Vandaag hebben we onze Nederlander Jos Evers verlaten in Grandchamp (Wasigny). We moesten 80 eur. neertellen voor het avondmaal, de overnachting en het ontbijt. Hij kon geen geld teruggeven als we hem 100 eur. aanboden. Hij zei wel dat het op te lossen was, door die 100 eur. te gaan laten wisselen bij de bakker in Wasigny. Hij zou voorrijden tot daar en het geld zelf gaan laten wisselen. Zo was dat probleem van de baan. Het weer viel vandaag ook weer mee: de hele dag zonneschijn, maar het was minder winderig dan gisteren. Voor de eerste keer ben ik ook mijn weg verloren geraakt. Na, in Avançon te zijn vertrokken, kwam ik aan in Boult-sur-Suippe. Daar liep het fout bij het binnenkomen van het dorp had ik de weg links moeten nemen, en na een honderdtal meter had ikdan rechts moeten afslaan, ipv rechtdoor te gaan. Maar geen enkele aanduiding naar Fresne was er te vinden. Ik merkte dat ik verkeerd zat toen ik al meer dan 1 km. verder was en op een aardeweg midden in de velden was beland. Er stond nog wel een hoeve, waar bloemen en planten konden gekocht worden. Daar ging ik vragen of die aardeweg eventueel ook naar Fresne liep, want ik was er van overtuigd dat de richting juist was. Helaas was er niemand te vinden op die hoeve, zodat ik maar besloot de aardeweg te volgen doorheen de uitgestrekte velden met graangewassen en bieten. Ik dacht de aardeweg moet toch eens uitmonden op een gewone weg. En inderdaad, na enkele kms. zag ik in de verte een dorpje. Daar aangekomen bleek dat dorp St.-Etienne-sur-Suippe te zijn. Een dorp dat ook op de rivier de Suippe ligt, maar dan 4,5 km. verder, in noorwestelijke richting van Boult-sur-Suippe. Vandaar moest ik dan naar Bourgogne gaan en zo verder naar Fresne-lès-Reims, hetgeen maakte dat ik een omweg heb gedaan van maar liefst 7km. In de namiddag zijn we dan naar de Cathedraal van Reims gereden. Daar worden de bedevaartgangers van Compostela ontvangen, krijgen ze een stempel in hun boekje en krijgen adressen mee voor overnachtingsmogelijkheden tussen Reims en Vézelay. Van in Reims ben ik daarna per fiets vertrokken naar Condé-sur-Marne zo'n 25km. verderop. Het was al 18u.00' toen ik daar aankwam, na bijna altijd tussen de wijngaarden te hebben gefietst over op- en afgaande kronkelende wegen. In Condé-sur-Marne, hadden we al dadelijk een een hotel beet waar we konden eten, overnachten en ontbijten voor 100 eur. alles inbegrepen. Zonder het te weten had Louisa de auto geparkeerd op de parking van dat hotel voorkomend op lijst die we in Reims hadden gekregen. Morgen gaat de voettocht naar Sarry, een dorpje even voorbij Châlons-en-Champagne; de fietstocht gaat van daar naar Outines.
3de dag Rocroi - l'Echelle - Avancon (18 km. + 49 km.)
Deze morgen hebben we lekker ontbeten bij Mvr. Dumonceau en haar echtgenoot. Ze heeft ons ook nog een thermos koffie meegegeven en warm water om onderweg thee te kunnen maken. De eindafrekening bedroeg 80 euro. Ik heb gestapt van Rocroi tot l'Echelle, zo'n 18 km. verder, door uitgestrekte bossen, eerst klimmend en dan lang dalend. In l'Echelle kwam ik om 20 voor twaalf reeds toe na 2 u. 35' stappen. Iets na 12u. hebben we er gepicknickt en ben ik er om 13u. de fiets opgesprongen voor een tocht van 49 km. tot Avancon. Vandaag waren de hellingen veel minder zwaar dan gisteren toen ik enkele zware kuitenbijters te verduren kreeg. Er was er toen 1 bij van meer dan 5 km. lang en een tamelijk hoog stijgingspercentage (het eerste gedeelte van Fumay naar Rocroi). Vandaag waren er maar enkele hellingen van ongeveer 2km. tegen een vrij laag stijgingspercentage. De rest ging wel steeds golvend op en neer door uitgestrekte landbouwgebieden. Van Avancon zijn we per wagen terug gereden tot in Wasigny (Grandchamp) waar een Nederlander aan pelgrims onderdak verschaft. Ik had gisteren op aanraden van Mevr. Dumonceau een reservatie gedaan. We beschikken hier over een gebouw dat alleen bestaat uit 1 kamer van onder (salon) en 1 van boven (slaapkamer). Om te eten, een douche te nemen of naar de WC te gaan moeten een 20-tal meter verder zijn in de boerderij. Al bij al valt het mee. De Nederlander, afkomstig van Tilburg, woont hier al een 15-tal jaren. Hij heeft hier schapen lopen, heeft duiven, een dertig-tal kippen, 8 poezen en een hond. Om aan de kost te komen doet hij renovatie van woningen in de omgeving. Deze avond heeft hij een lekker maaltijd bereid. Morgen gaat hij er ook voor zorgen dat we een lunchpakket hebben. Hij is ook wat filosofisch aangelegd, kweekt groenten op biologische wijze en houdt er een alternatieve levenswijze op na.
WEPION-Dinant-ROCROI 2de dag van tocht naar Santiago
Gisteren is alles in het honderd gelopen. 2 maal is de volledige tekst van mijn verslag in rook opgegaan. Het mobiele internetcontcct liet het afweten. Het signaal van proximus zou te zwak zijn geweest. Ik ga in enkele hoofdlijnen herhalen wat ik gisteren te vertellen had. We hadden in Erpent overnacht bij mensen die van 1971 tot 1994 in Congo hadden verbleven. De eindafrekening voor ons verblijf bedroeg slechts 16 euro (dus voor het avondmaal, het verblijf en het ontbijt tesamen). Ik heb mijn tocht dan verder gezet vanaf WEPION tot Dinant al stappend (24 km.) en vanaf Dinant tot Rocroi al fietsend. In Dinant kwam ik aan om 12u. 27 na 3u. 47' en in Rocroi om 17u. 15'' na 3u. 10' en 58 km fietsen. We hebben er onderdak gevonden bij Mvr. Dumonceau die er een gîte uitbaat. Van Wépion tot Dinant heb ik steeds de oever van de Maas gevolgd op het jaagpad dat eveneens de Ravel2 is. Het was een aangename wandeling met prachtige zichten op de steile oevers die doorgaans bebost waren. Toch waren er ook mooie rotsformaties te zien. In de namiddag ging de route van Dinant over Onhaye naar Hastière en verder over Heer s/Meuse, waar ik Frankrijk binnen kwam, naar Givet, Ham s/Meuse, Aubrives, Vireux-Molhain, Montigny s/Meuse, Fumay om zo Rocroi te bereiken. Tot Fumay bleef ik steeds in de buurt van de Maas die zich kronkelend door het landschap wringt. Het was een bosrijk landschap.
Deze morgen om half zeven opgestaan, maar al wakker van 20 na 5, want Louisa was onrustig en maakte haar zorgen over het avontuur dat we gingen ondernemen. Ik had gepland van om half 8 te vertrekken, maar zoals te verwachten liep het wat uit en begon de tocht om 20 voor 8. Ik heb er een goed tempo op nagehouden van iets meer als 6Km per uur, zodanig dat ik om 12u.41 aan de Carrefour in Tienen stond, waar mijn vrouwtje mij reeds opwachtte met de auto. We hebben er iets na twaalf gepicknikt en daarna gewacht op mijn broer André die beloofd had met mij tot in Wépion te rijden. Hij kwam opdagen rond 10 na één. Tegen 20 na één zijn we dan vertrokken richting Hoegaarden waar we de Ravel2 konden nemen. Ondertussen was Louisa met de auto richting Wépion vertrokken. Het laatste stuk van de Ravel2 was haast onberijdbaar. Ongeveer 3 Km ruige kiezel. Ik heb daar ook een man aangesproken die met de bulldozer egalisatiewerkzaamheden aan 't verrichten was naast die kiezelweg. Hij zei me dat de aannemer failliet was gegaan, maar dat zijn firma de werken had overgenomen. Tegen einde juni zou de Ravel2 opnieuw in orde moeten zijn. Na Namen doorkruist te hebben kwamen we langs de goede kant van de Maas en moesten we alleen de Maas nog volgen tot Wépion waar we van in de verte de grijze Mondeo al zagen staan langs de rechtse kant van de weg tegenover een klein pleintje met een monument gelegen naast de Maas. We hadden rond de 51 km op de kilometriek staan en het was 10 na 4. Op een bank op het pleintje was Louisa een boek aan 't lezen. André is tegen half 5 huiswaarts gereden en had dan nog een 70-tal kms. voor de kiezen. We hadden een paar adressen om te logeren. Op het goed valle uit zijn we naar Erpent gereden (een dorpje dat bij Namen behoort) en in de Rue des Rosiers nr. 7 hebben we een logement gevonden bij 2 wat oudere mensen,waarvan de vrouw al één keer naar Santiago was geweest. Zij vangt pelgrims op, geeft hun onderdak, een maaltijd, slaapgelegenheid en ontbijt voor 8 per persoon. We hadden echter niet op voorhand verwittigd, zodat ze wat in verlegenheid was en feitelijk niets had kunnen voorbereiden om ons te ontvangen zoals ze dat graag zou hebben willen doen. Morgen gaan we hier vertrekken tegen 8u. om in Wépion onze tocht verder te zetten rond half negen. Het gaat dan te voet tot Dinant en vandaar per fiets tot Rocroi (Frankrijk).
Eindelijk ben ik gestart met mijn blog, waarop jullie mijn tocht naar Santiago di Compostela van nabij kunnen volgen. Zoals de meesten al weten vertrek ik op maandag 26 april 2010. De voorbereidingen zitten er zo goed als bijna volledig op. De fysieke voorbereidingen namen heel veel tijd in beslag. Een goede conditie is dan ook de voornaamste factor om op weg te gaan. Sinds september 2009 ging ik 3x/week stappen en 2x/week fietsen. De volgende maanden werden de kms. systematisch verhoogd, zodat ik in de maanden februari, maart en april reeds meer dan 20 km per tocht stapte. Alleen het fietsen viel wat tegen omdat het vreselijk slecht en koud was van december tot half maart. De laatste weken heb ik dan toch enkele fietstochten van meer dan 70 km kunnen doen en dat ging vrij gemakkelijk ondanks de soms sterke wind.
Ik ben er dus klaar voor en mijn vrouwtje Louisa gaat mij logistieke hulp geven door mij op de tussenpunten te bevoorraden met eten en drank, en mijn bagage te vervoeren.
Hieronder geef ik het uitgestippelde traject weer van de tocht die ik in 30 dagen zal proberen af te ronden. In de voormiddag zal ik stappen, behalve de laatste dag, want dan ga ik het laatste stuk te voet naar Santiago en zal ik 's morgens fietsen. Het gaan telkens staptochten worden van rond de 20 km., meestal iets meer. In de namiddag zal ik fietsen. Deze fietstochten gaan steeds rond de 50 km. gaan.