Februari is het een speciale maand in het verre oosten, meer bepaald de nieuwjaarsmaand, en dat laten ze je wel uitvoerig weten. het word nog meer gevierd dan het nieuwjaar dat wij kennen.
Zelfs de Singaporesen die niets met de Chinezen te maken hebben doen hier uitbundig aan mee, wat zou je willen wanneer je er vier dagen verlof voor krijgt. na het jaar van de Geit is het dit jaar de beurt aan het jaar van de Aap, je vind dan ook Aapjes terug in allerlei vormen, formaten en beeltenissen, overal sieren ze het straatbeeld. Nieuwjaar is voor de Chinezen niet alleen het teken dat er een nieuwe tijd aanbreekt, maar ook een tijd om terug te kijken op het verleden.
De Chinezen gedenken bij het ingaan van het nieuwe jaar, ook vooral hun overleden familieleden, zo vind je overal kraampjes die alles wat een mens zich kan voorstellen om in het leven nodig te hebben, maar dan in papier, te koop aanbieden, dit kan gaan van geld ( geen echt natuurlijk ), kleren, huisraad, een auto, fiets, meubelen en noem maar op. dit word dan verbrand in een soort pot te nagedachtenis en ter schenking aan de overleden familieleden, Als je het allemaal goed bekijkt, moet een mens in het hiernamaals nogal wat nodig hebben om verder te kunnen, en wij die dachten dat het allemaal zo makkelijk was wanneer je voorgoed de ogen sluit. Niets is blijkbaar minder waar. Wat er met de as gedaan word nadat al het kostbaars opgebrand is, weten we niet, maar het is alleszins in rook ten hemel opgestegen.
De Mythe rond de tekens van de Chinese dierenriem, die alleen bestaat uit dieren gaat terug naar de oudheid. welk dier als eerste op de dierenriem zou prijken, zou uitgemaakt worden door een loopwedstrijd, ook waren er dertien dieren in plaats van twaalf, en moest er eentje afvallen, nu waren er een paar serieuze kandidaten op de overwinning zoals de Kat en het Konijn, die zich als de snelste van de hoop konden wagen. de rat echter had een overeenkomst gesloten met de Kat om zich voor dag en dauw, wanneer de andere dieren nog sliepen de wedstrijd al te lopen en zo zeker te zijn van de overwinning. Toen de rat die ochtend wakker werd, lag de kat, lui zoals ze was, nog te slapen. De rat vertikte het om de overeenkomst na te komen en liet de Kat rustig slapen, maar ging de Os wakker maken en samen zetten ze het op een lopen, omdat de rat korte pootjes had vergeleken met die van de Os, zat de rat op de rug van de os, met de eindmeet in zicht sprong de rat van de rug van de os die al moe begon te worden en behaalde zo de overwinning. Doordat de Kat zich overslapen had en als laatste aankwam, komt zij niet voor in de Chinese dierenriem.
Voor het versieren van de woning, word ook niet op een Dollar gekeken, als je ziet wat er allemaal aan de woningen en in de straten hangt, mag het wel eens wat kosten. Uit de winkels blijf je ook best weg, want het is overal een drukte van belang, Iedereen is voedsel aan het inslaan, net of morgen is er niks meer te krijgen, en dat is soms wel het geval, want hetgeen uitverkocht is word niet meer aangevuld door de vier dagen van algemene stilte die tijdens het nieuwjaar eraan komt. het leven valt stil op de laatste dag van het oude jaar, zo ongeveer rond de middag, met moeite kun je nog een restaurant open vinden, zelfs de in de foodcourts die anders zo druk bezet zijn, zitten amper mensen velen zijn zelfs al gesloten. Tijdens de vier nieuwjaarsdagen ligt het openbare leven gewoon stil, al de bedrijven zijn gesloten en de meeste mensen nemen een paar dagen extra verlof en blijven dan een hele week thuis.
Er zijn ook een paar rare gebruiken, als je geld als cadeau geeft, mag het geen gebruikt zijn, maar moet het nagelnieuw zijn, ook word er nooit een enkel stuk gegeven, maar altijd twee, of veelvouden van twee, maar nooit tien, want dat is dan weer één, het zijn toch rare snuiters die Chinezen. aan vele deuren staan er aan beide zijden van de deur appelsienboompjes, die in potten geplant zijn, dit heeft te maken met de Oranje kleur, die de kleur van het geluk is. Op de starten is het tijdens de dagen voor nieuwjaar een drukte van jewelste, overal in Chinatown vind je marktjes, iedere tempel is geopend en worden de goden aanbeden en wierook gebrand. ook is de tijd van het nieuwe jaar een tijd van geloofsbelijdenis voor de Chinezen. De dagen van en na nieuwjaar zijn de straten zo goed als leeg en is het een plezier om buiten te komen, alleen zijn de meeste zaken met als uitzondering een paar van de grotere winkelketens gesloten.
Volgende week heeft Harry een week lokaal verlof genomen en gaan we een week naar Bali, een land dat al lang op mijn bucketlist staat, en nu we er zo dichtbij zijn, een tweetal uren vliegen, we dit zeker eens moeten bezoeken.
Nog steeds zonnige groeten van 1° boven de evenaar.
N & H

















|