Het spreekt voor zich dat je ook gewoon allemaal wit meel kan nemen of allemaal roggemeel. Gebruik in dat geval een volledig zakje gist van 11 gram. Het verschil zit hem in de aveve mix waar al gist aan toegevoegd is.
Met de hand kneden
Alle ingredienten ineens bij elkaar voegen. Let wel op dat het zout en de gist niet rechtstreeks met elkaar in contact komen. Werkblad met bloem bestuiven en 10
tot 15 minuten kneden tot een glad veerkrachtig deeg.
30 minuten laten rijzen. Dek bij het rijzen af met een handdoek zodat
het deeg van tocht afgeschermd is. Het maakt niet uit of dit in een warme omgeving is. Gewoon op de keukentafel is perfect.
Boter intussen je bakvorm in.
Na 30 minuten rijzen leg je het deeg terug op je bebloemd werkblad en sla je het flink plat tot een schijf van pakweg 1,5 cm dik. Vouw links en rechts de zijkanten naar binnen, en rol het deeg vervolgens overdwars op tot een dikke worst. Leg het nu in de
vooraf ingevette vorm.
Dek af met het keukendoek en laat opnieuw 60 minuten rijzen. Zet je minuterie op 40 minuten. Wanneer ze afloopt zet je de oven op 180 à 200 graden, afhankelijk van hoe hard je je brood wil bakken. Kook water in je waterkoker en giet dat onderaan in de bakplaat van je oven.
Als het deeg 60 minuten gerezen heeft schuif je het in je over. Plaats het in het midden. Opgelet bij het openen van de oven. Deze zal gevuld zijn met stoom en dus heel heet. Let op dat je jezelf niet verbrand aan de hete stoom.
Bak uw brood nu gedurende een twintigtal minuten. Kijk na 20 minuten naar de kleur van je brood. Ben je tevreden van de kleur, leg dan boven op je brood een stukje zilverpapier zodat je brood niet verder kleurt.
Laat het brood nog eens 25 minuten bakken.
Zet alvast een rooster klaar om je brood op te leggen om af te koelen. Doe de oven open en wacht even tot de stoom weggetrokken is. Haal het brood uit de oven en plaats het op de afkoelgril.
Als het goed is heeft je brood een mooie krokante korst. Er is slechts één nadeeltje. Als het brood even afgekoeld heeft wordt de korst terug zachter. Naar verluid zou dit komen omdat mijn keuken te tochtig is en er onmiddellijk na het uit te oven halen een confrontatie is met een koude luchtstroom wat condens zou veroorzaken op de korst en het zachte resultaat wanneer het brood afgekoeld is.
Doe alle ingredienten bij elkaar en kneed tot een glad veerkrachtig deeg.
Opbollen, kruislings insnijden.
Afdekken met een keukendoek en drie tot vier uur rijzen. Het deeg wordt makkelijk drie tot vier keer groter in omvang
Bestrooi je keukenblad met bloem.
Sla het deeg plat en rol het zo goed mogelijk uit in de gewenste vorm
tot het de juiste dikte heeft. Ja mag gerust terug bebloemen om het kleven er af te halen. Je kan rekken en trekken met je vingers. Opletten dat je geen gaten maakt. Vouw de randen wat dubbel als je een krokante dikkere korst wenst.
Bestrijk het oppervlak nu met een tomaat basilicum mengsel en bestrooi met de
ingredienten van uw keuze. Dat kan ham zijn, salami, paddestoelen, diverse kazen, enz... kortom alles waar je zin in hebt of wat op overschot in je ijskast ligt.
Afwerken met een beetje olie en gemalen kaas. De over op de hoogste stand en 10 to maximum 15 minuten afbakken afhankelijk van de temperatuur van je over.