Om twee uur moesten we aanwezig zijn aan het Boeverbos voor in inlichting over kunstkoffers. De uitleg was niet echt vernieuwend voor ons, omdat we een week voordien deze al gekregen hadden van meneer Crul. Na de uitleg mochten we een aantal koffer wat nader gaan bekijken en ontdekken. Er zaten een aantal zeer interessante koffers bij, zoals de Ensor-koffer, de kleurenkoffer enzovoort.
Voorwaarts Maart
Om zes uur stipt moesten we in Gent zijn voor de drie concerten die we zouden bijwonen. De eerst vond ik persoonlijk nogal slaapverwekkend, er waren twee pianisten en twee mensen die speelden met woorden. er was weinig afwisseling en alles wat TE onverwacht. Daarna was er een grotere groep met muzikanten, waaronder fluitisten, een gitarist, strijkers en meer. Daarbij hoorde ook een film met een dansvoorstelling. Door de dans vond ik dit al veel interessanter en boeiender om naar te luisteren. Er viel ook veel meer te zien. Tot slot was er nog een zeer moderne dans op live muziek van een pianiste. De dans was heel mooi, maar wel een beetje vreemd. Er waren hier en daar wat vreemde bewegingen, die voor sommigen nogal choquerend waren. Het was een zeer gevarieërde dag, we hebben heel veel verschillende en vernieuwende dingen gezien.
Vandaag heb ik met mijn geselecteerde groepje gewerkt in het atelier rond dans en beweging. Eerst heb ik een aantal kennismakingsspelletjes gedaan rond beweging, om de kinderen beter te leren kennen. Vervolgens kwamen er een aantal opdrachten aan bod rond het gebruik van de ruimte bij dans en beweging. Na elke opdracht herhaalde ik met de kinderen wat we hadden gedaan. Zo kwamen we uiteindelijk tot vier punten om te dansen en bewegen in de ruimte: de ruimte in het algemeen gebruiken, de vorm, de richting en de lagen. Bij de ruimte algemeen leerden de kinderen vooral om de hele ruimte benutten of net een heel klein stukje van de ruimte te benutten. Bij vorm gingen de kinderen vooral met hun eigen lichaam gaan werken, ze moesten hun lichaam in verschillende posities en vormen zetten. Op die manier gebruiken ze de ruimte ook anders. De leerlingen hebben ook in verschillende richtingen gedanst en beweegt, op die manier kom je op heel veel verschillende plaatsen in de ruimte. Tot slot waren er ook nog de verschillende lagen, dit heeft meer te maken met hoogte en laagte. Per drie moesten ze een verschillende hoogte aannemen en zich steeds aan elkaar aanpassen. Net voor de middag heb ik de kinderen leren dansen op een hele andere manier. Op muziek moesten ze doen alsof ze hun kleren uitdeden en in de was deden. Het was belangrijk dat ze grote en duidelijke bewegingen maken, die heel specifiek zijn. Na al deze opdrachten mochten ze eindelijk beginnen met hun eigen dans te maken. Ze hadden ervoor gekozen om in drie groepen te starten en later samen te komen. Ze hebben gedanst met het thema van de voorstelling in hun hoofd, namelijk achter de glazen deur. Al zeg ik het zelf, het resultaat mocht er zeker zijn. De ruimte werd op verschillende manier gebruikt, er werd gebruik gemaakt van de verschillende lagen in de ruimte en er was heel veel variatie in samendans. Een geslaagde dag was het zeker. De resultaten van de andere workshops waren ook zeer tof, de kinderen waren zeer enthousiast bij hun dramamvoorstelling en de muziekvoorstelling was heel goed gebracht. Het was ook zeer duidelijk dat de kinderen van beeld veel hebben bijgeleerd over schaduwen, mengen van kleuren en zo meer. Zo mogen wij ons eerste muzisch project al afsluiten.
Vandaag hebben we onze voorstelling aan de kinderen voorgesteld. De kinderen waren enthousiast en deden goed mee met ons. Jammer dat ze niet meezongen met de liedjes, maar het was een kleine groep en waren wat beschaamd. De ateliers waren naar mijn gevoel zeker geslaagd. De kinderen hadden er erg veel zin in en deden goed mee. Het is ook een creatieve groep die uitdagingen aandurft. Het is heel even spannend geweest toen de boxen niet wilden werken. Gelukkig heeft de technieker van de school alles opgelost. Het was een leuke, maar wel zeer vermoeiende dag.
Vandaag mochten we elkaars voorstelling bekijken. De andere groep hun bouwsteen kwam zeer duidelijk naar voor. Lijnen kon je terug vinden in hun kledij, dans, muziek en poëzie. Hier en daar waren nog een aantal opmerkingen, maar ik ben er zeker van dat het een leuke voorstelling wordt. Onze voorstelling was ook een succes bij onze kleinste gast Elle, het metekindje van mijn zus. Haar vader had de hele voorstelling gefilmd, ondertussen is het als haar lievelingsfilm. De docenten waren ook tevreden. Met volle hoop gaan we er maandag tegen aan.
Deze namiddag zijn we samen gekomen om het hele stuk eens te tonen aan Meneer Dewitte. Deze keer zouden we de hele voorstelling met al het materiaal doen. Meneer Dewitte was zeer content over de voorstelling, maar had hier en daar nog een tip. Emmie moest iets trager praten en Joke wat beter articuleren tijdens het zingen. We moesten met nog meer enthousiasme zingen, maar verder waren er weinig opmerkingen. We waren zeer tevreden over onze prestaties en hadden al iets meer vertrouwen in morgen. Morgen doen we een generale voor een aantal studenten en vrienden.
Deze morgen kregen we les van meneer Crul, hij ging ons wat meer uitleg geven over kunst- en cultuureducatie. We hebben hem wat het zwijgen moeten opleggen, want heel dingen die hij vertelde komen voor in onze pecha kucha. Aangezien we deze binnen twee weken moeten voorstellen aan de docenten en studenten, zou er niet veel nieuws meer aanzijn. Daarnaast kregen we ook de uitslagen te zien van een experiment over kinderen en kunst en cultuur. Daarin werd gepeild naar de favoriete en de saaiste kunstzinnige activiteiten, wat kinderen nu verstaan onder kunst en cultuur en meer. Daarna gingen we op zoek naar manieren om die activiteiten nu leuker te maken naar kinderen toe. Tot slot hielden we ook nog een actieve quiz over cultuureducatie.
Materiaal verzamelen
In de namiddag hebben we ons decor in elkaar gestoken, die Alexander mee had. Terwijl Joke en Alexander nog een lied opnamen, zijn Emmie en ik op zoek gegaan naar een kartonnen doos, waarvan we een wasmachine zouden maken. Deze hebben we gevonden in een orthopedische winkel, de doos was perfect van maat en nog wit ook. Emmie heeft verder de doos opgetoverd tot een echte wasmachine. Daarna hebben we de voorstelling nog eens gespeeld met de kleren en atributten. Hier en daar ontbraken er nog wat materiaal, daarom hebben we een lijst opgemaakt. Morgen repeteren we nogmaals, al het materiaal en kledingstukken zouden dan aanwezig moeten zijn.
Beeld: werken met klei Deze morgen heb ik wat gewerkt aan mijn kijkkast. Met klei heb ik geprobeerd om een mannetje te maken die de voetafdrukken van mijn kijkkast maakt. Hij zal door het kippehaas kruipen/ vluchten. Eerst heb ik op verschillende manier proberen te werken aan het mannetje, maar ik kwam steeds vreemde vormen uit. Dit kwam doordat ik teveel klei ineens gebruikte. Ik ben toen begonnen met een kleinere portie klei en dan klei erop toegevoegd. Dit bleek beter te werken en uiteindelijk bekwam ik een mannetje die me aanstond. Daarna heb ik voor mezelf nog eens kort op papier geschetst wat ik van mijn kijkkast verwacht. Thuis zal ik eraan verder werken, dit zal te volgen zijn op mijn blog.
Interessante links in de namiddag Deze namiddag hebben we van meneer Crul een aantal interessante bronnen meegekregen over muziek, beeld, drama /dans en poëzie. Na een korte uitleg mochten we in de boeken gaan snuisteren en een aantal vernieuwende opdrachten opzoeken. Vervolgens werden deze besproken. Zo waren er opdrachten als stoelen schilderen, behangpapier bewerken, een praatkussen in plaats van een praatpop, personage-bladeren voor drama en meer. Tot slot hebben we in de boeken van mikado nog gezocht naar het gebruik van onze eigen bouwsteen, namelijk ruimte. Zo waren er activiteiten waarin er gebruik gemaakt werd van ruimte bij fotografie, beweging, muziek en zo tegen.
Morgen hebben we met de groep afgesproken om de voorstelling nog eens te spelen met kledij en decors.
Vandaag zijn Emmie, Joke, Alexander en ik samengekomen op school om de voorstelling nog eens te repeteren. We hadden de kledij mee om aan te doen tijdens de repetitie. Dit bleek achteraf een goed idee te zijn, want al snel merkten we dat we hier en daar nog wat zouden moeten aanpassen. Na een heuse dansprestatie van Emmie, begaf haar reuzebroek het al. Aan de armopeningen begonnen er al scheuren te onstaan. Ik heb het kostuum meegenomen naar huis en a.d.h.v. wat stikwerk verstevigd. Verder verliet de repetetie vlot. De tekst van de liedjes is al goed gekend, de teksten zijn duidelijk, nu alleen nog wat meer durf en expressie. Deze week zullen we nog een paar keer samen komen met de hele groep om nog te repeteren.
Na de repetities hebben we gezocht naar het percussie stuk van de reuzebroek. Na wat inproviseren en impulsen van Joke en Alexander kwamen ze toch tot twee vaste ritmestukkken die herhaaldelijk terug zouden komen.
Vandaag heb ik mijn kostuum wat verder afgewerkt. De kraag en de armen heb ik wat verstevigd, zodat de t-shirt het zeker twee voorstelling houdt. Daarnaast heb ik ook nog wat kleine inkepingen gedaan onderaan, wat het dansen vergemakkelijkt. Ik ben nog steeds opzoek naar een oplossing voor de schouders. Aangezien mijn t-shirt een reuze t-shirt is met super lange armen, zijn de schouders ook heel wat breder dan de mijne. Het probleem is nu dat deze natuurlijk langs mijn armen naar beneden vallen. Ik dacht aan een ijzerdraad langs mijn armen, maar dan krijg ik nog moeilijk mijn armen omhoog. Ook dikke sponzen geven een wreemd effect. Mocht er iemand een idee hebben, laat gerust iets achter op mijn blog. Daarnaast heb ik ook nog gezocht naar een ROZE pyama voor Floor ( Joke wou heel graag een roze :) ) Af en toe beluister ik nog eens de liedjes zodat ik ze tegen volgende week goed vanbuiten ken.
Deze morgen heeft onze groep afgesproken om de verschillende onderdelen, van onze voorstelling voor de stageschool, te verdelen. Door een communicatiefout was ik niet aanwezig. Nadien hebben ze me ingelicht dat ik de ateliers en workshops kort moest voorstellen. Er werd een powerpoint opgesteld die we aan de stageschool zouden laten zien. Om 16 uur hadden we een afspraak met 'De Boomhut'.
Werken met muziek, ICT en media
In de les van meneer De Witte hebben we gewerkt met ICT en muziek. Op de computer leerden we verschillende programma's kennen waar je zelf, op een eenvoudige manier, muziek kon maken. Deze programma's zijn in spelvorm gemaakt, waardoor het ook voor kinderen erg toegankelijk is. Daarnaast hebben we ook een acount opgemaakt op de site van 'INgeBEELD'. Dit omdat je dan leuke filmpjes of werkjes kan bekijken, die handig zijn om in de klas te gebruiken.
Na deze les zijn we met z'n vijven vertrokken naar 'De Boomhut'. Mijn eerste indruk was: een moderne, nieuwe school met een enthousiast team. De directeur was heel erg behulpzaam en stelde spontaan voor om hulp te vragen aan zijn team. Tijdens onze voorstelling waren de leerkrachten zeer enthousiast over het filmpje die we als warmmaker mee hadden. De zalen die ter beschikking staan zijn heel wenselijk ( er is zelfs vloerverwarming in de grote zaal!!) Ik ben er zeker van dat we er iets leuks van zullen kunnen maken!
In de voormiddag hebben we zelfstandig aan ons atelier en workshop gewerkt. Nadat we heel wat informatie verzameld hadden, gingen we even samen zitten om alles bij elkaar te leggen. Iedereen stelde kort zijn of haar ideëen voor, anderen vulden aan indien nodig. Daarna gingen we zelfstandig aan het werk en gingen we uit de vele informatie gaan selecteren. In een kort word-document hebben we de verschillende opdrachten genoteerd in juiste volgorde. Deze geven we zo snel mogelijk door aan Hanne, zodat zij ze in ons logboek kan plaatsen. Voor mijn workshop heb ik heel wat leuke opdrachten gevonden in boeken die ik als tip meekreeg van mevrouw Grillet. De kinderen moeten bewegingen in de ruimte volgens richting, de verschillende lagen enzomeer.
Fluo-theater
In de namiddag kregen we les van meneer Crul, hij had een leuke activiteit voor ons in petto. Nadat we een kleine ruimte verduisterd hadden, demonstreerde meneer Crul wat fluo-theater is.We waren allemaal erg enthousiast en mochten daarna zelf aan het werk. Met fluokarton en rietjes gingen we aan het werk. Na wat proberen en tips maakten we een kort verhaaltje met zelfgemaakte figuren of poppetjes. Een drietal tips mochten we zeker niet vergeten: 1) schuin naar de blacklight werken 2) nooit met je handen of stokjes voor de figuren werken = zwarte vlek 3) niet te snel bewegen = uitlopende kleuren Ik vond de verhaaltjes meer dan geslaagd en het leuke vond ik dat alles in een mum van tijd gemaakt was. Je kon onmiddelijk aan het werk. Alexander was ook heel erg enthousiast over het fluo-theater en heeft daarom beslist om dit te doen als atelier drama tijdens ons tweedaags project.
Alexander en ik hebben deze morgen om negen uur afgesproken in de bib. Daar hebben we verder gewerkt aan de 'Pecha Kucha' van ons artikel. De vorige slides hebben we nog verder afgewerkt. Tot nu toe hebben we al een 11tal afgewerkte slides, de tekst hebben we in grote lijnen. Deze moet alleen nog in een mooie lay-out geplaats worden.
In de namiddag repeteren van ons toneelstuk
Na een korte lunchpauze gingen we opnieuw aan het werk. Voor de eerste keer hebben we het stuk volledig gespeeld, we hebben heel vaak gestopt om wat tips aan elkaar te geven. De stukjes verliepen vlot, hier en daar moesten er nog wat afspraken gemaakt worden. Het stuk van de sok en de t-shirt werd nu ook gespeeld zoals het moest. Enkel het poëtisch duel en en ritmisch stuk met de buizen ontbreekt nog. De tweede keer hebben we alles na elkaar gespeeld zonder te stoppen. We kwamen op een goeie 25 minuten, dit zonder het poëtisch model en ritmisch stuk gerekend. Normaal zullen we dus zeker een toneel stuk van 30 à 40 minuten hebben. Alles moet nog iets spontaner en met meer enthousiasme gespeeld worden, maar dit zal zeker lukken met een echt publiek. Tot slot kwamen we nog tot de conclusie dat het muzikaal stuk tussen de verschillende postjes nogal stroef en slordig verliep. Daarom hebben we nog kort een aantal stappen en bewegingen afgesproken. Na een viertal keer zingen en dansen verliep dit al stukken vlotter.
Morgen hebben we opnieuw om negen uur afgesproken in de bib, dan gaan we verder werken aan de workshops en de ateliers.
Vandaag hebben we gewerkt aan de choreografie van het duel met de das, dit is een van de laatste scènes. In het lokaal op het derde D verdiep hebben we een aantal dingen uitgeprobeerd. Emmie en ik hebben dit vooral ineen gestoken, Alexander heeft hier en daar dan nog wat aangepast. Dit hebben we erna aan de andere aangeleerd. Ook het dansje op 'Pirates of the Carribean' hebben we een aantal keer herhaald. We hebben alles ook gefilmd, waardoor we het thuis opnieuw kunnen bekijken en oefenen.
We hebben ook snel even de materiaallijst overlopen. Er moet nog gezorgd worden voor buizen, tonnen of vuilnisbakken en rood lint.
Vandaag hebben we met zen allen de verschillende liedjes ingezongen. Een voor één nam Alexander ons apart en zongen we de liedjes in, hij begeleide ons en gaf tips. Na een paar keer proberen stond alles op band. Daarna heeft Alexander de liedjes afgewerkt en op punt gezet. Ik heb da anderen ondertussen het dansje aangeleerd.
Projectvoorstelling
Deze namiddag kregen we wat uitleg over de project dagen zelf. Meneer Stefaan Dewitte heeft ons via een powerpoint wat meer duidelijkheid geboden in verband met de projecten. Na deze korte voorstelling zijn we in groep gaan zitten en hebben we gebrainstormt over de totale uitwerking van het project. We hebben ervoor gekozen om de kinderen, via doorschuifsysteem, een viertal workshops te laten doen. Er is een workshop beeld, dans & beweging, muziek en tot slot drama. Op het einde van die eerste dag mogen de kinderen de workshops evalueren en kiezen in dewelke ze willen verder werken. De volgende dag werken we in ateliers en verdiepen de kinderen zich in één van de vier aspecten. We sluiten het tweedaags project af met een toonmoment. De vier ateliers tonen één per één hun werken voor, de hele groep verschuift telkens naar het volgende atelier. Ik heb de workshop beweging en dans op mij genomen, hieraan zal ik vanavond verder werken. Hopelijk kan ik morgen al enkele ideëen op mijn blog plaatsen.
Vandaag hebben Emmie en ik samen gekomen om wat verder te werken aan de kostuums. Er waren wat problemen opgedoken bij 'de sok'. Het leek niet zo eenvoudig om een reuze sok te maken. We hebben zelf naald en draad bij de hand genomen en aan de slag gegaan met de sok. Ook de das werd nog afgewerkt, een lintje werd eraan genaaid zodat hij makkelijk rond de nek van Alexander blijft hangen. Emmie heeft nog wat details op de broek getekent en ik heb de t-shirt wat ingekort. De t-shirt leek namelijk meer op een kleed, daarom hebben we deze ingekort en de schouders wat aangepast. Het eindresultaat mag er zijn, 4 afgewerkte kostuums die liggen te popelen om gekleurd te worden en bloedende vingers van de naalden.
Na ons designwerk hebben we de stembanden wat gesmeerd en hebben we de liedjes ingeoefend. Emmie heeft me een aantal aandachtspunten gegeven bij de liedjes, zodat deze maandag vlot kunnen worden ingezongen.
Vandaag hebben we verder gewerkt aan de decorstukken. De wasmachine kreeg een witte laag en de achterkant kreeg nog extra touch. De voorkant van de wasmachine hebben Emmie en ik afgewerkt. We hebben de grote stukken karton wit geschilderd en Emmie heeft de wasmachine echter laten lijken door er knoppen op te schilderen. Terwijl Emmie daaraan verder werkte heb ik me wat ontfermt over de deur van de wasmachine. Alexander, Emmie en ik hebben om een vijftal buizen, uit een soort van schuimrubber gemaakt, gegaan in de Hubo. Deze buizen heb ik aan elkaar gekleefd, we hebben er een ijzerdraad in gestoken om het extra stevig te maken. Ondertussen heeft Alexander verder gewerkt aan het muzikale gedeelte van de voorstelling, er ontbrak enkel nog een slotstuk. Emmie heeft de binnenkant van de wasmachine nog een extra touch gegeven door het grijs te overspuiten met blinkende spray.
Morgen gaan we het dassenlied en tussenlied inzingen. De kostuums zijn al gestekt, deze moeten nog door ieder personage gekleurd en afgewerkt worden.
Vandaag hebben Alexander en ik rond tien uur afgesproken in de bib. Samen hebben we de gevonden artikels doorgenomen. We waren over geen enkel artikel echt tevreden, daarom zijn we op zoek gegaan naar een ander artikel. Uiteindelijk vonden we een artikel over Canon en de visie van de Vlaams minister van onderwijs over het cultuurbeleid in het onderwijs. We hebben al een zevental dia's van de Pecha kucha gemaakt, thuis gingen we apart nog verder opzoek naar beeldmateriaal. Deze week gaan we normaal nog eens samenkomen om er verder aan te werken.
Vandaag hebben Emmie, Alexander en
ikzelf aan de KHBO afgesproken. Vol nieuwe hoop gingen we naar de
Delhaize op zoek naar grote stukken karton. Tot onze grote verbazing
kregen we onmiddelijk de perfecte stukken karton, namelijk twee grote
stukken die we later aan elkaar zouden plakken. Emmie begon heel
spontaan de wasmachine te tekenen op het karton, terwijl alexander een
lied schreef op een bekend melodietje van de Rakkertjes. Ikzelf ging
nog wat verder proberen te dansen op de muziek 'Pirates of the
Carribean'.
Het eerste half uurtje kreeg ik niet voldoende
inspiratie en voelde ik dat ik het even moest laten rusten. Ik heb
Emmie toen wat geholpen met het schilderen van de wasmachine. Het
schilderen heeft me wonderen gedaan, want plots volgde de ene beweging
de andere op en kwam ik tot het dansje. Na een kleine minuut zal de
das even tevoorschijn komen, deze wordt snel weggejaagd door de
dansende kledingstukken.
Op het einde van de namiddag hadden we
een half afgewerkte wasmachine, de voorkant moet enkel nog in het wit
geschilderd worden, een afgewerkt dansje en een afgewerkt tussenlied.
Een succesvolle namiddag als ik het zelf mag zeggen.
Morgen hebben ik met Alexander om tien uur afgesproken om te werken rond de Pecha Kucha en het artikel. Hieronder enkele sfeerbeelden van vandaag, meerdere zijn te vinden op de blog van Emmie.
Vandaag heb ik vooral vanalles uitgeprobeerd. Eerst ben ik begonnen met het dansstuk die tijdens mijn postje gedaan wordt. We hadden een tweetal liedjes geselectreerd namelijk, Carmina Burana van Carl Orff of het thema lied van Pirates of the Caribbean. Ik vind dat beide sterke punten heeft. Bij het eerste lied heb je echt het dramatische met een zacht stuk in, maar voor de kleine kinderen vind ik het nogal zwaar. Het tweede heeft hele leuke accenten waar je heel veel mee kan doen en toch ook iets hoopvols. Bij het tweede is er wel niet echt een moment van rust tussendoor. Na wat experimenteren heb ik ondervonden dat het vooral lukte om iets te doen op het tweede lied. Met behulp van doeken kan ik heen en weer geslingerd worden, op de accenten kan ik hele hoekige bewegingen maken om zogezegd los te raken. Het lied duurt ook helemaal niet lang, waardoor je niet hoeft te knippen en plakken.
Vervolgens heb ik samen met mijn tante even de doeken overlopen die ik verzameld had om kostuums van te maken. We hebben gezocht naar de bruikbare doeken qua stof, kleur en lengte. Morgen zou ik normaal kunnen beginnen met het uitknippen van de patronen en het maken van een proefversie van het dansje.
Vandaag heb ik de stoffen bij me genomen en de kledingstukken erop uitgetekend. De sok bleek heel wat moeilijker dan verwacht, dit is het enige dat je uit twee stukken stof moet maken. Daarom heb ik deze even aan de kant gelegd en de andere kledingstukken eerst gedaan. Zowel de t-shirt, de das als de jeans verliepen vlot, daarna ben ik de uitdaging met de sok aangegaan. Nu alle stoffen uitgeknipt zijn kan ik ze naar mijn tante brengen om ze te laten stikken. Daarna zal iedere zijn eigen kledingstukken kleuren in het afgesproken kleur: jeans: blauw das: zwart t-shirt: geel sok: roze met groen.