De belangrijkste bronnen zijn schaal- en schelpdieren en vette vis.
Maar ook sojaolie, lijnzaad, walnoten en pompoen zijn er rijk aan.
Heilzame effecten :
Ze zijn essentieel voor de ontwikkeling van de hersenen en het communicatie- en gezichtsvermogen.
Bovendien kunnen ze bescherming bieden tegen artritis, hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten en sommige vormen van kanker.
Omega-3 is een uitstekende anti-oxidant die ons immuunsysteem versterkt en een buffer vormt tegen allerlei ziektes.
Het zou helpen bij depressie, schizofrenie, autisme, vermoeidheid, astma en eczeem, menstruatieproblemen en -pijn, de ziekte van Crohn, te hoge cholesterol en het risico op allerlei ontstekingen.
Ze zijn ook belangrijk bij de vorming van hersenen en ruggenmerg bij (ongeboren) baby's. Tevens zou het helpen om vroeggeboorte te voorkomen. Daarom moeten zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven voldoende omega-3-vetzuren binnenkrijgen.
Sommige mensen voelen zich energieker en beter door elke dag een voedingssupplement op basis van omega-3-vetzuren te gebruiken.
Enkele onderzoeken :
- Een experiment in een Britse gevangenis doet ernstig vermoeden dat omega-3 minder gewelddadig maakt.
- Een andere Britse studie toonde aan dat manisch depressieve mensen veel stabieler werden met extra omega-3.
- Onderzoekers van de medische faculteit van de universiteit van Pittsburgh zijn er zeker van dat er een verband bestaat tussen de hoeveelheid van omega-3-vetzuren in je lichaam en een goed humeur.
- Een recente Amerikaanse studie toont ons dat oudere mensen die minstens één maal per week vette vis eten, geestelijk minder snel aftakelen. Het denkvermogen van de viseters zou er jaarlijks tot 10 % minder snel op achteruitgaan dan dat van hun leeftijdsgenoten die haast nooit vis eten.
Sojaproducten verdienen dankzij hun gunstige samenstelling een vaste stek binnen een gezonde voeding. Zelfs binnen de diabetesvoeding.
Soja is 100 % plantaardig, van nature cholesterolvrij en heeft een gunstige vetzuursamenstelling.
Wetenschappelijk onderzoek toonde bovendien aan dat 25 g soja-eiwit per dag, in een cholesterolarmevoeding met weinig verzadigd vet, actief het cholesterolgehalte van het bloed doet dalen.
Soja is een weldaad voor lichaam en gezondheid. En dat is niet overdreven.
Een Brits onderzoek toont aan dat bij vrouwen met een hoge soja-inname de cholesterolwaarden in het bloed aanzienlijk lager liggen.
Bovendien hebben zij een beduidend lagere BMI en een slanker lichaamsprofiel.
Uit een onderzoek aan de Universiteit van Kentucky (USA) blijkt dat het gebruik van tweemaal per dag van vloeibare maaltijdvervangers op basis van soja heel effectief is.
De studie vergeleek het effect van een vloeibaar sojaproduct met een andere maaltijdvervanger op basis van melk gedurende 12 weken bij twee groepen van 30 te zware en obese mannen en vrouwen. De sojagroep kreeg dagelijks 5 porties van het sojaproduct, in combinatie met fruit en groenten. De melkgroep kreeg 2 porties, aangevuld met groenten en fruit. In beide groepen werd gewichtsverlies vastgesteld van gemiddeld 8,5 %. In de sojagroep werd bovendien een vermindering van de slechte cholesterol vastgesteld en een verbetering van het triglyceridengehalte in het bloed.
Tevens tonen talrijke studies bij mensen en dieren aan dat de consumptie van soja bescherming kan bieden tegen verschillende vormen van kanker, hart- en vaatziekten, osteoporose en menopauzale symptonen.