Als u wel eens iets hebt gelezen over wat hoog-eiwit, laag-koolhydraat voeding inhoudt, denkt u misschien dat koolhydraten altijd problemen opleveren voor de gewichtsbeheersing.
Maar niet alle koolhydraten zijn gelijk.
Overtollige koolhydraten, die het lichaam niet direct als brandstof gebruikt, worden inderdaad opgeslagen als vet.
Daar moet u dan ook niet te veel van eten.
Maar u kunt ook kiezen voor koolhydraten die langzaam vrijkomen.
Die geven het gevoel dat u echt iets in uw maag heeft en uw hongergevoel verdwijnt.
Deze koolhydraten worden langzaam verteert en opgenomen.
De energie komt geleidelijk vrij waardoor u langere tijd geen honger heeft.
Hierna een beperkt lijstje van koolhydraten die u wel en die u liever niet moet eten.
Eerste keus levensmiddelen met langzaam vrijkomende koolhydraten
Koolhydraten zijn vooral van belang als energiebron.
Ze leveren de energie die nodig is voor alle lichaamsprocessen en dienen als brandstof voor de hersenen.
Eén gram koolhydraten levert 4 kcal.
3 soorten koolhydraten :
- monosacchariden : zoals glucose (druivensuiker) en fructose (vruchtensuiker). Bestaan uit één molecuul.
- disacchariden : zoals sucrose/sacharose (suiker), lactose (melksuiker) en maltose (moutsuiker). Samengesteld uit twee monosaccharide moleculen.
- polysacchariden : zoals zetmeel en glycogeen. Samengesteld uit meerdere monosaccharide-moleculen (meestal glucose).
Mono- en disacchariden worden ook wel aangeduid als "eenvoudige" koolhydraten,
terwijl polysacchariden ook wel complexe koolhydraten worden genoemd.
Bronnen :
Koolhydraten in de vorm van zetmeel komen voor in brood, aardappelen, rijst, pasta en peulvruchten (bruine en witte bonen).
Vruchten en vruchtensap bevatten eenvoudige koolhydraten als vruchtensuiker en druivensuiker.
In melk en yoghurt zit melksuiker.
In snoep, koek, gebak, frisdrank en dergelijke zit suiker (sucrose).
Veel voedingsmiddelen bevatten een mengsel van complexe en eenvoudige koolhydraten.
Koolhydratentekort
Het is aanbevolen de inname van toegevoegde suikers te beperken zowel voor kinderen, tieners en volwassenen.
Koolhydraten kunnen slechts beperkt in het lichaam worden opgeslagen.
Er kan een kleine voorraad aangelegd worden in de vorm van glycogeen, met name in de spieren.
Een tekort van koolhydraten zal niet vaak voorkomen.
Alleen bij een speciaal dieet (bijvoorbeeld bij het proteïnedieet) of in andere bijzondere situaties kan een tekort ontstaan.
In dat gevakl zal het lichaam een andere energiebron aanboren en daaruit koolhydraten aanmaken.
Een tekort aan koolhydraten leidt tot een slechte adem, vermoeidheidsverschijnselen en concentratiestoornissen.
Op den duur leidt een tekort tot afbraak van spierweefsel.
Wil je graag een paar kilootjes verliezen maar niet jouw spierweefsel.
Reageer dan nu via mail en kom meer te weten over ons uitgebalanceerd voedingsprogramma dat er voor zorgt dat je al de voedingsstoffen binnenkrijgt die je lichaam dagelijks nodig heeft en als nevenverschijnsel jouw ideaal figuur zal teruggeven. http://www.kiesgezond.be/afslanken
Eiwitten zijn nodig voor groei, behoud en herstel van lichaamsweefsel en ze helpen bij de bouw van cellen, hormonen en enzymen, door het leveren van aminozuren die de bouwstenen van het leven zijn.
Tevens helpen ze bij de opbouw en het behoud van de spiermassa en voorkomen ze hongergevoel.
DIERLIJKE EN PLANTAARDIGE EIWITTEN
Eiwitten van dierlijke oorsprong vinden we terug in melk en melkprodukten, vlees, wild, gevogelte, vis en ei.
Eiwitten van plantaardige oorsprong vinden we terug in brood, graanprodukten, peulvruchten, aardappelen, groenten en sojaprodukten.
De kwaliteit van proteïne hangt af van het vermogen om de 8 essentiële aminozuren te leveren, dat wil zeggen de aminozuren die het lichaam niet zelf kan aanmaken.
Dierlijke proteïne vormt hier de grondslag voor en sojaproteïne is de enige plantaardige proteïne van vergelijkbare kwaliteit.
De beste keuze van eiwitrijke voedingsmiddelen zijn degenen die weinig vet bevatten zoals proteïneshakes bij het ontbijt, kip- of kalkoenfilet, eiwit, vis- en schaaldieren, mager rood vlees en magere zuivelprodukten.
Beperk dus de consumptie van levensmiddelen die niet alleen rijk zijn aan eiwitten maar ook aan vetten zoals kaas, vet rood vlees, worst en volle zuivelprodukten.
DE KRACHT VAN SPIEREN
Door te sporten wordt de spiermassa opgebouwd en met meer spierweefsel worden er meer calorieën verbrand, zelfs in rusttoestand.
Een kilo vetvrije massa verbrandt ongeveer 28 calorieën per dag.
Een kilo vetweefsel verbrandt slechts zo'n 4 calorieën per dag.
Lichaamsbeweging in combinatie met verhoogde eiwitconsumptie, helpt om de spiermassa te handhaven, zelfs te ontwikkelen.
Des te groter de spiermassa, des te actiever de stofwisseling en des te hoger de verbranding van calorieën.
Consumeer jij als vrouw minstens 20 g eiwit per maaltijd en als man minstens 25 g per maaltijd?
Wil je graag meer weten over een gewichtsbeheersingsprogramma dat aangevuld wordt met hoogwaardige proteïne op maat(opgelet : geen proteïnedieet)?
Wil je gebruik maken van onze begeleiding die gegeven wordt als gratis extra service? Je kan me steeds een mailtje sturen en ik geef je graag persoonlijk advies. http://www.kiesgezond.be/afslanken
Vrije radicalen zijn agressieve stoffen die ontstaan bij algemene processen in het lichaam. Vervuilde stoffen in het drinkwater, de toxische pesticiden en fungiciden waarmee de fruit- en groentenoogst bespoten is, de schadelijke luchtemissies van de industrie, de uitlaatgassen van voertuigen, het veelvuldig drinken van koffie en alcohol, sigaretten, de airco's op kantoren, elektromagnetische vervuiling, te sterke zonnestralen. Elk van deze factoren kan een cumulatief schadelijk effect hebben doordat deze vrije radicalen produceren in je lichaam. Deze vrije radicalen tasten je cellen aan en zorgen voor vroegtijdige veroudering...
WIST JE DAT ?
Antioxidanten helpen om vrije radicalen in je lichaam te bestrijden en het immuunsysteem te ondersteunen.
Tijdens de stofwisselingsprocessen worden in het lichaam vrije radicalen geproduceerd als een normaal nevenproduct van oxidatie.
Een overmaat aan vrije radicalen kan de lichaamscellen voortijdig laten verouderen.
De 'verdedigingslinies' noemen we antioxidanten.
Er zijn echter een groot aantal factoren waardoor er beduidend meer vrije radicalen worden aangemaakt zoals stress, een slecht voedingspatroon en luchtverontreiniging bijvoorbeeld.
Enkele druppels citroen op een opengesneden appel voorkomt het bruin worden van de appel..
ANTI-OXIDANTEN
De anti-oxidanten beschermen dus onze cellen tegen de vrije radicalen. Helaas consumeren we dagelijks verscheidene duizenden verschillende chemische stoffen en jaarlijks komen er een groot aantal nieuwe chemische producten bij.
De natuurlijke inname van anti-oxidanten bij een evenwichtige voeding gaat er steeds op achteruit. Verse groenten en vers fruit bevatten natuurlijke vormen van anti-oxidanten en bieden zo steun bij natuurlijke bescherming tegen vrije radicalen. Als je door je levensstijl niet genoeg tijd hebt om uitgebalanceerde maaltijden te bereiden met verse producten (5 keer per dag vers fruit of groenten is een minimum) ben je nagenoeg verplicht om een aanvullende ondersteuning van antioxidanten aan je voedingspatroon toe te voegen.