantyn Kostenevych (Ukr)
3. Nedzad Husic (Bih) en Maksim Khramtsov (Ain)
-87kg mannen: 1. Enbiya Bicer (Tur)
2. Richard Ordemann (Nor)
3. Vasileios Tholiotis (Gre) en Artem Harbar (Ukr)
+87kg mannen: 1. Caden Cunningham (Gbr)
2. Ivan Garcia (Esp)
3. Krystian Haremza (Pol) en Emre Kutalmis (Tur)
-46kg vrouwen: 1. Lena Stojkovic (Cro)
2. Dzejla Makas (Bih)
3. Viktoriia Nahurna (Ukr) en Phoenix Goodman (Gbr)
-49kg vrouwen: 1. Adriana Cerezo Iglesias (Esp)
2. Merve Dincel Kavurat (Tur)
3. Supharada Kisshalt (Ger) en Bruna Duvancic (Cro)
-53kg vrouwen: 1. Tatiana Minina (Ain)
2. Zeynep Taskin (Tur)
3. Andrea Bokan (Srb) en Ada Avdagic (Bih)
-57kg vrouwen: 1. Nika Karabatic (Cro)
2. Jade Jones (Gbr)
3. Fani Tzeli (Gre) en Luana Marton (Hun)
-62kg vrouwen: 1. Kimia Alizadeh (Bul)
2. Aaliyah Powell (Gbr)
3. Ivana Arelic (Cro) en Petra Stolbova (Cze)
-67kg vrouwen: 1. Sarah Chaari (Bel)
2. Magda Wiet-Hénin (Fra)
3. Aleksandra Perisic (Srb) en Jolanta Tarvida (Lat)
-73kg vrouwen: 1. Althea Laurin (Fra)
2. Sude Yaren Uzuncavdar (Tur)
3. Matea Jelic (Cro) en Yanna Schneider (Ger)
+73kg vrouwen: 1. Lorena Brandl (Ger)
2. Nafia Kus (Tur)
3. Kristina Adebaio (Ain) en Rebecca McGowan (Gbr)
Op het EK in het Roemeense Cheile Gradistei behaalde Pierre De Froidmont de 18e plaats. Hij gaf 4'20" toe op winnaar Simone Avondetto (Ita). Jens Schuermans finishte als 36e, maar werd op één ronde gezet.
Bij de vrouwen deed Emeline Detilleux met de 14e plaats het helemaal niet slecht. Ze eindigde op 7'21" van winnares Puck Pieterse (Ned).
Op de eerste wereldbekerwedstrijd van het nieuwe seizoen, in het Hongaarse Szeged, eindigde Hermien Peters derde op de K1 500m voor vrouwen. Met Lize Broekx haalde Peters ook de finale van de K2 500m, waarin ze als vijfde finishten.
Artuur Peters kwam op de K1 1000m voor mannen niet verder dan de C-finale. Deze sloot hij wel winnend af. Het duo Bram Sikkens/Rafael Bastiaens vaarde ook de C-finale, deze van de K2 500m, en eindigden daarin pas als zevende.
De winnaars in Szeged:
K1 500m vrouwen: Aimee Fisher (Nzl)
K2 500m vrouwen: Lisa Carrington/Alicia Hoskin (Nzl)
K4 500m vrouwen: Duitsland
C1 200m vrouwen: Katie Vincent (Can)
C2 500m vrouwen: Shixiao Xu/Mengya Sun (Chn)
K1 1000m mannen: Balint Kopasz (Hun)
K2 500m mannen: Jean van der Westhuyzen/Thomas Green (Aus)
Demi Vollering (Ned) heeft de smaak van de winst opnieuw te pakken. Nu was ze ook de beste van de driedaagse rittenwedstrijd, Itzulia. Teamgenote Mischa Bredewold (Ned) had de eerste twee ritten gewonnen, maar Vollering pakte de slotetappe en meteen ook de eindwinst. Lotte Claes werd er de beste landgenote op 1'07" van de Nederlandse kampioene, goed voor de 26e plaats.
ZEILEN: Europese titel voor Isaura Maenhaut en Anouk Geurts
Isaura Maenhaut en Anouk Geurts pakten in La Grande Motte de Europese titel in de 49'er FX-klasse. Ze haalden het voor Sarah Steyaert/Charline Picon (Fra) en Freya Black/Saskia Tidey (Gbr).
Het EK 49'er werd gewonnen door James Peters/Fynn Sterritt (Gbr). Zij bleven Sebastian Schneiter/Arno de Planta (Sui) en Bart Lambriex/Floris van de Werken (Ned) voor.
Op de wateren van La Grande Motte werd ook het WK Nacra 17 gehouden met Ruggero Tita/Caterina Banti (Ita) als wereldkampioen. Zilver ging naar John Gimson/Anna Burnet (Gbr), brons naar Gianluigi Ugolino/Maria Giubilei (Ita). Lucas Claeyssens/Eline Verstraelen behaalden de 17e plaats en toonden daarmee hun plaats op de Spelen waard te zijn. Kwinten Borghijs/Lieselotte Borghijs werden 38e, Arthur De Jonghe/Janne Ravelingien 42e.
In Cannes werd gestreden om de Europese titel in de 470. Jordi Xammar/Nora Brugman (Esp) haalden het voor Diogo Costa/Carolina Joao (Por) en Camille Lecointre/Jérémie Mion (Fra).
MODERNE VIJFKAMP: Slechte beurt voor Eudes in Sofia
Anais Eudes maakte een niet al te beste beurt op de wereldbekermanche in Sofia. Als 24e in haar kwalificatiegroep moest ze al vroeg haar koffers pakken. Dit resultaat bezorgt haar ook geen betere positie op de olympische ranglijst. De winst was bij de vrouwen voor Blanka Guzi (Hun).
Pierre Dejardin (Fra) was dan weer de beste bij de mannen.
Het EK in Essen was voor de Belgen weinig succesvol. Bij de mannen was het beste resultaat voor Jarno De Smedt. Na winst met 6-0 tegen Carl McCaffrey (Irl) en 6-2 tegen Ivan Banchev (Bul), verloor hij in de derde ronde van Senna Roos (Ned) met 2-6. Hierdoor eindigde De Smedt op de 17e plaats. Theo Carbonetti werd 33e na 5-6 verlies tegen Leo Sulik (Cro), Arne Collas behaalde de 57e plaats na 0-6 verlies tegen Conor Hall (Gbr).
Alle Belgische vrouwen eindigden op de 33e plaats. Zowel Julie Hellemans, Charlotte Destrooper als Olena Kushniruk wonnen hun eerste wedstrijd, maar gingen er dan uit.
In teamverband werden zowel de Belgische mannen als vrouwen 17e. De mannen verloren met 4-5 van Slovenië, eenzelfde resultaat behaalden de vrouwen tegen Azerbeidzjan.
Olena Kushniruk/Theo Carbonetti verloren van Zweden in het mixed team-tornooi met 4-5. Hiermee kwamen ze niet verder dan de 17e plaats.
Geen succes voor de twee Belgische deelnemers aan het olympisch kwalificatietornooi in Budapest. In de klasse tot 65kg vrije stijl verloor Ayub Muratovitch Musaev in de 1/16e finales van Ahmet Duman (Tur) met 3-8. Ook Ibragim RuslanevitchVeliev ging eruit in de 1/16e finales van de -74kg vrije stijl. Hij verloor van Suldkhuu Olonbayar (Mgl) met 0-3.
TRIATLON: Marten Van Riel stelt in Yokohama olympische selectie nagenoeg veilig
Marten Van Riel deed met zijn zesde plaats op de WK Series-manche in Yokohama een goede zaak in de olympische ranking. Hij finishte op 0'29" van winnaar Morgan Pearson (Usa). Jelle Geens eindigde als 15e op 1'15".
Bij de vrouwen was de overwinning voor Leonie Periault (Fra). Claire Michel eindigde op de 24e plaats op 3'54", JolienVermeylen als 39e op 5'38".
Bram Sikkens en Rafael Bastiaens zijn er op het olympisch kwalificatietornooi in Szeged niet in geslaagd één van de twee resterende tickets voor de Spelen in de K2 500m te veroveren. In hun reeks finishten ze als vierde en in hun halve finale zelfs pas vijfde. Geen finale en dus ook geen ticket voor Parijs.
HANDBOOGSCHIETEN: Belgen spelen geen rol op olympisch kwalificatietornooi
Geen rol van betekenis voor de Belgen op het Europees olympisch kwalificatietornooi in Essen. Arne Collas ging er bij de mannen meteen uit tegen Adam Li (Cze) met 4-6. Jarno De Smedt won van Vasil Shahnazaryan (Arm) met 6-5 en botste dan in een duel tussen landgenoten op Theo Carbonetti. Carbonetti won met 3-7 en won vervolgens van Josef Kresala (Cze) met 6-2. Tegen Senna Roos (Ned) zat het erop in de 1/8e finales na 5-6 verlies. Nederland, Slovenië en Oekraïne pakten de tickets voor Parijs.
Charlotte Destrooper verloor bij de vrouwen van Zana Pintaric (Slo) met 1-7. Ook Olena Kushniruk verloor meteen met 0-6 van Veronika Marchenko (Ukr). Julie Hellemans verweerde zich beter met 6-0 winst tegen Valgerdur Hjaltested (Isl) en 6-4 tegen Martyna Stach (Pol). Daarna ging ze er met 3-7 uit tegen Madalina Amaistroaie (Rou). Oostenrijk, Estland en Turkije mogen naar de Spelen met één vrouwelijke schutter.
Ana Patricia/Duda (Bra) pakten de winst in Brasilia op de Pro Tour-manche voor vrouwen. Ze wonnen in de finale van Kristen Nuss/Taryn Kloth (Usa) met 2-0.
Evandro/Arthur (Bra) wonnen de finale bij de mannen van Steven van de Velde/Matthew Immers (Ned). Het werd 2-1 voor de Brazilianen.
ATLETIEK: Drie estafetteteams plaatsen zich voor Parijs
Op de Bahamas werd gestreden om de plaatsen in de relays voor Parijs. België wist zich te verzekeren van een ticket op de 4x400m bij de mannen, de 4x400m bij de vrouwen en de 4x400m mixed relay.
Jonathan Sacoor, Imke Vervaet, Christian Iguacel en Camille Laus liepen in hun reeks van de 4x400 mixed relay naar de tweede plaats in 3'13"18, wat meteen goed was voor een ticket richting Parijs. In de finale werd Sacoor vervangen door Florent Mabille, maar haalden de Belgen het einde niet.
Het mannelijke 4x400m-team met Dylan Borlée, Robin Vanderbemden, Jonathan Sacoor en Alexander Doom liep naar winst in hun reeks in 3'00"09 en daarmee beukten ook zij de deur naar de Spelen open. Met 3'01"16 liep het kwartet in de finale naar de derde plaats.
Met de derde plaats in hun reeks moesten de 4x400m-vrouwen herkansen. Naomi Van Den Broeck, Helena Ponette, Hanne Claes en Liefde Schoemaker liepen 3'27"19 in hun reeks. Met Imke Vervaet en Camille Laus in de plaats van Claes en Schoemaker werd de herkansing gewonnen in 3'26"79 en was ook voor hen het plaatsje op de Spelen verzekerd.
Geen tickets voor de Belgen op de 4x100m. Kobe Vleminckx, Ward Merckx, Antoine Snyders en Valentijn Hoornaert werden gediskwalificeerd in de eerste ronde. Simon Verherstraeten kwam in de plaats van Hoornaert bij de herkansingen, maar de Belgen haalden de finish niet.
Rani Vincke, Rani Rosius, Elise Mehuys en Delphine Nkansa werden gediskwalificeerd in de eerste ronde van de 4x100m bij de vrouwen. In de herkansing liepen de Belgische meisjes met Janie De Naeyer in de plaats van Elise Mehuys naar 43"17, goed voor de vierde plaats in hun herkansing, onvoldoende voor een olympisch ticket.
MUURKLIMMEN: Amerikanen aan het feest in Salt Lake City
Op de wereldbekermanche in Salt Lake City was Samuel Watson (Usa) de beste op speed bij de mannen. De overwinning op boulder bij de mannen was voor Sorato Anraku (Jpn). Simon Lorenzi legde beslag op de 37e plaats.
Amerikaanse winst bij de vrouwen. Emma Hunt (Usa) was de beste op speed. De zege op boulder ging naar Natalia Grossman (Usa).
RUGBY SEVENS: Winst voor Nieuw-Zeeland in Singapore
Zowel bij de mannen als vrouwen was Nieuw-Zeeland aan het feest op de World Series-manche in Singapore.
Bij de vrouwen versloeg Nieuw-Zeeland in de finale de buren uit Australië met 31-21. Frankrijk won de wedstrijd om de derde plaats met 29-7 van Fiji.
In de finale bij de mannen versloeg Nieuw-Zeeland met 17-14 Ierland. Groot-Brittannië bleef de baas over Australië met 26-7 in de match om plaats drie.
Julie Cooninx en Lara Drijkoningen werden op de wereldbekerwedstrijd in Parijs 22e bij de vrije oefening voor duetten. Bij de technische oefening eindigden ze op de 24e plaats.
De winnaars in Parijs:
duet vrij: Anna-Maria Alexandri/Eirini-Marina Alexandri (Aut)
duet technisch: Kate Shortman/Isabelle Thorpe (Gbr)
WIELRENNEN: Demi Vollering zegeviert in Vuelta Feminina
De Vuelta Feminina of de Ronde van Spanje voor vrouwen werd gewonnen door Demi Vollering (Ned). Valerie Demey werd beste landgenote op de 52e plaats op 46'08".
Vollering wist ook twee etappes te winnen, net als haar landgenote Marianne Vos (Ned). De andere etappes werden gewonnen door Alison Jackson (Can), Kristen Faulkner (Usa) en Evita Muzic (Fra).
JUDO: Twee vijfde plaatsen voor Belgen in Dushanbe
Voor de Belgische selectie zat er op de Grand Slam in Dushanbe niet meer in dan twee vijfde plaatsen. Mina Libeer (-57kg) en Toma Nikiforov (-100kg) zorgden daarvoor. Lois Petit (-48kg) verloor al haar eerste kamp. Amber Ryheul (-52kg), Gabriella Willems (-70kg) en Sami Chouchi (-90kg) kwamen elk niet verder dan twee kampen.
Na winst tegen Altantsetseg Batsukh (Uae) en Irina Zueva (Ain) verloor Mina Libeer in de winst om haar poule van Sarah Leonie Cysique (Fra). Ze kon in haar herkansing winnen van Qi Cai (Chn), maar in de kamp om brons verloor ze van Enkhriilen Lkhagvatogoo (Mgl).
Toma Nikiforov versloeg Rhys Thompson (Gbr) en Parviz Aldurakhmanov (Tjk) om dan te verliezen van Dzhafar Kostoev (Uae) in de kamp om poulewinst. Winst tegen Gonchigsuren Batkhuryag (Mgl) in de herkansing bracht hem in een kamp om brons tegenover Dzhakshongir Madzhidov (Tjk), die Nikiforov verloor.
ARTISTIEKE GYMNASTIEK: Maellyse Brassart pakt laatste ticket voor de Spelen
Op het EK voor vrouwen in Rimini is Maellyse Brassart erin geslaagd om het laatste Europese ticket voor de Spelen te bemachtigen. Dit deed ze door allround als elfde te eindigen (51.932). Alle meisjes voor haar waren al zeker van een ticket in teamverband. Erika Pinxten (49.365) werd 36e, Jade Vansteenkiste (46.866) eindigde als 58e.
In teamverband konden de Belgische meisjes de finale niet halen. Met 151.730 werden Brassart, Pinxten, Vansteenkiste, Nina Derwael en Mika Webster-Longin negende.
De wereldbekerwedstrijd floretschermen in Hong Kong werd bij de vrouwen gewonnen door Maia Mei Weintraub (Usa).
Winst bij de mannen was er voor Guillaume Bianchi (Ita). Stef De Greef eindigde op de 48e plaats. Hij werd uitgeschakeld door Francesco Ingargiola (Ita). Mathieu Nys werd 61e, Stef Van Campenhout 96e en Oscar Geudvert 133e.
Het teamtornooi werd bij de vrouwen gewonnen door Italië. Thuisland Hong Kong was het best bij de mannen. België werd 16e na 45-28 winst tegen de Filippijnen en 33-45 verlies tegen Frankrijk.
Geen enkele bokser kwam verder dan twee kampen op de EK in Belgrado. Victor Schelstraete won in de -92kg van Jack Michael Marley (Irl), aar verloor dan van Loren Berto Alfonso (Aze). Hamza Sriri versloeg in de -75kg Edin Avdic (Bih) en verloor dan van Almir Memic (Srb). In de -80kg ging Aythan Sinembio Leganase er meteen uit. Twee landgenoten in de -57kg, maar voor Kenge Oniemba en Vasile Usturoi was het meteen over. En ook Yannik Zeutsop ging er direct uit in de -86kg.
Oshin Derieuw had in de -66kg bij de vrouwen de VAR nodig om door te stoten tegen Luca Anna Hamori (Hun). Tegen een sterke Albina Moldazhanova (Ain) ging ze er vervolgens uit.
De EK-podia:
-48kg mannen: 1. Edmond Khudoian (Ain)
2. Baregham Harutyunyan (Arm)
3. Rade Joksimovic (Srb) en Ergyunal Sebahtin (Bul)
-51kg mannen: 1. Samet Gümüs (Tur)
2. Attila Bernath (Hun)
3. Rafael Lozano Serano (Esp) en Omer Ametovic (Srb)
-54kg mannen: 1. Dmitrii Dvali (Ain)
2. Billal Bennama (Fra)
3. Gabor Virban (Hun) en Yasen Radev (Bul)
-57kg mannen: 1. Eduard Savvin (Ain)
2. Javier Ibanez (Bul)
3. Samuel Kistohurry (Fra) en Artur Bazeyan (Arm)
-60kg mannen: 1. Vsevolod Shumkov (Ain)
2. Radoslav Rosenov (Bul)
3. Artur Sahakyan (Arm) en Tomislav Dinovic (Mne)
-63,5kg mannen: 1. Gabil Mamedov (Ain)
2. Alexandru Paraschiv (Mda)
3. Richard Kovacs (Hun) en Malik Hasanov (Aze)
-67kg mannen: 1. Tarkhan Idigov (Ain)
2. Lasha Guruli (Geo)
3. Vahid Abasov (Srb) en Ararat Harutyunyan (Arm)
-71kg mannen: 1. Jovan Nikolic (Srb)
2. Eskerkhan Madiev (Geo)
3. Vasile Cebotari (Mda) en Tugrulhan Erdemir (Tur)
-75kg mannen: 1. Rami Mofid Kiwan (Bul)
2. Dzhambulat Bizhamov (Ain)
3. Remo Salvati (Ita) en Almir Memic (Srb)
-80kg mannen: 1. Gabrijel Veocic (Cro)
2. Rastko Simic (Srb)
3. Savelii Sadoma (Ain) en Yojerlin César (Fra)
-86kg mannen: 1. Sharabutdin Ataev (Ain)
2. Aliaksei Alfiorau (Ain)
3. Veljko Raznatovic (Srb) en Vincenzo Lizzi (Ita)
-92kg mannen: 1. Muslim Gadzhimagomedov (Rus)
2. Narek Manasyan (Arm)
3. Sadam Magomedov (Srb) en Loren Alfonso (Aze)
+92kg mannen: 1. Ayoub Ghadfa (Esp)
2. Dusan Veletic (Srb)
3. Yordan Hernandez (Bul) en Luka Pratljacic (Cro)
-48kg vrouwen: 1. Iuliia Chumgalakova (Ain)
2. Kristina Nad Varga (Srb)
3. Sevda Asenova (Bul) en Giovanna Marchese (Ita)
-50kg vrouwen: 1. Shannon Sweeney (Irl)
2. Zlatislava Chukanova (Bul)
3. Anush Grigoryan (Arm) en Nina Radovanovic (Srb)
-52kg vrouwen: 1. Buse Naz Cakiroglu (Tur)
2. Anastasiia Kool (Ain)
3. Dragana Jovanovic (Srb) en Venelina Poptoleva (Bul)
-54kg vrouwen: 1. Sara Cirkovic (Srb)
2. Lacramioara Perijoc (Rou)
3. Hanna Lakotar (Hun) en Niamh Fay (Irl)
-57kg vrouwen: 1. Svetlana Staneva (Bul)
2. Daria Abramova (Ain)
3. Claudia Nechita (Rou) en Andela Brankovic (Srb)
-60kg vrouwen: 1. Natalia Shadrina (Srb)
2. Nune Asatrian (Ain)
3. Kellie Harrington (Irl) en Ana Starovaitova (Ltu)
-63kg vrouwen: 1. Kristina Kaluhova (Srb)
2. Elena Babicheva (Ain)
3. Aslahan Mehmedova (Bul) en Tamara Kubalova (Svk)
-66kg vrouwen: 1. Busenaz Sürmeneli (Tur)
2. Albina Moldazhanova (Ain)
3. Milena Matovic (Srb) en Jessica Triebelova (Svk)
-70kg vrouwen: 1. Darima Sandakova (Ain)
2. Regina Lakos (Hun)
3. Ani Hovsepyan (Arm) en Aryna Danilchyk (Ain)
-75kg vrouwen: 1. Aoife O'Rourke (Irl)
2. Anastasiia Shamanova (Ain)
3. Busra Isildar (Tur) en Nikolina Gajic (Srb)
-81kg vrouwen: 1. Elena Gapeshina (Ain)
2. Lucija Bilobrk (Cro)
3. Elma Hajrovic (Srb) en Victoriya Kebikava (Ain)
BMX: Kimmann en Sakakibara met dubbele winst in Tulsa
Twee wedstrijden om de wereldbeker in Tulsa. Niek Kimmann (Ned) was bij de mannen tot twee keer toe de beste. Iets wat hem bij de vrouwen werd nagedaan door Saya Sakakibara (Aus).
Wannes Magdelijns behaalde de elfde en 21e plaats, Ruben Gommers moest het doen met de 23e en 35e plaats. Voor Mathijn Bogaert werden het de 41e en 23e plaats.
Elke Vanhoof kon zich bij de vrouwen niet doorzetten. Zij behaalde de 29e en 30e plaats.
In Szeged werd het EK gehouden, echter zonder een pak boten die nog een ticket konden afdwingen voor de Spelen. Deze kwamen in actie in een aparte competitie. Voor België nam Tim Brys deel in de skiff. Hij won zijn reeks, werd tweede in zijn halve finale en de derde plaats in de finale leverde hem startrecht op voor de Spelen in Parijs. Ook de lichte dubbeltwee bij de mannen, Niels Van Zandweghe/Tibo Vyvey, nam deel. Na de tweede plaats in hun reeks wonnen ze de herkansing. In de finale legde het duo beslag op de tweede plaats, wat ook volstond voor een ticket richting Parijs.
Aan het EK zelf deden drie Belgische boten mee. Gaston Mercier mocht zich meten in de skiff. In zijn reeks werd hij vierde, waarna hij zijn herkansing won. Met de vijfde plaats in zijn halve finale werd hij doorverwezen naar de B-finale, waarin hij als vierde finishte. Bij de vrouwen werd Mazarine Guilbert ingezet in de skiff. Zij werd vijfde in haar reeks en vierde in de herkansing. Ook zij moest naar de B-finale, waarin ze als tweede binnenliep. Tot slot traden TristanVandenbussche/Aaron Andries aan in de dubbeltwee. Vijfde in hun reeks en tweede in de herkansing bracht hen in de halve finales. Daarin werden ze vierde, wat de B-finale als gevolg had. Die B-finale sloten ze wel winnend af.
SCHERMEN: Stef De Greef mist nipt olympische kwalificatie
Op het olympisch kwalificatietornooi in Differdange is Stef De Greef er in het floretschermen net niet in geslaagd een ticket af te dwingen voor de Spelen in Parijs. Hij verloor de finale van Alex Tofalides (Cyp) met 8-15.
Bij de vrouwen werd Aube Vandingenentwaalfde in het degentornooi. Jolien Corteyn werd negende in het sabeltornooi.
Naast Tofalides verzekerden Enver Yildirim (Tur) in het sabelschermen en Tristan Tulen (Ned) in het degenschermen zich van een plaats op de Spelen. Ook Pauline Brunner (Sui) in het degenschermen bij de vrouwen, Malina Calugareanu (Rou) in floretschermen en Yoana Ilieva (Bul) met sabel mogen naar Parijs.
Het EK in Zagreb liep voor de Belgische selectie eerder teleurstellend. Twee zevende plaatsen waren de beste resultaten die behaald werden. Daarvoor zorgden Jorre Verstraeten in de -60kg en Ellen Salens in de -48kg.
Lois Petit (-48kg), Amber Ryheul (-52kg), Mina Libeer (-57kg), Jarne Duyck(-81kg), Alessia Corrao (-63kg) en Vicky Verschaere(-78kg) gingen er allen uit bij hun eerste kamp. Gabriella Willems (-70kg), Sami Chouchi (-90kg) en Toma Nikiforov (-100kg) wisten allen één kamp te overleven.
De EK-podia:
-60kg mannen: 1. Francisco Garrigos (Esp)
2. Balabay Aghayev (Aze)
3. Cedric Revol (Fra) en Salih Yildiz (Tur)
-66kg mannen: 1. Vazha Margvelashvili (Geo)
2. Muhammed Demirel (Tur)
3. Bence Pongracz (Hun) en Elios Manzi (Ita)
-73kg mannen: 1. Hidayat Heydarov (Aze)
2. Danil Lavrentev (Ain)
3. Joan Benjamin Gaba (Fra) en Lasha Shavdatuashvili (Geo)
-81kg mannen: 1. Tato Grigalashvili (Geo)
2. Frank de Wit (Ned)
3. Vedat Albayrak (Tur) en Shamil Borchashvili (Aut)
-90kg mannen: 1. Eljan Hajiyev (Aze)
2. Krisztian Toth (Hun)
3. Lasha Bekauri (Geo) en Alex Cret (Rou)
-100kg mannen: 1. Matvey Kanikovskiy (Ain)
2. Ilia Sulamanidze (Geo)
3. Michael Korrel (Ned) en Gennaro Pirelli (Ita)
+100kg mannen: 1. Inal Tasoev (Ain)
2. Guram Tushishvili (Geo)
3. Tamerlan Bashaev (Ain) en Marius Fizel (Svk)
-48kg vrouwen: 1. Kristina Dudina (Ain)
2. Blandine Pont (Fra)
3. Tamar Malca (Isr) en Catarina Costa (Por)
-52kg vrouwen: 1. Distria Krasniqi (Kos)
2. Odette Giuffrida (Ita)
3. Reka Pupp (Hun) en Ariane Toro Soler (Esp)
-57kg vrouwen: 1. Daria Bilodid (Ukr)
2. Kaja Kajzer (Slo)
3. Timna Nelson Levy (Isr) en Eteri Liparteliani (Geo)
-63kg vrouwen: 1. Renata Zachova (Cze)
2. Joanne van Lieshout (Ned)
3. Savita Russo (Ita) en Andreja Leski (Slo)
-70kg vrouwen: 1. Barbara Matic (Cro)
2. Elisavet Teltsidou (Gre)
3. Lara Cvjetko (Cro) en Ai Tsunoda Roustant (Esp)
De Belgen konden op het EK in Rimini al het goede wat over hen verteld en geschreven wordt niet omzetten in resultaten. Allround werd Luka Van Den Keybus 32e (78.665) en Victor Martinez 68e (72.297). In teamverband werden de Belgen 14e. De twee allrounders werden aangevuld met Glen Cuyle, Noah Kuavita en Maxime Gentges.
Met de 33e plaats moest Jarno De Smedt tevreden zijn op de wereldbekerwedstrijd in Shanghai. Hij verloor in de eerste ronde met 0-6 van latere winnaar Andres Temino (Esp). Theo Carbonetti kwam niet verder dan de 97e plaats in de kwalificaties.
Sihyeon Lim (Kor) won bij de vrouwen. De landenwedstrijden werden gewonnen door India bij de mannen en China bij de vrouwen.
Winst in de wereldbekerwedstrijd in Budapest bij de vrouwen was voor Mariya Gnedtchik (Ain). Anais Eudes strandde nog maar eens in de halve finales. Na de tiende plaats in haar kwalificatiegroep, eindigde ze 16e in haar halve finale.
De overwinning bij de mannen ging naar Mohamed Elgendy (Egy).
SCHIETEN: Olympisch kwalificatietornooi kleiduif in Doha
In Doha werd gestreden om enkele tickets voor de Spelen in Parijs in het kleiduifschieten. Bij de mannen trap was de winst voor Andres Garcia (Esp). De Belgen speelden geen rol van betekenis. Onofre Notebaert eindigde op de 83e plaats, Jean-Marc Tilmant 103e. Yannick Peeters had halverwege de kwalificaties uitzicht op een finaleplaats, maar in de vierde van vijf kwalificatiebeurten ging het grondig fout. Uiteindelijk belandde hij zo op de 127e plaats.
De winst op de skeet bij de mannen was voor Marcus Svensson (Swe).
Bij de vrouwen ging de overwinning op trap naar Zuzana Rehak Stefecekova (Svk) en op skeet naar Francisca Crovetto Chadid (Chi).
Op de Diamond League-meeting in Suzhou ging Ben Broeders in het polsstokspringen over 5,82m. Hij werd daarmee tweede achter Armand Duplantis (Swe), die over 6,00m ging. Bovendien behaalde Ben Broeders ook de limiethoogte voor uitzending naar de Spelen in Parijs.
Thomas Carmoy werd vierde in het hoogspringen met een sprong over 2,24m. Hamish Kerr (Nzl) was de beste met 2,31m.
Verder waren er nog goeie prestaties van Selemon Barega (Eth) op de 5000m in 12'55"68. In het kogelstoten voor vrouwen gooide Chase Jackson (Usa) de kogel 20,03m ver.
Het WK voor mixed teams in Oestersund werd gewonnen door Isabella Wranaa/Rasmus Wranaa (Swe). Zij haalden het in de finale met 8-4 van Marie Kaldvee/Harri Lill (Est).
De wedstrijd om het brons werd gewonnen door Kristin Skaslien/Magnus Nedregotten (Nor). Zij versloegen Zwitserland met 6-5.
De Pro Tour-manche in het Mexicaanse Tepic werd bij de vrouwen gewonnen door Tanja Hüberli/Nina Brunner (Sui). Zij wonnen de finale met 2-1 van Katja Stam/Raïsa Schoon (Ned).
Bij de mannen wonnen David Ahman/Jonatan Hellvig (Swe). Zij klopten, ook al met 2-1, George/Andre (Bra).
WIELRENNEN: Pogacar met machtsvertoon naar winst in Luik
Tadej Pogacar (Slo) heeft zoals verwacht zonder tegenstand in zijn buurt de winst naar zich getrokken in Luik-Bastenaken-Luik. Maxim Van Gils werd alweer knap vierde op 2'02". Ook Mauri Vansevenant (zesde), Tiesj Benoot (twaalfde) en Dylan Teuns (15e) maakten deel uit van de groep van Van Gils.
Bij de vrouwen behaalde Grace Brown (Aus) de overwinning. Zij was de snelste uit een kopgroep van zes. Beste landgenote werd Justine Ghekiere op de 28e plaats op 2'01" van Brown.
De wereldbekermanche in Araxa kende eerder onverwachte winnaars.
Bij de vrouwen won Haley Batten (Usa).
Beste bij de mannen was Simon Andreassen (Den). Jens Schuermans eindigde op 2'54" op de 29e plaats. Pierre DeFroidmont bolde als 32e over de streep op 3'05".
RITMISCHE GYMNASTIEK: Varfolomeev terug en meteen de beste
De wereldbekermanche in Baku werd gewonnen door Darja Varfolomeev (Ger) bij haar wederoptreden. Alessia Verstappen eindigde op de 38e plaats (109.150).
In Antalya werd gestreden om het WK snelwandelen voor teams. Meteen werden ook het gros van de tickets voor de mixed relay op de Spelen verdeeld.
Perseus Karlström (Swe) won er de 20km snelwandelen bij de mannen in 1u18'49". De winst bij de vrouwen was voor Kimberly Garcia Leon (Per) in 1u27'12".
Op de mixed relay haalden Francesco Fortunato/Valentina Trapletti (Ita) het voor Koki Ikeda/Kumiko Okada (Jpn) en Alvaro Martin/Laura Garcia-Caro (Esp).
ATLETIEK: Nieuw wereldrecord polsstok voor Duplantis in Xiamen
Fenomeen Armand Duplantis (Swe) heeft op de Diamond League-meeting in Xiamen het wereldrecord polsstokspringen nog maar eens scherper gesteld. Hij ging over een hoogte van 6,24m. Ben Broeders eindigde er zesde met een sprong over 5,42m.
Bij de vrouwen waren er scherpe tijden op de 100m horden voor Jasmine Camacho-Quinn (Pur) in 12"45 en op de 3000m steeple voor Beatrice Chepkoech (Ken) in 8'55"40.
Henrik von Eckermann (Swe) won met King Edward de wereldbekerfinale in Riyadh. Pieter Devos legde beslag op de achtste plaats op Casual DV Z. Voor Grégory Wathelet werd het met Ace of Hearts de tiende plaats.
ARTISTIEKE GYMNASTIEK: Finale aan brug voor Brassart in Doha
De laatste wereldbekerwedstrijd voor de kwalificatie voor de Spelen in Doha leverde een finaleplaats op voor MaellyseBrassart aan de brug met ongelijke leggers. Een val in die finale bracht haar niet verder dan de zevende plaats (12.066). Hierdoor kon ze ook geen ticket meer verdienen voor de Spelen via deze weg.
MODERNE VIJFKAMP: Halve finale voor Eudes in Ankara
Anais Eudes is op de wereldbekerwedstrijd in Ankara gestrand in de halve finales. Ze werd vijfde in haar kwalificatiereeks, maar in haar halve finale werd ze pas 17e (op 18), waardoor ze niet wist door te stoten naar de finale. De winst ging naar Kerenza Bryson (Gbr).
Bij de mannen was de overwinning voor Changwan Seo (Kor).
DRESSUUR: Knappe prestatie Fleur De Winne in wereldbekerfinale
Op de wereldbekerfinale in Riyadh liet Flore De Winne met Flynn FRH mooie resultaten optekenen. Ze werden zevende (70,575%) in de Grand Prix, gewonnen door Charlotte Fry (Gbr) en Everdale, die 75,388% scoorden. Larissa Pauluis eindigde als twaalfde met First-Step Valentin (68,494%).
Bij de GP freestyle was de overwinning voor Patrik Kittel (Swe) en Touchdown. De combinatie scoorde 81,661%. Flore De Winne deed nog één plek beter dan in de GP met de zesde plaats (76,139%). Pauluis werd nog eens twaalfde (72,929%).
In Rio werd een laatste olympisch kwalificatietornooi afgewerkt voor luchgeweer en pistoolschieten. Voor ons land nam enkel Jessie Kaps deel. Zij werd 63e op de 10m luchtgeweer.
In Havirov stond een World Tour-manche op het programma na het kwalificatietornooi voor gemengde dubbels. Maharu Yoshimura (Jpn) won de finale met 3-0 bij de mannen van Alvaro Robles (Esp). Een Koreaanse finale tussen Hyo Won Suh (Kor) en Eunhye Lee (Kor) bij de vrouwen werd gewonnen door laatstgenoemde met 0-3. In het gemengd dubbel trokken Gyuhyeon Park/Hyobin Yoon (Kor) aan het langste einde tegen Yew En Koen Pang/Xin Ru Wong (Sgp) met 3-0.
In extreme weersomstandigheden werd in en om Hoei de Waalse Pijl afgewerkt. Bij de mannen kende die met Stephen Williams (Gbr) best een verrassende winnaar. Maxim Van Gils reed naar een mooie derde plaats op 0'03". Tiesj Benoot zette zijn goeie voorjaar verder met de negende plaats op 0'10". Ilan Van Wilder finishte als 16e op 0'24" en QuintenHermans als 19e op 0'30".
Bij de vrouwen was Katarzyna Niewiadoma (Pol) de beste op de Muur van Hoei. Lotte Kopecky, die laattijdig beslistte aan de start te komen, eindigde als 15e op 0'35".
IJSHOCKEY: Canada kroont zich wereldkampioen bij de vrouwen
Canada is in Utica wereldkampioen geworden bij de vrouwen. In de finale versloeg het buurland en eeuwige rivaal Usa met 6-5. De wedstrijd om het brons werd gewonnen door Finland dat met 3-2 de baas bleef over Tsjechië.
BAANWIELRENNEN: Belgische achtervolgingsploeg naar Spelen
De laatste Nations Cup-manche in Milton leverde het Belgisch achtervolgingskwartet bij de mannen zekerheid op voor een plaats op de Spelen in Parijs. Meer nog, Tuur Dens, Thibaut Bernard, Lindsay De Vylder en Noah Vandenbranden wisten een plaats in de finale te realiseren in Milton. Daarin was Groot-Brittannië een klasse te sterk. Lindsay De Vylder werd vervangen in die finale door Yoran Van Gucht.
De Vylder werd gespaard voor de madison en dat legde geen windeieren. Aan de zijde van Robbe Ghys pakte hij de overwinning.
Tuur Dens reed naar de negende plaats in het omnium. Runar De Schrijver werd 25e in de keirin en 34e op de sprint.
Leergeld voor het jonge team bij de vrouwen in de teamsprint. Lani Wittevrongel, Valerie Jenaer en Julie Nicolaes lieten pas de tiende kwalificatietijd optekenen. Jenaer werd ook nog 23e op de sprint na verlies in de eerste ronde tegen Taky Marie Divine Kouamé (Fra). Nicolaes werd op de sprint 26e na uitschakeling door Ellesse Andrews (Nzl). De keirin werd door Julie Nicolaes afgesloten op de 13e plaats, Valerie Jenaer eindigde op de 25e plaats.
Goed nieuws was er voor Katrijn De Clercq en Hélène Hesters. Zij behaalden de achtste plaats in de madison en verzekerden ons land ook daardoor van een plaats op de Spelen.
Alle winnaars in Milton:
teamachtervolging vrouwen: Groot-Brittannië
teamsprint vrouwen: Nederland
sprint vrouwen: Mathilde Gros (Fra)
keirin vrouwen: Ellesse Andrews (Nzl)
madison vrouwen: Katie Archibald/Neah Evans (GBr)
omnium vrouwen: Katie Archibald (Gbr)
teamachtervolging mannen: Groot-Brittannië
teamsprint mannen: Nederland
sprint mannen: Harrie Lavreysen (Ned)
keirin mannen: Harrie Lavreysen (Ned)
madison mannen: Lindsay De Vylder/Robbe Ghys (Bel)
MOUNTAINBIKE: Rissveds en Blevins beste in Mairipora
Olympisch kampioene Jenny Rissveds (Swe) pakte nog eens een wereldbekerzege. Zij was de beste in Mairipora.
Bij de mannen was de overwinning voor Christopher Blevins (Usa). Pierre De Froidmont werd op 0'45" 14e. Tien seconden later reed Jens Schuermans als 15e over de finish.
Boryana Kaleyn (Bul) was in Sofia individueel allround de beste op de wereldbekermanche. Beatrice Valeanu eindigde op de 45e plaats (107.200). De overwinning bij de groepen ging naar Israël.
WIELRENNEN: Pidcock behaalt eindelijk winst in Amstel Gold Race
Na een boeiende wedstrijd wist Thomas Pidcock (Gbr) de zege te veroveren in de Amstel Gold Race. In een sprint met vier was hij de snelste. Tiesj Benoot pakte de derde plaats, Mauri Vansevenant werd vierde. Een groepje strandde op 0'11" van de leiders. Daarin wist Vito Braet de 13e plek te pakken. Dylan Teuns finishte als 15e en Maxim Van Gils als 20e.
Suspens bij de vrouwen. Een herstart drong zich op na een ongeval op het parcours met een begeleidende politieagent. Slechts 55 km restten het peleton. Het was dan ook een omvangrijke groep die mocht sprinten voor de zege. Lorena Wiebes (Ned) zag zichzelf gewonnen en gooide de armen in de lucht. Te vroeg, want met een ultieme jump kwam Marianne Vos (Ned) er nog overheen. Beste landgenote werd Margot Vanpachtenbeke op de 46e plaats op 0'46".
MUURKLIMMEN: Ook in Wujiang finale voor Van Duysen
Hannes Van Duysen wist zich ook op de wereldbekerwedstrijd lead in Wujiang te plaatsen voor de finale. Daarin werd hij zesde. Nicolas Collin en Simon Lorenzi sloten de kwalificaties af op de 30e en 36e plaats.
Geen maat op Janja Garnbret (Slo) bij de vrouwen, die er haar zoveelste winst binnenhaalde. Chloe Caulier moest het stellen met de 42e plaats.
In de speed ging de winst bij de mannen naar Peng Wu (Chn). Beste bij de vrouwen was Aleksandra Miroslaw (Pol).
Tim Brys wist zich op de eerste wereldbekerwedstrijd van het seizoen te plaatsen voor de finale in de skiff. Na winst in zijn reeks en in zijn kwartfinale, wist hij met de derde plaats in zijn halve finale voor die finale in Varese te plaatsen. In de finale eindigde hij op de vijfde plaats.
De winnaars:
skiff mannen: Oliver Zeidler (Ger)
twee zonder mannen: Oliver Wynne-Griffith/Tom George (Gbr)
Geen succes voor de Belgen op het EK in Saarbrücken. Julien Carraggi moest pas in actie komen in de derde ronde en botste daar zowaar op een verrassende Joakim Oldorff (Fin). Die lapte Carraggi een 9-21, 10-21 aan de broek.
Clara Lassaux verloor in de eerste ronde bij de vrouwen van Rosy Oktavia Pancasari (Fra) met 14-21, 16-21. Lianne Tan was vrij in de eerste ronde en ging er na een spannende strijd uit in de tweede ronde tegen Julie Dawall Jakobsen (Den) na 21-17, 17-21, 16-21.
Anders Antonsen (Den) pakte de Europese titel bij de mannen. Hij won de finale van Toma Junior Popov (Fra) met 21-18, 21-13. De verliezers uit de halve finales waren Joakim Oldorff (Fin) en Viktor Axelsen (Den).
Een nieuwe titel bij de vrouwen voor Carolina Marin (Esp), die in de finale Kirsty Gilmour (Gbr) de baas bleef met 21-11, 21-18. Julie Dawall Jakobsen (Den) en Neslihan Arin (Tur) verloren de halve finales.
Het mannendubbel ging naar Kim Astrup/Anders Skaarup Rasmussen (Den). Zij versloegen in de finale Andreas Söndergaard/Jesper Toft (Den) met 21-16, 21-15. Ben Lane/Sean Vendy (Gbr) en Rasmus Kjär/Frederik Sögaard (Den) verloren de halve finales.
Margot Lambert/Anne Tran (Fra) zegevierden in het vrouwendubbel. Gabriela Stoeva/Stefani Stoeva (Bul) waren de verliezende finalisten. De verliezende halve finalisten waren Bengisu Ercetin/Nazlican Inci (Tur) en Deborah Jille/Cheryl Seinen (Ned).
Nog een Franse Europese kampioen met Thom Gicquel/Delphine Delrue (Fra) in het gemengd dubbel. Zij haalden het in de finale van Mathias Christiansen/Alexandra Böje (Den) met 21-16, 21-15. Robin Tabeling/Selena Piek (Ned) en Mathias Thyrri/Amalie Magelund (Den) waren de verliezers in de halve finales.
TAFELTENNIS: Belgen niet door eerste ronde in Düsseldorf
Geen successen in het enkelspel voor de Belgen op de World Tour-wedstrijd in Düsseldorf. Cédric Nuytinck verloor van Kay Stumper (Ger) met 2-3 in de 1/32e finales. Martin Allegro ging er met 1-3 uit tegen Dongsoo Kang (Kor). Met dezelfde cijfers verloor Adrien Rassenfosse van Kanak Jha (Usa). Diezelfde Kanak Jha (Usa) zou later de eindwinst pakken met winst in de finale tegen Jaehyun An (Kor) met 3-2.
Het enkelspel bij de vrouwen werd gewonnen door Satsuki Odo (Jpn), die in de finale Chengzhu Zhu (Hkg) versloeg met 3-1.
Izaak Quek/Jingyi Zhou (Sgp) wonnen het gemengd dubbel in de finale van Ganghyeon Park/Nayeong Kim (Kor) met 3-0.
Een opsteker was er wel voor Cédric Nuytinck, die aan de zijde van Jakub Dyjas (Pol) het dubbelspel bij de mannen won.
MUURKLIMMEN: Brons voor Hannes Van Duysen in Keqiao
Op de wereldbekermanche boulder in Keqiao behaalde Hannes Van Duysen de bronzen medaille. Na de vijfde plaats in de kwalificaties, lukte Van Duysen de derde plaats in de halve finales. Door het regenweer was het programma ferm in de war gestuurd en meteen werd beslist om de halve finales met 20 deelnemers te laten tellen als de eigenlijke finale. Nicolas Collin miste met de 21e plaats in de kwalificaties nipt de halve finale. Simon Lorenzi werd 29e. De overwinning ging naar Tomoa Narasaki (Jpn).
Bij de vrouwen was de winst voor Janja Garnbret (Slo). Na de 19e plaats in de kwalificaties miste Chloe Caulier met de achtste plaats in de halve finales maar nipt de finale met de beste zes.
SKI MOUNTAINEERING: Fransen sluiten seizoen af met feestje
De laatste wereldbekerwedstrijd van het seizoen in Cortina d'Ampezzo werd een feestje voor Emily Harrop (Fra) en Thibault Anselmet (Fra). Ze wonnen elk de individuele sprint en ook samen waren ze de besten in de mixed relay. Maximilien Drion du Chapois ging eruit in de kwartfinales op de sprint en strandde daardoor op de 16e plaats.
De 1/8e finales waren voor Cédric Nuytinck het eindstation op de World Tour Feeder in Varazdin. Na winst tegen Jules Rolland (Fra) en Santiago Lorenzo (Arg) ging hij eruit met 2-3 tegen Luka Mladenovic (Lux). Voor Martin Allegro zat het tornooi erop in de tweede ronde na winst tegen Payas Jain (Ind) en verlies tegen Kirill Gerassimenko (Kaz). AdrienRassenfosse won in de eerste ronde van Laurens Devos met 3-2, maar ging daarna met dezelfde cijfers onderuit tegen Harmeet Desai (Ind). De eindoverwinning was voor Chun Ting Wong (Hkg), die het in de finale haalde van Jaehyun An (Kor).
Satsuki Odo (Jpn) won met 3-1 de finale bij de vrouwen van Eunhye Lee (Kor).
Het gemengd dubbel kwam op naam van Kristian Karlsson/Christina Kallberg (Swe). Zij versloegen Yew En Koen Pang/Xin Ru Wong (Sgp) met 3-2 in de finale.
In Schaffhausen hebben de Zweedse mannen zich tot wereldkampioen gekroond. Niklas Edin (Swe), Oscar Eriksson (Swe), Rasmus Wranaa (Swe), Christoffer Sundgren (Swe) en Daniel Magnusson (Swe) haalden het met 6-5 in de finale van Canada, dat aantrad met Brad Gushue (Can), Mark Nichols (Can), EJ Harnden (Can), Geoff Walker (Can) en Kyle Doering (Can).
Het brons was voor Italië dat Schotland versloeg in de troosting met 7-6. Italië kwam in actie met Joel Retornaz (Ita), Amos Mosaner (Ita), Sebastiano Arman (Ita), Mattia Giovanella (Ita) en Francesco De Zanna (Ita).
RUGBY SEVENS: Nieuw-Zeeland pakt dubbele winst in Hong Kong
De World Series-manche in Hong Kong werd zowel bij vrouwen als mannen gewonnen door Nieuw-Zeeland.
In de finale bij de vrouwen versloeg Nieuw-Zeeland met 36-7 Usa. Australië won de troosting van Frankrijk met 24-21.
Meer tegenstand was er voor de Nieuw-Zeelandse mannen die het haalden met 10-7 in de finale van Frankrijk. Ierland pakte de derde plaats na winst tegen Australië met 14-5.
WIELRENNEN: Hernieuwde winst in Parijs-Roubaix voor van der Poel
Mathieu van der Poel (Ned) heeft op een verbluffende wijze voor het tweede jaar op rij Parijs-Roubaix gewonnen. Op iets minder dan 60km van de finish plaatste hij zijn beslissende solo-aanval om met 3'00" voorsprong de winst te pakken. Jasper Philipsen sprintte op de wielerpiste van Roubaix naar de tweede plek. Gianni Vermeersch pakte een knappe zesde plek op 3'47". Jordi Meeus was de snelste van een klein groepje om de achtste plaats op 4'47". Ook Dries VanGestel (13e) en Tim Wellens (15e) maakten deel uit van dit groepje. Liam Slock sloot de top-20 af op 6'22".
Het EK in Guimaraes is bij de mannen uitgedraaid op een waar succes voor het thuisland. Pedro Ferreira (Por) pakte de Europese titel, terwijl Diogo Abreu (Por) het brons meegraaide. Pierre Gouzou (Fra) wist zich tussen de twee Portugezen te plaatsen en van zilver te verzekeren. Darwin Billiet was de beste landgenoot. Hij werd 18e in de kwalifiaties (56.550), in de halve finale deed hij iets beter (56.570) en werd daarmee 14e. Rien Denolf eindigde 35e (54.240), Brent Deklerck 38e (54.040).
De Europese titel bij de vrouwen ging naar Bryony Page (Gbr). Zilver was er voor Lea Labrousse (Fra) en het brons voor Noemi Romero Rosario (Esp).
De wereldbekermanche in Mallorca begon uitstekend voor Emma Plasschaert in de Ilca 6-klasse. Met twee overwinningen ging ze na één dag aan de leiding, maar daarna ging het de verkeerde kant op. Plasschaert moest aan het eind vrede nemen met de 21e plaats. Beter verging het Isaura Maunhaut/Anouk Geurts. Zij werden zevende in de 49'er FX.
William De Smet kwam totaal niet in het stuk voor bij de Ilca 7. Hij eindigde op een verre 61e plaats. Ook voor YannickLefèbvre/Jan Heuninck zullen de prestaties in de 49'er beter moeten willen ze nog een ticket verzilveren voor de Spelen in Parijs. Zij behaalden de 33e plaats. In dezelfde klasse werden Jan Van Maercke/Jack Gogan 85e.
Thomas Broucke strandde op de 76e plaats in de IQ Foil-klasse. Liefst drie Belgische boten kwamen in actie in de Nacra 17. Lucas Claeyssens/Eline Verstraelen werden 23e, Kwinten Borghijs/Lieselotte Borghijs 39e en Arthur DeJonghe/Janne Ravelingien 41e.
Alle winnaars:
470 mixed: Camille Lecointre/Jeremie Mion (Fra)
kite mannen: Maximilian Maeder (Sgp)
kite vrouwen: Breiana Whitehead (Aus)
Ilca 6: Maria Erdi (Hun)
Ilca 7: Michael Beckett (Gbr)
49'er: Diego Botin Le Chever/Florian Trittel Paul (Esp)
Lotte Kopecky is erin geslaagd één van haar vooropgestelde doelen voor dit seizoen te winnen. Aan het eind van Parijs-Roubaix was zij op de piste van Roubaix de snelste van een kopgroep van zes rensters. Kopecky had de hele koers een aanvallende koers gereden, maar moest met een krachtige eindsprint uitpakken om de winst. Marthe Truyen reed op 1'05" naar de 20e plaats.
De mannen rondden de Ronde van het Baskenland af. In een door zware valpartijen geteisterde editie ging de eindwinst uiteindelijk naar Juan Ayuso (Esp). Beste landgenoot werd William Junior Lecerfop 6'31". Onder de slachtoffers van de vele valpartijen onder meer Remco Evenepoel en Stef Cras, maar ook Jonas Vingegaard (Den). De etappezeges gingen naar Primoz Roglic (Slo), Paul Lapeira (Fra), Quinten Hermans, Louis Meintjes (Rsa), Romain Grégoire (Fra) en Carlos Rodriguez (Esp).
WIELRENNEN: Ronde van Vlaanderen voor van der Poel en Longo Borghini
Mathieu van der Poel (Ned) won solo de Ronde van Vlaanderen. Op de Koppenberg plaatse hij zijn beslissende aanval en kwam in Oudenaarde met ruime voorsprong over de finish. Oliver Naesen werd de beste landgenoot op de zevende plaats op 1'02" van de Nederlandse winnaar. Dylan Teuns eindigde in dezelfde groep op de achtste plaats. Tim Wellens eindigde op de twaalfde plaats op 1'16". In een groep op 2'02" pakte Tiesj Benoot de 15e plaats en Yves Lampaert de 18e.
Bij de vrouwen was de zege voor Elisa Longo Borghini (Ita). Zij was de snelste uit een kopgroep van drie. Lotte Kopecky moest dit jaar vrede nemen met de vijfde plaats op 0'09" van Longo Borghini. Fauve Bastiaenssen regelde op 3'30" de sprint om de 25e plaats.
JUDO: Zevende plaats voor Alessia Corrao enig lichtpunt in Antalya
Geen opmerkelijke resultaten voor de Belgen op de Grand Slam in Antalya. Enig lichtpunt was de zevende plaats voor de jonge Alessia Corrao in de klasse tot 63kg. Pas in de beslissende poulekamp verloor ze van Miku Takaichi (Jpn). Ook in de herkansing was Iva Oberan (Cro) de betere.
Lois Petit ging er na twee overwinningen uit tegen Sabina Giliazova (Ain) in de -48kg. Voor Amber Ryheul was het meteen over in de -52kg na verlies tegen Yerim Jung (Kor).
Jorre Verstraeten verloor van Tornike Tsjakadoea (Ned) in de -60kg bij de mannen. Voor Jarne Duyck zat het er in de -81kg ook op na één kamp tegen Pedro Medeiros (Bra). Sami Chouchi zag zich dan weer gestopt door Rafael Macedo (Bra) in de -90kg. In dezelfde gewichtsklasse ging Karel Foubert er meteen uit tegen Tristani Mosakhlishvili (Esp). In de -100kg overleefde Toma Nikiforov één kamp, maar topper Shady Elnahas (Can) was de volgende ronde te sterk.
Matteo Jorgenson (Usa) pakte de winst in Dwars door Vlaanderen. Hij kon in de slotfase weggeraken uit een kopgroep van zes en zo solo in Waregem aankomen. Tiesj Benoot, ploegmaat van Jorgenson, sprintte op 0'29" naar de vierde plaats, Dries De Bondt werd vijfde. In een peloton op 2'07" pakte Jasper Philipsen de 15e plaats. De wedstrijd werd ontsierd door een zware valpartij met heel wat kanshebbers op winst in de komende Ronde van Vlaanderen. Onder hen ook WoutVan Aert en Jasper Stuyven, die beide een breuk opliepen aan het sleutelbeen.
SCHERMEN: Finale en ticket voor Spelen voor Neisser Loyola
Neisser Loyola verloor in Tbilisi de finale van het wereldbekertornooi degenschermen tegen Romain Cannone (Fra), regerend olympisch kampioen en wereldkampioen in 2022. Het werd 10-15 in die finale. Loyola versloeg onderweg naar de finale enkele stevige kleppers met Alexandre Bardenet (Fra) en Ruslan Kurbanov (Kaz). Zijn zilveren plak in Tbilisi zorgt er wel voor dat hij op de wereldranglijst doorstijgt naar een plaats die hem een ticket oplevert voor de Spelen in Parijs. Frankrijk won ook de landenwedstrijd.
De vrouwen waren met de degen aan het werk in Nanjing. Giulia Rizzi (Ita) pakte er de eindwinst. Aube Vandingenen werd 52e, zij werd uitgeschakeld in de 1/32e finales door Erika Kirpu (Est) na 6-15. Italië zegevierde in de landencompetitie.
In Budapest kampten de mannelijke sabelschermers met winst voor Andras Szatmari (Hun). Mael Prosse eindigde op een heel verre 253e plaats. De landenwedstrijd werd gewonnen door Usa.
SNOWBOARD: Evy Poppe sluit seizoen af met mooie zesde plaats
Evy Poppe is zesde geworden in de wereldbekermanche slopestyle in Silvaplana. Met een score van 56.98 wist ze zich als tiende nipt te plaatsen in de kwalificaties voor de finale. In die finale behaalde ze 66.67. De winst was voor Reira Iwabuchi (Jpn).
Liam Brearley (Can) won de slopestyle bij de mannen. Seppe Smits nam afscheid van het internationale toneel met de 17e plaats (64.50) in de kwalificaties. Jules De Sloover eindigde als 41e (24.75) in de kwalificaties.
In Mt. St. Anne werd gestreden in de snowboardcross. Twee wedstrijden die bij de mannen beide werden gewonnen door Eliot Grondin (Can). Bij de vrouwen lukte Charlotte Bankes (Gbr) de dubbel.
Eva Pinkelnig (Aut) won de wedstrijd om de wereldbeker voor vrouwen in Planica vanop de normale schans.
Bij de mannen wonnen Peter Prevc (Slo) en Daniel Huber (Aut). Tussenin stond ook een landenwedstrijd geprogrammeerd. Deze werd gewonnen door Oostenrijk, dat er in actie kwam met Daniel Tschofenig (Aut), Michael Hayboeck (Aut), Stefan Kraft (Aut) en Daniel Huber (Aut).
David Mobaerg (Swe) won in eigen land de twee wedstrijden om de skicross in Idre Fjäll bij de mannen. De wedstrijden bij de vrouwen werden gewonnen door Brittany Phelan (Can) en Marielle Thompson (Can).
In Silvaplana werd gestreden op de slopestyle. Andri Ragettli (Sui) won bij de mannen. De zege bij de vrouwen was voor Tess Ledeux (Fra).
Slechts twee kampen voor Amber Ryheul (-52kg) en Mina Libeer (-57kg) op de Grand Slam in Tbilisi. Ryheul won van Sofia Asvesta (Cyp), maar verloor dan van Ariane Toro Soler (Esp), die later het tornooi zou winnen. Eenzelfde verhaal voor Mina Libeer, die won van Martha Fawaz (Fra), maar dan verloor van de latere winnares, Eteri Liparteliani (Geo).
ALPINE SKI: Wereldbekerseizoen beslecht in Saalbach
Het einde van het wereldbekerseizoen kende zijn slot in Saalbach. Verdeeld over twee weekends kwamen alle disciplines aan bod. Behalve de afdaling voor mannen, die vanwege de weersomstandigheden niet kon doorgaan. Sam Maes mocht als enige landgenoot aantreden. Hij kwam in actie op de reuzenslalom, waarbij hij als 13e eindigde op 1'70" van winnaar Loic Meillard (Sui).
KUNSTSCHAATSEN: Val kost Loena Hendrickx WK-medaille
Loena Hendrickx rondde de korte kür op het WK in Montréal als beste af met een nieuwe persoonlijke bestscore van 76.98p. Maar bij de vrije kür ging het fout. Hendrickx kwam ten val en moest vrede nemen met 123.27p en de achtste plaats. Hierdoor viel ze in de totaalstand naast het podium op de vierde plaats met een score van 200.25p. Ook NinaPinzarrone kende niet haar beste tornooi. Haar voorbereiding was al niet de beste en dat vertaalde zich met de 15e plaats (177.46p). De wereldtitel ging voor het derde jaar op rij naar Kaori Sakamoto (Jpn).
De wereldbekerwedstrijd in Cottbus werd een Chinees succes. Langyu Yan (Chn) was er de beste bij de mannen. Winst bij de vrouwen ging er naar Yicheng Hu (Chn).
CURLING: Canadese vrouwen wereldkampioen voor eigen volk
In Nova Scotia kroonden de Canadese vrouwen zich voor eigen volk tot wereldkampioen. Rachel Homan (Can), Tracy Fleury (Can), Emma Miskew (Can), Sarah Wilkes (Can) en Rachel Brown (Can) waren in de finale met 7-5 de betere van Zwitserland. Dat Zwitserland trad aan met Alina Paetz (Sui), Silvana Tirinzoni (Sui), Selina Witschonke (Sui), Carole Howald (Sui) en Stefanie Berset (Sui).
Zuid-Korea met Gim Eunji (Kor), Kim Minji (Kor), Kim Suji (Kor), Seol Yeeun (Kor) en Seol Yeji (Kor) wisten het brons te pakken ten koste van Italië na 6-3 winst in de troosting.
De Ronde van Catalonië werd op een verbluffende manier gewonnen door Tadej Pogacar (Slo). Hij pakte maar liefst uit met vier ritzeges en de eindwinst. Laurens De Plus was de beste landgenoot op de 16e plaats op 11'25" van Pogacar. Nick Schultz (Aus) won de openingsetappe, ook Marijn van den Berg (Ned) en Axel Laurance (Fra) mochten het zegegebaar maken.
In Gent-Wevelgem was de overwinning voor Mads Pedersen (Den). Hij vloerde Mathieu van der Poel (Ned) in een sprint met twee. Jordi Meeus won op 0'16" de sprint voor de derde plaats voor Jasper Philipsen. Tim Merlier eindigde als achtste, Oliver Naesen werd elfde en Laurenz Rex16e.
Bij de vrouwen sprintte een uitgebreide kopgroep voor de winst. Lorena Wiebes (Ned) haalde het met miniem verschil voor Elisa Balsamo (Ita). Margot Vanpachtenbeke werd mooi elfde. Lotte Kopecky, die de sprint aantrok voor Wiebes, legde beslag op de 19e plaats.
BOBSLEE: Francesco Friedrich met dubbele winst aan seizoenseinde
Francesco Friedrich (Ger) sloot in schoonheid het seizoen af. Hij won op de wereldbekermanche in Lake Placid de tweebob met Alexander Schüller (Ger). Maar ook in de vierbob was hij met Thorsten Margis (Ger), Matthias Sommer (Ger) en Felix Straub (Ger) de beste.
De winst in de monobob bij de vrouwen ging naar Bree Walker (Aus). Beste in de tweebob bij de vrouwen waren Kim Kalicki/Leonie Fiebig (Ger).
Mathieu van der Poel (Ned) heeft met veel machtsvertoon de E3 Saxo Classic gewonnen. Hij won met maar liefst 1'31" voorsprong op Jasper Stuyven. Wout Van Aert, die wegschoof op de Paterberg toen van der Poel aanviel, werd derde op 1'34". Tim Wellens pakte de vierde plek op 1'48". Er waren ook nog ereplaatsen voor Brent Van Moer (13e) op 2'54" en Sander De Pestel (18e) op 2'58".
SKELETON: Net geen wereldbekerwinst voor Kim Meylemans
Twee honderdsten kwam Kim Meylemans tekort om haar eerste wereldbekerwinst op zak te steken in Lake Placid. Ze was derde na de eerste run, maar gleed als snelste naar beneden bij de tweede run. Uiteindelijk moest Meylemans enkel Mystique Ro (Usa) voor laten en de zege laten. Aline Pelckmans werd 21e na de eerste run.
Bij de mannen ging de winst naar Zheng Yin (Chn). Colin Freeling eindigde als 28e bij de eerste run.
Elisa Balsamo (Ita) is in de winning mood. Na winst in de Trofeo Alfredo Binda zondag, pakte ze vier dagen later in een pelotonsprint de winst in de Classic Brugge-De Panne. Katrijn De Clercq was op de elfde plaats beste landgenote. MartheTruyen legde beslag op de 16e plaats.
De Trofeo Alfredo Binda voor vrouwen werd in een sprint met een elitegroep gewonnen door Elisa Balsamo. Aan de meet was de wereldkampioene van Leuven in 2021 duidelijk sneller dan huidig wereldkampioene Lotte Kopecky, die de leiding heeft in de wereldbeker.
De wereldbekermanche sabelschermen voor vrouwen in Sint-Niklaas werd gewonnen door Sara Balzer (Fra). Jolien Corteyn eindigde op de 85e plaats. Zij zag haar tornooi vroegtijdig beëindigd na 11-15 verlies tegen Rossella Gregorio (Ita).
De Nations Cup-wedstrijd in Montelibretti werd gewonnen door Frankrijk. In een mager bezet deelnemersveld tekenden Benjamin Massie (Fra) op Figaro Fonroy, Maxime Livio (Fra) op Vegas des Boursons, Luc Chateau (Fra) op Ego des Cabanes en Mathieu Chombart (Fra) op Big Boss Melo voor de zege.
De overwinning op de wereldbekerwedstrijd in Trondheim was voor Johannes Lamparter (Aut). Hij was de beste na een sprong van de lange schans en 10km langlaufen.
CROSS-COUNTRY: Klaebo opnieuw drie keer aan het feest
Johannes Hoesflot Klaebo (Nor) blijft in het seizoenseinde outstanding. In Falun was hij bij het wereldbekertreffen de beste op de sprint, de 10km en de 20km massastart.
Kristine Stavaas Skistad (Nor) won de sprint bij de vrouwen. De 10km ging naar Kerttu Niskanen (Fin). En op de 20km massastart was Jessie Diggins (Usa) de beste.
BAANWIELRENNEN: Net geen podium voor Degrendele in Hong Kong
Heel wat afwezigen op de Nations Cup in Hong Kong, maar het keirintornooi voor vrouwen kende wel een sterke bezetting. Nicky Degrendele miste er net het podium met de vierde plaats. Alweer een opsteker richting Parijs.
Op de sprint ging Degrendele er in de 1/16e finales al uit tegen Alina Lysenko (Rus). Daardoor bleef het voor haar bij de 22e plaats.
Jules Hesters liet een mooie vijfde plaats optekenen in het omnium bij de mannen. Aan de zijde van Milan Van Den Haute moest hij in de ploegkoers vrede nemen met de 15e plaats.
Een onuitgegeven Belgisch viertal met Milan Van Den Haute, Thibaut Bernard, Renzo Raes en Yoran Van Gucht werd pas tiende op de ploegenachtervolging. Daarmee kregen de kansen op een ticket voor Parijs een ferme deuk.
SHORTTRACK: WK in Rotterdam loopt voor Belgen op een sisser af
Het WK in Rotterdam liep voor de Belgen verre van wat er gehoopt werd. De Belgen liepen zowat van bestraffing naar bestraffing, wat de frustraties achteraf hoog deed oplopen. Hanne Desmet werd zelfs de wereldtitel op de 1000m ontzegd na een al dan niet terecht toegewezen penalty. Ook op de 1500m, waar ze als tweede over de meet gleed, kreeg ze een penalty achter haar naam.
Stijn Desmet sukkelde met de kwaliteit van de schaats, stapelde de fouten op en kwam nooit tot een deftig resultaat.
Het meest positieve waren misschien nog de B-finales voor de mannenrelay en de mixed relay.
Alle WK-podia en Belgische resultaten:
500m mannen: 1. Xiaojun Lin (Chn)
2. Denis Nikisha (Kaz)
3. Jordan Pierre-Gilles (Can)
16. Adriaan Dewagtere
28. Stijn Desmet
1000m mannen: 1. William Dandjinou (Can)
2. Pietro Sighel (Ita)
3. Luca Spechenhauser (Ita)
18. Stijn Desmet
55. Adriaan Dewagtere
1500m mannen: 1. Long Sun (Chn)
2. Jens van't Wout (Ned)
3. Brendan Corey (Aus)
31. Ward Petré
34. Stijn Desmet
53. Enzo Proost
5000m relay mannen: 1. China (Xiaojun Lin, Shaoang Liu, Shaolin Liu, Long Sun)
2. Zuid-Korea (Daeheon Hwang, Gun Woo Kim, Jeongmin Lee, Yi Ra Seo)
3. Polen (Lukasz Kuczynski, Michal Niewinski, Felix Pigeon, Diane Sellier)
BIATLON: Thingnes Boe met perfecte seizoensafsluiter
Johannes Thingnes Boe (Nor) heeft het wereldbekerseizoen afgesloten met een perfect weekend in Canmore. Hij won de 10km, de 12,5km achtervolging en de 15km massastart.
Het werd voor de Belgen niet de meest succesvolle 10km van het seizoen. Florent Claude werd 55e op 3'18"90 na twee schietfouten, Thierry Langer 81e op 4'50"20 met drie schietfouten en Marek Mackels 91e op 5'26"00 met drie schietfouten.
Op de 12,5km achtervolging zette Florent Claude één en ander recht met een foutloos schietparcours snelde hij naar de 21e plaats op 2'50"70.
De 15km massastart beëindigde Claude als 18e op 2'53"80, maar wel met drie missers in het schieten.
Lisa Vittozzi (Ita) zegevierde bij de vrouwen op zowel de 7,5km als de 10km achtervolging.
Lotte Lie werd 30e op de 7,5km, na één schietfout gaf ze 1'36"50 toe. Eve Bouvard schoot twee keer mis en werd 53e op 2'26"30.
Het liep een pak minder op de achtervolging voor de Belgische vrouwen. Vier missers voor Lotte Lie en de 50e plaats op 4'53"60. Voor Eve Bouvard ging het zelfs zeven keer mis bij het schieten, wat haar de 58e plaats opleverde op 7'26"10.
Lou Jeanmonnot (Fra) pakte de winst op de 12,5km massastart. Lotte Lie gleed naar de 25e plaats op 2'31"10 na drie schietfouten.
SNOWBOARD: Net geen finale voor Evy Poppe in Tignes
Evy Poppe is er net niet in geslaagd om zich te plaatsen voor de finale van de wereldbekerwedstrijd slopestyle in Tignes. Ze werd in de kwalificaties elfde en kwam daarmee één plaats te kort voor deelname aan de finale. Kokomo Murase (Jpn) won de wedstrijd in Tignes.
Bij de mannen was Ryoma Kimata (Jpn) de beste. Jules De Sloover bleef in de kwalificaties steken op de 40e plaats.
Voor het eerst stond in Alkmaar een wereldbekerwedstrijd op het programma. De absolute wereldtoppers ontbraken er evenwel, maar de winst bij de mannen ging alvast naar onze landgenoot Darwin Billiet, die zowel in de kwalificaties als finale de beste was.
Brent Deklerck eindigde op de twaalfde plaats, Rien Denolf werd 15e en Florian Vandenberghe 28e.
De overwinning bij de vrouwen was voor Seljan Mahsudova (Aze).
SCHANSSPRINGEN: Winst netjes verdeeld in Trondheim
Vier verschillende winnaars op de wereldbekermanche in Trondheim. Zowel de vrouwen als mannen kwamen er in actie en zowel vanop de normale als de lange schans.
Ryoyu Kobayashi (Jpn) was het best op de normale schans bij de mannen. Op de lange schans won Stefan Kraft (Aut).
De winst op de normale schans bij de vrouwen ging naar Eirin Maria Kvandal (Nor), terwijl Nika Prevc (Slo) dan weer de beste was op de lange schans.
NOORDSE COMBINE: Nieuwe dubbel voor Riiber in Oslo
Twee wedstrijden om de wereldbeker in Oslo vanop de lange schans, gevolgd door 10km langlauf. En evenveel keer ging de winst opnieuw naar Jarl Magnus Riiber (Nor), die dit seizoen nagenoeg onklopbaar blijkt.
De wereldbekerwedstrijd op de reuzenslalom voor vrouwen in Are werd gewonnen door Federica Brignone (Ita). Kim Vanreusel werd in de eerste run 43e op 10"80.
Straffe stoot van Mikaela Shiffrin (Usa) op de slalom. Direct bij haar optreden na wekenlange inactiviteit greep ze de winst. Hier eindigde Kim Vanreusel als 50e op 4"71 in de eerste run.
WIELRENNEN: Winst voor Visma in zowel Parijs-Nice als Tirreno-Adriatico
Met Matteo Jorgenson (Usa) en Jonas Vingegaard (Den) verzekerde het Visma-team zich zowel in Parijs-Nice als Tirreno-Adriatico van eindwinst.
Jorgenson bleef in Parijs-Nice met een halve minuut Remco Evenepoel voor. Laurens De Plus werd er 13e op 8'03", Louis Vervaeke 18e op 19'03".
Olav Kooij (Ned) wist twee etappes te winnen. De overige etappes gingen naar Arvid de Kleijn (Ned), Santiago Buitrago (Col), Mattias Skjelmose (Den), Aleksandr Vlasov (Rus) en Remco Evenepoel.
Jonas Vingegaard (Den) kleurde zijn eindwinst in Tirreno-Adriatico met twee ritzeges. Cian Uijtdebroeks legde beslag op de zevende plaats op 3'10".
Ook Jonathan Milan (Ita) wist twee ritten te winnen. Juan Ayuso (Esp), Jasper Philipsen en Phil Bauhaus (Ger) tekenden voor de overige etappes.
De vrouwen streden om de wereldbeker in de Ronde van Drenthe. Bovenop de VAM-berg was Lorena Wiebes (Ned) overtuigende de beste. Marthe Truyen behaalde de 20e plaats op 0'19", Julie De Wilde werd 24e op 0'30".
Dubbele Japanse winst op de World Tour-manche street in Dubai.
Bij de mannen won Kairi Netsuke (Jpn). Beau Brunclair eindigde op de 33e plaats, Andrea Caizza werd 83e en Noah De Jaeger kende materiaalpech en eindigde daardoor pas als 111e.
Liz Akama (Jpn) won bij de vrouwen. Mila Coolen werd mooi 30e, een nog wat geblesseerde Lore Bruggeman moest vrede nemen met de 50e plaats.
Opnieuw een mooie 12e plaats voor Lotte Lie in het wereldbekercircuit. In Soldier Hollow behaalde ze dit resultaat op de 7,5km met een achterstand van 1'37"00 op winnares Justine Braisaz-Bouchard (Fra). Lie schoot foutloos. Eve Bouvard eindigde op de 84e plaats op 4'38"50 na zes schietfouten.
De winst op de 10km achtervolging bij de vrouwen ging naar Lou Jeanmonnot (Fra). Na twee schietfouten finishte Lotte Lie op 3'28"50 als 29e.
Eric Perrot (Fra) zegevierde op de 10km bij de mannen. Florent Claude pakte de 19e plaats op 1'03"50 na één schietfout. Marek Mackels werd 85e op 3'11"60 en CésarBeauvais 94e op 3'43"90.
Winst op de 12,5km achtervolging was er voor Johannes Thingnes Boe (Nor). Voor Florent Claude werd het de 23e plaats op 2'34"50.
Noorwegen was zowel op de 4x10km relay bij de mannen als bij de 4x7,5km relay bij de vrouwen de beste.
Sturla Holm Laegreid (Nor), Tarjei Boe (Nor), Johannes Thingnes Boe (Nor) en Vetle Sjaastad Christiansen (Nor) pakten de winst bij de mannen. De Belgische mannen werden als 20e gedubbeld. Zij traden aan met Florent Claude, Marek Mackels, Thierry Langer en César Beauvais.
Het Noorse vrouwenteam dat won pakte uit met Juni Arnekleiv (Nor), Ida Lien (Nor), Karoline Offigstad Knotten (Nor) en Ingrid Landmark Tandrevold (Nor).
Een mooie zesde plaats voor Manon De Roey in Tampa. Met zes onder par moest ze wel nog zes slagen onder doen voor winnares Alexandra Forsterling (Ger), die twaalf onder par bleef. Met deze prestatie staat De Roey alweer een stap dichter bij de Spelen.
Mathias Vosté heeft op de WK sprint in Inzell knappe dingen laten zien. Op de 500m's werd hij 20e (35"37) en 18e (34"98), maar op de 1000m heel knap tot twee keer toe tweede in 1'07"85 en 1'07"50. In het eindklassement legde Vosté beslag op een mooie zevende plaats.
De individuele zeges op de 500m waren voor Laurent Dubreuil (Can) in 34"47 en Jenning De Boo (Ned) in 34"27.
Op de 1000m was Zhongyan Ning (Chn) in 1'07"67 en 1'07"11 twee keer de snelste. Ning pakte ook de wereldtitel op de sprint voor De Boo en Dubreuil.
De wereldtitel op de sprint bij de vrouwen was voor Miho Takagi (Jpn), die Femke Kok (Ned) en Jutta Leerdam (Ned) achter zich hield. Femke Kok (Ned) won twee keer de 500m in telkens 37"07. Takagi won de eerste 1000m in 1'13"32, Leerdam was de snelste bij de tweede in 1'12"86.
Isabelle Van Elst legde beslag op de 17e plaats. Ze werd 22e (38"89) en 20e (38"86) op de 500m. Op de 1000m liet ze mooi de twaalfde (1'16"57) en 13e tijd (1'16"60) noteren.
Ook het WK allround kende zijn verloop in Inzell.
Joy Beune (Ned) topte een Nederlands podium bij de vrouwen met naast haar Marijke Groenewoud (Ned) en Antoinette Rijpma-de Jong (Ned). Nadat Miho Takagi (Jpn) nog de 500m had gewonnen (37"56) won Beune vervolgens de drie andere afstanden, 3000m (3'55"72), 1500m (1'52"56) en 5000m (6'52"62). Sandrine Tas lukte de 14e plaats nadat ze deze plaats ook telkenmale bezette bij elke afstand die ze reed. Haar tijden bedroegen, 39"62 (500m), 4'07"95 (3000m) en 1'57"44 (1500m).
Bij de mannen won de amper 19-jarige Jordan Stolz (Usa) de allround-wereldtitel. Hij kon de opgebouwde voorsprong vasthouden tot het eind. Patrick Roest (Ned) werd tweede, Hallgeir Engebraten (Nor) derde.
Stolz won de 500m (34"10) en 1500m (1'41"78). De 5000m (6'06"28) en 10000m (12'40"61) waren voor Davide Ghiotto (Ita).
Bart Swings eindigde op de zesde plaats, een debuterende Indra Medard als 21e.
Op de 500m reed Swings naar een PR van 36"36, Medard werd 17e (37"21). Met de achtste tijd (6'15"44) moest Swings het stellen op de 5000m, Indra Medard werd 21e (6'38"84). Een knappe derde tijd (1'43"76) werd het dan weer op de 1500m voor Swings, Medard was ook nu 21e (1'48"10).
Een plek op het podium zat er na zijn 10000m (13'06"12) niet meer in voor Bart Swings, het was pas de zevende tijd van de acht 'finalisten'.
ARTISTIEKE GYMNASTIEK: Nina Derwael verzekert zich in Baku van Spelen
Nina Derwael is er op de wereldbekerwedstrijd in Baku in geslaagd om met de derde plaats op de balk (13.766) zekerheid te verwerven van een plaats een op de Spelen in Parijs. Maellyse Brassart moest aan de brug tevreden zijn met de 29e plaats (12.166).
ZEILEN: Negende plaats voor Maenhaut en Geurts op WK 49'er FX
Op Lanzarote werden de WK 49'er (mannen) en 49'er FX (vrouwen) gevaren.
De wereldtitel bij de 49'er ging naar Erwan Fischer/Clément Peguin (Fra). Zij haalden het voor Bart Lambriex/Floris van de Werken (Ned) en Diego Botin/Florian Trittel Paul (Esp). Yannick Lefèbvre kwam in actie met een nieuwe compagnon, Youenn Bertin. Ze moesten vrede nemen met de 23e plaats.
Odile van Aanholt/Annette Duetz (Ned) zijn de wereldkampioenen in de 49'er FX. Het zilver ging naar Vilma Bobeck/Rebecca Netzler (Swe). Op de derde plaats eindigden Jana Germani/Giorgia Bertuzzi (Ita).
Isaura Maenhaut/Anouk Geurts speelden nooit echt mee om de medailles. Ze wisten wel een plaats af te dwingen in de medal race, maar moesten het uiteindelijk stellen met de negendeplaats.
MODERNE VIJFKAMP: Eudes sneuvelt in kwalificaties Cairo
De wereldbekerwedstrijd in Cairo werd bij de mannen gewonnen door Ahmed Elgendy (Egy).
Bij de vrouwen was de winst voor Michelle Gulyas (Hun). Anais Eudes kon zich niet laten opvallen in Cairo. Ze werd 16e in de C-reeks van de kwalificaties, een plaats bij de beste twaalf was vereist om door te stoten naar de halve finales.
DRESSUUR: Isabell Werth de beste in 's Hertogenbosch
De wereldbekermanche in 's Hertogenbosch was een kolfje naar de hand van Isabell Werth (Ger). Zowel in de Grand Prix (75,782%) als in de Grand Prix freestyle (85,250%) was ze met DSP Quantaz de beste.
Flore De Winne behaalde met Flynn FRH een mooie zesde plaats (72,087%) op de Grand Prix, maar moest het op de GP freestyle dan wel weer stellen met de 15e plaats (70,435%). Charlotte Defalque realiseerde de negende plek (69,239%) en tiende plaats (74,795%) met Botticelli. Met Flambeau draaide Larissa Pauluis de rollen om, tiende (69,152%) in de Grand Prix en negende (75,155%) in de GP freestyle.
Het wordt nog een hele opgave de komende weken, maanden voor de bondscoach om het juiste trio richting Parijs te sturen.
De manche om de World Series in Los Angeles werd bij de mannen gewonnen door Frankrijk. In de finale werd stevig uitgehaald tegen Groot-Brittannië met 21-0 winst. Ierland pakte de derde plaats na 24-7 winst tegen Spanje.
Opnieuw een onderonsje tussen Nieuw-Zeeland en Australië bij de vrouwen, waarbij Nieuw-Zeeland de finale won met 29-14. Usa was met 21-7 de betere van Canada in de wedstrijd om plaats drie.
Jordi Xammar/Nora Brugman (Esp) pakten de wereldtitel in de 470 mixed in Palma. Ze haalden het voor Vita Heathcote/Chris Grube (Gbr). Het brons ging naar Keiju Okada/Miho Yoshida (Jpn).
De sabelschermers streden om de wereldbeker dit weekend.
In Padua kwamen de mannen in actie waar Colin Heathcock (Gbr) de beste was. Nand Prosse eindigde op de 132e plaats, Mael Prosse op de 135e.
Zuid-Korea was de beste in teamverband.
De vrouwen kwamen in Athene in actie met Sara Balzer (Fra) als winnares. Jolien Corteyn werd er 43e na winst tegen Izabella Grosul (Ukr) met 15-5 en tegen Juliet Jie Min Heng (Sgp) met 15-13. In de 1/32e finales verloor ze met 4-15 van Chiara Mormile (Ita).
Lotte Lie kende een knappe wereldbekermanche in Oslo. Ze werd 14e op de 15km op 2'12"70 (1 schietfout) van Ingrid Landmark Tandrevold (Nor). Eve Bouvard eindigde als 72e op 7'35"70 (6 schietfouten).
Op de 12,5km massastart werd Lie 19e op 1'28"50 (3 schietfouten) van Lena Haecki-Gross (Sui).
Sturla Holm Laegreid (Nor) was de beste bij de mannen op de 20km. Florent Claude finishte als 20e op 3'17"40 (1 schietfout), Marek Mackels werd 89e op 12'22"00 (6 schietfouten) en César Beauvais 93e op 14'16"30 (8 schietfouten).
Ook de 15km massastart werd gewonnen door Sturla Holm Laegreid (Nor). Deze keer eindigde Florent Claude als 27e op 2'42"20 (1 schietfout).
Op de mixed relay ging de overwinning naar Frankrijk met Julia Simon (Fra), Sophie Chauveau (Fra), Fabien Claude (Fra) en Quinten Fillon Maillet (Fra). België met Maya Cloetens, Eve Bouvard, César Beauvais en Marek Mackels werden 16e, maar werden wel gedubbeld door de winnaars.
Nika Kriznar (Slo) was bij de vrouwen de beste vanop de lange schans bij de wereldbekerwedstrijd in Lahti.
Lovro Kos (Slo) won de eerste wedstrijd bij de mannen, Jan Hoerl (Aut) de tweede. Tussenin won het Noorse team met Johann Andre Forfang (Nor), Halvor Egner Granerud (Nor), Kristoffer Eriksen Sundal (Nor) en Marius Lindvik (Nor) de teamwedstrijd vanaf de lange schans.
Jens Luraas Oftebro/Joergen Graabak (Nor) waren de besten in de teamwedstrijd vanop de lange schans en na 2x7,5km langlauf bij de wereldbekerwedstrijd in Lahti.
De zege in de individuele wedstrijd vanop de lange schans en 10km langlauf ging naar Johannes Lamparter (Aut).
Lara Gut-Behrami (Sui) en Federica Brignone (Ita) werden de winnaressen van de wedstrijden super G om de wereldbeker in Kvitjfell bij de vrouwen.
In Aspen won Marco Odermatt (Sui) beide reuzenslaloms bij de mannen. Sam Maes werd in de eerste wedstrijd 16e op 2"46. In de tweede wedstrijd werd hij 35e in de eerste run op 2"89.
Loic Meillard (Sui) zegevierde op de slalom. Armand Marchant werd mooi twaalfde op 1"90. Sam Maes haalde de finish niet in de eerste run.
Matthias Casse won op de Grand Slam in Tashkent het goud in de klasse tot 81kg. Hij won de finale van Shamil Borchashvili (Aut) nadat hij eerder al de betere was van Khasan Khalmurzaev (Ain), Nurbek Murtozoev (Uzb), Mykhailo Svidrak (Ukr) en Takanori Nagase (Jpn).
Jorre Verstraeten werd vijfde in de klasse tot 60kg. Hij won van Bakhran Boturov (Uzb) en Gamzat Zairbekov (Ain), maar verloor zijn finale poulekamp van Romain Valadier Picard (Fra). Ook de kamp om brons verloor Verstraeten van Salih Yildiz (Tur).
Een andere vijfde plaats was er voor Toma Nikiforov in de klasse tot 100kg. Winstkampen tegen Nicholas Mungai (Ita) en Dzhafar Kostoev (Uae) werden gevolgd door verlies tegen Arman Adamian (Ain). Na winst tegen Shermukhammad Jandreev (Uzb) mocht Nikiforov om brons kampen tegen Doto Arai (Jpn), maar verloor.
Sami Chouchi verloor meteen in de klasse tot 90kg. Mina Libeer won nog wel van Fazilat Gulboeva (Tjk) in de -57kg bij de vrouwen, maar ging dan onderuit tegen Kaja Kajzer (Slo).
Op het EK in Györ was er enkel Belgische activiteit bij de 10m luchtgeweer voor vrouwen. Jessie Kaps (66e) en Stephanie Vercrusse (79e) wisten geen rol van betekenis te spelen.
Alleen maar Duitse wereldkampioenen op het WK in Winterberg. Kelly Van Petegem werd 18e in de monobob bij de vrouwen op 2"76 van winnares Laura Nolte (Ger).
In de tweebob werd Van Petegem aan de zijde van Jïenity De Kler eveneens 18e op 4"49 van het winnende duo, Lisa Buckwitz/Vanessa Mark (Ger).
De WK-podia:
monobob vrouwen: 1. Laura Nolte (Ger)
2. Elana Meyers Taylor (Usa)
3. Lisa Buckwitz (Ger)
tweebob vrouwen: 1. Lisa Buckwitz/Vanessa Mark (Ger)
2. Laura Nolte/Deborah Levi (Ger)
3. Kim Kalicki/Leonie Fiebig (Ger)
tweebob mannen: 1. Francesco Friedrich/Alexander Schüller (Ger)
2. Adam Ammour/Issam Ammour (Ger)
3. Johannes Lochner/Georg Fleischhauer (Ger)
vierbob mannen: 1. Francesco Friedrich/Thorsten Margis/Alexander Schüller/Felix Straub (Ger)
2. Johannes Lochner/Florian Bauer/Erec Bruckert/Georg Fleischhauer (Ger)
3. Adam Ammour/Issam Amour/Benedikt Hertel/Rupert Schenk (Ger)
Lotte Kopecky heeft voor de tweede keer in haar carrière de Strade Bianche gewonnen. In de slotklim naar Siena liet ze haar vluchtgezel Elisa Longo Borghini (Ita) in de steek om zo solo aan te komen.
Bij de mannen leverde Tadej Pogacar (Slo) een kunstwerkje af. Op 80km van het einde ging hij solo om met ruime voorsprong de winst binnen te halen. Maxim Van Gils werd op 2'47" knap derde. Lennert Van Eetvelt legde beslag op de elfde plaats op 5'20", Tim Wellens werd 13e op 6'04".
In Busan werden zowel de Chinese mannen als vrouwen wereldkampioen in teamverband.
Bij de mannen haalde China het in de finale van Frankrijk met 3-0. De derde plaats ging naar Taipei en Zuid-Korea.
Cédric Nuytinck, Adrien Rassenfosse en Martin Allegro kwamen in actie voor de Belgische ploeg. Ze overleefden de poulefase niet. Na logisch 3-0 verlies tegen China werd een voorsprong nog uit handen gegeven tegen Kroatië (2-3). Cuba werd met 3-0 opzij gezet, maar de beslissende wedstrijd voor een plaats in de 1/8e finales tegen Hongarije werd dan weer verloren met 2-3.
China bleef bij de vrouwen Japan de baas in de finale met 3-2. Hong Kong en Frankrijk eindigden op de derde plaats.
Alle kwartfinalisten van dit WK verdienden een ticket voor de Spelen in Parijs.
Zoe Claessens (Sui) toonde zich twee keer de beste bij de vrouwen op de wereldbekerwedstrijd racing in Brisbane.
Bij de mannen werd de eerste wedstrijd gewonnen door Izaac Kennedy (Aus). In de tweede was de winst voor Kye Whyte (Gbr).
Ruben Gommers tekende voor de beste Belgische resultaten met de 26e en 29e plaats. Wannes Magdelijns deed het met de 57e en 44e plaats, Mathijn Bogaert behaalde de 64e en 36e plek.
Belgische winst in de UAE Tour voor mannen met Lennert Van Eetvelt. Hij pakte met ritwinst in de slotetappe meteen ook de eindwinst. Ilan Van Wilder werd vierde op 0'21" van Van Eetvelt. Mauri Vansevenant eindigde op de 18e plaats op 2'12".
Tim Merlier was goed voor maar liefst drie ritzeges in deze Tour. De andere ritwinnaars waren Brandon McNulty (Usa), Ben O'Connor (Aus) en Olav Kooij (Ned).
De wedstrijd mixed relay om de World Series in Napier werd gewonnen door Australië. Callum McClusky (Aus), Emma Jeffcoat (Aus), Brandon Copeland (Aus) en Sophie Linn (Aus) waren de beste van acht landenteams. België kwam er niet in actie.
SKI MOUTAINEERING: Podium in Val Martello voor Drion du Chapois
Maximilien Drion du Chapois blijft in goeie doen. Op de wereldbekermanche in Val Martello behaalde hij de derde plaats op de sprint bij de mannen. De zege ging naar Robin Galindo (Fra).
Beste op de sprint bij de vrouwen was Emily Harrop (Fra) nog maar eens.
In de mixed relay pakten Alba De Silvestro/Michele Boscacci (Ita) de overwinning.
SCHANSSPRINGEN: Eva Pinkelnig superieur in Hinzenbach
Eva Pinkelnig (Aut) wist twee keer te winnen om de wereldbeker in Hinzenbach. Hoewel de beste sprongen in de eerste wedstrijd voor Jacqueline Seifriedsberger (Aut) en Katharina Schmid (Ger) waren, toonde Pinkelnig zich het regelmatigst.
In de tweede wedstrijd pakte ze uit met een verbluffende eerste sprong en zette de tegenstand op zowat onoverbrugbare afstand. Nika Prevc (Slo) kwam na de beste tweede jump nog het dichtst in de buurt.
De mannen kwamen in actie op de schans van Oberstdorf. Timi Zajc (Slo) en Stefan Kraft (Aut) pakten de overwinningen.
In Palisades Tahoe werd gestreden om de wereldbeker reuzenslalom en slalom bij de mannen.
Marco Odermatt (Sui) was de beste op de reuzenslalom. Sam Maes skiede naar een knappe elfde plaats op 2"47 van Odermatt. In de tweede run liet Maes zelfs de vierde tijd optekenen.
De slalom werd gewonnen door Manuel Feller (Aut). Armand Marchant wist zich met de 18e plaats, op 1"85, nog eens in de WB-punten te skiën. Sam Maes scoorde ook nu met de 25e plaats op 2"85.
Neisser Loyola is 25e geworden op de wereldbekerwedstrijd degenschermen in Heidenheim. Hij verloor in de 1/16e finales van Kazuyasu Minobe (Jpn) met 10-15. Heel wat Belgen in Heidenheim, maar geen overige ereplaatsen. De overwinning was voor Masaru Yamada (Jpn).
In teamverband was de winst voor Hongarije.
Zowel mannen als vrouwen waren aan de slag met floret in Cairo.
Tommaso Marini (Ita) was de beste bij de mannen. Stef Van Campenhout eindigde op de 42e plaats na verlies met 7-15 tegen Daniele Garozzo (Ita) in de 1/32e finales.
Italië won ook de landencompetitie. Daarin werd België, met naast Van Campenhout ook nog Stef De Greef en Mathieu Nijs, 13e. Er werd met 45-27 gewonnen van Algerije, maar daarna werd met 37-45 verloren van Hong Kong.
De zege bij de vrouwen ging naar Martina Favaretto (Ita). Usa pakte de winst in de landencompetitie.
DRESSUUR: Eerste Belgische wereldbekerwinst is voor Domien Michiels
Domien Michiels heeft als eerste landgenoot ooit wereldbekerwinst gepakt. Met Intermezzo van het Meerdaalhof reed hij in Göteborg naar winst in de GP freestyle met 78,300%. Een dag eerder was de Belgische combinatie tweede geworden (70,848%) op de Grand Prix. Ze moesten daar de winst laten aan Maria von Essen (Swe) en Invoice, die 71,261% scoorden.
Alexa Fairchild werd op Mala Skala's Hermes vijfde in de Grand Prix (68,283%) en vierde op de Grand Prix freestyle (75,355%).
WIELRENNEN: Visma beste in Vlaamse openingsklassieker
De opening van het Vlaamse voorjaar werd een heus succes voor het Visma-team.
Jan Tratnik (Slo) was de beste in de Omloop Nieuwsblad voor mannen. Heel wat landgenoten in een groepje op acht seconden. Daarvan won Wout Van Aert de sprint voor de derde plaats, voor Oliver Naesen. Laurenz Rex werd zesde, Jasper Stuyven zevende, Arnaud De Lie tiende en Tim Wellens twaalfde.
Bij de vrouwen klopte Marianne Vos (Ned) in een sprint met vier Lotte Kopecky. Op 2'08" lukte Marthe Goossens als 18e een mooie ereplaats.
Kim Meylemans bekroonde een sterk seizoen met zilver op het WK in Winterberg. De wereldtitel ging naar Hallie Clarke (Can), brons was voor Hannah Neise (Ger).
Na vier runs gaf Meylemans 0"22 toe op Clarke. In de eerste run werd Kim Meylemans vierde, de tweede verging het haar een stuk minder met de twaalfde tijd. Op dag twee liet ze nog een derde en zevende tijd optekenen.
Aline Pelckmans behaalde een verdienstelijke 16e plaats op 3"69.
Bij de mannen ging de wereldtitel naar Christopher Grotheer (Ger). Hij bleef Matt Weston (Gbr) en Zheng Yin (Chn) voor.
Colin Freeling gleed naar de 23e plaats op 4"90.
Christopher Grotheer (Ger) behaalde aan de zijde van Hannah Neise (Ger) een tweede wereldtitel, dit in de mixed teams. Het zilver ging naar Tabitha Stoecker/Matt Weston (Gbr), brons naar Jacqueline Pfeifer/Axel Jungk (Ger). Aline Pelckmans/Colin Freeling behaalden de 13e plaats op 2"29.
Geen successen op het EK in Sofia voor de Belgen. Nina Sterckx (-59kg) en Ilke Lagrou (-81kg) wisten dan wel zilver en brons te pakken in het stoten, door geen resultaat in het trekken te laten neerzetten kwamen ze ook niet in aanmerking voor het eindpodium.
Annelien Vandenabeele behaalde een verdienstelijke negende plaats in de -55kg.
De podia van de EK in Boekarest. Er kwamen twee Belgen in actie op dit EK. Zowel Ayub Muratovitch Musaev (-65kg vrije stijl) als Ibragim Ruslanovitch Veliev (-74kg vrije stijl) gingen er met 0-11 uit in hun kwalificatiekamp.
ARTISTIEKE GYMNASTIEK: Meteen winst Derwael in Cairo
Nina Derwael heeft bij haar wederoptreden meteen winst gepakt op de balk bij de wereldbekermanche in Cairo. Erika Pinxten was een mooie en knappe tweede. Pinxten lukte ook de vijfde plaats op vloer.
Aan de brug konden Maellyse Brassart en Erika Pinxten niet overtuigen met respectievelijk de 34e en 51e plaats.
Laura Nolte (Ger) won de monobob bij de vrouwen op de wereldbekermanche in Altenberg. Kelly Van Petegem gleed naar de 15e plaats op 2"12. Ze finishte als twaalfde in de eerste run, 14e in de tweede.
Ook de tweebob voor vrouwen werd gewonnen door Laura Nolte (Ger) met Deborah Levi (Ger) aan haar zijde. Kelly Van Petegem/Dora De Haeseleer werden zevende op 2"86 na twee achtste plaatsen.
De tweebob bij de mannen ging naar Adam Ammour/Costa Laurenz (Ger).
Francesco Friedrich/Candy Bauer/Alexander Schüller/Felix Straub (Ger) zegevierden in de vierbob.
DRESSUUR: Emmelie Scholtens naar winst in Neumünster
De wereldbekerproef in Neumünster leverde dubbele winst op voor Emmelie Scholtens (Ned) en Indian Rock.
Op de Grand Prix zegevierde ze met 73,456%, de GP freestyle sloot ze winnend af met 81,565%.
Larissa Pauluis reed op Flambeau naar een knappe tweede plek op de Grand Prix (73,283%). De combinatie moest op de Grand Prix freestyle vrede nemen met de zesde plaats (77,435%). Charlotte Defalque behaalde met Botticelli de achtste (71,391%) en negende plaats (76,395%).
Minder goed verging het Laurence Roos en Fil Rouge met pas de 17e plaats (61,478%) op de Grand Prix.
SCHANSSPRINGEN: Kobayashi laat twee keer kaas van tussen boterham eten
Twee wedstrijden vanop de lange schans om de wereldbeker in Sapporo voor de mannen. De eerste werd gewonnen door Stefan Kraft (Aut). In de tweede was Domen Prevc (Slo) de beste.
Bij beide wedstrijden tekende Ryoyu Kobayashi (Jpn) voor de beste eerste sprong, maar kon hij de leiding niet vasthouden.
SHORTTRACK: Finale voor Belgisch mixed team in Gdansk
Het Belgische mixed team met Tineke den Dulk, Hanne Desmet, Stijn Desmet en Adriaan Dewagtere behaalde op de wereldbekerwedstrijd in Gdansk de finale. Daarin eindigden ze op de vierde plaats.
Hanne Desmet reed zich twee keer, 500m en 1000m, naar de finale. Op de 500m werd ze tweede, in de finale van de 1000m kwam ze ten val en eindigde op de vijfde plaats.
Bij de mannen reed Stijn Desmet de finale van de 1500m, waarin hij als vijfde finishte.
De winnaars en Belgische resultaten:
500m mannen (1): Yi Ra Seo (Kor)
15. Adriaan Dewagtere
29. Enzo Proost
500m mannen (2): Steven Dubois (Can)
15. Stijn Desmet
44. Adrian Dewagtere
1000m mannen: Ji Won Park (Kor)
42. Warre Van Damme
49. Enzo Proost
1500m mannen: Pascal Dion (Can)
5. Stijn Desmet
42. Warre Van Damme
45. Aleyandro Rivero Maerschalck
5000m relay mannen: Canada (Pascal Dion, Steven Dubois, Jordan Pierre-Gilles, Felix Roussel)
Enkel Lois Petit behaalde een ereplaats van Belgische zijde op de Grand Slam in Baku. In de klasse tot 48kg werd ze vijfde. Ze won van Ramila Aliyeva (Aze), Andrea Stojadinov (Srb) en Katharina Tanzer (Aut). Daarna verloor ze twee kampen tegen hoog geplaatste judoka's, Milica Nikolic (Srb) en Abiba Abuzhakynova (Kaz).
Amber Ryheul ging er meteen uit tegen Aydan Valiyeva (Aze) in de -52kg.
Ook bij de mannen een directe out voor Karel Foubert en Sami Chouchi in de klasse tot 90kg.
Toma Nikiforov won één kamp in de -100kg tegen Mathias Madsen (Den). Daarna ging hij eruit tegen Michael Korrel (Ned).
SNELSCHAATSEN: Bart Swings verlengt wereldtitel op de massastart
Bart Swings is er in Calgary in geslaagd zijn wereldtitel op de massastart te verlengen. Van begin tot einde had Swings de controle over de race en maakte het op grootse manier af.
Met de teamachtervolging werd Swings aan de zijde van Jason Suttels en Indra Médard zesde in een nieuw BR van 3'40"79.
Ook Isabelle Van Elst lukte een nieuw BR. Zij klokte af na 1'56"96 op de 1500m bij de vrouwen.
WK-podia en Belgische prestaties:
500m vrouwen: 1. Femke Kok (Ned)
2. Min-Sun Kim (Kor)
3. Kimi Goetz (Usa)
1000m vrouwen: 1. Miho Takagi (Jpn)
2. Mei Han (Chn)
3. Jutta Leerdam (Ned)
20. Isabelle Van Elst (1'16"22)
1500m vrouwen: 1. Miho Takagi (Jpn)
2. Mei Han (Chn)
3. Joy Beune (Ned)
17. Isabelle Van Elst (1'56"96) BR
22. Sandrine Tas (1'57"82)
3000m vrouwen: 1. Irene Schouten (Ned)
2. Isabelle Weidemann (Can)
3. Martina Sablikova (Cze)
20. Sandrine Tas (4'16"59)
5000m vrouwen: 1. Joy Beune (Ned)
2. Irene Schouten (Ned)
3. Martina Sablikova (Cze)
massastart vrouwen: 1. Irene Schouten (Ned)
2. Ivanie Blondin (Can)
3. Marijke Groenewoud (Ned)
9. Sandrine Tas
12. Fran Vanhoutte
teamachtervolging vrouwen: 1. Nederland (Joy Beune, Irene Schouten, Marijke Groenewoud)
ALPINE SKI: Hintermann verrassende winnaar op afdaling Kvitjfell
De vrouwen streden om de wereldbeker op afdaling en super G in Crans Montana. Lara Gut-Behrami (Sui) won de eerste afdaling, de tweede ging naar Marta Bassino (Ita). Op de super G was de overwinning voor Stéphanie Venier (Aut).
Een eerder verrassende winnaar met Niels Hintermann (Sui) op de afdaling voor mannen in Kvitjfell.
De super G werd er dan weer gewonnen door specialist Vincent Kriechmayr (Aut).
FREESTYLE SKI: Ferreira en Gu domineren halfpipe in Calgary
Twee wedstrijden om de wereldbeker halfpipe in Calgary en evenveel keer dezelfde winnaar, zowel bij mannen als vrouwen. Alex Ferreira (Usa) won beide wedstrijden bij de mannen. Bij de vrouwen ging de winst tweemaal naar Ailing Eileen Gu (Chn).
GOLF: De Roey kan goeie start niet vasthouden in Riyadh
Manon De Roey werd 18e op de Ladies International in Riyadh. Ze kende een knappe start met vier onder par op de eerste dag. Ze bleef bovenin op dag twee met twee onder par en ging de slotdag in met nog steeds kans op een ereplaats. Maar vier boven par op die slotdag deed haar terugvallen naar de 18e plaats.
Patty Tavatanakit (Tha) was de beste. Ze ging van begin tot einde aan de leiding en eindigde met 18 onder par.
WATERPOLO: Amerikaanse vrouwen en Kroatische mannen wereldkampioen
In Doha kroonde Usa zich bij de vrouwen tot wereldkampioen. Het versloeg in de finale Hongarije met 8-7. De wedstrijd om het brons werd gewonnen door Spanje met 10-9 van Griekenland.
Bij de mannen is Kroatië de nieuwe wereldkampioen. Het bleef Italië de baas in de finale met 15-13. Spanje pakte ook bij de mannen het brons na 14-10 winst in de troosting tegen Frankrijk.
Een week voor het WK werd in Altenberg met een wereldbekermanche de laatste repetitie gehouden voor dat WK.
Tina Hermann (Ger) was bij de vrouwen de snelste voor eigen volk. Kim Meylemans liet de zesde tijd noteren bij de eerste run, maar kende een slechte tweede run met de 20e tijd. Uiteindelijk eindigde ze op de 14e plaats, op 0"90 van Hermann. Aline Pelckmans werd 29e in de eerste run op 2"79.
Bij de mannen ging de overwinning naar Zheng Yin (Chn). Colin Freeling klokte de 30e tijd in de eerste run op 3"24.
Ook voor de mixed teams stond een wedstrijd op het programma. Daarin waren Susanne Kreher/Axel Jungk (Ger) de besten.
Er zijn nog enkele kansen dit jaar voor de kleiduifschutters om een plaats af te dwingen voor de Spelen. Maar de Belgen kunnen zich niet laten opmerken bij de wereldbekers. Zo ook in Rabat, waar Yannick Peeters pas 58e werd op trap. Jean-Marc Tilmant eindigde als 86e nog een eind verderop. De Italianen hebben de goeie vorm wel te pakken.
De winnaars in Rabat:
-trap vrouwen: Jessica Rossi (Ita)
-trap mannen: Mauro De Filippis (Ita)
-skeet vrouwen: Simona Scocchetti (Ita)
-skeet mannen: Tammaro Cassandro (Ita)
-skeet mixed: Vincent Hancock/Kimberly Rhode (Usa)
BASKETBAL: Belgian Cats dwingen olympisch ticket af
De nationale vrouwenploeg, de Belgian Cats, heeft zich in eigen land (Antwerpen) geplaatst voor de Spelen in Parijs. In een kwalificatietornooi met Usa, Nigeria en Senegal moesten de Belgische vrouwen één team achter zich houden.
Het tornooi begon voor België met een thriller tegen olympisch en wereldkampioen Usa. Tot de slotseconde hadden de Belgian Cats de leiding, maar een ultiem intikken bezorgde Usa alsnog de 81-79 winst. Napheesa Collier (Usa) tekende bij de wereldkampioen voor 23 punten, Julie Vanloo zette daar voor België 19 punten tegenover.
Tegen Senegal werd het een ware demonstratie van de Belgische ploeg. Een afgetekende 97-66 gaf hen dan al de zekerheid van een plaats op de Spelen in Parijs. EmmaMeesseman was goed voor 32 punten. Bij Senegal liet Yacine Diop (Sen) 22 punten optekenen.
Met een galamatch tegen Nigeria werd dit kwalificatietornooi feestelijk afgesloten voor de Belgian Cats. Met onder meer 15 punten van Antonia Delaere werd ook nu met groot verschil gewonnen met 78-61. Elizabeth Balogun (Ngr) scoorde 17 punten.
Usa en Frankrijk waren als wereldkampioen en organiserend land reeds zeker van de Spelen. Op diverse tornooien in de wereld verzekerden zich nu ook, naast België en Nigeria, acht andere landen. Deze zijn: China, Puerto Rico, Australië, Japan, Spanje, Canada, Servië en Duitsland.
SCHERMEN: Wereldbekertornooien in Barcelona, Tbilisi en Lima
Het degentornooi om de wereldbeker bij de vrouwen in Barcelona werd gewonnen door Man Wai Vivian Kong (Hkg). Aube Vandingenen werd er de beste landgenote op de 92e plaats. In de derde ronde verloor ze van Yik Hei Coco Lim (Hkg) met 13-15.
Emma Labro werd 195e, Anne Bultynck 232e en Emeline Habran 299e.
Het landentornooi ging naar Italië.
De mannen streden met sabel in Tbilisi. Aron Szilagyi (Hun) pakte er de eindwinst.
Zuid-Korea greep de winst in het landentornooi.
Lima ontving dan weer de vrouwen met sabel. Olga Kharlan (Ukr) greep de winst. Jolien Corteyn moest het stellen met de 111e plaats.
Pech blijft Elke Vanhoof achtervolgen. Op de wereldbekermanche racing in Rotorua kwam ze stevig ten val en brak daarbij haar pols.
Saya Sakakibara (Aus) won beide wedstrijden voor vrouwen in Nieuw-Zeeland.
De zeges bij de mannen waren voor Romain Mahieu (Fra) en Joris Daudet (Fra). Ruben Gommers eindigde op de 27e en 29e plaats. Wannes Magdelijns pakte de 46e en 51e plaats. Na de 40e plaats in de eerste wedstrijd kwam Mathijn Bogaert niet meer in actie in de tweede.
WIELRENNEN: Eerste seizoenswinst voor Lotte Kopecky in Emiraten
Lotte Kopecky heeft haar wegseizoen geopend met eindwinst in de UAE Tour voor vrouwen. De eerste twee etappes werden gewonnen door haar ploeggenote Lorena Wiebes (Ned). Het was telkens Kopecky die de sprint perfect voorbereidde voor haar. De rit met de klim naar Jebel Haffet pakte de wereldkampioene zelf, meteen de weg naar eindwinst. Amber Kraak (Ned) wist in extremis nog Wiebes van een derde succes te houden in de slotetappe.
De wereldbekerwedstrijd in Lake Placid bestond uit twee wedstrijden vanop de lange schans.
Lovro Kos (Slo) won de eerste als regelmatigste springer. Stefan Kraft (Aut) was de beste bij de eerste sprong, maar viel een eind terug bij de tweede, waarbij Daniel Huber (Aut) het verst kwam.
In de tweede wedstrijd nam Stefan Kraft (Aut) revanche met eindwinst. Hij was de beste na de eerste jump, Philipp Raimund (Ger) kwam het verst bij de tweede jump.
NOORDSE COMBINE: Otepää is er ook eentje voor Riiber
Dit seizoen kunnen we de uitslag van elke wereldbekerwedstrijd zowat gaan kopiëren. Althans als het om de winst gaat. Eén keer normale schans gevolgd door 10km massastart en twee keer normale schans gevolgd door 10km. Maar telkens was het Jarl Magnus Riiber (Nor) die de winst opeiste.
FREESTYLE SKI: Dubbele winst voor Marielle Thompson in Bakuriani
Marielle Thompson (Can) wist in Bakuriani tot twee keer toe een wedstrijd om de wereldbeker skicross te winnen.
Bij de mannen gingen de overwinningen naar David Mobaerg (Swe) en Simone Deromedis (Ita).
In Lac-Beauport werd twee keer gestreden om de wereldbeker op de aerials. Karenna Elliott (Usa) en Winter vinecki (Usa) zegevierden bij de vrouwen. Winst bij de mannen was er voor Guangpu Qi (Chn) en Yifan Zhang (Chn).
ALPINE SKI: Nog maar eens winst voor Marco Odermatt
Marco Odermatt (Sui) was de beste op de reuzenslalom om de wereldbeker in Bansko. Hij was de snelste na de eerste run en hield de koppositie vast na de tweede run, waarin Raphael Haaser (Aut) de snelste was. Sam Maes liet na de eerste run de 35e tijd optekenen op 3"52 van Odermatt.
Snelste op de reuzenslalom voor vrouwen in Soldeu was Lara Gut-Behrami (Sui). Zij maakte het verschil in de tweede run. De snelste op de eerste run was Marta Bassino (Ita). Kim Vanreusel legde beslag op de 48e plaats op 5"22 in de eerste run.
Beste op de slalom werd Anna Swenn Larsson (Swe). Kim Vanreusel finishte in de eerste run op de 39e plaats op 3"47.
SHORTTRACK: Goud en zilver in Dresden voor Hanne en Stijn Desmet
Nieuw medaillegewin voor Hanne Desmet en Stijn Desmet. Hanne won op de wereldbekerwedstrijd in Dresden het goud op de 1500m, Stijn pakte zilver op dezelfde afstand bij de mannen.
Op de 500m wist Stijn Desmet ook de finale te halen, daarin werd hij vierde. Hanne Desmet liep tegen een penalty aan bij de finale van de 1000m en moest daardoor vrede nemen met de vijfde plaats.
Geen finales voor de Belgische estafettes. Met Tineke den Dulk, Hanne Desmet, Stijn Desmet en Adriaan Dewagtere liep België in de halve finales van de mixed relay tegen een penalty.
De mannelijke estafette ging er op de 5000m relay uit in de kwartfinales. Een derde plaats was onvoldoende voor Stijn Desmet, Adriaan Dewagtere, Enzo Proost en Warre Van Damme.
De winnaars in Dresden en Belgische resultaten:
500m mannen: Felix Roussel (Can)
4. Stijn Desmet
35. Warre Van Damme
37. Enzo Proost
1000m mannen (1): Ji Won Park (Kor)
34. Aleyandro Rivero Maerschalck
42. Adriaan Dewagtere
44. Enzo Proost
1000m mannen (2): Ji Won Park (Kor)
26. Adriaan Dewagtere
32. Aleyandro Rivero Maerschalck
1500m mannen: William Dandjinou (Can)
2. Stijn Desmet
26. Warre Van Damme
5000m relay mannen: Zuid-Korea (Sungwoo Jang, Gun Woo Kim, Tae Sung Kim, Ji Won Park)
Het Belgisch schaatsen zit in de lift. In Quebec wist Sandrine Tas de massastart bij de vrouwen om de wereldbeker te winnen. Ze profiteerde van het passief schaatsen van de toppers om met een achtkoppig groepje ervan onder te muizen. Daarin schaatste Tas een heel attente wedstrijd en maakte het netjes af.
Op de 1000m bij de mannen liet Mathias Vosté een knappe vierde plaats (1'08"50) optekenen.
In Parijs hield Matthias Casse een goeie repetitie op de Grand Slam. Hij veroverde in de klasse tot 81kg het goud. Winstkampen in zijn poule tegen Max Stewart (Jam), Adam Tsechoev (Rus) en Abylaikhan Zhubanazar (Kaz) brachten hem in de halve finale tegenover Somon Makhmadbekov (Tjk). De finale won Casse van Zelim Tckaev (Aze).
Sami Chouchi eindigde zevende in de klasse tot 90kg. Na winst tegen Martin Matijass (Ger), Vlad Visan (Rou) en Theodoros Tselidis (Gre) moest Chouchi de poulewinst aan Maxime-Gael Ngayap Hambou (Fra) laten. Ook zijn herkansing tegen Erlan Sherov (Kgz) verloor Chouchi.
Jorre Verstraeten (-60kg) en Toma Nikiforov (-100kg) gingen er beiden uit bij hun tweede kamp.
Ook de vrouwen kenden geen succes. Amber Ryheul opende in de -52kg met winst tegen Sofia Fiora (Arg), maar moest dan het onderspit delven voor de sterke Chelsie Giles (Gbr).
Mina Libeer ging er in de -57kg meteen uit tegen Akari Omori (Jpn).
Wereldbekerwedstrijd in Sigulda, die eveneens dienst deed als EK.
De tweebob bij de vrouwen mocht twee keer de baan op om die wereldbeker, waarvan de laatste wedstrijd dan ook telde als EK. Kim Kalicki/Leonie Fiebig (Ger) wonnen de eerste. Maar de tweede, en meteen ook het EK, werd gewonnen door Laura Nolte/Neele Schuten (Ger). Het zilver op het EK was voor Kim Kalicki/Anabel Galamba (Ger). Melanie Hasler/Mara Morell (Sui) pakten het brons.
Bij de mannen werd de tweebob en het EK verrassend gewonnen door Adam Ammour/Benedikt Hertel (Ger). Zij haalden het voor Michael Vogt/Sandro Michel (Sui) en Francesco Friedrich/Matthias Sommer (Ger).
Ook de monobob voor vrouwen stond nog op het programma bij dit EK. Daarin was Lisa Buckwitz (Ger) de snelste. Andreea Grecu (Rou) en Laura Nolte (Ger) mochten mee op het podium.
Drie wedstrijden om de wereldbeker in Seefeld en alweer alle winst voor Jarl Magnus Riiber (Nor). Elke wedstrijd ging eerst vanaf de normale schans en werd dan gevolgd door één keer 7,5km, één keer 10km en ook nog een keer over 12,5km langlauf.
Riiber maakt er stilaan een eentonig seizoen van, de tegenstand kan hem zowat niet meer van een overwinning houden.
OPENWATERZWEMMEN: Wereldtitels in Doha voor van Rouwendaal en Rasovszky
De wereldtitel op het WK in Doha over 10km ging na een spannend verloop bij de vrouwen naar Sharon van Rouwendaal (Ned). Tweede werd Maria De Valdes (Esp). Op de derde plaats finishte Angelica Andre (Por).
Kristof Rasovszky (Hun) pakte de winst bij de mannen. Het zilver ging naar Marc-Antoine Olivier (Fra), het brons was voor Hector Pardoe (Gbr). Logan Vanhuys kwam niet verder dan de 33e plaats op 3'03"80. Daarmee kwam hij ook niet in aanmerking om één van de 15 plaatsen te verzilveren voor de Spelen in Parijs.
De wereldbekerwedstrijd snowboardcross in Gudauri leverde bij de mannen dubbele winst op voor Eliot Grondin (Can).
Zeges bij de vrouwen waren er voor Chloe Trespeuch (Fra) en Charlotte Bankes (Gbr).
In Mammoth Mountain werd gestreden op de halfpipe om de wereldbeker. Yuto Totsuka (Jpn) was de beste bij de mannen. Zijn landgenote Mitsuki Ono (Jpn) was goed voor de winst bij de vrouwen.
Huzarenstukje van Daniel Yule (Sui) op de wereldbekerslalom in Chamonix. Na de eerste run stond hij 30e, maar met een fantastische tweede run stootte hij door naar de overwinning. Armand Marchant werd 40e bij de eerste run, Sam Maes viel uit in de eerste run. De snelste bij de eerste run was Clement Noel (Fra).
SKI MOUNTAINEERING: Drion du Chapois net naast podium in Villars
Op de wereldbekerwedstrijd in Villars plaatste Maximilien Drion du Chapois zich voor de finale van de sprint bij de mannen. In die finale werd hij vierde. De winst was Robin Bussard (Sui).
Bij de vrouwen was de winst op de sprint andermaal voor Emily Harrop (Fra).
In de mixed relay mochten Marta Garcia Farres/Oriol Cardona Coll (Esp) het zegegebaar maken.
Voor elk wat wils dit weekend. In Alleghe werd gestreden op de wereldbeker op de skicross. De wedstrijden voor mannen werden gewonnen door Erik Mobaerg (Swe) en Reece Howden (Can).
Bij de vrouwen waren de zeges voor India Sherret (Can) en Marielle Thompson (Can).
Mikael Kingsbury (Can) kon in Deer Valley nog eens de zege pakken op de moguls bij de wereldbekerwedstrijden daar. Op de dual moguls voor mannen was Ikuma Horishima (Jpn) de beste. Winst op de aerials was er voor Alexandre Duchaine (Can).
De winst op de moguls voor vrouwen ging naar Olivia Giaccio (Usa). Jakara Anthony (Aus) was dan weer de beste op de dual moguls. Beste op de aerials voor vrouwen was Winter Vinecki (Usa).
En dan was er ook nog bedrijvigheid om de wereldbeker op halfpipe en slopestyle in Mammoth Mountain.
Alex Ferreira (Usa) won er op de hallfpipe bij de mannen. Alexander Hall (Usa) deed hem na op de slopestyle.
Bij de vrouwen pakte Amy Fraser (Can) de winst op halfpipe. Op slopestyle zegevierde Mathilde Gremaud (Sui).
BAANWIELRENNEN: Enkel Lindsay De Vylder laat zich opmerken in Adelaide
De Nations Cup in Adelaide werd voor de Belgen niet de meest succesvolle. Enkel Lindsay De Vylder behaalde met de derde plaats in het omnium bij de mannen een knappe podiumplaats.
Eerder eindigde De Vylder aan de zijde van Gianluca Pollefliet, Tuur Dens en Noah Vandenbranden pas als negende in de teamachtervolging (3'56"864).
In de madison kwamen Gianluca Pollefliet en Noah Vandenbranden voor België in de baan. Met de 15e plaats konden ook zij niet veel laten zien.
Het jonge duo Katrijn De Clercq/Hélène Hesters deden het voortreffelijk op de madison met de zevende plaats.
Geen succes voor de Belgische vrouwen op de sprint. Zowel Nicky Degrendele, tegen Liying Yuan (Chn), als Julie Nicolaes, tegen Mina Sato (Jpn), werden uitgeschakeld in de 1/16e finales. Beiden werden respectievelijk als 24e en 25e geklasseerd.
Op de keirin won Degrendele haar heat van de eerste ronde, maar de vijfde plaats in haar tweede ronde stuurde haar naar de B-finale. Daarin werd ze tweede en zo uiteindelijk achtste. Julie Nicolaes werd vierde in haar heat van de eerste ronde, won haar herkansing en de vierde plaats in haar tweede ronde resulteerde ook in de B-finale. Daarin werd ze zesde en laatste, goed voor de twaalfde plaats in de eindafrekening.
Steve Guerdat (Sui) won met Is-Minka de wereldbekerjumping in Bordeaux. Ook in de barrage en uiteindelijk vierde was Pieter Devos met Casual DV Z. NicolaPhilippaerts eindigde op de 19e plaats met Moya vd Bisschop.
Het WK IQFoil in Lanzarote werd bij de vrouwen gewonnen door Sharon Kantor (Isr). Zij haalde het voor Emma Wilson (Gbr) en Katy Spychakov (Isr).
Bij de mannen was de wereldtitel voor Nicolo Renna (Ita). Zilver ging naar Pawel Tarnowski (Pol), brons naar Luuc van Opzeeland (Ned). Thomas Broucke strandde op een bescheiden 85e plaats.
Dit WK was voor de Europese zeilers nog een gelegenheid om een ticket voor Parijs te bemachtigen. Duitsland veroverde dit bij de vrouwen, bij de mannen viel de beurt te eer aan Denemarken.
SKELETON: Kim Meylemans kroont zich tot Europees kampioene
In Sigulda pakte Kim Meylemans de Europese titel bij de vrouwen. Meylemans heeft er al een sterk seizoen op zitten en in Sigulda was ze net als vorige week in Lillehammer de snelste op de eerste run in de wereldbekerwedstrijd die ook als EK gold. In de tweede run liet ze pas de achtste tijd optekenen, maar enkel Mirela Rahneva (Can) kon haar van wereldbekerwinst houden. De Europese titel was wel een feit. Zilver ging naar Hannah Neise (Ger), brons naar Amelia Coltman (Gbr). AlinePelckmans zag haar wedstrijd beperkt tot één run. Zij eindigde op de 30e plaats om de wereldbeker, 20e op het EK.
Yin Zheng (Chn) was de beste in de wereldbekerwedstrijd voor mannen. Marcus Wyatt (Gbr) pakte de Europese titel voor Matt Weston (Gbr) en Felix Kriesinger (Ger). Colin Freeling eindigde op de 30e plaats om de wereldbeker, 21e op het EK.
Meer dan de 26e plaats voor Yannick Peeters op trap bij de wereldbekerwedstrijd in Cairo zat er niet in voor de Belgische kleiduifschutters. Jean-Marc Tilmant eindigde op de 63e plaats, Onofre Notebaert werd 69e.
Matt Wearn (Aus) kroonde zich in Adelaide tot wereldkampioen in de Ilca 7-klasse bij de mannen. Het zilver was voor Hermann Tomasgaard (Nor), brons ging naar Michael Beckett (Gbr). William De Smet kon zich niet laten opmerken op dit WK. Na een anonieme wedstrijd werd hij 34e. De Smet is wel al zeker van een plaats op de Spelen. Op dit WK mochten nog zeven naties zich verzekeren van een ticket voor Parijs.
De wereldbekerreuzenslalom voor vrouwen in Kronplatz werd gewonnen door Lara Gut-Behrami (Sui). Ze was de snelste na de eerste run en kon die koppositie vasthouden ondanks de beste tijd in de tweede run voor Julia Scheib (Aut).
De baan in Salt Lake City staat gekend als een supersnelle en daar maakte Matthias Vosté ten volle gebruik van bij de wereldbekerwedstrijd. Er stonden twee 1000m's op het programma en evenveel liet hij een nieuw BR optekenen. Eerst verbeterde hij de Belgische toptijd, reeds in zijn handen, tot 1'07"47. Twee dagen later deed hij er met 1'07"46 nog een fractie af. Ook op de 500m zette hij een nieuw BR neer met 34"92.
Bart Swings stond alweer op het podium van de massastart. Hij werd heel nipt geklopt en finishte als tweede.
Ook de Belgische vrouwen deden het niet onaardig op de massastart. Sandrine Tas werd zevende, Fran Vanhoutte tiende.
De figuur van het tornooi werd de 19-jarige Jordan Stolz (Usa) met onder andere een nieuw WR op de 1000m (1'05"37).
Met de Deakin University Elite voor vrouwen en de Cadel Evans Great Ocean bij de mannen stonden de eerste ééndaagse World Tour-wedstrijden van het seizoen op het programma in Australië.
Rosita Reijnhout (Ned) was verrassend de beste bij de vrouwen. Slechts één landgennote met Julie Van De Velde, die 69e werd op 4'32".
De winst bij de mannen ging naar Laurence Pithie (Nzl). Laurens De Plus finishte als 18e op 0'18".
RUGBY SEVENS: World Series-winst in Perth voor Ierland en Argentinië
De wedstrijd om de World Series in Perth werd bij de vrouwen gewonnen door Ierland. Het versloeg in de finale Australië met 19-14. Groot-Brittannië won de troosting van Usa met 24-10.
Winst bij de mannen was er voor Argentinië dat met overduidelijke 31-5 de finale won van Australië. Ierland pakte de derde plaats bij de mannen ten koste van Fiji na 24-7 winst in de troosting.
Eén week na zijn zege in Leipzig was Daniel Coyle (Irl) nu ook de beste op de wereldbekerwedstrijd in Amsterdam. Met Legacy ging hij ontzettend hard en foutloos rond in de barrage. Gilles Thomas werd vierde met Luna van het Dennenhof. Voor Pieter Clemens en Emmerton werd het de vijfde plaats. Annelies Vorsselmans werd 19e met Kurly v/d Gorten.
HANDBAL: Frankrijk Europees kampioen bij mannen na verlengingen
Frankrijk pakte de Europese titel bij de mannen in Duitsland. In de finale werd Denemarken verslagen met 33-31 na verlengingen. Ludovic Fabregas (Fra) scoorde acht keer in de finale voor Frankrijk. Bij Denemarken was Mikkel Hansen (Den) goed voor negen treffers.
De wedstrijd om de derde plaats werd gewonnen door Zweden. Zij versloegen thuisland Duitsland met 34-31, dankzij onder meer acht treffers van Felix Claar (Swe). Ook Renars Uscins (Ger) wist acht keer de weg te vinden naar doel.
Aangezien Frankrijk en Denemarken al zeker waren van een olympisch ticket, is het Zweden dat het ticket pakt dat via dit EK recht geeft op deelname aan de Spelen.
SCHANSSPRINGEN: Vrouwen met dubbele opdracht in Ljubno
Twee wedstrijden om de wereldbeker vanop de normale schans in Ljubno voor de vrouwen. Eva Pinkelnig (Aut) was absoluut de beste bij de eerste wedstrijd. De tweede werd gedomineerd en gewonnen door Nika Prevc (Slo).
Er blijft weinig kruid gewassen tegen Jarl Magnus Riiber (Nor). Ook in Schonach was hij tot twee keer toe de beste in evenveel wereldbekerwedstrijden. Beide wedstrijden werden gelopen over 10km langlauf, voorafgegaan door een sprong op de normale schans.
CROSS-COUNTRY: Hoesflot Klaebo met dubbele winst in Goms
Johannes HoesflotKlaebo (Nor) mocht twee keer het zegegebaar maken in Goms bij de wereldbekerwedstrijd. Zowel op de sprint als op de 20km massastart was hij de beste.
De sprint bij de vrouwen werd gewonnen door Linn Svahn (Swe). Op de 20km massastart voor vrouwen ging de zege naar Jessie Diggins (Usa).
Zowel vrouwen als mannen mochten een weekend aan de slag om de wereldbeker op de snelle nummers. De vrouwen deden dit in Cortina d'Ampezzo met twee afdalingen, gewonnen door Stephanie Venier (Aut) en Ragnhild Mowinckel (Nor). Er stond ook een super G op het programma met Lara Gut-Behrami (Sui) als uiteindelijke winnares.
Twee super G's voor de mannen in Garmisch-Partenkirchen. Nils Allegre (Fra) won de eerste, de tweede was voor Marco Odermatt (Sui).
TENNIS: Elise Mertens wint dubbelspel Australian Open
Elise Mertens heeft aan de zijde van Su-Wei Hsieh (Tpe) het dubbelspel gewonnen bij de vrouwen op de Australian Open. In de finale versloeg het duo Lyudmyla Kichenok/Jelena Ostapenko (Ukr/Lat) met 6-1 en 7-5. Er werd in de eerste ronde ook gewonnen van Greet Minnen/Yanina Wickmayer.
Het enkelspel verliep minder succesvol voor de Belgen. Bij de vrouwen kon Elise Mertens de eerste ronde doorkomen na opgave van haar opponente Mayar Sherif (Egy). Maar de tweede ronde was het eindstation tegen Marta Kostyuk (Ukr).
Greet Minnen en Yanina Wickmayer verloren beiden in de eerste ronde. Minnen tegen Clara Tauson (Den) na twee keer 5-7. Wickmayer botste op Varvara Gracheva (Fra).
Aryna Sabalenka (Blr) won het tornooi zonder setverlies. Ze versloeg Qinwen Zheng (Chn) in de finale met 6-3 en 6-2.
Een uiterst spannende finale in het enkelspel bij de mannen werd beslecht in het voordeel van Jannik Sinner (Ita). Hij haalde het met 3-6, 3-6, 6-4, 6-4 en 6-3 van Daniil Medvedev (Rus).
David Goffin raakte in de eerste ronde niet voorbij Ugo Humbert (Fra) na 2-6, 5-7, 7-5, 3-6. Ook voor Zizou Bergs was de eerste ronde het eindstation na verlies tegen Stefanos Tsitsipas (Gre) met 7-5, 1-6, 1-6, 3-6.
Voor Sander Gille/Joran Vliegen lukt het niet al te best in de Grand Slam-tornooien. Opnieuw gingen ze er vroegtijdig uit in het mannendubbel tegen Tomas Machac/Zhizhen Zhang (Cze/Chn). Rohan Bopanna/Matthew Ebden (Ind/Aus) waren de beste in de finale tegen Maximo Gonzalez/Andres Molteni (Arg).
Het gemengd dubbel werd gewonnen door Su-Wei Hsieh/Jan Zielinski (Tpe/Pol). Zij waren in de finale de beteren van Desirae Krawczyk/Neal Skupski (Usa/Gbr).
De Grand Prix in Odivelas bood kansen aan enkele landgenoten om hun plaats op de wereldranglijst wat te verbeteren, daar het tornooi niet het sterkst bezette was. Toch was het enkel Lois Petit die in de klasse tot 48kg voor vrouwen een ereplaats pakte. Na winst tegen Geronay Whitebooi (Rsa) pakte ze ook twee top-20'ers in met Maria Celia Laborde (Usa) en Shira Rishony (Isr). Verlies tegen Su Song Jon (Prk) en eveneens in de herkansing tegen Abiba Abazhakynova (Kaz) bezorgde haar uiteindelijk de zevende plaats.
Amber Ryheul ging er in de klasse tot 52kg meteen uit tegen Yerin Jung (Kor).
In de klasse tot 57kg wist Mina Libeer wel nog te winnen van Yamini Mourya (Ind), maar daarna bleek Ophélie Vellozzi (Fra) te sterk.
Ook de jonge Alessia Corrao wist een kamp te winnen in de -73kg, tegen Carolina Delgado Frances (Cpv). Tegen Flavia Favorini (Ita) verloor ze haar volgende kamp.
Bij de mannen kwam enkel Sami Chouchi van Belgische zijde in actie. Hij won in de -90kg van Diogo Luis (Por), maar moest daarna zijn meerdere erkennen in Kenshin Mori (Jpn).
De wereldbekermanche in Amsterdam werd gewonnen door Charlotte Fry (Gbr) met Everdale. Zowel op de Grand Prix (77,761%) als op de GP freestyle (88,180%) was zij de beste.
Flore De Winne eindigde negende op de Grand Prix (72,283%) met Flynn FRH, maar scoorde knap met de zesde plaats op de GP freestyle (80,315%). Voor CharlotteDefalque op Botticelli werd het de elfde (70,761%) en twaalfde plaats (76,750%).
SKELETON: Baanrecord voor Kim Meylemans in Lillehammer
Kim Meylemans was op de wereldbekerwedstrijd in Lillehammer de snelste in de eerste run met een nieuw baanrecord. Echter kon ze de leiding niet omzetten in een eerste wereldbekerwinst. Met pas de 14e tijd in de tweede run, viel Meylemans terug naar de vijfde plaats in de eindstand op 0"17 van winnares Hannah Neise (Ger).
Aline Pelckmans liet de 21e tijd noteren in de eerste run en mocht daarmee ook aantreden met de beste 25 in de tweede run. In die tweede run zette ze de 22e tijd neer, uiteindelijk goed voor de 21e plaats in de eindstand op 1"70.
Winst bij de mannen was voor Christopher Grotheer (Ger). Colin Freeling zag met de 28e plaats in de eerste run, op 0"99, zijn kansen op de tweede run verloren gaan.
ALPINE SKI: Twee keer punten voor Sam Maes in Schladming
Een goeie Sam Maes op de wereldbekerwedstrijden in Schladming. Op de reuzenslalom behaalde hij de 22e plaats na 22e te zijn geworden in de eerste run en 18e in de tweede run. Maes gaf 2"83 toe op eindwinnaar Marco Odermatt (Sui). Die schudde een huzarenstukje uit zijn mouw. Na de eerste run was hij pas elfde en stond bijna één seconde in het krijt. Toch wist hij de eindwinst nog te pakken. Manuel Feller (Aut) was de snelste na de eerste run.
De slalom in Schladming werd gewonnen door Linus Strasser (Ger). Hij was de snelste na de eerste run en hield de koppositie vast. Fabio Gstrein (Aut) ging het snelst naar beneden bij de tweede run. Sam Maes eindigde op de 20e plaats op 2"89. Na de eerste run was hij 27e, maar met de negende tijd in de tweede run wist hij zich nog gevoelig te verbeteren. Armand Marchant had de 22e tijd na de eerste run, maar haalde de finish niet bij de tweede run.
Nika Prevc (Slo) was de beste vanop de normale schans bij de wereldbekerwedstrijd in Zao. Ze tekende voor de beste eerste sprong en ondanks de beste bij de tweede sprong kon Yuki Ito (Jpn) de winst niet meer naar zich toetrekken.
Michael Hayboeck (Aut), Manuel Fettner (Aut), Jan Hoerl (Aut) en Stefan Kraft (Aut) bezorgden Oostenrijk de overwinning op de teamwedstrijd om de wereldbeker in Zakopane.
Stefan Kraft (Aut) breide daar nog een verlengstuk aan met individuele winst op de lange schans. Andreas Wellinger (Ger) kon hem niet meer bedreigen na de beste tweede sprong neergezet te hebben.
ALPINE SKI: Sarrazin gaat twee keer hard in Kitzbuehel
Cyprien Sarrazin (Fra) won tot twee maal toe de afdalingen om de wereldbeker in Kitzbuehel.
Op de slalom ging de zege naar Linus Strasser (Ger), die Kristoffer Jakobsen (Swe), snelste in de eerste run, van de koppositie verdreef met de beste tweede run. ArmandMarchant werd mooi 16e in de eerste run, maar werd gediskwalificeerd bij de tweede na een gemiste poort. Sam Maes haalde de finish niet bij de eerste run.
De vrouwen waren aan het werk in Jasna. Sara Hector (Swe) was er de beste op de reuzenslalom. Op de slalom heerste Mikaela Shiffrin (Usa). Na de snelste tijd uit de eerste run, kon ze haar leiderspositie vasthouden bij de tweede run. Snelste bij de tweede run was Camille Rast (Sui).
De 15km voor mannen op de wereldbekerwedstrijd in Antholz werd gewonnen door Johannes Thingnes Boe (Nor). Florent Claude wist een mooie 15e plaats te pakken op 2'55"50 na twee schietfouten. Thierry Langer eindigde 48e op 5'25"60 (drie schietfouten) en César Beauvais niet onaardig 60e op 6'02"00 (twee schietfouten).
Op de 15km massastart was de winst voor Vetle Sjaastad Christiansen (Nor). Slechts dertig starters op die massastart en daaruit werd Florent Claude 28e op 3'27"80 (drie schietfouten).
Winst bij de vrouwen op de 12,5km voor Lena Haecki-Gross (Sui). Na vier schietfouten kwam Lotte Lie niet verder dan de 47e plaats op 4'40"90. Maya Cloetens eindigde 58e op 5'22"60 (drie schietfouten).
Julia Simon (Fra) was de beste op de 12,5km massastart.
Noorwegen behaalde met Juni Arnekleiv (Nor), Karoline Offigstad Knotten (Nor), Tarjei Boe (Nor) en Johannes Thingnes Boe (Nor) de overwinning in de mixed relay. België legde beslag op de twaalfde plaats op 5'12"00 en elf schietfouten met Lotte Lie, Maya Cloetens, Thierry Langer en Florent Claude.
Het tornooi in Dubai werd gewonnen door Rory McIlroy (Gbr). Hij bleef na vier dagen als beste 14 onder par. Opnieuw kwamen geen Belgen in actie op dit tornooi, wat dit seizoen meermaals gebeurd.
CROSS-COUNTRY: Zweden bij de vrouwen, Noorwegen bij de mannen ongenaakbaar
Meer en meer lijkt het een seizoen te worden waarbij de Zweedse vrouwen de grootste koek pakken. Bij de mannen zijn het dan weer de Noren die de prijzen winnen.
Zo ook in Oberhof waar Linn Svahn (Swe) de beste was op de sprint, gevolgd door twee landgenotes. Frida Karlsson (Swe) won de 20km massastart. En op de 4x7,5km relay zegevierden de Zweedse vrouwen met Linn Svahn (Swe), Frida Karlsson (Swe), Ebba Andersson (Swe) en Jonna Sundling (Swe).
Drievoudige winst voor Erik Valnes (Nor) bij de mannen. Zowel op de sprint als op de 20km massastart pakte hij individuele winst. Samen met Martin Loewstroem Nyenget, Paal Golberg en Johannes Hoesflot Klaebo (Nor) behaalde Valnes ook nog eens de winst op de 4x7,5km relay.
Daniel Coyle (Irl) won met Legacy de wereldbekerwedstrijd in Leipzig. De Belgen speelden er geen rol van betekenis. Pieter Clemens eindigde met Emmerton op de 22e plaats, Jeroen Appelen werd 23e met Monte Blue PS en Rik Hemeryck strandde op de 26e plaats met Inoui du Seigneur.
WIELRENNEN: Stephen Williams beste in Tour Down Under
De Santos Tour Down Under voor mannen werd ietwat verassend gewonnen door Stephen Williams (Gbr). Op de voorlaatste dag nam hij de leiding over en bevestigde nog eens met de ritzege in de slotetappe. Laurens De Plus werd er de beste landgenoot op de 45e plaats op 3'34".
Sam Welsford (Aus) sprintte naar drie ritzeges. Isaac Del Toro (Mex) en Oscar Onley (Gbr) tekenden voor de overige dagzeges.
FREESTYLE SKI: Wereldbekermanches in diverse disciplines
Heel wat bedrijvigheid om de wereldbekers in verschillende disciplines.
Zo stond er in Nakiska een dubbele opdracht op het programma in de skicross. Hannah Schmidt (Can) was er twee keer de beste bij de vrouwen. De winst bij de mannen was voor Reece Howden (Can) en Jonas Lenherr (Sui).
In Laax werd gestreden op de slopestyle. Birk Ruud (Nor) zegevierde bij de mannen. Beste vrouw was er Mathilde Gremaud (Sui).
En in Val St.Come moesten de bulten bedwongen worden op de moguls. Jakara Anthony (Aus) won er bij de vrouwen zowel op de moguls als de dual moguls.
Walter Wallberg (Swe) was de beste op de moguls bij de mannen. Fenomeen Mikael Kingsbury (Can) was dan weer de beste op de dual moguls.
HOCKEY: Red Panthers en Red Lions plaatsen zich voor Spelen in Parijs
Zowel de Red Panthers, nationale vrouwenploeg, als de Red Lions, nationaal mannenteam, moesten naar Valencia om er hun ticket voor de Spelen in Parijs trachten te bemachtigen op een kwalificatietornooi. Beiden slaagden in hun opzet, meer zelfs ze wonnen ook het tornooi.
De Belgische vrouwen openden moeizaam hun tornooi met een 0-0 tegen een stug Ierland. Maar tegen Zuid-Korea werd het een droge 1-10 overwinning. AmbreBallenghien scoorde in deze partij maar liefst vier keer. Louise Versavel en Delphine Mariën scoorden elk twee keer. Stephanie Vanden Borre en Lien Hillewaert zorgden mee voor de dubbele cijfers.
Tegen het zwakkere Oekraïne werd het zelfs 13-0. Ballenghien was nu goed voor vijf treffers, Stephanie Vanden Borre tekende voor twee doelpunten. De overige schutters in deze partij waren Alix Gerniers, Michelle Struijk, Emma Puvrez, Charlotte Englebert, Delphine Mariën en Vanessa Blockmans.
In de halve finale stonden de Red Panthers tegenover Groot-Brittannië. Dankzij doelpunten van Barbara Nelen, Stephanie Vanden Borre en Justine Rasir werd met 3-2 gewonnen. Meteen was het ticket voor Parijs verzekerd.
Er werd in schoonheid geëindigd met finalewinst tegen organiserend land Spanje. Het werd 1-2 met Belgische treffers van Louise Versavel en Charlotte Englebert.
Groot-Brittannië pakte ten koste van Ierland de derde plek na 2-1 winst in de troosting en mag België en Spanje vergezellen richting Parijs.
Ook in Ranchi werd gestreden om drie tickets. Daar waren Duitsland, Usa en Japan de gelukkigen.
Als regerend olympisch kampioen wilden de Belgische mannen snel duidelijk maken waar het om te doen was. Japan werd met overduidelijke 7-0 opzij gezet. TomBoon en Florent Van Aubel vonden twee keer de weg naar doel. Loïck Luypaert, Tanguy Cosyns en Nelson Onana zorgden mee voor de ruime winst.
Ierland werd een iets taaiere brok, toch kwamen de Belgen nooit in de problemen en wonnen opnieuw met 2-4. Felix Denayer, Alexander Hendrickx, WilliamGhislain en Thibeau Stockbroekx stonden aan het kanon.
Tot slot van de poulewedstrijden kregen ook de Red Lions Oekraïne voorgeschoteld. Het werd 12-0 met drie treffers van Tom Boon. William Ghislain, Alexander Hendrickx en Thibeau Stockbroekx scoorden elk twee keer. Het dozijn aan doelpunten werd vervolledigd door Florent Van Aubel, Tanguy Cosyns en Nelson Onana.
Zekerheid omtrent hun olympisch ticket verworven de Belgische mannen in hun halve finale tegen Zuid-Korea. Tanguy Cosyns, Florent Van Aubel, Tom Boon en Felix Denayer loodsten België naar een 4-0 zege.
Net als bij de vrouwen stond Spanje in de finale tegenover de Belgen. Het werd een nipte 2-3 winst met treffers van Tom Boon, Florent Van Aubel en Nelson Onana.
Ierland won de troosting van Zuid-Korea met 4-3 en trekt ook naar de Spelen.
Op het kwalificatietornooi in Oman verzekerden Groot-Brittannië, Duitsland en Nieuw-Zeeland zich van deelname aan de Spelen.
Na afloop konden meteen de poules voor de Spelen worden vastgelegd.
Bij de vrouwen bestaat poule A uit: Nederland, België, Duitsland, Japan, China en Frankrijk. Poule B herbergt: Australië, Argentinië, Groot-Brittannië, Spanje, Usa en Zuid-Afrika.
Poule A bij de mannen is met: Nederland, Duitsland, Groot-Brittannië, Spanje, Frankrijk en Zuid-Afrika. Poule B bestaat uit: België, India, Australië, Argentinië, Nieuw-Zeeland en Ierland.
Evy Poppe plaatste zich in Laax met de derde plaats in de kwalificaties voor de finale van de wereldbekermanche slopestyle. Die werd uiteindelijk gewonnen door Julia Marino (Usa). Poppe legde beslag op de zevende plaats.
Liam Brearley (Can) was de beste op slopestyle bij de mannen. Jules De Sloover eindigde op de 32e plaats. Seppe Smits, die over enkele weken afzwaait, werd 42e.
De overwinningen op de halfpipe waren voor Scotty James (Aus) bij de mannen en Mitsuki Ono (Jpn) bij de vrouwen.
Spanje heeft zich voor het eerst tot Europees kampioen gekroond bij de mannen. In Kroatie versloegen de Spanjaarden het thuisland met 11-10. Alvaro Granados (Esp) en Bernat Sanahuja (Esp) waren beiden goed voor drie treffers in de finale. Daartegenover stonden vier treffers bij Kroatië voor Luka Bukic (Cro).
De wedstrijd om de derde plaats werd gewonnen door Italië. Met onder meer drie goals elk van Gonzalo Echenique (Ita) en Andrea Fondelli (Ita) werd met 12-7 de maat genomen van Hongarije. Vince Vigvari (Hun) scoorde drie keer voor de Hongaren.
Door hun eindwinst mogen de Spaanse mannen naar de Spelen in Parijs volgende zomer.
ALPINE SKI: Shiffrin snoept Vlhova winst af in Flachau
De wereldbekermanche slalom voor vrouwen in Flachau werd gewonnen door Mikaela Shiffrin (Usa). Na de eerste run was Petra Vlhova (Svk) de snelste met een kleine voorsprong op Shiffrin. Die ging op haar beurt het snelst in de tweede run, goed voor de eindzege. Kim Vanreusel wist zich met de 50e plaats in de eerste run op 4"20 niet te plaatsen voor de tweede.
RODELEN: Oostenrijkse delegatie komt sterk uit de hoek op EK
Op het EK in eigen land, in Innsbruck, toonden de Oostenrijkers zich meer dan opvallend. In de wedstrijden die ook voor de wereldbeker telden pakten ze nagenoeg alle winst.
BOBSLEE: Johannes Lochner lijkt zijn seizoen te hebben
De wereldbekerwedstrijden in St-Moritz leverden Johannes Lochner (Ger) twee overwinningen op. Aan de zij de van Georg Fleischhauer (Ger) was hij de beste in de tweebob bij de mannen.
Ook in de vierbob pakten de twee, samen met Florian Bauer (Ger) en Erec Bruckert (Ger), de zege.
Lisa Buckwitz (Ger) zegevierde in de monobob bij de vrouwen. Kelly Van Petegem maakte haar wereldbekerdebuut voor dit seizoen en behaalde finaal de 16e plaats op 2"95 van de Duitse winnares. Ze eindigde 17e in de eerste run, 16e in de tweede.
In de tweebob voor vrouwen was de overwinning voor Laura Nolte/Neele Schuten (Ger). Kelly Van Petegem moest het aan de zijde van Dora De Haseleer stellen met de 19e en laatste plaats op 3"58, ondanks het feit dat ze beide runs op de voorlaatste plaats afsloot.
In Sapporo streden de vrouwen twee keer om de wereldbeker vanop de lange schans. Eva Pinkelnig (Aut) won de eerste wedstrijd. Nika Prevc (Slo) was het best bij de eerste jump, Yuki Ito (Jpn) bij de tweede. Maar de regelmaat van Pinkelnig, twee keer tweede, beslistte over winst.
Yuki Ito (Jpn) was overduidelijk de beste in de tweede wedstrijd. Bij beide sprongen kwam ze het verst.
Eveneens Japans succes bij de mannen met Ryoyu Kobayashi (Jpn) die de beste was in Wisla. Hij pakte uit met een fenomenale tweede jump, die Stefan Kraft (Aut) van de leiding duwde.
NOORDSE COMBINE: Riiber nu ook outstanding in Oberstdorf
Twee proeven om de wereldbeker in Oberstdorf. Twee keer vanop de normale schans, één keer gevolgd door 10km langlauf, een tweede keer gekoppeld aan 7,5km langlauf. Beide wedstrijden waren een kolfje naar de hand van Jarl Magnus Riiber (Nor)
SHORTTRACK: Nieuwe Europese titel voor Hanne Desmet
Op de EK in Gdansk verlengde Hanne Desmet haar Europese titel op de 1000m. Ze voegde daar nog een bronzen medaille aan toe op de 500m. Maar in de finale van de 1500m ging ze onderuit, wat haar pas de zevende plaats opleverde.
Met de mixed relay behaalde Hanne Desmet nog een derde medaille op dit EK. In een team met Tineke den Dulk, Stijn Desmet en Adriaan Dewagtere pakte België brons. Ward Petré verving in de halve finales Adriaan Dewagtere.
Stijn Desmet was bij de mannen goed voor brons op de 500m en 1000m. Ook hij kwam ten val in de finale van de 1500m en moest daardoor vrede nemen met de zevende plaats.
In aantal medailles oversteeg Stijn Desmet zijn zus Hanne, want met het mannenestafetteteam behaalde hij ook nog een zilveren medaille. Adriaan Dewagtere, Ward Petré en Warre Van Damme zorgden mee voor dit succes. Enzo Proost haspelde de kwartfinale af in plaats van Warre Van Damme.
Alle EK-podia en Belgische resultaten:
500m vrouwen: 1. Xandra Velzeboer (Ned)
2. Selma Poutsma (Ned)
3. Hanne Desmet (Bel)
16. Tineke den Dulk
1000m vrouwen: 1. Hanne Desmet (Bel)
2. Selma Poutsma (Ned)
3. Xandra Velzeboer (Ned)
30. Tineke den Dulk
1500m vrouwen: 1. Elisa Confortola (Ita)
2. Gloria Ioriatti (Ita)
3. Rebeka Sziliczei-Nemet (Hun)
7. Hanne Desmet
21. Tineke den Dulk
3000m relay vrouwen: 1. Nederland (Selma Poutsma, Yara van Kerkhof, Diede van Oorschot, Xandra Velzeboer)
BAANWIELRENNEN: Straf nummer Kopecky op niet-olympische nummers bij EK
En heel straf EK van Lotte Kopecky in Apeldoorn. Nadat ze eerder wat ontgoocheld achterbleef met de zevende plaats in het omnium, deed ze iedereen een dag later verstommen met de Europese titels op de niet-olympische nummers, puntenkoers en afvalling. Nog straffer, ze realiseerde dit binnen een uur tijd.
Op de slotdag behaalde Kopecky aan de zijde van Katrijn De Clercq nog zilver op de madison.
Het jonge achtervolgingsteam bij de vrouwen bestaande uit Katrijn De Clercq, Febe Jooris, Sara Maes en Marith Vanhove reed naar de zevende tijd in de kwalificaties. Lotte Kopecky nam in de eerste ronde de plaats in van Sara Maes en reed met het team naar de vijfde tijd, één plaats tekort om te mogen meestrijden om het brons.
Nicky Degrendele moest op de keirin herkansen, maar won haar herkansing en met de tweede plaats in haar race van de tweede ronde plaatste ze zich voor de finale. Daarin werd ze vijfde. Julie Nicolaes legde beslag op de 17e plaats in de keirin.
Degrendele en Nicolaes vormden met Valerie Jenaer een team in de teamsprint. Na de zesde plaats in de kwalificaties, eindigden ze in de eerste ronde als achtste.
Het individueel sprinttornooi leverde Degrendele de tiende plaats op na verlies in de 1/8e finales van Nikola Sibiak (Pol). Julie Nicolaes werd 16e in het sprinttornooi. Ze won in de 1/16e finales wel van Migle Lendel (Ltu), maar moest haar meerdere erkennen in de 1/8e finales in Mathilde Gros (Fra).
Brons was er bij de mannen voor Fabio Van den Bossche in het omnium. Samen met Lindsay De Vylder werd Van den Bossche vijfde in de madison.
Het mannelijke achtervolgingsteam liet de vijfde tijd optekenen in de kwalificaties. Lindsay De Vylder, Tuur Dens, Gianluca Pollefliet en Noah Vandenbranden eindigden een plaatsje verderop in de eerste ronde.
Met Runar De Schrijver, Tjorven Mertens en Mathijs Verhoeven stond ook een mannenteam aan de start van de teamsprint. Zij moesten het stellen met de tiende plaats.
In het individueel sprinttornooi ging Runar De Schrijver er in de 1/16e finales uit tegen Maximilian Dornbach (Ger), Tjorven Mertens tegen Hamish Turnbull (Gbr). De 21e en 24e plaats werden hun deel.
Ook op de keirin konden beide spurtbommen hun voet niet naast de toppers zetten. Beide Belgische rensters eindigden op de 21e plaats.
De EK-podia:
teamsprint vrouwen: 1. Duitsland (Lea Sophie Friedrich, Pauline Grabosch, Emma Hinze)
2. Groot-Brittannië (Sophie Capewell, Emma Finucane, Katy Marchant)
3. Nederland (Kyra Lamberink, Hetty van de Wouw, Steffie van der Peet)
sprint vrouwen: 1. Emma Finucane (Gbr)
2. Lea Sophie Friedrich (Ger)
3. Emma Hinze (Ger)
keirin vrouwen: 1. Lea Sophie Friedrich (Ger)
2. Emma Finucane (Gbr)
3. Hetty van de Wouw (Ned)
teamachtervolging vrouwen: 1. Italië (Elisa Balsamo, Martina Fidanza, Vittoria Guazzini, Letizia Paternoster)
2. Groot-Brittannië (Megan Barker, Josie Knight, Anna Morris, Jessica Roberts)
3. Duitsland (Franziska Brausse, Lisa Klein, Lena Reissner, Laura Sussemilch)
omnium vrouwen: 1. Anita Yvonne Stenberg (Nor)
2. Neah Evans (Gbr)
3. Valentine Fortin (Fra)
madison vrouwen: 1. Valentine Fortin/Marion Borras (Fra)
2. Katrijn De Clercq/Lotte Kopecky (Bel)
3. Elisa Balsamo/Vittoria Guazzini (Ita)
teamsprint mannen: 1. Nederland (Jeffrey Hoogland, Harrie Lavreysen, Roy van den Berg)
Wat hem in de kerstperiode met Mom's Toupie de la Roque in Mechelen nog net niet lukte, deed Pieter Devos in Basel wel. Winst pakken in de wereldbekermanche.
Grégory Wathelet werd 24e op Ace of Hearts, Jordy Van Massenhove behaalde met Danger Civil van het Lindenhof de 35e plaats.
WIELRENNEN: Tour Down Under voor vrouwen gaat naar Sarah Gigante
Het wegseizoen kent gebruikelijk zijn start in Australië en dan zijn de Australiërs ook al goed. Dat bewees ook Sarah Gigante (Aus) opnieuw met eindwinst in de Santos Tour Down Under voor vrouwen. Julie Van De Velde was de enige landgenote aan de andere kant van de wereld en zette het nieuwe jaar mooi in met de achtste plaats op 0'57". Gigante verzekerde zich van eindwinst met etappewinst in de slotetappe. De andere etappes werden gewonnen door Ally Wollaston (Aus) en Cecilie Uttrup Ludwig (Den).
SCHERMEN: Stef De Greef botst in Parijs op latere winnaar
Wereldbeker in Parijs voor de floretschermers.
Bij de mannen kwamen vier landgenoten in actie. Stef Van Campenhout (104e) verloor van Constant Roger (Fra) in de eerste ronde met 12-15. Sem Genbrugge (188e) moest ook al in de eerste ronde met 9-15 het hoofd buigen voor Pedro Marostega (Bra). Na 11-15 verlies tegen Seishiro Funamoto (Jpn) zat ook het tornooi van MathieuNijs (216e) er in de eerste ronde al op.
Beter verging het Stef De Greef, die na winstkampen tegen Jia Le Sean Ho (Sgp), Jonas Winterberg-Poulsen (Den) en Keyon Loo (Sgp) in de 1/32e finales topper Tommaso Marini (Ita) in ogen keek. De Greef verloor met 10-15 en eindigde zo op de 60e plaats. Marini zou later het tornooi winnen.
In de teamcompetitie werd België twaalfde. Het won met 45-34 van Venezuela, waarna met 40-45 werd verloren van China. In de plaatsingswedstrijden zetten de Belgen Singapore opzij met 45-19, waarna nog twee keer werd verloren. Met 43-45 van Zuid-Korea en 37-45 van Spanje. Usa won de landencompetitie bij de mannen.
De winst bij de vrouwen ging naar Qingyuan Chen (Chn). Amandine Charlier eindigde op de 175e plaats.
Italië pakte de eindwinst in de landencompetitie voor vrouwen.
Een klassieker voor de mannen met de wereldbekerwedstrijden in Wengen. Twee afdalingen en evenveel zeges voor Marco Odermatt (Sui). Tussenin was Cyprien Sarrazin (Fra) de snelste op de super G.
Tot slot werd ook op de slalom nog gestreden. Daarop was de overwinning voor Manuel Feller (Aut). Sam Maes eindigde op de 23e plaats op 2"37. Hij kon zich nipt plaatsen voor de tweede run dankzij de 30e plaats in de eerste run. Bij de tweede run liet hij de 13e tijd optekenen, wat zijn eindklassering gevoelig verbeterde. ArmandMarchant haalde de finish niet bij de eerste run.
De vrouwen streden in Altenmarkt-Zauchensee om de wereldbeker. Twee keer op de super G en één keer op de afdaling. Telkens met een andere winnares. Cornelia Huetter (Aut) won de eerste super G. Een dag later was Sofia Goggia (Ita) de snelste op de afdaling. Super G-specialiste Lara Gut-Behrami (Sui) pakte de winst in de tweede super G.
BIATLON: Noren laten weinig over aan tegenstand in Ruhpolding
Veelal Noorse winst op de wereldbekerwedstrijd in Ruhpolding.
Het Franse vrouwenteam won dan wel de 4x6km relay met Lou Jeanmonnot (Fra), Jeanne Richard (Fra), Sophie Chauveau (Fra) en Julia Simon (Fra), daarna was het vooral de Noorse vlag die wapperde.
Ingrid Landmark Tandrevold (Nor) won de 7,5km bij de vrouwen. Lotte Lie hield het bij één schietfout en werd 34e op 1'38"30. Op de 10km achtervolging kwam Lisa Vittozzi (Ita) een compleet Noors feestje nog verstoren. Dit keer schoot Lotte Lie twee keer fout en werd 32e op 2'39"40.
Bij de mannen was het al Noorwegen wat de klok sloeg. Het mannenteam met Sturla Holm Laegreid (Nor), Johannes Dale-Skjevdal (Nor), Tarjei Boe (Nor) en Vetle Sjaastad Christiansen (Nor) pakten de winst op de 4x7,5km relay. België behaalde de 16e plaats op 4'12"70 met Florent Claude, Thierry Langer, Marek Mackels en César Beauvais na acht schietfouten.
De winst op de 10km bij de mannen was voor Vetle Sjaastad Christiansen (Nor). Op 1'19"40 werd Florent Claude 28e met één schietfout. Thierry Langer finishte als 56e op 2'00"60 en drie missers, Marek Mackels op de 93e plaats op 3'19"40 en eveneens met drie missers in het schieten.
Johannes Dale-Skjevdal (Nor) was de beste op de 12,5km achtervolging. Florent Claude schoot twee keer fout en werd 22e op 1'35"00, Bij Thierry Langer ging het één keer meer fout bij het schieten, hij legde beslag op de 45e plaats op 2'59"70.
BADMINTON: Net geen tweede ronde voor Lianne Tan in Kuala Lumpur
Op de Malaysia Open in Kuala Lumpur wist Lianne Tan zich net niet te plaatsen voor de tweede ronde van het enkelspel bij de vrouwen. Ze verloor in de eerste ronde van Yvonne Li (Ger) met twee keer 20-22.
De winnaars:
enkel mannen: Anders Antonsen (Den)
enkel vrouwen: Se Young An (Kor)
dubbel mannen: Wei Keng Liang/Chang Wang (Chn)
dubbel vrouwen: Sheng Shu Liu/Ning Tan (Chn)
gemengd dubbel: Yuta Watanabe/Arisa Higashino (Jpn)
WATERPOLO: Nederlandse vrouwen nu ook Europees kampioen
De Nederlandse vrouwen zijn in eigen land, Eindhoven, Europees kampioen geworden. Na de wereldtitel van vorig jaar een nieuwe bekroning voor onze noorderburen. Ook nu was Spanje de tegenstander in de finale. Nederland trok aan het langste eind met 8-7. Sabrina van der Sloot (Ned) en Kitty Joustra (Ned) tekenden in de finale elk voor twee treffers. Beatriz Ortiz (Esp) deed dit eveneens aan de ander kant.
In de wedstrijd om het brons haalde Griekenland het met nipte 7-6 van Italië. Zowel Roberta Bianconi (Ita) als Alexandra Asimaki (Gre) scoorden twee keer.
Doordat Nederland en Spanje reeds hun ticket voor de Spelen in Parijs te pakken hadden, gaat het ticket van dit EK voor de Spelen naar Griekenland.
DRESSUUR: Jessica von Bredow-Werndl beste in Basel
De wereldbekerwedstrijd in Basel was een kolfje naar de hand van Jessica von Bredow-Werndl (Ger). Met TSF Dalera BB was ze zowel op de Grand Prix als de Grand Prix freestyle de beste. In de Grand Prix scoorde de combinatie 82,500%. Larissa Pauluis haalde met First-Step Valentin een mooie zevende plek (71,109%).
Met een score van 91,010% won von Bredow-Werndl de Grand Prix freestyle. Ditmaal verging het Larissa Pauluis minder goed, ze moest het stellen met de 14e plaats (72,425%).
KUNSTSCHAATSEN: Europese titel voor Loena Hendrickx
Twee Europese medailles voor België op het EK in Kaunas. Loena Hendrickx maakte haar favorietenrol waar bij de vrouwen en pakte het goud en de Europese titel. Nina Pinzarrone behaalde op nog heel jonge leeftijd de bronzen medaille. Hendrickx sloot als beste de korte kür af met een score van 74.66, Pinzarrone volgde als tweede met een persoonlijke bestscore van 69.70. Ook op de vrije kür toonde Loena Hendrickx zich de beste (138.59) en werd zo afgetekend Europees kampioen met een totaalscore van 213.25. Nina Pinzarrone werd derde (132.59) op de vrije kür. Haar totaalscore van 202.29 was meteen ook goed voor een persoonlijk record en dus de derde plaats.
In het ijsdansen kwam met Olivia Josephine Schilling/Leo Baeten nog een Belgisch duo in actie. Doch zij kwamen niet verder dan een score van 47.51 in de korte kür, slechts goed voor de 33e en laatste plaats.
Het EK in Flaine en Chamonix was vooral voor de Zwitsers en Spanjaarden succesvol.
De sprint bij de vrouwen werd gewonnen door Marianne Fatton (Sui) voor Ana Alonso Rodriguez (Esp). Brons ging naar Marianna Jagercikova (Svk).
Beste bij de mannen op de sprint was Oriol Cardona Coll (Esp). Hij bleef Arno Lietha (Sui) en Robin Galindo (Fra) voor. Maximilien Drion du Chapois werd uitgeschakeld in de kwartfinales en eindigde daardoor op de 14e plaats.
In de mixed relay was de overwinning voor Ana Alonso Rodriguez/Oriol Cardona Coll (Esp). Zij haalden het voor Célia Perillat-Pessey/Thibault Anselmet (Fra) en Marianne Fatton/Rémi Bonnet (Sui).
SKELETON: Nieuwe wereldbekerwinst voor Kimberley Bos
Ook in St-Moritz was Kimberley Bos (Ned) de beste bij de vrouwen op de wereldbekerwedstrijd. Kim Meylemans kende niet haar beste wedstrijd. In de totaalstand werd ze 13e na de elfde plaats in de eerste run en de 15e in de tweede run. Meylemans gaf 2"12 toe op Bos.
Een nieuw gezicht als winnaar bij de mannen met Amedeo Bagnis (Ita). Colin Freeling eindigde als 25e op 3"91, hij sloot zijn runs af als 24e en 25e.
De winst bij de mixed teams, nieuw op het programma bij de Spelen van 2026, ging naar Amedeo Bagnis/Valentina Margaglio (Ita). België met Kim Meylemans en Colin Freeling werden achtste op 2"60. Meylemans liet de derde tijd van het pak optekenen, maar Freeling pas de 16e.
ZEILEN: Emma Plasschaert behaalt brons op WK Ilca 6
Knappe prestatie van Emma Plasschaert op het WK Ilca 6 in Mar del Plata. In het olympisch jaar behaalde ze de bronzen medaille. Na een goede start viel Plasschaert weg uit de top-5, maar aan het eind herpakte ze zich knap. Ze kon de medal race beginnen met nog een kans op een medaille. Deze greep ze ook en de vierde plaats in de medal race leverde haar uiteindelijk nog brons op.
De wereldtitel ging naar Anne-Marie Rindom (Den), die straks op de Spelen als torenhoog favoriete zal vertrekken. Charlotte Rose (Usa) pakte het zilver.
OPINIE: Parijs 2024 - Nog 200 dagen, hoe staat het met Belgische selectie?
Het nieuwe jaar is pas ingezet, een olympisch jaar, en zo zijn de blikken volop gericht op de komende zomer. Voor ons land zijn de Spelen zowat in de achtertuin, wie draait nog zijn hand om anno 2024 voor een tripje naar Parijs.
Er resten nog welgeteld 200 dagen tot de Spelen hun start kennen in de Franse hoofdstad. Een moment om eens stil te staan hoe de Belgische selectie er momenteel uit ziet. Zowat een jaar voor de Spelen durfde men binnen het BOIC een getal van 170 te noemen in het beste geval. Daar zullen we wellicht toch een eindje vandaan blijven. Het moet lukken om de 122 atleten van Tokio te overschrijden, maar een realistisch streefdoel van 150 atleten lijkt haalbaar voor Team Belgium.
De teller staat momenteel op 42 atleten die zekerheid hebben verworven. Teams zijn een ernstig bepalende factor in het aantal atleten dat er uitgestuurd worden. In de komende weken trachten onze hockeymannen en -vrouwen hun plaats af te dwingen en even later de basketmeisjes. Als zij allen in hun opzet slagen, komen er op slag 44 atleten bij. Ondanks sommige kritieken dat paardensport op de Spelen een markt is voor verkoop, zijn de Belgische ruiters er maar mooi in geslaagd om voor alle disciplines een team te kwalificeren. Toch knap!
Maar de kans om een voetbalteam, een volleybalteam en een meisjesteam in het turnen naar Parijs te sturen zagen we de voorbije maanden in rook opgaan.
Het lijstje met zekerheden vind je terug in de linkerkolom hiernaast. In het atletiek komt er sowieso nog een omvangrijke groep aan atleten bij. België moet in staat geacht worden zich voor de estafettes 4x400m te kwalificeren en dan hebben we nog heel wat atleten die top-20 waard zijn op een mondiaal tornooi.
In het turnen wordt het nog bang afwachten of we überhaupt een vrouwelijke deelneemster zien aantreden voor ons land.
De aanhoudende kritiek op het zwemmen in ons land is dan misschien niet helemaal onterecht. In Tokio waren we slechts door twee atleten vertegenwoordigd, nu zijn er reeds vier zeker van een ticket. En misschien komen er daar nog wel wat bij. Zo slecht is het dan toch ook niet?
Voorts verwachten we nog een mooie vertegenwoordiging in het baanwielrennen. Ook het mountainbiken en misschien zelfs bmx zal op Belgische deelname kunnen rekenen.
Het recordaantal Belgische deelnemers zal verder moeten opgeschroefd worden met heel wat atleten die als enige binnen hun sport naar de Spelen trekken. Daarbij denken we aan breaking, gewichtheffen, handboogschieten, moderne vijfkamp, muurklimmen, schieten, skateboard en worstelen.
In het judo moet men erin slagen een handvol judoka te kwalificeren. Triatlon lijkt op weg om met een mixed team aan de start te staan en zo dus ook individueel met minstens vier.
Tennis is momenteel niet de beste sport in ons land, maar mits een goed voorjaar van onze toppers kunnen er ook daar een vijftal naar Parijs.
Drie golfers, twee badmintonners hebben nagenoeg zekerheid. En dan is er nog het roeien waar we toch wel eens hopen op een Spelen met meer dan één boot.
Over 3x3 basket spreken we ons niet uit, want met slechts acht plaatsen wordt het kwalificatietornooi al een halve loterij.
Over 100 dagen gaan we al veel meer duidelijkheid hebben over de omvang van Team Belgium. En kunnen we ook beginnen speculeren over de kansen op succes. In tussentijd hoef je hier niets te missen van alles wat beweegt rond de Spelen in Parijs.
ALPINE SKI: Vlhova toont zich beste slalomster in Kranjska Gora
De reuzenslalom in Kranjska Gora om de wereldbeker voor vrouwen werd gewonnen door Valerie Grenier (Can).
Een dag later toonde Petra Vlhova (Svk) nog maar eens dat ze wellicht de beste slalomster van het pak is. Ze was de snelste na de eerste run en hield dit netjes vast bij de tweede run. Al dient gezegd dat haar grootste concurrente, Mikaela Shiffrin (Usa), uitviel bij de eerste run. Een weinig benijdenswaardige beurt die ook Axelle Mollin te beurt viel.
Adelboden was het schouwspel voor de mannen. Marco Odermatt (Sui) was er de beste op de reuzenslalom. Sam Maes skiede zich opnieuw in de wereldbekerpunten met de 20e plaats op 3"15. Na de eerste run was hij 22e, bij de tweede run liet hij de 20e tijd noteren.
Op de slalom viel Maes uit bij de eerste run. Armand Marchant kon zich met de 32e tijd net niet plaatsen voor de tweede run. Hij gaf 2"41 toe. De eindoverwinning was voor Manuel Feller (Aut).
SNELSCHAATSEN: Derde jaar EK-winst op massastart voor Bart Swings
Bart Swings blijft de koning op de massastart. Op de EK afstanden in Heerenveen pakte hij voor het derde jaar op rij de Europese titel. Swings behield de hele wedstrijd, mede door de steun van landgenoot Indra Médard, de controle over het gebeuren en maakte met afstand de klus af. Médard zelf eindigde op de twaalfde plaats.
Voor Swings en Médard waren de EK niet in de beste zin gestart. Bij de teamachtervolging kwam teamgenoot Jason Suttels ten val, waardoor men de finish niet haalde.
Swings werd vijfde op de 5000m in 6'16"25 en op de 1500m eindigde hij achtste in 1'46"12.
Ook Mathias Vosté kwam een aantal keer in actie en deed het voortreffelijk. Hij eindigde elfde op de 1000m in 1'09"37 en zowel op de 1500m (1'46"65) als de 500m (35"47) legde Vosté beslag op de 13e plaats.
De vrouwen bleven ook niet onopgemerkt. Sandrine Tas opende de dans op de 3000m met de elfde plaats in 4'14"19. Op de 1500m werd ze negende in 2'00"05 en ze sloot haar EK af met een mooie vijfde plaats op de massastart.
Ook Isabelle Van Elst schaatste zich naar enkele ereplaatsen. Waar het op de 500m nog een twaalfde plaats werd (39"11) liet ze op de 1500m de zesde tijd optekenen (1'58"93). Bovendien stond ook de achtste plaats op de 1000m (1'17"67) niet mis.
Youngster Fran Vanhoutte reed zowel op de 500m (39"39) als op de 1000m (1'18"88) een persoonlijk record, goed voor respectievelijk de 17e en 13e plaats. Ze sloot af op de massastart met de achtste plaats.
Alle EK-podia:
500m vrouwen: 1. Femke Kok (Ned)
2. Jutta Leerdam (Ned)
3. Vanessa Herzog (Aut)
1000m vrouwen: 1. Jutta Leerdam (Ned)
2. Antoinette Rijpma-de Jong (Ned)
3. Vanessa Herzog (Aut)
1500m vrouwen: 1. Antoinette Rijpma-de Jong (Ned)
2. Marijke Groenewoud (Ned)
3. Joy Beune (Ned)
3000m vrouwen: 1. Marijke Groenewoud (Ned)
2. Irene Schouten (Ned)
3. Ragne Wiklund (Nor)
massastart vrouwen: 1. Marijke Groenwoud (Ned)
2. Irene Schouten (Ned)
3. Francesca Lollobrigida (Ita)
teamachtervolging vrouwen: 1. Nederland (Joy Beune, Irene Schouten, Marijke Groenewoud)
2. Duitsland (Josephine Schlörb, Josie Hofmann, Lea Sophie Scholz)
Het gaat goed met de Franse vrouwelijke biatleten. Getuige daarvan hun prestaties op de wereldbekermanche in Oberhof.
Justine Braisaz-Bouchet (Fra) was de snelste op de 7,5km sprint. De 10km achtervolging werd gewonnen door Julia Simon (Fra). En daar nog eens bovenop was het Franse vrouwenteam ook nog eens het best op de 4x6km relay met Lou Jeanmonnot (Fra), Justine Braisaz-Bouchet (Fra), Sophie Chauveau (Fra) en Julia Simon (Fra).
Lotte Lie eindigde mooi 22e op de 7,5km op 1'23"10 van Braisaz-Bouchet en na één schietfout. Op de 10km achtervolging maakte ze vier schietfouten en eindigde 26e op 3'25"00 van Simon.
De winst op de 10km bij de mannen was voor Benedikt Doll (Ger). Florent Claude werd beste landgenoot op de 20e plaats op 1'20"10 na twee schietfouten. ThierryLanger had duidelijk een mindere dag en schoot vier keer fout, wat hem uiteindelijk op de 67e plaats deed belanden op 3'01"20. Marek Mackels eindigde 80e op 3'32"60 na twee missers bij het schieten.
Endre Stroemsheim (Nor) zegevierde op de 12,5km achtervolging. Na twee schietfouten legde Florent Claude knap beslag op de 15e plaats op 1'49"70.
Met het Noorse team won Stroemsheim ook de 4x7,5km relay, waarbij verder ook Sturla Holm Laegreid (Nor), Tarjei Boe (Nor) en Johannes Thingnes Boe (Nor) deel uitmaakten van het Noorse kwartet. België deed het behoorlijk met de 14e plaats op 7'57"50 van de Noren. Florent Claude startte uitstekend tussen de toplanden, maar Thierry Langer had zijn weekend niet en verspeelde plaatsen. Marek Mackels en César Beauvais hielden het Belgische team nog uit het vizier van de Noren vooraleer gedubbeld te worden.
CROSS-COUNTRY: Svahn en Valnes pakken lange afstand in Val di Fiemme
De wereldbekerwedstrijd in Val di Fiemme omvatte massastarts. Op de 15km massastart bij de vrouwen haalde Linn Svahn (Swe) het heel nipt uit een omvangrijke kopgroep.
Erik Valnes (Nor) onderstreepte de Noorse hegemonie bij de mannen ook nog eens op de 15km massastart.
RODELEN: Duitsers en Oostenrijkers verdelen de koek in Winterberg
De wereldbekermanche in Winterberg werd gewonnen door Madeleine Egle (Aut) bij de vrouwen. In de dubbels bij de vrouwen ging de overwinning naar Jessica Degenhardt/Cheyenne Rosenthal (Ger).
Winst bij de mannen was er nog maar eens voor Max Langenhan (Ger), zijn tiende wereldbekerwinst in zijn carrière. Juri Gatt/Riccardo Schoepf (Aut) waren de besten in de dubbels bij de mannen.
In Winterberg werd ook gestreden om de wereldbeker in de team relay. Daar trok Duitsland aan het langste eind met Anna Berreiter (Ger), Tobias Wendl/Tobias Arlt (Ger), Max Langenhan (Ger) en Jessica Degenhardt/Cheyenne Rosenthal (Ger).
SCHANSSPRINGEN: Vierschansen voor Kobayashi, Kraft pakt laatste manche
Stefan Kraft (Aut) was de beste op de wereldbekerwedstrijd in Bischofshofen van op de lange schans. Het was Ryoyu Kobayashi (Jpn) die tekende voor de beste eerste sprong, maar na de tweede kon hij de leiding niet vasthouden. Kraft ging erover heen, maar Kobayashi verzekerde zichzelf wel van de eindzege in het Vierschansentornooi.
De finale van de World Tour bij de mannen in Doha werd een Chinese aangelegenheid. Chiqin Wang (Chn) en Zhendong Fang (Chn) stonden er in de finale tegenover elkaar en eerstgenoemde haalde het met een overtuigende 4-0 zege.
SCHANSSPRINGEN: Niemand tipt aan Nika Prevc in Vilach
Dubbele proef op de normale schans om de wereldbeker voor vrouwen in Villach. Dit met een totale dominantie van Nika Prevc (Slo). Ze won niet alleen beide proeven, ze liet ook bij elke sprong het beste resultaat optekenen.
CROSS-COUNTRY: Wereldbeker Davos met diverse winnaars
Linn Svahn (Swe) was de snelste op de sprint voor vrouwen bij de wereldbekermanche in Davos. De achtervolging voor vrouwen was dan weer een kolfje naar de hand van Kerttu Niskanen (Fin).
Snelste op de sprint bij de mannen was Lucas Chavanat (Fra). En best op de achtervolging voor mannen was Harald Oestberg Amundsen (Nor).
SCHANSSPRINGEN: Jan Hoerl neemt afstand van rest bij eerste sprong
Met een fantastische eerste sprong op de wereldbekerwedstrijd in Innsbruck zette Jan Hoerl (Aut) de tegenstand op ruime afstand. Ryoyu Kobayashi (Jpn) kwam nog wel wat dichterbij met de beste tweede sprong, maar Hoerl won afgetekend.
De tweede plek in Innsbruck voor Kobayashi brengt hem wel aan de leiding in het Vierschansentornooi na drie van de vier manches.
Geen rust voor de langlaufers rond de jaarwisseling. In Toblach werd gestreden om de wereldbeker. Bij de vrouwen won Linn Svahn (Swe) de sprint. Op de 10km was de zege voor Kerttu Niskanen (Fin) en de 20km kwam op naam van Astrid Oeyre Slind (Nor).
Lucas Chanavat (Fra) was de snelste op de sprint bij de mannen. De 10km ging naar Perttu Hyvarinen (Fin) en op de 20km heerste Jan Thomas Jenssen (Nor).
SCHANSSPRINGEN: Lanisek pakt de nieuwjaarswinst in Garmisch
Traditioneel wordt er gesprongen in Garmisch-Partenkirchen op nieuwjaarsdag. Winnaar van de tweede manche om het Vierschansentornooi werd Anze Lanisek (Slo). Hij stootte bij de tweede sprong Ryoyu Kobayashi (Jpn) van de leiding. Andreas Wellinger (Ger) blijft na twee manches aan de leiding in de tussenstand van het Vierschansentornooi.
De vrouwen waren aan het werk op de lange schans in Oberstdorf. Eva Pinkelnig (Aut) was er de beste. Haar landgenote Jacqueline Seifriedsberger (Aut) was de beste na de eerste sprong.
biatlon mannen: AUT (4), BEL (4), BUL (4), CAN (4), CZE (5), EST (4), FIN (5), FRA (6), GER (5), ITA (5), LAT (4), LTU (4), NOR (6), POL (4), ROU (4), SLO (5), SUI (5), SWE (6), UKR (5), USA (4).
biatlon vrouwen: AUT (5), BEL (4), BUL (4), CAN (4), CZE (5), EST (4), FIN (5), FRA (6), GER (6), ITA (5), LAT (4), LTU (4), NOR (5), POL (4), SLO (4), SUI (5), SVK (4), SWE (6), UKR (5), USA (4).