Een roux is de basis van bechamelsaus en velouté. Per kwart litel vocht gebruik je ongeveer je 1 eetlepel bloem en 1 eetlepel boter.
Smelt je boter en voeg de bloem toe. Goed roeren en als het goed is krijg je een kruimelig boter met bloemmengsel. Dit laat je even bakken zodat de bloemsmaak later uit je saus verdwenen is.
Ga verder met het vocht van de saus die je wil maken.
Doe alle ingredienten bij elkaar en kneed tot een glad veerkrachtig deeg.
Opbollen, kruislings insnijden.
Afdekken met een keukendoek en drie tot vier uur rijzen. Het deeg wordt makkelijk drie tot vier keer groter in omvang
Bestrooi je keukenblad met bloem.
Sla het deeg plat en rol het zo goed mogelijk uit in de gewenste vorm
tot het de juiste dikte heeft. Ja mag gerust terug bebloemen om het kleven er af te halen. Je kan rekken en trekken met je vingers. Opletten dat je geen gaten maakt. Vouw de randen wat dubbel als je een krokante dikkere korst wenst.
Bestrijk het oppervlak nu met een tomaat basilicum mengsel en bestrooi met de
ingredienten van uw keuze. Dat kan ham zijn, salami, paddestoelen, diverse kazen, enz... kortom alles waar je zin in hebt of wat op overschot in je ijskast ligt.
Afwerken met een beetje olie en gemalen kaas. De over op de hoogste stand en 10 to maximum 15 minuten afbakken afhankelijk van de temperatuur van je over.
klop een beetje verse room half op en voeg bij de massa van de mayonaise
twee eetlepels van de halfopgeklopte room, een goeie scheut (naar smaak en
kleur) tomatenketchup, een geut whisky en wat cayennepeper.
Laat koelen en terug wat opstijven in de koelkast.
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen) Categorie:Hoe doe je het ?
14-10-2011
Vishandel Arijs
Ik woon in de regio Herentals. Als je van koken houdt is het in die regio niet zo eenvoudig om goede verse vis te vinden. Er is namelijk geen kleinhandelaar meer die vis verkoopt. Er is natuurlijk altijd wel de wekelijkse markt, maar die is niet alle dagen beschikbaar. De supermarkten, dat weet je, daar hou ik niet echt van en bovendien ben je beperkt tot die vis die ze jou die dag willen aanbieden.
Vandaar Seefoodhandel Arijs. Een groothandel op het industrieterrein van Herentals die ook verkoopt aan partikulieren. Als je daar je gading niet vindt, is het op dat ogenblik niet in de aanbieding.
Bij binnenkomst even aanmelden aan de balie. Er wordt dan onmiddellijk een klantenpasje voor je gemaakt en je kan starten met je inkopen.
Het spreekt voor zich dat je ook gewoon allemaal wit meel kan nemen of allemaal roggemeel. Gebruik in dat geval een volledig zakje gist van 11 gram. Het verschil zit hem in de aveve mix waar al gist aan toegevoegd is.
Met de hand kneden
Alle ingredienten ineens bij elkaar voegen. Let wel op dat het zout en de gist niet rechtstreeks met elkaar in contact komen. Werkblad met bloem bestuiven en 10
tot 15 minuten kneden tot een glad veerkrachtig deeg.
30 minuten laten rijzen. Dek bij het rijzen af met een handdoek zodat
het deeg van tocht afgeschermd is. Het maakt niet uit of dit in een warme omgeving is. Gewoon op de keukentafel is perfect.
Boter intussen je bakvorm in.
Na 30 minuten rijzen leg je het deeg terug op je bebloemd werkblad en sla je het flink plat tot een schijf van pakweg 1,5 cm dik. Vouw links en rechts de zijkanten naar binnen, en rol het deeg vervolgens overdwars op tot een dikke worst. Leg het nu in de
vooraf ingevette vorm.
Dek af met het keukendoek en laat opnieuw 60 minuten rijzen. Zet je minuterie op 40 minuten. Wanneer ze afloopt zet je de oven op 180 à 200 graden, afhankelijk van hoe hard je je brood wil bakken. Kook water in je waterkoker en giet dat onderaan in de bakplaat van je oven.
Als het deeg 60 minuten gerezen heeft schuif je het in je over. Plaats het in het midden. Opgelet bij het openen van de oven. Deze zal gevuld zijn met stoom en dus heel heet. Let op dat je jezelf niet verbrand aan de hete stoom.
Bak uw brood nu gedurende een twintigtal minuten. Kijk na 20 minuten naar de kleur van je brood. Ben je tevreden van de kleur, leg dan boven op je brood een stukje zilverpapier zodat je brood niet verder kleurt.
Laat het brood nog eens 25 minuten bakken.
Zet alvast een rooster klaar om je brood op te leggen om af te koelen. Doe de oven open en wacht even tot de stoom weggetrokken is. Haal het brood uit de oven en plaats het op de afkoelgril.
Als het goed is heeft je brood een mooie krokante korst. Er is slechts één nadeeltje. Als het brood even afgekoeld heeft wordt de korst terug zachter. Naar verluid zou dit komen omdat mijn keuken te tochtig is en er onmiddellijk na het uit te oven halen een confrontatie is met een koude luchtstroom wat condens zou veroorzaken op de korst en het zachte resultaat wanneer het brood afgekoeld is.
Uit de intro kan je wel opmaken wat me bezighoudt.
We zijn als weinig of niet kokende consument gebonden aan
het kant en klare voedsel dat de producent ons in zijn rekken te bieden heeft.
Ik heb veel nagedacht over hoe onze maatschappij in die
richting is kunnen evolueren.
In mijn jeugd bestonden ze nog, de kleine
kruidenierswinkeltjes, de slager, de paardenbeenhouwerij, het kaaswinkeltje,
het snoepwinkeltje, enz ...
Zeg eens eerlijk hoeveel van die kleine
voedingszelfstandigen tref je nog aan. Slagers en bakkers, ja die nog wel maar
ook daar heeft de massaproductie zijn intrede in vele gevallen al gedaan en
gaat het enkel over verkooppunten met een beperkte eigen inbreng.
Vooruitgang en technologie, dat is waar het misliep. Dat
heeft de kleine zelfstandige verdreven
en met hem ook onze vaardigheid om via de door hen
aangeboden basisproducten zelf onze gezonde voeding te maken.
Ik ben de vijftig voorbij, maar ik heb nog vele
herinneringen aan hoe vroeger met voedsel werd omgesprongen. IJskasten
bestonden wel, maar de diepvriezer was nog vrij onbekend. Er werd nog voedsel
ingemaakt. Er waren geen kant en klare pizas en dergelijke.
Nu ga ik hier niet beweren dat we terug moeten naar die
tijd, want de moderne ijskasten en diepvriezers zorgen er wel voor dat ons
voedsel minder snel bedorven is. De grote ketens die massa-afname hebben, bieden
als je wat oplet veelal vrij verse producten aan.
De band tussen de boer en de kleine zelfstandige, die is
echter weg. Hier en daar is er nog een hoevewinkeltje, maar veel tref je er
niet meer aan.
Het doel van deze blog is om samen de weg terug te vinden
binnen de moderne consumptiemaatschappij naar degelijke gezonde voeding en op
die manier afstand te nemen van voedsel dat voortkomt uit massaproductie.
Ik had die lijn voor mezelf al heel ver doorgetrokken en was
begonnen met zelf brood te bakken, Zelf verse pasta te maken. Zelf verse piza
te maken. Enz....
Dit jaar begon ik met kokschool om meer te leren over
basistechnieken in voeding en nu voel ik me nog meer geroepen om afstand te
nemen van massaproductie in de voeding.
Met deze blog wil ik ook de deur open zetten naar de
basisproducent. Als we op deze blog onze kennis delen over de adressen die we
kennen om goeie degelijke basisproducten te kopen zoals bvb groenten en fruit,
bloem, kwaliteitsvlees, melk en kaasproducten, enz ... dan helpen we elkaar om
beter en lekkerder EN gezonder te eten zonder toevoegingen in ons voedsel waar
we niet om gevraagd hebben.
Heb wat geduld, ik sta in mijn kinderschoenen wat bloggen
betreft, dus in het begin kan het wel wat stroef lopen. De basis is nu gelegd
en het kan enkel bergop. Ik spreek de hoop uit dat veel mensen zich
aangesproken mogen voelen om hun kennis en gevoelens over eten met ons te
delen.
Het speelt al een tijdje door mijn gedachten en uiteindelijk vul ik die
gedachte nu in via deze blog.
We worden overspoeld met kookprogramma's, kookwedstrijden,
restaurantwedstrijden, enz ... maar toch zijn we voor een groot stuk verworden
tot een volk van instant food. Ik hoor nu onmiddellijk al verontwaardigde
reacties, maar instant food gaat veel verder dan een uitgehaalde hamburger,
chinees, piza of wat dan ook.
Instant food is ook alle groenten in blik, voorgemaakte pasta's, piza's, brood,
confituur, enz ....
We staan er gewoon niet meer bij stil en de grote ketens en voedselproducenten
beheersen daardoor onze eetgewoontes.
We zijn verleerd hoe we heel basic gezonde voeding kunnen maken. De producenten
kauwen ons de productie immers voor. Dat verkoopcijfers en winsten voorgaan op
onze gezondheid daar staan we echter niet meer bij stil. De resultaten daarvan
zijn nefast voor onze gezondheid. Kijk naar alle suikerzieken, naar
overgewicht, naar colesterol en besef dan, niet dat je dat kan wegtoveren, maar
dat je anders kan leven en toch even lekker, neen lekkerder kan eten op een
zelfs veel goedkopere manier.
Ik ga hier niet beweren dat producenten ons vergiftigen, dat niet. Maar al eens
stilgestaan hoeveel ongezonde suikers en vetten er in die massa productie
gebruikt worden. Die producten verslaven ons lichaam en doen ons steeds meer
naar die producten verlangen.
Vandaar dit blog. Een schamele poging om iedereen die van koken en eten houdt
weg te leiden van de verleiding van de snelle voedingswaren in de richting van
de zelfbedruiping via de basisproducten die ons aangeleverd worden vanuit de
natuur.
Ik zal hier zeker niet beweren dat ik daar voor mezelf in geslaagd ben, maar
mijn lichaam verteld me wel dat ik op de goede weg ben.
Je zal verbaasd staan hoe simpel sommige dingen zelf te maken zijn.
Ik wens iedereen veel leesgenot en hoop op vele positieve bijdrages.