Aalbessen cocktail en fruitige bruschetta's op de ladiesnight
Laatst was ik gastvrouw van een heuse Sex and The City ladiesnight.
Natuurlijk wou ik de klassieke "Sex and The City" cocktail maken, cosmopolitan. Maar aangezien ik zoveel rijpe aalbessen in de tuin heb staan, besloot ik om mijn eigen variant van een cosmopolitan te maken.
Vermoedelijk schiet er niet zoveel meer over van het originele recept, maar smaken deed het allessinds!
Ik trok vol goede moed naar de aalbessenstruik, waarvan de takken afhingen van de rijpe aalbessen, en daar plukte ik een groot vergiet aalbessen.
Later werden de bessen gewassen, gecontroleerd op hun gezondheid en van hun steeltjes geritst.
Om vervolgens in een grote kom te belanden, samen met een mixer op volle kracht.
Eens alles gemixt was, heb ik het gezeefd.
Een goede tip van een vriendin: vergiet boven kom plaatsen, de aalbessenmassa in het vergiet doen, een klein bordje met een groot, zwaar blik erop doet de rest.
Regelmatig is de pulp uit het vergiet halen, en enkele lepels verse aalbessenmassa in het vergiet voegen.
En zo door, tot de volledige massa gezeefd is.
De kleur is donkerroze, bijna rood.
Deze massa liet ik goed koelen in de koelkast, terwijl ook de cointreau koud stond, toen perstte ik een 4 tal limoenen uit.
En dan, op het laatste, voor de ladies in vol ornaat hun entree maakten, goot ik alles samen, aalbessensap, cointreau, limoensap en een fles citroenlimonade.
De verhoudingen maakte ik op smaak, gezien ik niet zo houd van sterk doorsmakende alcohol, was het voornamelijk aalbessensap, limonade en limoensap.
De lekkerste cosmopolitan ooit! (Volgens mijn bescheiden mening, natuurlijk.)
Natuurlijk was er ook fingerfood ter plaatse, enfin, dat was de bedoeling, maar is lichtjes anders uitgedraaid
Het was dodelijk warm, dus besloot ik om het voornamelijk in een fruitige sfeer te houden.
Er was: - Cubaanse Ananas (verse, rijpe, zoete ananas in blokjes gesneden met een rode ui, chilipoeder en koriander) - Carpaccio van gele en groene kiwi (rijpe kiwi's van beide kleuren in dunne schijfjes snijden en dakpansgewijs op een bord leggen, besprenkelen met een vinaigrette van honing en limoensap) - Tartaar van mango en munt (een rijpe mango in kleine blokjes snijden en mengen met verse, fijngesneden munt) - Avocado met limoensap, olijfolie en versgemalen peper en zout, ideaal met kerstomaatjes.
Dit alles serveerde ik met sneetjes geroosterd Prokorn brood en verse kaas (zoals Philadelphiakaas).
Reken maar dat de ladies gesmuld hebben!
In de ganse heksenketel waarin je je bevindt als je gastvrouw bent, ben ik vergeten om foto's te maken, maar ik zal zeker en vast proberen om de recepten later duidelijker op te schrijven en bijhorende foto's te plaatsen, want het was in mijn ogen zeker en vast voor herhaling vatbaar!
19-07-2010 om 22:29
geschreven door Nienna Tasartir
Deze morgen zijn we met de fotografieles op uitstap geweest naar het Harry Malter familie park in Heusden bij Gent. Dit is één van mijn favoriete foto's van deze morgen.
24-04-2010 om 21:05
geschreven door Nienna Tasartir
Vorige zaterdag was er hier in de buurt een heuse motorcrosswedstrijd. En omdat we voor de avondschool fotografie een opdracht hebben voor sportfotografie, besloot ik om hierheen te trekken. Het was in elk geval een grote uitdaging om er correcte foto's te kunnen nemen. Ziehier het resultaat na een serieuze selectie.
15-04-2010 om 19:56
geschreven door Nienna Tasartir
Dit recept is één van de toppers hier thuis. Het recept komt van mijn tante, die Spaanse roots had en die jammergenoeg al jaren overleden is. Je kan de kip vervangen door kalkoen, of door Quorn als je Donderdag Veggiedag volgt, of gewoon vegetariër bent.
Deze hoeveelheden zijn voor 2 personen: - 2 kalkoenlapjes of 2 halve kipfilets, in blokjes gesneden - 1 rode paprika, in blokjes gesneden - 1 groene paprika, in blokjes gesneden - 1 tomaat, het tomaatvlees in blokjes gesneden - 1 bouillonblokje, ik gebruik steeds groentenbouillonblokjes - 1 sjalot, fijngesnipperd - 1 teentje look, uitgeperst - 1 soeptas rijst - 1 potje saffraanpoeder (of 1/2 tl saffraandraadjes) - 2 el chilisaus - olijfolie of boter om de kip in aan te braden
Bereiding: - Breng een kom water aan de kook en voeg de rijst toe. Indien je saffraandraadjes gebruikt, doe je deze nu in het water. - Bak de kip aan in de olie of boter, tot de blokjes goudbruin zijn - Voeg de sjalot en look toe en laat eventjes stoven. - Voeg de paprika's en tomaat toe, samen met het verkruimeld bouillonblokje. - Terwijl de kip met groenten verder gaar sudderen, kruid je dit met de chilisaus, peper en zout. - Wanneer de rijst gaar is, giet je hem af en doe je de rijst in een serveerkom, wanneer je saffraanpoeder gebruikt, roer je het poeder nu door de rijst. Schep de kip en groenten nu onder de rijst. - Klaar!
Smakelijk!
P.S. Je kan eventueel ook nog een fijngesneden wortel bij de groenten voegen. P.P.S. Indien je van pikant houd, kan je er een snuifje chilipoeder bijvoegen, voor een pikantere smaak.
10-04-2010 om 19:15
geschreven door Nienna Tasartir
Jaren geleden zag ik op tv Jamie Oliver zelf hamburgers maken, zijn beroemde Elvis burger. Ikzelf, nu eenmaal in het bezit van het Fast-Food gen, heb een zwak voor hamburgerrestaurants, mijn vader ook, maar mijn moeder die heeft er een bloedhekel aan. Dus, ideale moment om dit zelf is te proberen. Vlug-vlug de ingrediënten genoteerd en de wagen ingesprongen op weg naar de dichtstbijzijnde supermarkt om inkopen te gaan doen.
's Avonds, toen de papa thuiskwam en de voorbereidingen van de hamburgers zag staan, zag hij de avondmaaltijd wel helemaal zitten.
Bon, sinds die bewuste avond, jaren geleden, gaan we niet meer naar hamburgerrestaurants, kopen we geen klaargemaakte hamburgers meer, maar maak ik steeds grote hoeveelheden hamburgers die ik invries. Want onze pa wil geen andere hamburgers meer eten.
In die jaren is het recept van Jamie natuurlijk aangepast naar onze smaak, dit is mijn versie:
Voor de hamburgers (voor ongeveer 20 burgers): - 1 kg gemengd gehakt (varkens-rundsgehakt) - 1/2 kg americain (gemalen rundsvlees) - 1 rode chilipeper, zaadjes en zaadlijsten verwijderd en fijngesnipperd - 1/2 rode ui, fijngesnipperd - 1 ei, losgeklopt - 1 handvol paneermeel - 1 tl zachte mosterd, of als je van de pittige smaak van mosterd houdt, kan je experimenteren met graantjesmosterd of dijonmosterd. - 1 el vers geraspte parmezaanse kaas - 1/2 tl gemalen nootmuskaat - 1/2 el gedroogde rozemarijn - 1/2 el gedroogde oregano - 1 tl worchesterchiresaus - enkele druppels tabasco - peper en zout
Voor het garnituur: - 1 krop ijsbergsla - 2 tomaten, in schijfjes gesneden - schijfjes zoet-zure augurken - gedroogde uien - saus (ik hou van mammoetsaus, mijn vader houdt van een mengsel van mayonaise en tomatenketchup) - hamburgerbroodjes, of ciabatabroodjes als je liever de Italiaanse tour op gaat.
Optioneel: - sneetjes smeltkaas indien je er een echte cheeseburger van wilt maken.
Bereiding: Doe alle ingrediënten voor de hamburgers in een kom en meng goed. Indien het mengsel nog te 'nat' is, kan je er nog wat meer paneermeel bij doen. Neem een handvol gehaktmengsel, rol het in een balletje, en druk het plat op het aanrecht, zo vorm je hamburgers. Indien je de hamburgers wenst in te vriezen, dan raad ik je aan om tussen de lagen hamburgers bakpapier te leggen, dit is wat vettig en voorkomt dat de burgers aan het papier vriezen.
Bak de hamburgers aan in boter of olijfolie, rooster de broodjes tot ze goudbruin zijn en garneer met de sla, saus, gedroogde ui, augurk, tomaat... Indien je smeltkaas gebruikt, ben je beter dat je dit net onder je hamburger of boven je hamburger legt, zodat de kaas heerlijk smelt door de warmte van de hamburger.
Smakelijk
08-04-2010 om 00:00
geschreven door Nienna Tasartir
Hieronder een verzameling van allerhande foto's van gisteren. Zoals gewoonlijk in Aalst zijn politiekers, BV's en het koningshuis vaak kop van jut.
De Pfafs werden op de korrel genomen.
Fabiola kon natuurlijk ook niet ontbreken, meerdere malen werd zij gesignaleerd tijdens de carnavalsstoet. Een keer in het paars, met kruk én paarse pluimenhoed.
En in een beige mantelpakje gehesen, geflankeerd door Willem Tell, waarmee ze ook spontaan een dansje plaçeerde op de grote markt.
Een groep kaartte ook de overvolle bejaardentehuizen aan.
Een groep heeft denk ik de locale bloemenwinkel leeggeplunderd als het op mos aankomt... Ik denk dat ze de groendienst uitbeeldden. Persoonlijk vond ik deze wagen de origineelste, heb nog geen carnavalswagen gezien die volledig met mos bedekt was. Maar deze groep verliest "sympathiepunten" bij mij omdat één van hen een fles drank over mij (en vooral mijn fototoestel) gooide.
Mijn prijs voor meest onconfortabel kostuum gaat naar volgende groep, die het ganse traject op stelten hebben afgelegd. Kostuums waren trouwens héél mooi afgewerkt. Indrukwekkend.
En ook dit is carnaval Aalst, het hekelen van Dendermonde, en vooral het Paard van Dendermonde.
Op zoek naar Maria wordt in Aalst: Op zoek naar Ria!
Gisteren heb ik vooral kleurtjes gezien in Aalst, héél héél erg veel kleurrijke kostuums.
15-02-2010 om 19:55
geschreven door Nienna Tasartir
De groep Tisj had ons (mij en een collega amateur-fotograaf) toegelaten om foto's te nemen tijdens de voorbereidingswerken, dus was het ook logisch dat ik extra veel foto's ging nemen van Tisj tijdens hun optreden op de grote markt gisteravond.
Idem zoals in vorig bericht, indien je jezelf, je kind, of een lid van
je carnavalsgroep herkent, mail me om de afdrukbare versie van deze
foto toegestuurd te krijgen.
15-02-2010 om 19:05
geschreven door Nienna Tasartir
Tijdens een ganse dag foto's nemen van Carnaval Aalst, kom je natuurlijk een aantal keer Prins Carnaval tegen. De lens houdt van deze charismatische man, onderstaande foto's bewijzen het, hoe gedreven een Aalsterse Prins wel is tijdens ZIJN feest! Idem zoals in vorig bericht, indien je jezelf of een lid van
je carnavalsgroep herkent, mail me om de afdrukbare versie van deze
foto toegestuurd te krijgen.
15-02-2010 om 18:53
geschreven door Nienna Tasartir
Na een ganse dag rond te lopen op een héél erg koude Valentijnsdag en na meer dan 250 foto's genomen te hebben, zet ik ze hier online. In dit bericht zie je de foto's van kinderen die ik vandaag genomen heb. Idem zoals in vorig bericht, indien je jezelf, je kind, of een lid van je carnavalsgroep herkent, mail me om de afdrukbare versie van deze foto toegestuurd te krijgen.
15-02-2010 om 18:46
geschreven door Nienna Tasartir
Voorbereidingen in de hallen (Carnaval Aalst 2010)
Hierbij de foto's die ik genomen heb van de voorbereidingen in de hallen in Aalst. Mensen die zichzelf of leden van hun groep op de foto's herkennen en eventueel een groter formaat wensen, kunnen mij steeds emailen, dan stuur ik de origineel grote bestanden door.
Nienna
15-02-2010 om 17:25
geschreven door Nienna Tasartir
Ik heb besloten om mezelf een nieuwjaarskado te geven, vlak na nieuwjaar heb ik bij Konijn een Canon 18-200 3,5 - 5,6 IS lens gekocht, samen met nog enkele andere benodigdheden, ik had verwacht dat het pakket vlug geleverd ging worden, gezien alles in voorraad stond op de site. Niets was minder waar, een dikke 3 (!) weken later is het pakket eindelijk gearriveerd en kan ik enthousiast mijn nieuwe lens testen.
Om mijn nieuwe lens te testen, ben ik samen met mijn neef (die ondertussen ook gebeten is door de fotografiemicrobe) gaan experimenteren met lange sluitertijd op de kermis te Aalst, heb ik twee van onze katten voor de lens genomen, en "en passant" ook nog een orchidee op de vensterbank.
Er staan ook al 2 teaserfoto's bij, voor school moeten we een reportage maken met thema "carnaval", gisteravond ben ik naar de Carnavalhallen geweest en een kijkje en een klikje gaan maken bij de groepen "Tisj" en "Geloeif me goed". U begrijpt natuurlijk wel dat ik de foto's van hun wagens nog niet online kan zetten voor de carnavalsstoet, check daarom na zondag deze site nog is. Momenteel zal u het moeten doen met twee abstracte foto's.
Mannen, bedankt dat we foto's mochten nemen!
10-02-2010 om 13:55
geschreven door Nienna Tasartir
Alweer een moeilijke opdracht, een portret van een senior... De enige senior die ik ken, is mijn oma, en die staat nu niet zo te springen om te poseren.
Maar, de overtuigingskracht van een kleindochter kan wonderen doen ;-) en op een zonnige zondagmiddag trok ik gepakt en gezakt op weg naar haar huis, waar we ons in de veranda geïnstalleerd hebben en een zwarte doek over de deur gehangen hebben om een egale achtergrond te krijgen.
De laatste foto is genomen terwijl ze opnieuw comfortabel in haar zetel zit en naar tv zit te kijken, zoals ze echt is.
10-02-2010 om 13:41
geschreven door Nienna Tasartir
Twee weken geleden mochten we de studenten Mechanica gaan lastigvallen in hun atelier. In groepjes van 10 man werden we met statief en camera losgelaten in het atelier. Verwachte buit: een overzicht van het atelier, een detailfoto van iets in het atelier waar nog moest duidelijk zijn dat het iets met motors of met mechanica te maken heeft en een foto van een persoon aan het werk.
Ook mocht er zeker en vast geen andere fotograaf in de foto staan, een moeilijke opdracht, gezien het atelier geen grote ruimte is, en we daar constant voor elkaars voeten liepen.
Maar, de mechaniekers in wording hebben zich héél kranig gedragen, ikzelf zou het al serieus op mijn heupen gekregen hebben bij het feit dat die amateurfotografen steeds in de weg lopen, elke beweging die nog maar insinueert dat je gaat werken staan te fotograferen.
Ziehier mijn buit:
10-02-2010 om 13:37
geschreven door Nienna Tasartir
Sneeuw, of je er van houdt of je hebt er een bloedhekel aan, dat hangt denk ik allemaal af van de situatie. Gisteren, toen ik nog op het werk zat en door het raam zat te kijken naar de neervallende sneeuwvlokken vond ik het fantastisch. Toen ik onderweg was naar huis en er een dikke 2,5 uur over deed om 30 km af te leggen, had ik er een bloedhekel aan.
Deze morgen, toen ik opstond en besloot om een dagje verlof te nemen, was ik alweer dolenthousiast.
Een dikke sjaal, dikke jas, een bijpassende muts en handschoenen bij elkaar gezocht, wandelschoenen aangetrokken en het fototoestel erbij gehaald, zo was ik gewapend voor mijn ochtendlijke wandeling.
Deze foto's zijn het resultaat van mijn wandeling:
18-12-2009 om 16:55
geschreven door Nienna Tasartir
Op het einde van elke module zijn we verplicht om van elke opdracht die we gemaakt hebben één foto te laten ontwikkelen en in te dienen bij de leerkracht, op basis hiervan wordt beslist of we door kunnen gaan naar de volgende module. Dit is mijn selectie:
1: Mijn omgeving
2: Ritme & herhaling
3: Gebaseerd op Vanfleteren
4: Stilleven (studiofotografie)
5: Nachtfotografie
Denk je dat ik door kan naar de volgende module?
18-12-2009 om 16:49
geschreven door Nienna Tasartir
Ik heb nogal een collectie kookboeken staan, regelmatig ga ik me te buiten aan alweer een nieuwe aankoop. In het huisje zal ik zeker en vast een extra boekenkast moeten aanschaffen om alle kookboeken in de keuken te kunnen bijhouden, zo komt er dan weer plaats vrij in mijn andere boekenkast voor alweer andere boeken.
Naast de kookboeken, heb ik ook een lichte verslaving aan de 'kookmagazines', die koop ik wanneer ik ook maar denk dat er iets lekker in staat. Op geregelde tijdstippen zet ik me dan aan het werk, de keukentafel vrijmaken, verzamelschrift bij de hand, schaar, lijm en een stapel magazines. Die blader ik rustig door, elke pagina uitscheurend waar ik denk dat ik ooit is iets van ga klaarmaken. En die recepten natuurlijk het liefste met een mooie foto erbij, die knip ik voorzichtig uit en kleef het in het verzamelschriftje, dat eigenlijk ook al geen schriftje meer is, maar zelf al uit zijn voegen aan het groeien is. Zoveel te proberen, proeven, klaar te maken, lezen, en zo weinig tijd...
Soit, genoeg over verzamelschriftjes en te veel te doen in te weinig tijd... In avent-première, de appelcrumble met kletskoppen voor oudejaarsavond!
Dit is een receptje dat ik ooit is uit een tijdschrift heb geknipt en in mijn verzamelschriftje heb gekleefd. Ik denk dat het uit "Proeven" of "Delicious" kwam, maar dat kan ik niet meer met zekerheid zeggen. In elk geval, dit is de eerste keer dat ik het recept maak (en dus volgens het originele recept) de volgende keer voeg ik er nog wat rozijntjes en eventueel wat gehakte noten toe voor wat meer bite. Maar niettemin was dit tot nu toe de lekkerste crumble die ik ooit gegeten heb!
Dit recept was de generale repetitie voor Oudejaarsavond, wijzigingen die ik erbij wil aanbrengen staan op een post-itje genoteerd en bovenop het recept geplakt. Volgens mij zullen ze hiervan smullen met oudejaarsavond... En als zij het niet doen, zal ik het wel opeten!
Voor 4 personen: - 4 zoete appels - 1 tl kaneelpoeder - 120 gr zelfrijzende bloem - 45 gr rietsuiker - 45 gr bruine suiker - 60 gr boter - 60 gr kletskoppen, verkruimeld. (deze koekjes vind je gemakkelijk in de supermarkt)
Verwarm de oven voor op 180°C. Schil de appels en snijd in blokjes. Meng een eetlepel van de verkruimelde kletskoppen met de kaneel en een eetlepel rietsuiker, strooi dit over de appels. Meng de zelfrijzende bloem met de rest van de griessuiker, de bruine suiker en de verkruimelde kletskoppen. Voeg er de boter aan toe en meng het geheel met de hand. Verdeel het deeg evenredig over de appels en bak in 40 min. gaar in de voorverwarmde oven.
Smakelijk!
14-11-2009 om 00:00
geschreven door Nienna Tasartir
Ritme en herhaling - oefening voor de fotografieles
Eerder kregen we in de avondles de opdracht: Ritme & herhaling. Jammergenoeg heb ik de opdracht niet ten volle kunnen uitvoeren wegens een klein ongelukje met een zware (verhuis)doos. Dit was 1 foto van de 3 die we moesten nemen.
13-11-2009 om 17:10
geschreven door Nienna Tasartir