De dag voor de dag van de bevrijding in Nederland op 5 Mei, gedenkt de Nederlandse gemeenschap in Singapore de gesneuvelden en doden van de tweede wereldoorlog, dit vind telkens plaats op de avond van de vierde Mei, op het Kranji War cemetery in Singapore. Kranji ligt in het Oosten van Singapore, in de staat Johore, aan de Bukit Timah expressway.
Het wordt beheerd en onderhouden door" the Commonwealth Graves commission ", deze organisatie die zijn hoofdzetel heeft in het Verenigd Koninkrijk is verantwoordelijk voor al de oorlogskerkhoven waar Gemenebest gesneuvelden begraven liggen, en draagt zorg voor ongeveer 1.700.000 graven van gesneuvelden in 153 landen.
In de tweede wereldoorlog vochten talloze mensen zij aan zij om Europa te bevrijden van Nazi Duitsland, verschillende religies, verschillende geaardheden, verschillende afkomst, verschillende huidskleuren, verschillende politieke voorkeuren, het maakte allemaal niets uit vrijheid is namelijk universeel en overstijgt vele waarden. De tweede wereldoorlog is een zwarte bladzijde uit de geschiedenis van Europa en de rest van de wereld, vele nutteloze doden vielen tijdens deze oorlog. De cijfers hieromtrent zijn afschrikwekkend.
- 1,7 Miljard mensen uit 61verschillende landen waren betrokken bij deze oorlog, dit was 75% van de wereldbevolking op dat moment.
- In deze oorlog vielen wereldwijd ruim 55 Miljoen doden de cijfers verschillen van bron tot bron, en zijn in realiteit nooit exact bepaald.
- 280.000 Nederlander zijn bij de tweede wereldoorlog omgekomen, in Nederland en elders.
- 6 Miljoen Europese joden werden vergast in de Duitse concentratiekampen.
- Ruim 10.000 Homoseksuelen werden afgeslacht.
- Meer dan een miljoen zigeuners werden vermoord.
- 200.000 Gehandicapten werden vergast.
En tot nu toe hadden we het enkel over de Duitse inbreng van de tweede wereldoorlog, er is echter ook een Aziatische kant van de tweede wereldoorlog, die minder naar voor gebracht word in Europa, maar waar ook ontelbare mensen het leven lieten voor de vrijheid.
De tweede wereldoorlog in Azië werd een feit door de invasie van de Japanse Keizer zijn troepen in voornamelijk Indonesië, Maleisië en Singapore, deze drie landen vormen een natuurlijke zee-engte in de Indische Oceaan die wanneer de Japanse Keizer deze drie landen bezette en onder Japans bewind kwamen gemakkelijk te controleren en te verdedigen viel door haar vrij nauwe doorgang.
Op het Kranji War Cemetery liggen Commonwealth soldaten die hun leven lieten vechtend voor de vrijheid van Singapore, Maleisië en Vietnam, voornamelijk zijn de gesneuvelden uit de tweede oorlog, maar er zijn ook graven uit de eerste wereldoorlog.
Kranji is een van de meest belangrijke en evocatieve gedenkplaatsen in Singapore, het is ontworpen door de Schotse architect Colin St Clair Oakes, maar het oorspronkelijk begin van het oorlogskerkhof vind zijn oorsprong bij de Gemenebest krijgsgevangenen, die gevangen zaten in het Japanse kamp te Kranji. Changi kamp hiervan ten Oosten, was het grootste krijgsgevangenenkamp in Singapore gedurende de tweede wereldoorlog, en bij het einde van de oorlog is er een groot hospitaal gebouwd door de Australische infanterie brigade. In 1946 zijn al de gesneuvelden die in Changi begraven lagen, naar de site in Kranji overgebracht, alsook de doden die in het Buona Vista krijgsgevangenen begraven lagen vonden in Changi hun laatste rustplaats, later werden al de gesneuvelden van wie ze wisten waar ze begraven lagen op het eiland naar Kranji overgebracht. in een nog later stadium werden oorlogsgesneuvelden van het Saigon Militaire begraafplaats in Vietnam naar hier gebracht.
Kranji is ook de thuis van het Singapore Memorial, wat de namen bevat van 24.000 gesneuvelden die nooit terug gevonden zijn, maar waarvan men weet dat zij tijdens de strijd omgekomen zijn, tijdens de veldslagen in Maleisië en Indonesië, ook krijgsgevangenen die door ontbering zijn omgekomen tijdens de bouw van de Burma - Thailand spoorweg staan op dit gedenkteken vermeld, mensen die ze nooit een laatste rustplaats kunnen geven, waarvan men zeker weet dat ze gesneuveld of omgekomen zijn, maar waarvan men nooit de stoffelijke resten van heeft terug gevonden.
Kranji War Cemetery is een plaats waar een mens eens kan nadenken over de onzin van een oorlog, al het leed en verdriet dat dit met zich meebrengt. Of iemand nu gesneuveld of omgekomen is tijdens de oorlog, het is zeker en vast iemand zijn kind, echtgenoot of vader, een verlies dat nooit meer opgevuld kan worden, mensen die hun familie verlieten en waarvan men bijna zeker van was dat men ze nooit meer zou terugzien.
Als de trompettiste " ten velde " speelt in het avondschemering, met de ondergaande zon op achtergrond, voor de 19 Nederlandse soldaten die hier begraven liggen, beseft iedereen die er aanwezig is dat dit nooit meer mag plaatsvinden.
Laat iedereen die het woord oorlog in de mond neemt, eens naar een dergelijke plaats gaan en eens nadenken hoe het zover is kunnen komen, dat zoveel mensen nutteloos het leven gelaten hebben, door de hersenspinsels van enkele idioten die dachten over de wereld te kunnen heersen.















|