Belgisch gewin op de wereldbekerwedstrijd in Mechelen. Wilm Vermeir loodste zich op Iq van het Steentje naar de winst. Nog een resem andere landgenoten kwamen voor eigen volk in actie. Pieter Devos werd vierde op Mom's Toupie de la Roque, Gilles Thomas vijfde op Calleryama. Verder was er nog de twaalfde plaats voor Thibeau Spits met King van Essene. Jos Verlooy (Igor) werd 13e, Niels Bruynseels (Delux van T&L) 14e, Koen Vereecke (Kasanova de la Pomme) 22e, Jérôme Guéry (Cristel) 23e, Olivier Philippaerts (H&M Miro) 26e, Rik Hemeryck (Morfine de Muze) 27e en Nicola Philippaerts (Katanga van het Dingeshof) 28e.
De wereldbekerwedstrijd in Mechelen kende twee Nederlandse winnaars.
Marieke van der Putten (Ned) won de Grand Prix met Torveslettens Titanium RS2. De combinatie behaalde 78,978%.
Larissa Pauluis was de beste landgenoot op de achtste plaats (70,695%) met Flambeau. Domien Michiels en Intermezzo van het Meerdaalhof eindigden elfde met 70,022%. Als 13e eindigden Charlotte Defalque met Botticelli (69,465%), als 14e Jorinde Verwimp met Charmer (67,043%).
Beste op de Grand Prix freestyle werd Dinja van Liere (Ned) met Hermes N.O.P. (85,815%). Pauluis eindigde ditmaal een plaatsje lager als negende (75,500%). Michiels werd elfde (74,370%), Defalque twaalfde (74,205) en Verwimp 14e (73,170%).
Mikaela Shiffrin (Usa) was oppermachtig in Semmering bij de wereldbekerwedstrijden. Ze was de beste in de twee reuzenslaloms en daarbovenop was ze ook nog eens de beste op de slalom.
De mannen kwamen in actie in Bormio. Vincent Kriechmayr (Aut) zegevierde op de afdaling. Een dag later was Marco Odermatt (Sui) de beste op de super G.
Matthias Casse was goed voor brons op de Masters in Jerusalem. Hij won in de klasse tot 81kg van François Gauthier-Drapeau (Can) en Sami Chouchi, waarna hij in de halve finales geklopt werd door Saeid Mollaei (Aze). In de kamp om brons haalde Casse het van Antonio Esposito (Ita).
Voor Sami Chouchi was er dus verlies in dezelfde gewichtsklasse tegen Matthias Casse, nadat hij won van Abylaikhan Zhunbabazar (Kaz) en Tim Gramkow (Ger). Na winst in de herkansing tegen Sotaro Fujiwara (Jpn), verloor Chouchi de kamp om brons van Alpha Oumar Djalo (Fra).
Toma Nikiforov werd vijfde in de klasse tot 100kg na dubieus verlies tegen Peter Paltchik (Isr) in de kamp om brons.
In de -60kg ging Jorre Versraeten er direct uit tegen Turan Bayramov (Aze). Ook Abdul Malik Umayev ging er meteen uit tegen Shakhram Akhadov (Uzb) in de klasse tot 73kg.
Net geen brons voor Gabriella Willems in de klasse tot 70kg bij de vrouwen. Ze verloor haar halve finale van Michaela Polleres (Aut), gevolgd door verlies om eremetaal tegen Saki Niizoe (Jpn).
Ellen Salens verloor in de tweede ronde van de klasse tot 48kg. Charline Van Snick (-52kg) en Mina Libeer (-57kg) gingen er bij de eerste kamp al uit.
ALPINE SKI: Daniel Yule pakt slalom in Madonna di Campiglio
De wereldbekerslalom in Madonna di Campiglio voor mannen werd gewonnen door Daniel Yule (Sui). Sam Maes sloot de eerste run af als 43e op 2"44, ArmandMarchant haalde de finish niet van die eerste run.
De mannen kregen in Alta Badia twee reuzenslaloms voorgeschoteld om de wereldbeker. Lucas Braathen (Nor) was de beste in de eerste. In de tweede was de zege voor Marco Odermatt (Sui).
Waar Sam Maes bij de eerste wedstrijd nog genoegen moest nemen met de 33e plaats in de eerste run op 3"93, werd hij bij de tweede wedstrijd knap elfde op 2"64. Het is zijn beste wereldbekerresultaat ooit. In de tweede run liet Maes zelfs de tweede snelste tijd optekenen.
Francesco Friedrich (Ger) is dan toch te kloppen. Op de wereldbekerwedstrijd in Lake Placid bleef hij zowaar zonder winst. De tweebob bij de mannen werd er gewonnen door Johannes Lochner/Georg Fleischhauer (Ger).
In de vierbob zegevierde Brad Hall (Gbr) met zijn team.
Laura Nolte (Ger) was de snelste in de monobob bij de vrouwen.
Kaillie Humphries/Kaysha Love (Usa) wonnen in de tweebob.
Anze Lanisek (Slo) en Dawid Kubacki (Pol) werden in Engelberg de winnaars van de dubbele wereldbekerconfrontatie. Daarmee zagen we net als vorige week dezelfde winnaars in het wereldbekercircuit.
SNELSCHAATSEN: Winst op mass start in Calgary voor Bart Swings
Olympisch kampioen Bart Swings was op de mass start bij de wereldbekermanche in Calgary de beste van het totale pak. Op de 1500m werd hij elfde in 1'44"26. Swings bleef op de 10000m onder de 13 minuten (12'59"24) en eindigde daarmee knap als vijfde.
Mathias Vosté opende het weekend met de 24e plaats in de B-reeks van de 1500m (1'48"63). Op de 500m finishte hij als 14e in de B-reeks (35"24). Hij mocht voor het eerst dit seizoen aantreden in de A-reeks van de 1000m, maar bleef daarin wel steken op de 20e plaats met 1'08"55.
Isabelle van Elst liet zich alweer opmerken in de sprintnummers bij de vrouwen. Zowel op de 500m als 1000m zette ze het BR nog maar eens scherper. Met 38"61 werd ze negende in de B-reeks van de 500m. De B-reeks van de 1000m sloot ze af als derde in 1'16"05.
Sandrine Tas eindigde pas 20e op de 1500m in 2'03"06, maar wist zich wel te plaatsen voor de finale van de mass start. Daarin werd ze uiteindelijk twaalfde.
Op de wereldbekermanche in Almaty, de tweede in evenveel weken tijd, waren de Belgen opnieuw zeer succesvol. Hanne Desmet behaalde bij de vrouwen zilver op de 1500m. In de finale moest ze enkel Courtney Sarault (Can) voorlaten.
Stijn Desmet kende een absoluut topweekend. Hij greep het zilver op de 1500m na Ji Won Park (Kor) en ook op de 500m was Desmet goed voor brons.
Samen met zus Hanne, Tineke den Dulk en Ward Petré won Stijn Desmet ook zilver op de 2000m mixed relay. Enkel Zuid-Korea was beter. Alexandra Danneel verving den Dulk in de kwartfinale.
Op de 5000m relay voor mannen eindigden de Belgen met Stijn Desmet, Adriaan Dewagtere, Ward Petré en Enzo Proost tweede in de B-finale. Rino Vanhooren nam de kwartfinale voor zich in plaats van Enzo Proost.
Voor Hanne Desmet was er nog een tweede plaats in de B-finale van de 1000m.
Ook op de wereldbekermanche in Annecy bleek Florent Claude opnieuw in goede doen. Op de 10km eindigde hij op de 26e plaats op 1'44"50 van winnaar Johannes Thingnes Boe (Nor). Thierry Langer werd 48e op 2'40"60 en met twee schietfouten, Claude schoot footloos.
De winst op de 12,5km achtervolging ging naar Sturla Holm Laegreid (Nor). Op 1'42"70 en met één schietfout werd Florent Claude 18e. Thierry Langer finishte als 37e op 4'02"90 en met vijf schietfouten.
Johannes Dale (Nor) won de 15km mass start. Nu werd Claude opnieuw mooi 15e op 1'11"10 na twee schietfouten.
Bij de vrouwen was de zege op de 7,5km voor Anna Magnusson (Swe). Lotte Lie werd met één schietfout 34e op 1'19"60.
Op de 10km achtervolging deed Lie het iets beter met de 21e plaats op 3'23"50 en één schietfout van de winnares. Die winnares was Elvira Oeberg (Swe).
Lisa Theresa Hauser (Aut) was de sterkste op de 12,5km mass start.
Op de wereldbekermanche in Davos werd de sprint bij de vrouwen gewonnen door Nadine Faehndrich (Sui). Beste bij de mannen werd Federico Pellegrino (Ita).
Er stond ook nog een 20km op het programma. Deze werd bij de vrouwen gewonnen door Jessie Diggins (Usa). De overwinning bij de mannen was voor Simen Hegstad Krueger (Nor).
ALPINE SKI: Drie verschillende winnaressen in St-Moritz
De vrouwen waren in St-Moritz aan zet voor enkele wereldbekerwedstrijden op de snelle nummers. Er stonden twee afdalingen op het spel en één super G. Elena Curtoni (Ita) won de eerste afdaling. Bij de tweede ging de zege naar Sofia Goggia (Ita).
Mikaela Shiffrin (Usa) pakte de overwinning op de super G.
Cervinia was de thuisbasis voor de snowboardcrossers dit weekend om de wereldbeker. Zowel de mannen als vrouwen streden er twee keer om de punten. Bij de mannen gingen de zeges naar Alessandro Haemmerle (Aut) en Loan Bozzolo (Fra). Zeges bij de vrouwen waren er voor Chloe Trespeuch (Fra) en Charlotte Bankes (Gbr).
In Cortina d'Ampezzo werd gestreden om de wereldbeker op de parallelreuzenslalom. Gloria Kotnik (Slo) was de beste bij de vrouwen. De winst bij de mannen was voor Roland Fischnaller (Ita).
Voor de tricks moest men in Copper Mountain zijn. Daar won Scotty James (Aus) bij de mannen de halfpipe. Queralt Castellet (Esp) zegevierde bij de vrouwen.
De Big Air voor mannen werd gewonnen door Marcus Kleveland (Nor). Geen succes voor de Belgen, Seppe Smits eindigde als 33e, Jules De Sloover werd pas 52e.
Ook voor de Belgische vrouwen verliep de wedstrijd op Big Air minder dan vorige week. Evy Poppe moest deze keer vrede nemen met de 19e plaats, Loranne Smans eindigde een plaatsje verderop als 20e. Mari Fukada (Jpn) was de beste.
Matt Weston (Gbr) was de beste op de wereldbekermanche voor mannen in Lake Placid.
Bij de vrouwen nog steeds geen Kim Meylemans, die verder revalideert van haar zware crash in de voorbereiding op het nieuwe seizoen. De zege ging naar Tina Hermann (Ger).
Vincent Kriechmayr (Aut) en Aleksander Aamodt Kilde (Nor) werden de winnaars van de twee wereldbekerafdalingen voor mannen in Val Gardena. De super G werd er afgelast.
NOORDSE COMBINE: Riiber en Geiger winnen in Ramsau
Twee wedstrijden om de wereldbeker vanop korte schans, gevolgd door 10km langlauf. De eerste werd gewonnen door Jarl Magnus Riiber (Nor). In de tweede was de zege voor Vinzenz Geiger (Ger).
Op het WK in Bogota is Nina Sterckx als zesde geëindigd in de klasse tot 49kg. Ze behaalde een totaal van 193kg. Bij het trekken lukte ze 89kg en had hiermee nog uitzicht op het podium. Het stoten was goed voor 104kg, wat haar uiteindelijk op de zesde plek bracht.
Manon Angonese was de tweede landgenote die in actie kwam op dit WK. Zij werd 27e in de klasse tot 71kg met 204kg, 91kg in het trekken en 113kg in het stoten.
Charlotte Fry (Gbr) won op de wereldbekerwedstrijd in Londen zowel de Grand Prix als de Grand Prix freestyle. Met Glamourdale scoorde ze 84,026 bij de Grand Prix. De combinatie behaalde 90,995% op de Grand Prix freestyle.
Marc-Peter Spahn eindigde met Elias op beide proeven als 13e. De score op de Grand Prix was 68,421%, op de Grand Prix freestyle 73,315%.
Neisser Loyola is op het wereldbekertornooi degen in Vancouver als tiende geëindigd. Hij won met 15-9 van Zijie Wang (Chn) en Valerio Cuomo (Ita), maar verloor dan in de achtste finales van Yonatan Cohen (Isr) met 12-15. De winst was voor Gergely Siklosi (Hun)
In het tornooi met degen voor vrouwen werden Axelle Wasiak en Aube Vandingenen respectievelijk 100e en 158e. Beste bij de vrouwen was Giulia Rizzi (Ita).
Frankrijk zegevierde zowel in het teamtornooi voor mannen als vrouwen.
De vrouwen streden met floret in Belgrado. Alice Volpi (Ita) pakte er de zege. Delphine Groslambert eindigde 105e.
In Tokio waren de mannelijke floretschermers aan zet. Daar won Tommaso Marini (Ita). Mathieu Nijs was er beste landgenoot op de 66e plaats. Stef Van Campenhout eindigde 81e, Stef De Greef 116e.
Ook in teamverband konden de Belgen zich niet doorzetten met de 18e plaats. Er werd verloren van Oostenrijk met 38-45. Usa pakte de winst.
FREESTYLE SKI: Ook in Arosa is Sandra Naeslund de beste
Sandra Naeslund (Swe) blijft bij het seizoensbegin de overwinningen aan elkaar rijgen. Ook in Arosa was ze de beste op de wereldbekerwedstrijd skicross.
De zege bij de mannen ging naar Terence Tchiknavorian (Fra).
Evy Poppe heeft in Edmonton zilver behaald op de wereldbekerwedstrijd Big Air. Ze moest enkel Jasmine Baird (Can) voorlaten. Loranne Smans behaalde de twaalfde plaats.
De zege bij de mannen was voor Valentino Guseli (Aus). Seppe Smits behaalde de 25e plaats, Jules De Sloover de 30e.
ALPINE SKI: Wereldbekerpunten voor Armand Marchant in Val d'Isère
Marco Odermatt (Sui) was de beste op de reuzenslalom om de wereldbeker in Val d'Isère. Sam Maes was 14e na de eerste run op 2"36, maar haalde de finish niet bij de tweede run.
Winst op de slalom was voor Lucas Braathen (Nor). Armand Marchant eindigde op de 18e plaats op 2"32. Marchant liet bij de tweede run de derde tijd optekenen. Sam Maes haalde de finish van de eerste run niet.
De vrouwen kwamen in actie om de wereldbeker in Sestrière. Marta Bassino (Ita) won er de reuzenslalom. Slalomwinst was er voor Wendy Holdener (Sui). Voor KimVanreusel stopte de race bij de eerste run.
SHORTTRACK: Wereldbekerwinst op 1500m voor Hanne Desmet
Hanne Desmet heeft in Almaty als eerste Belgische ooit een wereldbekerproef gewonnen. Ze was er de beste op de 1500m. Ook op de 1000m haalde ze de finale, maar daarin liep ze tegen een penalty aan.
Tineke den Dulk raakte op de 500m tot in de kwartfinales, op de 1500m ging ze eruit in de herkansingen. Alexandra Danneel moest zowel op de 500m als 1000m herkansen.
Stijn Desmet behaalde de tweede plaats op de 1500m bij de mannen. Hij won ook nog de B-finale van de 500m.
Met de nodige meeval stond ook Ward Petré in de finale van de 1500m. Hij finishte als zesde.
Adriaan Dewagtere, Rino Vanhooren, Enzo Proost, Warre Van Damme moesten op al hun nummers vrede nemen met herkansingen. Voor Petré was dit ook het geval op de 500m.
Straffe prestatie van het Belgische team in de mixed relay. Tineke den Dulk, Hanne Desmet, Stijn Desmet en Ward Petré schaatsten naar de derde plaats. In de kwartfinale werd Petré vervangen door Dewagtere.
Het mannenteam sneuvelde op de 5000m relay in de kwartfinales. Daarin werden Stijn Desmet, Adriaan Dewagtere, Ward Petré en Rino Vanhooren pas derde.
SNELSCHAATSEN: Twee Belgische records voor Isabelle van Elst
Isabelle van Elst lukte op de wereldbekermanche in Calgary twee nieuwe BR's. Op de 500m werd ze achtste in de B-reeks in 38"654, bij de 1000m werd ze vierde in de B-reeks in 1'16"196.
Ook Sandrine Tas deed het niet onaardig. In 4'08"232 werd ze tweede in de B-reeks van de 3000m. Op de 1500m eindigde Tas 17e in 1'57"674. Maar vooral met haar zesde plaats op de mass start scoorde ze aardig wat WB-punten.
Bart Swings blijft aardig meedraaien in de subtop van de wereld. Hij werd twaalfde op de 1500m in 1'44"424 en knap zesde op de 5000m in 6'14"107. Als regerend olympisch kampioen op de mass start moest hij daar vrede nemen met de zesde plaats.
Een matige 22e plaats in de B-reeks van de 1500m voor Mathias Vosté in 1'48"574. Doch, zijn 1000m mocht er meer dan zijn. Tweede in de B-reeks in 1'07"988 en promotie naar de A-reeks.
De manche om de World Series in Cape Town bij de mannen werd gewonnen door Samoa. Zij versloegen in de finale Nieuw-Zeeland met 12-7. In de wedstrijd om de derde plek won Usa van Zuid-Afrika met 22-14.
Nieuw-Zeeland won wel bij de vrouwen. Met 31-14 waren ze de betere van Australië in de finale.
Usa was ook hier goed voor de derde plaats na winst tegen Ierland met 20-12.
Johannes Thingnes Boe (Nor) is bij het seizoensbegin sterk op dreef. In Hochfilzen won hij de 10km, de 12,5km achtervolging en de 4x7,5km relay met het Noorse team. Florent Claude maakte een goede beurt met de 17e plaats op de 10km, op 1'41"70 van Boe en zonder schietfout. Op de 12,5km achtervolging eindigde Claude als 19e op 2'35"00 na één schietfout. Thierry Langer werd na drie schietfouten pas 87e op de 10km op 3'58"10.
Bij de vrouwen was de winst op de 7,5km voor Denise Herrmann-Wick (Ger). Lotte Lie behaalde opnieuw een mooie 18e plaats op 58"20, zonder schietfout.
De 10km achtervolging werd gewonnen door Julia Simon (Fra). Hier had Lotte Lie een off-day want ze schoot maar liefst vijf keer fout, ongewoon voor haar. Ze werd op 3'30"60 pas 34e.
Weinig succes voor de Belgen op de Grand Prix finale in Riyadh. Jaouad Achab verloor in de klasse tot 68kg van Ho-Jun Jin (Kor) met 0-2.
Raheleh Asemani verloor in de -57kg bij de vrouwen met 0-2 van Ahreum Lee (Kor). En ook Sarah Chaari kon niet winnen. Zij verloor met 1-2 van Petra Stolbova (Cze) in de klasse tot 67kg.
KUNSTSCHAATSEN: Brons in GP-finale voor Loena Hendrickx
Als enige Europese stond ze in de Grand Prix finale in Turijn en Loena Hendrickx bekroonde dit met de bronzen medaille. Nochtans haalde ze met 196.35 (74.24+122.11) bijlange haar beste score niet. Mai Mihara (Jpn) won met 208.17.
Winst bij de mannen was voor Shoma Uno (Jpn) met 304.46.
Nog meer Japanse zeges met Riku Miura/Ryuichi Kihara (Jpn) die de besten waren in het paarrijden met 214.58.
Piper Gilles/Paul Poirier (Can) wonnen het ijsdansen met 215.64.
JUDO: Japanners halen net geen perfect rapport in Tokio
Op twee gewichtscategorieën na behaalden de Japanners alle overwinningen op de Grand Slam in Tokio.
Abdul Malik Umayev miste net het brons in de -73kg. Hij won van Masayuki Terada (Tha) en Joan-Benjamin Gaba (Fra), waarna hij verloor van Soichi Hashimoto (Jpn). Via winst in de herkansing tegen Alexander Gabler (Ger) mocht Umayev kampen om brons tegen Ken Oyoshi (Jpn), maar die kamp verloor hij dus en zo werd hij vijfde.
In de klasse tot 81kg verloor Sami Chouchi meteen tegen Askerbii Gerbekov (Brn).
Jens Luraas Oftebro (Nor) en Jarl Magnus Riiber (Nor) wonnen elk een wedstrijd op de wereldbekermanche in Lillehammer. Luraas was de beste op de korte schans en 10km langlauf, Riiber deed dit vanop de lange schans en 10km langlauf.
Heel wat competitie in Lillehammer om de wereldbeker, met diverse winnaars.
Bij de mannen won Iver Tildheim Andersen (Nor) de 10km. Zijn landgenoot Johannes Hoesflot Klaebo (Nor) was de beste op de sprint. De zege op de 20km mass start ging naar Paal Golberg (Nor).
Jessie Diggins (Usa) pakte de zege op de 10km bij de vrouwen. Op de sprint ging de zege voor de tweede keer op rij naar Emma Ribom (Swe). Een andere Zweedse, Frida Karlsson (Swe), was goed voor winst op de 20km mass start.
Aleksander Aamodt Kilde (Nor) was in Beaver Creek zowel op de afdaling als super G de snelste op de wereldbekermanche.
In Lake Louise tekende ook Sofia Goggia (Ita) voor dubbele winst bij de vrouwen. Zij was op twee afdalingen de rest te snel af. De super G werd gewonnen door Corinne Suter (Sui).
Kaillie Humphries (Usa) won in Park City de wereldbekerwedstrijd monobob bij de vrouwen.
De zege in de tweebob bij de vrouwen was er voor Kim Kalicki/Leonie Fiebig (Ger).
Francesco Friedrich (Ger) blijft domineren bij de mannen. Hij won opnieuw de tweebob met Thorsten Margis (Ger). Ook in de vierbob was hij met zijn team het snelst.
BIATLON: Dubbele winst voor Thingnes Boe in Kontiolahti
Johannes Thingnes Boe (Nor) was dé figuur bij de openingsmanche van het nieuwe seizoen om de wereldbeker. Boe won zowel de 10km als de 12,5km achtervolging en was ook met het Noorse team de snelste op de 4x7,5km relay bij de mannen.
Martin Ponsiluoma (Swe) was de beste op de 20km.
De Belgische mannen deden het zeker niet onaardig. Florent Claude werd 48e op de 20km op 5'31"30 na vier schietfouten, Thierry Langer pas 84e op 9'23"00 na zes schietfouten.
Op de 10km maakten beide Belgen slechts één schietfout. Voor Langer goed voor de 24e plaats op 1'33"30, Claude eindigde 26e op 1'45"00.
Florent Claude verbeterde zich op de 12,5km achtervolging tot de 14e plaats op 2'34"30 na één schietfout. Thierry Langer schoot dan wel weer zes keer mis, wat hem de 38e plaats opleverde op 3'49"80.
Een eerste top-10 plaats voor Lotte Lie in de wereldbeker. Ze finishte als tiende op de 15km zonder schietfouten en op 2'08"10 van winnares Hanna Oeberg (Swe).
Zweden won de 4x6km relay bij de vrouwen.
De 7,5km werd gewonnen door Lisa Theresa Hauser (Aut). Ook hier schoot Lie foutloos, goed voor de 28e plaats op 1'03"20.
Op de 10km achtervolging zegevierde Julia Simon (Fra). Lotte Lie ging twee keer in de fout bij het schieten en moest op 3'02"20 vrede nemen met de 29e plek.
De manche om de World Series in Dubai werd bij de mannen gewonnen door Zuid-Afrika. In de finale versloeg het Ierland met duidelijke 21-5. Nieuw-Zeeland versloeg in de wedstrijd om de derde plaats Usa met 31-12.
Australië was wederom de beste bij de vrouwen. Het versloeg buurland Nieuw-Zeeland in de finale met 26-19.
Usa haalde het nipt van Frankrijk met 21-19 in de strijd om plaats drie.
In het Australische Torquay wonnen Youssef Krou/Arnaud Gauthier-Rat (Fra) de Pro Tour-manche bij de mannen. In de finale versloegen ze met 2-0 Thomas Hodges/Zachery Schubert (Aus).
Winst bij de vrouwen was er voor Sara Hughes/Kelly Cheng (Usa), die met 2-0 hun landgenotes Betsi Flint/Julia Scoles (Usa) versloegen in de finale.
Het EK in Östersund werd bij de mannen gewonnen door Schotland. In de finale klopte het Zwitserland met 5-4. De wedstrijd om de derde plaats werd gewonnen door Italië, dat de betere was van Zweden met 10-7.
Denemarken pakte de Europese titel bij de vrouwen na ook al finalewinst tegen Zwitserland met 8-4. Schotland versloeg Italië met 9-5 in de strijd om het brons.
Julien Epaillard (Fra) draait een goed wereldbekerseizoen met Caracole de la Roque. Na Lyon pakte de Fransman nu ook de winst in Madrid. Grégory Wathelet eindigde met Clarity op de 20e plaats.
BOBSLEE: Francesco Friedrich stoomt door in nieuw seizoen
Ook in het nieuwe wereldbekerseizoen lijkt Francesco Friedrich (Ger) oppermachtig te gaan worden. In Whistler won hij de tweebob aan de zijde van Alexander Schuller (Ger). In de vierbob was Friedrich ook met zijn maats de snelste.
Binaca Ribi (Can) pakte de winst in de monobob bij de vrouwen. De tweebob kwam op naam van Kim Kalicki/Anabel Galander (Ger).
Op de wereldbekerwedstrijd in Ruka won Jarl Magnus Riiber (Nor) zowel de wedstrijd vanop lange schans, gevolgd door 10km langlauf met individuele start als in mass start.
Julian Schmid (Ger) pakte de winst op lange schans, gevolgd door 5km langlauf.
Perfect rapport voor Johannes Hoesflot Klaebo (Nor) na de wereldbekermanche in Ruka. Hij won zowel de sprint als de 10km en de 20km achtervolging.
Bij de vrouwen won Emma Ribom (Swe) de sprint. Beste op de 10km was haar landgenote Ebba Andersson (Swe). Nog een andere Zweedse, Frida Karlsson (Swe) zegevierde op de 20km achtervolging.
Frederic Wandres (Ger) won met Duke of Britain FRH de wereldbekermanche in Madrid. Zowel op de Grand Prix (77,152%) als op de Grand Prix freestyle (84,830%) was de combinatie de beste.
Jorinde Verwimp eindigde op de Grand Prix met Charmer als tiende (68,457%), op de Grand Prix freestyle als negende (74,450%).
Op de Grand Prix legde Laurence Vanommeslaghe beslag op de twaalfde plaats (66,804%) met Edison.
KUNSTSCHAATSEN: Val kost Loena Hendrickx nieuwe winst
Loena Hendrickx is er net niet in geslaagd in Espoo om een tweede Grand Prix-wedstrijd te winnen dit seizoen. Na de korte kür ging ze aan de leiding met 74.88p, maar na een val in haar vrije kür kreeg ze een score van 129.03p , waardoor ze uiteindelijk 203.91p scoorde, wat net te weinig was om Mai Mihara (Jpn) met haar 204.14p van de winst te houden.
Ilia Malinin (Usa) was de beste bij de mannen met 278.39p. Het paarrijden werd gewonnen door Rebecca Ghilardi/Filippo Ambrosini (Ita) met 189.74p.
In het ijsdansen tot slot waren Piper Gilles/Paul Poirier (Can) met 219.49p de besten.
In Abu Dhabi werd de finalemanche van het WK gehouden.
Bij de mannen zegevierde Leo Bergère (Fra) voor Morgan Pearson (Usa), die op 0'11" strandde. Na een knap loopparcours eindigde Jelle Geens op de derde plaats op 0'20". Noah Servais behaalde de 20e plaats op 2'03".
Olympisch kampioene Flora Duffy (Ber) was de beste bij de vrouwen. Ze haalde het met 1'04" voorsprong op Georgia Taylor-Brown (Gbr). Derde werd Lena Meißner (Ger) op 2'35". Voor Valérie Barthélémy was er een verdienstelijke 13e plaats op 5'10. Jolien Vermeylen eindigde 33e op 7'25"en Claire Michel 38e op 7'53".
TAEKWONDO: Sarah Chaari wereldkampioen in Guadalajara
Op het WK in Guadalajara pakte Sarah Chaari de wereldtitel in de klasse tot 62kg. In deze weliswaar niet-olympische gewichtsklasse begon de amper 18-jarige Chaari met winst tegen Faith Dillon (Usa). Daarna werd topper verslagen in de persoon van Anna-Lena Froemming (Ger). In de kwartfinale ging Lijun Zhou (Chn) voor de bijl. Tegen Aaliyah Powell (Gbr) won Chaari ook haar halve finale om uiteindelijk de maat te nemen van Theopoula Sarvanaki (Gre) in de finale.
Raheleh Asemani raakte tot in de 1/8e finales van de klasse tot 57kg. Ze won van Ashrakat Nabil Seddik (Egy), maar verloor dan van Nada Laaraj (Mar).
Bij de mannen won Badr Achab van Robert Zink (Stp) om dan te verliezen van Zurab Kintsurashvili (Geo) in de klasse tot 74kg.
Broer Jaouad Achab kwam in de klasse tot 63kg één ronde verder. Winst tegen Yassine El Barhoumi (Tun) en Kamran Nuradinov (Kaz) kon hij geen vervolg geven tegen Lovre Brecic (Cro).
ZEILEN: Vijfde plaats op EK ILCA6 voor Emma Plasschaert
Op het EK ILCA6 in Hyères is Emma Plasschaert als vijfde geeindigd. Ze werkte zich dag na dag op in het klassement en ging de slotdag in op de derde plaats. Op die slotdag boette ze nog twee plaatsjes in. De Europese titel ging naar Agata Barwinska (Pol), die het haalde voor Maud Jayet (Sui) en Marit Bouwmeester (Ned). ElineVerstraelen eindigde op de 60e plaats overall, goed voor de 50e plaats op het EK.
Bij de mannen was Pavlos Kontides (Cyp) de beste op het EK ILCA7. Hij bleef aan het eind Michael Beckett (Gbr) en Kaarle Tapper (Fin) voor. William De Smet finishte als 19e overall, wat hem de 15e plaats op het EK opleverde. Wannes Van Laer verging het minder met de 53e plaats overall en de 43e op het EK.
Noorwegen heeft zich bij de vrouwen tot Europees kampioen gekroond. In een tornooi dat werd afgewerkt in Slovenië, Noord-Macedonië en Montenegro haalden de Noorse meiden het van buurland Denemarken in de finale met 27-25. Topspeelster Nora Mörk (Nor) was goed voor acht treffers in de finale.
Met deze eindwinst verzekert Noorwegen zich naast organiserend land Frankrijk van een plaats op de Spelen in Parijs.
ALPINE SKI: Shiffrin begint superieur aan nieuw seizoen
De ontgoocheling van de Winterspelen lijken doorgespoeld bij Mikaela Shiffrin (Usa). Bij de start van het nieuwe wereldbekerseizoen wist ze beide slaloms in Levi te winnen. Kim Vanreusel strandde in de eerste run van beide wedstrijden telkens op 3"45 van Shiffrin. Dat was in de eerste wedstrijd goed voor de 50e plaats en in de tweede voor de 46e.
SNELSCHAATSEN: Twee PR's voor Sandrine Tas in Heerenveen
Sandrine Tas liet een knap weekend optekenen in Heerenveen bij de wereldbekermanche. Ze won de B-reeks van de 1500m in een nieuw PR van 1'58"09. Ook op de 3000m schaatste ze een nieuw PR met 4'12"62. Hiermee werd ze zesde in de B-reeks. Op de mass start wist Tas zich te plaatsen voor de finale, waarin ze uiteindelijk elfde werd.
Een nieuw Belgisch gezicht op de wereldbekerwedstrijden was Isabelle Van Elst. Zij werd twaalfde in de B-reeks van de 1000m (1'18"55) en eindigde als 10e in de B-reeks van de 500m (39"32).
Bart Swings reed ook de finale van de mass start en miste met de vierde plaats net het podium. Op de 5000m werd Swings zesde in 6'14"80. Met 1'44"59 moest hij op de 1500m vrede nemen met de elfde plaats.
Mathias Vosté werd vierde in de B-reeks van de 1000m in 1'09"34. In de B-reeks van de 500m eindigde hij pas op de 20e plaats (35"91). Vosté trad ook nog aan in de B-reeks van de 1500m en werd daarin zevende (1'47"23).
Indra Medard werd uitgeschakeld in de halve finales van de mass start.
In Abu Dhabi werd gestreden om de wereldtitels in de freestyle. Ook voor de olympische discipline park.
Rimu Nakamura (Jpn) was de beste bij de mannen voor Justin Dowell (Usa). Het brons ging naar Anthony Jeanjean (Fra).
De wereldtitel park bij de vrouwen ging naar Hannah Roberts (Usa). Nikita Ducarroz (Sui) pakte de tweede plaats. Plaats drie was voor Iveta Micalycova (Cze).
Heel wat knappe Belgische prestaties in een druk weekend om de diverse wereldbekers.
Neisser Loyola eindigde tiende met de degen in Bern. Hij versloeg onder meer Diego Calderon (Esp) en Gabriele Cimini (Ita). In de 1/8e finales verloor Loyola met 9-15 van Enrico Garozzo (Ita). Nog in Bern werd Marc Housieaux 86e. De andere Belgen vielen ver buiten de top-100. Tibor Andrasfi (Hun) won het tornooi.
In teamverband was de overwinning in Bern voor Frankrijk. De Belgen wonnen van Finland met 45-42, maar verloren dan van Zuid-Korea met 30-45 en eindigden zo pas als 30e.
Bij de wereldbekermanche floretschermen in Bonn was er een mooie 13e plaats voor Stef Van Campenhout. Hij won van Michal Siess (Pol) en Maximilien Chastanet (Fra) om uiteindelijk in de 1/8e finales te verliezen van regerend wereldkampioen Enzo Lefort (Fra) met 11-15.
Mathieu Nijs behaalde de 32e plaats na knappe 15-14 winst tegen Giorgio Avola (Ita). Rafael Savin (Fra) was een ronde later met 10-15 te sterk. Kyosuke Matsuyama (Jpn) was goed voor de winst.
De teamcompetitie werd gewonnen door Usa. Belgie legde beslag op de elfde plaats na winst tegen Argentinië met 45-28, gevolgd door 34-45 verlies in de 1/8e finales tegen Italië. Bij de plaatsingskampen werd gewonnen van Taiwan met 45-17 en verloren van Hongarije met 28-45.
De vrouwen konden in Tallinn met de degen geen potten breken. Solane Beken werd er de beste landgenote op de 104e plaats. Eindwinst was er voor Alberta Santuccio (Ita).
Het Belgische team moest vrede nemen met de 26e plaats na 42-45 verlies tegen Zwitserland. Italië zegevierde in de teamcompetitie.
Voor de sabelschermers was het in Algiers te doen. Bij de vrouwen won Lucia Martin-Portugues (Esp) en Frankrijk de teamcompetitie.
Ook de mannen kwamen er in actie met winst voor Sandro Bazadze (Geo). Zuid-Korea was er het beste team.
SNELSCHAATSEN: Jonge Jordan Stolz meteen op afspraak
In Stavanger werd het nieuwe wereldbekerseizoen op gang geschoten. Bart Swings eindigde er achtste op de 1500m (1'47"306) en zevende op de 5000m (6'27"592). Op de mass start wist hij zich te plaatsen voor de finale na een derde plaats in zijn halve finale. Swings werd in de finale uiteindelijk vijfde.
Mathias Vosté viel tegen op de 1500m met de 20e plaats( 1'51"156). In de B-reeks van de 1000m eindigde hij als 13e (1'10"84).
Bij de vrouwen kwam Sandrine Tas in actie. Ze eindigde achtste in de B-reeks van de 1500m (2'03"070). Voor de finale van de mass start kon ze zich wel plaatsen. Na de vierde plaats in haar halve finale, werd ze in die finale achtste.
De wereldbekermanche in Stuttgart werd gewonnen door Richard Vogel (Ger) en United Touch S. Gudrun Patteet werd met Sea Coast Guinness de beste landgenoot op de 22e plaats. Olivier Philippaerts (Le Blue Diamond van't Ruytershof) eindigde 26e, Wilm Vermeir (Iq van het Steentje) werd 28e en Gilles Thomas (Luna van het Dennehof) 33e.
Thomas Detry is in Sun City 13e geworden met vier onder par. Detry ging de slotdag in als leider, maar maakte op de laatste dag teveel fouten waardoor hij terugzakte. Tommy Fleetwood (Gbr) pakte de winst met elf onder par.
De vrouwen streden in Jeddah, waar Chiara Noja (Ger) de beste was met 13 onder par. Manon De Roey begon matig, maar een goede slotdag leverde haar uiteindelijk twee onder par en de 33e plaats op.
OPENWATERZWEMMEN: Zeges voor Paltrinieri en Gubecka in Eilat
De manche om de World Series in Eilat werd bij de mannen gewonnen door Gregorio Paltrinieri (Ita). Logan Vanhuys eindigde op de 20e plaats op 25"30 van de Italiaan.
Bij de vrouwen was de zege voor Chelsea Gubecka (Aus).
SHORTTRACK: Twee finales en evenveel bestraffingen voor Hanne Desmet
Dankzij de blessure van Stijn Desmet en de financiële malaise bij de federatie kwam Hanne Desmet als enige landgenote in actie tijdens de wereldbekermanche in Salt Lake City.
Zowel op de 1500m als de 1000m behaalde ze de finale. Desmet won haar kwartfinale en halve finale van de 1500m, maar kreeg in de finale een penalty achter haar naam met de zevende plaats als gevolg.
Op de 1000m won Hanne haar reeks en kwartfinale en eindigde ze als derde in de halve finales. Als tijdsnelste mocht ze naar de finale en opnieuw liep ze tegen een penalty aan met de vijfde plaats als eindresultaat.
TRIATLON: Jelle Geens nipt naast podium in Bermuda
Jelle Geens zette in Bermuda een knappe prestatie neer op de wedstrijd om de World Series. Hij finishte als vierde op 0'22" van winnaar Vincent Luis (Fra). Geens zorgde ermee voor dat een groot peloton niet al teveel ruimte gaf aan een negenkoppige groep bij het fietsen. In het lopen maakte hij veel goed, maar moest in de slotfase toch passen om de oversteek naar de kop van de wedstrijd te maken.
De winst bij de vrouwen was voor Flora Duffy (Ber), die daarmee voor eigen volk zegevierde. Valérie Barthélémy eindigde op 9'52" als 32e. Eén plaatsje verder, op 33, finishte Jolien Vermeylen op 10'52".
Anders Mol/Christian Sörum (Nor) waren ook in Cape Town de besten op de Pro Tour-manche. In de finale versloegen ze David Ahman/Jonatan Hellvig (Swe) met 2-0.
De winst bij de vrouwen was voor Talita/Thamela (Bra). Zij waren de beteren met 2-0 in de finalre van Terese Cannon/Sarah Sponcil (Usa).
De Belgische delegatie liet zich in Abu Dhabi bij de Grand Slam opvallen. Twee keer zilver en één keer brons was de oogst na dit tornooi.
Gabriela Willems won in de -70kg van Sarah Mehlau (Ger), Fidan Ogel (Tur) en Lara Cvjetko (Cro). In de halve finale haalde ze het van Elisavet Teltsidou (Ge), die haar recent nog van tornooiwinst hield. Sanne van Dijke (Ned) was in de finale wel de betere van Willems.
Nog bij de vrouwen werd Mina Libeer vijfde in de -57kg. Ze won van Nekoda Smythe-Davis (Gbr) en Izaskun Ballesteros Gonzalez (Esp), maar verloor de halve finale van ervaren rot Telma Monteiro (Por) en de kamp om brons van olympisch kampioene Nora Gjakova (Kos).
In de -78kg werd Sophie Berger meteen uitgeschakeld door Aruna Jangeldina (Kaz).
Bij de mannen moest Matthias Casse in de finale van de -81kg enkel zijn meerdere erkennen in Saeid Mollaei (Aze). Hij raakte tot in die finale met winstkampen op Bolor-Ochir Gereltuya (Mgl), Catalin Marian (Mda) en Giacomo Gamba (Ita).
Brons was er ook nog voor Abdul Malik Umayev in de -73kg. Hij startte met winst op Faye Njie (Gam), gevolgd door hele knappe winst tegen Rustam Orujov (Aze). Diens landgenoot Hidayat Heydarov (Aze) was daarna te sterk. Maar winst in de herkansing tegen Umalt Demirel (Tur) en in de kamp om brons tegen Murodjon Yuldoshev (Uzb) zorgden uiteindelijk voor eremetaal.
Opnieuw een stevige opponent voor Lianne Tan op de HYLO Open in Saarbrücken. Gregoria Mariska Tunjung (Ina) was in de eerste ronde de betere van haar met 15-21, 10-21.
ARTISTIEKE GYMNASTIEK: Nina Derwael behaalt brons aan brug op WK
Op het WK in Liverpool slaagde noch het Belgische vrouwen- als mannenteam erin om de finale te behalen.
Het vrouwenteam met Maellyse Brassart, Nina Derwael, Yléa Tollet, Lisa Vaelen en Jutta Verkest eindigde met een totaalscore van 156.063 op de elfde plaats in de kwalificaties.
De mannen eindigden 16e (237.228) met Luka Van den Keybus, Noah Kuavita, Takumi Onoshima en Maxime Gentges.
Individueel mochten Lisa Vaelen en Maellyse Brassart de allround-finale turnen. Vaelen werd daarin elfde (52.699) en Brassart 15e (51.898). Luka Van den Keybus mocht de finale allround bekampen bij de mannen en legde daarin beslag op de 20e paats (78.264).
Nina Derwael plaatste zich voor de finale aan de brug met ongelijke leggers en behaalde het brons (14.700), Lisa Vaelen kwam nog in actie in de sprongfinale en werd knap zesde (13.733).
De landen die in de teamfinale het podium haalden wisten dit tevens beloond met een ticket voor de Spelen in Parijs.
KUNSTSCHAATSEN: Loena Hendrickx wint Grand Prix in Angers
Loena Hendrickx begint ook het nieuwe seizoen in stijl. In Angers was ze zowaar de beste in de Grand Prix. Ze totaliseerde er 216.34 punten, 72.25 voor de korte kür en 143.59 voor haar vrije kür.
Adam Siao Him Fa (Fra) was de beste bij de mannen met 268.98.
Het paarrijden werd gewonnen door Deanna Stellato-Dudek/Maxime Deschamps (Can) met 185.84.
Charlene Guignard/Marco Fabbri (Ita) wonnen het ijsdansen met 207.95.
Hoewel er bij de federatie geen geld zou zijn om alle toppers richting wereldbeker te sturen, deden enkelen het dan maar met eigen inbreng. En niet zonder succes. Op de eerste wereldbekermanche in Montréal waren de resultaten alvast veelbelovend.
Het knapste resultaat kwam er van de mixed relay. Tineke den Dulk, Hanne Desmet, Stijn Desmet en Ward Petré wonnen hun kwartfinale en halve finale en pakten tot slot uit met een knappe zilveren plak in de finale.
Hanne Desmet voegde daar nog een vijfde plaats aan toe op de 1500m en won de B-finale van de 1000m, goed voor de zesde plaats. Tineke den Dulk wist zich zowel voor de kwartfinale van de 1000m als 500m te plaatsen.
Bij de mannen wist Stijn Desmet zijn kwartfinale van de 1500m te winnen, alsook zijn halve finale. In de finale liep hij tegen een penalty aan en werd zo pas zevende. Desmet raakte bovendien geblesseerd en moest zo zijn kwartfinale van de 1000m laten schieten. Ook in de B-finale van de 5000m relay moest hij zich laten vervangen. Daarin eindigden Adriaan Dewagtere, Ward Petré, Rino Vanhooren en Enzo Proost als derde, goed voor de zevende plaats in de eindstand.
Geen kwartfinales voor Vanhooren, Dewagtere en Petré op de 1000m en 500m. En ook Proost en Warre Van Damme slaagden daar niet in op 1500m en 1000m.
De wereldbekerwedstrijd in Lyon werd gewonnen door Julien Epaillard (Fra) op Caracole de la Roque. Beste landgenoot in Frankrijk met vier strafpunten werd JérômeGuéry op Quel Homme de Hus. Grégory Wathelet eindigde als 29e met acht strafpunten op Clarity.
In Sdot Yam kroonden Luise Wanser/Philipp Autenrieth (Ger) zich tot wereldkampioenen in de 470-klasse. Het zilver was voor Jordi Xammar Hernandez/Nora Brugman Cabot (Esp), het brons voor Camille Lecointre/Jeremie Mion (Fra).
Zowel de Grand Prix als de Grand Prix freestyle op de wereldbekerwedstrijd in Lyon werd gewonnen door Jessica von Bredow-Werndl (Ger) op TSF Dalera BB. In de Grand Prix scoorde de combinatie 81,739%, in de GP freestyle 90,140%. Van Belgische zijde was er in beide wedstrijden een mooie achtste plaats voor LaurenceVanommeslaghe op Edison. De score in de GP was 72,043%, in de GP freestyle 75,325%.
Het WK luchtgeweer en pistoolschieten in Cairo leverde een hele boel plaatsen op voor de Spelen in Parijs. Van Belgische kant was er enkel optreden van de vrouwen bij de 10m luchtgeweer. Jessie Kaps eindigde daar op een verre 84e plaats, Anneke Verheyden werd 102e en Emma Vandevyvere 112e.
Kaps kwam nog in actie op de 50m luchtgeweer vanop 3 posities, maar raakte daarin niet door de voorronde richting kwalificatie.
De traditionele opener van het seizoen in Soelden werd in de war gestuurd door de weersomstandigheden. Enkel de mannen mochten hun reuzenslalom lopen met Marco Odermatt (Sui) als winnaar.
De Belgen konden geen podiumplaats versieren op de Grand Prix in Manchester, maar kampten niet onaardig tegen enkele wereldtoppers.
Raheleh Asemani won van Fani Tzeli (Gre) in de klasse tot 57kg, maar verloor dan van thuiskampster en olympisch kampioene van Londen en Rio, Jade Jones (Gbr).
Kwartfinale voor de beloftevolle Sarah Chaari in de klasse tot 67kg na winstkampen tegen Vanessa Koernol (Ger) en Min-Ju Kwak (Kor). In de kwartfinale verloor ze van Aleksandra Perisic (Srb), Europees kampioene U21.
Geen succes voor Jaouad Achab in de -68kg, die verloor van Kang-Eun Seo (Kor).
In de -80kg won Badr Achab zijn eerste kamp van Muhammedemin Yildiz (Tur), maar verloor dan van Seif Eissa (Egy), Afrikaans kampioen en brons op de Spelen van Tokio.
Gabriella Willems heeft het zilver behaald op de Grand Slam in Abu Dhabi in de klasse tot 70kg. Willems, die vorig seizoen in mist zag opgaan door een zware blessure, knokt zich hiermee verder een weg terug. Ze opende met winst tegen Fai Alsalbud (Ksa), maar schakelde daarna ook nog enkele Europese toppers uit met Anka Pogacnik ((Slo), Maya Goshen (Isr) en Martina Esposito (Ita). In een passieve finale verloor ze na een derde bestraffing in de golden score van Elisavet Teltsidou (Gre).
De andere landgenoten in Abu Dhabi kwamen niet verder dan twee kampen. Jorre Verstraeten werd in de -60kg uitgeschakeld door Dilshot Khalmatov (Uzb), nadat hij eerder won van Xin Fu (Chn). Ook Sami Chouchi kon eerst nog winnen in de -81kg tegen Maarten De Ridder (Nzl), maar moest dan zijn meerdere erkennen in José Maria Mendiola Izquieta (Esp). Karel Foubert ging er in de -90kg zelfs meteen uit tegen Komronshokh Ustopiriyon (Tjk).
Bij de vrouwen kon Sophie Berger niet verrassen tegen Nathalie Powell (Gbr) in de -78kg. Haar eerste kamp, tegen Alanoud Alsanea (Ksa), wist ze wel af te sluiten met winst.
BADMINTON: Snelle uitschakeling in Odense voor Lianne Tan
Lianne Tan werd in de eerste ronde van de Denmark Open in Odense uitgeschakeld. Ze verloor van Nozomi Okuhara (Jpn), ex-wereldkampioene en nummer één van de wereld, met 17-21 en 10-21.
MUURKLIMMEN: Belgen sluiten seizoen af met halve finales
In Morioka werd het wereldbekerseizoen afgesloten met een gecombineerde boulder en lead wedstrijd, één van de twee formats die in Parijs aan bod zullen komen.
Tomoa Narasaki (Jpn) was de beste bij de mannen. Nicolas Collin en Hannes Van Duysen raakten beiden tot in de halve finales en eindigden respectievelijk 17e en 19e.
De winst bij de vrouwen was voor Ai Mori (Jpn). Chloe Caulier sloot de halve finales af op de 13e plek.
De wereldbkermanche Big Air in Chur werd bij de mannen gewonnen door Takeru Otsuka (Jpn).
Beste bij de vrouwen was er Reira Iwabuchi (Jpn). Evy Poppe kwam met de elfde plaats (56.50) in de kwalificaties dicht in de buurt van een finaleplaats. Daarvoor kwam ze vier punten tekort.
ZEILEN: Koerdel en Maggetti wereldkampioenen in IQ Foil
In Brest mochten de windsurfers het water op voor het WK IQ Foil.
Bij de mannen was de titel voor Sebastian Koerdel (Ger). Hij haalde het voor de Nederlanders Luuc Opzeeland (Ned) en Huig Jan Tak (Ned). Thomas Broucke eindigde op de 39e plaats.
De wereldtitel bij de vrouwen ging naar Marta Maggetti (Ita). Daniela Peleg (Isr) en Mayra Morris (Isr) eindigden op de plaatsen twee en drie.
Het WK voor mixed teams in Aberdeen werd gewonnen door Canada. In de finale versloeg het Canadese team Schotland met 7-4. De wedstrijd om de derde plaats werd gewonnen door Zwitserland. Het versloeg Zweden met 6-4.
Op het WK Ilca 6, de vroegere Laser Radial-klasse, zeilde Emma Plasschaert naar de bronzen medaille. Het goud in Kemah was voor Anne-Marie Rindom (Den), tweede werd Maud Jayet (Sui). Plasschaert opende het WK met regatta-winst en wist zich steeds bovenin te handhaven ondanks ook een aantal mindere regatta's. Eline Verstraelen eindigde op de 36e plaats.
BAANWIELRENNEN: Lotte Kopecky en Shari Bossuyt pakken wereldtitel ploegkoers
In Saint-Quentin-en-Yvelines, nabij Parijs, hebben Lotte Kopecky en Shari Bossuyt de wereldtitel op de madison bij de vrouwen veroverd. Kopecky werd ook nog wereldkampioen op de niet-olympische afvalling.
Bij de mannen was er de derde plaats in de madison voor Fabio Van Den Bossche en Lindsay De Vylder. Ook Van Den Bossche wist nog een tweede bronzen medaille te veroveren op dit WK, in de niet-olympische puntenkoers.
Het Belgische achtervolgingsteam bij de mannen werd achtste. Tuur Dens, Thibaut Bernard, Gianluca Pollefliet en Noah Vandenbranden zetten een BR neer in de kwalificaties met 3'52"480.
Jules Hesters eindigde als elfde in het omnium.
Geen ereplaatsen voor Nicky Degrendele. Op de sprint liet ze de 23e tijd optekenen (10"975) en werd ze daarna uitgeschakeld in de 1/16e finales door Olena Starikova (Ukr). Degrendele werd 19e op de keirin na de derde plaats in haar reeks en eveneens de 3e plek in haar herkansing.
Lotte Kopecky voegde aan haar succesvol WK nog een zesde plaats toe in het omnium.
De WK-podia:
teamachtervolging mannen: 1. Groot-Brittannië
2. Italie
3. Denemarken
teamsprint mannen: 1. Australië
2. Nederland
3. Groot-Brittannië
sprint mannen: 1. Harrie Lavreysen (Ned)
2. Matthew Richardson (Aus)
3. Matthew Glaetzer (Aus)
keirin mannen: 1. Harrie Lavreysen (Ned)
2. Jeffrey Hoogland (Ned)
3. Kevin Santiago Quintero Chavarro (Col)
omnium mannen: 1. Ethan Hayter (Gbr)
2. Benjamin Thomas (Fra)
3. Aaron Gate (Nzl)
madison mannen: 1. Donavan Grondin/Benjamin Thomas (Fra)
2. Ethan Hayter/Oliver Wood (Gbr)
3. Fabio Van Den Bossche/Lindsay De Vylder (Bel)
teamachtervolging vrouwen: 1. Italië
2. Groot-Brittannië
3. Frankrijk
teamsprint vrouwen: 1. Duitsland
2. China
3. Groot-Brittannië
sprint vrouwen: 1. Mathilde Gros (Fra)
2. Lea Sophie Friedrich (Ger)
3. Emma Hinze (Ger)
keirin vrouwen: 1. Lea Sophie Friedrich (Ger)
2. Mina Sato (Jpn)
3. Steffie van der Peet (Ned)
omnium vrouwen: 1. Jennifer Valente (Usa)
2. Maike van der Duin (Ned)
3. Maria Martins (Por)
madison vrouwen: 1. Shari Bossuyt/Lotte Kopecky (Bel)
ZEILEN: Vodisek en Moroz wereldkampioen kiteboarding
Het WK kiteboarding in Cagliari werd bij de mannen gewonnen door Toni Vodisek (Slo). Hij haalde het voor Maximilian Maeder (Sgp) en Axel Mazella (Fra). DaanBaute eindigde op de 67e plaats.
Bij de vrouwen ging de wereldtitel naar Daniela Moroz (Usa). Zij was de betere van Lauriane Nolot (Fra) en Ellie Aldridge (Gbr).
GOLF: De Roey kan sterke start niet vasthouden in New York
Manon De Roey is 28e geworden op het tornooi in New York. Ze bleef na drie dagen één boven par. De overwinning was voor Lexi Thompson (Usa), die won met elf onder par.
De Roey was nochtans goed begonnen en ging na de eerste dag aan de leiding met vier onder par. Op de tweede dag scoorde ze vier boven par om de slotdag af te sluiten met één boven par.
TRIATLON: Ereplaats voor Noah Servais in Tongyeong
De wereldbekerwedstrijd in Tongyeong werd bij de mannen gewonnen door Matthew McElroy (Usa). Noah Servais behaalde de 15e plaats op 1'23". Op 3'12" finishte Erwin Vanderplancke als 34e.
Audrey Merle (Fra) was er de beste bij de vrouwen.
Op het WK voor vrouwen in Polen en Nederland is Servië erin geslaagd de wereldtitel te verlengen. Servië versloeg in de finale Brazilië met 3-0 (26-24, 25-22, 25-17). De wedstrijd om het brons werd gewonnen door Italië, dat met 3-0 (25-20, 25-15, 27-25) de betere bleef van Usa.
België raakte tot in de tweede ronde, maar een kwartfinale zat er net niet in. Het begon het tornooi met winst tegen Puerto Rico, 3-0 (25-15, 27-25, 25-15) en nam daarna met dezelfde 3-0 (25-15, 25-14, 25-11) de maat van Kenia. Italië bleek nadien een maatje te sterk met 1-3 (25-21, 28-30, 27-29, 9-25). Maar de nodige stuntzege om de eerste ronde te overleven kwam er tegen Nederland met 3-1 (25-16, 25-23, 24-26, 27-25). De slotmatch van de eerste ronde tegen Kameroen werd opnieuw vlot gewonnen met 3-0 (25-8, 25-19, 25-14).
In de tweede ronde verloren de Belgische meiden van Japan met 1-3 (25-21,20-25, 16-25, 22-25). Daarna werd gewonnen van Argentinië met 3-0 (25-16, 25-23, 25-23). Tegen wereldtopper Brazilië kon men en set pakken, maar werd toch verloren met 1-3 (28-26, 17-25, 11-25, 16-25). Ook China bleek een maat te groot met 0-3 (18-25,18-25, 25-27).
Britt Herbots ontpopte zich tot dé figuur bij het Belgische team. Op één wedstrijd na was ze telkens de topscorer bij België. Enkel tegen Kameroen was die eer weggelegd voor Marlies Janssens.
JUDO: Matthias Casse behaalt zilver op WK in Tashkent
Geen vernieuwing van de wereldtitel voor Matthias Casse in de klasse tot 81kg op het WK in Tashkent. In de finale verloor onze landgenoot van Tato Grigalashvili (Geo). Eerder haalde Casse vlot de finale door winstkampen tegen Lachlan Moorhead (Gbr), Asad Masabirov (Kgz), Shamil Borchashvili (Aut) en Sotaro Fujiwara (Jpn).
Voor Sami Chouchi zat het er in dezelfde gewichtsklasse na twee kampen op. Hij werd uitgeschakeld door Takanori Nagase (Jpn).
Toma Nikiforov greep nipt naast een medaille in de -100kg. Hij zette Dzhafar Kostoev (Uae) en Zsombor Veg (Hun) opzij, maar verloor de beslissende poulekamp van Michael Korrel (Ned). In de herkansing won Nikiforov van Shady Elnahas (Can), maar de kamp om brons werd verloren van Zelym Kotsoiev (Aze).
Abdul Malik Umayev ging eruit bij zijn tweede kamp in de -73kg. Hidayat Heydarov (Aze) was te sterk.
Ook Jorre Verstraeten kwam maar twee kampen ver in de -60kg. Na winst tegen Marcus Auer (Aut) werd hij uit het tornooi geknikkerd door Angelo Pantano (Ita).
In de -48kg bij de vrouwen botste Ellen Salens op de sterke Shirine Boukli (Fra) in de tweede ronde.
Mina Libeer was vrij in de eerste ronde van de -57kg, won dan van Tihea Topolovec (Cro), maar ging eruit met waza-ari tegen Mimi Huh (Kor).
Het moet al een overwinning op zich geweest zijn voor Gabriella Willems om reeds opnieuw op het WK te staan in de klasse tot 70kg. Na winst tegen Maria Perez (Cub) was de tweede ronde tegen Martina Esposito (Ita) ook haar eindstation.
Sophie Berger ging er meteen uit in de -78kg tegen Giorgia Stangherlin (Ita).
In Osijek verdeelden de kleiduifschutters de wereldtitels. Belgen kwamen enkel in actie op het onderdeel trap.
Bij de vrouwen eindigde Elise Pecheur als 74e. Ook de mannen gooiden geen grote ogen. Onofre Notebaert legde beslag op de 61e plek, Yannick Peeters werd 82e en Jean-Marc Tilmant 123e.
WIELRENNEN: Ashleigh Moolman zegeviert in Romandië
De driedaagse Ronde van Romandië voor vrouwen werd gewonnen door Ashleigh Moolman (Rsa). Onder meer met een etappezege legde ze de basis voor de eindoverwinning. Julie Van De Velde werd 17e op 8'21". Arlenis Sierra (Cub) en Marta Lach (Pol) tekenden voor de andere ritwinsten.
EVENTING: Britten winnen finale Nations Cup in Boekelo
In Boekelo behaalde Groot-Brittannië de zege in de finale van de Nations Cup. België ging volledig de mist in. Geen enkele combinatie wist de wedstrijd te beëindigen en zo viel de Belgen de tiende en laatste plaats te beurt. Het viertal dat werd ingezet door de Belgische selectieheer was Lara de Liedekerke-Meier (Hermione d'Arville), Jarno Verwimp (Kyba van de Jomaheide), Tine Magnus (Champagne Pia Z) en Manon Minner (Cool Dancer).
Individueel was de winst voor Tim Price (Nzl) en Happy Boy. Virginie Caulier eindigde 33e met Hobama de la Baille Rouge. Maarten Boon werd 34e met Gravin van Cantos. Met Hooney d'Arville behaalde Lara de Liedekerke-Meier de 49e plaats. Tot slot was er nog de 51e plaats voor Wouter De Cleene en Quintera.
Geen maat op China bij de WK voor landenteams in Chengdu.
Bij de mannen won China de finale van Duitsland met 3-0. Japan en Zuid-Korea pakten de derde plaats.
België met Martin Allegro, Cédric Nuytinck en Adrien Rassenfosse behaalden in hun poule knappe zeges tegen Taiwan (3-1) en Singapore (3-0). Tegen Kroatië werd verloren met 1-3. De Belgen botsten in de achtste finales op Zweden, dat met 0-3 te sterk bleek.
Ook bij de vrouwen won China. Het was met 3-0 te sterk voor Japan in de finale. Duitsland en Taiwan behaalden het brons.
Tadej Pogacar (Slo) heeft opnieuw de winst gepakt in de Ronde van Lombardije. Op 1'58" werd Ilan Van Wilder in een groepje de beste landgenoot op de 13e plaats. Mauri Vansevenant eindigde 20e op 2'14".
De World Series-manche in Cagliari werd gewonnen bij de mannen door Alex Yee (Gbr). Jelle Geens eindigde op de 33e plaats op 3'02". Arnaud Mengal gaf 6'09" toe op de 41e plaats.
Bij de vrouwen won Georgia Taylor-Brown (Gbr). Valérie Barthélémy lukte de 18e plaats op 3'19". Voor Jolien Vermeylen werd het de 35e plaats op 6'58".
Voor een tweede weekend op rij werd in Bogota gestreden om de wereldbeker racing. Opnieuw stonden twee manches op het programma.
Bij de mannen won Joris Daudet (Fra) beide manches. Ruben Gommers werd één keer verdienstelijk 15e. In diezelfde manche legde Mathijn Bogaert beslag op de 28e plaats. Het verging de Belgen een stuk minder in de tweede manche met de 43e plaats voor Bogaert en de 49e voor Gommers.
Laura Smulders (Ned) en Mariana Pajon (Col) waren de winnaressen bij de vrouwen. Elke Vanhoof nam slechts aan de eerste wedstrijd deel en werd daarin 18e.
De manche om de Pro Tour in Parijs werd gewonnen door Anders Mol/Christian Sörum (Nor) bij de mannen. Zij wonnen de finale met 2-0 van Robert Meeuwsen/Alexander Brouwer (Ned). In de match om de derde plaats versloegen Paolo Nicolai/Samuele Cottafava (Ita) met 2-0 Marcus Grimalt/Esteban Grimalt (Chi).
Bij de vrouwen was de overwinning voor Raïsa Schoon/Katja Stam (Ned). Zij waren met 2-0 de beteren van Anastasija Samoilova/Tina Graudina (Lat) in de finale. Het duel om de derde plek werd gewonnen door Duda/Ana Patricia (Bra) met 2-1 tegen Kelly Cheng/Besti Flint (Usa).
JUMPING: België wint finale Nations Cup en mag naar Parijs
Het Belgische team was in Barcelona de beste in de finale van de Nations Cup. Aan deze overwinning is een ticket gekoppeld voor deelname aan de Spelen in Parijs.
Na de eerste ronde stond België derde met vijf strafpunten. Daarvoor zorgden Koen Vereecke (Kasanova de la Pomme), Olivier Philippaerts (Le Blue Diamond van't Ruytershof), Gilles Thomas (Calleryama) en Jérôme Guéry (Quel Homme de Hus).
In de tweede ronde waarin Philippaerts werd vervangen door Grégory Wathelet (Iron Man van de Padenborre) bleven de Belgen met drie foutloos, wat hen winst opleverde.
Usa kroonde zich tot wereldkampioen bij de vrouwen in het Australische Sydney. In de finale waren ze duidelijk de betere van China met 83-61. De wedstrijd om de derde plaats werd gewonnen door thuisland Australië, dat Canada versloeg met 95-65.
België eindigde op de vijfde plaats nadat het in de kwartfinales verloor van Australië met 69-86. Bij afwezigheid van Emma Meesseman, die in de poulewedstrijden uitviel met een blessure, werd in deze wedstrijd Julie Allemand (15) topscorer.
Er werd in de poulewedstrijden gestart met verlies tegen Usa (72-87). Julie Vanloo was goed voor 13 punten.
Daarna wonnen de Cats drie wedstrijden op rij. Tegen Zuid-Korea werd het 84-61 met 17 punten voor Hind Ben Abdelkader. Vervolgens volgde niet de beste wedstrijd tegen Puerto Rico, maar toch afgesloten met 68-65 winst en Kyara Linskens (24) als enige op niveau. Hind Ben Abdelkader was goed voor 18 punten tegen Bosnië (85-55). Tegen een sterk China werd verloren met 55-81, ook nu wist Linskens 14 punten te scoren.
Twee manches om de wereldbeker in Bogota. Daarbij ging de winst bij de vrouwen naar Bethany Shriever (Gbr) en Laura Smulders (Ned). Elke Vanhoof eindigde op de 14e en 17e plaats.
Bij de mannen was de overwinning voor Niek Kimmann (Ned) in de eerste wedstrijd. De tweede werd gewonnen door Cameron Wood (Usa). Voor Mathijn Bogaert was er een hele verdienstelijke twaalfde plek in de eerste wedstrijd, Ruben Gommers werd daarin 32e. Het verging onze landgenoten een pak minder in de tweede wedstrijd met de 55e plaats voor Gommers en de 56e voor Bogaert.
Twee Belgische boten op het WK in Racice. De lichte dubbeltwee bij de mannen met Marlon Colpaert en Niels Van Zandweghe werd vierde in hun reeks, tweede in hun kwartfinale en vijfde in hun halve finale. Dat bracht hen uiteindelijk in de B-finale, die ze als zesde beëindigden.
Ruben Claeys, Ward Lemmelijn, Gaston Mercier en Tim Brys roeiden hun dubbelvier naar de vijfde plaats in hun reeks en na de vierde plek in de herkansingen moesten ze vrede nemen met de C-finale. Deze sloten ze winnend af, wat hoop geeft voor de toekomst.
Alle WK-podia:
skiff mannen: 1. Oliver Zeidler (Ger)
2. Melvin Twellaar (Ned)
3. Graeme Thomas (Gbr)
twee zonder mannen: 1. Marius Cozmiuc/Sergiu Bejan (Rou)
WIELRENNEN: Remco Evenepoel op indrukwekkende manier wereldkampioen
Remco Evenepoel is in Wollongong op een indrukwekkende manier wereldkampioen geworden. Op 70km van het einde maakte Evenepoel deel uit van een grote groep die naar de omvangrijke groep leiders toe reed. Evenepoel was bij het samensmelten heel gretig en op dik 35km van de finish kwam hij alleen voorop te zitten met Andrey Lutsenko (Ukr). Lang duurde het niet vooraleer de 22-jarige jongeling uit Schepdaal aan een solo-avontuur begon. Met een voorsprong van 2'21" mocht hij ruimschoots genieten van een eerste wereldtitel bij de elite. Achter hem liep alles nog samen tot een ruime groep, waarvan Christophe Laporte (Fra) de sprint won voor Michael Matthews (Aus). Wout van Aert eindigde op de vierde plaats.
Verder finishte Quinten Hermans als 34e op 2'34". In een groepje op 3'01" eindigde Nathan Van Hooydonck op de 43e plaats, Jasper Stuyven als 47e en Yves Lampaert op de 48e plek. Stan Dewulf liep binnen als 98e op 11'28". Een berenwerk verzettende Pieter Serry staakte een ronde voor het einde de strijd.
Bij de vrouwen lukte een vijftal tot twee keer toe op de klim om zich los te maken. Maar evenveel keer werden ze door een groepje terug gehaald. In de slotkilometer verraste Annemiek van Vleuten (Ned) iedereen met een ultieme uitval naar de wereldtitel. Opvallend dat ze dit deed met een gebroken elleboog. Achter haar sprintte Lotte Kopecky naar de tweede plaats en het zilver. Silvia Persico (Ita) werd derde.
Justine Ghekiere zag een knappe wedstrijd afgerond met de 19e plaats op 0'13". Julie De Wilde finishte als 34e op 4'57". Na deel te hebben uitgemaakt van de vlucht van de dag, behaalde Julie Van De Velde de 43e plaats op 5'01".
Jesse Vandenbulcke en Valerie Demey staakten vroegtijdig de strijd.
De wereldtitel in de individuele tijdrit ging bij de mannen verrassend naar Tobias Foss (Nor). Hij was 0'03" sneller dan Stefan Küng (Sui) en 0'09" dan Remco Evenepoel. Yves Lampaert legde beslag op de negende plaats op 1'09".
Bij de vrouwen verlengde Ellen van Dijk haar wereldtitel in het tijdrijden. Ze deed 0'12" beter dan Grace Brown (Aus) en was 0'41" sneller dan Marlen Reusser (Sui). Lotte Kopecky behaalde de negende plaats op 1'50" en Julie Van De Velde werd 22e op 3'41".
ARTISTIEKE GYMNASTIEK: Knap brons voor Lisa Vaelen in Parijs
Enkele landgenoten tekenden present in een goed bezette Challenge Cup in Parijs.
Lisa Vaelen tekende voor de beste prestatie met brons aan de brug met ongelijke leggers (14.100). Ook op sprong haalde Vaelen de finale en werd daarin vierde (13.600).
Maellyse Brassart werd 26e aan de brug (11.050) en 33e op de balk (10.650).
Ook Noemie Louon trad aan in Parijs. Zij eindigde 16e op de balk (11.750) en 25e op vloer (10.850).
Bij de mannen kwamen Takumi Onoshima en Maxime Gentges in actie voor ons land.
Onoshima werd 16e op vloer (13.450), 38e aan het paard met bogen (11.800), 21e aan de brug (12.850) en 35e aan de rekstok (11.750).
Voor Maxime Gentges werd het de 17e plaats aan het paard met bogen (13.200) en de 27e aan de rekstok (12.600).
Het EK bij de mannen werd met Tsjechië, Georgië, Italië en Duitsland gehouden in vier landen. Uiteindelijk waren het Spanje en Frankrijk die de finale speelden. De Spanjaarden trokken het laken naar zich toe met 88-76 winst.
In de wedstrijd om de derde plaats haalde Duitsland het van Polen met 82-69.
België raakte tot in de achtste finales. Het won in en tegen Georgië zijn openingspartij met 79-76. Jean-Marc Mwema en Jonathan Tabu waren beide goed voor 14 punten.
Tegen Montenegro werd dan weer verloren met 76-70, hoewel Retin Obasohan daar tekende voor 25 punten.
Met een heuse stunt van 83-73 tegen Spanje zetten de Belgen hun ambities om door te stoten kracht bij, onder meer met 20 punten van Emmanuel Lecomte.
Turkije was dan weer te sterk met 63-78. Topscorer voor de Belgen in die wedstrijd was Haris Bratanovic met 15 punten.
In de beslissende poulewedstrijd wonnen de Belgen, nog maar eens met 25 punten van Retin Obasohan, van Bulgarije met 89-80.
Het sterke Slovenië werd de tegenstander in de achtste finales. Ondanks fel verweer verloor België logischerwijs met 88-72. Lecomte scoorde 16 punten.
Anais Eudes heeft op het EK in Szekesfehervar net de finale gemist bij de vrouwen. In haar kwalificatieronde eindigde Eudes vijfde en met de tiende plaats in haar halve finale kwam ze één plaats tekort om in de finale te staan.
De Europese titel bij de vrouwen ging naar Charlie Follett (Gbr). Zij won voor haar landgenote Joanna Muir (Gbr). Als derde eindigde Michelle Gulyas (Hun).
Hongaars succes bij de mannen met Richard Bereczki (Hun) en Balaszs Szep (Hun) als eerste en tweede. Maksym Ahamshev (Ukr) mocht als derde mee het podium op.
EVENTING: Belgen grijpen net naast olympisch ticket op WK
Het Belgische team kon op het WK in Pratoni del Vivaro net geen ticket versieren voor de Olympische Spelen in Parijs. De beste zeven teams verzekerden zich van een plaats op de Spelen, België eindigde op de achtste plaats. Voor België traden Jarno Verwimp, Senne Vervaecke, Lara de Liedekerke-Meier en Karin Donckers aan in de landencompetitie.
Duitsland pakte de wereldtitel voor Usa en Nieuw-Zeeland. Ook Groot-Brittannië, Ierland, Zweden en Zwitserland grepen een ticket voor Parijs.
Individueel ging de wereldtitel naar Yasmin Ingham (Gbr) met Banzai du Loir. Het zilver was voor Julia Krajewski (Ger) op Amande de B'Néville. Brons was er voor Tim Price (Nzl) op Falco.
De beste Belgische prestatie kwam op naam van Karin Donckers met Fletcha van't Verahof op de 26e plaats (46,2p). Jarno Verwimp eindigde met Mahalia op de 28e plaats (46,4p). Op de 36e plaats (59,0p) vonden we Senne Vervaecke en Google van Alsingen terug. Lara de Liedekerke-Meier moest met Hermione d' Aville de strijd staken bij de cross-country. Ook Maarten Boon en Gravin van Cantos, die enkel individueel meededen, moesten de wedstrijd vroegtijdig verlaten.
Het EK in de 470 mixed klasse in Arcas werd gewonnen door Anton Dahlberg/Lovisa Karlsson (Swe). Zij haalden het voor Jordi Xammar/Nora Brugman (Esp). Derde werden Giacomo Ferrari/Bianca Caruso (Ita).
RITMISCHE GYMNASTIEK: Wereldtitel voor Sofia Raffaeli
Sofia Raffaeli (Ita) werd in Sofia individueel wereldkampioen. Ze haalde het in de allround-competitie voor Darja Varfolomeev (Ger) en Stiliana Nikolova (Bul). AlessiaVerstappen eindigde op de 58e plaats met een score van 72.950.
De wereldtitel voor groepen ging naar Bulgarije. Israël was goed voor zilver, Spanje kaapte het brons weg.
Tadej Pogacar (Slo) was de beste in de GP Montréal. In het sprintje bergop klopte hij Wout Van Aert. Sep Vanmarcke eindigde op de 15e plaats op 0'35". Nog in de groep van Vanmarcke finishten Greg Van Avermaet op de 16e plaats en Sylvain Moniquet op de 26e.
De finale op de US Open bij de mannen was een treffen tussen twee nieuwe sterren. Carlos Alcaraz (Esp) versloeg Casper Ruud (Nor) met 6-4, 2-6, 7-6 en 6-3. DavidGoffin ging er in de eerste ronde uit tegen Lorenzo Musetti (Ita).
Bij de vrouwen was de tornooiwinst voor Iga Swiatek (Pol). Zij bleef met 6-2 en 7-6 de baas over Ons Jabeur (Tun). Greet Minnen, tegen Sloana Stephens (Usa), en Elise Mertens, tegen Irina-Camelia Begu (Rou), overleefden de eerste ronde niet. Alison Van Uytvanck deed dat wel tegen Venus Williams (Usa). In de tweede ronde verloor ze wel van Clara Burel (Fra) in drie sets (4-6, 6-4, 4-6). Knappe zege in de eerste ronde voor Mariya Zanevska tegen Coco Vandeweghe (Usa) met 6-1 en 7-5. Veronika Kudermetova (Rus) was de betere van Zanevska in de tweede ronde met 2-6 en 3-6.
Het dubbelspel bij de mannen ging naar Rajeev Ram/Joe Salisbury (Usa/Gbr). Zij haalden het met 7-6 en 7-5 van Wesley Koolhof/Neal Skupski (Ned/Gbr).
Barbora Krejcikova/Katerina Siniakova (Cze) versloegen met Caty McNally/Taylor Townsend (Usa) in de finale van het vrouwendubbel (3-6, 7-5, 6-1). Mariya Zanevska/Kimberley Zimmermann verloren in de eerste ronde van Dalma Galfi/Bernarda Pera (Hun/Usa).
Met Kirsten Flipkens stond een landgenote in de finale van het gemengd dubbel. Aan de zijde van Edouard Roger-Vasselin (Fra) moest ze de zege echter laten aan Storm Sanders/John Peers (Aus) na een best spannende driesetter (6-4, 4-6, 7-10).
Servië is in Graz Europees kampioen 3x3 geworden bij de mannen na 21-14 winst in de finale tegen Letland. In de wedstrijd om het brons versloeg Nederland met 21-10 Litouwen.
België ging eruit in de kwartfinales tegen Litouwen met 17-18. In de poulefase wonnen de Belgen met Casper Augustijnen, Nick Celis, Bryan De Valck en ThibautVervoort van Azerbeidzjan met 14-13, maar verloren van Nederland met 17-21.
De Europese titel bij de vrouwen ging naar Frankrijk dat in de finale Nederland klopte met 21-14. Polen won de troosting van Spanje met 16-13.
Maar liefst 45 jaar na Freddy Maertens en 44 jaar sinds de laatste Belgische winnaar van een grote ronde met Johan De Muynck, heeft de amper 22-jarige RemcoEvenepoel de Vuelta op zijn naam geschreven. Evenepoel was in de eerste helft van de drie weken durende rittenkoers de betere. In de tweede helft weerde hij de aanvallen van de tegenstand zorgvuldig af of beperkte hij de schade tot een miniem tijdsverschil. Zelf wist Evenepoel twee etappezeges te pakken, waaronder één individuele tijdrit.
Jan Bakelants was de volgende landgenoot in de eindstand, op de 29e plaats op 1u21'33" van de nieuwe Belgische wielerster.
Mads Pedersen (Den) en Richard Carapaz (Ecu) tekenden beiden voor drie ritoverwinningen in deze ronde. Ook Sam Bennett (Irl) en Jay Vine (Aus) waren twee keer aan het feest.
Aan het eind van de Vuelta reden ook de vrouwen de Challenge by La Vuelta, een vijfdaagse rondekoers. Annemiek van Vleuten (Ned) stak er met vlag en wimpel bovenuit, vooral door de zwaarste etappe met ruime voorsprong te winnen. Lotte Kopecky legde beslag op de 21e plaats op 8'41" van de Nederlandse.
Overige etappes werden gewonnen door Grace Brown (Aus), Silvia Persico (Ita) en Elisa Balsamo (Ita).
MUURKLIMMEN: Nicolas Collin haalt finale niet in Edinburgh
Samuel Watson (Usa) was de beste op speed bij de wereldbekermanche in Edinburgh.
Winst op speed bij de vrouwen was er voor Aleksandra Kalucka (Pol).
Het onderdeel lead werd bij de mannen gewonnen door Jesse Grupper (Usa). Nicolas Collin deed het goed in de kwalificaties, maar moest uiteindelijk vrede nemen met de 23e plaats in de halve finales. Hannes Van Duysen werd 28e.
Ai Mori (Jpn) pakte de zege op lead bij de vrouwen.
Shane Lowry (Gbr) was in Surrey de beste voor eigen volk met 17 onder par. Thomas Detry behaalde een mooie vijfde plaats, 14 onder par. Voor Thomas Pieters werd het de 23e plek, tien onder par. Nicolas Colsaerts tot slot haalde de cut niet en belandde op de 73e plaats.
Italië heeft zich bij de mannen tot wereldkampioen gekroond. Het tornooi dat plaats vond in Polen en Slovenië kende zijn ontknoping met een finale tussen Polen en Italië. Polen won nog wel de eerste set met 25-22, maar de Italianen pakten de volgende drie sets (21-25, 18-25, 20-25).
De wedstrijd om het brons werd gewonnen door Brazilië. Het versloeg Slovenië met 3-1 (25-18, 25-18, 22-25, 25-18).
De GP Quebec werd gewonnen door Benoit Cosnefroy (Fra). Hij bleef net een uitgebreide groep voor. Wout Van Aert werd vierde op vier seconden. Nog in de grote groep behaalde Greg Van Avermaet de 13e plaats en werd Sylvain Moniquet 18e.
WATERPOLO: Europese titels voor Kroatië en Spanje
In Split streden zowel mannen als vrouwen voor de Europese titel.
De finale bij de mannen ging tussen Hongarije en Kroatië, waarbij het thuisland de betere was met 9-10. Spanje won met 7-6 de wedstrijd om het brons tegen Italië.
Spanje won de vrouwenfinale van Griekenland met 9-6. De wedstrijd om het brons werd gewonnen door Italië, dat Nederland versloeg met 16-13.
SCHIETEN: EK kleiduif in Larnaca duidt eerste olympische tickets aan
Het EK kleiduif in Larnaca was meteen ook de eerste afspraak om quota te verdienen voor de Spelen in Parijs. De Belgen kwamen er niet in de buurt van de medailles. Onofre Paul Notebaert was de beste Belg in de trap op de 27e plaats. Yannick Peeters werd 36e, Jean-Marc Tilmant 60e, Christophe Martin 71e en Clement Carliez 79e.
Bij de vrouwen in trap werd Elise Pecheur 37e en Sophie Lienard 43e.
De EK-podia:
trap mannen: 1. Jiri Liptak (Cze)
2. Richard Levin-Andersson (Swe)
3. Nathan Hales (Gbr)
skeet mannen: 1. Jakub Tomecek (Cze)
2. Luigi Lodde (Ita)
3. Ben Llewellin (Gbr)
trap vrouwen: 1. Silvana Stanco (Ita)
2. Lucy Charlotte Hall (Gbr)
3. Jessica Rossi (Ita)
skeet vrouwen: 1. Amber Hill (Gbr)
2. Nadine Messerschmidt (Ger)
3. Danka Bartekova (Svk)
skeet mixed: 1. Ben Llewellin/Amber Hill (Gbr)
2. Diana Bacosi/Tammaro Cassandro (Ita)
3. Jakub Tomecek/Barbora Sumova (Cze)
Stefan Nilsson/Victoria Larsson (Swe)
De tickets voor de Spelen in Parijs gaan naar Tsjechië (trap en skeet mannen), Zweden (trap mannen), Italië (trap vrouwen en skeet mannen), Groot-Brittannië (trap en skeet vrouwen) en Duitsland (skeet vrouwen).
ZEILEN: Tiende plaats voor Maenhaut en Geurts op WK
Op het WK 49'er FX in Nova Scotia eindigden Isaura Maenhaut/Anouk Geurts op de tiende plaats. De start was goed, maar dan kenden de twee een lichte terugval. Toch kon op het einde een top-10 veilig gesteld worden.
Yannick Lefèbvre/Tom Pelsmaekers eindigden in de 49'er op de 24e plaats.
De WK-podia:
49'er: 1. Bart Lambriex/Floris van de Werken (Ned)
2. Diego Botin/Florian Trittel Paul (Esp)
3. Sime Fantela/Mihovil Fantela (Cro)
49'er FX: 1. Odile van Aanholt/Annette Duetz (Ned)
EVENTING: Belgisch team pakt zilver op EK in Lausanne
Nicholas Goldbeck (Ger) werd in Lausanne Europees kampioen met Chintano 7. De combinatie haalde het voor Brandon Schäfer-Gehrau (Ger) op Fräulein Frieda 10. Derde werd Christine Lang (Sui) met Cooper.
Zeven Belgische combinaties traden aan in Lausanne. Sybille De Cartier werd met Un de Nanou de beste op de zevende plek (37,4). Steven Marien (Noortje van de Wendy Kurt Hoeve) eindigde als 19e (43,8), Davy Goris (Contador Z) werd 21e (44,3), Stefan De Pauw (Kwinto van't Wijwater) was goed voor de 24e plaats (46,3). Verder was er nog de 34e plaats (58,8) voor Yarno Geeroms (Cassandra GZ), de 40e plaats (68,8) voor Kristien Both (Kaiser uit de Melle) en 41e plaats (71,5) voor Thomas Smeyers (Indezz).
In teamverband won België de zilveren medaille en moesten enkel Duitsland laten voorgaan. Het brons ging naar Oostenrijk.
WIELRENNEN: Lorena Wiebes zegeviert in Simac Ladies Tour
In Nederland was Lorena Wiebes (Ned) de beste in de Simac Ladies Tour. Ze won de eerste twee etappes en hield de vier resterende dagen stand. In de derde etappe kon ze zelfs de etappe laten aan ploeggenote Charlotte Kool (Ned). Ook Riejanne Markus (Ned), Audrey Cordon-Ragot (Fra) en Mischa Bredewold (Ned) schreven een etappe op hun naam.
Julie De Wilde was op de tiende plaats de beste landgenote op 1'18" van Wiebes. Justine Ghekiere legde beslag op de 14e plaats op 2'01".
KANO-KAYAK: Geen nieuw succes voor Gabriel De Coster
De ene week is de andere niet. Ook niet voor Gabriel De Coster, die in La Seu, één week na zijn wereldbekerwinst opnieuw streed op een wereldbeker slalom. De Coster werd in de K1 42e in de eerste run van de reeksen en 14e in de tweede run. Maxime Aubertin eindigde 56e en 35e. Victor Hennin werd 69e en startte niet meer in de tweede run.
Winst was er voor Jiri Prskavev (Cze).
In de K1 voor vrouwen eindigde Janina Kriesinger in beide runs van de reeksen als 27e. Ricarda Funk (Ger) mocht de overwinning vieren.
Beste vrouw in de C1 was Andrea Herzog (Ger), beste man was Nicolas Gestin (Fra).
Voor Gabriel De Coster was er ook nog de 15e plaats in de time trial van de extreme slalom, maar met de derde plaats in zijn reeks ging hij eruit. Maxime Aubertin kwam niet verder dan de 35e tijd. Vojtech Hegen (Cze) was de beste.
De extreme slalom bij de vrouwen werd gewonnen door Mallory Franklin (Gbr).
Een opvallende bronzen medaille in Parijs op de Grand Prix voor Sarah Chaari in de klasse tot 67kg. Amper 18 jaar en nu al scoren bij de elite. Na winst tegen Caroline Santos (Bra), Mengyu Zhang (Chn) en Magda Wiet Henin (Fra), moest de wereldkampioene bij de junioren pas het hoofd te buigen voor Ruth Gbagbi (Civ) in de halve finales.
Raheleh Asemani zegevierde tegen Bodine Schoenmakers (Ned) in de eerste ronde van de -57kg om er vervolgens uit te gaan tegen Zongshi Luo (Chn).
Badr Achab won in de -80kg van Muhammedemin Yildiz (Tur) om er daarna uit te gaan tegen Saleh Elsharabaty (Jor).
Oudere broer Jaouad Achab won in de eerste ronde van de -68kg tegen David Felipe Paz Rocha (Col), om zich daarna terug te moeten trekken uit het tornooi.
De wereldbekermanche in Val di Sole werd bij de vrouwen gewonnen door kersvers wereldkampioene Pauline Ferrand Prévot (Fra). Emeline Detilleux eindigde op de 26e plaats op 10'50". Githa Michiels werd 33e op 11'59".
Bij de mannen won Titouan Carod (Fra). Pierre De Froidmont reed naar de 16e plaats op 3'21". Jens Schuermans lukte de 21e plaats op 4'04", Daan Soete moest het stellen met de 47e plaats op 7'17" en Erno McCrae werd 75e op 12'22".
De wereldbekermanche lead in Koper werd gewonnen door Luka Potocar (Slo) bij de mannen. Nicolas Collin was 19e in de kwalificaties en 17e in de halve finales.
Bij de vrouwen ging de winst naar Ai Mori (Jpn). Met de 35e plaats in de kwalificaties kwam Chloe Caulier niet in de halve finales.
ATLETIEK: Records voor Bolingo en Watrin op Memorial
De Memorial Van Damme in Brussel heeft zijn naam als topmeeting opnieuw alle eer aangedaan. Twee landgenoten liepen er bovendien een nieuw BR. CynthiaBolingo bracht dat op de 400m op 50"19, in een race die ze als derde afsloot en gewonnen werd door Fiordaliza Cofil (Dom) in 49"80.
Julien Watrin verbeterde zijn BR op de 400m horden naar 48"66 en werd daarmee vierde. Winst was er voor Alison Dos Santos (Bra) in 47"54.
Eliott Crestan liep een persoonlijke beste op de 800m in 1'44"24. Jake Wightman (Gbr) won in 1'43"65.
Drie beste wereldjaarprestaties in Brussel met onder meer Jacob Krop (Ken) op de 5000m in 12'45"71. Robin Hendrix moest het stellen met de 15e plaats in 13'32"68.
Yaroslava Mahuchikh (Ukr) ging in het hoogspringen over 2,05m.
Het speerwerpen bij de vrouwen werd gewonnen door Kara Winger (Usa) met 68,11m.
Winst in het kogelstoten bij de mannen was er voor Joe Kovacs (Usa) met een knappe 22,61m.
Erriyon Knighton (Usa) snelde naar winst op de 200m in 20"07, Robin Vanderbemden finishte als zevende in 21"02.
Het met toppers gestoffeerde duel op de 100m bij de vrouwen ging naar Shericka Jackson (Jam) in 10"73. Delphine Nkansa keek vanop afstand toe op de achtste plaats in 11"29.
Ciara Mageean (Irl) wist de 1500m te winnen in 3'56"63. Voor Elise Vanderelst werd het de elfde plaats in 4'04"63.
Een ander topduel zagen we op de 100m horden, waarbij Jasmine Camacho-Quinn (Pur) als eerste over de streep kwam na 12"27.
Ese Brume (Ngr) won het verspringen met een sprong van 6,83m. Nafissatou Thiam was met 6,46m goed voor de vierde plaats en Noor Vidts werd zesde met een persoonlijke beste van 6,40m.
Zowel voor de mannen als vrouwen stond nog een 400m gepland, vooral met Belgische atleten aan de start. Kevin Borlée won bij de mannen in 45"72. Derde werd Alexander Doom in 45"82, Jonathan Borlée eindigde vierde in 45"90, Dylan Borlée vijfde in 46"07 en Jonathan Sacoor zevende in 46"60.
Bij de vrouwen legde Helena Ponette met 51"82 beslag op de tweede plaats. Camille Laus werd vijfde in 52"93, Imke Vervaet zesde in 53"00, Paulien Couckuyt zevende in 53"45 en Nina Hespel achtste in 54"47.
Er komt geen sleet op Nino Schurter (Sui). In het Franse Les Gets werd hij nog maar eens wereldkampioen. De Zwitser haalde het voor David Valero Serrano (Esp) en Luca Braidot (Fra). Eerste landgenoot werd Pierre De Froidmont op de twaalfde plaats op 3'23" van Schurter. Jens Schuermans, vorige week nog goed voor een ereplaats op het EK, finishte als 23e op 5'05". Op 7'26" liep Daan Soete binnen als 43e.
Bij de vrouwen reed thuisrijdster Pauline Ferrand-Prévot (Fra) naar haar vierde wereldtitel. Ze bleef Jolanda Neff (Sui) en Haley Batten (Usa) voor. De twee Belgische deelneemsters, Emeline Detilleux (35e) en Githa Michiels (60e) werden beide gedubbeld.
WIELRENNEN: Wout Van Aert ook beste in Bretagne Classic
De zegehonger is bij Wout Van Aert nog niet gestild. Hij was ook in de Bretagne Classic de beste in een sprint van een ruime groep. Youngster Arnaud De Lie werd knap vierde. Oliver Naesen eindigde op de zevende plaats. Lotto-renners Jasper De Buyst (17e) en Philippe Gilbert (18e) maakten ook nog deel uit van de groep.
KANO-KAYAK: Eerste wereldbekerwinst voor Gabriel De Coster in Pau
Klein stuntje in Pau op de wereldbekerwedstrijd slalom voor Gabriel De Coster. Onze landgenoot was er de beste in de K1. In de eerste reeks eindigde hij 20e, net genoeg voor een plaats in de halve finale. Daarin werd De Coster zesde. Maar in de finale was hij primus en pakte onverwacht een eerste wereldbekerwinst. VictorHennin werd 51e in de eerste reeks en 24e in de tweede reeks. Maxime Aubertin eindigde pas 66e in de eerste reeks, maar de 14e in de tweede reeks bracht hem net niet in de halve finale.
Winst in de K1 was er nog maar eens voor Jessica Fox (Aus).
De overwinning in de C1 bij de vrouwen ging naar Gabriela Satkova (Cze).
Denis Gargaud Chanut (Fra) was de beste in de C1 bij de mannen.
Jessica Fox (Aus) won ook de extreme slalom bij de vrouwen.
Met winst bij de mannen op de extreme slalom nam Boris Neveu (Fra) toch nog wat revanche voor de gemiste winst in de K1. Maxime Aubertin liet de 32e tijd optekenen in de time trial en werd daarna tweede in zijn reeks. Een derde plek in zijn kwartfinale betekende het einde van zijn tornooi. Victor Hennin, 58e in de time trial, en Gabriel De Coster, 63e in de time trial, raakten niet in de reeksen.
Zowel Julien Carraggi bij de mannen als Lianne Tan bij de vrouwen moesten na de eerste ronde het WK in Tokio al verlaten.
Carraggi verloor van Wing Ki Vincent Wong (Hkg) in drie sets. Onze landgenoot won de eerste met 21-15 en moest nipt de tweede aan Wong laten met 20-22. In de beslissende set kraakte Carraggi met 11-21.
Ook Lianne Tan overleefde de eerste ronde niet. Tegen Pui Yin Yip (Hkg) werd het 14-21 en 20-22.
Viktor Axelsen (Den) verlengde zijn wereldtitel met oppermacht. Hij won in het enkelspel bij de mannen de finale van Kunlavat Viditsarn (Tha) met 21-5 en 21-16.
De wereldtitel in het enkelspel bij de vrouwen ging naar Akana Yamaguchi (Jpn). Zij ging in drie sets (21-12, 10-21, 21-14) langs Yu Fei Chen (Chn) in de finale.
Aaron Chia/Wooi Yik Soh (Mas) waren de besten in het dubbelspel bij de mannen. Ze versloegen Mohammad Ahsan/Hendra Setiawan (Ina) met 21-19 en 21-14 in de finale.
Het dubbelspel bij de vrouwen werd gewonnen door Qing Chen Chen/Yi Fan Jia (Chn) na 22-20 en 21-14 tegen So Yeong Kim/Hee Yong Kong (Kor).
Ook Chinese winst in het gemengd dubbel met Si Wei Zheng/Ya Qiong Huang (Chn). Zij haalden het in de finale van Yuta Watanabe/Arisa Higashino (Jpn) met 21-13 en 21-16.
De wereldbekerwedstrijd in Lac Mégantic werd gewonnen door kersvers Europees kampioen Domenico Acerenza (Ita). Logan Vanhuys eindigde op de negende plaats op 28"07.
In Plouay was Mavi Garcia (Esp) de beste in de Classic Lorient. Ze versloeg haar vluchtgezel Amber Kraak (Ned) in een sprint met twee. Jesse Vandenbulcke was de beste landgenote, ze werd 29e in een ruime groep op 3'17".
ATLETIEK: Ben Broeders vijfde in Lausanne met polsstok
Op de Diamond League-meeting in Lausanne eindigde Ben Broeders met een sprong over 5,70m als vijfde in het polsstokspringen. De overwinning was als gebruikelijk voor Armand Duplantis (Swe) met een sprong over 6,10m.
Jakob Ingebrigtsen (Nor) bleef met 3'29"05 onder de 3'30" op de 1500m.
Met een snelle 12"99 won Rasheed Broadbell (Jam) de 110m horden.
Khallifah Rosser (Usa) snelde naar de winst op de 400m horden in 47"68.
Ook bij de vrouwen een snelle 12"34 op de hoge horden, 100m, voor Jasmine Camacho-Quinn (Pur).
Rènelle Lamote (Fra) zegevierde nu wel op de 800m in 1'57"84.
Eén week na het EK liet Femke Bol (Ned) opnieuw een knappe 52"95 optekenen op de 400m horden.
Het EK in München viel voor de Belgische delegatie toch wel licht tegen. Er werd iets meer voorop gesteld dan de twee medailles die uiteindelijk werden gehaald. Nafissatou Thiam blonk opnieuw uit op de zevenkamp en pakte na de wereldtitel eerder deze zomer nu ook de Europese titel.
Het mannelijke estafetteteam liep opnieuw naar een medaille op de 4x400m. Alexander Doom, Julien Watrin, Kevin Borlée en Dylan Borlée behaalden de zilveren medaille.
100m mannen: 1. Marcell Jacobs (Ita)
2. Zharnel Hughes (Gbr)
3. Jeremiah Azu (Gbr)
Kobe Vleminckx: 3e in reeks (10"34), 7e in 1/2e finale (10"34)
200m mannen: 1. Zharnel Hughes (Gbr)
2. Nethaneel Mitchell-Blake (Gbr)
3. Filippo Tortu (Ita)
Robin Vanderbemden: 5e in reeks (20"90)
400m mannen: 1. Matthew Hudson-Smith (Gbr)
2. Richy Petrucciani (Sui)
3. Alex Haydock-Wilson (Gbr)
Dylan Borlée: 2e in 1/2e finale(45"67), 5e in finale (45"39)
Alexander Doom: 6e in 1/2e finale (45"77)
Kevin Borlée: DNF in 1/2e finale
800m mannen: 1. Mariano Garcia (Esp)
2. Jake Wightman (Gbr)
3. Mark English (Irl)
Eliott Crestan: 1e in reeks (1'47"41), 5e in 1/2e finale (1'47"13), 8e in finale (1'45"68)
Tibo De Smet: 4e in reeks (1'46"48), 6e in 1/2e finale (1'49"10)
Aurèle Vandeputte: 8e in reeks (1'48"46)
1500m mannen: 1. Jakob Ingebrigtsen (Nor)
2. Jake Heyward (Gbr)
3. Mario Garcia (Esp)
Ismael Debjani: 2e in reeks (3'38"96), 12e in finale (3'43"28)
Tarik Moukrime: 11e in reeks (3'41"46)
Ruben Verheyden: 13e in reeks (3'44"76)
5000m mannen: 1. Jakob Ingebrigtsen (Nor)
2. Mohamed Katir (Esp)
3. Yemaneberhan Crippa (Ita)
Isaac Kimeli: 11e (13'33"39)
Michael Somers: 23e (13'57"82)
10000m mannen: 1. Yemaneberhan Crippa (Ita)
2. Zerei Kbrom Mezngi (Nor)
3. Yann Schrub (Fra)
Simon Deboignies: 13e (28'08"60)
Michael Somers: 21e (29'10"13)
Isaac Kimeli: DNF
marathon mannen: 1. Richard Ringer (Ger)
2. Maru Teferi (Isr)
3. Gashan Ayale (Isr)
Koen Naert: 8e in 2u11'28"
Soufiane Bouchikhi DNF
Nicolai Saké DNF
4x100m mannen: 1. Groot-Brittannië
2. Frankrijk
3. Polen
België: 4e in reeks (38"73-BR): Robin Vanderbemden, Ward Merckx, Simon Verherstraeten, Kobe Vleminckx
6e in finale (39"01): Robin Vanderbemden, Ward Merckx, Jordan Paquot, Kobe Vleminckx
4x400m mannen: 1. Groot-Brittannië
2. België
3. Frankrijk
België: 4e in reeks (3'01"80): Alexander Doom, Jonathan Borlée, Jonathan Sacoor, Dylan Borlée
2e in finale (2'59"49): Alexander Doom, Julien Watrin, Kevin Borlée, Dylan Borlée
110m horden mannen: 1. Asier Martinez (Esp)
2. Pascal Martinot-Lagarde (Fra)
3. Just Kwaou-Mathey (Fra)
Michael Obasuyi: 5e in reeks (13"90)
400m horden mannen: 1. Karsten Warholm (Nor)
2. Wilfried Happio (Fra)
3. Yasmani Copello (Tur)
Julien Watrin: 3e in 1/2e finale (48"81), 6e in finale (48"98)
Dries Van Nieuwenhove: 3e in reeks (50"85), 8e in 1/2e finale (51"14)
3000m steeple mannen: 1. Topi Raitanen (Fin)
2. Ahmed Abdelwahed (Ita)
3. Osama Zoghlami (Ita)
Tim Van De Velde: 9e in reeks (8'38"23)
Rémi Schyns: 16e in reeks (9'21"85)
20km snelwandelen mannen: 1. Alvaro Marin (Esp)
2. Perseus Karlström (Swe)
3. Diego Garcia Carrera (Esp)
hoog mannen: 1. Gianmarco Tamberi (Ita)
2. Tobias Potye (Ger)
3. Andriy Protsenko (Ukr)
Thomas Carmoy: 1e in kwalificatie (2,21m), 5e in finale (2,23m)
polsstok mannen: 1. Armand Duplantis (Swe)
2. Bo Kanda Lita Baehre (Ger)
3. Päl Haugen Lillefosse (Nor)
Ben Broeders: 15e in kwalificatie (5,50m)
ver mannen: 1. Miltiadis Tentoglou (Gre)
2. Jakob Fincham-Dukes (Gbr)
3. Thobias Montler (Swe)
hinkstap mannen: 1. Pedro Pichardo (Por)
2. Andrea Dallavalle (Ita)
3. Jean-Marc Pontvianne (Fra)
kogel mannen: 1. Filip Mihaljevic (Cro)
2. Armin Sinancevic (Srb)
3. Tomas Stanek (Cze)
hamer mannen: 1. Wojciech Nowicki (Pol)
2. Bence Halasz (Hun)
3. Eivind Henriksen (Nor)
discus mannen: 1. Mykolas Alekna (Ltu)
2. Kristjan Ceh (Slo)
3. Lawrence Okoye (Gbr)
Philip Milanov: 15e in kwalificaties (61,04m)
speer mannen: 1. Julian Weber (Ger)
2. Jakub Vadleich (Cze)
3. Lassi Etelätalo (Fin)
Timothy Herman: 12e in kwalificaties (77,20m), 10e in finale (74,84m)
tienkamp mannen: 1. Niklas Kaul (Ger)
2. Simon Ehammer (Sui)
3. Janek Oiglane (Est)
Niels Pittomvils: 12e (7862p): 100m (11"32-791p), ver (7,10m-838p), kogel (15,25m-805p), hoog (2,02m-822p), 400m (51"09-765p),
TAFELTENNIS: EK stopt in 1/16e finales voor Belgen
Dang Qiu (Ger) is voor eigen volk in München Europees kampioen geworden bij de mannen. In de finale versloeg hij Darko Jorgic (Slo) met 4-1. Mattias Falck (Swe) en Kristian Karlsson (Swe) behaalden het brons.
Vier landgenoten in de 1/32e finales. Martin Allegro verloor van Alexis Lebrun (Fra) met 1-4, Florent Lambiet met dezelfde cijfers van Félix Lebrun (Fra). CédricNuytinck stootte wel door na 4-1 winst tegen Robert Gardos (Aut). En ook Adrien Rassenfosse won knap van Simon Gauzy (Fra) met 4-3. Maar in de 1/16e finales gingen ook de laatste Belgen eruit. Nuytinck verloor met 0-4 van Alexis Lebrun (Fra), Rassenfosse met 3-4 van Tomislav Pucar (Cro).
Sofia Polcanova (Aut) is de Europese kampioene bij de vrouwen. Haar opponente in de finale, Nina Mittelham (Ger), moest de strijd vroegtijdig staken.
Twee andere Duitse meisjes, Sabine Winter (Ger) en Xiaona Shan (Ger), pakten het brons.
In het gemengd dubbel was de zege voor Emmanuel Lebesson/Jianan Yuan (Fra) na finalewinst tegen Ovidiu Ionescu/Bernadette Szocs (Rou) met 3-1.
Robert Gardos/Sofia Polcanova (Aut) en Lubomir Pistej/Barbora Balazova (Svk) werden derde.
Het EK op de weg bij de mannen werd gewonnen door Fabio Jakobsen (Ned). Hij versloeg in een massasprint Arnaud Démare (Fra) en Tim Merlier. Bert Van Lerberghe werd op de 24e plaats op 0'03" de tweede landgenoot.
De Europese titel op de tijdrit ging naar Stefan Bissegger (Sui). Hij was sneller dan zijn landgenoot Stefan Küng (Sui). Filipp Ganna (Ita) legde beslag op de derde plaats. Rune Herregodts pakte de twaalfde plaats op 1'38".
Bij de vrouwen maakte Lorena Wiebes (Ned) haar favorietenrol waar. In de massasprint haalde ze het voor wereldkampioene Elisa Balsamo (Ita) en Rachele Barbieri (Ita). Sanne Cant zat te ver om mee te sprinten voor een ereplaats en finishte als 24e. Justine Ghekiere werd op 0'10" 34e.
In de tijdrit was de titel voor Marlen Reusser (Sui), die ook al de wereldkampioene achter zich liet met Ellen van Dijk (Ned). Riejanne Markus (Ned) pakte het brons. Julie Van De Velde behaalde een mooie zevende plaats op 1'31".
KANO-KAYAK: Artuur Peters en K2 bevestigen op EK sprint
Net als op het WK kwam er vanuit Belgische hoek bevestiging op het EK met Artuur Peters en het K2-duo Hermien Peters/Lize Broekx. Artuur Peters pakte brons op de K1 1000m, Hermien Peters/Lize Broekx peddelden naar zilver op de K2 500m.
Aan de zijde van Bram Sikkens lukte Artuur Peters ook een finaleplaats op de K2 500m. Daarin finishten ze als achtste.
Het nieuw samengestelde kwartet bij de vrouwen voor de K4 500m mocht als zesde in de reeksen naar de halve finales, waarin ze ook zesde werden. De vier bestonden uit Hermien Peters, Lize Broekx, Camille Dewaele en Amber Van Broekhoven.
BEACHVOLLEY: Favorieten pakken naast Europese titel
Op het EK in München pakten Tina Graudina/Anastasija Kravcenoka (Lat) de Europese titel bij de vrouwen. In de finale waren ze met 2-1 de beteren van Tanja Hüberli/Nina Brunner (Sui).
De wedstrijd om de derde plaats werd gewonnen door Katja Stam/Raisa Schoon (Ned) met 2-1 tegen Daniela Alvarez Mendoza/Tania Moreno Matveeva (Esp).
De Europese titel bij de mannen ging naar David Ahman/Jonatan Hellvig (Swe). Zij versloegen in de finale Ondrej Perusic/David Schweiner (Cze) met 2-0.
Anders Berntsen Mol/Christian Sandlie Sörum (Nor), de absolute favorieten, moesten het stellen met brons na winst in de troosting tegen Michal Bryl/Bartosz Losiak (Pol) met 2-0.
WIELRENNEN: Haller klopt Belgen in Bemer Cyclassics
Marco Haller (Aut) was de snelste aan het eind van de Bemer Cyclassics in Hamburg. Hij versloeg Wout Van Aert en Quinten Hermans in de sprint. Jasper Philipsen eindigde op 0'09" op de zesde plaats, Jenthe Biermans werd 21e op 0'10".
OPENWATERZWEMMEN: Logan Vanhuys kan prestatie WK niet op EK herhalen
Domenico Acerenza (Ita) pakte in eigen land de Europese titel bij de mannen in Rome. Hij liet in de slotfase Marc-Antoine Olivier (Fra) en Logan Fontaine (Fra) achter. Logan Vanhuys werd pas 14e op 6'14"70 van de winnaar.
Bij de vrouwen ging de Europese titel naar Leonie Antonia Beck (Ger). Zij haalde het voor Ginevra Taddeucci (Ita) en Angelica Andre' (Por).
ARTISTIEKE GYMNASTIEK: Toestelfinale voor Noah Kuvita op EK
Noah Kuavita was de meest opvallende landgenoot op het EK voor mannen in München. Hij turnde zich naar de finale aan de rekstok, maar kon daarin zijn prestatie uit de kwalifiaties niet overdoen. Kuavita eindigde als zevende (13.166).
Met het Belgische team eindigde Kuavita twaalfde. Samen met Luka Van Den Keybus, Takumi Onoshima, Glen Cuyle en Nicola Cuyle verzekerden ze zich zo van een een plaats op het komende WK.
In de allround-competitie werd Onoshima 27e (79.397) en Van Den Keybus 40e (77.198).
MOUNTAINBIKE: Pidcock en Lecomte verwachte Europese kampioenen
Zoals verwacht werden Thomas Pidcock (Gbr) en Loana Lecomte (Fra) Europees kampioen in München.
Thomas Pidcock (Gbr) duwde iets voorbij halverwege het gaspedaal in en reed solo naar de titel. Sebastian Fini Carstensen (Den) werd tweede, Filippo Colombo (Sui) derde. Jens Schuermans lukte op 0'25" de zesde plaats. Daan Soete eindigde 18e op 2'18" en Pierre De Froidmont 38e op 4'23".
Loana Lecomte (Fra) moest aanvankelijk het gezelschap dulden van haar landgenote Pauline Ferrand-Prévot (Fra), maar reed uiteindelijk verder weg van haar. Anne Terpstra (Ned), dit seizoen heel goed op dreef, mocht het brons omgorden. Githa Michiels finishte als 29e op 10'24". Emeline Detilleux werd als 33e geklasseerd, maar werd wel op een ronde gezet.
BAANWIELRENNEN: Kopecky pakt Europese titels op niet-olympische nummers
Zowel op de afvalling als de puntenkoers reed Lotte Kopecky naar de Europese titel in München, maar op het dan weer wel olympische omnium eindigde ze vierde.
Op de sprint ging Nicky Degrendele er nog uit in de achtste finlaes tegen Sophie Capewell (Gbr), in de keirin lukte ze echter een knappe vierde plek.
De jonge tandem Katrijn De Clercq/Marith Vanhove betaalt nog leergeld in de madison en eindigde op de tiende plaats.
Brons voor Robbe Ghys en Fabio Van Den Bossche op de madison voor mannen na de sterke duo's Roger Kluge/Theo Reinhardt (Ger) en Thomas Boudat/Donavan Grondin (Fra).
Van Den Bossche sloot het omnium af op de zesde plaats.
Het jonge achtervolgingsteam met Arthur Senrame, Maxwell De Broeder, Brent Van Mulders en Thibaut Bernard reed de achtste tijd in de kwalificaties en lukte in de eerste ronde zelfs de zesde tijd met 4'00"674.
De EK-podia:
teamachtervolging mannen: 1. Frankrijk
2. Denemarken
3. Groot-Brittannië
teamsprint mannen: 1. Nederland
2. Frankrijk
3. Groot-Brittannië
sprint mannen: 1. Sébastien Vigier (Fra)
2. Jack Carlin (Gbr)
3. Rayan Helal (Fra)
keirin mannen: 1. Sébastien Vigier (Fra)
2. Maximilian Dörnbach (Ger)
3. Melvin Landermeau (Fra)
omnium mannen: 1. Donavan Grondin (Fra)
2. Simone Consonni (Ita)
3. Sebastian Mora Vedri (Esp)
madison mannen: 1. Roger Kluge/Theo Reinhardt (Ger)
2. Thomas Boudat/Donavan Grondin (Fra)
3. Robbe Ghys/Fabio Van Den Bossche (Bel)
teamachtervolging vrouwen: 1. Duitsland
2. Italië
3. Frankrijk
teamsprint vrouwen: 1. Duitsland
2. Nederland
3. Polen
sprint vrouwen: 1. Emma Hinze (Ger)
2. Mathilde Gros (Fra)
3. Laurine van Riessen (Ned)
keirin vrouwen: 1. Lea Sophie Friedrich (Ger)
2. Urszula Los (Pol)
3. Olena Starikova (Ukr)
omnium vrouwen: 1. Rachele Barbieri (Ita)
2. Clara Copponi (Ita)
3. Daria Pikulik (Pol)
madison vrouwen: 1. Silvia Zanardi/Rachele Barbieri (Ita)
JUMPING: Ierland wint voor eigen volk in Nations Cup
De manche om de Nations Cup in Dublin werd gewonnen door Ierland. Conor Swail (Irl) met Count Me In, Max Wachman (Irl) met Berlux Z, Shane Sweetman (Irl) met James Kann Cruz en Cian O'Connor (Irl) met Kilkenny zegevierden voor eigen volk.
MUURKLIMMEN: Chloe Caulier mist op een haar EK-medaille
Net niet voor Chloe Caulier op de EK in München. Nadat ze op het onderdeel boulder de kwalificaties afsloot op de tweede plaats, was ze ook in de halve finales tweede. In de finale moest ze echter vrede nemen met de vierde plaats. Het goud ging zoals verwacht naar Janja Garnbret (Slo). Hannah Meul (Ger) werd tweede, Oriane Bertone (Fra) derde.
Op lead wist Caulier zich te plaatsen voor de halve finale met de 14e plaats in de kwalificaties, maar verder dan de 16e plaats in de halve finale kwam ze niet. Ook hier was de Europese titel voor Janja Garnbret (Slo), die het haalde voor Jessica Pilz (Aut) en Manon Hily (Fra).
Poolse suprematie op de speed bij de vrouwen met Aleksandra Miroslaw (Pol), Aleksandra Kalucka (Pol) en Natalia Kalucka (Pol) als medaillewinnaars.
In Parijs zal er gestreden worden om een olympische titel op een combinatie van boulder en lead. Ook in München werd hiervoor een Europese titel uitgedeeld. Janja Garnbret (Slo) was uiteraard de beste voor Mia Krampl (Slo) en Jessica Pilz (Aut). Chloë Caulier werd zesde op boulder, achtste op lead, wat haar de achtste plaats in de totaalstand opleverde.
Bij de mannen was Nicolai Uznik (Aut) de beste op boulder voor Sam Avezou (Fra) en Adam Ondra (Cze). Simon Lorenzi eindigde op de 23e plaats, Nicolas Collin werd 27e en Hannes Van Duysen 41e.
Adam Ondra (Cze) was de beste op lead voor Luka Potocar (Slo) en Alberto Gines Lopez (Esp). De Belgen haalden de halve finale met Van Duysen, die als 19e uit de kwalificaties kwam en twaalfde werd in de halve finale. Nicolas Collin werd 23e in de kwalificaties en 20e in de halve finale. Simon Lorenzi beeindigde de kwalificaties op de 26e plaats en werd 22e in de halve finale.
Daniel Boldyrev (Ukr) was de beste op speed. Het zilver ging naar Martin Dziesnki (Pol), brons naar Guillaume Moro (Fra).
De combinatie van boulder en lead werd gewonnen door Jakob Schubert (Aut) voor Adam Ondra (Cze) en Alberto Gines Lopez (Esp).
Op het EK in Rome zorgde de jonge Roemeense ster David Popovici (Rou) voor een WR op de 100m vrije slag. De nieuwe toptijd bedraagt nu 46"86.
Van Belgische kant waren er drie finaleplaatsen op dit EK. Valentine Dumont werd zevende op de 400m vrije slag, Roos Vanotterdijk legde beslag op de achtste plaats op de 100m vlinderslag en de nog heel jonge Alisee Pisane eindigde als achtste op de 1500m vrije slag.
50m vrij mannen: 1. Benjamin Proud (Gbr)
2. Leonardo Deplano (Ita)
3. Kristian Gkolomeev (Gre)
Elias Meeus: 44e in reeksen (22"88)
Jasper Aerents: 47e in reeksen (23"02)
100m vrij mannen: 1. David Popovici (Rou) 46"86 (WR)
2. Kristof Milak (Hun)
3. Alessandro Miressi (Ita)
Elias Meeus: 57e in reeksen (50"89)
200m vrij mannen: 1. David Popovici (Rou)
2. Antonio Djakovic (Sui)
3. Felix Auboeck (Aut)
Lucas Henveaux: 18e in reeksen (1'48"56), 15e in 1/2e finale (1'48"96)
400m vrij mannen: 1. Lukas Maertens (Ger)
2. Antonio Djakovic (Sui)
3. Henning Muehlleitner (Ger)
800m vrij mannen: 1. Gregorio Paltrinieri (Ita)
2. Lukas Maertens (Ger)
3. Lorenzo Galossi (Ita)
1500m vrij mannen: 1. Mykhaylo Romanchuk (Ukr)
2. Gregorio Paltrinieri (Ita)
3. Damien Joly (Fra)
100m vlinder mannen: 1. Kristof Milak (Hun)
2. Noe Ponti (Sui)
3. Jakub Majerski (Pol)
200m vlinder mannen: 1. Kristof Milak (Hun)
2. Richard Marton (Hun)
3. Alberto Razzetti (Ita)
100m rug mannen: 1. Thomas Ceccon (Ita)
2. Apostolos Christou (Gre)
3. Yohann Ndaye Brouard (Fra)
200m rug mannen: 1. Yohann Ndaye Brouard (Fra)
2. Benedek Kovacs (Hun)
3. Luke Greenbank (Gbr)
100m school mannen: 1. Nicolo Martinenghi (Ita)
2. Federico Poggio (Ita)
3. Andrius Sidlauskas (Ltu)
200m school mannen: 1. James Wilby (Gbr)
2. Mats Mattsson (Fin)
3. Luca Pizzini (Ita)
200m wissel mannen: 1. Hubert Kos (Hun)
2. Alberto Razzetti (Ita)
3. Gabriel Jose Lopes (Por)
400m wissel mannen: 1. Alberto Razzetti (Ita)
2. David Verraszto (Hun)
3. Pier Andrea Matteazzi (Ita)
4x100m vrij mannen: 1. Italië
2. Hongarije
3. Groot-Brittannië
4x200m vrij mannen: 1. Hongarije
2. Italië
3. Frankrijk
4x100m wissel mannen: 1. Italië
2. Frankrijk
3. Oostenrijk
50m vrij vrouwen: 1. Sarah Sjoestroem (Swe)
2. Katarzyna Wasick (Pol)
3. Valerie van Roon (Ned)
100m vrij vrouwen: 1. Marrit Steenbergen (Ned)
2. Charlotte Bonnet (Fra)
3. Freya Anderson (Gbr)
Valentine Dumont: 9e in reeksen (55"18), 10e in 1/2e finale (55"24)
Roos Vanotterdijk: 19e in reeksen (55"95), 13e in 1/2e finale (55"68)
200m vrij vrouwen: 1. Marrit Steenbergen (Ned)
2. Freya Anderson (Gbr)
3. Isabel Marie Gose (Ger)
Valentine Dumont: 7e in reeksen (2'00"12), 9e in 1/2e finale (1'59"50)
400m vrij vrouwen: 1. Isabel Marie Gose (Ger)
2. Simona Quadarella (Ita)
3. Ajna Kesely (Hun)
Valentine Dumont: 6e in reeksen (4'11"27), 7e in finale (4'10"51)
Alisee Pisane: 14e in reeksen (4'16"84)
Lucie Hanquet: 15e in reeksen (4'16"89)
800m vrij vrouwen: 1. Simona Quadarella (Ita)
2. Isabel Marie Gose (Ger)
3. Merve Tuncel (Tur)
Alisee Pisane: 12e in reeksen (8'44"88)
Lucie Hanquet: 16e in reeksen (8'48"44)
1500m vrij vrouwen: 1. Simona Quadarella (Ita)
2. Viktoria Mihalyvari (Hun)
3. Martina Caramignoli (Ita)
Alisee Pisane: 6e in reeksen (16'26"20), 8e in finale (16'37"34)
Lucie Hanquet: 13e in reeksen (16'48"42)
100m vlinder vrouwen: 1. Louise Hansson (Swe)
2. Marie Wattel (Fra)
3. Lana Pudar (Bih)
Roos Vanotterdijk: 11e in reeksen (59"06), 6e in 1/2e finale (58"42), 8e in finale (58"74)
200m vlinder vrouwen: 1. Lana Pudar (Bih)
2. Helena Rosendahl Bach (Den)
3. Ilaria Cusinato (Ita)
100m rug vrouwen: 1. Margherita Panziera (Ita)
2. Medi Harris (Gbr)
3. Kira Toussaint (Ned)
Roos Vanotterdijk: 13e in reeksen (1'01"39), 14e in 1/2e finale (1'01"61)
200m rug vrouwen: 1. Margherita Panziera (Ita)
2. Katie Shanahan (Gbr)
3. Dora Molnar (Hun)
100m school vrouwen: 1. Benedetta Pilato (Ita)
2. Lisa Angiolini (Ita)
3. Ruta Meilutyte (Ltu)
Florine Gaspard: 23e in reeksen (1'09"45)
200m school vrouwen: 1. Lisa Mamie (Sui)
2. Martina Carraro (Ita)
3. Kotryna Teterevkova (Ltu)
200m wissel vrouwen: 1. Anastasya Gorbenko (Isr)
2. Marrit Steenbergen (Ned)
3. Sara Franceschi (Ita)
Zinke Delcommune: 13e in reeksen (2'16"56), 16e in 1/2e finale (2'17"02)
TRIATLON: Jelle Geens komt te laat voor medaille op EK
Ondanks een sterk loopnummer kwam Jelle Geens te laat voor een medaille op het EK in München. Hij werd vijfde op 0'30" van winnaar Leo Bergère (Fra). Die voerde een volledig Frans podium aan bij de mannen, samen met Pierre Le Corre (Fra) en Dorian Coninx (Fra). Erwin Vanderplancke eindigde 38e op 5'23", Noah Servais 50e op 8'08".
Bij de vrouwen ging de Europese titel naar Non Stanford (Gbr). Zij bleef aan het eind Laura Lindemann (Ger) en Emma Lombardi (Fra) voor. Valérie Barthélémy maakte bij het fietsen deel uit van de kopgroep, maar viel bij het lopen nog terug naar de 14e plaats op 2'01". Hanne De Vet werd 22e op 5'11", Jolien Vermeylen staakte vroegtijdig de strijd.
In de mixed relay grepen de Belgen net naast het podium. Jelle Geens, Valérie Barthélémy, Erwin Vanderplancke en Jolien Vermeylen werden verdienstelijk vierde. De zege ging naar Frankrijk dat een ruime voorsprong had op Duitsland, dat op zijn beurt Zwitserland afhield.
ROEIEN: Ook op EK moet Belgische dubbelvier vrede nemen met B-finale
De Belgische dubbelvier met Tim Brys, Gaston Mercier, Ward Lemmelijn en Ruben Claeys heeft ook na het EK in München nog werk aan de winkel als ze over twee jaar op de Spelen in Parijs willen staan. Na de derde plaats in hun reeks werden ze pas zesde in de halve finale, waardoor ze naar de B-finale moesten. Daarin kwamen ze ook al niet verder dan de zesde plaats.
Alle EK-podia:
skiff mannen: 1. Melvin Twellaar (Ned)
2. Stefanos Ntouskos (Gre)
3. Kristian Vasilev (Bul)
twee zonder mannen: 1. Marius Cozmiuc/Sergiu Bejan (Rou)
ARTISTIEKE GYMNASTIEK: Net geen medaille voor Lisa Vaelen op EK
Op het EK in München voor vrouwen is Lisa Vaelen als vijfde geeindigd in de allround-competitie. Ze behaalde een totaalscore van 53.699. Noémie Louon beeindigde de competitie niet. Vaelen mocht ook de finale turnen op sprong en werd daarin vierde met een oefening van 13.583.
Het Belgische team met Vaelen en Louon, aangevuld met Maelysse Brassart, Jutta Verkest en Fien Enghels, eindigde op de vijfde plaats.
WIELRENNEN: Uttrup Ludwig de beste in Scandinavië
De Tour of Scandinavia werd gewonnen door Cecilie Uttrup Ludwig (Den). De Deense kampioene legde haar eindzege vast met ritwinst in de koninginnerit. Marianne Vos (Ned) won vier van de zes etappes. Eén keer werd ze nipt afgetroefd door Alexandra Manly (Aus).
Julie Van De Velde lukte een knappe zesde plaats op 1'03". Shari Bossuyt werd 15e op 3'00".
JUMPING: Belgen laten selectie voor Spelen schieten
De eerste kans op een ticket voor de Spelen in Parijs zagen de Belgische ruiters aan hun neus voorbijgaan op de WK in Herning. Het Belgische team werd pas zevende, enkel de vijf beste landen, aangevuld met Frankrijk, zijn al zeker van de Spelen. België moet zich nu via de Nations Cup of de EK volgend jaar met een team proberen plaatsen.
Zweden won afgetekend de wereldtitel met Henrik von Eckermann (Swe) op King Edward, Malin Baryard-Johnsson (Swe) op H&M Indiana, Jens Fredricsson (Swe) op Markan Cosmopolit en Peder Fredericsson (Swe) op H&M All In. Nederland pakte de tweede plaats en Groot-Brittannië werd derde.
Voor België kwam het volgende kwartet in actie: Nicola Philippaerts met Katanga van het Dingeshof, Jos Verlooy met Igor, Jérôme Guéry met Quel Homme de Hus en Grégory Wathelet met Nevados S.
Naast Frankrijk verzekerden Zweden, Nederland, Groot-Brittannië en Duitsland zich van een teamplaats voor de Spelen in Parijs.
Individueel ging de wereldtitel naar Henrik von Eckermann (Swe) met King Edward. Zilver was er voor Jérôme Guéry op Quel Homme de Hus, die afsloot op 3.35 strafpunten. Het brons ging naar Maikel van der Vleuten (Ned) op Beauville Z N.O.P.
De overige Belgen eindigden met verdeeld succes. Voor Nicola Philppaerts was er een mooie achtste plaats (12.97), Grégory Wathelet werd 42e (18.52) en Jos Verlooy kwam mede door een val in één van de proeven niet verder dan de 96e plaats.
DRESSUUR: Denemarken wereldkampioen in teamverband
Tijdens het eerste weekend van het WK ruitersport in Herning wist Denemarken de wereldtitel te behalen in teamverband. Nanna Merrald Rasmussen (Den) met Blue Hors Zack, Carina Cassöe Krüth (Den) met Heiline's Danciera, Daniel Bachmann Andersen (Den) met Marshal-Bell en Cathrine Laudrup-Dufour (Den) met Vamos Amigos pakten de winst voor eigen publiek. Het zilver ging naar Groot-Brittannië, brons was er voor Duitsland.
België eindigde op de 13e plaats. Larissa Pauluis zorgde met First-Step Valentin voor de beste score bij de Belgen met 71,351%, goed voor de 29e plaats en een plaats in de GP special. Domien Michiels werd 44e (69,596%) met Intermezzo van het Meerdaalhof, Charlotte Defalque 60e (68,354%) met Botticelli en Lore Vandeborne 71e (66,910%) met Ikke-Pia van de Bergerhoeve.
Dit WK voor teams zorgde ook voor de eerste tickets voor de Spelen in Parijs. Naast gastland Frankrijk zijn nu ook Denemarken, Groot-Brittannië, Duitsland, Zweden, Nederland en Usa zeker van een ticket op de Spelen van 2024. Op basis van hun geografische ligging mag ook Australië naar de Franse hoofdstad met een team.
Individueel ging de wereldtitel naar Charlotte Fry (Gbr) met Glamourdale. Het zilver was voor Cathrine Laudrup-Dufour (Den) met Vamos Amigos. Op de derde plaats eindigde Dinja van Liere (Ned) met Hermes. Larissa Pauluis mocht als enige landgenote naar de GP special en werd daarin 27e met 71,353%.
MOUNTAINBIKE: Belgen in top-10 in Mont-Sainte-Anne
Zowel Pierre De Froidmont als Jens Schuermans wisten zich in de top-10 te plaatsen op de wereldbekerwedstrijd in Mont-Sainte-Anne. De Froidmont eindigde als vijfde op 1'49" van winnaar Titouan Carod (Fra). Schuermans legde beslag op de negende plaats op exact drie minuten van de winnaar.
De winst bij de vrouwen was voor Jolanda Neff (Sui).
WIELRENNEN: Alsnog winst voor Cordon-Ragot in Värgärda
De wedstrijd om de World Tour voor vrouwen in Värgärda (Zweden) werd gewonnen door Audrey Cordon-Ragot (Fra). Het was Marianne Vos (Ned) die de wedstrijd winnend afsloot na de snelste te zijn uit een vierkoppige groep. Maar onderweg had Vos een fietshouding aangenomen (losse handjes op het stuur) die door de UCI niet meer is toegestaan. Hiervoor werd ze achteraf gediskwalificeerd en ging de overwinning naar de Franse kampioene. Valerie Demey mocht zo als derde mee op het podium. Shari Bossuyt wist zich op 0'12" naar de tiende plek te fietsen.
KANO-KAYAK: Brons voor Hermien Peters en Lize Broekx op WK
Hermien Peters en Lize Broekx gooien zich meer en meer op tot outsider voor een olympische medaille in Parijs. Op het WK sprint in Halifax behaalden ze brons op de K2 500m. Individueel greep Hermien Peters op de K1 500m met de vierde plek nipt naast een tweede medaille.
Bij de mannen lukte Artuur Peters ook een plaats in de finale van de K1 1000m. Hij werd daarin zesde. Met Bram Sikkens trad Artuur Peters aan in de K2 500m. Na de vijfde plaats in hun halve finale moesten ze naar de B-finale, waarin ze als zevende afvlagden.
Winst bij de vrouwen in Muirhead voor Ashleigh Buhai (Rsa). Zij bleef na vier dagen tien onder par. Opnieuw geen cut voor Manon De Roey, die dringend op zoek moet naar betere vorm. Ze werd pas 140e en stond na twee ronden al met 15 boven par. Ook Savannah De Bock redde het niet en met 10 boven par na twee dagen werd ze 124e.
ATLETIEK: Wereldjaarprestatie Fraser-Pryce in Chorzow
Shelly-Ann Fraser-Pryce (Jam) liep op de 100m van de Diamond League-meeting in Chorzow naar de beste wereldjaarprestatie in 10"66.
Op de 100m horden kwam Anne Zagré niet door de reeksen. Ze eindigde in haar reeks zevende in 13"16. Julien Watrin benaderde zijn BR op de 400m horden en eindigde als vijfde in 48"91.
De belangrijkste winnaars:
100m vrouwen: Shelly-Ann Fraser-Pryce (Jam) 10"66
200m vrouwen: Shericka Jackson (Jam) 21"84
400m vrouwen: Femke Bol (Ned) 49"75
1500m vrouwen: Diribe Welteji (Eth) 3'56"91
100m horden vrouwen: Jasmine Camacho-Quinn (Pur) 12"34
Ethan Hayter (Gbr) is de eindwinnaar geworden van de Ronde van Polen. Beste Belg werd Sylvain Moniquet op een verdienstelijke elfde plaats op 0'51" van Hayter. Quinten Hermans legde beslag op de 20e plaats op 1'08", Steff Cras werd 25e op 1'26" en Mauri Vansevenant 26e op 1'30".
Gerben Thijssen was één van de zeven etappewinnaars. De overige etappezeges gingen naar Olav Kooij (Ned), Sergio Higuita (Col), Pascal Ackermann (Ger), Phil Bauhaus (Ger), Thymen Arensman (Ned) en Arnaud Démare (Fra).
MOUNTAINBIKE: Top-10 voor De Froidmont in Snowshoe
Knappe tiende plek voor Pierre De Froidmont op de wereldbekerwedstrijd in Snowshoe. Hij gaf 1'17" toe op winnaar David Valero Serrano (Esp). Jens Schuermans eindigde als 26e op 4'49".
De zege bij de vrouwen was voor Alessandra Keller (Sui).
Geen opmerkelijke resultaten voor de Belgen op het WK racing in Nantes. Nadat ze eerder zilver behaalde deze maand om het EK kwam Elke Vanhoof niet verder dan de 17e plaats. De wereldtitel ging naar Felicia Stancil (Usa), die in de finale het laken naar zich trok voor Zoe Claessens (Sui) en Merel Smulders (Ned).
Een niet echt verwachte wereldkampioen bij de mannen in de persoon van Simon Marquart (Sui). Hij troefde Kye Whyte (Gbr) en Joris Daudet (Fra) af. Ruben Gommers bleef steken op een verre 39e plaats.
WIELRENNEN: Annemiek van Vleuten met afstand de beste in Tour
De Tour des Femmes werd met groot verschil gewonnen door Annemiek van Vleuten (Ned). In het slotweekend reed ze de tegenstand op minuten, wat haar ook de verwachte eindzege opleverde. Beste landgenote werd Lotte Kopecky als 38e op 49'30". Nederland liet als het ware enkel kruimels voor de andere rensters. Lorena Wiebes (Ned), Marianne Vos (Ned) en Annemiek van Vleuten (Ned) waren alle drie goed voor twee etappezeges. De twee resterende gingen naar Cecilie Uttrup Ludwig (Den) en Marlen Reusser (Sui).
KANO-KAYAK: Drie medailles voor Jessica Fox op WK slalom
Dé figuur op het WK slalom in Augsburg werd Jessica Fox (Aus). Ze behaalde maar liefst drie medailles, twee keer zilver en één keer goud. In eigen land waren de Duitsers enorm sterk en kaapten het gros van de titels weg.
Voor ons land eindigde Janina Kriesinger in de K1 op de 43e plaats in de eerste run van de reeksen. In de tweede run werd ze 21e, onvoldoende om verder te komen in het tornooi.
In de extreme slalom kon Kriesinger zich wel plaatsen voor de de reeksen. Een derde plaats in haar reeks betekende meteen het einde en geen plaats bij de beste 16.
Geen successen ook voor de Belgische mannen. In de K1 werd Gabriel De Coster 31e in de eerste run van de reeksen, 70e in de tweede run. Voor Maxime Aubertin werd het de 34e en 32e plaats, Victor Hennin werd 55e en 33e.
De Coster kon in de extreme slalom wel doorstoten tot de reeksen, maar daarin was een derde plaats onvoldoende om nog verder te komen. Hij werd als 23e geklasseerd. Maxime Aubertin (57e) en Victor Hennin (64e) kwamen niet verder dan de time trials.
VOETBAL: Engelse vrouwen pakken Europese titel in eigen land
Op het EK voor vrouwen in Engeland heeft het thuisland voor het eerst de Europese titel veroverd. In de finale werd Duitsland verslagen na verlengingen met 2-1. Ella Toone (Gbr) bracht de Engelse vrouwen op voorsprong in de tweede helft, maar Lina Magull (Ger) kon de bordjes in evenwicht brengen. Chloe Kelly (Gbr) werd de heldin van de natie door in de verlengingen de winnende treffer te scoren.
België deed het voortreffelijk. Het begon met 1-1 tegn Ijsland aan hun poulewedstrijden. Justine Vanhaevermaet maakte vanop de stip gelijk. Tegen wereldtopper Frankrijk leverden de Red Flames een puike prestatie af. Janice Cayman kon een vroege voorsprong van Frankrijk ongedaan maken, maar toch wisten de Fransen te winnen met 2-1. In een allesbeslissende wedstrijd om door te stoten naar de kwartfinales tegen Italië deed België wat het moest, winnen. Een tot dan toe bleke Tine DeCaigny tekende voor de enige treffer in de wedstrijd.
De Belgische meisjes kregen in de kwartfinales vice-olympisch kampioen Zweden tegenover zich. Lang werd stand gehouden, maar in de slotfase van de reguliere speeltijd kon Zweden toch één keer scoren.
WIELRENNEN: Remco Evenepoel solo naar winst in San Sebastian
Remco Evenepoel heeft de Classica San Sebastian met groots vertoon voor de tweede keer in zijn jonge carrière gewonnen. Op zowat 45km van de finish ging hij solo en liep alleen maar verder uit. Tiesj Benoot was op 2'31" een hele knappe derde.
Het Belgische team bestaande uit Koen Vereecke (Kasanova), Pieter Clemens (Akarad Hero), Wilm Vermeir (IQ van het Steentje) en Olivier Philippaerts (Miro) behaalde de vierde plaats op de Nations Cup-manche in Hickstead. De overwinning ging naar Frankrijk dat met het kwartet Olivier Robert (Fra) op Vivaldi, Edward Levy (Fra) op Uno, Marc Dilasser (Fra) op Arioto en Kevin Staut (Fra) op Visconti de beste waren.
WATERPOLO: Italiaanse mannen winnen super finale World League
De Super Finale van de World League bij de mannen in Straatsburg werd gewonnen door Italië. In de finale versloegen de Italiaanse mannen Usa met 13-9. Spanje versloeg Frankrijk met 11-8 in de wedstrijd om de derde plaats.
HANDBOOGSCHIETEN: Negende plaats voor Jarno De Smedt in Medellin
Jarno De Smedt is negende geworden op de wereldbekerwedstrijd in Medellin. Hij kwam als 14e uit de kwalificaties en versloeg met Thomas Rufer (Sui) en Florian Faber (Sui) twee Zwitsers in de eerste twee rondes. Daarna botste onze landgenoot op Jack Williams (Usa).
Theo Carbonetti eindigde 17e na knappe winst tegen Jeff Henckels (Lux). Hij moest in de tweede ronde wel het hoofd buigen voor vice-olympisch kampioen Mauro Nespoli (Ita).
Elian Van Steen werd 79e, Ben Adriaensen 89e. De overwinning ging naar Woojin Kim (Kor).
Het Belgische mannenteam eindigde negende in de landencompetitie. Het versloeg Oostenrijk met 5-4, maar verloor dan tegen topland Usa met 2-6. Zuid-Korea was het beste land bij de mannen.
San An (Kor) greep de zege bij de vrouwen. Ook in teamverband was ze de beste met Zuid-Korea.
De overwinning bij de mixed teams was voor Chien-Ying Lei/Chih-Chun Tang (Tpe).
Nafissatou Thiam slaagde erin om in Oregon een tweede wereldtitel op de zevenkamp te behalen in haar carrière. België deed het voortreffelijk in de States op dit WK. Bashir Abdi liep op de marathon naar brons. De mannelijke estafetteploeg op de 4x400m viel ook opnieuw in de medailles op een groot tornooi met brons.
Dit WK liet ook twee wereldrecors optekenen. Sydney McLaughlin (Usa) was goed voor 50"68 op de 400m horden bij de vrouwen. In het polsstokspringen bij de mannen wipte Armand Duplantis (Swe) over 6,21m.
100m vrouwen: 1. Shelly-Ann Fraser-Pryce (Jam)
2. Shericka Jackson (Jam)
3. Elaine Thompson-Herah (Jam)
200m vrouwen: 1. Shericka Jackson (Jam)
2. Shelly-Ann Fraser-Pryce (Jam)
3. Dina Asher-Smith (Gbr)
30e Imke Vervaet
400m vrouwen: 1. Shaunae Miller-Uibo (Bah)
2. Marileidy Paulino (Dom)
3. Sada Williams (Bar)
31e Camille Laus 52"56
40e Naomi Van Den Broeck 53"16
800m vrouwen: 1. Athing Mu (Usa)
2. Keely Hodgkinson (Gbr)
3. Mary Moraa (Ken)
41e Vanessa Scaunet 2'04"07
1500m vrouwen: 1. Faith Kipyegon (Ken)
2. Gudaf Tsegay (Eth)
3. Laura Muir (Gbr)
35e Elise Vanderelst 4'10"95
5000m vrouwen: 1. Gudaf Tsegay (Eth)
2. Beatrice Chebet (Ken)
3. Dawit Seyaum (Eth)
10000m vrouwen: 1. Letesenbet Gidey (Eth)
2. Hellen Obiri (Ken)
3. Margaret Chelimo Kipkemboi (Ken)
marathon vrouwen: 1. Gotytom Gebreslase (Eth)
2. Judith Jeptum Korir (Ken)
3. Lonah Chuntei Salpeter (Isr)
19e Mieke Gorissen 2u31'06"
100m horden vrouwen: 1. Tobi Amusan (Ngr)
2. Britany Anderson (Jam)
3. Jasmine Camacho-Quinn (Pur)
31e Anne Zagré 13"25
400m horden vrouwen: 1. Sydney McLaughlin (Usa) 50"68 WR
2. Femke Bol (Ned)
3. Dalilah Muhammad (Usa)
19e Paulien Couckuyt: 4e in reeks 55"42, 5e in halve finale 55"42
3000m steeple vrouwen: 1. Norah Jeruto (Kaz)
2. Werkuha Getachew (Eth)
3. Mekides Abebe (Eth)
4x100m vrouwen: 1. Usa
2. Jamaica
3. Duitsland
4x400m vrouwen: 1. Usa
2. Jamaica
3. Groot-Brittannië
6e België (Helena Ponette, Imke Vervaet, Pauline Couckuyt, Camille Laus, Naomi Van Den Broeck) 3'26"29
20km snelwandelen vrouwen: 1. Kimberly Garcia Leon (Per)
2. Katarzyna Zdzieblo (Pol)
3. Shijie Qieyang (Chn)
ver vrouwen: 1. Malaika Mihambo (Ger)
2. Ese Brume (Ngr)
3. Leticia Oro Melo (Bra)
hinkstap vrouwen: 1. Yulimar Rojas (Ven)
2. Shanieka Ricketts (Jam)
3. Tori Franklin (Usa)
hoog vrouwen: 1. Eleanor Patterson (Aus)
2. Yaroslava Mahuchikh (Ukr)
3. Elena Vallortigara (Ita)
polsstok vrouwen: 1. Katie Nagcotte (Usa)
2. Sandi Morris (Usa)
3. Nina Kennedy (Aus)
kogel vrouwen: 1. Chase Ealey (Usa)
2. Lijiao Gong (Chn)
3. Jessica Schilder (Ned)
hamer vrouwen: 1. Brooke Andersen (Usa)
2. Camryn Rogers (Can)
3. Janee' Kassanavoid (Usa)
24e Vanessa Sterckendries 67,88m
discus vrouwen: 1. Bin Feng (Chn)
2. Sandra Perkovic (Cro)
3. Valarie Allman (Usa)
speer vrouwen: 1. Kelsey-Lee Barber (Aus)
2. Kara Winger (Usa)
3. Haruka Kitaguchi (Jpn)
zevenkamp vrouwen: 1. Nafissatou Thiam (Bel)
2. Anouk Vetter (Ned)
3. Anna Hall (Usa)
5e Noor Vidts
100m mannen: 1. Fred Kerley (Usa)
2. Marvin Bracy (Usa)
3. Trayvon Bromell (Usa)
200m mannen: 1. Noah Lyles (Usa)
2. Kenneth Bednarek (Usa)
3. Erriyon Knighton (Usa)
400m mannen: 1. Michael Norman (Usa)
2. Kirani James (Grn)
3. Matthew Hudson-Smith (Gbr)
12e Kevin Borlée: 4e in reeks 45"72, 5e in halve finale 45"26
14e Dylan Borlée: 2e in reeks 45"70, 5e in halve finale 45"41
19e Alexander Doom: 3e in reeks 46"18, 6e in halve finale 45"80
800m mannen: 1. Emmanuel Kipkurui Korir (Ken)
2. Djamel Sedjati (Alg)
3. Marco Arop (Can)
24e Eliott Crestan
1500m mannen: 1. Jake Wightman (Gbr)
2. Jakob Ingebrigtsen (Nor)
3. Mohamed Katir (Esp)
30e Ruben Verheyden 3'39"46
34e Ismael Debjani 3'39"96
5000m mannen: 1. Jakob Ingebrigtsen (Nor)
2. Jacob Krop (Ken)
3. Oscar Chelimo (Uga)
10000m mannen: 1. Joshua Cheptegei (Uga)
2. Stanley Waithaka Mburu (Ken)
3. Jacob Kiplimo (Uga)
10e Isaac Kimeli 27'43"50
marathon mannen: 1. Tamirat Tola (Eth)
2. Mosinet Geremew (Eth)
3. Bashir Abdi (Bel) 2u06'48"
30e Thomas De Bock 2u11'54"
DNF Lahsene Bouchikhi
110m horden mannen: 1. Grant Holloway (Usa)
2. Trey Cunningham (Usa)
3. Asier Martinez (Esp)
400m horden mannen: 1. Alison Dos Santos (Bra)
2. Rai Benjamin (Usa)
3. Trevor Bassitt (Usa)
14e Julien Watrin: 2e in reeks 49"83, 3e in halve finale 49"52
3000m steeple mannen: 1. Soufiane El Bakkali (Mar)
2. Lamecha Girma (Eth)
3. Conseslus Kipruto (Ken)
40e Tim Van De Velde 9'03"11
4x100m mannen: 1. Canada
2. Usa
3. Groot-Brittannië
4x400m mannen: 1. Usa
2. Jamaica
3. België (Dylan Borlée, Julien Watrin, Alexander Doom, Kevin Borlée, Jonathan Sacoor)
Met 17 onder par was Brooke Henderson (Can) de beste op het tornooi voor vrouwen in Evian. Manon De Roey miste haar start en haalde dan ook de cut niet.
Jonas Vingegaard (Den) schreef de eindzege in de Tour de France op zijn naam. Beste landgenoot werd Dylan Teuns op de 19e plaats op 1u11'30". Wout van Aert tekende voor de 22e plaats op 1u35'55".
Van Aert was samen met Tadej Pogacar (Slo) de zegekoning in deze Tour, beide wisten maar liefst drie etappes te winnen. Eindwinnaar Vingegaard won twee ritten, wat ook Jasper Philipsen lukte. Van Belgische kant was er ook nog ritwinst voor Yves Lampaert.
TRIATLON: Ereplaats voor Jolien Vermeylen in Pontevedra
De wereldbekermanche voor mannen in Pontevedra werd gewonnen door Sergio Baxter Cabrera (Esp). Arnaud Mengal legde beslag op de 16e plaats op 1'18" van de Spaanse winnaar.
Bij de vrouwen won Petra Kurikova (Cze). Jolien Vermeylen werd mooi zevende op 0'45", Hanne De Vet finishte als 37e op 4'45".
SCHERMEN: Brons voor Neisser Loyola op WK in Cairo
Op de WK in Cairo behaalde Neisser Loyola een onverhoopte bronzen medaille in het degenschermen. Na makkelijke winst tegen Muntadher Al-Zaidi (Irq) en Lachlan Crook (Aus) versloeg hij in de 1/32e finales Gabriele Cimini (Ita) met 15-13. Daarna klopte Loyola met 15-11 Max Heinzer (Sui). In de achtste finales ging Volodymyr Stankevych (Ukr) voor de bijl met 14-13. Elmir Alimzhanov (Kaz) werd met 15-8 wandelen gestuurd in de kwartfinales. Het was pas in de halve finales dat Romain Cannone (Fra), olympisch kampioen, hem met nipte 14-15 een halt toeriep.
Nicolas Poncin werd 93e, Marc Housieaux 134e.
In het floretschermen bij de mannen werd Stef Van Campenhout 47e. Mathieu Nijs en Stef De Greef eindigden respectievelijk 74e en 127e.
Jasper Van Dyck moest vrede nemen met de 113e plaats in het sabelschermen.
Bij de vrouwen was er in het degenschermen een 70e plaats voor Aube Vandingenen. Anne Bultynck eindigde als 117e.
Voor Jolien Corteyn werd het de 94e plaats in het sabelschermen. Saartje Corteyn werd dan weer 109e.
Het mannenteam met de degen won van Libië met 45-19, maar een ronde later botsten Poncin, Loyola en Housieaux op Japan en verloren verdienstelijk met 38-45. Uiteindelijk eindigden de Belgen 31e.
Een betere klassering was er voor het mannenfloretteam. Zij eindigden als tiende na 45-26 winst tegen Argentinië, gevolgd door 30-45 verlies tegen Frankrijk. Best een knap resultaat voor Nijs, Van Campenhoute en De Greef.
MOUNTAINBIKE: Top-10 voor Jens Schuermans in Vallnord
De wereldbekermanche in Vallnord werd gewonnen door Luca Braidot (Fra) bij de mannen. Jens Schuermans behaalde een mooie achtste plaats op 1'18" van de Franse winnaar. Pierre De Froidmont eindigde als 16e op 2'31".
Bij de vrouwen lukte Anne Terpstra (Ned) haar eerste wereldbekerwinst. Emeline Detilleux legde beslag op de 23e plaats op 7'19", Githa Michiels was op 8'29" goed voor de 29e plek.
Op de Grand Prix in Zagreb kampte Mina Libeer zich naar brons in de klasse tot 57kg. Enkel de latere winnares Christa Deguchi (Can) bleek te sterk.
Lois Petit verloor in de -48kg meteen van latere winnares Wakana Koga (Jpn). Fiona Vanbiesbroeck was niet opgewassen tegen Ana Perez Box (Esp) in de -52kg.
Een knappe zevende plaats voor Abdul Malik Umayev in de klasse tot 73kg. Met winst tegen Igor Wandtke (Ger) en Hidayat Heydarov (Aze) gooide hij hoge ogen. Manuel Lombardo (Ita) stopte zijn zegereeks. Jeroen Casse overleefde de eerste kamp niet in dezelfde gewichtsklasse.
Karel Foubert verloor zijn eerste kamp in de klasse tot 90kg.
In de +100kg ging Yves Ndao eruit bij zijn tweede kamp.
HOCKEY: Nederlandse vrouwen opnieuw wereldkampioen
Er komt momenteel nog geen einde aan de hegemonie van de Nederlandse vrouwen. Op het WK in Spanje en Nederland waren ze opnieuw de beste. In de finale werd Argentinië verslagen met 3-1. Maria Verschoor (Ned), Frédérique Matla (Ned) en Felice Albers (Ned) brachten Nederland op 3-0, Agustina Gorzelany (Arg) kwam enkel tot de eerredder.
Australië won de wedstrijd om brons van Duitsland met 2-1. Lena Micheel (Ger) zette Duitsland op voorsprong, maar twee treffers van Stephanie Kershaw (Aus) zette de situatie recht.
De Belgische vrouwen werden uitgeschakeld door Nederland in de kwartfinales.
In de voorronde begon België met 4-1 winst tegen Zuid-Afrika. Stephanie Vanden Borre en Charlotte Englebert scoorden beide twee keer. Tegen Australië werd met 0-2 verloren. Daarna ging Japan met 3-0 voor de bijl met alweer twee treffers van Vanden Borre en één van Ambre Ballenghien. Chili was helemaal geen partij voor de Belgische meisjes, het werd 5-0. Nogmaals twee treffers voor Vanden Borre, en ook voor Englebert. Justine Rasir maakte het vijfde doelpunt.
Tegen Nederland werd het 2-1 in de kwartfinale. Het doelpunt voor de Belgen kwam op naam van Alix Gerniers.
Elke Vanhoof toonde op het EK racing in Dessel nog steeds niet aan het einde van haar Latijn te zijn. Ze behaalde de zilveren medaille en moest enkel Bethany Shriever (Gbr) voorlaten. Camille Maire (Fra) was goed voor brons.
De Europese titel bij de mannen ging naar Kye Whyte (Gbr). Hij haalde het voor Cédric Butti (Sui) en Eddie Moore (Gbr). Matthijs Verhoeven was de beste Belg op de negende plaats. Wouter Segers werd 13e, Ruben Gommers 25e en Elias Verbinnen 35e.
Loana Lecomte (Fra) was ook in Lenzerheide de beste op de wereldbekerwedstrijd voor vrouwen. Emeline Detilleux eindigde op de 31e plaats op 7'13", Githa Michiels 51e op 9'47".
De winst bij de mannen ging naar Luca Braidot (Fra). Jens Schuermans was de beste landgenoot op de 15e plaats op 2'27". Pierre De Froidmont eindigde 18e op 3'01". Verder was er nog een 43e plaats voor Laurens Sweeck op 5'39" en de 50e plaats voor Jens Adams op 6'19".
ROEIEN: Drie B-finales in Luzern voor Belgische boten
Op de wereldbekerfinale in Luzern kwamen alle Belgische boten tot de B-finale. Marlon Colpaert/Niels Van Zandweghe werden tweede in de B-finale van de lichte dubbeltwee.
Tristan Vandenbussche/Aaron Andries wonnen de B-finale van de dubbeltwee.
Voor de dubbelvier, bestaande uit Ruben Claeys/Ward Lemmelijn/Gaston Mercier/Tim Brys, werd het de zesde plaats in de B-finale.
De winnaars:
lichte dubbeltwee mannen: Pietro Ruta/Gabriel Soares (Ita)
skiff mannen: Graeme Thomas (Gbr)
twee zonder mannen: Oliver Wynne-Griffith/Thomas George (Gbr)
dubbeltwee mannen: Martin Sinkovic/Valent Sinkovic (Cro)
Jorre Verstraeten was de beste op de Grand Slam in Budapest in de klasse tot 60kg. Hij versloeg in de finale Lukhumi Chkhvimiani (Geo).
Geen succes voor Matthias Casse en Sami Chouchi in de klasse tot 81kg. Beiden verloren hun tweede kamp.
Ook Toma Nikiforov moest in de -100kg na één kamp al afdruipen.
Bij de vrouwen werd Amber Ryheul zevende in de -52kg. Eenzelfde resultaat liet Mina Libeer optekenen in de -57kg, maar zij verloor wel van twee heuse toppers met Telma Monteiro (Por) en Jessica Klimkait (Can).
Lois Petit verloor meteen in de -48kg. En eveneens Gabriella Willems verloor haar eerste kamp in de -70kg.
Xander Schauffele (Usa) was de beste in North Bertwick met zeven onder par. Thomas Detry bleef twee onder par en werd daarmee tiende. Zijn start was niet de beste met drie boven par, maar drie onder par op dag twee bracht hem hoger in de stand, waarna de twee laatste dagen telkens een één onder par volgde.
TENNIS: Kwartfinale voor David Goffin op Wimbledon
David Goffin is op Wimbledon tot in de kwartfinales geraakt. Hij begon met overtuigende zeges tegen Radu Albot (Mda) en Sebastian Baez (Arg) aan het tornooi. In de derde ronde moest hij zijn eerste set prijs geven tegen Ugo Humbert (Fra). De achtste finale werd een heuse thriller tegen Frances Tiafoe (Usa). Het werd een vijfsetter (7-6, 5-7, 5-7, 6-4, 7-5). En ook de kwartfinale tegen thuisspeler Cameron Norrie (Gbr) werd een marathonpartij na 6-3, 5-7, 6-2, 3-6, 5-7.
Zizou Bergs verloor in de eerste ronde van Jack Draper (Gbr).
Winst was er uiteindelijk voor Novak Djokovic (Srb), die in de finale Nick Kyrgios (Aus) versloeg (4-6, 6-3, 6-4, 7-6).
Bij de vrouwen ging de eindzege naar Elena Rybakina (Kaz), die het haalde in de finale van Ons Jabeur (Tun) met 3-6, 6-2, 6-2.
Elise Mertens miste de kwartfinale door verlies in de achtste finales tegen Jabeur. Eerder ging Mertens langsheen Camila Osorio (Col) en Panna Udvardy (Hun). In de derde ronde behaalde ze een knappe zege met 6-4, 7-5 tegen Angelique Kerber (Ger).
Greet Minnen stuntte in de eerste ronde tegen Garbine Muguruza (Esp) met 6-4, 6-0 winst. Daarna ging ze eruit tegen Qinwen Zheng (Chn).
Ook Kirsten Flipkens kwam bij haar afscheid tot de tweede ronde. Ze won van Jaimee Fourlis (Aus), maar moest dan de zege laten aan Simona Halep (Rou).
Terug van weggeweest is dan weer Yanina Wickmayer, die won van Lin Zhu (Chn), maar dan logisch verloor van Jelena Ostapenko (Lat).
Maryna Zanevska, tegen Barbora Krejcikova (Cze), en Alison Van Uytvanck, tegen Emma Raducanu (Gbr), gingen eruit in de eerste ronde.
Het mannendubbel werd gewonnen door Matthew Ebden/Max Purcell (Aus).
Elise Mertens verloor samen met Shuai Zhang (Chn) de finale van het dubbelspel bij de vrouwen tegen Barbora Krejcikova/Katerina Siniakova (Cze). Maryna Zanevska/Kimberley Zimmermann verloren in de eerste ronde van Elisabetta Cocciaretto/Viktoriya Tomova (Ita/Bul).
In het gemengd dubbel was de winst voor Neal Skupski/Desirae Krawczyk (Gbr/Usa).
De wereldbekermanche freestyle park in Brussel werd bij de mannen gewonnen door Anthony Jeanjean (Fra). Kenneth Tancré kwam niet verder dan de 37e plaats.
Bij de vrouwen ging de winst naar Hannah Roberts (Usa).
Cathrine Dufour (Den) was met Vamos Amigos outstanding in Aken. Ze won er zowel de GP (81,544%), de GP special (80,064%) als de GP freestyle (88,375%).
Larissa Paulus eindigde zowel in de GP (68,652%) als de GP special (68,000%) 31e op Flambeau.
De Amerikaanse vrouwen kroonden zich in Budapest tot wereldkampioen. In de finale versloegen ze Hongarije met 9-7. Nederland won de wedstrijd om brons van Italië met 7-5.
Bij de mannen ging de wereldtitel naar Spanje dat met 15-14 de baas bleef over Italië. Griekenland troefde Kroatië af met 9-7 in de wedstrijd om de derde plaats.
GOLF: Geen vooraanstaande rol voor Belgen in Kilkenny
Thomas Pieters werd in Kilkenny 37e, zes onder par, en Thomas Detry 58e, vier onder par. Zij volgden op ruime afstand van winnaar Adrian Meronk (Pol), die een totaalscore van 20 onder par behaalde.
JUMPING: Duitsland wint in eigen land om Nations Cup
De wedstrijd om de Nations Cup in Aken werd gewonnen door Duitsland. Jana Wargers (Ger) op Limbridge, Christian Kukuk (Ger) op Mumbai 3, Janne Friederike Meyer-Zimmermann (Ger) op Messi van't Ruytershof en Andre Thieme (Ger) op DSP Chaknia bleven de Belgen voor, die mooi als tweede eindigden. Voor die tweede plek zorgden Nicola Phillipaerts op Katanga van het Dingeshof, Wilm Vermeir met IQ van het Steentje, Jérôme Guèry met Quel Homme de Hus en Grégory Wathelet op Nevados S.
Op de Diamond League-meeting in Stockholm won Armand Duplantis (Swe) het polsstokspringen met een sprong over 6,16m. Ben Broeders werd er zevende met 5,63m.
Julien Watrin klokte op de 400m horden af na 49"01, wat hem de zesde plaats opleverde. Alison Dos Santos (Bra) won in 46"80.
Het discuswerpen werd gewonnen door Kristjan Ceh (Slo) met 70,02m.
Winst voor Anderson Peters (Grn) in het speerwerpen met 90,31m.
In het verspringen liet Miltiadis Tentoglou (Gre) 8,31m optekenen.
Opnieuw een snelle 100m horden voor Jasmine Camacho-Quinn (Pur) in 12"46.
Femke Bol (Ned) heerste op de 400m horden in 52"27.
TRIATLON: Fransen zegevieren bij mixed teams in Montreal
Winst voor de Franse gemengde ploeg op de wereldbekermanche in Montreal. Pierre Le Corre, Vincent Luis, Cassandre Beaugrand en Emma Lombardi waren de snelsten van het pak. De Belgische selectie nam de start niet.
Colin Duffy (Usa) was zowel op boulder als op lead de beste bij de mannen op de wereldbekerwedstrijd in Innsbruck. Op boulder eindigde Simon Lorenzi als 27e, Hannes Van Duysen werd 41e en Nicolas Collin 79e.
Collin legde beslag op de 31e plaats op lead, Lorenzi werd er 41e en Van Duysen moest het stellen met de 59e plaats.
Bij de vrouwen blijft Natalia Grossman (Usa) de zeges aaneenrijgen op boulder. Chloe Caulier eindigde op de 37e plaats, Lucie Watillon werd 62e.
Op lead ging de zege naar Janja Garnbret (Slo). Ook hier overleefden de Belgische meisjes de kwalificaties niet. Caulier werd 51e, Watillon 65e.
BASKETBAL: Belgische mannen missen nipt medaille op WK 3x3
De Belgische mannenploeg 3x3 heeft op het WK in Antwerpen slechts nipt naast een medaille gegrepen. Nick Celis, Bryan De Valck, Maxime Depuydt en ThibautVervoort openden het tornooi met 21-16 winst tegen Slovenië, gevolgd door 21-12 winst tegen Egypte. Ook Usa werd verslagen (20-18), net als Oostenrijk (21-18). Deze overwinningen leverden poulewinst op en meteen een plek in de kwartfinales. In die kwartfinale klopten de Belgen Polen met 18-14, waarna het grote Servië wachtte in de halve finales. Die maakten een einde aan de zegereeks van het Belgische team, het werd 12-17. België mocht nog strijden om de bronzen plak tegen Frankrijk, maar moest met het kleinste verschil de duimen leggen (17-18). Het goud ging naar Servië dat in de finale Litouwen versloeg met 21-16.
Bij de vrouwen kwam een onuitgegeven viertal op dit WK voor België. Ine Joris, Becky Massey, Laure Resimont en Julie Vanloo kregen met Mongolië (12-8) en Egypte (19-6) hapklare brokjes in hun eerste matchen. Tegen Polen werd nipt verloren met 12-13 en zo moesten de Belgische vrouwen, die de Dominikaanse Republiek niet hoefden te bekampen wegens forfait, de poulewinst aan de Polen laten. In de achtste finale won België opnieuw vlot met 15-9 van Brazilië. Maar in de kwartfinale wachtte uittredend wereldkampioen China en die bleken met 13-21 toch duidelijk te sterk.
Frankrijk pakte de wereldtitel bij de vrouwen na 16-13 winst tegen Canada in de finale. China greep het brons ten koste van Litouwen na een 21-11 overwinning.
Op de wereldbekerwedstrijd in Parijs kon Jarno De Smedt ditmaal niet doordringen tot de eindfase. De Smedt won nog wel van Marek Szabran (Pol) in de eerste ronde met 7-3. Maar de volgende ronde verloor hij na shoot-off met 5-6 van Samet Ak (Tur).
Elian Van Steen en Ben Adriaensen verloren al in de eerste ronde en werden zo 65e. Marcus D'Almeida (Bra) pakte de eindwinst.
Het Belgische team haalde zelfs de hoofdtabel van de teamcompetitie niet, ze werden pas 25e. Zuid-Korea won het landentornooi bij de mannen.
Winst in het vrouwentornooi was er voor Gahyun Lee (Kor). Ook met het Zuid-Koreaanse vrouwenteam pakte ze winst in de landenwedstrijd. En of het allemaal nog niet genoeg was won Gahyun Lee (Kor) aan de zijde van Woojin Kim (Kor) ook het tornooi voor mixed teams.
Weinig Belgen op de WK in Budapest. Valentine Dumont werd 20e op de 100m vrije slag in 55"14. Op de 200m vrije slag liet ze de 17e tijd optekenen met 1'58"86, net geen halve finale. Tot slot was ze ook nog eens 20e op de 400m vrije slag in 4'13"33.
Florine Gaspard eindigde 26e op de 100m schoolslag in 1'09"22.
Ook Louis Croenen kwam niet door de reeksen van de vlinderslag. Op de 100m vlinderslag werd hij 36e in 53"38. Zijn favoriete 200m vlinderslag beëindigde hij op de 20e plaats in 1'57"63.
Alle WK-podia:
50m vrij mannen: 1. Benjamin Proud (Gbr)
2. Michael Andrew (Usa)
3. Maxime Grousset (Fra)
100m vrij mannen: 1. David Popovici (Rou)
2. Maxime Grousset (Fra)
3. Joshua Liendo Edwards (Can)
200m vrij mannen: 1. David Popovici (Rou)
2. Sunwoo Hwang (Kor)
3. Tom Dean (Gbr)
400m vrij mannen: 1. Elijah Winnington (Aus)
2. Lukas Martens (Ger)
3. Guilherme Costa (Bra)
800m vrij mannen: 1. Bobby Finke (Usa)
2. Florian Wellbrock (Ger)
3. Mykhailo Romanchuk (Ukr)
1500m vrij mannen: 1. Gregorio Paltrinieri (Ita)
2. Bobby Finke (Usa)
3. Florian Wellbrock (Ger)
100m vlinder mannen: 1. Kristof Milak (Hun)
2. Naoki Mizunuma (Jpn)
3. Joshua Liendo Edwards (Can)
200m vlinder mannen: 1. Kristof Milak (Hun)
2. Leon Marchand (Fra)
3. Tomoru Honda (Jpn)
100m school mannen: 1. Nicolo Martinenghi (Ita)
2. Arno Kamminga (Ned)
3. Nic Fink (Usa)
200m school mannen: 1. Zac Stubblety-Cook (Aus)
2. Yu Hanaguruma (Jpn)
Erik Persson (Swe)
100m rug mannen: 1. Thomas Ceccon (Ita) - WR: 51"60
Voor eigen volk won het Nederlandse team de Nations Cup-wedstrijd in Rotterdam. Maikel van der Vleuten (Ned) op Beauville Z, Sanne Thijssen (Ned) met Con Quidam RB, Willem Greve (Ned) met Grandorado TN en Harrie Smolders (Ned) op Monaco mochten zegevieren.
België eindigde op de zesde plaats. Olivier Philippaerts kwam in actie met Le Blue Diamond van't Ruytershof. Jos Verlooy was maar wat blij om Igor terug in een topwedstrijd aan de start te brengen. Pieter Devos deed het met Mom's Toupie de la Roque en Niels Bruynseels reed op Delux van T&L.
Op het EK degenschermen in Antalya heeft Neisser Loyola een knappe zesde plaats behaald. Hij won van Romain Cannone (Fra) met 15-11, versloeg vervolgens Grigori Beskin (Isr) met 15-11 en won ook van Yonatan Cohen (Isr) met 13-12. In de kwartfinales tegen Alexis Bayard (Sui) moest hij nipt de de duimen leggen. Marc Housieaux werd 58e, Nicolas Poncin 70e en François Xavier Férot 89e.
In de landencompetitie verloren de Belgen met Loyola, Housieaux, Férot en Geoffroy Husson van Oostenrijk met 29-45 en kwamen niet verder dan de 17e plaats.
De mannelijke sabelschermers lieten een mooie achtste plaats optekenen in de landencompetitie. Stef De Greef, Lucas Mottiat, Mathieu Nijs en Stef Van Campenhout versloegen Hongarije met 45-38 en verloren daarna van Frankrijk met 37-45.
Individueel lukte Stef Van Campenhout de 28e plaats na nipt 13-15 verlies in de 1/16e finales tegen de latere finalist Tommaso Marini (Ita). Stef De Greef eindigde 29e, Mathieu Nijs 32e en Lucas Mottiat 52e.
Arne De Ridder eindigde 21e in het sabelschermen voor mannen. Jasper Van Dyck 49e.
Bij de vrouwen was er in het degenschermen de 34e plaats voor Axelle Wasiak. Aube Vandingenen eindigde 44e, Anne Bultynck 74e.
In team werden de Belgische meisjes 17e na 29-45 verlies tegen Oostenrijk.
De zusjes Jolien Corteyn en Saartje Corteyn werden in het sabelschermen respectievelijk 39e en 52e.
RITMISCHE GYMNASTIEK: Israël boven op EK in Rimini
Daria Atamanov (Isr) behaalde in Rimini de individuele Europese titel. Ook met het Israëlische team won ze goud bij de groepen.
Het zilver en brons ging naar Bulgarije met Boryana Kaleyn (Bul) en Stiliana Nikolova (Bul). Alessia Verstappen was op de 54e plaats de beste landgenote. Carina Iacos eindigde 55e en Oona De Decker 83e.
Bij de groepen behaalde Italië zilver en het brons ging naar Azerbeidzjan.
BEACHVOLLEY: Noorse mannen en Braziliaanse vrouwen wereldkampioen in Rome
Op de WK in Rome behaalden Anders Mol/Christian Sörum (Nor) de wereldtitel bij de mannen. In de finale versloegen ze Renato/Vitor Felipe (Bra) met 2-0. De wedstrijd om de derde plaats werd gewonnen door Andre/George (Bra) met 2-1 van Chaim Schalk/Theodore Brunner (Usa).
Bij de vrouwen was de winst voor Duda/Ana Patricia (Bra). Zij toonden zich met 2-0 de beteren in de finale van Sophie Bukovec/Wilkerson Brandie (Can).
Svenja Müller/Cinja Tillmann (Ger) pakten het brons ten koste van Joana Heidrich/Anouk Vergé-Depré (Sui) met 2-1.
De Ronde van Zwitserland werd gewonnen door Geraint Thomas (Gbr). In de afsluitende tijdrit pakte hij de leidersplaats alsnog over. Remco Evenepoel won die afsluitende tijdrit, een opsteker na een paar moeilijke dagen in deze rittenwedstrijd. In de eindstand was Evenepoel elfde op 4'04".
Heel wat diverse etappewinnaars in Zwitserland met Stephen Williams (Gbr), Andreas Leknessund (Nor), Peter Sagan (Svk), Daryl Impey (Rsa), Aleksandr Vlasov (Rus), Nico Denz (Ger) en Thibaut Pinot (Fra).
ATLETIEK: Ben Broeders wint polsstokspringen in Parijs
Hele knappe prestatie van Ben Broeders in Parijs. Hij won er het polsstokspringen bij de Diamond League-meeting met een sprong over 5,80m.
Kevin Borlée kwam in actie op de 400m en werd zevende in 46"64. De winst was voor Steven Gardiner (Bah) in 44"21.
Een snelle 200m voor Luxolo Adams (Rsa) in 19"82.
De 800m ging naar Benjamin Robert (FRa) in 1'43"75.
Ditmaal moest Isaac Kimeli passen op de 5000m. Zijn 13'35"74 was pas goed voor de twaalfde plaats. Selemon Barega (Eth) liep naar de winst in 12'56"19.
Nafissatou Thiam deed in het hoogspringen één van de laatste testen voor het WK. Ze ging over 1,92m en werd daarmee zevende. Yaroslava Mahuchikh (Ukr) won met een sprong over 2,01m.
Shelly-Ann Fraser-Pryce (Jam) snelde op de 100m naar 10"67.
De 400m werd dan weer gewonnen door Shaunae Miller-Uibo (Bah) in 50"10.
Een snelle 100m horden voor Tobi Amusan (Ngr) met 12"41.
Winfred Mutile Yavi (Brn) bleef met 8'56"55 onder de negen minuten op de 3000m steeple.
In het discuswerpen pakte Valarie Allman (Usa) opnieuw de zege met 68,68m.
De manche om de European Tour bij de vrouwen in Londen werd gewonnen door Bronte Law (Gbr). Manon De Roey begon matig met één boven par, zette de volgende dag een twee onder par neer, maar sloot af met twee boven par. Dit bracht haar op de 17e plaats, één boven par.
Armand Duplantis (Swe) zorgde op de Diamond League-meeting in Oslo voor de beste wereldjaarprestatie in het polsstokspringen. Hij ging over 6,02m in een wedstrijd waarin Ben Broeders vierde werd met een geslaagde jump over 5,60m.
Pawel Fajdek (Pol) slingerde zijn hamer 80,56m ver. In het verspringen ging Miltiadis Tentoglou (Gre) met 8,10m opnieuw over de acht meter.
De 400m horden werd met een scherpe 47"26 gewonnen door Alison dos Santos (Bra).
Bij de vrouwen pakte Chase Ealey (Usa) de winst in het kogelstoten met 20,13m.
Femke Bol (Ned) ging zoals beloofd hard op de 400m horden met 52"61.
Ook op de 800m liet Keely Hodgkinson (Gbr) een snelle 1'57"71 noteren.
Ook in Leogang was Loana Lecomte (Fra) in de wereldbekerwedstrijd voor vrouwen. Emeline Detilleux eindigde op ruime afstand, 10'25", als 31e.
Bij de mannen was het ditmaal Mathias Flückiger (Sui) die de beste was. Jens Schuermans leverde een knappe wedstrijd af, bekroond met de negende plaats op 2'09". Even later op 2'22" finishte Pierre De Froidmont op de elfde plaats. Jens Adams werd 64e op 9'06".
Het Duitse team pakte de overwinning op de wereldbekerwedstrijd mixed relay in Leeds. België, met Noah Servais, Valérie Bartélémy, Jelle Geens en Jolien Vermeylen eindigde als vijfde op 0'40".
De wedstrijd om de Nations Cup in Sopot werd gewonnen door Duitsland. Philipp Weishaupt (Ger) met Coby 8, Christian Kukuk (Ger) met Mumbai, Janne Friederike Meyer-Zimmermann (Ger) met Messi van't Ruytershof en Andre Thieme (Ger) met DSP Chakaria zorgden voor de Duitse zege. België kwam in Sopot niet in actie.
Primoz Roglic (Slo) is eindwinnaar geworden van de Dauphiné. De achtdaagse werd gedomineerd door zijn team want Wout Van Aert wist twee keer te winnen en ook Jonas Vingegaard (Den) was goed voor een dagzege.
Beste landgenoot was Steff Cras, die mooi 14e eindigde op 7'10" van Roglic.
Overige etappezeges in deze Dauphiné waren er voor Alexis Vuillermoz (Fra), David Gaudu (Fra), Filippo Ganna (Ita), Valentin Ferron (Fra) en Carlos Verona (Esp).
De wereldbekermanche racing in Papendal werd bij de vrouwen gedomineerd door Zoe Claessens (Sui). In beide manches was ze er de beste.
Bij de mannen werd de eerste manche gewonnen door Sylvain André (Fra). Matthijs Verhoeven was de beste landgenoot op de 30e plaats. Ruben Gommers werd 41e, Wouter Segers 62e.
Romain Mahieu (Fra) won de tweede manche. Verhoeven was nu 39e, Gommers 42e en Segers 66e.
MODERNE VIJFKAMP: Ereplaats voor Anais Eudes in Ankara
De tot Belgische genaturaliseerde Anais Eudes legde bij de wereldbekerwedstrijd in Ankara beslag op 13e plaats. In haar kwalificatiereeks eindigde ze als zesde en in haar halve finale als zevende. Uiteindelijk werd ze in de finale dus 13e. De zege ging naar Jessica Varley (Gbr).
De wereldbekermanche boulder in Brixen werd bij de vrouwen opnieuw gewonnen door Natalia Grossman (Usa). Chloe Caulier werd er 23e.
Bij de mannen ging de winst naar Yannick Flohé (Ger). Simon Lorenzi miste als 13e maar net de finale. Nicolas Collin eindigde op de 39e plaats en Hannes Van Duysen werd 65e.
KANO-KAYAK: Kwartfinale op extreme slalom voor Gabriel De Coster in Praag
Op de wereldbekermanche slalom in Praag wist Gabriel De Coster zich in de K1 te plaatsen voor de halve finales. In de eerste run werd hij pas 44e, maar met een zevende in de tweede run kon hij een ticket boeken voor de halve finales. Daarin volstond de 28e plaats niet om door te stoten naar de finale. Peter Kauzer (Slo) was de beste.
Jessica Fox (Aus) won de K1 bij de vrouwen. Janina Kriesinger overleefde de reeksen niet met een 39e plaats in de eerste run en de 25e plaats in run twee.
In de extreme slalom bij de mannen werd Gabriel De Coster eerst nog 41e in de time trials, maar won daarna zijn reeks, wat hem in de kwartfinales bracht. Daarin werd hij pas vierde en moest hij vrede nemen met de 14e plaats. Stefan Hengst (Ger) was de beste.
Winst bij de vrouwen in de extreme slalom was voor Tereza Fiserova (Cze).
Fiserova won ook nog eens de C1 bij de vrouwen. De C1 bij de mannen werd gewonnen door Luka Bozic (Slo).
Het EK in München kende voor de Belgen geen super succes, maar toch mocht de negende plaats van Jarno De Smedt als veelbelovend beschouwd worden.
De Smedt verloor in de achtste finales van wereldtopper en vice-olympisch kampioen, Mauro Nespoli (Ita). Ben Adriaensen verloor in de eerste ronde al van Patrick Huston (Gbr) en werd zo 57e. Theo Carbonetti kwam één ronde verder en werd 33e, hij verloor van Dan Olaru (Mda).
Het goud ging naar Miguel Alvarino Garcia (Esp), die de finale won van Florian Unruh (Ger). Brons was er voor Mete Gazoz (Tur).
In teamverband bij de mannen ging de Europese titel naar Italië. Spanje werd tweede, Zwitserland derde.
Bij de vrouwen was de winst voor Gulnaz Coskun (Tur). Zij won de finale van Michelle Kroppen (Ger). Derde werd Katharina Bauer (Ger). Julie Hellemans werd 33e na winst tegen Ira Arjevanidze (Geo) en verlies tegen Denisa Barankova (Svk).
Duitsland zegevierde wel in teamverband bij de vrouwen. Turkije eindigde tweede, Slovenië derde.
Het EK voor mixed teams werd gewonnen door Gaby Schloesser/Rick van der Ven (Ned). In de finale haalden zij het van Michelle Kroppen/Florian Unruh (Ger). Tatiana Andreoli/Mauro Nespoli (Ita) pakten het brons. Julie Hellemans en Jarno De Smedt verloren meteen met 4-5 van Liliana Licari/Keziah Chabin (Sui) en eindigden zo als 17e.
De Britse Women's Tour voor vrouwen werd gewonnen door Elisa Longo Borghini (Ita). Ze legde de basis voor eindwinst met de etappewinst in de koninginnenrit. ShariBossuyt eindigde op de 33e plaats op 6'26" van de Italiaanse kampioene.
Lorena Wiebes (Ned) was ook in deze ronde veelwinnaar. Ze mocht maar liefst drie keer het zegegebaar maken. Clara Copponi (Fra) en Grace Brown (Aus) wisten ook een etappe te winnen.
De Diamond League-meeting in Rome kende heel wat beste wereldjaarprestaties.
Athing Mu (Usa) liep op de 800m voor vrouwen naar 1'57"01. Op de 100m horden snelde Jasmine Camacho-Quinn (Pur) naar 12"37.
In het polsstokspringen won Sandi Morris (Usa) met een sprong over 4,81m.
De 5000m voor mannen werd gewonnen door Nicholas Kipkorir Kimeli (Ken) in 12'46"33.
Verder bleef Fred Kerley (Usa) op de 100m ruim onder de tien seconden met 9"92. Kenneth Bednarek (Usa) strandde dan weer net boven de 20 seconden op de 200m in 20"01.
Lamecha Girma (Eth) won de 3000m steeple voor mannen in 7'59"23.
Opnieuw een sterke prestatie van Kristjan Ceh (Slo) in het discuswerpen met een worp van 70,72m.
Winst op de 200m bij de vrouwen was er voor Shericka Jackson (Jam) in 21"91.
JUMPING: Zwitsers winnen voor eigen volk in St-Gallen
De manche om de Nations Cup in St-Gallen werd gewonnen door Zwitserland. Martin Fuchs (Sui) met Leone Jei, Edouard Schmitz (Sui) met Quno, Pius Schwizer (Sui) met Vancouver de Laulore en Steve Guerdat (Sui) met Venard de Cerisy waren de besten van acht landen.
België eindigde op de vijfde plaats. Voor ons land kwamen Koen Vereecke met Kasanova de la Pomme, Wilm Vermeir met IQ van het Steentje, Yves Vanderhasselt met Jeunesse en Grégory Wathelet met Iron Man van de Padenborre in actie.
Op de World Cup-manche in Almere mochten de Belgen tot twee keer toe net niet juichen. Emma Plasschaert zeilde in de Laser Radial naar de tweede plek. ElineVerstraelen werd 39e op hetzelfde nummer.
Ook Isaura Maenhaut/Anouk Geurts voeren hun boot naar de tweede plek in de 49'er FX.
Yannick Lefèbvre/Tom Pelsmaekers legden beslag op de zesde plaats in de 49'er.
Voor Thomas Broucke was er een verdienstelijke zesde plaats in de IQ Foil.
In de Nacra 17 behaalde Lucas Claeyssens/Jella-Rikke Spijkervet de elfde plaats.
Daan Baute (28e) en Minh Claeys (47e) speelden geen hoofdrol in de kite bij de mannen.
De wereldbekerwedstrijd in Baku werd voor de Belgen alvast geen succes. Jessie Kaps werd 31e op de 10m luchtgeweer en 43e op de 50m luchtgeweer vanop 3 posities.
Vier landgenoten kwamen in actie op de trap bij de mannen. Onofre Paul Notebaert werd 72e, Clement Carliez 75e, Yannick Peeters 79e en Giovanni Mozzanica 106e.
Alle winnaars in Baku:
10m luchtgeweer mannen: Lazar Kovacevic (Srb)
10m luchtpistool mannen: Damir Muikec (Srb)
50m luchtgeweer 3 posities: Serhiy Kulish (Ukr)
25m snelvuurpistool mannen: Jean Quiquampoix (Fra)
JUDO: Georgiërs behalen heel wat winst in eigen huis
Met Abdul Malik Umayev kwam slechts één landgenoot in actie op de Grand Slam in Tbilisi. In de -81kg verloor hij echter zijn eerste kamp van Giorgi Sherazadishvili (Geo).
TAEKWONDO: Belgen sneuvelen alle in tweede kamp in Rome
Geen spraakmakende successen voor de Belgische delegatie op de Grand Prix in Rome.
Jaouad Achab won in de klasse tot 68kg van Ruben Nava (Mex), maar verloor dan van Ali Alian (Swe).
Broer Badr Achab won in de -80kg eerst nog wel van Faysal Sawadogo (Bur), in zijn tweede kamp moest hij zich terugtrekken tegen Seif Eissa (Egy).
Bij de vrouwen botste Raheleh Asemani in de -57kg op Patrycja Adamkiewicz (Pol) in de tweede ronde. In de eerste ronde won Asemani van Klaudija Tvarnaviciute (Ltu).
In Rimini werd gestreden om de Europese titels. Bij de mannen domineerden de Fransen met goud voor Allan Morante (Fra) en zilver voor Pierre Gouzou (Fra). Anton Davydenko (Ukr) pakte het brons. Darwin Billiet was de beste landgenoot op de 41e plaats (53.920). Joris Geens werd 43e (53.900), Florian Vandenberghe 47e (53.510) en Simon Debacker 51e (52.930).
Bij de vrouwen pakte Bryony Page (Gbr) de Europese titel. Ze haalde het voor Luba Golovina (Geo) en Lea Labrousse (Fra). Merel Wirtgen eindigde op de 49e plaats (48.760), Jara Deneire werd 51e (47.850) en Augustus Davis bleef steken op de 56e plaats (9.970).
ATLETIEK: Diamond League in Rabat met sterke prestaties
Heel wat mooie prestaties op de Diamond League-meeting in Rabat. Ismael Debjani liep op de 1500m naar 3'34"39, goed voor EK en WK en vijfde in de uitslag. Jake Wightman (Gbr) won in 3'32"62.
Soufiane El Bakkali (Mar) toonde zich de beste op een sterk bezette 3000m steeple in 7'58"28.
De 400m horden bij de mannen werd gewonnen door Khallifah Rosser (Usa) in 48"25.
Miltiadis Tentoglou (Gre) kwam tot 8,27m in het verspringen.
Net geen 70 meter voor Kristjan Ceh (Slo) in het discuswerpen met een worp van 69,68m.
Elaine Thompson-Herah (Jam) was nog maar eens de snelste op de 100m, nu in 10"83.
Een knappe 50"10 op de 400m voor Marileidy Paulino (Dom). Camille Laus werd achtste in 52"77.
Hirut Meshesha (Eth) dook een eind onder de vier minuten op de 1500m met 3'57"30. Elise Vanderelst klokte af na 4'05"16 op de twaalfde plaats.
In Arona werd gestreden op de meerkamp. Marcus Nilsson (Swe) won de tinekamp met 8115 punten. Sander Maes legde beslag op de negende plaats met 6986 punten.
De zevenkamp werd gewonnen door Chari Hawkins (Usa) met 6243 punten. Met 5069 punten eindigde Maité Beernaert op de negende plaats.
TENNIS: Nadal en Swiatek schitteren op Roland Garros
Iga Swiatek (Pol) won voor het tweede jaar op rij Roland Garros. In de finale haalde ze het met 6-1 en 6-3 van rijzende ster Coco Gauff (Usa). Van de vijf Belgische deelneemsters wisten er slecht twee de eerste ronde te overleven. Maria Zanevska verloor van Qinwen Zheng (Chn) met 3-6 en 1-6. Greet Minnen bood weerwerk aan Ekaterina Alexandrova (Rus), maar moest na 5-7, 3-6 de zege aan de Russische laten. Ysaline Bonaventure dwong Bianca Andreescu (Can) tot drie sets, maar kraakte in de beslissende set (6-3, 5-7, 0-6).
Alison Van Uytvanck won van Ann Li (Usa) in de eerste ronde nadat haar opponente in winnende positie moest opgeven. Coco Gauff (Usa) was met 1-6, 6-7 de betere van Van Uytvanck in de tweede ronde.
Elise Mertens raakte tot in de vierde ronde. Na winst in de eerste ronde tegen Elena-Gabriela Ruse (Rou) met 6-3 en 6-1, kreeg ze vrijgeleide in de tweede ronde van Marie Bouzkova (Cze). In de derde ronde ging Mertens langs Varvara Gracheva (Rus) met 6-2, 6-3. Ook Mertens botste tenslotte op Coco Gauff (Usa) en moest in haar de meerdere erkennen na 4-6, 0-6.
Bij de mannen won Rafael Nadal (Esp) nog maar eens het tornooi na winst in de finale tegen Casper Ruud (Nor) in drie sets (6-3, 6-3, 6-0). David Goffin was in Parijs de enige landgenoot op de hoofdtabel. Hij knokte zich knap langs Jiri Lehecka (Cze) en Frances Tiafoe (Usa) in de twee eerste ronden. Tegen Hubert Hurkacz (Pol) was hij in de derde ronde niet opgewassen en verloor in drie sets (5-7, 2-6, 1-6).
Het dubbelspel bij de mannen werd gewonnen door Marcelo Arevalo/Jean-Julien Rojer (Esa/Ned). Zij bleven in de finale de baas over Ivan Dodig/Austin Krajicek (Cro/Usa).
Sander Gille/Joran Vliegen kenden een goeie start van het tornooi met spraakmakende winst tegen Pierre-Hugues Herbert/Nicolas Mahut (Fra). En een ronde later gingen ook Luke Saville/Jordan Thompson (Aus) voor de bijl. Toch moesten ze in de derde ronde het tornooi verlaten na verlies tegen Rafael Matos/David Vega Hernandez (Bra/Esp).
Aan de zijde van Jessica Pegula (Usa) verloor Coco Gauff (Usa) ook het dubbelspel. Caroline Garcia/Kristina Mladenovic (Fra) waren voor eigen volk de beteren. Een mooie prestatie kwam er van Maria Zanevska/Kimberley Zimmermann, die pas in de kwartfinale sneuvelden tegen Lyudmyla Kichenok/Jelena Ostapenko (Ukr/Lat).
In het gemengd dubbel verloor Joran Vliegen de finale met Ulrikke Eikeri (Nor) als partner. Ze moesten de winst laten aan Ena Shibahara/Wesley Koolhof (Jpn/Ned).
Vasile Usturoi is er in Yerevan in geslaagd zich tot Europees kampioen te kronen bij de mannen in de -57kg. Usturoi won met 4-1 van Adam Hession (Irl) en daarna van Mykhailo Dziazko (Ukr). In de halve finale versloeg hij Michele Baldassi (Ita) met 5-0. Uiteindelijk won Usturoi ook de finale met 3-2 van Artur Bazeyan (Arm).
Zakaria Boudhi verloor in de eerste ronde van de -54kg van Manuel Cappai (Ita) met 0-5. Victor Schelstraete ging er in de kwartfinales van de -86kg uit tegen Rafayel Hovhannisyan (Arm) met 0-5.
Finland heeft in eigen land de wereldtitel bij de mannen op zak gestoken. In de finale versloeg het in overtime Canada met 4-3. Mikael Granlund (Fin) was in de finale goed voor twee treffers. Canada zette in de slotfase nog een 3-1 achterstand recht, maar moest in overtime toch de duimen leggen.
De wedstrijd om het brons werd gewonnen door Tsjechië. Het bleef met 8-4 Usa de baas. David Pastrnak (Cze) scoorde drie keer voor de Tsjechen.
Twee wedstrijden om de wereldbeker racing in Glasgow en bij de vrouwen twee keer winst voor Laura Smulders (Ned).
Bij de mannen won Diego Alejandro Arboleda Ospina (Col) de eerste wedstrijd. De tweede wedstrijd werd gewonnen door Jérémy Rencurel (Fra). Ruben Gommers liet op de eerste dag een veelbelovende 18e plaats optekenen. Op dag twee moest hij het stellen met de 33e plaats. Wouter Segers behaalde de 50e en 53e plaats.
De 105e Giro d'Italia is gewonnen door Jai Hindley (Aus). Op de voorlaatste dag reed hij leider Richard Carapaz (Ecu) uit de roze leiderstrui.
Mauri Vansevenant werd de beste landgenoot op de 30e plaats op 2u03'44" van Hindley.
Arnaud Démare (Fra) was goed voor maar liefst drie ritzeges in deze ronde. Ook Simon Yates (Gbr) en Koen Bouwman (Ned) wisten twee etappes op hun naam te schrijven. Van Belgische zijde waren er ritzeges voor Thomas De Gendt en Dries De Bondt.
Met de Ride London Classique streden de vrouwen in de World Tour in een driedaagse. Drie etappes en evenveel zeges voor Lorena Wiebes (Ned), die uiteraard ook de eindwinst pakte. Lotte Kopecky strandde op de vierde plaats op 0'31". Voor Jesse Vandenbulcke was er een knappe negende plaats op 0'41" weggelegd.
RUGBY SEVENS: Australië wint in Londen bij mannen
Londen was gastheer voor een World Series-manche bij de mannen. Australië won er de finale met 19-14 van buurland Nieuw-Zeeland. De wedstrijd om de derde plaats werd gewonnen door Fiji, dat met 31-26 de betere bleef van Samoa.
Op de wereldbekerwedstrijd degenschermen in Tbilisi kon Neisser Loyola niet opnieuw voor een stuntzege zorgen. Hij eindigde er 51e. Wel nog steeds de beste Belgische want Marc Housieaux werd er 90e, François Xavier Férot 102e en Geoffroy Husson 122e. De overwinning ging naar Volodymyr Stankevych (Ukr).
De teamcompetitie werd gewonnen door Zwitserland. België eindigde op de 21e plaats na 39-45 verlies tegen Denemarken.
In Katowice streden de vrouwen om de wereldbeker met de degen. Injeong Choi (Kor) was er de beste. Ze won zowel individueel als met het Zuid-Koreaanse team.
Op de Diamond League-meeting in Eugene vielen heel wat knappe prestaties te noteren.
Bij de vrouwen gooide Valarie Allman (Usa) de discus alweer naar een mooie 68,35m. Op de 100m liet Elaine Thompson-Herah (Jam) 10"79 optekenen. De 800m werd gewonnen door Keely Hodgkinson (Gbr) in 1'57"72.
Fatih Kipyegon (Ken) liep naar winst op de 1500m in 3'52"59. En op de 3000m steeple dook Norah Jeruto (Kaz) onder de negen minuten met 8'57"97.
Ook de mannen lieten zich niet onbetuigd met 9"93 op de 100m voor Trayvon Bromell (Usa).
Michael Norman (Usa) liep de baanronde, 400m, in 43"60. Op diezelfde baanronde, maar dan over horden, was Alison Dos Santos (Bra) de beste in 47"23.
Voorts ook een sterke 5000m van Berihu Aregawi (Eth) met een tijd van 12'50"05.
In het kogelstoten won Ryan Crouser (Usa) met een worp van 23,02m.
De snelwandelaars hadden afspraak in La Coruna. De 20km bij de mannen werd gewonnen door Alvaro Martin (Esp) in 1u19'58". Beste bij de vrouwen over 20km was Shijie Qieyang (Chn) in 1u27'50".
En ook de meerkampers kwamen in Götzis bijeen voor de gerenommeerde meeting. Damian Warner (Can) won de tienkamp bij de mannen met 8797 punten.
De zevenkamp bij de vrouwen werd gewonnen door Anouk Vetter (Ned) met een puntentotaal van 6693.
ROEIEN: Goeie seizoensstart van de Belgische dubbeltwee
Zowel in de dubbeltwee als de lichte dubbeltwee kenden de Belgische boten een goeie seizoensstart op de wereldbekerwedstrijd in Belgrado.
Marlon Colpaert/Niels Van Zandweghe behaalden in de lichte dubbeltwee meteen een finaleplaats en werden daarin zesde. In de dubbeltwee raakten TristanVandenbussche/Aaron Andries tot de B-finale, waarin ze derde werden.
België brengt nu ook een boot in stelling in de dubbelvier. Ruben Claeys, Ward Lemmelijn, Gaston Mercier en Tim Brys moesten het vooralsnog stellen met een plaats in de B-finale. Daarin finishten ze als tweede.
Alle winnaars in Belgrado:
skiff mannen: Oliver Zeidler (Ger)
twee zonder mannen: Oliver Wynne-Griffith/Thomas George (Gbr)
dubbeltwee mannen: Martin Sinkovic/Valent Sinkovic (Cro)
lichte dubbeltwee mannen: Jan Schaeuble/Raphael Ahumada Ireland (Sui)
vier zonder mannen: Groot-Brittannië
dubbelvier mannen: China
acht mannen: Groot-Brittannië
skiff vrouwen: Karolien Florijn (Ned)
twee zonder vrouwen: Emily Ford/Esme Booth (Gbr)
dubbeltwee vrouwen: Roos de Jong/Laila Youssifou (Ned)
KANO-KAYAK: Drie keer podium voor Mallory Franklin op EK slalom
Het EK slalom In Liptovsky Mikulas was een voltreffer voor Mallory Franklin (Gbr). Zij behaalde op alle nummers het podium.
Van Belgische kant kwam enkel Gabriel De Coster er in actie, maar zonder sprekend resultaat. De Coster raakte in de K1 niet tot in de halve finale nadat hij 36e werd in de eerste run en elfde in de tweede, één plaats te ver om erbij te zijn in de halve finale.
In de extreme slalom speelde Gabriel De Coster al helemaal geen rol. Hij werd pas 41e in de trial run.
Knap werk van de Belgische kayakkers op de wereldbekermanche sprint in Poznan. Artuur Peters behaalde er brons in de K1 1000m. Hermien Peters/Lize Broekx deden in de K2 500m nog iets beter en pakten zowaar het zilver. Bovendien eindigde Hermien Peters in de K1 500m nog eens als vierde. Op dat nummer raakte Lize Broekx tot de B-finale, maar deze werd niet afgewerkt wegens de mindere weersomstandigheden die het tornooi verstoorden.
Hetzelfde lot was Artuur Peters/Bram Sikkens beschoren in de K2 500m. Ook zij wisten hun B-finale geannuleerd.
Alle winnaars:
K1 1000m mannen: Fernando Pimenta (Por)
K2 500m mannen: Joao Ribeiro/Messias Baptista (Por)
K4 500m mannen: Oekraïne
C1 1000m mannen: Martin Fuksa (Cze)
C2 500m mannen: Aleksander Kitewski/Arsen Sliwinski (Pol)
K1 500m vrouwen: Lisa Carrington (Nzl)
K2 500m vrouwen: Paulina Paszek/Jule Hake (Ger)
K4 500m vrouwen: Polen
C1 200m vrouwen: Yarisleidis Cirilo Duboys (Cub)
C2 500m vrouwen: Yarisleidis Cirilo Duboys/Katherin Nuevo Segura (Cub)
De Pro Tour-manche in Kusadasi werd bij de mannen gewonnen door David Ahman/Jonatanb Hellvig (Swe). Zij versloegen in de finale Christopher McHugh/Paul Bennett (Aus) met 2-1.
Taryn Kloth/Kristen Nuss (Usa) waren de besten bij de vrouwen na finalewinst met 2-1 tegen Taliqua Clancy/Mariafe (Aus).
KANO-KAYAK: Wereldbekerseizoen sprint start in Racice
Het nieuwe wereldbekerseizoen op de sprint kende zijn start in Racice. De Belgen deden het er meer dan behoorlijk.
Voor het beste resultaat zorgden Hermien Peters en Lize Broekx in de K2 500m. Zij eindigden als vierde net naast het podium.
Artuur Peters bereikte de finale van de K1 1000m en werd daarin vijfde.
Met Bram Sikkens kwam Peters ook nog in actie in de K2 500m, maar het duo bleef steken op een zesde plaats in hun reeks.
De vrouwen brachten een boot in competitie in de K4 500m. Hermien Peters en Lize Broekx werden daarin vergezeld door Camille Dewaele en Amber Van Broekhoven. Het viertal raakte tot in de B-finale, waarin ze vijfde werden.
Weinig absolute topprestaties op de Diamond League meeting in Birmingham. Elise Vanderelst werd er negende (4'09"30) op de 1500m gewonnen door Laura Muir (Gbr) in 4'02"81.
Malaika Mihambo (Ger) won het verspringen bij de vrouwen met 7,09m.
Valarie Allman (Usa) gooide de discus 67,85m ver bij de vrouwen.
MOUNTAINBIKE: Nieuwe zeges voor Pidcock en McConnell
Ook in Nove Mesto Na Morave waren Rebecca McConnell (Aus) en Thomas Pidcock (Gbr) de beste vrouw en man op de wereldbekerwedstrijd.
Geen Belgische vrouw die erin slaagde binnen dezelfde ronde te eindigen van McConnell.
Bij de mannen reed Pierre De Froidmont alweer naar een verdienstelijke 13e plaats op 1'57" van Pidcock. Jens Schuermans werd 16e op 2'34", Daan Soete 31e op 3'47" en Erno McCrae 79e op 9'44".
EVENTING: Zwitsers boven op Nations Cup in Pratoni del Vivaro
De wedstrijd om de Nations Cup in Pratoni del Vivaro werd gewonnen door Robin Godel (Sui) op Grandeur de Lully. Beste landgenoot werd Senne Vervaecke op de 21e plaats met Google van Alsingen. Maarten Boon werd met Gravin van Cantos 27e. Kris Vervaecke eindigde met Guantanamo van Alsingen op de 42e plaats.
In de landenwedstrijd pakte Zwitserland ook de zege. België werd achtste, het resultaat van Vervaecke telde niet mee wegens niet ingeschreven voor landencompetitie. De twee overige combinaties voor België die de wedstrijd niet beëindigden waren Manon Minner met Cool Dancer en Seppe Vilain met Kawa de la Cour Z.
Niets te beginnen tegen Demi Vollering (Ned) in de Itzulia, de Ronde van het Baskenland voor vrouwen. Vollering won alle drie de etappes en pakte vanzelfsprekend ook de eindwinst in de driedaagse wedstrijd om de World Tour.
BAANWIELRENNEN: Elisa Balsamo grossiert in zeges op Nations Cup Milton
De Nations Cup-manche in Milton werd vooral een voltreffer voor Elisa Balsamo (Ita). De wereldkampioene op de weg was de beste met het Italiaanse team op de teamachtervolging, won met Chiara Consonni (Ita) de madison en was ook op het omnium de nummer één.
Van Belgische zijde was er een beperkte delegatie aanwezig in Milton. Nicky Degrendele werd 21e op de sprint na verlies in de eerste ronde tegen Miriam Vece (Ita). Op de keirin, haar favoriete nummer, eindigde Degrendele 13e. Ze werd pas vijfde in haar reeks en kon met een tweede plaats in haar herkansing niet doorstoten naar de tweede ronde.
Katrijn De Clercq werd 15e in het omnium. Aan de zijde van Marith Vanhove werd ze tiende op de madison.
Tuur Dens en Jules Hesters reden naar de vijfde plek op de madison bij de mannen. Hesters eindigde in het omnium als 13e. Tussendoor graaide de jonge Gentenaar wel de winst mee op de afvalling (niet-olympisch).
Neisser Loyola werd op de wereldbekerwedstrijd degenschermen in Heidenheim 32e. Hij verloor in de 1/16e finales van Lefan Yu (Chn) met 10-11. Een ronde eerder had hij met 8-7 gewonnen van Igor Reizlin (Ukr), de bronzen medaille van de Spelen in Tokio.
De winst in Heidenheim ging naar Romain Cannone (Fra). Marc Houssieaux eindigde er op de 121e plaats, Florian Bernard werd 177e.
In de landencompetitie ging de zege naar Zuid-Korea. België werd 28e na logisch verliest tegen Italië met 24-45.
Alex Lee (Gbr) was de beste op de World Series-manche in Yokohama. Marten Van Riel legde beslag op de twaalfde plaats op 1'42" van Lee. Erwin Vanderplancke behaalde de 39e plaats op 4'32".
Ook bij de vrouwen was er Britse winst met Georgia Taylor-Brown (Gbr). Valérie Barthélémy eindigde op de 19e plaats op 5'28".
Manon De Roey is in goede doen en bouwt verder aan de weg naar de top. In Bangkok pakte ze haar eerste zege in het European Tour-circuit. Met 13 onder par scoorde ze na drie dagen liefst drie slagen beter dan haar eerste achtervolgster. De Roey haalde twee onder par op de eerste dag, haalde vijf onder par op de tweede dag en op de derde dag deed ze zowaar nog beter met zes onder par.
ATLETIEK: Winderig Doha trapt Diamond League-seizoen af
Te felle wind zorgde voor een apart begin van het nieuwe Diamond League-seizoen in Doha. Noah Lyles (Usa) liep met teveel rugwind naar 19.72 op de 200m. Ook iets wat Kendra Harrison (Usa) parten speelde op de 100m horden, waarin zij naar 12"43 werd geblazen.
Alison Dos Santos (Bra) liet een beste wereldjaarprestatie noteren op de 400m horden met 47"24. Iets wat ook te beurt viel aan Anderson Peters (Grn) in het speerwerpen met een worp van 93,07m.
Gabrielle Thomas (Usa) bleef met 21"98 onder de 22 seconden op de 200m bij de vrouwen.
Het polsstokspringen, waar met Ben Broeders de enige landgenoot in Doha zou aantreden, werd uitgesteld naar morgen wegens te onveilig door de hevige wind.
MOUNTAINBIKE: Olympisch kampioen Thomas Pidcock beste in Albstadt
Op de weg zegde hij af voor de Giro, maar intussen pakte olympisch kampioen Thomas Pidcock (Gbr) maar mooi de winst mee op de wereldbekerwedstrijd in Albstadt. Pierre De Froidmont bevestigde zijn eerdere ereplaats met een twaalfde plaats nu op 2'02" van Pidcock. Jens Schuermans legde beslag op de 21e plaats op 3'03". Voor Daan Soete werd het de 38e plaats op 4'40", Erno McCrae eindigde 87e op 11'13".
Bij de vrouwen won Rebecca McConnell (Aus) de wedstrijd. Emeline Detilleux finishte op 10'07" als 47e.
Dubbel succes voor de Zuid-Koreanen op de wereldbekermanche sabelschermen in Madrid voor mannen. Individueel won Sanguk Oh (Kor) het tornooi. Geen enkele Belg wist door te dringen tot de hoofdtabel. Arne De Ridder werd 90e, Lester Kurvers 154e, Jasper Van Dyck 174e en Mael Prosse 185e.
Zuid-Korea won ook de landencompetitie. Daarin werd België 21e na 24-45 verlies tegen Georgië.
De sabelende vrouwen streden in Hammamet om de wereldbeker. Misaki Emura (Jpn) was er de beste.
In Rio Maior werd gestreden op de 20km snelwandelen.
Winst bij de mannen ging naar Brian Pintado (Ecu) in 1u21'54".
Beste bij de vrouwen werd Kimberly Garcia Leon (Per) in 1u32'42".
Hanne Maudens behaalde op de zevenkamp in Ratingen de zesde plaats met een totaal van 2690 punten. De zege was er voor Sophie Weißenberg (Ger) met 6273 punten.
Simon Ehammer (Sui) pakte de overwinning op de tienkamp voor mannen met 8354 punten.
RUGBY SEVENS: Australische vrouwen beste in Langford
De manche om de World Series voor vrouwen in Langford werd gewonnen door Australië. In de finale haalden de Australische vrouwen het van hun buren uit Nieuw-Zeeland met 21-17.
Ierland won de wedstrijd om de derde plaats van Frankrijk met 22-14.
Aleksandr Vlasov (Rus) pakte de eindwinst in de Ronde van Romandië. Met winst in de slotklimtijdrit verzekerde hij zich van de zege. Steff Cras was er de beste landgenoot op de elfde plaats op 2'19" van Vlasov.
Ethan Hayter (Gbr) pakte twee etappezeges. De overige dagzeges gingen naar Dylan Teuns, Patrick Bevin (Nzl) en Sergio Higuita (Col).
In een massasprint werd beslist over de winst in Eschborn-Frankfurt. Het was Sam Bennett (Irl) die er zijn eerste seizoenszege pakte. Edward Theuns werd op de zesde plaats de beste landgenoot. Arnaud De Lie werd zevende, Piet Allegaert negende, Jasper Philipsen elfde, Jordi Warlop twaalfde en Rune Herregodts 19e.
Alessio Focconi (Ita) was de beste op de wereldbekerwedstrijd floretschermen in Plovdiv voor mannen. De Belgen speelden geen rol met Mathieu Nijs op de 106e plaats, Stef Van Campenhout op de 120e en Oscar Geudvert op de 183e.
De teamcompetitie werd ook door Italië gewonnen. België eindigde 17e na 32-45 verlies tegen Israël.
In Tauberbischofsheim kampten de vrouwen met het floret. Lee Kiefer (Usa) pakte er de zege.
JUDO: Zilver en drie keer brons voor België op EK in Sofia
Het werd best wel een succesvol EK in Sofia voor de Belgische selectie. Matthias Casse won in de klasse tot 81kg zilver, nadat hij in de finale zijn meerdere moest erkennen ditmaal in Tato Grigalashvili (Geo). In dezelfde gewichtsklasse behaalde Sami Chouchi brons.
Jorre Verstraeten pakte brons in de klasse tot 60kg. Iets wat Mina Libeer hem nadeed in de klasse tot 57kg met onder meer mooie zeges tegen Priscilla Gneto (Fra) en Pauline Starke (Ger).
Ellen Salens wist in de -48kg nog te winnen van Aleksa Georgieva (Bul), maar verloor dan logischerwijze van de sterke Shirine Boukli (Fra).
In de -70kg was het al mooi dat Gabriella Willems opnieuw op een kampioenschap stond. Haar tweede kamp verloor ze van Sanne van Dijke (Ned).
Yves Ndao ging er meteen uit tegen Ushangi Kokauri (Aze) in de klasse boven 100kg.
Eve Muirhead/Bobby Lammie (Gbr) behaalden in Genève de wereldtitel voor mixed teams. In de finale haalden ze het met 9-7 van Alina Paetz/Sven Michel (Sui).
Pia-Lisa Scholl/Klaudius Harsch (Ger) waren goed voor brons na winst tegen Magnus Ramsfell/Maia Ramsfell (Nor) met 7-5 in de troosting.
BADMINTON: Kwartfinale voor Lianne Tan op EK in Madrid
Lianne Tan lukte er opnieuw in om tot in de kwartfinales te raken op het EK in Madrid. Ze won haar eerste wedstrijd van Jenjira Stadelmann (Sui) met 21-14 en 21-17. In de achtste finales haalde ze het van Mariya Mitsova (Bul) na 8-21, 21-9, 21-16. Kirsty Gilmour (Gbr) was haar tegenstandster in de kwartfinale. Het derde reekshoofd won de eerste set met 13-21, Tan vocht terug en pakte de tweede set met 21-12. De beslissende set ging naar de Britse met 15-21.
Zowel Maxime Moreels, tegen Jan Louda (Cze), als Julien Carraggi, tegen Thomas Rouxel (Fra), verloren hun eerste wedstrijd van het mannentornooi.
Alle finales:
mannen enkel: Victor Axelsen (Den) - Anders Antonsen (Den) 21-17/21-15
SCHIETEN: Twee keer winst voor Caitlin Connor in Lonato
Op de wereldbekerwedstrijd kleiduif in Lonato wist Caitlin Connor (Usa) twee keer te winnen. Ze was de beste op de skeet, maar ook in de skeet voor mixed teams was ze aan de zijde van Vincent Hancock (Usa) de beste.
Luigi Lodde (Ita) pakte de winst op de skeet bij de mannen.
De overwinning op de trap bij de mannen was voor Erik Varga (Svk). Liefst vijf Belgen kwamen in actie bij de mannen op trap, waarvan Yannick Peeters het beste scoorde met de 19e plaats. Paul Notebaert eindigde 79e, Christophe Martin werd 126e, Giovanni Mozzanica 140e en Jean-Marc Tilmant 144e.
Bij de vrouwen won Kirsty Hegarty (Gbr) de trap. Sophie Lienard eindigde als 60e.
WIELRENNEN: Remco Evenepoel pakt in Luik zijn eerste monument
Met een serieuze machtsontplooiing zette Remco Evenepoel Luik-Bastenaken-Luik naar zijn hand. Een stevige uitval op La Redoute, 30km voor de finish, was de aanzet voor winst. Onze jonge landgenoot hield de resterende 30km de tegenstand op afstand en won zijn eerste monument met grandeur.
Op 48 seconden werd het Belgisch succes compleet met Quinten Hermans die naar de tweede plek sprintte voor Wout Van Aert. Dylan Teuns eindigde zesde. XandroMeurisse wist op 2'30" nog een 19e plaats uit de brand te slepen.
Bij de vrouwen voerde Annemiek van Vleuten (Ned) een heus nummer op. Ook zij ging solo op La Redoute, maar werd teruggehaald door enkele concurrenten. Op de slotklim, La Roche aux Faucons, zette ze opnieuw aan. Deze keer definitief om solo in Luik aan te komen. Julie Van De Velde eindigde als 26e op 3'01".
BAANWIELRENNEN: Brons in Glasgow voor Kopecky en Van Den Bossche
De manche om de Nations Cup in Glasgow leverde voor België twee keer brons op. Lotte Kopecky werd derde op het omnium voor vrouwen. Op hetzelfde nummer bij de mannen graaide Fabio Van Den Bossche het brons mee.
Een jong achtervolgingsteam bij de mannen reed de tiende tijd. Thibaut Bernard, Tuur Dens, Arthur Senrame en Noah Vandenbranden klokten af na 4'00"512.
Lindsay De Vylder en Robbe Ghys eindigden vijfde op de madison. Een resultaat dat gekopieerd werd door Shari Bossuyt/Lotte Kopecky op de madison voor vrouwen.
In het sprinttornooi voor vrouwen haalde Nicky Degrendele het in de 1/16e finales van Hetty van der Wouw (Ned), maar werd de volgende ronde uitgeschakeld door Lauriane Genest (Can). Degrendele eindigde zo als 16e het sprinttornooi.
Op de keirin werd Degrendele elfde. Ze moest na een derde plaats in haar reeks naar de herkansingen, die ze won. In de tweede ronde werd ze vierde, waardoor de B-finale op haar wachtte. Daarin eindigde ze als vijfde.
De winnaars:
teamachtervolging mannen: Frankrijk (Benjamin Thomas, Thomas Denis, Corentin Ermenault, Eddy le Huitouze)
teamsprint mannen: Australië (Thomas Cornish, Leigh Hoffman, Matthew Richardson)
madison mannen: Thomas Boudat/Benjamin Thomas (Fra)
keirin mannen: Harrie Lavreysen (Ned)
sprint mannen: Harrie Lavreysen (Ned)
omnium mannen: Oliver Wood (Gbr)
teamachtervolging vrouwen: Duitsland (Franziska Brausse, Lisa Klein, Mieke Kröger, Laura Sussemilch)
teamsprint vrouwen: Nederland (Kyra Lamberink, Steffie van der Peet, Hetty van der Wouw)
madison vrouwen: Marion Borras/Valentine Fortin (Fra)
HANDBOOGSCHIETEN: Jarno De Smedt start seizoen met zevende plek
Op de wereldbekerwedstrijd in Antalya begon Jarno De Smedt met een mooie zevende plaats het seizoen. De Smedt won van de Polen Pawel Czyz (Pol) en Milosz Chojecki (Pol) om vervolgens met 7-1 van Tarundeep Rai (Ind) te winnen. In de achtste finales haalde hij het van Pierre Plihon (Fra) met 6-4, in de kwartfinale was latere tornooiwinnaar Miguel Alvarino Garcia (Esp) met 3-7 de betere.
Ben Adriaensen en Theo Carbonetti eindigden op de 65e plaats nadat ze in de eerste ronde werden uitgeschakeld door respectievelijk Pierre Plihon (Fra) en Samet Ak (Tur).
De teamcompetitie bij de mannen werd gewonnen door Taiwan. België verloor in de eerste ronde van Usa met 2-6 en werd zo 17e.
Bryony Pitman (Gbr) pakte de zege bij de vrouwen. Ook met het Britse vrouwenteam was ze de beste.
Winst in de competitie voor mixed teams ging naar India.
Dylan Teuns bewees in de Waalse Pijl dat hij al het hele seizoen over goeie benen beschikt. Hij troefde op de Muur van Hoei alle gevestigde waarden af. Ook TiesjBenoot reed een knappe wedstrijd en zag die beloond worden met de elfde plaats op zeven seconden van Teuns.
De overwinning bij de vrouwen ging naar Marta Cavalli (Ita), die in Hoei Annemiek van Vleuten (Ned) remonteerde. Beste landgenote werd Julie Van de Velde op de 21e plaats, op 1'16" van Cavalli.
RUGBY SEVENS: Argentijnse mannen zegevieren in Vancouver
De World Series-manche in Vancouver voor mannen werd gewonnen door Argentinië. Ze haalden het in de finale van Fiji met 29-10. In de wedstrijd om de derde plek haalde Australië het met 21-19 van Samoa.
SCHERMEN: Knappe prestatie van Neisser Loyola in Parijs
Neisser Loyola is knap 16e geworden op de wereldbekermanche degenschermen in Parijs. Loyola versloeg in de 1/32e finales Yannick Borel (Fra), voormalig wereldkampioen en drievoudig Europees kampioen, met 15-12. In de 1/16e finales haalde onze landgenoot het met 15-13 van Samuel Unterhauser (Ger). Er kwam een eind aan zijn sterke tornooi in de achtste finales met een nipt 6-7 verlies tegen Koki Kano (Jpn). De winst was uiteindelijk voor Nelson Lopez Pourtier (Fra). GeoffroyHusson eindigde als 186e, François Xavier Férot als 193e, Samuel Roudbar 194e, Maxime Habran 197e en Nicolas Poncin 200e.
In Belgrado werd gestreden om de wereldbeker in het floretschermen.
Anne Sauer (Ger) won bij de vrouwen. Frankrijk pakte winst in de teamcompetitie voor vrouwen.
Bij de mannen was de zege voor Tommaso Marini (Ita). Stef Van Campenhout eindigde 40e nadat hij in de 1/32e finales werd uitgeschakeld door Marens Mepstead (Gbr) met 7-15. Stef De Greef eindigde 73e, Lucas Mottiat 93e en Mathieu Nijs 154e.
Het Belgische mannenteam werd 13e in de landenwedstrijd. Ze versloegen Chili met 45-36 en verloren dan van Usa met 25-45. Italië pakte de overwinning.
SCHIETEN: Dubbele winst voor Privratsky en Reitz in Rio
Op de wereldbekerwedstrijd in Rio de Janeiro behaalde Jiri Privratsky (Cze) twee keer winst. Hij deed dit op de 50m luchtgeweer vanop 3 posities en ook op de 10m luchtgeweer voor mixed teams was hij met Lucie Brazdova (Cze) de beste.
Ook Christian Reitz (Ger) wist twee keer te winnen. Zowel op de 25m snelvuurpistool als op de 10m luchtpistool voor mixed teams, aan de zijde van Sandra Reitz (Ger), was hij de beste.
De 10m luchtgeweer bij de vrouwen werd gewonnen door Anna Janssen (Ger). Jessie Kaps eindigde op de 26e plaats.
Zorana Arunovic (Srb) zegevierde op de 10m luchtpistool voor vrouwen. Nog in het pistoolschieten bij de vrouwen won Camille Jedrzejewski (Fra) de 25m pistool. Beste op de 50m luchtgeweer vanop 3 posities bij de vrouwen was Jeannette Hegg Duestad (Nor).
Bij de mannen waren er nog overwinningen voor Petar Gorsa (Cro) op de 10m luchtgeweer en voor Juraj Tuzinsky (Svk) op de 10m luchtpistool.
WIELRENNEN: Zeges in Roubaix voor Longo Borghini en van Baarle
Elisa Longo Borghini (Ita) won de tweede editie van Parijs-Roubaix voor vrouwen. Rekenend op een sterke Trek-formatie trok de Italiaanse kampioene op een 30-tal kilometer van het einde solo in de aanval. De tegenstand raakte geen stap dichter, mede door het prima afstoppingswerk van haar team, vooral tegenover het duo LotteKopecky en Chantal van den Broeck-Blaak (Ned) van SD Worx. Lotte Kopecky wist op de piste van Roubaix wel nog naar de tweede plek te sprinten op 0'23". AlanaCastrique eindigde 20e op 2'56".
Bij de mannen voerde Dylan van Baarle (Ned) een sterk nummertje op. Hij fietste de hele dag aandachtig voorin en kon in de slotfase zijn metgezellen achterlaten. Een achtervolgend groepje zag de Nederlander enkel verder wegrijden. Van Baarle won dan ook met 1'47" voorsprong op Wout van Aert, die de snelste was van het achtervolgende groepje. Daarin werd Tom Devriendt knap vierde, nadat hij de vlucht van de dag zowat overleefde. Jasper Stuyven eindigde zevende op 2'27", YvesLampaert tiende op 2'59". Jordi Meeus sprintte naar de 14e plek op 4'47" in een groep waarin ook Greg Van Avermaet als 17e de finish bereikte.
Zweden won in Las Vegas het WK voor mannen. Na de olympische titel in februari pakken ze nu ook de wereldtitel na winst tegen Canada met 8-6 in de finale. Voor skipper Niklas Edin (Swe) is het de zesde wereldtitel in zijn carrière.
Het brons ging naar Italië dat in de troosting met 13-4 de betere was van Usa.
De World Tour-manche voor mannen in Singapore werd gewonnen door Fiji. In de finale waren ze de beteren van Nieuw-Zeeland met 28-17. Winst in de wedstrijd om het brons was er voor Australië tegen Ierland, het werd 21-19.
MOUNTAINBIKE: Knappe zesde plek voor Pierre De Froidmont
Nino Schurter (Sui) was nog maar eens de beste in een wereldbekermanche. In Petropolis sprintte hij zichzelf naar de overwinning. Pierre De Froidmont liet een hele knappe zesde plaats optekenen op 1'07" van de Zwitser. Jens Schuermans gaf 5'32" toe en werd daarmee 34e.
Rebecca McConnell (Aus) pakte de zege bij de vrouwen. Emeline Detilleux eindigde op de 36e plaats.
WIELRENNEN: Michal Kwiatkowski wint zijn tweede Amstel
Michal Kwiatkowski (Pol) won voor de tweede keer in zijn carrière de Amstel Gold Race. Hij reed weg uit een kopgroep en enkel Benoit Cosnefroy (Fra) beantwoordde deze uitval. In een millimetersprint was het de Pool die door de fotofinish als winnaar werd uitgeroepen.
Tiesj Benoot ontliep nog de achtervolgende groep naar de derde plaats op tien seconden van Kwiatkowski. Dylan Teuns eindigde als tiende op 20 seconden. Tim Wellens finishte als 20e op 1'50".
De zege bij de vrouwen ging naar Marta Cavalli (Ita). Bovenop de Cauberg plaatste zij op minder dan twee kilometer van de finish een demarrage, in het groepje waar ze deel van uitmaakte werd getwijfeld en zo had Cavalli vrijgeleide naar haar grootste zege ooit.
ATLETIEK: Bashir Abdi vierde in marathon Rotterdam
Bashir Abdi is als vierde geeindigd in de marathon van Rotterdam. In de slotkilometers moest hij enkele tegenstanders laten gaan, maar na heel wat blessureleed mag onze landgenoot tevreden zijn met dit resultaat en al zeker met zijn tijd van 2u05'23". De winst in Rotterdaml was voor Abdi Nageeye (Ned) in 2u04'56".
Bij de vrouwen was de overwinning voor Haven Hailu (Eth) in 2u22'00". Astrid Verhoeven behaalde een knappe negende plaats in 2u31'37".
Martin Fuchs (Sui) was met Chaplin de beste over drie proeven op de wereldbekerfinale in Leipzig. Jos Verlooy was de enige landgenoot die deelnam aan deze finale. Met Luciano van het Geinsteirde eindigde hij op de tiende plaats.
Janja Garnbret (Slo) was in Meiringen de beste op de wereldbekerwedstrijd boulder bij de vrouwen. Chloë Caulier eindigde er op de 14e plaats.
Bij de mannen was de zege voor Tomoa Narasaki (Jpn). Geen enkele Belg raakte door de voorronde. Nicolas Collin werd 21e, Hannes Van Duysen 31e en SimonLorenzi 39e.
SHORTTRACK: Twee keer brons voor Stijn Desmet op WK in Montreal
Stijn Desmet heeft er een sterk en opvallend WK op zitten. Op elke afstand haalde hij de finale. Desmet won brons op de 1500m en 500m, op de 1000m moest hij vrede nemen met de vierde plaats.
Ward Petré eindigde 37e op de 1500m, 24e op de 500m en 26e op de 1000m.
Het estafetteteam kon zich net niet plaatsen voor de finale van de 5000m relay. Desmet en Petré werden met Enzo Proost en Warre Van Damme derde in hun halve finale. In de B-finale werd Van Damme vervangen door Rino Vanhooren en wisten de Belgen te winnen.
Hanne Desmet kon haar glansprestatie van de Spelen niet herhalen. Ze ging eruit in de halve finale van de 1500m met een penalty en werd uiteindelijk 21e. Ook in de halve finales van de 500m ging ze eruit en werd tiende. Op de 1000m nam ze start niet meer in de kwartfinales en eindigde zo op de 20e plaats.
DRESSUUR: Wereldbekerfinale voor von Bredow-Werndl
Jessica von Bredow-Werndl (Ger) won met TSF Dalera BB de wereldbekerfinale in Leipzig. Zowel op de Grand Prix (84,973), als op de Grand Prix freestyle (90,836) was de combinatie de beste.
ZEILEN: Isaura Maenhaut en Anouk Geurts missen nipt podium in Mallorca
De eerste wereldbekerwedstrijd van het seizoen in Mallorca verliep voor Isaura Maenhaut/Anouk Geurts verre van slecht in de 49'er FX-klasse. Tot in de medal race hadden ze zicht op een podiumplaats, maar moesten het stellen met de vierde plaats aan het eind.
Emma Plasschaert streed nooit echt mee voor het podium in de Laser Radial-klasse, zij werd achtste. In dezelfde bootklasse zeilde Eline Verstraelen naar de 54e plek.
Yannick Lefèbvre/Tom Pelsmaekers werden 30e in de 49'er bij de mannen, Arthur De Jonghe/Jan Heuninck 61e.
In de Laser-klasse pakte Wannes Van Laer de 23e plaats, William De Smet eindigde als 30e.
Thomas Broucke legde beslag op de 27e plaats in de IQ-klasse.
WIELRENNEN: Daniel Martinez grijpt eindzege Baskenland in slotetappe
Daniel Martinez (Col) is de eindwinnaar geworden van de Ronde van het Baskenland. In de slotetappe stootte hij Remco Evenepoel van de leidersplaats. Evenepoel eindigde uiteindelijk op de vierde plaats op 0'21". Steff Cras legde beslag op de 16e plaats op 8'32".
Primoz Roglic (Slo) opende met tijdritwinst deze ronde. Julian Alaphilippe (Fra), Pello Bilbao (Esp), Daniel Martinez (Col), Carlos Rodriguez (Esp) en Ion Izaguirre (Esp) waren de overige ritwinnaars.
Op de Grand Slam in Antalya wist Abdul Malik Umayev brons te behalen in de klasse tot 81kg. Met winstpartijen tegen Ashot Martirosyan (Bul), Achraf Moutik (Mar) en Attila Ungvari (Hun) kampte hij de finale van zijn poule tegen Vedat Albayrak (Tur), die toch de betere bleek. Umayev won van Alpha Djalo (Fra) in de herkansing en won ook zijn kamp om brons tegen Hievorh Manukian (Ukr). In dezelfde gewichtsklasse kon Matthias Casse geen nieuwe winst boeken. Hij verloor in zijn poule de beslissende kampvan Guilherme Schmidt (Bra), de latere winnaar. Ook in de herkansing verloor Casse van Dominic Ressel (Ger) en moest zo vrede nemen met de zevende plaats.
Toma Nikiforov verloor in de -100kg zijn tweede kamp.
Bij de vrouwen ging Ellen Salens er in de -48kg direct uit tegen Merve Azak (Tur).
WIELRENNEN: Lotte Kopecky beste in Vlaanderens Mooiste
Lotte Kopecky heeft haar seizoensbegin nog meer glans gegeven met de zege in de Ronde van Vlaanderen. Na de slotklim, de Paterberg, zonderden zes rensters zich af, maar deze werden meteen herleid tot drie. Kopecky wist zich in die kopgroep van drie gesteund door haar ploeggenote Chantal van den Broek-Blaak (Ned). De derde renster, Annemiek van Vleuten (Ned), had in de eindsprint geen kans tegen Kopecky.
De overwinning bij de mannen was voor Mathieu van der Poel (Ned). Hij ging de laatste tien kilometer in met Tadej Pogacar (Slo), maar toch kwamen nog enkele renners terug in de sprint. Toch wist van der Poel het af te maken. Dylan Teuns werd de beste landgenoot op de zesde plaats op twee seconden. Tiesj Benoot eindigde op 1'02" op de 13e plaats. Greg Van Avermaet werd 15e op 1'07".
WIELRENNEN: Mathieu van der Poel beste in Dwars door Vlaanderen
Mathieu van der Poel (Ned) heeft in Waregem voor de tweede keer in zijn carrière Dwars door Vlaanderen gewonnen. In de slotfase reed hij weg uit een kopgroep, samen met Tiesj Benoot. Benoot had geen verhaal tegen de Nederlander in de sprint om de zege.
Op vijf seconden eindigde Victor Campenaerts vierde bij het sprintje van de overige leden van de kopgroep. Een heel stuk later, op 3'48" werd Amaury Capiot 13e in een beperkt groepje. In datzelfde groepje ook Greg Van Avermaet, die als 16e over de streep bolde.
In het Canadese Prince George behaalden de Zwitserse vrouwen de wereldtitel. Meteen een verlenging van hun wereldtitel. Zwitserland haalde het in de finale van Zuid-Korea met 7-6. De wedstrijd om het brons werd gewonnen door Canada. Zij versloegen Zweden met 8-7.
WIELRENNEN: Biniam Girmay zorgt voor Afrikaanse geschiedenis
Biniam Girmay (Eri) zorgde in Gent-Wevelgem voor geschiedenis. Hij won, in een sprint met vier, als eerste Afrikaan een World Tour-wedstrijd. De zilveren medaille van het WK voor beloften vorig jaar troefde zijn medevluchters af met zijn snelle benen. Dries Van Gestel werd derde, Jasper Stuyven vierde.
Op acht seconden wist Tim Merlier de sprint te regelen voor de zesde plaats. Wout Van Aert werd twaalfde, Robbe Ghys 15e, Laurenz Rex 16e, Greg Van Avermaet 17e, Arjen Livyns 18e, Florian Vermeersch 19e en Piet Allegaert 20e, allen in het peloton Merlier.
De zege bij de vrouwen was in Wevelgem voor wereldkampioene Elisa Balsamo (Ita). Zij was nog maar eens de snelste van een uitgedund peloton. Lotte Kopecky eindigde als vierde. Sanne Cant werd mooi elfde, Valerie Demey 13e.
Op hetzelfde moment eindigde de Ronde van Catalonië, die Sergio Higuita (Col) als winnaar opleverde. Dylan Teuns was er de beste landgenoot op de twaalfde plaats op 2'04" van Higuita. Jan Bakelants legde beslag op de 19e plaats op 8'08".
De etappezeges gingen naar Michael Matthews (Aus), Kaden Groves (Aus), Ben O'Connor (Aus), Joao Almeida (Por), Ethan Vernon (Gbr), Richard Carapaz (Ecu) en Andrea Bagioli (Ita).
Bij de EK 10m in Hamar behaalde Jessie Kaps brons op de 10m luchtgeweer voor vrouwen. Emma Vandevyvere werd op hetzelfde nummer 63e, Anneke Verheyden 69e.
Julien Pirson behaalde de 60e plaats bij de mannen op de 10m luchtpistool.
Op de wereldbekermanche slopestyle in Silvaplana slaagde Seppe Smits erin zich te plaatsen voor de finale. Een knap resultaat bij zijn comeback na een lange revalidatie. Hij werd achtste in de finale, de winst was voor Marcus Kleveland (Nor). Jules De Sloover eindigde op de 40e plaats.
Bij de vrouwen ging de overwinning naar Anna Gasser (Aut). Evy Poppe werd er 14e.
Al het goede dat ze de voorbije maanden en jaren al liet zien werd door Loena Hendrickx bevestigd op het WK in Montpellier met de zilveren medaille. Na de korte kür (75.00) was ze al tweede en ook in de vrije kür werd ze tweede (142.70). Met haar totaalscore van 217.70 schreef ze dus Belgische geschiedenis met de eerste individuele WK-medaille.
WIELRENNEN: E3 Saxo Bank Classic voor Wout Van Aert
Met een ware coup, samen met ploeggenoot Christophe Laporte (Fra), zette Wout Van Aert de E3 Saxo Bank Classic naar zijn hand. Samen reden ze in Harelbeke hand in hand over de finish.
Tiesj Benoot behaalde de negende plaats op 1'36". Op 3'34" werd Jasper Stuyven 15e. In een groepje op 5'43" werd Nathan Van Hooydonck 18e en Dries De Bondt 19e.
Wereldkampioene Elisa Balsamo (Ita) was de snelste aan het eind van de Brugge-De Panne Classic. Ze haalde het na een sprint met een beperkt peloton, nadat op goed 15km voor de finish zowat het hele peloton viel of voet aan grond moest zetten bij een massale valpartij.
Lotte Kopecky was de beste landgenote op de negende plaats op drie seconden van Balsamo. Julie De Wilde werd mooi 19e, Shari Bossuyt op zeven seconde 20e.
Zoals te verwachten viel draaide de Brugge-De Panne Classic uit op een massasprint bij de mannen. Tim Merlier toonde zich de snelste van het peloton. Andere landgenoten die een ereplaats wisten te bemachtigen waren Arnaud De Lie als achtste, Jasper Stuyven als negende en Timothy Dupont werd 14e.
WIELRENNEN: Wereldkampioene Balsamo juicht in Trofeo Binda
De Trofeo Alfredo Binda, wereldbekerwedstrijd bij de vrouwen, werd gewonnen door wereldkampioene Elisa Balsamo (Ita). Aan het eind won ze met heel wat overmacht de sprint van een ruim peloton.
SCHERMEN: Szilagyi wint voor eigen volk in Budapest
Aron Szilagyi (Hun) won in Budapest de wereldbekerwedstrijd sabelschermen voor mannen. Maël Prosse was de beste Belg op de 81e plaats. Arne De Ridder werd 170e, Gijs Vannieuwenborgh 181e en Jasper Van Dyck 196e.
In de teamcompetitie werden de Belgen 19e na 33-45 verlies tegen Groot-Brittannië. Hongarije was het best.
De sabelschermsters streden om de wereldbeker in Istanbul. Manon Apithy-Brunet (Fra) was er de beste. Jolien Corteyn eindigde op de 114e plaats, Saartje Corteyn op de 130e plaats.
SCHANSSPRINGEN: Kraft en Zajc winnen in Oberstdorf
Stefan Kraft (Aut) won in Oberstdorf de eerste van twee wedstrijden om de wereldbeker. Nadat hij de beste was bij de eerste sprong, hield hij stand na de tweede, hoewel Ziga Jelar (Slo) nog kwam opzetten.
De winst in de tweede wedstrijd ging naar Timi Zajc (Slo). Hij stootte Piotr Zyla (Pol) van de eerste plaats bij de tweede sprong.
BIATLON: Dubbele winst voor Eckhoff in Oslo Holmenkollen
Tiril Eckhoff (Nor) pakte voor eigen volk op de wereldbekermanche in Oslo Holmenkollen uit met dubbele winst. Zowel op de 7,5km als op de 10km achtervolging was ze de beste. Lotte Lie werd 32e op de 7,5km op 2'15"50 van Eckhoff na één schietfout. Op de 10km achtervolging eindigde Lie 38e op 4'12"50 (2 schietfouten).
De 12,5km massastart werd gewonnen door Justine Braisaz-Bouchet (Fra). Voor Lotte Lie zat er de beste prestatie van het weekend in met de 17e plaats op 1'35"70, ze schoot foutloos.
Bij de mannen won Sturla Holm Laegreid (Nor) de 10km. Thierry Langer was beste landgenoot op de 41e plaats op 2'31"80 (1 schietfout), Florent Claude werd 53e op 2'51"90 (2 schietfouten).
Op de 12,5km achtervolging ging de zege naar Erik Lesser (Ger). Florent Claude finishte als 52e op 7'49"30 (5 schietfouten).
Tot slot zegevierde Sivert Guttorm Bakken (Nor) op de 15km massastart. Claude werd hierop 29e op 4'31"90 (4 schietfouten).
BADMINTON: Lianne Tan sneuvelt in eerste ronde Birmingham
Geen succes voor Lianne Tan op de World Tour-manche in Birmingham. Ze verloor in de eerste ronde van het enkelspel in twee sets van Tzu Ying Tai (Tpe) met 12-21 en 14-21.
Alle winnaars in Birmingham:
enkel mannen: Viktor Axelsen (Den)
enkel vrouwen: Akane Yamaguchi (Jpn)
dubbel mannen: Muhammad Shohibal Fikri/Bagas Maulana (Ina)
WIELRENNEN: Matej Mohoric duikt naar winst in Milaan-Sanremo
Matej Mohoric (Slo) heeft met de nodige zin voor risico Milaan-Sanremo op zijn palmares geschreven. Een selecte groep haalde de top van de Poggio. Als een gespecialiseerd daler, maar zich de risico's niet ontziend, stortte Mohoric zich naar beneden. Hij haalde het met een minieme voorsprong van twee seconden op een kleine achtervolgende groep, waarin Wout Van Aert als achtste de wedstrijd beeindigde.
Het heeft enige tijd geduurd, maar er werd nog eens gestreden om de wereldbeker. In Nicosia mochten de kleiduifschutters aan de slag.
Oguzhan Tuzun (Tur) was er de beste op de trap bij de mannen. Paul Notebaert werd er de beste landgenoot op een verre 72e plaats. Jean-Marc Tilmant werd 73e, Christophe Martin 83e en Giovanni Mozzanica 103e.
Winst op skeet bij de mannen was er voor Azmy Mehelba (Egy).
Bij de vrouwen won Zuzana Rehak Stefecekova (Svk) de trap. Sophie Lienard kwam niet verder dan de 50e plaats.
Amber Hill (Gbr) zegevierde op de skeet.
De zege op de skeet voor mixed teams was voor Tammaro Cassandro/Diana Bacosi (Ita).
WIELRENNEN: Sloveense winst in Tirreno en Parijs-Nice
Tadej Pogacar (Slo) en Primoz Roglic (Slo) wonnen elk hun ronde de voorbije week. Pogacar was de beste in Tirreno-Adriatico. Roglic pakte de winst in Parijs-Nice.
In Tirreno-Adriatico volgde Remco Evenepoel goed, maar in het slotweekend zakte hij door het ijs en eindigde elfde op 4'20" van Pogacar. De ritzeges in Italië waren voor Filippo Ganna (Ita), Tim Merlier, Caleb Ewan (Aus), Warren Barguil (Fra), Phil Bauhaus (Ger) en twee keer voor Pogacar zelf.
Beste landgenoot in Parijs-Nice werd Steff Cras op 14'37" van Roglic. Mauri Vansevenant eindigde op de 20e plek op 22'51". Christophe Laporte (Fra) won de openingsetappe. Daarna waren er etappezeges voor Fabio Jakobsen (Ned), Mads Pedersen (Den), Wout Van Aert, Brandon McNulty (Usa), Mathieu Bargaudeau (Fra), Primoz Roglic (Slo) en Simon Yates (Gbr).
Ursa Bogataj (Slo) won beide wedstrijden om de wereldbeker voor vrouwen in Oberhof. Bij de eerste was ze dominant de beste. Voor de winst in de tweede wedstrijd diende ze beter te doen bij de tweede jump, nadat haar landgenote Nikita Kriznar (Slo) de beste was na de eerste jump.
Jarl Magnus Riiber (Nor) was tot twee keer toe de beste in Schonach. De twee wereldbekerwedstrijden vanop de korte schans, gevolgd door 10km waren een kolfje naar de hand van de Noor.
Petra Vlhova (Svk) won nog eens een wereldbekerwedstrijd. In Are was ze de beste op de reuzenslalom.
De overwinning op de wereldbekerslalom was voor Katharina Liensberger (Aut).
Twee keer reuzenslalom voor de mannen in Kranjska Gora en evenveel keer winst voor Henrik Kristoffersen (Nor). Sam Maes eindigde in de eerste wedstrijd 52e in de eersterun op 4"24. In de tweede deed hij het beter en werd 33e na de eerste run op 2"45. Dries Van Den Broecke haalde in beide wedstrijden de finish niet in de eerste run.
FREESTYLE SKI: Ook in Reiteralm haalt Vercammen finaledag niet
Reece Howden (Can) was de beste op de wereldbekermanche skicross in Reiteralm. Xander Vercammen kon zich wederom niet plaatsen voor de finaledag en eindigde als 44e.
Bij de vrouwen won Sandra Naeslund (Swe) nog maar eens.
In Tignes streden de mannen op de slopestyle en daar was de winst voor Birk Ruud (Nor).
Diverse winnaars aan het eind van de verschillende wedstrijden om de wereldbeker in Otepää.
Quentin Fillon Maillet (Fra) won de 10km bij de mannen. Florent Claude werd 28e op 1'25"80 na één schietfout. Ook Thierry Langer schoot ook één keer fout, hij eindigde 35e op 1'35"00.
De 15km massastart werd gewonnen door Vetla Sjaastad Christiansen (Nor).
Beste op de 7,5km bij de vrouwen werd Julia Simon (Fra). Rieke De Maeyer eindigde op 4'53"90 en twee schietfouten als 84e.
Elvira Oeberg (Swe) zegevierde op de 12,5km massastart bij de vrouwen.
In de mixed relay trokken de Noren aan het langste eind. Sivert Guttorm Bakken, Vetle Sjaastad Christiansen, Tirill Eckhoff en Ingrid Landmark Tandrevold tekenden voor de winst.
Lorena Wiebes (Ned) heeft met veel machtsvertoon in de eindsprint de Ronde van Drenthe voor vrouwen bijgeschreven op haar palmares. Met duidelijk verschil sprintte ze haar tegenstanders uit het wiel. Lotte Kopecky finishte op derde plaats.
SCHERMEN: Zusjes Corteyn raken niet bij beste 64 in Athene
Saartje Corteyn en Jolien Corteyn zij respectievelijk 88e en 95e geworden op de wereldbekerwedstrijd sabelschermen in Athene. De winst was er voor Anna Bashta (Aze).
Geen maat op Jarl Magnus Riiber (Nor) in Oslo. Op het wereldbekertreffen was hij op beide wedstrijden, lange schans en 10km langlauf, telkenmale de beste.
SNELSCHAATSEN: Brons op WK allround voor Bart Swings
Bart Swings heeft op het WK allround en sprint in Hamar zijn goeie vorm van de Winterspelen nog wat doorgetrokken. Hij behaalde brons in de allround achter Niels van der Poel (Swe) en Patrick Roest (Ned). Swings opende met de elfde plaats op de 500m (37"09) om daarna als zesde de 5000m te beeindigen (6'23"25). Op de tweede dag won onze landgenoot de 1500m (1'46"03). Hij sloot af met de tweede plaats op de 10000m (13'09"21).
Irene Schouten (Ned) gaf haar topseizoen nog wat meer kleur met de allroundtitel bij de vrouwen. Zij bleef Miho Takagi (Jpn) en Antoinette de Jong (Ned) voor.
De wereldtitel op de sprint bij de vrouwen ging naar Jutta Leerdam (Ned). Ze was twee keer de snelste op de 1000m. Femke Kok (Ned), die twee keer de 500m won, pakte het zilver. Derde werd Vanessa Herzog (Aut).
Thomas Krol (Ned) pakte de wereldtitel sprint bij de mannen voor Kai Verbij (Ned) en Havard Holmefjord Lorentzen (Nor). Krol won twee keer de 1000m. De winst op de 500m was voor Laurent Dubreuil (Can) en Wataru Morishige (Jpn).
Op de wereldbekermanche in Kontiolahti won Quentin Fillon Maillet (Fra) zowel de 10km bij de mannen als de 12,5km achtervolging. Thierry Langer werd 45e op de 10km op 1'58"00 van Fillon Maillet na drie schietfouten. Hij eindigde één plaatsje verder, 46e, op de achtervolging op 4'12"00 en na drie schietfouten.
Winst op de 7,5km bij de vrouwen was er voor Denise Hermann (Ger). Lotte Lie legde beslag op de 54e plaats op 2'30"00 en drie schietfouten. Rieke De Maeyer kwam voor het eerst dit seizoen in actie op de wereldbeker en werd 78e op 3'32"30, maar schoot foutloos.
Tiril Eckhoff (Nor) was de beste op de 10km achtervolging, Lie eindigde 47e op 4'24"20 (2 schietfouten).
Noorwegen won zowel bij vrouwen als mannen de relay. Op de 4x6km vrouwen deed het dit met Marte Olsbu Roeiseland, Tiril Eckhoff, Ida Lien en Ingrid Landmark Tandrevold.
Bij de mannen kwamen Sivert Guttorm Bakken, Filip Fjeld Andersen, Sturla Holm Laegreid en Vetle Sjaastad Christiansen in actie.
SCHANSSPRINGEN: Noorse mannen winnen in eigen land
De wereldbekermanche in Oslo begon met een wedstrijd voor mixed teams. Daarin waren de Slovenen het best. Ursa Bogataj, Lovro Kos, Nika Kriznar en Timi Zajc waren goed voor de overwinning.
Bij de vrouwen won Silje Opseth (Nor) de eerste van twee wedstrijden. In de tweede wedstrijd was de winst voor Sara Takanashi (Jpn).
Meer spanning in de mannenwedstrijden, waarin Marius Lindvik (Nor) de beste was in de eerste wedstrijd. Hij stootte bij de tweede jump Markus Eisenbichler (Ger) van de eerste plaats. In de tweede wedstrijd kwam Stefan Kraft (Aut) het verst bij de eerste jump, maar Daniel Andre Tande (Nor) sprong naar eindwinst bij de tweede jump.
In Kvitfjell leverde de eerste van twee wereldbekerafdalingen voor mannen een dubbele winnaar op. Cameron Alexander (Can) en Niels Hintermann (Sui) lieten exact dezelfde tijd optekenen.
Dominik Paris (Ita) was dan weer de snelste op de tweede afdaling.
De super G in Kvitfjell werd gewonnen door Aleksander Aamodt Kilde (Nor).
Lenzerheide was de plaats van afspraak voor de vrouwen. Romane Miradoli (Fra) was er de beste op de super G. De winst op de reuzenslalom ging naar Tessa Worley (Fra).
WIELRENNEN: Lotte Kopecky schrijft Belgische geschiedenis in Siena
Na een uiterst genietbare wedstrijd heeft Lotte Kopecky de Strade Bianche voor vrouwen gewonnen. Daarmee schrijft onze landgenote wel een stukje geschiedenis in 's lands vrouwenwielrennen. Toen Annemiek van Vleuten (Ned) doortrok op La Tolfe was het enkel Kopecky die kon aanklampen. Toch kwamen de andere favorieten nog een keer terug voorin. Maar onder de rode vod plaatste van Vleuten een nieuwe cartouche. En opnieuw was het Kopecky die volgde. Nog even ging Ashleigh Pasio-Moolman (Rsa), ploeggenote van Kopecky, ook mee. Toch waren het de twee smaakmaaksters die de laatste bochten aansneden. Lotte Kopecky bleef van Vleuten voor en pakt daarmee vroeg op het seizoen een grote vis.
Bij de mannen voerde Tadej Pogacar (Slo) een heus nummertje op. Op 50km van de streep trok hij solo in het offensief. Niemand zou hem nog terug halen. Beste landgenoot in Siena werd Tim Wellens op de achtste plaats, 1'25" na Pogacar. Verder viel nog een knappe twaalfde plek te noteren voor Floris De Tier op 1'57". XandroMeurisse legde beslag op de 22e plaats op 2'09".
ARTISTIEKE GYMNASTIEK: Twee finales voor Maxime Gentges in Doha
Op de wereldbekerwedstrijd in Doha lukte Maxime Gentges twee finales. Aan het paard met bogen werd hij achtste (11.000), aan de rekstok deed hij één plaatsje beter met de zevende plaats (12.500).
SCHANSSPRINGEN: Takanashi houdt Sloveense vrouwen af in Lillehammer
De vrouwen mochten twee wedstrijden bekampen om de wereldbeker in Lillehammer, de mannen kregen er ééntje voorgeschoteld.
Bij de vrouwen won Sara Takanashi (Jpn) de eerste wedstrijd dankzij haar regelmaat. Ursa Bogataj (Slo) liet de beste eerste sprong optekenen, maar viel terug bij de tweede. Nika Kriznar (Slo) pakte dan weer uit met de beste tweede sprong, maar Takanashi liet haar niet uit haar lood slaan.
Marita Kramer (Aut) was de beste bij de tweede wedstrijd voor vrouwen.
Stefan Kraft (Aut) was wederom de beste bij de mannen. Hij remonteerde bij de tweede jump Ryoyu Kobayashi (Jpn).
SCHERMEN: Amerikaanse floretschermers aan het feest
Anton Borodachev (Rus) was de beste op het wereldbekertornooi floretschermen voor mannen in Cairo. Stef De Greef was er de beste landgenoot op de 47e plaats. Hij verloor in de 1/32e finales met 15-10 van Taegyu Ha (Kor). Stef Van Campenhout werd 67e, Lucas Mottiat 126e.
De landencompetitie ging naar Usa. België verloor met 41-45 van Hongarije en werd 19e.
De vrouwelijke floretschermers streden in Guadalajara. Alice Volpi (Ita) pakte er individueel de zege. In teamverband ging de overwinning naar Usa.
SCHANSSPRINGEN: Sloveense vrouwen domineren in Hinzenbach
De wereldbekerwedstrijd in Hinzenbach voor vrouwen werd gedomineerd door de Sloveense vrouwen. Ursa Bogataj (Slo) was met voorsprong de betere bij de eerste wedstrijd. Een dag later ging de zege naar Nika Kriznar (Slo).
Voor de mannen was er afspraak in Lahti. Stefan Kraft (Aut) won er de eerste wedstrijd. Tussenin graaide hij met het Oostenrijkse team ook nog winst mee in de landenwedstrijd. Samen met zijn teamgenoten Jan Hoerl (Aut), Clemens Aigner (Aut) en Ulrich Wohlgennant (Aut) was hij de beste.
De tweede individuele wedstrijd werd gewonnen door Ryoyu Kobayashi (Jpn). Hij stootte Halvor Egner Granerud (Nor), beste na de eerste sprong, van de leidersplaats.
De wereldbekerwedstrijd in Lahti werd gewonnen door Jarl Magnus Riiber (Nor). Hij was de beste na een sprong van de lange schans en vervolgens 10km langlauf.
Twee wereldbekerafdalingen voor de vrouwen in Crans Montana. De eerste werd gewonnen door Ester Ledecka (Cze). In de tweede ging de zege eerder verrassend naar Priska Nufer (Sui).
Voor de mannen waren er twee wereldbekerslaloms in Garmisch-Partenkirchen. Telkenmale was Henrik Kristoffersen (Nor) de beste. Armand Marchant eindigde 35e op de eerste slalom, bij de tweede haalde hij de finish niet van de eerste run. Dries Van Den Broecke viel in beide wedstrijden uit bij de eerste run.
WIELRENNEN: Wout Van Aert solo naar winst in Omloop Het Nieuwsblad
Met een uitval op de Bosberg plaatste Wout Van Aert de beslissende jump naar solowinst in de Omloop Het Nieuwsblad. Een omvangrijke groep sprintte op 22 seconden voor de ereplaatsen in Ninove. Greg Van Avermaet werd derde, Oliver Naesen vierde, Victor Campenaerts vijfde en Jasper Stuyven sloot de top-10 af.
In de Emiraten pakte Tadej Pogacar (Slo) de eindzege in de UAE Tour. Zelf won Pogacar twee etappes in deze ronde. Ook Jasper Philipsen was er goed voor twee etappezeges. Andere dagwinnaars waren Mark Cavendish (Gbr), Stefan Bissegger (Sui) en Mathias Vacek (Cze).
BEIJING 2022 - Dag 16: Finland olympisch ijshockeykampioen bij mannen
Oostenrijk pakte de olympische titel in het mixed team event van het alpijns skiën. Het won in de finale van Duitsland. Na drie skiërs had Oostenrijk het voordeel en was het nog even bang afwachten toen slotskiër Johannes Strolz (Aut) bovenin zijn stok verloor, maar de voorsprong op Duitsland was groot genoeg voor de winst op tijd. Noorwegen pakte het brons ten koste van Usa. Hierdoor blijft superster Mikaela Shiffrin (Usa) achter zonder medaille op deze Spelen.
Francesco Friedrich (Ger) was met zijn maats in de vierbob de snelste bij de derde run. Opnieuw waren ze iets sneller dan het team van Johannes Lochner (Ger).
En als kers op de taart won Francesco Friedrich (Ger) ook nog eens de laatste run, waarmee hij na goud in de tweebob ook de beste is in de vierbob. Johannes Lochner (Ger) was een waardevolle tweede met zijn team. Het brons liet Justin Kripps (Can) niet meer ontglippen in de laatste run, hoewel Christoph Hafer (Ger) nog dichtbij een volledig Duits podium kwam.
Groot-Brittannië was oppermachtig in de finale van het curling bij de vrouwen. Op geen enkel moment kon Japan een bedreiging vormen. Het laatste end diende zelfs niet meer gespeeld te worden want de 10-3 stond al op het bord. Een nieuw succes voor Eve Muirhead (Gbr) aan haar team.
Therese Johaug (Nor) nam van bij het begin van de 30km massastart cross-country voor vrouwen het commando. Ebba Andersson (Swe), Delphine Claudel (Fra) en Jessie Diggins (Usa) gingen met haar mee. Maar na een 10-tal kilometer ging de Noorse stoomwals solo verder. Ze maakte er een ware demonstratie van richting olympisch goud. Jessie Diggins (Usa) bleef haar dichtste achtervolgster en pakte dan ook verdiend het zilver. Ebba Andersson (Swe) nestelde zich in de bronzen positie, maar in de slotkilometer viel alsnog een groepje van vijf haar op de nek. Het was Kerttu Niskanen (Fin) die het snelste bleek en in extremis het brons nog pakte.
De finale van het ijshockey bij de mannen tussen Finland en Rusland begon het best voor de Russen. Mikhail Grigorenko (Rus) schoot zijn team in de eerste periode op voorsprong. In de tweede periode wist Finland langszij te komen via Ville Pokka (Fin) in een aangename partij. Het begin van de derde periode was nog kakelvers toen Hannes Bjorninen (Fin) voor een kantelmoment zorgde, een 2-1 voorsprong voor Finland. Er werd niet meer gescoord en de Finnen mochten zich olympisch kampioen heten.
Bart Swings schreef Belgische sportgeschiedenis door de winst en olympische titel te pakken op de massastart van het snelschaatsen. Swings kwam als tweede zijn halve finale door, met daar al zijn uitstekende vorm en alertheid te tonen. In de finale counterde Swings zowat alles wat probeerde aan te vallen. Onderweg pakte hij ook nog eens wat puntjes mee, voor wat het waard is in zo een finale van de massastart. Seung Hoon Lee (Kor) zette de eindsprint in, maar Bart Swings was zo sterk en met een knallende laatste 100m pakte hij de winst voor Jae Won Chung (Kor). Seung Hoon Lee (Kor) werd nog derde.
Irene Schouten (Ned) pakte op de massastart bij de vrouwen haar derde individuele gouden medaille, haar vierde in totaal. Het werd een race waarin de favorietes elkaar goed in het oog hielden. Ivanie Blondin (Can) sprintte op kop de slotronde in, met Schouten achter haar. In de slotmeters duwde Irene Schouten(Ned) zich voorbij Blondin. Francesca Lollobrigida (Ita), die slechts nipt overeind wist te blijven, was goed voor het brons.
Sandrine Tas ging eruit in de halve finales. Ze hield zich de hele race achterin en probeerde aan het eind bij de top te komen om zo de nodige punten te sprokkelen die recht gaven op een finaleplaats. Maar al snel bleek dat de toppers nog te sterk zijn. De eindsprint beëindigde ze als achtste, geen punten, en uiteindelijk pas twaalfde in haar halve finale.
De eerste run van de halfpipe freestyle skiën bij de mannen was meteen de beslissende. Nico Porteous (Nzl) lukte een score van 93.00, gevolgd door uittredend kampioen David Wise (Usa), die 90.75 haalde. Alex Ferreira (Usa) volgde als derde met 86.75. Er werden zowel in de tweede als derde run geen hoge scores meer genoteerd. Noah Bowman (Can) kon zich wel verbeteren tot 84.75, maar kwam daarmee tekort om het podium te halen.
Door te hevige wind in Beijing werd de 50km massastart van de cross-country bij de mannen ingekort tot 30km. Het werd een wedstrijd waarin de Russen duidelijk aanwezig waren en vooral dan met Alexander Bolshunov (Rus). Met drie Russen en twee Noren ging men de finale in. Noorwegen was zijn sterke pion, Johannes Hoesflot Klaebo (Nor), reeds vroeg in de wedstrijd voorin kwijt gespeeld. Alexander Bolshunov (Rus) toonde zich de beste voor zijn landgenoot Ivan Yakimushkin (Rus). Simen Hegstad Krueger (Nor) redde enigszins de Noorse eer met het brons. Thibaut De Marre eindigde op de 47e plaats op 8'21"10.
Een spannende finale tussen Zweden en Groot-Brittannië in het curlingtornooi bij de mannen. Na drie ends pakten de Zweden een 3-1 voorsprong. Maar na zeven ends stonden de Britten opnieuw op gelijke hoogte. Beide teams lukten nog één punt en de 4-4 betekende een extra end. Daarin was Zweden de betere. Niklas Edin (Swe) behaalt daarmee na de Europese en wereldtitel nu ook de olympische titel.
Bij de vrouwen pakte Zweden brons. Na het zesde end had Zweden tegen Zwitserland een mooie voorsprong bijeen. Toch beten de Zwitserse meiden van zich af en kwamen bij het begin van de slotend tot 8-7 terug. Zweden pakte toch nog het tiende en laatste end en won met 9-7.
Johannes Lochner (Ger) troefde zijn landgenoot Francesco Friedrich (Ger) af in de eerste rund van de vierbob voor mannen met 0"16. Met een fenomenale tweede run zette Friedrich echter de scheve situatie voor hem recht. Hij pakte de leiding over met 0"03 voorsprong op Lochner. Justin Kripps (Can) staat voorlopig op de derde plaats.
Laura Nolte/Deborah Levi (Ger) waren ook in de derde run van de tweebob voor vrouwen de snelsten en breidden hun voorsprong enkel maar uit. AnVannieuwenhuyse/Sara Aerts lukten voor de tweede keer de twaalfde tijd, maar blijven alsnog 14e in de tussenstand.
Mariama Jamanka/Alexandra Burghardt (Ger) waren de snelsten bij de laatste run, maar konden Laura Nolte/Deborah Levi (Ger) niet meer bedreigen om het goud. Elana Meyers Taylor/Sylvia Hoffman (Usa) behielden hun derde plaats, goed voor het brons. Vannieuwenhuyse/Aerts kenden een wat mindere laatste run. Ze werden daarin 14e en zakten erdoor nog één plaatsje in de eindstand naar de 15e plaats op 4"62 van de Duitse winnaressen.
Ook de vrije kür van het paarrijden in het kunstschaatsen toonde weinig verschil tussen Wenjing Sui/Cong Han (Chn) en Evgenia Tarasova/Vladimir Morozov (Rus). Net als in de korte kür scoorden de Chinezen ietsjes meer, waardoor de olympische titel hen toekwam. Op de derde plaats eindigde een tweede Russisch duo met Anastasia Mishina/Aleksandr Galliamov (Rus).
Het brons in het ijshockey voor mannen ging naar Slovakije. Na de eerste periode in de wedstrijd om het brons tegen Zweden werd niet gescoord. Maar Zweden leek wel wat gebrek aan motivatie te hebben en Slovakije kwam via Juraj Slafkosky (Svk) op voorsprong in de tweede periode. Een voorsprong die nog binnen dezelfde periode werd verdubbeld door Samuel Takac (Svk). In de derde periode werd de voorsprong via Slafkovsky en Pavol Regenda (Svk) nog uitgebreid tot 0-4.
Matthias Casse en Sami Chouchi behaalden op de Grand Slam in Tel Aviv respectievelijk goud en brons in de klasse tot 81kg. Casse won van Nicolas Yonezuka (Usa) en Vinicius Panini (Bra) in de poules. Hij won zijn halve finale tegen Shamil Borchashvili (Aut) en uiteindelijk ook de finale tegen Vedat Albayrak (Tur).
Chouchi won van Maruf Xidirov (Uzb) en Jim Heijman (Ned) in zijn poule, maar miste poulewinst door verlies tegen Shamil Borchashvili (Aut). In de herkansing won Chouchi van Vinicius Panini (Bra) en mocht om brons kampen tegen Sagi Muki (Isr). Een kamp die hij ook won.
Jorre Verstraeten verloor meteen in de -60kg. Hij moest de duimen leggen voor Tsogt-Ochir Byambajav (Mgl).
Bij de vrouwen verloren Ellen Salens en Lois Petit beide hun eerste kamp in de -48kg. Salens verloor van Mary Dee Vargas Ley (Chi), Petit van Aleanny Carbonell Julian (Cub). Ook Mina Libeer kende geen succes. Zij verloor in de -57kg van Thayane Lemos (Bra).
BEIJING 2022 - Dag 14: Thomas Krol zorgt voor nieuw Nederlands goud op 1000m snelschaatsen
Op de halfpipe freestyle skiën voor vrouwen zette Ailing Eileen Gu (Chn) meteen een topscore neer bij de eerste run van de finale. Enkel Cassie Sharpe (Can) en Rachael Karker (Can) kwamen enigszins in de buurt. Bij de tweede run verbeterde Gu haar score nog tot 95.25. Ook Sharpe verbeterde zich, zelfs tot twee keer toe, maar niet in de mate om Gu te bedreigen. Meteen goud voor een tweede gouden medaille op deze Spelen voor Ailing Eileen Gu. Sharpe was tevreden met zilver, haar landgenote Karker behield het brons.
Ryan Regez (Sui) was de beste op de skicross van de slopestyle bij de mannen. In de finale bleef hij zijn landgenoot en veteraan Alex Fiva (Sui) voor. Sergey Rizdzik (Rus) bleef in de strijd om brons nog net Erik Mobaerg (Swe) voor.
Piotr Michalski (Pol) stond aan de dweilpauze van de 1000m snelschaatsen met de beste tijd van de tot dan toe gereden ritten. Het duurde tot drie ritten voor het einde wanneer zijn tijd werd verbeterd. Thomas Krol (Ned) dook met 1'07"92 onder de 1'08"00, zijn tegenstander Haavard Holmefjord Lorentzen (Nor) verbeterde ook de tijd van Michalski. Enkel Laurent Dubreuil (Can) slaagde erin zich nog tussen Krol en de Noor te plaatsen. Mathias Vosté stelde teleur met een tijd van 1'10"22, slechts goed voor de 27e plaats.
Wanneer de eerste kaarten geschud waren in de 12,5km massastart bij de vrouwen van het biatlon was het Tiril Eckhoff (Nor) die de leiding nam. Aan het eind van de derde schietbeurt en iets over halfweg nam Justine Braisaz-Bouchet (Fra) de leiding over van Marte Olsbu Roeiseland (Nor) die even op kop kwam. Hoewel ze nog één keer fout schoot bij de laatste beurt behield Braisaz-Bouchet de leiding, ook al omdat haar tegenstand meerdere schietfouten maakte aan de laatste keer schietstand.
Tiril Eckhoff (Nor) strandde als dichtste op 15"30, een andere Noorse Marte Olsbu Roeiseland (Nor) eindigde derde op 34"90.
Bij de mannen op de 15km massastart namen Johannes Thingnes Boe (Nor) en Quentin Fillon Maillet (Fra) zowat zij aan zij de beste start. Maar beiden schoten één keer fout, waardoor Sebastian Samuelson (Swe) aan de leiding kwam. Net voor de tweede schietbeurt kwam Thingnes Boe opnieuw voorin, direct gevolgd door een tot dan foutloos schietende Christian Gow (Can). Philipp Nawrath (Ger) en Benedikt Doll (Ger) verschenen even in medaillerijpe posities, maar maakten teveel fouten bij de volgende schietbeurten. Iedereen maakte wel de nodige schietfouten, maar Johannes Thingnes Boe (Nor) kon dankzij zijn sterke langlaufen de koppositie behouden. Beste schutter van de dag Martin Ponsiluoma (Swe) kon naar de tweede plaats skiën. Vetle Sjaastad Christiansen (Nor) kon dankzij een perfecte laatste schietbeurt nog oprukken naar de derde plaats.
De troosting van het curling bij de mannen werd gewonnen door Canada. Het won van Usa met 8-5. Canada nam de beste start, maar Usa vocht terug en nam bij het zesde end zelfs de leiding. Maar in de slotends wistten de Canadezen het verschil te maken en verzekerden zich van brons.
Wat een halve finale bij de vrouwen. Groot-Brittannië versloeg Zweden met maarliefst 12-11. Zweden begon meteen met een 4-0, maar de Britse vrouwen sloten aan naar 4-3 na de tweede end. Het ging verder gelijk op, maar in het negende end pakte Groot-Brittannië opnieuw uit met vier stenen winst. Zweden balde de vuist in het laatste end en zette daar drie winststenen tegenover. Gelijk, 11-11, een extra end volgde. En daarin waren de Britten de beteren. Japan verraste Zwitserland met 8-6 winst. De Zwitsers waren als beste uit de voorronde gekomen, Japan had zich maar nipt weten te plaatsen voor deze halve finales.
Finland won de eerste halve finale van het ijshockey bij de mannen. Het versloeg Slovakije met 2-0. Lang was het 1-0 en het definitieve verschil werd pas in de slotminuut gescoord.
Rusland kwam in de andere halve finale op voorsprong tegen Zweden in de tweede periode. Aan het begin van de derde maakte Zweden gelijk. Overtime leverde geen winnaar op, dus moesten shoot-outs de finalist aanduiden. Het was Rusland die de gelukkigste bleek.
In de tweebob bij de vrouwen eindigden Ann Vannieuwenhuyse/Sara Aerts op de 17e plaats bij de eerste run in 1'02"08. Voor de tweede run hadden ze vier honderdsten meer nodig, maar ze werden er wel twaalfde mee. In de tussenstand staan ze op de 15e plaats op 2"15 van de leiders Laura Nolte/Deborah Levi (Ger).
Beste na de korte kür van het paarrijden waren Wenjing Sui/Cong Han (Chn). Zij bleven met een miniem verschil Evgenia Tarasova/Vladimir Morozov (Rus) voor.
BEIJING 2022 - Dag 13: Miho Takagi de beste op 1000m snelschaatsen
De snelste tijd na de afdaling van de combiné van het alpijns skiën voor vrouwen was voor Christine Scheyer (Aut). Zij deed twee honderdsten sneller dan Ester Ledecka (Cze). Ramona Siebenhofer (Aut) volgde als derde op 0"14.
Ester Ledecka (Cze) nam bij de slalom meteen de leiding over van Scheyer. Federica Brignone (Ita) was pas de eerste die Ledecka kon verbeteren. Toen moesten de Zwitserse slalomspecialistes nog komen. Eerst Wendy Holdener (Sui) en dan Michelle Gisin (Sui) gingen onder de tijd van Brignone en zorgden voor dubbel Zwitsers succes.
Sandra Naeslund (Swe) nam ook in de finale van de skicross in het freestyle skiën van bij het begin de leiding. Haar opponenten kwamen wel dichterbij, maar niemand kon de leiding overnemen. Achter Naeslund werd wel stevig gestreden om de andere posities. Marielle Thompson (Can) schoof vanuit vierde positie door naar zilver. Fanny Smith (Sui) werd derde, maar na langdurig beraad werd ze alsnog gediskwalificeerd, waardoor het brons naar Daniela Maier (Ger) ging.
Finale in het ijshockey bij de vrouwen en daarin stonden Canada en Usa als de favorieten tegenover elkaar. Canada pakte de beste start en via Sarah Nurse (Can) en Marie-Philip Poulin (Can) leidde het met 2-0 na de eerste periode. Poulin deed er nog ééntje bij in de tweede periode en Canada leek de buit binnen te hebben. Hilary Knight (Usa) scoorde in de tweede periode nog tegen. Het duurde tot in de slotseconden van de wedstrijd wanneer Amanda Kessel (Usa) niet verder kwam dan de aansluitingstreffer.
Voor de dweilpauze was de beste tijd op de 1000m snelschaatsen bij de vrouwen voor Jutta Leerdam (Ned). Tot de topfavoriete Miho Takagi (Jpn) kwam bleef die tijd ook staan, maar de Japanse dook er fel onder en behaalt eindelijk individueel olympisch goud in een nieuw olympisch record van 1'13"19. Enkel Brittany Bowe (Usa) wist zich in de slotrit nog in de podiumdebatten te mengen. Zij was goed voor brons (Usa). Sandrine Tas werd 28e, wellicht had ze op een ietwat betere tijd dan 1'18"79 gerekend.
Oostenrijk kwam als beste uit het schansspringen in de teamwedstrijd van de noordse combiné. Ze mogen met acht seconden voorsprong starten op Noorwegen in het langlaufen. Duitsland volgt als derde op elf seconden.
In het langlaufen kwamen Oostenrijk, Duitsland en Japan snel samen voorin, van kortbij gevolgd door Noorwegen. Johannes Lamparter (Aut) probeerde als tweede loper zich van de concurrenten te ontdoen. Maar het was Jens Luraas Oftebro (Nor) die voor Noorwegen een serieuze kloof sloeg met Oostenrijk en Japan, Duitsland moest nog meer toegeven. Met Joergen Graabak (Nor) als slotloper was er niks meer te doen aan Noorwegen. Duitsland kwam via Vinzenz Geiger (Ger) terug bij Oostenrijk en Japan. Geiger ging van ver de sprint aan om de tweede plaats, Ryota Yamamoto (Jpn) volgde, maar raakte niet meer over de Duitser. Martin Fritz (Aut) moest afhaken en werd vierde voor Oostenrijk.
Op de vrije kür in het kunstschaatsen werd Loena Hendrickx negende met een score van 136.70. Daarmee zakte ze in de totaalstand een plaatsje naar acht met een totaal van 209.79. Alexandra Trusova (Rus) pakte uit met een prachtige vrije kür. Toch bleef haar landgenote Anna Shcherbakova (Rus) haar voor in de totaalstand. De verwachte drie op drie kwam er niet voor Rusland. Kamila Valieva (Rus), beste op de korte kür en verwikkeld in een dopingzaak, kende geen al te beste vrije kür. Zelfs in die mate dat de jury vrij zwaar doorrekende en Valieva wegzakte naar de vierde plaats. Het brons ging daardoor naar Kaori Sakamoto (Jpn).
In het curling voor mannen werden enkel nog de posities voor de halve finales bepaald in de laatste sessie van de voorronde. Groot-Brittannië won daarin met vrij ruime 8-4 cijfers van Usa. Zweden en Canada maakten er een spannendere wedstrijd van. Het team van skipper Niklas Edin (Swe) trok met 5-3 aan het langste eind. Zo staan wellicht 's werelds beste twee teams tegenover elkaar in de finale.
Laatste sessie bij de vrouwen. Groot-Brittannië en Japan, ondanks verlies in de laatste sessie, vervoegen Zwitserland en Zweden naar de halve finales.
BEIJING 2022 - Dag 12: Clement Noel beste op de slalom
Het eerste goud van de dag ging naar Alexander Hall (Usa) op de slopestyle van het freestyle skiën. Bij de eerste run zette hij de beste score neer en niemand zou hem nog verbeteren. Jesper Tjader (Swe) leverde verrassend de tweede beste oefening af bij de eerste run en enkel Nicholas Goepper (Usa) wist zich nog tussen Hall en Tjader te plaatsen. Favoriet Andri Ragettli (Sui) bleef steken op de vierde plek.
De verrassende olympische kampioen van de combiné, Johannes Strolz (Aut), zette ook op de slalom van het alpijns skiën de beste tijd neer na de eerste run. Hij deed iets beter dan Henrik Kristoffersen (Nor), die geruime tijd als tijdsnelste stond. Armand Marchant was de beste landgenoot in de eerste run op 2"21, goed voor de 24e tijd. Dries Van Den Broecke liep de 27e tijd op 2"85. Voor Sam Maes was het vroegtijdig over en uit. Hij legde een behoorlijke run af, maar ging in de slotfase opnieuw in de fout.
Met de top-12 uit de eerste run binnen de seconde van elkaar beloofde het een spannende strijd te worden. Clement Noel (Fra) wist zich als zesde uit de eerste run op te werken naar de leidersplaats. Alle vijf resterende skiërs beten hun tanden stuk op zijn tijd. Johannes Strolz (Aut) behaalde het zilver, Sebastian Foss-Solvaag (Nor) brons. Dries Van Den Broecke viel reeds bij aanvang van de tweede run uit. Armand Marchant legde ook in zijn tweede run te weinig agressie en liet ook nu een matige tijd noteren. Uiteindelijk werd Marchant 22e op 3"76 van Noel.
In de estafette voor vrouwen in het biatlon over 4x6km ging de olympische titel naar Zweden. Duitsland en Zweden namen de beste start, maar halverwege loodste Kristina Reztsova (Rus) de Russische vrouwen naar de kop. Daarna pakte Zweden met Hanna Oeberg (Swe) opnieuw over, van kortbij gevolgd door Italië en Rusland. Elvira Oeberg (Swe) hield de leiding vast. Italië viel weg voorin en Rusland had vrije baan naar zilver. Duitsland kon alsnog brons grijpen. Marte Olsbu Roeiseland (Nor) kwam tekort om Noorwegen nog een medaille te bezorgen. Het Franse team, met op papier het sterkste kwartet, viel door de mand en werd pas zesde.
Onverwachte winst voor Duitsland in de teamsprint van de cross-country. Na 2/3e van de wedstrijd sloegen Zweden en Finland een klein kloofje, maar dat werd al even snel gedicht. Bij de laatste wissel lag Finland opnieuw licht voor, nu met Duitsland. Rusland en Zweden konden nog aansluiten, Usa miste de aansluiting. In een sprint met vier moest Finland al snel de drie anderen laten gaan. Duitsland met Katharina Hennig/Victoria Karl (Ger) pakte geheel onverwacht de winst. Tweede werd Zweden met Maja Dahlqvist/Jonna Sundling (Swe) en als derde kwam Rusland over de streep met Yulia Stupak.Natalia Nepryaeva (Rus).
Minder spanning bij de mannen. Finland, Noorwegen en Rusland domineerden de wedstrijd. Halverwege de wedstrijd lukten ze al een klein verschil met de concurrenten, iets wat definitief werd bij de laatste wissel. Met een geweldige krachtexplosie van Johannes Hoesflot Klaebo (Nor) in de laatste bergop zorgde hij samen met Erik Valnes (Nor) voor Noors goud. Finland met Iivo Niskanen/Joni Maki hielden in de sprint erachter Rusland met Alexander Bolshunov/Alexander Terentev af om de tweede plaats.
Pirmin Werner (Sui) liet de beste eerste jump noteren in de finale van de aerials in het freestyle skiën. Maar bij de tweede deed Ilia Burov (Rus) nog iets beter en ging zo als beste de echte finale met zes in. Doch, in die finale moest Burov vrede nemen met brons. Guangpu Qi (Chn) zorgde voor goud in eigen land. Oleksandr Abramenko (Ukr) plaatste zich nog netjes tussen de twee favorieten.
Op iets meer dan tien ronden voor het eind van de finale op de 5000m relay mannen in het shorttrack schoof China onderuit. Canada sloeg daardoor een kloofje met de overige tegenstanders. Zuid-Korea reageerde, maar kwam niet verder dan tot bij de Canadezen. Steven Dubois (Can) mocht de klus afronden, Zuid-Korea bleef tweede. Een fotofinish moest beslissen over de derde plaats voor Italië ten nadele van Rusland.
Hanne Desmet freewheelde als het ware door de kwartfinale en halve finale van de 1500m bij de vrouwen. Met telkens een hele knappe rit werd ze zowel in de kwartfinale als halve finale tweede achter Suzanne Schulting (Ned). In de finale kreeg Desmet nooit echt de kans om naar voor te komen. Yutong Han (Chn) ging heel vroeg aan en de favorieten moesten uit hun kot komen. Alles troepte samen, maar toen Minjeong Choi (Kor) verschroeiend doortrok konden enkel Arianna Fontana (Ita) en Suzanne Schulting (Ned) volgen. Met afstand op de rest streden deze drie voor het podium. Choi won voor Fontana en Schulting. Vanuit de laatste positie kwam Hanne Desmet nog naar voor en duwde als vierde haar schaats over de finish.
Verrassing in het ijshockey waar Usa in de kwartfinales bij de mannen werd uitgeschakeld door Slovakije. Het was nog maar eens tiener Juraj Slafkovsky (Svk) die zijn team op voorsprong bracht. Usa kwam nog in dezelfde periode langszij. En in de tweede periode kwamen de Amerikanen ook op voorsprong. Hun voorsprong uitbreiden lukte echter niet en in de slotminuut van de wedstrijd gebeurde het onverwachte. Slovakije maakte gelijk langs Marek Hrivik (Svk). Overtime bracht geen winnaar en het was Slovakije dat aan het langste eind trok in de shoot-outs.
Rusland gaat wel naar de halve finales, zij versloegen Denemarken met 3-1. Ook Finland kende geen problemen met 5-1 winst tegen Zwitserland.
En ook Canada ging er uit in de kwartfinales. Zweden scoorde twee keer in de derde periode, voldoende voor 2-0 winst.
Bij de vrouwen won Finland het treffen met Zwitserland om het brons met 4-0.
Met nog één sessie te gaan in de voorronde van het curlingtornooi voor mannen zijn de halve finalisten reeds allen gekend. Groot-Brittannië, Zweden, Canada en Usa mogen gaan uitmaken wie de medailles pakken.
De vrouwen hebben ook nog één sessie te gaan in de voorronde, maar daar zijn enkel Zwitserland en Zweden al zeker van halve finales.
BEIJING 2022 - Dag 11: Corinne Suter snelste op afdaling bij vrouwen
Olympisch kampioene op de slopestyle snowboard Zoi Sadowski Synnott (Nzl) pakte ook de leiding na de eerste run op de Big Air. Dit hield ze ook vast na de tweede run. Bij de slotrun kwam uittredend kampioene Anna Gasser (Aut) over Sadowski Synnott heen. De Nieuw-Zeelandse kon zichzelf niet verbeteren bij die derde run en moest het goud laten aan Gasser, die na de titel in Pyeongchang vier jaar terug, nu ook de beste is in Beijing. Kokomo Murase (Jpn) behaalde het brons.
En ook de mannen betwistten hun finale op de Big Air. Chris Corning (Usa) ging aan de leiding na de eerste run. Heel wat foute runs, zodat alles nog open lag met nog twee runs te gaan. Yiming Su (Chn) nam de leiding over na de tweede run. Takeru Otsuka (Jpn) tekende voor de beste score van de dag, maar kon dit niet bevestigen in zijn andere jumps. Bij de laatste jump konden Mons Roisland (Nor) en Max Parrot (Can) hun score nog opdrijven naar respectievelijk zilver en brons. Su werd niet meer bijgehaald.
De beste uit de kwalificaties van de slopestyle voor vrouwen in het freestyle skiën, Kelly Sildaru (Est), begon ook als beste aan de finale. Mathilde Gremaud (Sui) nam na de tweede run de leiding over. Bij de laatste run verbeterde Ailing Eileen Gu (Chn), eerder al de beste op de Big Air, zich tot 86.23. Dit bleek 0.33 te weinig om naast Gremaud te komen. Sildaru deed nog een goeie poging, maar moest het toch bij brons houden.
Elena Curtoni (Ita) kwam als eerste naar beneden op de afdaling voor vrouwen in het alpijns skiën. Haar tijd hield wat stand tot haar landgenote Nadia Delago (Ita) er ietwat verrassend onderdook. Meteen erna deed een derde Italiaanse, Sofia Goggia (Ita), nog beter. Enkel Corinne Suter (Sui) deed nog beter dan de Italiaanse, terwijl heel wat favorieten ontgoochelden.
Rusland leek de schaapjes op het droge bij de 4x7,5km relay voor mannen in het biatlon. Van bij het begin lagen ze aan de leiding en ook na de derde biatleet hadden ze nog een mooie voorsprong. Slotloper Eduard Latypov (Rus) ging echter serieus in de fout bij het schieten. Daardoor kon Frankrijk zijn tweede plaats alvast behouden. Quentin Fillon Maillet (Fra) schoot ook drie keer fout bij het laatste schieten, waardoor Vetle Sjaastad Christiansen (Nor) naar de leiding doorstootte dankzij een foutloos schietparcours. Duitsland kon geen gebruik maken van de schietfouten want ook Philipp Nawrath (Ger) maakte teveel fouten. Noorwegen won voor Frankrijk en Rusland. De Belgen met Florent Claude, Thierry Langer, Tom Lahaye-Goffart en César Beauvais eindigden 20e op 21 deelnemende landen. Florent Claude begon en was na zijn race 15e met twee schietfouten. Thierry Langer maakte drie schietfouten en zakte weg naar de 18e plaats. Tom Lahaye-Goffart kwam nog tot liggend schieten, waarbij hij drie fouten maakte en werd daarna gedubbeld. Einde wedstrijd op de dan 20e plaats.
Sensatie op de teamachtervolging snelschaatsen bij de vrouwen. Topfavoriet Japan lag de hele finalerit voor op tegenstander Canada, maar in de laatste bocht schoof Nana Takagi (Jpn) onderuit. Weg goud en euforie bij de Canadese meisjes. Nederland kende geen enkele moeite met Rusland in de race om het brons.
Bij de mannen won favoriet Noorwegen wel afgetekend de finale. Het kwam nooit in de problemen tegen Rusland en verlengde daarmee de olympische titel van vier jaar geleden. Nederland bleef ontgoocheld achter want het verloor met duidelijk verschil de wedstrijd om brons van Usa.
Na het schansspringen van de lange schans in de noordse combiné gaat Jarl Magnus Riiber (Nor) al ruim aan de leiding. Riiber was wellicht dé grote favoriet en mocht het langlaufen aanvatten met driekwartminuut voorgift op zijn naaste achtervolgers. Maar Riiber kwam net uit quarantaine en dat liet zich voelen tijdens het langlaufen. Na één derde van het langlaufen hadden Akito Watabe (Jpn) en Manuel Faisst (Ger) hem bijgebeend. Iets voorbij halfweg pikte ook Johannes Lamparter (Aut) voorin zijn wagentje aan. Vijf achtervolgers kwamen kortbij, lukten net de aansluiting, maar dan werd de slotfase ingezet. Riiber moest passen, Watabe en Faisst leken te gaan uitmaken wie de titel zou gaan pakken. Net toen ze hun eindsprint inzetten kwamen Joergen Graabak (Nor) en Jens Luraas Oftebro (Nor), twee sterke langlaufers, op en over hen. Graabak won voor Oftebro, Akito Watabe (Jpn) moest vrede nemen met brons.
De derde run van de tweebob van het bobsleeën bij de mannen werd toch opnieuw ééntje voor Francesco Friedrich/Thorsten Margis (Ger). Ze liepen opnieuw wat verder uit op Johannes Lochner/Florian Bauer (Ger). Voorlopig kleurt het podium volledig Duits want Christoph Hafer/Matthias Sommer (Ger) schoven door naar de derde plek.
Alle podiumplaatsen veranderden niet meer in de slotrun. In die slotrun waren Friedrich/Margis één honderdste sneller dan Lochner/Bauer. Met Hafer/Sommer als derde kleurde het hele podium Duits.
Loena Hendrickx liet niet de perfecte korte kür optekenen in het kunstschaatsen, maar staat met 70.09 toch op een heel voortreffelijke zevende plaats. De gecontesteerde Kamila Valieva (Rus) staat aan de leiding na de korte kür. Ze wordt gevolgd door Anna Shcherbakova (Rus) en Kaori Sakamoto (Jpn).
Met 8-3 winst tegen Denemarken verzekerde Zweden zich als eerste van een plaats in de halve finales van het curlingtornooi voor mannen. In de avondsessie verloor Zweden dan wel voor het eerst. Tegen Groot-Brittannië werd het 6-7, waardoor ook de Britten zeker zijn van de halve finales.
Rusland kon voor het eerst winnen bij de vrouwen, het versloeg China met 11-5.
Play-off bij het ijshockey voor mannen waarin Slovakije gemakkelijk Duitsland opzij zette met 4-0. Denemarken had de handen vol met Letland, maar won wel met 3-2. Tsjechië, in de poules nog de betere van Zwitserland, moest nu de duimen leggen en verloor met 2-4. Tot slot was ernog makkelijke winst voor Canada tegen China, 7-2.
BEIJING 2022 - Dag 10: Vier jaar later toch goud voor Fransen Papadakis en Cizeron in ijsdansen
Kaillie Humphries (Usa) was ook in de derde run van de monobob voor vrouwen de snelste. Ze blijft daarmee aan de leiding voor Christine de Bruin (Can). Elana Meyers Taylor (Usa) pakte de derde plaats over ten koste van Laura Nolte (Ger).
Meyers Taylor gleed als snelste naar beneden in de slotrun, wat haar in extremis nog zilver bezorgde. Humphries had voldoende voorsprong opgebouwd om de eerste olympische kampioene in de monobob te worden. Christine de Bruin (Can) was goed voor het brons.
Geen wijzigingen meer na de vrije dans in het ijsdansen. Gabriella Papadakis/Guillaume Cizeron (Fra) waren nu ook de beste en behalen nu wel de olympische titel, nadat ze er vier jaar geleden ongelukkig naast pakten. Victoria Sinitsina/Nikita Katsalapov (Rus) eindigden op de tweed plek. Het brons ging naar Madison Hubbell/Zachary Donohue (Usa).
Ashley Caldwell (Usa) had de beste jump na de eerste finaleronde op de aerials van het freestyle skiën. Alleen de beste zes der twaalf finalisten mochten door naar de tweede finaleronde. Daarin zette Hanna Huskova (Blr) een hoge score neer met 107.95. Enkel Mengtao Xu (Chn) verbeterde deze score nog tot 108.61, goed voor het goud, want Caldwell miste haar landing. Megan Nick (Usa) werd derde met 93.76.
De verwachte acht landen plaatsten zich voor de finale van de teamwedstrijd bij de mannen in het schansspringen. Beste na de eerste sprong waren de Slovenen.
Oostenrijk nam bij de tweede sprong de koppositie over. Karl Geiger (Ger) zorgde er als laatste springer voor dat Duitsland over Noorwegen naar brons wipte. Peter Prevc (Slo) zette druk op Manuel Fettner (Aut), maar de veteraan bij de Oostenrijkers liet het goud niet meer uit handen nemen.
Evy Poppe raakte niet tot in de finale van de Big Air van het snowboarden. Bij haar eerste jump in de kwalificaties zette ze een score neer van 44.00, op dat moment goed voor de 17e plaats. Er moeten twee verschillende jumps gedaan worden, maar Poppe verkoos een verbetering van haar eerste oefening tot 60.75 bij de tweede jump. Haar derde jump leverde niet het gewenste resultaat op en kreeg slechts 21.00 mee als score. Met een totaal van 81.75 werd ze pas 24e, een eind verwijderd van de top-12 die naar de finale mocht.
Wie anders dan Francesco Friedrich/Thorsten Margis (Ger) in de tweebob bij de mannen? Het duo won de eerste run, maar zag in de tweede run Johannes Lochner/Florian Bauer (Ger) dichterbij schuiven.
Halve finales in het ijshockey bij de vrouwen. Canada haalde tegen Zwitserland opnieuw de dubbele cijfers. Na de eerste periode stond het reeds 5-1 en daarmee was de wedstrijd al helemaal klaar. De Canadese vrouwen liepen verder gestaag uit tot 10-3.
Usa won met 4-1 van Finland en zo krijgen we de verwachte finale tussen Canada en Usa. De Amerikaanse vrouwen hadden tijd nodig om in hun spel te komen en na één periode stond het nog 0-0, maar daarna lukte het wel om te scoren en werd nog met duidelijk verschil gewonnen.
Denemarken heeft in het curlingtornooi bij de mannen zijn eerste zege te pakken. Na een extra end versloeg het Noorwegen met 6-5. Ook na vandaag blijft Zweden ongeslagen, het haalt zes op zes.
De Zweedse vrouwen dienden Zwitserland dan weer een eerste nederlaag toe, 6-5 na een extra end. Rusland kon opnieuw geen eerste winst pakken.
SCHERMEN: Mooie prestaties degenschermsters in Barcelona
Op de wereldbekermanche degenschermen voor vrouwen in Barcelona lieten enkele landgenotes hoopgevende resultaten optekenen. Anne Bultynck en AubeVandingenen raakten beiden tot bij de laatste 64.
Bultynck won van Nicole Feygin (Isr) met 15-13, daarna van Danwoo Yu (Kor) met 10-9. Tegen Sera Song (Kor), nummer zes van de wereld en latere winnares van het tornooi, was ze niet opgewassen. Het werd 4-15. Voor Bultynck werd het de 61e plaats.
Eén plaats verder in de eindstand eindigde Vandingenen. Zij won van een Argentijnse en Spaanse in de eerste twee rondes. Daarna liet ze een knappe 15-13 winst optekenen tegen Catherine Nixon (Usa), nummer 55 van de wereld. Uiteindelijk moest ook zij buigen voor een Koreaanse wereldtopper. Tegen Young Mi Kang (Kor), 's wereld nummer elf, werd het 6-15.
Amber De Pestel eindigde op de 186e plaats na 10-15 verlies tegen Emelie Mumm (Swe).
Het teamtornooi werd gewonnen door Frankijk. België eindigde 24e na verlies in de eerste ronde tegen Hongarije met 23-45.
De mannen waren in Sochi aan de slag met degen. Neisser Loyola werd er 76e na 10-11 verlies tegen Gianpaolo Buzzacchino (Ita). Valerio Cuomo (Ita) werd de eindwinnaar.
In de competitie voor teams was de winst voor Rusland.
BEIJING 2022 - Dag 9: Marco Odermatt naar winst op reuzenslalom
Marco Odermatt (Sui) liet de beste tijd optekenen na de eerste run van de reuzenslalom in het alpijns skiën. Voor het eerst sinds het begin van deze Spelen heeft men te kampen met hevige sneeuwval en dat maakt het voor de skiërs er niet makkelijker op. Sam Maes ging er bij de eerste run, met de finish in zicht, uit. Even later volgde Dries Van Den Broecke zijn voorbeeld, hetzij nog veel vroeger in de run.
In de tweede run liet Zan Kranjec (Slo) een toptijd optekenen. De tegenstanders beten hun tanden meer dan stuk of gingen in de fout. Enkel Odermatt (Sui) kon de schade beperken en met zijn voorsprong uit de eerste run verzekerde hij zich van goud. Kranjec was een knappe tweede, Mathieu Faivre (Fra) mocht als derde mee op het podium.
Nieuw onderdeel in het bobsleeën met de monobob voor vrouwen op de Spelen. Na de eerste run zette Kaillie Humphries (Usa) de concurrentie meteen op ruime afstand. Laura Nolte (Ger) volgde als eerste op al 0"30. Humphries was ook de snelste in de tweede run en lapte de tegenstand nog meer achterstand aan de broek want haar eerste achtervolgster is nu Christine de Bruin (Can) op al meer dan één seconde.
Geen maat op Rusland bij de 4x10km cross-country voor mannen. Alexey Chervotkin (Rus) ging als eerste loper al direct aan de haal. Achter hem ontstond een groepje van vijf landen. Paal Golberg (Nor) probeerde als tweede loper de kloof te verkleinen, maar Alexander Bolshunov (Rus) liep verder uit. Bij de wissel van klassieke naar vrije stijl was achter de Russen alles te herdoen met een groep van drie: Noorwegen, Frankrijk en Zweden. Slotloper Johannes Hoesflot Klaebo (Nor) ging op zoek naar het zilver, maar botste halverwege nog even op verzet van Maurice Manificat (Fra). Rusland won met meer dan één minuut voorsprong. Klaebo kon Manificat toch nog opnieuw afschudden voor de strijd om zilver en brons.
Marte Olsbu Roeiseland (Nor) pakte na de titel op de 7,5km sprint ook het olympisch goud op de 10km achtervolging voor vrouwen in het biatlon. Door haar ruime winst op de sprint mocht de Noorse met een ruime voorsprong vertrekken op de achtervolging. Tot de eerste keer staand schieten bleef ze ook foutloos schieten. Maar met totaal slechts één schietfout kwam een nieuwe zege nooit in gevaar. Haar tegenstanders schoten allen twee tot drie keer fout. Elvira Oeberg (Swe) werd tweede, al op 1'36"50. Het brons ging naar een andere Noorse, Tiril Eckhoff (Nor).
Johannes Thingnes Boe (Nor) had het voordeel bij de mannen op de 12,5km achtervolging. Doch, de Noor schoot maar liefst zeven keer fout en miste daardoor het podium. Eerste achtervolger Quentin Fillon Maillet (Fra) schoot foutloos en gleed zo naar zijn tweede olympische titel in Beijing. Achter hem was het de andere heldt van het broederpaar, Tarjei Boe (Nor), die naar zilver ging. Van kortbij werd hij gevolgd door het nummer drie, Eduard Latypov (Rus).
Nederland nam snel de leiding in de 3000m relay voor vrouwen van het shorttrack. Op het moment dat de tegenstand wou overpakken reageerde Xandra Velzeboer (Ned) meteen en sloeg een eerste kloof. Die kloof werd weer gedicht, maar Velzeboer zette nog eens aan. Meteen de beslissende kloof en Nederland naar goud. Zuid-Korea behaalde het zilver, thuisland China brons.
Een finale op de 500m bij de mannen zonder Aziaten. Shaoang Liu (Hun) nam resoluut de leiding en stoof door naar goud. Konstantin Ivliev (Rus) was super tevreden met het zilver en Steven Dubois (Can) was nog maar eens goed voor een bronzen plak. Stijn Desmet had de kwartfinales niet overleefd. Ondanks een goeie start liet hij zich aan het eind toch nog ringeloren en werd zo pas vierde.
Ietwat verrassend lukte Miho Takagi (Jpn) reeds in de vierde rit van de 500m snelschaatsen voor vrouwen een scherpe tijd. Stuk na stuk raakten de concurrenten er niet onder. Tot Erin Jackson (Usa) kwam en acht honderdsten sneller ging tot 37"04. Jackson was niet door de Amerikaanse trials geraakt, maar Brittany Bowe (Usa) stond haar plaats af, waardoor Jackson haar favorietenrol kon opnemen. Takagi bleef op zilver, het brons ging naar Angelina Golikova (Rus). Sandrine Tas mocht ook aantreden, nadat ze slechts reserve was op deze afstand. Ze deed het naar behoren met een tijd van 39"37, goed voor de 28e plaats.
Op de teamachtervolging voor mannen wisten Noorwegen, Usa, Rusland en Nederland zich te plaatsen voor de halve finales.
In groep C van het ijshockey voor mannen won Slovakije met 5-2 van Letland. Gekke wedstrijd om de poulewinst tussen Finland en Zweden. Zweden nam een 0-3 voorsprong in de tweede periode, schaapjes op het droge denkt men dan. Maar de Finnen zetten in de derde periode alles recht tot 3-3. Overtime, en daar scoorde Harri Pesonen (Fin) zowaar de winnende treffer voor Finland.
Canada kende geen problemen met China in groep A en won met 5-0. Usa had zijn handen vol aan Duitsland, maar won uiteindelijk toch met 3-2.
Na de vijfde partij in het curling voor vrouwen blijft Zwitserland nog steeds foutloos en mag zich stilaan opmaken voor een plek in de halve finales.
Italië won eindelijk zijn eerste partij in het mannentornooi. Het versloeg de buren uit Zwitserland met 4-8. Zweden blijft ongeslagen, maar had vandaag wel de handen vol met Noorwegen. Pas in de laatste end werd de 4-6 overwinning vastgelegd.
BEIJING 2022 - Dag 8: Schaatsgoud voor China op 500m met Tingyu Gao
Leuke nieuwe toevoeging aan het olympisch programma in het snowboarden met de wedstrijd voor gemengde teams op de snowboardcross. Eerst doen de mannen hun run en daarna de vrouwen, met aan de start de tijdsverschillen opgelopen door de mannen. De winnares van het individuele goud, Lindsey Jacobellis (Usa), vormde team met Nick Baumgartner (Usa), die op zijn 40e aan zijn laatste optreden toe was. In de finale streden ze tegen Omar Visintin/Michela Moioli (Ita) een verbeten strijd uit. Het waren de Amerikanen die het net haalden voor de Italianen. Eliot Grondin/Meryeta Odine (Can) gleden naar de bronzen plak.
Yulia Stupak (Rus) plaatste de eerste aanval in de 4x5km relay voor vrouwen van de cross-country. Aanvankelijk reageerde niemand, maar het was Katherine Sauerbrey (Ger) die net voor de wissel de aansluiting maakte. Rusland en Duitsland wisten elkaar goed te vinden. De tegenstand, die vooral uit Scandinavische hoek moest komen, kwam niet dichterbij. Tijdens de laatste 5km maakte slotskiester Veronika Stepanova (Rus) zich los van Sofie Krehl (Ger). Rusland naar het goud en Duitsland hield net stand om het zilver, een heuse verrassing. Zweden en Finland sprintten erachter om brons en het was Jonna Sundling (Swe) die het nipt haalde voor Krista Parmakoski (Fin).
De start van de 500m snelschaatsen bij de mannen werd met een kwartier uitgesteld vanwege ijsproblemen. Tingyu Gao (Chn) zette met 34"32 een olympisch record op de tabellen. Bleek meteen ook de winnende tijd. Min Kyu Cha (Kor) strandde op 0"07, goed voor de tweede plaats. Wataru Morishige (Jpn) behaalde het brons in 34"49.
Broedersucces op de 10km biatlon. Johannes Thingnes Boe (Nor) sprintte naar het goud als één der favorieten. Man in vorm Quentin Fillon Maillet (Fra) kwam het dichtst in de buurt op 25"50. Maar helemaal mooi werd het omdat Tarjei Boe (Nor) zijn broer vervoegde op het podium met de bronzen medaille. De Belgen bakten er helemaal niets van. Thierry Langer werd 67e op 2'39"40 en één schietfout. Florent Claude schoot maar liefst vier keer mis en legde beslag op een hele verre 84e plaats op 3'34"70. Tom Lahaye-Goffart beperkte zich tot één schietfout, maar gaf toch 4'14"70 toe, goed voor de 91e plek. De uitslag werd afgesloten met de 94e plaats van César Beauvais, die op 6'06"40 finishte met vier schietfouten.
Geen tweede goud voor Ryoyu Kobayashi (Jpn) in het schansspringen. Op de lange schans realiseerde hij wel de beste eerste jump in de finale, maar bij de tweede sprong pakte Marius Lindvik (Nor) uit met een schitterende sprong van 140m. Lindvik maakte zo zijn achterstand op Kobayashi uit de eerste sprong goed en verwees de Japanner naar zilver. Karl Geiger (Ger) lukte een kleine revanche voor de gemiste medaille bij de gemengde teams en vloog naar brons.
Hannah Neise (Ger) kwam vandaag twee keer als snelste naar beneden op de skeleton. Daarmee bouwde de leidster na de eerste dag haar voorsprong alleen maar uit en mag ze zich op 21-jarige leeftijd olympisch kampioene noemen. Het nummer twee, Jaclyn Narracott (Aus), liet haar positie ook niet meer afpakken. Het brons ging alsnog naar Kimberley Bos (Ned). De wereldbekerwinnares kende een sterke tweede dag en zag dit alsnog bekroond met eremetaal.
Voor Kim Meylemans eindigde dit tornooi zoals het twee weken terug met de quarantaine-perikelen begon, ontgoochelend. In de derde run zette Meylemans nog de elfde tijd neer, één honderdste sneller dan ze gisteren was. Maar de laatste run ging volledig de mist in. Ze maakte fout na fout en lukte slechts de traagste tijd van allen. In het eindklassement viel de Belgische terug naar de 18e plaats op 3"72 van Neise.
Zwitserland versloeg in de kwartfinales van het ijshockeytornooi bij de vrouwen Rusland met 4-2. Na een spannend scoreverloop was het uiteindelijk Alina Muller (Sui) die met twee treffers de kloof maakte. Finland versloeg in de laatste kwartfinale Japan met zware 7-1 cijfers. Petra Nieminen (Fin) scoorde drie keer.
De clash in poule A van het mannentornooi tussen Canada en Usa werd beslecht met 2-4 winst in het voordeel van de Amerikanen. In de andere wedstrijd in groep A haalde Duitsland het met 3-2 van thuisland China. De Duitsers liepen tot 3-0 uit, maar de Chinezen kwamen nog gevaarlijk opzetten.
Doelpuntenfestival in groep B, waar Tsjechië het in overtime met 5-6 haalde van Rusland. Na de 2-2 liep Tsjechië uit tot 2-4, maar de Russen bogen dit om naar een 5-4 voorsprong. Tsjechië sleepte nog een overtime uit de brand en pakte daarin de zege. Ook Zwitserland en Denemarken waren in hun duel goed bij schot, de wedstrijd eindigde op 3-5.
Ook na vandaag blijven de Zweedse mannen ongeslagen in het curlingtornooi. Italië en Denemarken daarentegen slaagden er opnieuw niet in om een eerste zege te pakken.
Vier op vier bij de vrouwen voor Zwitserland, tersijl Usa tegen een eerste verlies aanliep. Rusland blijft ook na vier wedstrijden zonder zege.
Japan en Canada noteerden de beste tijden in de kwartfinales van de teamachtervolging voor vrouwen in het snelschaatsen. Nederland en Rusland stootten met de derde en vierde tijd mee door naar de halve finales.
Gabriela Papadakis/Guillaume Cizeron (Fra) gaan aan de leiding na het ritmisch dansen in het ijsdansen. Ze leiden voor Victoria Sinitsina/Nikita Katsalapov (Rus).
BEIJING 2022 - Dag 7: Hanne Desmet behaalt brons op 1000m shorttrack
Belgische geschiedenis in het shorttrack. Hanne Desmet slaagde erin om de bronzen medaille te veroveren op de 1000m. De Wilrijkse schaatste knappe kwart- en halve finales, waarn ze telkens tweede werd. In de finale begon ze achterin, probeerde naar voren te komen, maar dat lukte niet echt. Opnieuw als laatste ging ze de slotronde in, maar twee opponenten schoven onderuit en de weg naar brons lag open voor Hanne Desmet. De olympische titel ging naar Suzanne Schulting (Ned), het zilver ging naar Minjeong Choi (Kor).
Op de 500m voor mannen wist broer Stijn Desmet zich te plaatsen voor de kwartfinales. Daarvoor moest hij wel rekenen op één van de beste tijden der derdes.
Heel degelijke eerste run voor Kim Meylemans in de skeleton voor vrouwen. Ze zette de zesde tijd neer op 0"32 van een toch verrassende Mirela Rahneva (Can). Jaclyn Narracott (Aus) kwam het dichtste in de buurt van de Canadese op slechts 0"02.
De tweede run verliep niet al te best voor Meylemans. Ze liet pas de twaalfde tijd noteren op 0"73 van Hannah Neise (Ger), die het snelst naar beneden kwam in die tweede run. Na twee runs gaat Jaclyn Narracott (Aus) verrassend aan de leiding.
Bij de mannen werd de slotdag gelopen. Christopher Grotheer (Ger) zette ook in de derde run de beste tijd neer. Daarmee kon hij zich permitteren om met minder risico de laatste run aan ta vatten. Overtuigend won de Duitser goud. Axel Jungk (Ger) wist de tweede plaats vast te houden. In de strijd om de derde plaats troefde Wengang Yan (Chn), met winst in de laatste run, nog in extremis Alexander Tretiakov (Rus) af.
Taylor Gold (Usa) lukte de beste eerste run in de finale op de halfpipe van het snowboard. Na de tweede run werd de leiding overgenomen door Scotty James (Aus) in een hoogstaande finale. Hoewel Ayumu Hirano (Jpn) met een nooit eerder uitgevoerde run uitpakte bleef hij net onder James steken. Maar Hirano schaafde bij de derde run nog alles wat bij en mocht na twee keer zilver op eerdere Spelen eindelijk met het goud pronken. James moest het stellen met zilver. Jan Scherrer (Sui) werd een knappe derde.
Op de super G in het alpijns skiën maakte Lara Gut-Behrami (Sui) als één der favorieten haar rol waar. Ze was de enige die onder de vroege richttijd van Mirjam Puchner (Aut) bleef. Puchner was dan ook goed voor het zilver. Het brons ging naar Michelle Gisin (Sui). Mikaela Shiffrin (Usa), pas negende, greep alweer naast een medaille.
Iivo Niskanen (Fin) moest op de skiathlon nog passen om de zege, maar op de 15km klassieke stijl zette hij de puntjes op de i. Hij was maar liefst 23 seconden sneller dan Alexander Bolshunov (Rus), die nu zilver pakte. Het nummer drie, Johannes Hoesflot Klaebo (Nor), gaf al 37 seconde toe op de Finse winnaar. Thibaut De Marre werd 59e op 5'10"90 van Niskanen.
Met een nieuw WR van 12'30"74 was Nils van der Poel (Swe) nu ook de beste op de 10000m van het snelschaatsen. Patrick Roest (Ned) had in de tweede rit een verdienstelijke tijd neergezet, maar uiteindelijk bleef de Zweed er net geen 14 seconden onder. Geen kruid tegen gewassen, een andere dimensie. Davide Ghiotto (Ita) won brons en hield daarmee onder meer Jorrit Bergsma (Ned) van een medaille. Bart Swings schaatste een zeer egale 10000m, maar strandde toch pas op de tiende plaats op meer dan een halve minuut van de Zweedse olympische kampioen.
De sprint over 7,5km in het biatlon bij de vrouwen werd gewonnen door Marte Olsbu Roeiseland (Nor). Ze schoot foutloos en dan weet men dat ze, gezien haar langlaufkwaliteiten, altijd mee doet voor de hoofdprijs. Ook zilver en brons schoten foutloos, maar Elvira Oeberg (Swe) en Dorothea Wierer (Ita) volgden toch al op 31 en 37 seconden. Vooral voor Wierer een knap resultaat omdat zij vooral op langere afstand haar ding vindt.
Lotte Lie stelde teleur. Bij het liggend schieten ging ze zowaar drie keer in de fout. Voor Lie die gekend staat als goede schutter was alle hoop op een ereplaats meteen weg. Ze eindigde finaal 64e op 2'56"80.
De vrouwen zijn in het ijshockeytornooi aan de kwartfinales toe. Usa beet zich de tanden stuk op Tsjechië in de eerste periode van hun kwartfinale. Nog erger, Tsjechië kwam zelfs op voorsprong bij het begin van de tweede periode. Hilary Knight (Usa) bracht de Amerikaanse vrouwen langszij en in de slotperiode kon duidelijker afstand genomen worden tot 4-1.
Canada veegde dan weer de vloer aan met Zweden. Het werd maar liefst 11-0. Weinigen die er nog aan twijfelen dat de Canadese vrouwen freewheelend richting titel gaan. Brianne Jenner (Can) en Sarah Fillier (Can) waren elk goed voor drie treffers.
In groep B van het mannentornooi won Rusland met 2-0 van Denemarken. Tsjechië en Zwitserland hielden elkaar in evenwicht en het was Tsjechië dat won na shoot-outs.
Zweden kende in groep C geen probleem met Slovakije. Het won met 4-1. Finland had meer moeite met Letland. Nadat het 1-0 voorkwam in de eerste periode zag het in het begin van de derde periode Letland langszij komen. Het duurde tot diep in de wedstrijd vooraleer de Finnen naar 3-1 winst uitliepen.
Zwitserland en Usa zijn in het curlingtornooi bij de vrouwen nog de enige landen zonder nederlaag. Beiden haalden drie op drie.
Bij de mannen is Zweden, wereld- en Europees kampioen, nog het enigste land dat ongeslagen is. Denemarken en Italië konden nog niet winnen.
BEIJING 2022 - Dag 6: Tweede gouden medaille voor Therese Johaug
Chloe Kim (Usa) verdedigde met succes haar olympische titel op de halfpipe met de snowboard. Ze zette bij de eerste poging al een score van 94.00 neer. Enkel Queralt Castellet (Esp) kwam nog boven de 90.00 met 90.25 bij de tweede run. Bij de derde run kon er bovenin niemand de score nog verbeteren. Sena Tomita (Jpn) pakte het brons.
Nathan Chen (Usa) liet zich niet meer verrassen in het kunstschaatsen. Na zijn schitterende korte kür eerder deze week, was hij nu ook de beste op de vrije kür. Die andere vedette, Yuzuru Hanyu (Jpn), ging net als op de korte kür opnieuw in de fout. Het bracht hem niet verder dan de vierde plaats. Hij moest toezien hoe zijn landgenoten Yuma Kagiyama (Jpn) en Shoma Uno (Jpn) wel een medaille pakten.
Snelste na de afdaling op de combiné in het alpijns skiën is Aleksander Aamodt Kilde (Nor). Hij was een fractie sneller dan James Crawford (Can). Op drie volgt Brodie Seger (Can).
Kilde mocht eerst naar beneden op de slalom, deed dit behoorlijk, maar Johannes Strolz (Aut) zette een toptijd neer op slalom en mocht zich olympisch kampioen noemen. Kilde moest het stellen met zilver. James Crawford (Can) kon zijn goeie uitgangspositie na de afdaling ook vasthouden en behaalde brons.
Eliot Grondin (Can) had de beste start in de finale van de snowboardcross voor mannen. Halverwege nam Alessandro Haemmerle (Aut) de koppositie over, maar Grondin bleef kort volgen. Op de streep gooide de Canadees zich nog naast de Oostenrijker, maar hij kwam 0'02" tekort. Omar Visintin (Ita) hield Julian Lueftner (Aut) af voor de derde plaats.
Therese Johaug (Nor) heeft met winst op de 10km klassieke stijl in de cross-country haar tweede goud veroverd op deze Spelen. Kerttu Niskanen (Fin) had bij elk tussenpunt de beste tijd, maar Johaug pakte alweer uit met een verschroeiend slot. Ze haalde het met slechts vier tienden van Niskanen. Ook de strijd om het brons was een hele nipte. Krista Parmakoski (Fin) was één tiende sneller dan Natalia Nepryaeva (Rus).
Gloednieuw nummer in het freestyle skiën is de aerials voor gemengde teams. China en Wit-Rusland beschikken over heel wat goeie skiërs in dit onderdeel. Toch haalde Wit-Rusland de finale met vier niet. De weg vrij voor China zou men dan denken, maar zij werden de loef afgestoken door Usa, dat het goud haalde met Ashley Caldwell (Usa), Christopher Lillis (Usa) en Justin Schoenefeld (Usa). Het Chinese team bestond uit Mengtao Xu (Chn), Zongyang Jia (Chn) en Guangpu Qi (Chn). Canada was goed voor brons met Marion Thenault (Can), Miha Fontaine (Can) en Lewis Irving (Can).
Good old Martina Sablikova (Cze) zette een zeer scherpe 6'50"09 neer op de 5000m snelschaatsen bij de vrouwen. Isabelle Weidemann (Can) ging er nog eens net geen twee seconden onder. Maar topfavoriete, Irene Schouten (Ned), al winnares op de 3000m, was helemaal niet te stoppen. Met 6'43"51 en een nieuw olympisch record pakte ze haar tweede gouden medaille op deze Spelen.
Duitsland greep ten koste van Oostenrijk het goud in de team relay van het rodelen. Nochtans waren Madeleine Egle (Aut) en Wolfgang Kindl (Aut) beter tegenover Natalie Geisenberger (Ger) en Johannes Ludwig (Ger) individueel. Thomas Steu/Lorenz Koller (Aut) gleden niet de beste race en daar maakten Tobias Wendl/Tobias Arlt (Ger) handig gebruik van om met een uiterst miniem verschil van acht honderdsten de winst te pakken. Letland kon met zijn jonge talenten het brons veroveren. Eliza Tiruma (Lat), Kristers Aparjods (Lat) en Martins Bots/Roberts Plume (Lat) zijn namen die we in de toekomst zeker nog tegenkomen.
Eerste twee runs voor de mannen in het skeleton. Christopher Grotheer (Ger) gaat voorlopig aan de leiding voor zijn landgenoot Axel Jungk (Ger). Wengang Yan (Chn) staat wat verrassend derde. Favoriet Martins Dukurs (Lat) stelt teleur met een voorlopige zesde plaats.
In het ijshockey voor mannen won Zweden van Letland met 3-2 in groep C. Zweden liep tot 3-0 uit, maar de Letten kwamen nog gevaarlijk opzetten.
Ook Finland won in dezelfde groep tegen Letland, maar het waren wel de Letten die eerst scoorden. Finland zette nog binnen de eerste periode orde op zaken. Het werd uiteindelijk 6-2. Opvallend wel dat beide Slovaakse doelpunten gescoord werden door de 17-jarige Juraj Slafkovsky.
China hield in groep A in de eerste periode nog enigszins stand tegen Usa, maar zag daarna de Amerikanen stevig uitlopen tot 8-0. Canada kende in dezelfde poule geen problemen met Duitsland en won met 5-1.
Canada en Zweden blijven ook na de tweede dag van het curlingtornooi bij de mannen ongeslagen. Bij de vrouwen staan Usa en Zwitserland met twee op twee.
BEIJING 2022 - Dag 5: Petra Vlhova met sterke tweede run naar winst op slalom alpijns skiën
Het aangekondigde duel op de slalom van het alpijns skiën bij de vrouwen tussen Mikaela Shiffrin (Usa) en Petra Vlhova (Svk) kwam er niet. Net als op de reuzenslalom ging de Amerikaanse topfavoriete eruit in de eerste run. Opnieuw ging ze bovenin de piste in de fout. Vrije baan voor Vlhova denkt men dan, maar zij liet een tegenvallende tijd optekenen in de eerste run. De met startnummer één gestarte Lena Duerr (Ger) zette de beste tijd neer na de eerste run. Michelle Gisin (Sui) en Sara Hector (Swe) volgden als de dichtste achtervolgers. Vlhova gaf al 0"72 toe.
Zoals verwacht herpakte Petra Vlhova (Svk) zich in de tweede run met een toptijd. De eerstvolgenden in de tweede run kwamen niet aan haar tijd. Hector viel uit, Gisin leverde een slechte run af. Lena Duerr (Ger) leek stand te houden, maar gaf onderin de piste teveel weg en belandde zelfs naast het podium. Vlhova alsnog goud, Katharina Liensberger (Aut) en Wendy Holdener (Sui) mochten mee op het podium.
Ruud Birk (Nor) eigende zich het goud toe op de Big Air van het freestyle skiën. Met twee hele knappe jumps zette hij de tegenstand voor een haast onmogelijke opdracht. Colby Stevenson (Usa) kwam best nog dichtbij, vooral door zijn laatste jump van drie. Henrik Harlaut (Swe) was een al even knappe derde.
Lindsey Jacobellis (Usa) pakte het eerste goud op deze Spelen voor team Usa. Op de snowboardcross nam ze in de finale de leiding en stond die op geen enkel moment meer af. Voor de 36-jarige Amerikaanse eindelijk olympisch succes. Chloe Trespeuch (Fra) behaalde het zilver, Meryeta Odine (Can) bleef Belle Brockhoff (Aus) voor in de strijd om brons.
Het schansspringen op de normale schans van de noordse combiné werd gewonnen door Ryota Yamamoto (Jpn). Lukas Greiderer (Aut) en Julian Schmid (Ger) worden zijn eerste achtervolgers in de 10km cross-country. Yamamoto was echter niet opgewassen tegen de betere langlaufers. Vinzenz Geiger (Ger), gestart met 1'26" achterstand op de Japanner gleed naar de zege. Joergen Graabak (Nor) werd zijn dichtste belager op korte afstand. Lukas Greiderer (Aut) kon zijn goede uitgangspositie na het schansspringen enigszins behouden en was goed voor brons.
Een drukke 1500m shorttrack bij de mannen. In de halve finales werden zoveel schaatsers opgeraapt voor de finale, dat deze met tien en niet met de voorziene zeven doorging. Daeheon Hwang (Kor) nam snel de leiding en stond die op imponerende wijze niet meer af. Daarmee hebben de Koreanen een kleine revanche beet na hun misnoegen voor de vele penalties die ze kregen bij de 1000m. Na Hwang duwde Steven Dubois (Can) zijn schaats net voor Semen Elistratov (Rus) over de finish in de strijd tussen zilver en brons. Stijn Desmet was met een gelukje derde geworden in zijn kwartfinale. Hij kon in de halve finale nooit echt meestrijden en werd uiteindelijk daarin vijfde. Desmet mocht wel nog aan de slag in de B-finale, waarin hij derde werd. Gezien de vele finalisten werd Stijn Desmet 13e op de 1500m.
Hanne Desmet plaatste zich voor de kwartfinales van de 1000m bij de vrouwen. Ze werd tweede in haar reeks na een best impressionante prestatie.
Vier finalisten kwamen uit de halve finales van de 3000m relay bij de vrouwen. Nederland, China, Canada en Zuid-Korea mogen strijden om de medailles later deze week.
Niets anders verwacht, maar de top twee in het rodelen voor dubbels komt uit Duitsland. Tobias Wendl/Tobias Arlt (Ger) zetten de beste tijd neer in de eerste run voor Toni Eggert/Sascha Benecken (Ger). Eggert en Benecken gleden ook in de tweede run snel naar beneden, maar Wendl en Arlt gingen opnieuw een tikje sneller. Winst voor Tobias Wendl/Tobias Arlt (Ger), tweede de wereldbekerwinnaars Toni Eggert/Sascha Benecken (Ger). Op de derde plaats eindigden Thomas Steu/Lorenz Koller (Aut).
Nadat de vrouwen gisteren de voorronde van hun ijshockeytornooi afsloten begonnen de mannen er vandaag aan. In groep B won Rusland met het kleinste verschil, 1-0, van Zwitserland. Daarvoor mocht het hun doelman bedanken want in de slotperiode vermeed hij de Zwitserse gelijkmaker.
Nog in groep B won Denemarken met 2-1 van Tsjechië.
Het curlingtornooi voor mannen vatte ook aan. Canada, Usa, Noorwegen en Zweden wonnen de eerste wedstrijden van de round robin.
BEIJING 2022 - Dag 4: Ailing Eileen Gu maakt favorietenrol waar
Euforie voor het Chinese volk met de winst op de Big Air van het freestyle skiën voor Ailing Eileen Gu (Chn). Tess Ledeux (Fra) zette de beste score neer bij de eerste jump. En toen ook haar tweede sprong van hoog niveau was leek ze aardig op weg naar goud. Enkel Mathilde Gremaud (Sui) deed beter bij de tweede jump. Maar Gu hield nog één en ander over voor de laatste jump en nam de leiding over. Gremaud en Ledeux konden zich niet meer verbeteren en moesten het stellen met brons en zilver.
In het alpijns skiën streden de mannen op de super G. Alexis Pinturault (Fra) zette een richttijd, maar al snel werd daar onder gedoken. Aleksander Aamodt Kilde (Nor) leek revanche te gaan nemen voor een gemist podium op de afdaling gisteren. Maar het was Matthias Mayer (Aut) die nog een stuk sneller ging. Ryan Cochran-Siegle (Usa) wist zich nog verrassend op de tweede plaats te nestelen. Mayer bezorgde Oostenrijk een eerste gouden plak op deze Spelen.
De snowboarders streden om de titels op de parallelreuzenslalom. Bij de vrouwen kende Ester Ledecka (Cze) op geen enkel moment problemen en verlengde zonder al teveel moeite haar olympische titel. In de finale versloeg ze Daniela Ulbing (Aut). Gloria Kotnik (Slo) gleed naar brons na winst tegen een verrassend sterke Michelle Dekker (Ned).
Geen veertiger op het podium bij de mannen. Roland Fischnaller (Ita) kegelde zijn 41-jarige leeftijdsgenoot Andreas Prommegger (Aut) eruit in de kwartfinales. Maar zowel in de halve finale tegen Benjamin Karl (Aut) en de troosting tegen Victor Wild (Rus) moest Fischnaller de duimen leggen. In de finale remonteerde Benjamin Karl (Aut) knap Tim Mastnak (Slo).
Biatlon met de 20km voor mannen en maar liefst vier landgenoten aan de start. Geen van hen kon echter verrassen. De winst ging naar man in vorm Quentin Fillon Maillet (Fra). Hij haalde het voor Anton Smolski (Blr), die als enige van de toppers foutloos schoot. Een andere favoriet, Johannes Thingnes Boe (Nor) werd derde. Florent Claude was de beste Belg op 8'23"80 na vijf schietfouten. Ook Thierry Langer schoot vijf keer mis en werd 77e op 8'30"90. Nog verder in de uitslag, maar ook naar verwachting, vonden we Tom Lahaye-Goffart op de 90e plaats op 13'38"80 (zeven schietfouten) en César Beauvais als 91e op 14'03"10 (zeven schietfouten).
Dubbel succes voor Nederland op de 1500m snelschaatsen voor mannen. Marcel Bosker (Ned) zette de eerste toptijd neer en werd net voor de dweilpauze van de leiding verdrongen door Sergei Trofimov (Rus). Na die dweilpauze ging Thomas Krol (Ned) zwaar onder de beste tijd tot dan toe. Zijn rit werd direct gevolgd door deze van Kjeld Nuis (Ned). De uittredende kampioen ging zowaar nog sneller en verlengde zijn olympische titel. Alle andere favorieten kwamen niet in de buurt van de Nederlandse tijden. Bart Swings schaatste een gewone 1500m in 1'45"82 en werd daarmee 13e. Mathias Vosté kon niet overtuigen met 1'49"93, goed voor de 29e en laatste plaats.
Perfecte prestatie voor Stefania Constantini/Amos Mosaner (Ita) die in de curling voor gemengde teams het goud veroverden. Het duo verloor geen enkele wedstrijd gedurende het hele tornooi. Kristin Skaslien/Magnus Nedregotten (Nor) openden de score in de finale, maar na het vierde end hadden de Italianen een ruime voorsprong. De Noren probeerden nog terug te komen, maar 8-5 was een duidelijke uitslag.
Brons voor Zweden bij de gemengde teams in het curling. Alanida De Val/Oskar Eriksson (Swe) waren in de troosting met duidelijke 9-3 de beteren van Jennifer Dodds/Bruce Mouat (Gbr).
Met drie Zweedse vrouwen in de finale van de sprint in de cross-country was de kans voor Zweden dus één op twee. De wedstrijd werd heel hard gemaakt door het Zweedse overtal en in de slotfase sloeg Jonna Sundling (Swe) een kloofje dat ze niet meer weggaf. Achter haar sprintte haar landgenote Maja Dahlqvist (Swe) naar zilver. Jessie Diggins (Usa) pakte het brons.
Johannes Hoesflot Klaebo (Nor) verdedigde zijn titel op de sprint met verve. In een tactische wedstrijd nam hij de leiding en liet de tegenstand niet aan kop komen. Hij won voor Federico Pellegrino (Ita) en Alexander Terentev (Rus). Thibaut De Marre eindigde de kwalificaties met de 76e tijd, 25"63 trager dan de besttijd.
Natalie Geisenberger (Ger) liet niemand meer over haar komen in de derde en vierde run van het rodelen. Ze werd voor de derde keer olympisch kampioen. Het zilver ging naar Anna Berreiter (Ger), die daarmee de Duitse dominantie in deze sport onderstreepte. Tatyana Ivanova (Rus) legde beslag op de derde plaats. Madeleine Egle (Aut), misschien wel de beste dit seizoen, kwam na haar val bij de eerste run nog fel opzetten tot de vierde plaats.
De kraker in groep A van het vrouwenijshockey tussen Usa en Canada werd gewonnen door de Canadese vrouwen. Canada kwam op voorsprong in de eerste periode, maar Usa draaide het scenario om in de tweede periode naar een 2-1 overwinning. Canada reageerde onmiddellijk met een dolle vijf minuten en stoomde naar een 2-4 voorsprong. Er werd in de derde periode niet meer gescoord.
Finland won overtuigend van Rusland met maar liefst 5-0.
Japan had shoot-outs nodig tegen Tsjechië in groep B. Na de reguliere speeltijd en overtime stond het 2-2, Japan won uiteindelijk met 3-2.
Zweden verzekerde zich van kwartfinales door met 3-1 te winnen van Denemarken, voor wie het tornooi erop zit.
Korte kür voor de mannen in het kunstschaatsen. Nathan Chen (Usa) gaat aan de leiding na een fenomenale score van 113.97. Zijn landgenoot Vincent Zhou (Usa) kwam niet aan de start door een corona-besmetting.
BEIJING 2022 - Dag 3: Beat Feuz snelste op afdaling
Met één dag vertraging werd het alpijns skiën dan toch aangevat in Beijing. De vrouwen kwamen aan zet op de reuzenslalom. Wereldbekerleidster Sara Hector (Swe) zette na de eerste run de snelste tijd neer van het pak. Ze bleef 0"30 voor op Katharina Truppe (Aut) en 0"42 op Federica Brignone (Ita). Opvallende naam onder de uitvallers bij de eerste run was één der favorieten Mikaela Shiffrin (Usa).
Lara Gut-Behrami (Sui) liet een hele knappe tweede run optekenen. En het was wachten tot Federica Brignone (Ita) vooraleer we een nieuwe leidster kregen. Als laatste mocht Sara Hector (Swe) aan de beurt en zij hield voldoende tijd over op Brignone om de olympische titel te pakken.
Na het uitstellen gisteren mochten de mannen vandaag dan toch hun afdaling doen. Vincent Kriechmayr (Aut) opende, maar zijn lichaamstaal liet zien dat het onvoldoende zou zijn om te scoren. Matthias Mayer (Aut) was de eerste van de andere favorieten die onder de tijd van Kriechmayr dook. Maar de ervaren Beat Feuz (Sui) ging nog een stukje sneller. Johan Clarey (Fra) wist zich nog knap tussen Feuz en Mayer te plaatsen.
Rusland gaf de koppositie in het team event niet meer af. Anastasia Mishina/Aleksandr Galliamov (Rus) wonnen de vrije kür van het paarrijden, Kamila Valieva (Rus) deed dit op de vrije kür voor vrouwen. Usa werd tweede met nog een mooie winst in de vrije dans van het ijsdansen voor Madison Chock/Evan Bates. De derde plaats ging naar Japan.
Ook de finale van de slopestyle bij de mannen in het snowboarden kende een spannend verloop zoals bij de vrouwen gisteren. Max Parrot (Can) ging bij zijn tweede run over de 90 punten (90.96). Yiming Sun (Chn) en Mark McMorris (Can) volgden in zijn spoor. McMorris liet nog een knappe derde run optekenen, maar raakte niet verder dan de derde plaats.
Historische taferelen in het snelschaatsen. Ireen Wüst (Ned) pakte opnieuw de olympische titel op de 1500m. Ze reed een wedstrijd als vanouds en zette een nieuw olympisch record neer met 1'53"28. De andere favorieten kwamen niet in de buurt, ook topfavoriete Miho Takagi (Jpn) niet, die nog het dichtst strandde op de tweede plek. Antoinette de Jong (Ned) zorgde voor nog meer Nederlands succes met de bronzen medaille.
Sandrine Tas was reserve voor deze 1500m en kon toch aan de slag. Zonder hoge verwachting werd ze 29e in 2'03"39.
In het biatlon streden de vrouwen op de 15km. Denise Herrmann (Ger) beperkte zich tot één schietfout en dit lag mee aan de basis van de winst. Tweede werd Anais Chevalier-Bouchet (Fra), derde Marte Olsbu Roeiseland (Nor). Lotte Lie schoot vier keer fout en dat was voor haar net teveel om een top-20 plaats te behalen. Ze werd uiteindelijk 45e op 5'24"20.
Knotsgekke dag in het shorttrack voor Hanne Desmet. Ze nam een afwachtende houding aan in de kwartfinale van de 500m. Haar tegenstand knokte er elkaar uit en Desmet werd tweede. In haar halve finale nam Hanne Desmet een goeie start na Suzanne Schulting (Ned). Op die positie hield ze lang stand, toch kwam de tegenstand in de slotronde over haar, maar daarbij werd Desmet aangetikt door een Chinese opponent met een val als gevolg. Het leverde haar wel een plaats in de finale op. Die finale was tegen de heuse wereldtop. Desmet kon enkel toekijken vanop de achterste rij en werd vijfde. Voorin maakte Arianna Fontana (Ita) haar favorietenrol waar. Ze haalde het voor Suzanne Schulting (Ned) en Kim Boutin (Can).
De 1000m bij de mannen werd doorspekt met penalties. Ook de finale werd erop beslist. Shaolin Sandor Liu (Hun) won aanvankelijk, maar werd -terecht- met en dubbele penalty bestraft. Zo ging de olympische titel naar Ziwei Ren (Chn), die het haalde voor zijn landgenoot Wenlong Li (Chn). Hongarije pakte nog een troostprijs met Shaoang Liu (Hun).
De competitie voor de mixed teams in het schansspringen werd ontsierd door een aantal diskwalificaties vanwege het gebruik van onreglementaire pakken. Het belette niet dat favoriet Slovenië het goud pakte met Nika Kriznar, Timi Zajc, Ursa Bogataj en Peter Prevc. Zilver ging naar Rusland met Irma Makhinia, Danil Sodreev, Irina Avvakumova en Evgeniy Klimov. Canada was goed voor brons met Alexandria Loutitt, Matthew Soukup, Abigail Strate en Mackenzie Boyd-Clowes.
Laatste sessie van de voorronde voor gemengde teams in het curling. Italië eindigt die voorronde zonder nederlaag. Ze wonnen ook de laatste partij tegen Canada, waardoor Canada de halve finale aan Zweden moet laten. De twee andere halve finalisten zijn Groot-Brittannië en Noorwegen, die beiden hun slotmatch van de voorronde wisten te winnen.
De finale zal tussen Italië en Noorwegen gaan. Italië, met alweer een verbluffende Stefania Constantini, pakte Zweden in in de halve finales met 8-1. Noorwegen zette een achterstand om in 6-5 winst in de andere halve finale tegen Groot-Brittannië.
In groep A van het ijshockey voor vrouwen had Canada geen problemen met Rusland. Het won met 6-1 en mag zo de laatste poulematch om poulewinst strijden tegen Usa. Nog in de groep won Zwitserland met 3-2 van Finland.
Denemarken zette in groep B twee keer een achterstand recht en won uiteindelijk nog met 3-2 van Tsjechië. China kon de voorsprong tegen Zweden niet vasthouden, het werd 1-2.
Chaos in het rodelen bij de vrouwen, waarin Natalie Geisenberger (Ger) na twee runs aan de leiding gaat. Madeleine Egle (Aut), één van de favorieten ging in de fout in de eerste run en verspeelde zo wellicht haar medaillekansen. Julia Taubitz (Ger) had de snelste tijd in de eerste run, maar ook zij ging dan weer onderuit in de tweede run.
BEIJING 2022 - Dag 2: Eerste goud ooit voor Nieuw-Zeeland op Winterspelen
Hoog niveau in de finale van de slopestyle in het snowboarden. Zoi Sadowski Synnott (Nzl) zorgde met een spectaculaire laatste run voor het eerste olympische goud ooit voor Nieuw-Zeeland op de Winterspelen. Ze kreeg maar liefst 92.88 voor haar run. Het zilver ging naar Julia Marino (Usa), die 87.68 scoorde. Met brons voor Tess Coady (Aus), 84.15, werd bewezen dat Oceanië hele knappe boarders levert.
Nadat de vrouwen hun korte kür schaatsten van het team event zijn de vijf finalisten bekend. Het betreft Rusland, dat als beste uit de kwalificaties kwam, Usa, Japan, Canada en China. China had evenveel punten als Georgië, maar was de betere omdat de twee beste resultaten de doorslag geven bij gelijkheid van punten.
Rusland blijft ook aan de leiding na de vrije kür voor mannen.
Vrij snel afzondering op de skiathlon van de cross-country voor mannen. Iivo Niskanen (Fin) en Alexander Bolshunov (Rus) bundelden de krachten tijdens de 15km klassieke stijl. Niskanen wisselde als eerste naar de 15km vrije stijl, maar kwam na één kilometer op de stevige klim die elke ronde moest bedwongen worden de man met de hamer tegen. Bolshunov gleed weg voor een superieure race naar de olympische titel. Zijn landgenoot Denis Spitsov (Rus) had vrij snel Niskanen te pakken en liep richting zilver. Iivo Niskanen herstelde ietwat van zijn opdoffer en knokte zich alsnog naar brons. Thibaut De Marre werd gedubbeld.
De verwachte man op de 5000m snelschaatsen maakte zijn favorietenrol waar. Nils van der Poel (Swe) was de beste, maar moest er wel een forse eindsprint uitpersen.
Hallgeir Engebraaten (Nor) was de eerste die onder de 6'10" dook, maar direct werd zijn tijd scherper gezet door Patrick Roest (Ned). Iedereen beet zijn tanden stuk op de tijd van Roest en aanvankelijk ook van der Poel. Pas in de slotronden haalde hij in op de tijd van de Nederlander om uiteindelijk toch het goud te pakken in een nieuw olympisch record van 6'08"84. Tegenstander in de rit van Nils van der Poel was Bart Swings. Hij hield lange tijd gelijke tred, maar moest aan het eind vrede nemen met de zevende tijd in 6'16"90.
In het schansspringen waren de mannen aan de beurt voor hun wedstrijd vanop de normale of korte schans. Ryuyu Kobayashi (Jpn) liet de beste eerste jump optekenen. Beste bij de tweede jump was Manuel Fettner (Aut). Daarmee steeg de Oostenrijker door naar zilver, maar Kobayashi bedreigen lukte niet. Dawid Kubacki (Pol) mocht als derde mee op het podium.
Verrassing op de moguls van het freestyle skiën, waar topfavoriete Perrine Laffont (Fra) zelfs het podium niet haalde. Jakara Anthony (Aus) domineerde de finale door in elke van de drie finaleruns de beste te zijn. Jaelin Kauf (Usa) eindigde op de tweede plaats. Anastasiia Smirnova (Rus) bleef Laffont net voor in de strijd om het brons.
Johannes Ludwig (Ger) bouwde in het rodelen voor mannen zijn voorsprong op dag twee verder uit door zowel de derde als vierde run te winnen. Wolfgang Kindl (Aut) bleef ook nu het dichtst in zijn buurt en won zilver. Dominik Fischnaller (Ita) tekende voor de derde plek.
Italië verzekerde zich van een plaats in de halve finales in curling voor gemengde teams. Met twee nieuwe winstpartijen blijven ze nog steeds ongeslagen. Australië wist de eerste twee zeges te pakken vandaag, maar net als Usa, Tsjechië, China en Zwitserland zijn zij voor de slotdag van de voorronde uitgeschakeld voor een plaats in de halve finales.
Spannende partij in het ijshockey bij de vrouwen, waar China het in groep B haalde met shoot-outs. Na de reguliere tijd en de overtime stond het 1-1.
Usa kende in groep A geen genade met Zwitserland en won met 8-0.
Na enkele keren met een uur te zijn opgeschoven werd de afdaling voor mannen in het alpijns skiën definitief uitgesteld voor vandaag.
Succes voor Toma Nikiforov op de Grand Slam in Parijs. In de klasse tot 100kg pakte hij het goud. Na winst tegen Gonchigsuren Batkhuyag (Mgl) en Daniel Eich (Sui) rekende hij in de halve finale af met Kentaro Iida (Jpn). In de finale won Nikiforov van Peter Paltchik (Isr).
Sami Chouchi behaalde brons in de klasse tot 81kg. Na winst tegen Nicolas Yonezuka (Jpn) en Guilherme Schmidt (Bra) moest hij zijn meerdere erkennen in Tato Grigalashvili (Geo) in de halve finales. Knappe winst tegen Sagi Muki (Isr) bezorgde hem alsnog brons.
In de -60kg werd Jorre Verstraeten zevende. Hij verloor zijn eerste kamp van de herkansing tegen Jaba Papinashvili (Geo).
Bij de vrouwen ging Mina Libeer er in haar eerste kamp uit tegen Haruka Funakubo (Jpn), de latere winnares.
BEIJING 2022 - Dag 1: Irene Schouten bezorgt Nederland eerste goud op deze Spelen
Evy Poppe was de eerste landgenote die in actie kwam op deze Spelen. In de kwalificaties van de slopestyle in het snowboarden zette ze bij de eerste run een score van 47.08 neer, goed voor de 13e plaats. In de tweede run wist ze haar score te verbeteren tot 56.80, doch onvoldoende voor een plaats in de finale met de beste twaalf. Poppe eindigde uiteindelijk op de 14e plaats, een knap olympisch debuut voor de 17-jarige.
Therese Johaug (Nor) pakte de eerste gouden medaille op deze Spelen op de skiathlon van de cross-country. Ze nam een groep favorieten op sleeptouw tijdens de 7,5km klassieke stijl. Ze beukte constant aan kop en sloeg een kloofje net voor de wissel naar de 7,5km vrije stijl. Johaug stoomde door en liep steeds verder uit op haar concurrenten. Achter haar vormde zich een groepje van vier, waaruit Natalia Nepryaeva (Rus) naar het zilver snelde, net voor Teresa Stadlober (Aut).
Favoriete Irene Schouten (Ned) bezorgde onze noorderburen het eerste, en wellicht niet laatste, goud op deze Spelen bij het snelschaatsen. De laatste rit van de 3000m moest de Nederlandse aan de bak tegen Francesca Lollobrigida (Ita). Samen mochten ze jagen op de beste tijd die Isabelle Weidemann (Can) de rit ervoor had neergezet. Schouten won in een nieuw olympisch record (3'56"93), Lollobrigida pakte zilver en daardoor moest Weidemann vrede nemen met brons.
De mixed relay in het biatlon kende een uiterst spannend slot. Noorwegen opende het sterkst met Marte Olsbu Roeiseland (Nor). Halverwege had Frankrijk met Julia Simon (Fra) overgepakt. Met de inzet van de mannen kwam er opnieuw een wissel aan de leiding, daarvoor zorgde Alexander Loginov (Rus) die de Russen in pole-position bracht. Na het laatste schieten kwamen Quentin Fillon Maillet (Fra) en Johannes Thingnes Boe (Nor) bij leider Eduard Latypov (Rus). Met drie mochten ze sprinten om de zege. Boe haalde het voor Fillon Maillet en Latypov. Het goud voor Noorwegen ging naar Marte Olsbu Roeiseland, Tirill Eckhoff, Tarjei Boe en Johannes Thingnes Boe. Frankrijk pakte zilver met Anais Chevalier-Bouchet, Julia Simon, Emilien Jacquelin en Quentin Fillon Maillet. Voor Rusland mochten Uliana Nigmatullina, Kristina Reztsova, Alexander Loginov en Eduard Latypov het brons omgorden.
Verdeeld succes voor onze shorttrackers. Hanne Desmet wist zich in de reeksen van de 500m naar de derde plaats te murwen in haar reeks. Met de best verliezende tijden der derdes kon ze zich verzekeren van een plaats in de kwartfinales. Haar broer Stijn Desmet verging het minder in de reeksen van de 1000m. Desmet viel, maar had het geluk aan zijn zijde dat er een herstart kwam nadat een stuk ijzer op de piste lag. Het werd zowaar nog pijnlijker toen bleek dat hij in de fout ging in de herstarte race, door één van zijn opponenten te hinderen. Een penalty was een logisch gevolg en meteen ook een einde van Desmets 1000m.
China behaalde als thuisland een eerste gouden medaille op deze Spelen op de 2000m mixed relay van het shorttrack. Chunyu Qu, Kexin Fan, Dajing Wu en Ziwei Ren haalden het voor Italië, dat aantrad met Arianna Fontana, Martina Valcepina, Pietro Sighel en Andrea Cassinelli. Op plaats drie eindigde Hongarije met Petra Jaszapati, Zsofia Konya, Shaoang Liu en Shaolin Sandor Liu. Topfavoriet Nederland ging eruit in de halve finales na een val van Suzanne Schulting (Ned).
Het schansspringen bij de vrouwen bracht niet de meest verwachte olympische kampioene. Ursa Bogataj (Slo) is niet de winnende Sloveense, maar in Beijing beleefde ze de dag van haar leven. Katharina Althaus (Ger) was de beste na de eerste jump, maar Bogataj stootte haar van de leidersplaats met een schitterende tweede sprong. Nika Kriznar (Slo) maakte het Sloveens feestje compleet met de bronzen medaille.
Geen nieuwe olympische titel voor Mikael Kingsbury (Can) op de moguls in het freestyle skiën. De alleswinnaar deed het goed maar botste op Walter Wallberg (Swe), die een topdag had. Het brons ging naar Ikuma Horishima (Jpn).
Canada blijft keihard toeslaan in het ijshockey voor vrouwen. Dit keer moest Finland lijdzaam toezien in een 11-1 nederlaag. In de eerste periode hielden de Finse vrouwen nog stand met 2-1, maar daarna ging het snel naar een nieuwe monsterscore. Usa won in dezelfde groep met 5-0 van Rusland.
Japan bleef in groep B Denemarken duidelijk de baas met 6-2. Nog in groep B blijft ook Tsjechië ongeslagen na 3-1 winst tegen Zweden.
Na twee van de vier runs in het rodelen bij de mannen gaat Johannes Ludwig (Ger) aan de leiding.
Italië blijft winnen in het curling voor gemengde teams. Het telt nu zes op zes.
Zoals gebruikelijk werden ook deze Spelen geopend met een openingsceremonie. Daarin mochten Loena Hendrickx en Armand Marchant voor België de vlag dragen.
Eerder op de dag wisten de Amerikaanse kunstschaatsers zich als eerste te plaatsen voor de finale van het team event. Nathan Chen (Usa) was de beste bij de mannen, het duo Madison Hubbell/Zachary Donhue (Usa) deden het als beste in het ijsdansen. In het paarrijden lieten Wenjing Sui/Cong Han (Chn) de beste scoren optekenen.
Italië blijft ongeslagen bij de mixed teams in het curling, vier op vier voor Stefania Constantini/Amos Mosaner (Ita). Canada, Groot-Brittannië en Zweden tellen voorlopig drie winstpartijen.
In het ijshockey bij de vrouwen verloor Zwitserland ook de tweede poulematch in groep A. Het verloor van Rusland met 2-5. Polina Bolgareva (Rus) scoorde drie keer.
BEIJING 2022 - Dag -1: Canadese ijshockeyvrouwen halen meteen uit
Het curlingtornooi in Beijing kende reeds zijn tweede wedstrijddag voor de mixed teams. Italië is na vandaag het enige team dat nog ongeslagen blijft. Het duo Stefania Constantini/Amos Mosaner haalde twee op twee. Australië wist dan weer nog niet te winnen, het verloor al drie keer.
De vrouwen begonnen aan het ijshockeytornooi. In groep A haalde Canada meteen zwaar uit door met 12-1 te winnen van Zwitserland. Usa versloeg in dezelfde poule Finland met 5-2.
Tsjechië won in groep B van China met 3-1, Japan klopte met dezelfde cijfers Zweden.
BEIJING 2022 - Dag -2: Curlingtornooi reeds gestart
Twee dagen voor de openingsceremonie van de Winterspelen in Beijing begon reeds het curlingtornooi. Er wordt vanaf vandaag reeds gestreden om de olympische titel voor gemengde teams.
Groot-Brittannië opende met 9-5 winst tegen Zweden. Usa klopte nipt Australië met 6-5. Ook Tsjechië boekte een nipte zege tegen Noorwegen met 7-6. Thuisland China versloeg Zwitserland met 7-6.
biatlon mannen: AUT (4), BEL (4), BUL (4), CAN (4), CZE (5), EST (4), FIN (5), FRA (6), GER (5), ITA (5), LAT (4), LTU (4), NOR (6), POL (4), ROU (4), SLO (5), SUI (5), SWE (6), UKR (5), USA (4).
biatlon vrouwen: AUT (5), BEL (4), BUL (4), CAN (4), CZE (5), EST (4), FIN (5), FRA (6), GER (6), ITA (5), LAT (4), LTU (4), NOR (5), POL (4), SLO (4), SUI (5), SVK (4), SWE (6), UKR (5), USA (4).