
Het nieuwe schooljaar staat weldra voor de deur.
Vooral voor de mama's en papa's van de peutertjes die voor het eerst naar school gaan is dit een spannende tijd.
"Zal ons kindje die stap aankunnen, zal het verdrietig zijn of enthousiast? Zal het sociaal zijn, zich hechten aan klasgenootjes en de juf?..." "Ons kindje is thuis zindelijk, plast op het potje, maar zal dat op school ook lukken? " Zoveel vragen spoken soms door jullie hoofd.Dat is heel normaal en en er zijn ook geen, pasklare antwoorden. Ieder kindje gaat door een bepaalde ontwikkelingsfase op zijn eigen unieke en persoonlijke manier. Toch zijn er ook bij de zindelijkheidstraining tips en tricks om die periode zo vlot mogelijk te laten verlopen. De meeste kindjes zijn thuis zindelijk aan 2,5 jaar , maar toch gebeuren er op school toch geregeld "ongelukjes".Hoe komt dat? Het is niet abnormaal, want kinderen die in een nieuwe omgeving komen , doen in korte tijd heel wat nieuwe ervaringen op die de jonge kindjes moeten verwerken.Daarom is een terugval in de zindelijkheid soms daar de oorzaak van.Na verloop van tijd, wanneer het naar school gaan een vaste gewoonte geworden is, en je peuter gewend is om mee met de juf en de kindjes te gaan plassen, komt dit vanzelf in orde.Soms is er schrik voor het toiletje mee gemoeid en dan is het dragen van een pamper soms de enige manier om de peuter toch naar school te kunnen laten gaan.
Indien je peuter momenteel aan het zindelijk worden is of je wil nog " een tandje " bij steken voor het schooljaar begint, vind je hieronder wat informatie en tips.
Zindelijk worden is een heel proces. Een kind moet leren zijn sluitspieren te beheersen en te voelen of er iets in de blaas of darmen zit. Een kind moet ook leren geduldig op het potje of toilet te zitten, best met een speciale kindertoiletbril op, te blijven zitten tot de blaas of darmen helemaal leeg zijn. Zowel overdag als 's nachts dit onder controle krijgen is een hele opgave voor een kind.
Sommige kinderen zijn snel zindelijk, anderen doen er langer over. Beloning en aanmoediging zijn belangrijk in het leerproces. Elke stap in de goede richting mag geprezen worden. Boos worden als het even misgaat is niet goed. Een peuter kan er echt niet aan doen als het net na het potje toch een plas doet, of tijdens het spel vergeet te gaan. Zindelijkheid forceren heeft echt geen zin: elk kind wordt op zijn tijd zindelijk.

Voor de zindelijkheidstraining
Algemeen kan je stellen dat een peuter vanaf ongeveer twee jaar rijp kan zijn voor zindelijkheidstraining. Voor je aan zindelijkheidstraining begint, zou je peuter het volgende moeten kunnen:
- Lichamelijk de sluitspieren onder controle houden. Dit kan je merken als de luier af en toe droog blijft voor een periode van 2 uren.
- Begrijpen wat je bedoelt met potje en pipi, en het verband leggen tussen dat potje en de behoefte om te plassen. De peuter moet dus al wat kunnen praten en zeker begrijpen.
- Onaangenaam gevoel ervaren bij een volle of natte luier. Dit manifesteert zich ergens tussen 2 en 3 jaar.
Verder moet ze ook willen. Toevallig is een peuter rond de leeftijd van 2 jaar volop zijn willetje aan het ontdekken, dus zou het ook zijn wil kunnen laten gelden als machtsvertoon en dus nee zeggen.
Tips voor de zindelijkheidstraining
Hier zijn een aantal concrete tips die je kunnen helpen om je kind zindelijk te leren worden.
- Kinderen leren door imitatie. Als je er niet mee inzit, kan je je peuter meenemen naar het toilet en ernaast zetten op het potje. Een vriendje, neefje of nichtje kan ook het goeie voorbeeld geven.
- Zet de peuter op vaste tijdstippen op het potje. Telkens je de luier ververst, voor het middageten, voor en na het dutje, voor het avondeten, voor het slapengaan. Zindelijk worden is in de eerste plaats de behoefte leren vasthouden en pas loslaten bij de volgende keer op het potje. Dat leer je door regelmatig het potje boven te halen, niet door achter de peuter aan te lopen en elk plasje te willen opvangen.
- Laat je peuter zijn pop of knuffel op het potje zetten.
- Laat je peuter zelf de inhoud van zijn potje in de grote WC deponeren. Als hij er geen schrik van heeft, kan hij ook zelf het toilet doortrekken.
- Geef je peuter of kleuter gemakkelijke kledij zodat hij gemakkelijk zelf zijn broekje naar beneden kan doen.
- Zorg dat je peuter of kleuter ontspannen op het potje zit. Laat zijn twee voetjes op de grond rusten. Forceer je kindje niet om een plasje te doen, hij moet dan persen. Je spieren ontspannen is de correcte manier om naar het toilet te gaan.
- Onderbreek het spel niet voor een plas. Wacht een dood moment af of een wissel tussen het ene en het andere spel.
- Om het goed te leren voelen, kan het helpen de peuter zonder broek te laten rondlopen. Zet het potje ook binnen handbereik, zo is de kans het grootst dat de peuter er op tijd geraakt.
- Gaat het kind zitten, geef het dan een compliment. Komt er een plas, beloon het weer. Deze complimentjes belonen het gedrag waardoor je kind het nog zal doen.
- Komt er niks of komt de plas net te laat, wees dan niet boos. De peuter kan er echt niets aan doen. Moedig hem aan: volgende keer beter. Heeft je peuter er echt nog geen zin in, berg het potje dan weer voor een tijdje op.
Zien eten, doet eten. Dit is ook zo bij zindelijkheidstraining. Gaan de andere klasgenootjes al op het potje of toiletje, dan zal je peuter dit snel door hebben. Hij zal het gedrag imiteren en wordt ook stapje voor stapje droog. Oefening is de beste leerschool!
Op school is er ook een speciale " tas" voorzien die je kan lenen om er thuis mee te werken. Het beste is om dit met juf Famke te bespreken.
Leuke boekjes rond dit thema:

|