Onze droomreis in Nieuw-Zeeland
Inhoud blog
  • Christchurch, een stad met veel brokstukken
  • Twizel, het dichtstbijzijnde dorp bij het Mount Cook National Park
  • De universiteitsstad Dunedin
  • Te Anau… toegangspoort tot Fjordland National Park
  • Queenstown: een stad vol actie en avontuur

    Zoeken in blog


    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     


    Dropbox

    Druk op onderstaande knop om je bestand naar mij te verzenden.


    een maand Down Under
    25-01-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Christchurch, een stad met veel brokstukken

    Iets na de middag komen we na een prima rit via haast rechte banen aan in Christchurch. Christchurch (Maori: Ōtautahi) is de grootste stad op het Zuidereiland, en de op een na grootste stad van Nieuw-Zeeland met ruim 380.000 inwoners. De stad is vernoemd naar de Christ Church van de universiteit van Oxford en ligt halverwege de Oostkust aan de monding van de rivier de Avon. Op 31 juli 1856 werd Christchurch per Koninklijk Besluit een stad en het is daarmee de oudste stad in Nieuw-Zeeland.

    Veel gebouwen in Christchurch zijn in neo-gotische stijl en in de stad zijn veel parken en plantsoenen te vinden. Hierdoor doet de stad erg Europees aan. Ze wordt ook wel 'De meest Engelse stad buiten Engeland' genoemd.

    Het motel waar Aussie Tours voor ons had geboekt zit vol doordat er patiënten van een ziekenhuis in de buurt naar daar moeten worden overgebracht. De eigenaars hebben een ander motel, een vijftal minuten verder, gevonden. De kamer is wel de kleinste en ongezellig zodat we een andere gevraagd hebben. We vragen info aan de eigenaars over parkeermogelijkheden en vertrekken naar het centrum.

    Het is toch even rondtoeren want in de meeste straten mag je maar heel beperkt parkeren en het is ook erg duur. We vinden tenslotte een plaatsje waar we onbeperkt en gratis kunnen staan. Een rondkijk in het centrum toont ons de grote schade die Christchurch heeft opgelopen door de verschillende aardbevingen. Veel straten zijn afgesloten voor het publiek en je ziet reuzegebouwen, hotels, winkels, banken er armzalig leeg staan. Op verschillende ervan is al met graffiti gespoten wat het nog armzaliger doet lijken.

    We vinden een toffe zaak om te lunchen en gaan daarna wat wandelen. Zo komen we bij een heel knap museum ‘Canterburymuseum’ met Maori-kunst en –geschiedenis, de stad 130 jaar geleden uitgebeeld in ‘winkeltjes’. Er is ook een tentoonstelling ‘OFF THE WALL: WORLD OF WEARABLE ART™ UP CLOSE’; een collectie van prachtige kostuums, het ene al origineler dan het andere. Spijtig genoeg mochten we geen foto’s nemen want het was echt de moeite!

    Na al deze pracht en praal wandelen we verder naar de Christchurch Botanic Gardens. Met dit mooie zonnige weer is het een echt paradijs: bloemen van allerlei kleur, imposante bomen, vijvers met heel veel eenden, goed onderhouden grasperken met gezellige banken, een grote rozentuin… een echte aanrader! We hebben niet de hele tuin doorlopen want we hadden geen idee hoe groot de botanische tuin wel is.

    Vanmorgen zijn we naar Kaikoura gereden. Op de plek waar de oceaan en de bergen elkaar ‘ontmoeten’ ligt Kaikoura. Het plaatsje ligt halverwege Blenheim en Christchurch en is vooral bekend als startpunt voor ‘whalewatch ‘cruises. Kaikoura, dat Maori is voor “eet rivierkreeft”,  is van een klein slaperig vissersplaatsje door toedoen van een aantal avonturiers uitgegroeid tot een van de belangrijkste toeristische trekpleisters. Zo kunt u walvissen, dolfijnen  en ander zeeleven gaan ‘spotten’. De oceaan bij Kaikoura is hiervoor de ideale plaats dankzij het zeer diepe water en het samenkomen van subtropisch warm water en het voedselrijke koude poolwater.

    Het is 180 km rijden langs weeral grotendeels rechte wegen. We moeten wel voorbij verschillende wegenwerken en de opspattende steentjes zorgen ervoor dat we heel traag kunnen rijden. Enkel de laatste 30 km gaan gepaard met het bekende bochtwerk. Onze Whalewatch Tour staat geprogrammeerd om 13.15 u. maar toch duurt het nog een uur voor we vertrekken. We varen met een catamaran aan een behoorlijke snelheid. De bemanning adviseert ons om te blijven zitten zolang ze ons geen seintje geven om buiten te gaan kijken. Ondertussen krijgen we een heel interessante uitleg met beeldmateriaal over alles wat leeft in de Kaikouraregio: walvissen, dolfijnen, zeehonden, albatrossen,…

    Na een tijdje geeft de whalewatcher van dienst het sein dat we buiten aan de reling mogen gaan kijken. We zien enkele albatrossen zweven over het water en zeehonden die spelen met de golven. Na nog wat verder varen, krijgen we enkele dolfijnen ‘Dusky’s’ te zien. En ineens, een stuk voor onze boot, zien we een walvis die bovenkomt om te ademen. We naderen zo dicht mogelijk en bewonderen dit prachtig dier. Het is een mannetjeswalvis die er al 23 jaar thuishoort. Een deel van het jaar zwemmen de walvissen naar de oceaan maar komen toch telkens terug naar Kaikoura. Het vrouwelijk gezelschap van moeders, kinderen, grootmoeders en tantes reizen al heel vroeg af naar Zuid-Amerika waar ze het grootste deel van het jaar verblijven.

    De walvis zwemt een tijdje evenwijdig met onze boot om dan ineens naar beneden te duiken. Ze blijven zo’n anderhalfuur onder tot ze opnieuw komen ademen.

    De boot vaart een stuk verder en ineens zien we een massa dolfijnen die zwemmen en spelen, buitelen, hoge sprongen maken… een echt schouwspel!  Mijn verjaardag kan niet meer stuk!

    We rijden heel tevreden terug en genieten nog van een lekker etentje een 20-tal km van Christchurch. Ik schrijf deze bijdrage met een glas heerlijke Lindauerchampagne naast mij. Morgen is het onze valiezen pakken en alles goed schikken zodat we zonder veel problemen in de luchthaven geraken. Eerst nog met de auto naar de carwash, voltanken en dan via Nationwide Rental Cars naar de luchthaven.

    Onze vakantie in Nieuw-Zeeland is hiermee teneinde maar we houden ontelbare mooie herinneringen in ons hoofd en zullen nog lang nagenieten van dit prachtige land van de lange witte wolk.

    25-01-2012, 20:27 geschreven door Kath  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    23-01-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Twizel, het dichtstbijzijnde dorp bij het Mount Cook National Park

    De weg naar Twizel, zo’n 258 km van Dunedin, is gemakkelijk berijdbaar. Geen zwaar bochtwerk en opnieuw schilderachtige landschappen. Omdat het toch op onze route ligt, stoppen we bij de Moerai Boulders. De Moeraki Boulders zijn een soort grote, ronde, logge stenen, die over circa 50 m strand aan State Highway 1 verspreid liggen tussen Moeraki en Hampden, zo'n 80 km ten noorden van Dunedin) op het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland. Deze grijze keien zijn vrijwel perfect rond, met een omtrek tot 4 meter.

    De boulders, gelegen in het "Moeraki Boulders Scenic Reserve", zijn al lang het onderwerp van legendes: de keien komen door erosie van de duinen langzaam vrij en verder in zee te liggen. In het verleden dacht men dat dit het werk van de goden was, maar uit onderzoek is gebleken dat deze keien zo'n 60 miljoen jaar geleden op de zeebodem ontstaan zijn, toen kalkzouten zich geleidelijk ophoopten rond een harde kern.

    Ook Oamaru, de belangrijkste stad van Noord-Otago mag niet ontbreken. De stad is een heel gezellige en toeristische plaats en is het centrum van een rijk boerenachterland. De stad heeft brede straten, goed onderhouden tuinen, musea, stranden, een kolonie dwergpinguïns (Little Blue's vanwege hun blauwige vachtkleur) en een kolonie geeloogpinguïns en de best bewaard gebleven collectie historische openbare en commerciële gebouwen in Nieuw-Zeeland. Ze werden eind 19de eeuw gebouwd van Oamarusteen en zijn een herinnering aan de periode van welvaart toen pakhuizen en graanopslag net zo groot moesten zijn als de openbare gebouwen die eromheen stonden. Oamaru is met name bekend dankzij de schrijfster Janet Frame. De naam betekent in de Maoritaal schuilplaats van Maru. Er rijdt een oud dieseltreintje rond met o.a. toeristen. Wat verder zien we een beeldhouwer aan het werk. Ian Andersen is een internationaal erkend kalksteenbeeldhouwer. Veel van zijn gravures zijn beland in huizen over de hele wereld. Hij werkt vanuit zijn galerie en atelier in de Harbour en Tyne straat van het historische Oamuru. Al het werk in de galerie is ontworpen en met de hand gemaakt door Ian die gebruik maakt van traditionele instrumenten en methoden. We stappen tot aan het water en zien verschillende houten ‘huisjes’ voor de pinguïns. Zowel de Blauwe als de Geeloogpinguïn zijn te vinden in Oamaru. Maar we zien er geen aangezien ze overdag in zee gaan om te eten.

     

    Na de lunch rijden we verder naar Twizel. Twizel is een plaats in het Mackenzie Basin in de regio Canterbury op het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland. In de plaats wonen circa 2000 inwoners. Gezien de toeristische ligging verdrievoudigt het aantal inwoners zich in de zomermaanden (december – maart).

    Twizel is in 1968 gebouwd als tijdelijke nederzetting voor de arbeiders en ingenieurs die betrokken waren bij de aanleg van de kanalen en kunstmatige meren van het Benmore Hydro Power Project en aan het Upper Waitaki Hydroelectricity Scheme (een groot waterkrachtcentrale project op het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland). Toen het project eenmaal gereed was, slaagden de inwoners er in 1983 in de plaats te behouden.

    Twizel is nu vooral een toeristische bestemming door de nabijheid van Lake Ruataniwha. Verder ligt Mount Cook op 60 kilometer afstand. Een van de belangrijkste attracties van Twizel is de Kaki Visitor Hide. De Kaki (de zwarte steltkluut) is een van de zeldzaamste steltlopers in de wereld. Twizel was in deel drie van de filmtrilogie The Lord of the Rings het decor van de Slag van de Velden van Pelennor.

    Veel is er niet te beleven in het kleine stadje en bijna alles is gesloten als we aankomen.

    Vandaag gaan we naar Mount Cook. De weg er naartoe is prachtig: op de voorgrond meren en kanalen met azuurblauw water met op de achtergrond de besneeuwde Mount Cook.

    Mount Cook (Maori: Aoraki, de berg die de wolken pakt), een berg op het Zuidereiland, is de hoogste berg (3766 meter) van Nieuw-Zeeland. Hij is genoemd naar de Engelse zeevaarder James Cook, die Nieuw-Zeeland voor Groot-Brittannië heeft ontdekt. Hij kreeg zijn naam van kapitein Stokes, de cartograaf die dit gebied in kaart bracht. De berg is een toeristische trekpleister. Mount Cook ligt in het Nationaal park Aoraki/Mount Cook, dat in 1953 werd geopend en dat samen met het Nationaal park Westland Tai Poutini, het Nationaal park Mount Aspiring en het Nationaal park Fiordland een van de UNESCO World Heritage Sites is. Het park bevat meer dan 140 bergtoppen hoger dan 2000 meter en 72 gletsjers, die 40 procent (700 vierkante kilometer) van het park bedekken.

    Op 10 augustus 2011 maakte de regering van Nieuw-Zeeland bekend, dat de zuidkant van de hoogste berg van Nieuw-Zeeland, Mount Cook, wordt vernoemd naar Edmund Hillary. De Aoraki Mt Cook's South Ridge wordt omgedoopt tot Hillary Ridge. Edmund Percival Hillary was een Nieuw-Zeelandse bergbeklimmer, ontdekkingsreiziger, diplomaat en publicist. Hij genoot bekendheid als de eerste bergbeklimmer die de top van de Mount Everest beklom, een prestatie die hij samen met de Nepalese Sherpa Tenzing Norgay op 29 mei 1953 leverde. Aan The Hermitage staat een groot bronzen beeld naar een foto van Hillary toen hij de Mount Everest had beklommen in 1953.

    Mount Cook bestaat uit drie toppen. De Tasmangletsjer ligt het oosten en de Hookergletsjer ten westen. Mount Cook Village (ook bekend als The Hermitage) is een toeristisch centrum en het basiskamp van de berg. Het ligt 7 km van de Tasmangletsjer en 12 km ten zuiden van Mount Cook. Daar parkeren we de auto en gaan dan op stap naar Hooker Valley, een wandeling van 4 uur heen en terug. Het eerste stuk is gemakkelijk begaanbaar maar na een driekwartuur stappen, verandert het parcours ineens in scherpe stenen. Ik stap nog een stuk verder maar na een uur keer ik terug en JP gaat verder. JP zijn tempo ligt hoog want na 3 uur staat hij terug aan de auto. We lunchen laat in Twizel.

    Straks gaan we iets drinken in een lokaal café. Ze serveren een seizoensbier dat “JP” heet, een triple van 9°. Dat wil JP natuurlijk gaan proeven!

    Morgen nog eens 282 km rijden en dan zijn we in Christchurch, onze laatste bestemming in NZ.

    23-01-2012, 06:59 geschreven door Kath  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Foto

    Archief per week
  • 23/01-29/01 2012
  • 16/01-22/01 2012
  • 09/01-15/01 2012
  • 02/01-08/01 2012
  • 24/12-30/12 2012
  • 19/12-25/12 2011
  • 12/12-18/12 2011
  • 28/11-04/12 2011

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Laatste commentaren
  • goed thuis (Nadia)
        op Christchurch, een stad met veel brokstukken
  • Waauw (Anneleen)
        op Christchurch, een stad met veel brokstukken
  • HAPPY B-DAY MAMMIETJE!!!!! (Kelly)
        op Twizel, het dichtstbijzijnde dorp bij het Mount Cook National Park
  • Prachtig (Nadia)
        op Twizel, het dichtstbijzijnde dorp bij het Mount Cook National Park
  • Waauw (Anneleen)
        op Twizel, het dichtstbijzijnde dorp bij het Mount Cook National Park


  • Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs