Sojaproducten verdienen dankzij hun gunstige samenstelling een vaste stek binnen een gezonde voeding. Zelfs binnen de diabetesvoeding.
Soja is 100 % plantaardig, van nature cholesterolvrij en heeft een gunstige vetzuursamenstelling.
Wetenschappelijk onderzoek toonde bovendien aan dat 25 g soja-eiwit per dag, in een cholesterolarmevoeding met weinig verzadigd vet, actief het cholesterolgehalte van het bloed doet dalen.
Soja is een weldaad voor lichaam en gezondheid. En dat is niet overdreven.
Een Brits onderzoek toont aan dat bij vrouwen met een hoge soja-inname de cholesterolwaarden in het bloed aanzienlijk lager liggen.
Bovendien hebben zij een beduidend lagere BMI en een slanker lichaamsprofiel.
Uit een onderzoek aan de Universiteit van Kentucky (USA) blijkt dat het gebruik van tweemaal per dag van vloeibare maaltijdvervangers op basis van soja heel effectief is.
De studie vergeleek het effect van een vloeibaar sojaproduct met een andere maaltijdvervanger op basis van melk gedurende 12 weken bij twee groepen van 30 te zware en obese mannen en vrouwen. De sojagroep kreeg dagelijks 5 porties van het sojaproduct, in combinatie met fruit en groenten. De melkgroep kreeg 2 porties, aangevuld met groenten en fruit. In beide groepen werd gewichtsverlies vastgesteld van gemiddeld 8,5 %. In de sojagroep werd bovendien een vermindering van de slechte cholesterol vastgesteld en een verbetering van het triglyceridengehalte in het bloed.
Tevens tonen talrijke studies bij mensen en dieren aan dat de consumptie van soja bescherming kan bieden tegen verschillende vormen van kanker, hart- en vaatziekten, osteoporose en menopauzale symptonen.
Het aantal feestdagen in december kan je toch nog op één hand tellen, dus als je zorgt dat je enkel op die dagen iets meer eet dan normaal, kan je toch nog voorkomen dat je (te veel) bijkomt.
Enkele tips om je calorie-inname te beperken en beweging te verhogen * Het is nu het ideale moment om een familiewandeling te doen. * Door een gezelschapsspel te spelen leidt je de aandacht van het eten af. * Help in de keuken, dek de tafel, doe de afwas, ... Kortom tracht in beweging te blijven. * Het is niet de bedoeling de verrukelijke gerechten op de rijkelijk gevulde tafels te laten staan. Je kan echter wel je porties aanpassen. Je zal je dan ook na de maaltijd nog altijd goed voelen. * Zet niet overal pralines en snoep neer. Kerstbollen in een schaal zijn mooier en vooral niet eetbaar. * Voorzie niet te veel alcoholische dranken. Op is op. Te veel voorraad zal er alleen maar voor zorgen dat je blijft drinken. * Ruim de tafel af, laat het eten geen uren staan want op die manier blijf je alleen maar eten.
En vooral : de dagen voor, na en tussen de feesten zijn geen feestdagen.
Te weten wat je zo al moet doen om 100 calorieën te verbranden, kan misschien helpen bij de keuze van vooral de tussendoortjes maar ook van wat er op tafel komt.
Hieronder vind je welke beweging/sport er nodig is om 100 calorieën te verbranden en welke hoeveelheid voeding/snacks/fruit enz hier tegenover staat.
Beweging
8 minuten intensief spinnen
9 minuten bergbeklimmen, omhoog
10 minuten touwtjespringen
11 minuten competitiesquashen
12 minuten fietsen, gemiddeld 20 km/uur
13 minuten skaten
14 minuten Nordic Walking
15 minuten dansen of rustige step aerobics
16 minuten tennissen of zwemmen
17 minuten boswandelen
18 minuten golfen (als je de clubs zelf draagt)
19 minuten zachtjes joggen
20 min yoga
22 minuten tuinieren
23 minuten kinderspelletjes spelen, genre Twister
24 minuten paardrijden
25 minuten huishoudelijk werk
35 minuten frisbeeën
60 minuten vrijen
Voedingswaren/snacks/fruit enz
1/3 Mars, Twix of Snickers
1 voedzame proteïnereep van Herbalife (vanille-amandel,citroen of chocoladepinda)
1 zakje van 28 g geroosterde sojanootjes van Herbalife
10 g pinda's
1,5 praline
2 chocolademignonnettes
20 g melkchocolade met nootjes
15 g mayonaise
60 g olijfolie
75 g tomatenketchup
1 kleine banaan
1 kleine mango
2 kleine appels
3 kiwi's
3 perziken
5 mandarijnen
5 pruimen
160 g watermeloen
200 g ananas
400 g aardbeien
40 g friet
75 g gekookte witte rijst
100 g gekookte aardappelen
1/3 croque-monsieur met ham en kaas
1/2 croissant
1 kleine bruine pistolet
1 snee krentenbrood
1,5 sneetje volkoren- of bruin brood
2,5 beschuiten
1 gebakken ei
2 plakjes vette vleeswaren
4 plakjes magere vleeswaren
3 rode paprika's
125 g appelmoes
500 g radijsjes
700 g rauwkost
875 g rauw witloof
1250 g sla
1250 g komkommer
100 zure augurken
1 glas magere chocolademelk
1 glas magere drinkyoghurt
2 glazen ongezoet appelsap
2/3 glas zoete witte wijn
1 klein glaasje advocaat
1 glas bier
1 glas rode of droge witte wijn
1 whisky-cola light
1,5 glaasje port
5 zwarte olijven
Dit wetende, kan het jullie misschien helpen even na te denken wat je zoal moet doen om de calorietjes terug kwijt te raken alvorens het door het mondje gaat. Want vergeet niet : ELK PONDJE GAAT DOOR 'T MONDJE ... EN PLAKT AAN 'T KONTJE!!! ;-) http://www.kiesgezond.be/Gezonde-tussendoortjes
Ofwel kan het jouw veiligste en krachtigste vorm van medicijn zijn,
maar het kan ook de meest langzame vorm van vergiftiging zijn.
Denk dus goed na als je vandaag het menu van de week samenstelt.
Wist je dat ...
- Britse onderzoekers ontdekten dat waterkers de DNA schade aan witte bloedcellen beduidend kan verminderen en dat het de anti-oxidanten in jouw lichaam kan verhogen. Bovendien vermindert waterkers het risico op kanker.
- Sommige studies hebben aangetoond dat kaneel kan helpen bij het regelen van de bloedsuikerspiegel en het verlagen van LDL cholesterol.
- Een kopje aardbeien meer vitamine C bevat dan een appelsien. Ze zijn ook een excellente bron van vezels die helpen bij het behouden van normale bloedsuikerspiegels.
- Het eten van noten, vlees, eieren en schaaldieren de schoolprestaties kan verbeteren daar ze zink bevatten die zorgen voor een betere concentratie voornamelijk bij mentale opdrachten.
- Extra foliumzuur niet enkel aan te raden is voor zwangere vrouwen. Ook ouderen hebben baat bij het eten van citrusvruchten en groene bladgroenten die foliumzuur bevatten. Dat blijkt uit een Amerikaans ouderdomsonderzoek waaruit bleek dat de mondelinge taalvaardigheden bij de proefpersonen die voldoende foliumzuur tot zich namen er veel minder op achteruit was gegaan dan hun leeftijdsgenoten die dit niet deden.
- Een recente studie bij zesduizend Zweedse vrouwen aan het licht bracht dat twee of meer kopjes thee per dag het risico op eierstokkanker met bijna de helft doen afnemen.
- Britse onderzoekers ontdekten dat broccoli, aardappelen, sinaasappels en radijsjes stoffen bevatten die ook gebruikt worden in medicijnen om Alzheimer te bestrijden. De ziekte genezen kunnen deze groenten niet maar ze kunnen er wel voor zorgen dan je hersenen minder snel aftakelen.
- Amerikaanse onderzoekers 9600 gezonde mensen volgden gedurende 20 jaar. Ze verdeelden de deelnemers in verschillende groepen en stimuleerden vooral één groep om meer groenten en fruit te eten. In de periode van het onderzoek lagen de sterftecijfers, ten gevolge van kanker of hart- en vaatziekten, van die groep ruim een kwart lager dan de andere. De reden daarvoor was dat zij dagelijks ten minste 3 porties groenten en/of fruit aten.
- ...
Stel je in de toekomst dus steeds de volgende vraag :
Ondersteund hetgene ik nu ga eten mijn gezondheid of geeft het me eerder het tegenovergestelde resultaat?
Aloë Vera is een van de oudste bekende medicinale planten. In het oude Griekenland gebruikten de dokters de plant in hun recepten, terwijl de oude Egyptenaren de plant niet alleen gebruikten als medicijn maar ook als levenselixer, voor huidverzorging en bij het balsemen. Zij noemden deze plant: "De Plant van Onsterfelijkheid".
Ook de boeken beschrijven deze plant als een soort wonderplant. Ze wordt vooral in de Caraïben en Afrika gekweekt. Maar je moet niet zo ver om van deze plant te genieten, want je kan ze bij ons in de handel als kamerplant kopen.
Bekende vertegenwoordigers van deze plant zijn de Aloë ferox, de Aloë arborescens en de Aloë barbadensis 'Miller'.
Meestal vind je alleen de naam Aloë. Soms vind je ook de naam van herkomst terug zoals bijvoorbeeld Kaapse Aloë, Curaçao Aloë
Wist je dat Aloë Vera meer dan 75 bekende ingrediënten bevat :
Vitaminen:
Aloë Vera bevat een grote hoeveelheid vitaminen, maar de meest belangrijke zijn wel de anti-oxidanten vitaminen C, E en Bèta Caroteen, de voorganger van vitamine A. Ook vitamine B12 komt voor in deze bijzondere plant.
Mineralen:
Magnesium, zink, koper, chroom, calcium, natrium, ijzer, mangaan en kalium.
Aminozuren:
Aminozuren zijn de bouwstenen van proteïne. Het menselijk lichaam heeft 22 aminozuren nodig. De Aloë Vera voorziet in 20 van de 22. Nog belangrijker, het voorziet in 7 van de 8 aminozuren die niet door het lichaam zelf geproduceerd kunnen worden en die daarom als voedsel ingenomen moeten worden.
Suikers:
Hiertoe behoort de lange ketting polysacchariden die op het immuunsysteem inwerken en haar weerstand versterken.
Enzymen:
Lipazen en proteazen die het voedsel afbreken en helpen met de spijsvertering.
Plantaardige Sterolen:
De drie algemene types doen dienst als een krachtig middel tegen ontstekingen.
Lignine:
Deze houtachtige substantie geeft de Aloë haar vermogen diep in de huid te dringen.
Saponen:
Dit zijn zeepachtige substanties die een krachtige, anti-microbisch effect hebben tegen bacteriën, virussen, schimmel en spruw.
Antraquinonen:
Deze hebben een antibacteriologische werking.
Choline Salisylaat:
Werkt pijnstillend, ontstekingsremmend en koortswerend.
Wil je graag vrijblijvend kennis maken met produkten op basis van Aloë Vera barbadensis Miller voor zowel inwendig als uitwendig gebruik?
Heb je soms last van constipatie, diarree, spastische darmen, maagzuur, .... kortweg klachten ivm het spijsverteringskanaal dan kan Aloë Vera voor jou een uitweg betekenen. http://www.kiesgezond.be/Welzijn-en-spijsvertering
Heb je last van huidkwaaltjes allerlei of heb je een gevoelige huid, kom dan eens langs en ontdek onze aangename en lekker ruikende gelaats- en lichaamsverzorgingsprodukten op basis van deze heilzame plant. http://www.kiesgezond.be/Aloë-Vera-Producten
Het grootste probleem bij een dieet is de gedachte dat men zich iets zal moeten ontzeggen.
Die frustratie is moeilijk te overwinnen.
Dezelfde opmerking geldt eigenlijk voor elke poging om 'gezond te leven'.
Maar wij verzekeren je dat je de volgende drie producten die je meer kwaad dan goed doen, echt niet nodig hebt...
Cola's...
Wij moeten hier geen merk noemen, iedereen kent het toch.
De versie 'met suiker' maakt dik en zorgt voor tandbederf, wat niet echt origineel is voor een gesuikerde drank, maar er is nog een probleem... dat ook voorkomt bij de lightproducten.
Een recente studie heeft aangetoond dat vrouwen die deze drank regelmatig gebruiken aanzienlijk meer kans hebben om osteoporose te ontwikkelen.
Dat is te wijten aan het fosforzuur dat erin voorkomt.
Vlees is nuttig, maar fijne vleeswaren zijn eigenlijk niet aan te bevelen.
Met 'fijne vleeswaren', bedoelen we hier verschillende soorten worsten, salami, paté en andere bereidingen op basis van gezouten vlees.
Deze bereidingen bevatten meer vetstoffen dan het vlees zelf.
Zij bevatten ook (veel) te veel zout en in sommige gevallen bewaarmiddelen die het predicaat 'bio' zeker niet mogen dragen.
Al is een stukje worst aanvaardbaar tijdens een picknick, je kan het beter vergeten als dagelijks beleg voor de boterham...
Welk alternatief?
Vervang de worst door een handvol van een mengsel van noten en droge vruchten.
Dat mengsel bezorgt je vitaminen en vezels en is bovendien geliefd als aperitief.
Kant-en-klaargerechten zijn jouw beste vrienden niet...
Uiteraard werkt iedereen te hard en te veel.
En bovendien heeft iedereen te weinig tijd en energie.
En toch kan je verder zonder kant-en-klaargerechten!
Deze gerechten zijn meestal goed gezouten, bevatten veel vetstoffen en zelfs suiker (je proeft de suiker misschien niet, maar dat betekent niet dat hij niet aanwezig is!).
En dan hebben wij het nog niet over de prijs van die gerechten.
Zij geven jou ook de indruk dat eten zo snel mogelijk moet gebeuren en dat eten klaarmaken veel te lang duurt voor iemand die modern wil leven.
Niets is minder waar!
Welk alternatief?
Het beste alternatief is een zelf klaargemaakte maaltijd uit de diepvriezer halen.
Neem de gewoonte aan 'te veel' te voorzien wanneer je een lekker gerecht klaarmaakt.
Je hebt op deze manier twee gerechten klaar voor de tijdsinvestering van één maaltijd.
De mensen moeten echter ook niet denken dat koken veel tijd kost: vlees roosteren kost u een kwartier, rijst of deegwaren koken 10 minuten.
Om natuurgroenten die je in de supermarkt gehaald hebt te ontdooien en om een licht en smaakvol 'sausje van het huis' (mosterd, light sojaroom en Provencaalse kruiden) klaar te maken, heb je maximum 20 minuten nodig.
Wij gaan ervan uit dat je twee pannen tegelijk in het oog kunt houden.
Je hebt nu een volledige en evenwichtige maaltijd klaar in minder dan een halfuur.
Heb je toch nood aan een snelle hap?
Kies dan voor "intelligente" voeding dat is namelijk de ideale gezonde fastfood voor drukke mensen die er voor zorgt dat de 52 verschillende voedingsstoffen die iedereen dagelijks nodig heeft, geconsumeerd zullen worden.
Het kleine maar dappere en ongrijpbare mineraal speelt een grote rol in onze gezondheid.
De hoeveelheid minderalen die we nodig hebben, is misschien klein, maar de invloed die ze hebben op ons welzijn is enorm.
Wist je dat :
- Slechts 1 % van onze voedingsbehoefte bestaat uit mineralen maar zonder hen zouden we niet lang overleven.
- Minderalen zitten in de aardkorst en door erosie komen ze ook in zee, de grond en het grondwater terecht, waardoor ze weer worden opgenomen in vruchten, groenten en granen.
- Er zitten meer dan 50 mineralen in ons lichaam maar slechts 22 daarvan zijn essentieel nl. 7 hoofdmineralen (calcium, chloride, magnesium, fosfor, kalium, natrium en zwavel) en de andere 15 zijn de zogenaamde sporenelementen.
Functie van mineralen :
- ze helpen het lichaam bij het uitoefenen van een aantal cruciale functies
- ze dragen bij aan het algehele welzijn
- ze helpen het ontstaan van ziekten voorkomen
- ze helpen bij het opnemen van vitamines, enzymen en aminozuren
- ze helpen om gezonde nieuwe cellen te bouwen
Symptomen van mineraaltekort :
- Doffe, droge en levenloze haren en huid
- Zwakke tanden waar snel gaten in komen
- Broze en makkelijk brekende nagels
- Zeer bleke (niet roze) tong
- Langzaam helende wondjes en sneetjes
- Chronische vermoeidheid
- Spierkrampen
- Vroegtijdig ouder worden
- Pijnlijke en vermoeiende ongesteldheid
- Premenstrueel syndroom
- Slecht functionerend afweersysteem
Supplementering :
In een ideale wereld zou het mogelijk moeten zijn om al uw mineraalbehoeften te halen uit een menu vol groenten, fruit, granen, vlees en vis.
Helaas is de grond waarop veel voedselprodukten groeien ondervoed en te intensief gebruikt en daarom niet zo rijk aan mineralen als in het verleden.
Een studie uitgevoerd door het Laboratorium Geigy in Zwitserland toont aan dat er in 1985 nog 103 mg calcium aanwezig was in 100 g broccoli, in 1996 slechts 33 mg, dit is een daling van 68 %.
In 100 g van onze bananen zat in 1985 nog 420 mg kalium, in 1996 nog slechts 327 mg, wat een verlies is van 22 %.
En onze bonen doen het al niet veel beter. In 100 g zat er in 1985 nog 26 mg magnesium in en in 1996 nog slechts 22 mg wat wederom een verlies is van 15 %.
En hoe is dit geëvolueerd in 2011???
Met andere woorden ook al eet je een schitterend menu, als de produkten van arme of vervuilde grond komen, heb je misschien niet voldoende mineraalopname.
Bovendien reduceert het koken en onderdompelen in water de hoeveelheid mineralen in voedsel ook nog eens.
Heb je één of meerdere symptomen van een mineraaltekort, dan is het misschien toch wel aan te raden naar een degelijk supplement te grijpen.
Wind, regen, sneeuw, hagel en die lange donkere avonden - uw lichaamsklok weet al snel hoe laat het is en geeft signalen af dat de jaarlijkse winterslaap er aan komt. En daar gaan we weer : een paar maanden met de benen omhoog op de bank, lekker gezellig binnen blijven, volledig in trance door de eindeloze reeks van programma's op televisie. Voeg daar dan nog eens wat snacks aan toe, nauwelijks beweging, ... Wat denkt u? Bent u dit jaar wel in staat om op gewicht te blijven.
Er is vanalles te doen. Kies elke dag weer een andere activiteit en u zult zien dat u ervan genit en helemaal opknapt. Jong en oud, vrouwen en mannen, er zit voor iedereen wel iets bij.
Instelling Verander uw instelling ten opzichte van bewegen en actief bezig zijn. Veel mensen denken onmiddellijk aan 'hard werken', 'helemaal niet leuk', 'waar doe ik het eigelijk voor' en dat soort zaken. Zie dit anders, als spelen voor volwassenen, lol hebben en een uurtje lekker uit de bol gaan. Daarna ploft u pas op de zetel om heerlijk te ontspannen.
Maak tijd vrij Wat betekentdat eigelijk 'Ik heb geen tijd'. Het komt erop neer dat u niet bereid bent uw huidige levensstijl anders in te delen en tijd te maken. Elk uur vol plezier en beweging dat u in uw week kunt persen, is een geschenk aan uw lichaam en geest. En alle voordelen worden al snel aangenaam zichtbaar.
Een must Auto's zijn een schitterende uitvinding maar maken ons wel lui. Ze zijn vooral goed voor het 'zitvlees'. Gewichtsproblemen liggen dan al snel op de loer. Denk eens aan de besparingen wat betreft brandstof door wat vaker de benenwagen te nemen. Bewegen is milieuvriendelijk.
Het huishouden Zet wat stevige muziek op tijdens uw huishoudelijke taken en maak van de stofzuiger een onvermoeibare danspartner. Doe al uw klusjes twee keer zo snel zodat u lekker opwarmt en gaat transpireren. Bedden opmaken en bedden verschonen is een prima manier om calorieën te verbranden.
Als u wel eens iets hebt gelezen over wat hoog-eiwit, laag-koolhydraat voeding inhoudt, denkt u misschien dat koolhydraten altijd problemen opleveren voor de gewichtsbeheersing.
Maar niet alle koolhydraten zijn gelijk.
Overtollige koolhydraten, die het lichaam niet direct als brandstof gebruikt, worden inderdaad opgeslagen als vet.
Daar moet u dan ook niet te veel van eten.
Maar u kunt ook kiezen voor koolhydraten die langzaam vrijkomen.
Die geven het gevoel dat u echt iets in uw maag heeft en uw hongergevoel verdwijnt.
Deze koolhydraten worden langzaam verteert en opgenomen.
De energie komt geleidelijk vrij waardoor u langere tijd geen honger heeft.
Hierna een beperkt lijstje van koolhydraten die u wel en die u liever niet moet eten.
Eerste keus levensmiddelen met langzaam vrijkomende koolhydraten
Koolhydraten zijn vooral van belang als energiebron.
Ze leveren de energie die nodig is voor alle lichaamsprocessen en dienen als brandstof voor de hersenen.
Eén gram koolhydraten levert 4 kcal.
3 soorten koolhydraten :
- monosacchariden : zoals glucose (druivensuiker) en fructose (vruchtensuiker). Bestaan uit één molecuul.
- disacchariden : zoals sucrose/sacharose (suiker), lactose (melksuiker) en maltose (moutsuiker). Samengesteld uit twee monosaccharide moleculen.
- polysacchariden : zoals zetmeel en glycogeen. Samengesteld uit meerdere monosaccharide-moleculen (meestal glucose).
Mono- en disacchariden worden ook wel aangeduid als "eenvoudige" koolhydraten,
terwijl polysacchariden ook wel complexe koolhydraten worden genoemd.
Bronnen :
Koolhydraten in de vorm van zetmeel komen voor in brood, aardappelen, rijst, pasta en peulvruchten (bruine en witte bonen).
Vruchten en vruchtensap bevatten eenvoudige koolhydraten als vruchtensuiker en druivensuiker.
In melk en yoghurt zit melksuiker.
In snoep, koek, gebak, frisdrank en dergelijke zit suiker (sucrose).
Veel voedingsmiddelen bevatten een mengsel van complexe en eenvoudige koolhydraten.
Koolhydratentekort
Het is aanbevolen de inname van toegevoegde suikers te beperken zowel voor kinderen, tieners en volwassenen.
Koolhydraten kunnen slechts beperkt in het lichaam worden opgeslagen.
Er kan een kleine voorraad aangelegd worden in de vorm van glycogeen, met name in de spieren.
Een tekort van koolhydraten zal niet vaak voorkomen.
Alleen bij een speciaal dieet (bijvoorbeeld bij het proteïnedieet) of in andere bijzondere situaties kan een tekort ontstaan.
In dat gevakl zal het lichaam een andere energiebron aanboren en daaruit koolhydraten aanmaken.
Een tekort aan koolhydraten leidt tot een slechte adem, vermoeidheidsverschijnselen en concentratiestoornissen.
Op den duur leidt een tekort tot afbraak van spierweefsel.
Wil je graag een paar kilootjes verliezen maar niet jouw spierweefsel.
Reageer dan nu via mail en kom meer te weten over ons uitgebalanceerd voedingsprogramma dat er voor zorgt dat je al de voedingsstoffen binnenkrijgt die je lichaam dagelijks nodig heeft en als nevenverschijnsel jouw ideaal figuur zal teruggeven. http://www.kiesgezond.be/afslanken
Eiwitten zijn nodig voor groei, behoud en herstel van lichaamsweefsel en ze helpen bij de bouw van cellen, hormonen en enzymen, door het leveren van aminozuren die de bouwstenen van het leven zijn.
Tevens helpen ze bij de opbouw en het behoud van de spiermassa en voorkomen ze hongergevoel.
DIERLIJKE EN PLANTAARDIGE EIWITTEN
Eiwitten van dierlijke oorsprong vinden we terug in melk en melkprodukten, vlees, wild, gevogelte, vis en ei.
Eiwitten van plantaardige oorsprong vinden we terug in brood, graanprodukten, peulvruchten, aardappelen, groenten en sojaprodukten.
De kwaliteit van proteïne hangt af van het vermogen om de 8 essentiële aminozuren te leveren, dat wil zeggen de aminozuren die het lichaam niet zelf kan aanmaken.
Dierlijke proteïne vormt hier de grondslag voor en sojaproteïne is de enige plantaardige proteïne van vergelijkbare kwaliteit.
De beste keuze van eiwitrijke voedingsmiddelen zijn degenen die weinig vet bevatten zoals proteïneshakes bij het ontbijt, kip- of kalkoenfilet, eiwit, vis- en schaaldieren, mager rood vlees en magere zuivelprodukten.
Beperk dus de consumptie van levensmiddelen die niet alleen rijk zijn aan eiwitten maar ook aan vetten zoals kaas, vet rood vlees, worst en volle zuivelprodukten.
DE KRACHT VAN SPIEREN
Door te sporten wordt de spiermassa opgebouwd en met meer spierweefsel worden er meer calorieën verbrand, zelfs in rusttoestand.
Een kilo vetvrije massa verbrandt ongeveer 28 calorieën per dag.
Een kilo vetweefsel verbrandt slechts zo'n 4 calorieën per dag.
Lichaamsbeweging in combinatie met verhoogde eiwitconsumptie, helpt om de spiermassa te handhaven, zelfs te ontwikkelen.
Des te groter de spiermassa, des te actiever de stofwisseling en des te hoger de verbranding van calorieën.
Consumeer jij als vrouw minstens 20 g eiwit per maaltijd en als man minstens 25 g per maaltijd?
Wil je graag meer weten over een gewichtsbeheersingsprogramma dat aangevuld wordt met hoogwaardige proteïne op maat(opgelet : geen proteïnedieet)?
Wil je gebruik maken van onze begeleiding die gegeven wordt als gratis extra service? Je kan me steeds een mailtje sturen en ik geef je graag persoonlijk advies. http://www.kiesgezond.be/afslanken
Vrije radicalen zijn agressieve stoffen die ontstaan bij algemene processen in het lichaam. Vervuilde stoffen in het drinkwater, de toxische pesticiden en fungiciden waarmee de fruit- en groentenoogst bespoten is, de schadelijke luchtemissies van de industrie, de uitlaatgassen van voertuigen, het veelvuldig drinken van koffie en alcohol, sigaretten, de airco's op kantoren, elektromagnetische vervuiling, te sterke zonnestralen. Elk van deze factoren kan een cumulatief schadelijk effect hebben doordat deze vrije radicalen produceren in je lichaam. Deze vrije radicalen tasten je cellen aan en zorgen voor vroegtijdige veroudering...
WIST JE DAT ?
Antioxidanten helpen om vrije radicalen in je lichaam te bestrijden en het immuunsysteem te ondersteunen.
Tijdens de stofwisselingsprocessen worden in het lichaam vrije radicalen geproduceerd als een normaal nevenproduct van oxidatie.
Een overmaat aan vrije radicalen kan de lichaamscellen voortijdig laten verouderen.
De 'verdedigingslinies' noemen we antioxidanten.
Er zijn echter een groot aantal factoren waardoor er beduidend meer vrije radicalen worden aangemaakt zoals stress, een slecht voedingspatroon en luchtverontreiniging bijvoorbeeld.
Enkele druppels citroen op een opengesneden appel voorkomt het bruin worden van de appel..
ANTI-OXIDANTEN
De anti-oxidanten beschermen dus onze cellen tegen de vrije radicalen. Helaas consumeren we dagelijks verscheidene duizenden verschillende chemische stoffen en jaarlijks komen er een groot aantal nieuwe chemische producten bij.
De natuurlijke inname van anti-oxidanten bij een evenwichtige voeding gaat er steeds op achteruit. Verse groenten en vers fruit bevatten natuurlijke vormen van anti-oxidanten en bieden zo steun bij natuurlijke bescherming tegen vrije radicalen. Als je door je levensstijl niet genoeg tijd hebt om uitgebalanceerde maaltijden te bereiden met verse producten (5 keer per dag vers fruit of groenten is een minimum) ben je nagenoeg verplicht om een aanvullende ondersteuning van antioxidanten aan je voedingspatroon toe te voegen.
WAAROM ZIJN VEZELS ZO BELANGRIJK ? Vezels uit groeten en fruit helpen de opname van suiker in het bloed afremmen. Zo wordt het energieniveau van het lichaam stabieler.
Daarnaast stromen voedingsmiddelen sneller door het spijsverteringsstelsel waardoor er een gezonde darmflora ontstaat en de stoelgang aanzienlijk verbetert.
De vezels, samen met water zorgen ervoor dat de voedingsstoffen gemakkelijker getransporteerd worden in ons lichaam. Natuurlijke voedingsmiddelen zijn gewoonlijk rijk aan vezels, zoals volle graanproducten, noten, zaden, fruit en groeten. Voedingsexperten raden aan elke dag tussen 24 en 30 gram vezels te eten.
Het gemiddelde dagelijkse gebruik in Europa is nu ongeveer 17 gram.
Om voldoende vezels binnen te krijgen moet je ongeveer 22 sneden volkorenbrood eten...
WAT GEBEURT ER ALS JE LICHAAM ONVOLDOENDE VEZELS KRIJGT ? Ons lichaam heeft voldoende vezels nodig voor een gezonde spijsvertering en het verwijderen van afvalstoffen uit onze voedingsmiddelen. Helaas worden er in het moderne eetpatroon maar weinig vezelrijke voedingsmiddelen geconsumeerd.
Door dit gebrek aan vezels is het spijsverteringsstelsel minder goed in staat om alle voedingsstoffen op te nemen en tegelijkertijd de afvalstoffen eruit te verwijderen. Onderzoeken hebben aangetoond dat het gebrek aan vezels in ons voedingspatroon de oorzaak is van een groot aantal problemen die aan spijsvertering zijn gerelateerd.
WIST JE DAT ? De passage van de voeding door het darmkanaal helpt om de darmomgeving gezond te houden.
De gemiddelde tijd van kauwen tot uitscheiding behoort 24 tot maximum 36 uur te zijn.
Soms blijven echter bepaalde voedingsmiddelen wel 72 uur of langer in je darmen.
Vezels zijn dan belangrijk voor een gezonde darmflora, waardoor de spijsvertering versnelt en de stoelgang aanzienlijk verbetert.
Gezond van binnen, MOOI van buiten !!!!
Kan je niet elke dag gemakkelijk naar toilet gaan (grote boodschap) ?
Dan is de kans groot dat je te weinig vezels tot je neemt.
Wat je ook maar wil : - een ontbijt in een glas - een gezonde fastfood maaltijd - een smakelijk tussendoortje - een opkikker voor de sport - een maaltijdvervanger bij je afslankingsprogramma - ... De voedingsshake van Herbalife kan voor al deze doeleinden gebruikt worden.
Gebruik 2 eetlepels/maatlepels shakepoeder per 250 ml vloeistof (of nog beter 1 lepel/30 kg lichaamsgewicht)
Eenvoudig en snel (in shaker, in blender of met staafmixer mengen) : - 250 ml sojadrink banaan, aardbei, bosbessen, chocolade of vanille + shakepoeder vanille - 250 ml ongezoete fruitsappen + shakepoeder vanille - 250 ml halfvolle melk + shakepoeder vanille
Voor de lekkerbekken (in blender of met staafmixer mengen) : - 125 ml sojadrink natuur + 125 ml ongezoet appelsap + 1/2 banaan + shakepoeder vanille - 250 ml appelsap + kaneel + shakepoeder vanille - 250 ml sinaasappelsap + 5 verse of ingevroren aardbeien + shakepoeder vanille - 250 ml halfvolle melk + sap van 1 grote sinaasappel + shakepoeder vanille - 150 ml ananassap + 100 ml vers sinaasappelsap + enkele druppels kokosnoot essence + shakepoeder vanille - 250 ml sinaasappelsap + 1 kiwi + 1/3 banaan + shakepoeder vanille - 250 ml halfvolle melk of sojadrink natuur + 2 speculoosjes + shakepoeder vanille
Herbalife heeft het IDEAAL ONTBIJT ontwikkelt. Het voorziet het lichaam van alle vitale vitaminen en mineralen. Het verschaft energie in de vorm van eiwitten ipv koolhydraten. Het verhoogt de bloedsuikerspiegel niet zodat het insulinegolven vermijdt en het de snoepdrang tussendoor zal verlagen.
Stap 1 : glas water met Aloë Vera Plantenconcentraat Start de dag met een glas water aangevuld met een dopje Aloë Vera Plantenconcentraat als ideale hydratering. Aloë Vera Plantenconcentraat kan de zelfreinigende werking van uw lichaam ondersteunen, is goed voor de spijsvertering en rijk aan bouwstoffen.
Stap 2 : mok lauw/warme Thermojetics kruidendrank/thee (smaak frambozen, perzik, citroen, naturel) Groene thee is ideaal als dorstlesser en kan bovendien bijdragen aan het verminderen van vetopname en cholesterol. Bovendien is onze kruidendrank rijk aan anti-oxidanten zodat het kan helpen bij het neutraliseren van gifstoffen. Start met het verbranden van vetreserves van bij het ontwaken.
Stap 3 : voedingsshake (vanille, chocolade, aardbei, tropische vruchten, cappuccino, cookies and cream) Het lichaam heeft uitgebalanceerde voeding nodig om optimaal te kunnen functioneren. De voedingsshake is gemaakt met behulp van geavanceerde voedingsmiddelentechnologie en bevat makkelijk opneembare soja-proteïne, meervoudige koolhydraten, vitaminen, mineralen en voedingsvezels.
Drink gedurende de dag nog 1,5 liter water per dag, eventueel aangelengd met Aloë Vera Concentraat of Thermojetics kruidendrank.
De duur en de kwaliteit van de nachtrust zijn van grote invloed op de prestaties overdag, de gezondheid en het humeur, dus kort gezegd op de kwaliteit van het leven.
ER GEBEURT HEEL VEEL IN JE LICHAAM TIJDENS HET SLAPEN
- groei- en herstelhormonen worden aangemaakt die huidcellen regenereren
- de activiteitshormonen worden uitgeschakeld zodat alle spieren in ons lichaam kunnen ontspannen
- slaap verfrist en bouwt een nieuwe energievoorraad op
- slaap vernieuwt het bloed, het hersen- en lichaamsweefsel
- zorgen en stress worden verjaagd
- pijnlijke ledematen worden genezen
- de geest ontlaadt zich en het geheugen- en kenvermogen worden in ons onderbewuste opgeschoond
MOGELIJKE GEVOLGEN VAN LANGE TIJD ONVOLDOENDE SLAPEN
- vlug geïrriteerd zijn
- immuunsysteem wordt aangetast
- de geest vertroebelt
- de bloedtoevoer naar vitale organen wordt verstoord
- vermoeide of pijnlijke spieren
- gevoelens van lusteloosheid
TIPS OM SLAPELOOSHEID TE VOORKOMEN
- Ga elke dag op dezelfde tijd naar bed.
- Sta op de normale tijd op, hoe moe je ook bent.
- Eet geen zware maaltijden meer in de tweede helft van de avond en drink niet te veel alcohol.
- Drink iets warms voor het slapengaan, bijvoorbeeld melk met honing of anijs, kamillethee maar zeker geen cafeïne.
- Leer jezelf ontspanningstechnieken aan.
- Neem een warm bad met onspannende essentiële oliën.
- Sprenkel een paar druppels lavendelolie op je kussen.
Veel mensen hebben een beetje stress nodig om optimaal te functioneren en tot op zekere hoogte kan stress ons helpen alle zeilen bij te zetten. Te veel stress kan echter zeer ongezond zijn en leiden tot hoge bloeddruk, depressiviteit, hoofdpijn, indegestie, hartkloppingen, spierpijn, migraine, huidaandoeningen, jeuk, spijsverteringsproblemen, prikkelbare darmsyndroom, maagzweer, menstruatieklachten, ongewenste haargroei enz.
HOE STRESS OVERWINNEN ?
- Achterhaal de oorzaak van jouw stressfactor en tracht verandering te brengen in deze situatie indien mogelijk.
- Leer prioriteiten te stellen.
- Maak dagelijks tijd voor dingen die je graag doet.
- Neem tijd voor voldoende rust.
- Blijf niet alleen. Breng voldoende tijd door met vrienden.
- Beloon succes en blijf niet hangen bij gemaakte fouten of teleurstellingen.
- Maak tijd voor de maaltijden en eet veel volkorenprodukten, groenten en fruit en weinig bewerkte koolhydraten, suiker, cafeïne en vet. Voedsel lost de problemen niet op maar kan je wel sterker maken.
- Lichaamsbeweging is wat het lichaam bij stress instinctief wil (vechten of vluchten) en is heel goed om lichaam en geest te ontspannen.
- Wees positief en denk aan prettige gebeurtenissen uit het verleden en plan leuke dingen voor de toekomst.
- Wees redelijk voor uzelf en vermijd perfectionisme.
ENKELE DIRECTE STRESSBESTRIJDERS
- Bel een vriend(in) op voor een praatje.
- Glimlach. Het onstpant de belangrijkste gezichtsspieren en maakt serotine vrij in de hersenen, waardoor je je een stuk beter voelt.
- Neem een bad met verzachtende essentiële oliën . Steek kaarsen aan en haal diep adem.
- Zweet je stress eruit. Doe wat intensieve oefeningen, dans tot je erbij neervalt.
- Je mobiele telefoon is een opdringerig voorwerp. Zet hem uit om te voorkomen dat iemand je rust verstoort.
- Verzamel inspirerende citaten en verhalen en gebruik ze om je geest te prikkelen.
Want ook je lichaamsbouw en de hoeveelheid vet of de plaats waar het vet zich opstapelt, spelen een rol.
Drie verstandige maatstaven :
- BMI (= lichaamsgewicht gedeeld door je lichaamslengte in het kwadraat). Tussen 18 en 25 zit je goed. Lager dan 18 is te mager en dus niet gezond. Hoger dan 25 is te zwaar, bij hoger dan 30 spreken we zelfs over obesitas.
- Middelomtrek. Voor mannen geen verhoogd gezondheidsrisico als deze lager is dan 94 cm, bij vrouwen dient hij hiervoor lager te zijn dan 80 cm. Men spreekt van een sterk verhoogd gezondheidsrisico bij een middelomtrek van meer dan 102 cm bij mannen en meer dan 88 cm bij vrouwen.
- Vetpercentage : te meten met speciaal daarvoor bestemd toestel. Voor mannen is 10 tot 20 % gezond en voor vrouwen is het ideaal een vetpercentage na te streven tussen 20 en 30 %.
WAAROM IS EEN GEZOND GEWICHT ZO BELANGRIJK ?
Een te zwaar lichaam loopt meer risico op een hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten, diabetes en op bepaalde vormen van kanker.
Zo ook is er meer kans op een gebrek aan conditie, depressiviteit en een slecht functionerend immuunsysteem.
WIST JE DAT ...
Liefst 18 procent van de Belgische kinderen tussen zeven en elf met overgewicht kampt en 2 tot 4 procent aan zwaarlijvigheid leidt. Voor kinderen is obesitas nog gevaarlijker omdat het gepaard gaat met andere gezondheidsproblemen zoals cardiovasculaire aandoeningen, stofwisselings- en ademhalingsproblemen.
Maar liefst één op drie Belgen heeft last van overgewicht en één op de tien mensen kampt zelfs met zwaarlijvigheid. Bijna 5 % van de 19 tot 21-jarigen zijn zwaarlijvig.
ENKELE TIPS OM DAGELIJKS TOE TE PASSEN
- Kies voor water ipv frisdranken die al gauw 20 klontjes suiker bevatten per liter.
- Zorg voor regelmatige lichaamsbeweging.
- Kies voor evenwichtige voeding zoals kleurrijk fruit, groenten, eiwitten, "goede" vetten en "goede" koolhydraten. (Hierover later meer in de volgende gezondheidstips).
- Heb je overgewicht? Start vandaag nog met een geschikt gewichtsbeheersingsprogramma en laat je begeleiden door een coach die je steeds met persoonlijk advies kan bijstaan en je kan steunen als je het even moeilijk hebt.
Vitaminen zijn stoffen die het lichaam in kleine hoeveelheden nodig heeft om te kunnen groeien, te kunnen functioneren en zich te kunnen ontwikkelen.
Ze werken in het lichaam samen met enzymen en andere stoffen; ze leveren energie, vormen weefsel, verwijderen afval en zorgen ervoor dat alle organen goed werken.
Op enkele uitzonderingen na (zoals vitamine D) kunnen de benodigde voedingsstoffen niet door ons lichaam worden aangemaakt; deze moeten dus verkregen worden uit voedsel en supplementen.
WIST JE DAT ...
Een gebrek aan vitaminen zich niet altijd als een groot gezondheidsprobleem uit omdat de meeste mensen een bepaalde voedingsstof niet echt in ernstige mate missen.
Kleine tekorten komen echter wel veel voor en kunnen allerlei onopgemerkte symptomen geven zoals hoofdpijn, slaapproblemen, huidaandoeningen, vermoeidheid, gevoeligheid voor infecties enz ...
En kleine problemen die onbehandeld blijven, kunnen wel ernstiger worden.
Daarom is het belangrijk een onevenwichtig voedingspatroon of kleine tekorten zo snel mogelijk aan te pakken.
ENKELE SYMPTOMEN VAN EEN TEKORT AAN VITAMINEN
- oogproblemen : tekort aan vit B12, B6, selenium
- haarproblemen :vit A
- nervositeit : vit B6, B12, B3, B5, magnesium, vit C
- vermoeidheid : vit A, B, C, D, zink, ijzer
- constipatie : B-complex
enz.
EN WIST JE OOK DAT ...
Doordat het meeste plantaardige voedsel dat we vandaag kopen geteeld is in chemisch verrijkte grond en bespoten met chemische stoffen en de dieren volgepompt worden met groeihormonen en antibiotica, is de kwaliteit van ons voedsel er niet op verbeterd. De prijs van de vooruitgang is heel hoog.
In 1985 zat er in 100 g bonen nog 140 mg vitamine B6, terwijl er in 1996 slechts 55 mg meer in zat. Dit is een achteruitgang van 61 %.
In 1985 zat er in 100 g appels 5 mg vitamine C, terwijl er in 1996 slechts 1 mg meer in zat wat een verlies is van 80 %. Met andere woorden voor dezelfde hoeveelheid vitamine C dien je vandaag 5 appels te eten ipv 1 appel in 1985. En dit is een studie van 12 jaar geleden, trouwens uitgevoerd door het laboratorium Geigy in Zwitserland, wat is er ondertussen nog gebeurd?
Nog een laatste voorbeeld.
Aardbeien gingen van 60 mg vitamine C in 100 g naar slechts 13 mg. Hier dus ook een verlies van 78 %.