Inhoud blog
  • Frietjes
  • Blinde vinken
  • Roux
  • Simpel zelf pizza maken
  • Coctailsaus
    Zoeken in blog

    Categorieën
  • Aardappelbereidingen (1)
  • Basistechnieken (1)
  • Deegbereidingen (2)
  • Gerechten met vlees (1)
  • Hoe doe je het ? (1)
  • Leuke adresjes (1)
  • Zelf sauzen maken (3)
  • Koken voor beginnelingen

    17-10-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Roux

    Een roux is de basis van bechamelsaus en velouté.
    Per kwart litel vocht gebruik je ongeveer je 1 eetlepel bloem en 1 eetlepel boter.

    Smelt je boter en voeg de bloem toe.
    Goed roeren en als het goed is krijg je een kruimelig boter met bloemmengsel.
    Dit laat je even bakken zodat de bloemsmaak later uit je saus verdwenen is.

    Ga verder met het vocht van de saus die je wil maken.



    17-10-2011 om 14:53 geschreven door Patje  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Basistechnieken
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Simpel zelf pizza maken

    Benodigdheden voor een pizza voor 2 personen:

    250 gr bloem

    3 gram zout

    7 gram gist

    peper

    120 ml water

    scheut olie

    Doe alle ingredienten bij elkaar en kneed tot een glad veerkrachtig deeg.

    Opbollen, kruislings insnijden.

    Afdekken met een keukendoek en drie tot vier uur rijzen.
    Het deeg wordt makkelijk drie tot vier keer groter in omvang

     

    Bestrooi je keukenblad met bloem.

    Sla het deeg plat en rol het zo goed mogelijk uit in de gewenste vorm tot het de juiste dikte heeft.
    Ja mag gerust terug bebloemen om het kleven er af te halen.
    Je kan rekken en trekken met je vingers. Opletten dat je geen gaten maakt.
    Vouw de randen wat dubbel als je een krokante dikkere korst wenst.

    Bestrijk het oppervlak nu met een tomaat basilicum mengsel en bestrooi met de ingredienten van uw keuze.
    Dat kan ham zijn, salami, paddestoelen, diverse kazen, enz... kortom alles waar je zin in hebt of wat op overschot in je ijskast ligt.

    Afwerken met een beetje olie en gemalen kaas.

    De over op de hoogste stand en 10 to maximum 15 minuten afbakken afhankelijk van de temperatuur van je over.

    17-10-2011 om 14:48 geschreven door Patje  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
    Categorie:Deegbereidingen
    16-10-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Coctailsaus

    Benodigdheden:
    mayonaise - room - whiskey - tomatenketshup - cayennepeper.

    Maak mayonaise.

    klop een beetje verse room half op en voeg bij de massa van de mayonaise twee eetlepels van de halfopgeklopte room, een goeie scheut (naar smaak en kleur) tomatenketchup, een geut whisky en wat cayennepeper.

    Laat koelen en terug wat opstijven in de koelkast.

    16-10-2011 om 16:49 geschreven door Patje  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Zelf sauzen maken
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mayonaise

    Benodigdheden:
     

    1 eidooier

    1 koffielepel mosterd

    1 eetlepel azijn

    peper en zout

    2 dl maisolie

    Mayonaise is een emultiesaus, wat betekent dat de koude binding blijvend is.

     

    Doe de eierdooier, de mosterd, de azijn, peper en zout en al één eetlepel olie bij elkaar in een niet te diepe kom of pastabord.

    Neem een vrij grote klopper en klop de massa los en tot een emulsie.
    Voeg nu beetje bij beetje de rest van de olie toe terwijl je blijft kloppen.

    Klop stevig, niet roeren. De kleur van de emulsie moet witachtig worden en met pieken gaan staan.

    Niet stoppen met kloppen want dan mislukt de mayonaise.

    Is kloppen te moeilijk, gebruk dan de mixer. )

    16-10-2011 om 16:44 geschreven door Patje  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Zelf sauzen maken
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kerriesaus

    Benodigdheden:
    1 eetlepel vetstof – 1 appel – 1 stuk selderstengel (evenveel als appel) – 1 eetlepel bloem – 1 flinke koffielepel kerriepoeder – 1 dl witte wijn – 2 dl bouillon naar keuze (een eetlepel is een soeplepel of ook wel 25 tot 30 gram)

     

    Snij de appel en de selder in fijne brunoise. (Brunoise zijn vierkante stukjes)

    Er is geen nood aan het ontvliezen van de selder aangezien deze saus gezeefd wordt.

     

    Stoof de selder en de appel gaar in de vetstof.

    Het is belangrijk dat de appel zo gaar mogelijk is.

     

    Overstrooi met een flinke koffielepel kerriepoeder en een volle eetlepel bloem.

    Zet goed om een laat dit basismengel dextrineren (laten bakken om de bloemsmaak er uit te krijgen)

    Voeg de bouillon en de wijn toe in kleine beetjes en blijf roeren zodat je mengsel niet aanbrand.

    Laat dit geheel even aan de kook komen en dikken.

     

    Mix het geheel nu fijn met de soepmixer en duw het door een zeef.

     

    Het resultaat is een zachte smaakvolle kerriesaus.

     

    tip.: gebruik bij kip bijvoorbeeld kippenbouillon of groentenbouillon. Gebruik bij varkenvlees kalfsbouillon en zo verder.

    16-10-2011 om 14:16 geschreven door Patje  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Zelf sauzen maken
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tomaten pellen

    Was je tomaten en snij ze onderaan kruislings in.

    Breng water aan de kook.

    Dompel je tomaten in het water.

    Zet je vuur af

    Tel nu langzaam tot maximum 10 op de wijze 1 en 2 en 3 en 4 en ... enz

    Haal hierna de tomaten onmiddellijk uit het hete water.

    Pel ze voorzichtig.

    Tip leg nooit meer dan 2 of 3 tomaten tegelijk in je pannetje water ander koelt je water teveel af.

    16-10-2011 om 00:00 geschreven door Patje  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Hoe doe je het ?
    14-10-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vishandel Arijs
    Ik woon in de regio Herentals.
    Als je van koken houdt is het in die regio niet zo eenvoudig om goede verse vis te vinden.
    Er is namelijk geen kleinhandelaar meer die vis verkoopt.
    Er is natuurlijk altijd wel de wekelijkse markt, maar die is niet alle dagen beschikbaar.
    De supermarkten, dat weet je, daar hou ik niet echt van en bovendien ben je beperkt tot die vis die ze jou die dag willen aanbieden.

    Vandaar Seefoodhandel Arijs.
    Een groothandel op het industrieterrein van Herentals die ook verkoopt aan partikulieren.
    Als je daar je gading niet vindt, is het op dat ogenblik niet in de aanbieding.

    Bij binnenkomst even aanmelden aan de balie.
    Er wordt dan onmiddellijk een klantenpasje voor je gemaakt en je kan starten met je inkopen.

    Arijs Afhaalcenter Seefood
    Atealaan 21/001
    2200 Herentals

    Openingsuren en telefoon volgen nog.

    14-10-2011 om 00:00 geschreven door Patje  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (4 Stemmen)
    Categorie:Leuke adresjes
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Brood van drie meelsoorten
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Benodigdheden: 

    100 gram vol roggemeel

    200 gram maisbrood mix aveve

    370 gram wit broodmeel

    7 gram droge gist

    400 ml water

    30 gr boter of olie

    8 gram zout


    Het spreekt voor zich dat je ook gewoon allemaal wit meel kan nemen of allemaal roggemeel.
    Gebruik in dat geval een volledig zakje gist van 11 gram.
    Het verschil zit hem in de aveve mix waar al gist aan toegevoegd is. 

    Met de hand kneden

    Alle ingredienten ineens bij elkaar voegen. Let wel op dat het zout en de gist niet rechtstreeks met elkaar in contact komen. Werkblad met bloem bestuiven en 10 tot 15 minuten kneden tot een glad veerkrachtig deeg.

     

    30 minuten laten rijzen. Dek bij het rijzen af met een handdoek zodat het deeg van tocht afgeschermd is.
    Het maakt niet uit of dit in een warme omgeving is. Gewoon op de keukentafel is perfect.

    Boter intussen je bakvorm in.


    Na 30 minuten rijzen leg je het deeg terug op je bebloemd werkblad en sla je het flink plat tot een schijf van pakweg 1,5 cm dik.
    Vouw links en rechts de zijkanten naar binnen, en rol het deeg vervolgens overdwars op tot een dikke worst. 
    Leg het nu in de vooraf ingevette vorm.

    Dek af met het keukendoek en laat opnieuw 60 minuten rijzen.

    Zet je minuterie op 40 minuten. Wanneer ze afloopt zet je de oven op 180 à 200 graden, afhankelijk van hoe hard je je brood wil bakken. Kook water in je waterkoker en giet dat onderaan in de bakplaat van je oven.

    Als het deeg 60 minuten gerezen heeft schuif je het in je over. Plaats het in het midden.
    Opgelet bij het openen van de oven. Deze zal gevuld zijn met stoom en dus heel heet.
    Let op dat je jezelf niet verbrand aan de hete stoom.

    Bak uw brood nu gedurende een twintigtal minuten.
    Kijk na 20 minuten naar de kleur van je brood.
    Ben je tevreden van de kleur, leg dan boven op je brood een stukje zilverpapier zodat je brood niet verder kleurt.

    Laat het brood nog eens 25 minuten bakken.

    Zet alvast een rooster klaar om je brood op te leggen om af te koelen.
    Doe de oven open en wacht even tot de stoom weggetrokken is.
    Haal het brood uit de oven en plaats het op de afkoelgril.

    Als het goed is heeft je brood een mooie krokante korst.
    Er is slechts één nadeeltje.
    Als het brood even afgekoeld heeft wordt de korst terug zachter.
    Naar verluid zou dit komen omdat mijn keuken te tochtig is en er onmiddellijk na het uit te oven halen een confrontatie is met een koude luchtstroom wat condens zou veroorzaken op de korst en het zachte resultaat wanneer het brood afgekoeld is.

    Veel succes met het bakken van dit broodje.

    14-10-2011 om 00:00 geschreven door Patje  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
    Categorie:Deegbereidingen
    13-10-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    Consument versus producent.

     

    Uit de intro kan je wel opmaken wat me bezighoudt.

    We zijn als weinig of niet kokende consument gebonden aan het kant en klare voedsel dat de producent ons in zijn rekken te bieden heeft.

    Ik heb veel nagedacht over hoe onze maatschappij in die richting is kunnen evolueren.

    In mijn jeugd bestonden ze nog, de kleine kruidenierswinkeltjes, de slager, de paardenbeenhouwerij, het kaaswinkeltje, het snoepwinkeltje, enz ...

    Zeg eens eerlijk hoeveel van die kleine voedingszelfstandigen tref je nog aan. Slagers en bakkers, ja die nog wel maar ook daar heeft de massaproductie zijn intrede in vele gevallen al gedaan en gaat het enkel over verkooppunten met een beperkte eigen inbreng.

     

    Vooruitgang en technologie, dat is waar het misliep. Dat heeft de kleine zelfstandige verdreven

    en met hem ook onze vaardigheid om via de door hen aangeboden basisproducten zelf onze gezonde voeding te maken.

     

    Ik ben de vijftig voorbij, maar ik heb nog vele herinneringen aan hoe vroeger met voedsel werd omgesprongen. IJskasten bestonden wel, maar de diepvriezer was nog vrij onbekend. Er werd nog voedsel ingemaakt. Er waren geen kant en klare piza’s en dergelijke.

     

    Nu ga ik hier niet beweren dat we terug moeten naar die tijd, want de moderne ijskasten en diepvriezers zorgen er wel voor dat ons voedsel minder snel bedorven is. De grote ketens die massa-afname hebben, bieden als je wat oplet veelal vrij verse producten aan.

    De band tussen de boer en de kleine zelfstandige, die is echter weg. Hier en daar is er nog een hoevewinkeltje, maar veel tref je er niet meer aan.

     

    Het doel van deze blog is om samen de weg terug te vinden binnen de moderne consumptiemaatschappij naar degelijke gezonde voeding en op die manier afstand te nemen van voedsel dat voortkomt uit massaproductie.

     

    Ik had die lijn voor mezelf al heel ver doorgetrokken en was begonnen met zelf brood te bakken, Zelf verse pasta te maken. Zelf verse piza te maken. Enz....

     

    Dit jaar begon ik met kokschool om meer te leren over basistechnieken in voeding en nu voel ik me nog meer geroepen om afstand te nemen van massaproductie in de voeding.

     

    Met deze blog wil ik ook de deur open zetten naar de basisproducent. Als we op deze blog onze kennis delen over de adressen die we kennen om goeie degelijke basisproducten te kopen zoals bvb groenten en fruit, bloem, kwaliteitsvlees, melk en kaasproducten, enz ... dan helpen we elkaar om beter en lekkerder EN gezonder te eten zonder toevoegingen in ons voedsel waar we niet om gevraagd hebben.

     

    Heb wat geduld, ik sta in mijn kinderschoenen wat bloggen betreft, dus in het begin kan het wel wat stroef lopen. De basis is nu gelegd en het kan enkel bergop. Ik spreek de hoop uit dat veel mensen zich aangesproken mogen voelen om hun kennis en gevoelens over eten met ons te delen.

     

    Patje

    13-10-2011 om 16:37 geschreven door Patje  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
    Welkom op mijn blog!

    Het speelt al een tijdje door mijn gedachten en uiteindelijk vul ik die gedachte nu in via deze blog.

    We worden overspoeld met kookprogramma's, kookwedstrijden, restaurantwedstrijden, enz ... maar toch zijn we voor een groot stuk verworden tot een volk van instant food. Ik hoor nu onmiddellijk al verontwaardigde reacties, maar instant food gaat veel verder dan een uitgehaalde hamburger, chinees, piza of wat dan ook.

    Instant food is ook alle groenten in blik, voorgemaakte pasta's, piza's, brood, confituur, enz ....
    We staan er gewoon niet meer bij stil en de grote ketens en voedselproducenten beheersen daardoor onze eetgewoontes.
    We zijn verleerd hoe we heel basic gezonde voeding kunnen maken. De producenten kauwen ons de productie immers voor. Dat verkoopcijfers en winsten voorgaan op onze gezondheid daar staan we echter niet meer bij stil. De resultaten daarvan zijn nefast voor onze gezondheid. Kijk naar alle suikerzieken, naar overgewicht, naar colesterol en besef dan, niet dat je dat kan wegtoveren, maar dat je anders kan leven en toch even lekker, neen lekkerder kan eten op een zelfs veel goedkopere manier.

    Ik ga hier niet beweren dat producenten ons vergiftigen, dat niet. Maar al eens stilgestaan hoeveel ongezonde suikers en vetten er in die massa productie gebruikt worden. Die producten verslaven ons lichaam en doen ons steeds meer naar die producten verlangen.
    Vandaar dit blog. Een schamele poging om iedereen die van koken en eten houdt weg te leiden van de verleiding van de snelle voedingswaren in de richting van de zelfbedruiping via de basisproducten die ons aangeleverd worden vanuit de natuur.

    Ik zal hier zeker niet beweren dat ik daar voor mezelf in geslaagd ben, maar mijn lichaam verteld me wel dat ik op de goede weg ben.
    Je zal verbaasd staan hoe simpel sommige dingen zelf te maken zijn.

    Ik wens iedereen veel leesgenot en hoop op vele positieve bijdrages.

    Veel kook en eetgenot !

    Patje

    13-10-2011 om 16:06 geschreven door Patje  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)


    Archief
  • Alle berichten

    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Contact

    Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.



    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs