·Ondertussen de ui en de sjalot samen fijn hakken.
·Boter in de sauteuse verwarmen.
·Er de sjalot en ui in aanzetten met boter zonder te kleuren (tomber au beurre).
·De gehakte champignons toevoegen, even stoven en met witte wijn bevochtigen (mouiller), de bereiding laten verdampen tot ze droog gekomen is (réduire à sec).
·Afmaken met de gehakte peterselie.
·Op smaak brengen met zout en peper(assaisonner).
3.Demornaysaus bereiden
·Vooraf de roux (blanke roux: boter + bloem) bereiden en laten afkoelen.
·Brengt de melk aan de kook in een russe.
·Roert er roux bij en met behulp van een klopper (fouet) laat men de saus ongeveer 3 min.
al roerend koken.
·Kruidt de béchamelsaus met zout, peper en muskaatnoot (assaisonneren).
·Wrijft ze door de fijne zeef. (passer au chinois fin).
·Roert er de geraspte kaas en de room door(mornaysaus).
·Opmerking: Men kan ook de béchamelsaus maken met warme roux + koude melk.
4.Het vullen van de eieren
·De hard gekookte eieren in de lengte in twee snijden.
·De eierdooier uithalen en door een tamis duwen.
·Het doorgestoken eigeel vermengen met een duxelles (farce).
·De halve in de lengte doorgesneden wit van eieren opvullen met het vulsel(met behulp van een spuitzak of een soeplepel).
·De eieren op een ingeboterde (beurrer) gratineerschotel schikken (dresser).
·Napperen met een mornaysaus, bestrooien met gemalen gruyèrekaas en met gesmolten boter (beurre fondu).
Onder salamander of oven laten korsten (gratiner).
-bouquet-garni = tijm, laurier en peterseliestengels
BEREIDINGSWIJZE
1.De groenten reinigen en snijden
·De wortelen en de selder reinigen door ze te schillen.
·De prei reinigen door de slechte bladeren te verwijderen en vervolgens te wassen in koud water, wit van de prei is voor garnituur en de groene bladeren is voor de fonds.
·Al deze groenten in zeer fijne, korte reepjes ( julienne) snijden (4 cm lang).
·De injulienne gesneden groenten afzonderlijk gaarkoken op zijn Engels (à langlaise) d.w.z. de groenten afzonderlijk op te zetten in gezouten kokend water of fonds en beetgaar (à dent) koken.
2.Dekip pocheren
·De kip in een russe met koud water leggen en aan de kook brengen.
·Zorgvuldig afschuimen (dépouiller) bij de eerste kooktijd.
·Toevoegen een Garniture marmite = een bouquetmarmite = selder, prei (groene gedeelte), wortel en ui bestoken met kruidnagel) + een bouquet garni(peterseliestengels, tijm en laurier).
·Gedurende ongeveer 25 minuten laten garen (pocheren) en regelmatig afschuimen (dépouiller).
·De kip uitnemen wanneer ze gaar is.
·In vier snijden, het vel, de borstbeen en de ruggengraat verwijderen.
3.Deaardappelen gaarkoken op zijn Engels (Zie Natuuraardappelen)
4.Develoutésaus bereiden
·Het kooknat van de kip door een puntzeef (passer auchinois) gieten en ontvetten.
·De julienne van groenten afzonderlijk bewaren voor de garnituur.
·Een gevogeltevelouté bereiden met 50 g roux (25 g boter + 30 g bloem) en een 1/2 liter kooknat (gevogeltefonds).
·De kruiding nagaan en de saus doorzeven in een sauszeef (passer au chinois à sauce).
·De in julienne gesneden groenten toevoegen evenals een liaison van 1 eierdooier en een 1/2 dl room.
5.De waterzooi opdienen
·De stukken kip in een stenen pot cocotte rangschikken en omringen met de natuuraardappelen.
·Volledig overgieten (napper) met de saus.
·Bestrooien met gehakte peterselie (persil concassé), men kan dit gerecht ook bestrooien met grofgehakte kervel (cerfeuil concassé).
Raadgeving : De veloutésaus mag niet meer koken wanneer de liaison toegevoegd werd !
Neen, uw blog moet niet dagelijks worden bijgewerkt. Het is gewoon zoals je het zélf wenst. Indien je geen tijd hebt om dit dagelijks te doen, maar bvb. enkele keren per week, is dit ook goed. Het is op jouw eigen tempo, met andere woorden: vele keren per dag mag dus ook zeker en vast, 1 keer per week ook.
Er hangt geen echte verplichting aan de regelmaat. Enkel is het zo hoe regelmatiger je het blog bijwerkt, hoe meer je bezoekers zullen terugkomen en hoe meer bezoekers je krijgt uiteraard.
Het maken van een blog en het onderhouden is eenvoudig. Hier wordt uitgelegd hoe u dit dient te doen.
Als eerste dient u een blog aan te maken- dit kan sinds 2023 niet meer.
Op die pagina dient u enkele gegevens in te geven. Dit duurt nog geen minuut om dit in te geven. Druk vervolgens op "Volgende pagina".
Nu is uw blog bijna aangemaakt. Ga nu naar uw e-mail en wacht totdat u van Bloggen.be een e-mailtje heeft ontvangen. In dat e-mailtje dient u op het unieke internetadres te klikken.