Inhoud blog
  • De Olymposgoden
  • Daphne & Apollo
  • Arachne
  • Hades (Lat. Pluto)
  • Over Muthos, Rosa en Evanlyn
  • Ares (Lat. Mars)
  • Hermes (Lat. Mercurius)
  • Iris
  • Eris
  • Sphinx
  • Selene
  • Poseidon (Lat. Neptunus)
  • Medusa
  • Apollo
  • Hygieia
  • Hestia (Lat. Vesta)
  • Hera (Lat. Juno)
  • Artemis (Lat. Diana)
  • Demeter (Lat. Ceres)
  • Athena (Lat. Minerva)
  • Aphrodite (Lat. Venus)
  • Wat is een mythe?
    Zoeken in blog

    Foto
    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Foto
    Rondvraag / Poll
    Van welke fobie had je nog nooit gehoord?
    hippopotomonstrosesquippedaliofobie
    algofobie
    hydrofobie
    agorafobie
    francofobie
    antropofobie
    zowat allemaal...
    wat is een fobie? o.0
    Bekijk resultaat

    Foto
    Categorieën
  • andere mythologische wezens (3)
  • De Griekse Goden en Godinnen (16)
  • Blog als favoriet !
    Foto
    Muthos

    03-08-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Iris
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Ze is een minder bekende boodschapper dan Hermes, maar ze diende wel Zeus en Hera. Iris is de godin van de regenboog en de dochter van Thaumas en  Electra. Ze wordt meestal weergegeven met gouden vleugelen. Soms gaven beeldhouwers haar een kan in de hand, omdat ze volgens sommigen het water aan de wolken toevoegde. Ze gebruikte de regenboog als snelweg, de Grieken beschouwden het immers als de brug tussen hemel en aarde die oprees uit de zee.

    03-08-2009 om 00:00 geschreven door Rosa  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (11 Stemmen)
    Categorie:De Griekse Goden en Godinnen
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eris
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    De twistgodin was de dochter van Nyx, de nachtgodin. Je kunt deze ruziestoker herkennenaan een gouden appel.
    Eens was ze als enige niet uitgenodigd voor de grote bruiloft van Peleus en Thetis. Daardoor was ze zo beledigd dat ze onopvallend een gouden appel met de opschrift ‘voor de mooiste’ tussen de feestgangers rolde en dan weer wegglipte. Er ontstond oproer tussen de dames onderling, en Eris lachte in haar vuistje. Maar de ellendige appel was wel de oorzaak van de tien jaar durende oorlog tussen Griekenland en Troje: de Trojaanse Oorlog.

    03-08-2009 om 00:00 geschreven door Rosa  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (4 Stemmen)
    Categorie:De Griekse Goden en Godinnen
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sphinx

    De sphinx was een gevleugeld wezen met het lichaam van een leeuw en het bovenlichaam  van een vrouw. Ze viel onschuldige reizigers aan met de bekende vraag :

    " Welk wezen loopt 's morgens op vier, 's middags op twee, en 's avonds op drie voeten? Maar hoe meer voeten het gebruikt, des te kleiner is zijn kracht en snelheid."  

    Wanneer je het antwoord niet wist, dan werd je onmiddellijk en ter plekke door de sphinx opgepeuzeld. De enige die het raadsel ooit heeft kunnen oplossen was Oedipus.

    Het antwoord luidde de mens: een baby’tje kruipt op vier voeten, als die volwassen is loopt hij op twee benen en later als oude grijzaard gebruikt hij een wandelstok, zijn ‘derde been”.

    03-08-2009 om 00:00 geschreven door Rosa  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (1 Stemmen)
    Categorie:andere mythologische wezens
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Selene
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Selene, de verpersoonlijking van de maan (de maangodin) was de dochter van de titanen  Hyperion en Theia en de zus van Helios (zonnegod) en Eos (godin van de dageraad). Ze is een kuise maagd, en daarom wordt ze vaak gelijkgesteld aan Artemis, een andere maangodin en godin van de kuisheid.

    Selene vatte een hevige liefde voor Endymion. Zo hevig dat ze de gedachte dat hij ooit zou sterven alleen al niet kon verdragen, daarom bracht ze hem in een toestand van eeuwige slaap, opdat hij nooit zou sterven.

    03-08-2009 om 00:00 geschreven door Evanlyn  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    Categorie:De Griekse Goden en Godinnen
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Poseidon (Lat. Neptunus)


    Nadat Zeus zijn vader Chronos had verslagen, liet hij zichzelf en zijn broers heersen over de wereld. Hades regeerde voortaan over de onderwereld, Zeus voortaan over de  aarde en de hemel, en de oudste broer Poseidon kreeg het gezag over de wateren.

    Meestal kun je Poseidon snel herkennen als een indrukwekkende, baardige man met de beruchte drietand, die in een met prachtige paarden bespannen rijtuig over de woest goven glijdt met een groot gevolg van waternimfen en zeedieren (dolfijnen, reusachtige vissen...).

    Poseidon was dus de heerser over de zeeën en oceanen, maar ook van de aardbevingen en paarden. Dus als hij even uit zijn humeur was, dan zwaaide hij met zijn drietand, dan veroorzaakte hij eventjes een aadbeving of een tsunami.

    Hij had een zoontje (Triton) en twee dochters (Rhode en Benthesicme). Tenminste, dat waren zijn kinderen die verwekt zijn bij zijn vrouw Amphititre. Naast deze drie had hij nog een grote verzameling nakomelingen die voortgekomen zijn uit tal van verhoudingen en verkrachtingen.

    Nu nog kent met Poseidon, al dan niet onder de naam Neptunus, bijvoorbeeld door de Disneyrealisatie ‘Ariël, de kleinde zeemeermin’.

    03-08-2009 om 00:00 geschreven door Rosa  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
    Categorie:De Griekse Goden en Godinnen
    02-08-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Medusa
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Medusa was een gorgo.  Anders dan de rest van de gorgo’s, had ze geen afstotelijk uiterlijk, integendeel: ze was een felbegeerde schoonheid met prachtige haren.

    Ze had een speciale gave die Stheno en Euryale (de andere gorgo’s) niet hadden, ze kon namelijk iemand verstenen als die persoon haar aankeek.

    Op een dag merkte Poseidon de beeldschone Medusa op. Vanaf die dag bestond haar leven alleen maar uit ellende. Poseidon verkrachtte haar in een tempel van Athena, waardoor deze van woede stampvoette. Ze besloot wraak te nemen - maar niet op haar oom Poseidon, heerser van de zee, maar op de ongelukkige Medusa.

    Athena veranderde haar van een bekoorlijk meisje in een afschrikwekkend schepsel met slangen als haren.

    Een tijdje later kwam Perseus, een van de vele beschermelingen van Athena, eventjes op bezoek bij Medusa. Om haar te onthoofden, namens Athena.

    Toen haar bloed de grond raakte, rezen er twee figuren op uit het bloed: het gevleugeld paard Pegasus en het monster Chrysaor. Ze was namelijk zwanger nadat Poseidon haar verkracht had.

    Verscheidene keren zette Perseus Medusa’s hoofd in als schild, waardoor de vijand dan ter plekke versteende. Later besloot hij het hoofd te schenken aan zijn beschermvrouwe Athena, die het hoofd op haar aegis (geitenvel) zette.

    02-08-2009 om 00:00 geschreven door Rosa  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (4 Stemmen)
    Categorie:andere mythologische wezens
    01-08-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Apollo
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Apollo is de god van dichtkunst, geneeskunde (en ziektes), voorspellingen, schapenherders, boogschutters, en... het licht en de zon. Kortom, Apollo is de meest veelzijdige god  (maar ook de knapste!) van alle Olympusgoden. Hij had dan ook veel te doen als hij niet achter knappe nimfen en vrouwen aanzat. hij was de leider van de negen muzen, elk vertegenwoordigsters van een kunst, zoals toneel en muziek. Je kunt de muzen samen met hun leider zien op de afbeelding hiernaast. Zelf was hij onafscheidelijk verbonden aan zijn lier, een cadeautje van Hermes, nadat die Apollo's runderen had gestolen! Ook werd hij nooit gezien zonder zijn laurierkrans, een aandenken aan de bloedmooie nimf Daphne, die in een laurierboom veranderde. Hij werd vaak gelijkgesteld aan Helios (de zonnegod) en werd dan ook 'Phoibos' Apollo genoemd, wat 'de stralende' en 'de lichtende' betekent. Zijn (bekendste) zoon heet Asclepios, die een heel beroemd geneesheer was. Verder heeft als attributen ook nog een zilveren pijl en boog (gesmeed door Hephaistos) en de driepoot. Dit wijst op het stoeltje van waarop een vrouw, Pythia, voorspellingen deed, die haar door Apollo persoonlijk werden ingefluisterd: Het orakel van Delphi.

    Apollo is de tweelingbroer van Artemis (zoon en dochter van Leto en Zeus), en allebei hebben ze een nogal opvliegend en wraaklustig kantje (wat waarschijnlijk alle goden hebben). Zo blijkt uit het verhaal van Niobe. Ze werd hoogmoedig, en verkondigde dat zij eigenlijk een godin moest zijn, omdat zij nota bene meer kinderen had dan Leto! Haar gedrag werd op een vreselijke wijze bestraft: Artemis en Apollo, die hun moeder kwamen wreken, schoten al haar zeven zonen en zeven dochters met hun pijl en boog voor haar ogen neer. 

    01-08-2009 om 00:00 geschreven door Rosa  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:De Griekse Goden en Godinnen
    30-07-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hygieia
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Hygieia, de godin van de gezondheid, dochter van Asclepios, de godin van de geneeskunde. Ze heeft vele attributen:

    • Een laurierkrans (dat wel geassocieerd kan worden met het feit dat ze een afstammeling is van Apollo, die ook steeds werd afgebeeld met een laurierkrans om zijn geliefde Daphne te herdenken die in een laurierboom veranderd was)
    • Een slang (symbool van de gezondheid)
    • Een schaaltje met water (hier in dit geval heb ik een kruik       gebruikt bij gebrek aan opties)
    • Een scepter

    30-07-2009 om 00:00 geschreven door Rosa  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (2 Stemmen)
    Categorie:andere mythologische wezens
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hestia (Lat. Vesta)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen
    klik op de foto
                                                     

    Dit is Hestia, de godin van het haardvuur, het huiselijke leven, en de maagdelijkheid. Tijdens het tijdperk van de Romeinen (na de Grieken dus) werd er een tempel voor haar gebouwd. De priesteressen (Vestaalse maagden genoemd, naar haar Latijnse naam Vesta) die daar verbleven moesten zich aan enkele regels houden, zoals het behouden van hun maagdelijkheid en het eeuwige vuur in de tempel brandende houden. Indien ze hun maagd zijn verloren aan een man, werden ze levend begraven of van een rots afgegooid. No guys dus. Haar attributen zijn het vuur en haar mantel en sluier.

    30-07-2009 om 00:00 geschreven door Rosa  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (10 Stemmen)
    Categorie:De Griekse Goden en Godinnen
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hera (Lat. Juno)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    De koninklijke Hera, echtgenote van de vader van de goden en mensen. Ironisch genoeg is ze de godin van het huwelijk, maar was haar eigen huwelijk niet bepaald zonder slippers. Niet door haar gemaakt, maar door Zeus, die verre van trouw aan haar was (en een heuse verzameling nakomelingen heeft verwekt bij zowel godinnen, halfgodinnen en stervelingen).
    Maar ondanks de vele affaires van haar man, voelde ze zelf niet de aandrang om vreemd te gaan. Dat betekent echter niet dat ze een oogje dichtkneep voor de ontrouw van Zeus. Integendeel.
    De vrouwen waarmee Zeus iets had, kregen het door haar zwaar te verduren, evenals de kinderen die voortkwamen uit deze verhoudingen. Heracles bijvoorbeeld, kreeg vlak na zijn geboorte bezoek van twee schattige slangen die beiden gestuurd waren door Hera (die hij in zijn wiegje tegelijk in zijn vuistjes wurgde ^.^).

    Hera wordt steevast voorgesteld als een trotse, koninlijke vrouw (zoals het haar positie past), met een pauw en een koe.

    30-07-2009 om 00:00 geschreven door Rosa  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (5 Stemmen)
    Categorie:De Griekse Goden en Godinnen
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Artemis (Lat. Diana)
                          klik op de foto

     

    Dit is Artemis, de tweelingzus van de zonne- en muziekgod Apollo. Vaak wordt Artemis gelijkgesteld aan Selene (de maan) en Apollo aan Helios (de zon), zoals je op onderstaande afbeelding wel kunt zien. Artemis was de godin van de jacht, de kuisheid, de ongerepte natuur en de maan. Haar attributen zijn de zilveren pijl en boog, de maan, de olijfboom en vaak had ze gezelschap van nimfen, ganzen, jachthonden en herten. Artemis moest over het algemeen niet veel van mannen weten, maar toch werd ze verliefd op Orion. Maar... Apollo lette goed op de kuisheid van zijn zusje, en stak er een stokje voor.
    Artemis werd speciaal vereerd door de Spartanen, vanwege haar lichamelijke gehardheid. Bij het volwassen worden, werden Spartaanse jongens tot bloedens toe gegeseld voor haar altaar. Geen pretje dus. En hoe langer je het volhield, hoe eervoller het was! Zelfs al bloedde je dood.

    De afbeelding van de tweeling Artemis en Apollo is gemaak door Ashley Bennett.


    http://www.inspiart.com/Gallery%20greek%20series.htm


     

                                                             

    30-07-2009 om 00:00 geschreven door Rosa  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (4 Stemmen)
    Categorie:De Griekse Goden en Godinnen
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Demeter (Lat. Ceres)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Hiernaast zie je Demeter, de godin van de natuur, de oogst, de vruchtbaarheid en het graan. Haar humeur wordt in verband gebracht met de seizoenen; wanneer ze treurig is omdat ze haar dochter Persephone moet missen voor zes maanden, dan is het koud op aarde (herfst en winter). Wanneer haar hart vervuld is van vreugde, omdat Persephone (Lat. Proserpina) teruggekeerd is van de onderwereld, bloeit alles weer op aarde (lente en zomer). Je kan haar herkennen als een typische natuur- en vruchbaarheidsgodin: een fakkel, een sikkel om de graan te oogsten, het graan, manden die uitpuilen van het fruit. Demeter draagt de Hoorn des Overvloeds om haar middel. Je ziet ook een korenkrans om haar hoofd en een slang om haar linkerarm. Op deze afbeelding staan uitzonderlijk veel kenmerken, die niet noodzakleijk allemaal tegelijk voorkomen op een afbeelding van Demeter.

    30-07-2009 om 00:00 geschreven door Rosa  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (3 Stemmen)
    Categorie:De Griekse Goden en Godinnen
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Athena (Lat. Minerva)
                 klik op de foto

    De strijdlustige Athena, godin van de wijsheid en het verstandige oorlogvoeren. Ze werd in volle wapenuitrusting geboren uit het hoofd van haar vader, de oppergod Zeus, steunde de Grieken volop in de Trojaanse strijd en won wedstrijdjes tegen gewone, overmoedige stervelingen, zoals de ongelukkige Arachne die in een spin werd veranderd. Athena is met andere woorden een godin waar veel over te vertellen is! Haar kenmerkende attributen zijn haar wapenuitrusting (helm, schild, speer/zwaard/dolk...), een uil en haar aegis (beschermend geitenvel van de geit Amaltheia) met het hoofd van Medusa (zie blogbericht: Medusa) dat ze van Perseus kreeg. Iedereen die naar het hoofd keek, versteende ter plekke. Door een klein technisch foutje van onze illustratrice is de aegis, een geitenvel dus, vervangen door een borstplaat. Het hoofd van Medusa is evenwel paraat.


    30-07-2009 om 00:00 geschreven door Rosa  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (9 Stemmen)
    Categorie:De Griekse Goden en Godinnen
    24-07-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Aphrodite (Lat. Venus)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen
     

    Deze schoonheid is Aphrodite. Ze is de verpersoonlijking van de liefde en schoonheid. Vaak heeft ze een spiegel en een zwaan in de buurt. Om haar middel draagt ze een magische gordel, die ieder hart sneller deed kloppen. Door de gordel werd ze omhuld door een waas van onweerstaanbare schoonheid (wat ze van nature, zonder de gordel eigenlijk ook al had) en voelde iedereen een hevige liefde en verlangen naar de drager van deze gordel. In haar linkerhand heeft ze de gouden appel vast, de prijs die Paris haar gegeven had om te bewijzen dat zij de mooier was dan Hera (godin van het huwelijk) en Athena (godin van de strategische oorlog, wijsheid en allerlei kunsten). Deze gouden appel was dan ook de aanleiding van de beroemdste sage in de Griekse mythologie: het verhaal van de Trojaanse Oorlog. Aphrodite werd op een heel speciale manier geboren: namelijk uit het schuim van de zee. 'Aphrodite' betekent dan ook 'de uit het schuim geborene'. Meestal wordt Aphrodite vergezeld door een schattig vliegend wezentje, Eros (Cupido of Amor in het Latijn), die met zijn pijl en boog vele harten in vuur en vlam zet. Zelfs de goden konden niet aan zijn pijlen ontsnappen! Eros is het derde kind van Chaos.

     

    24-07-2009 om 00:00 geschreven door Rosa  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (5 Stemmen)
    Categorie:De Griekse Goden en Godinnen
    14-07-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wat is een mythe?


    Een mythe is een buitengewoon verhaal. Het kan gaan over de romances van een god of over de tegenslagen van een wonderlijk dier dat kan spreken. Maar het kan ook een verklaring vorstellen. Het ontstaan van de Aarde, hoe de mens voor het eerst op het toneel verscheen, de opkomst en ondergang van de zon... Maar niet alle buitengewone verhalen zijn per se mythes!

    Want er is een verschil tussen sprookjes en mythes. Om het verschil te bekijken, moeten we het bekijken vanuit het standpunt van onze voorvaderen.

    Van sprookjes wist men vroeger dat het slechts een vertelsel was. Een mooie leugen. Men geloofde er niet echt in. Men wist dat het niet waargebeurd was. Bekende voorbeelden zijn Sneeuwwitje en Roodkapje. En sorry als je het nog niet wist; dat zijn fictieve personages.

    Mythen. Daar geloofde men rotsvast in. Voor ons zullen ze misschien onwaarschijnlijk klinken, maar voor onze voorvaderen was het de Bijbel. Het maakte deel uit van de religie. De oude Grieken bijvoorbeeld bouwden tempels om hun goden te vereren, die steevast in hun mythen voorkwamen.
     

    Sprookje

    Men wist dat het niet echt gebeurd was

    Mythe

    Men dacht dat het een waargebeurd feit was

    14-07-2009 om 00:00 geschreven door Rosa  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (2 Stemmen)

    Archief per week
  • 01/02-07/02 2010
  • 28/12-03/01 2010
  • 24/08-30/08 2009
  • 03/08-09/08 2009
  • 27/07-02/08 2009
  • 20/07-26/07 2009
  • 13/07-19/07 2009

    Stuur ons een mailtje

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Foto

    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Foto


    forum

    Druk op onderstaande knop om te reageren in mijn forum


    Foto

    Muthos

    Foto

    Willekeurig Bloggen.be Blogs
    birdyfans
    www.bloggen.be/birdyfa
    Blog als favoriet !

    Foto

    Rondvraag / Poll
    Wat voor -maan ben je?
    melomaan (iem. die geobsedeerd is door muziek)
    bibliomaan (iem. die geobsedeerd is door boeken)
    toxicomaan (iem. die geobsedeerd is door gif en verdovingsmiddelen)
    pyromaan (iem. die geobsedeerd is door brandstichten)
    kleptomaan (iem. die geobsedeerd is door diefstal)
    demonomaan (iem. die geobsedeerd is door de duivel en boze geesten)
    Bekijk resultaat



    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs