Inhoud blog
  • A long expected journey
  • hé, het is oké
  • Vrij!
  • meer leesvoer
  • En verder
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Gastenboek
  • hilde
  • Oh oh Ergo!
  • stel het wel

    Laat ons een berichtje achter!

    Dagen in Tamil Nadu!

    26-01-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.weekend!

    Weekend!

    Onze eerste werkweek zit er al op! 3 taken hebben we hier:

    -          Stage in Anbu Illam, het schooltje op de SCAD campus voor kinderen met een fysieke en/of verstandelijke beperking

    -          CBR: advies geven in de dorpjes, vooral aan ouders van kindjes met een beperking

    -          En vooral: ‘opleiden’ van enkele CBR-medewerkers J Ze hebben hier geen ergotherapeuten, en de twee ergo’s die er een paar jaar geleden werkten wilden blijkbaar niets van hun kennis delen. Dus hopen ze dat wij hun een beetje basis ergotherapie kunnen bijbrengen. Dat zullen we dan maar proberen he!
    Als gevolg zullen we in het schooltje altijd twee medewerkers bij ons hebben. Dat wordt wennen!

    Dinsdag, onze eerste echte werkdag, begonnen we met CBR. We vertrokken in chudidhars, naast sari’s de traditionele klederdracht van de Tamil-vrouwtjes J Eerst een halfuur in een jeep naar Tirunelvelli, en van daaruit nog eens 45 minuten in een erg oncomfortabel busje naar het eerste landbouwersdorpje. We kregen er in het plaatselijke schooltje een zaal, waar alle disciplines (kine, logo en ergo + 2 CBR-medewerkers) een matje hadden om de cliënten te ontvangen. Dus, slippers af en werken maar!  De mensen kwamen (ongeveer) één per één naar ons toe met hun vragen. Prince, de CBR-coördinatrice vertaalde gelukkig alles, en zo konden we hopelijk goede adviezen geven, na wat vragen en wat met het kind bezig geweest te zijn. Veel tijd voor testen, observaties of therapie was er niet, het belangrijkste was om eenvoudige, duidelijke adviezen te geven aan de ouders omdat ze slechts 1 keer om de 3 maanden bezoek krijgen van de CBR (er zijn immers 550 dorpjes!).

    Al bij al een bijzondere, unieke ervaring. Zoiets kun je je in België niet voorstellen!

    Op woensdag en donderdag stonden we in Anbu Illam. Om 9u15 werden we daar verwacht, maar door wie? De logo’s konden onmiddellijk mee met de logo van daar, maar wij wisten totaal niet waar naartoe, of wat we moesten doen. Dan maar het kinelokaal (waar wij ook zouden werken) onderzoeken op materiaal. Daar niets te vinden, dus vroegen we hulp aan Briscilla, de logopediste. Zij gaf ons wat meer materiaal, zodat we toch al eventjes weg konden (Lang leve de logo’s dus! ;) ). Dan mochten we twee kindjes ‘kiezen’, zomaar, zonder ook  maar de minste achtergrondinformatie! Omdat we stonden te twijfelen kregen we er dan maar twee in onze handen geduwd. ‘ADHD’, luidde de boodschap! ‘begin er maar aan!’. Daar stonden we dan, met twee kinderen die geen woord Engels spraken, en met een minimum aan materiaal. Gelukkig wisten we toch snel wat te doen, en we leerden ze al snel kennen, en zij ons! Zo waren we op ons gemak bezig, tot er plots enkele CBR-medewerkers bij ons kwamen, met hoge verwachtingen over hun ‘Occupational therapy training’, zoals het in hun agenda’s stond. Na wat uitleg over ergotherapie van onze kant, en veel vragen van hun kant schreven we enkele onderwerpen op om later nog vorming over te geven.

    Na de middag volgden ze dan met ons mee, om bij te leren over hoe ergotherapie nu eigenlijk kan verlopen. Wij,  met de handen in het haar, vroegen ons af hoe we hen in godsnaam iets konden bijleren als we zelf de kinderen die we meenamen nog nooit hadden gezien, en niets van informatie over hen hadden. Maar we trokken onze plan, legden alles uit wat we deden en waarom, en zij volgden geïnteresseerd, en knikten veel (op de vreemde manier waarop Indiërs hun hoofd schudden, en die nergens op lijkt als wij het proberen). Die interesse duurde tot de kiné’s het lokaal binnenkwamen, toen veranderde iedereen in een bende viswijven. (we hebben de kiné’s hier trouwens nog niet zien werken! Gemakkelijke job is dat hier!).

    Tussendoor, tijdens de speeltijd, konden we wat met de kinderen spelen. De leraren keken ons  nogal raar aan, omdat het niet de gewoonte is dat de ‘volwassenen’ zich tussen de kinderen mengen tijdens de speeltijd. Maar wij amuseerden ons rot!

    De donderdag verliep ongeveer op dezelfde manier, en we gaven ook onze eerste vorming, over autisme. De CBR-medewerkers stelden heel veel interessante vragen en bedenkingen, en zetten onze hersenen echt aan het denken (o, wat deed dat pijn)! Gelukkig kenden we onze les! (Met dank aan mevr. Denolf!). Achteraf bedankten ze ons voor de nuttige tips, en zeiden dat ze ze zeker konden gebruiken tijdens het ‘fieldwork’. Leuk om te horen dat wat je doet en zegt geapprecieerd wordt!

    Vrijdag CBR in de gypsy-community. Eerst was er een meeting van 3u met alle CBR-medewerkers. Die was natuurlijk in het Tamil, dus Prince gaf ons af en toe een samenvatting in het Engels. Toch was  het moeilijk om wakker te blijven, door een combinatie van de hitte en de Tamilse klanken die na een tijdje als gezoem in de oren klonken. Het was ook opvallend dat de kring met medewerkers zich steeds verder uitbreidde! Ik denk dat ongeveer 2/3 van de mensen op tijd waren, de rest glipte onopvallend binnen tijdens de meeting.

    Na de meeting was er lunch, en daarna welgeteld 1 cliëntje! De andere 4 kinderen die normaal gezien ook komen waren met hun ouders naar één of ander tempelfeest. Niet veel werk dus!

    Vandaag, zaterdag, is het Republic Day! Vroeg opstaan dus, om 10 voor 7, om tegen 7u in Anbu Illam te zijn voor de ceremonie van de vlag, en dans- en zangoptredentjes van de kinderen. De rest van de dag wordt het rust en wat voor school werken, en morgen gaan we naar de watervallen, die blijkbaar heel mooi zijn! We zijn benieuwd!

    En verder:

    -          Lies haar billen zijn zo goed als muggenbetenvrij, jammer voor de braillelezers onder ons!

    -          Griet heeft ondertussen geskypet met haar ouders en is dus eindelijk gestopt met wenen

    -          Onze badkamer is een paradijs voor salamanders en kakkerlakken, bah!

    -          Je kan hier nooit buitenkomen zonder DEET, of er hangen hele zwermen muggen rond je! De Indiërs lijken daar echter immuun voor te zijn, gelukzakken!

    -          Als je het stopcontact wil gebruiken neem je best een stylo bij de hand. Voor je een Europese stekker kan insteken, moet je eerst in het stopcontact zitten kotteren en iets omhoogduwen. Gelukkig kan je per stopcontact de stroom afzetten!

    -          De airco op onze kamer staat op 24 graden. Lekker fris, soms té koud, brr

    -          We zijn hier nog geen tint bruiner geworden… Buiten is het vaak te warm, dus we zitten meestal binnen, en de zon verdwijnt hier in de vooravond (wanneer de temperatuur wat beter is) heel snel

    -          Lies is het muziekje om 5u nog altijd niet gewend, maar kent het wel al bijna vanbuiten!

    -          Ondertussen kennen we (vooral Lies) al een aardig woordje Tamil!

    -          Alles is hier heel goedkoop in vergelijking met onze prijzen. Een fles cola = ongeveer 30 cent, om maar iets te zeggen!

    Tot de volgende!

    26-01-2013 om 09:25 geschreven door griet en lies  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (5 Stemmen)
    21-01-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Maailai Vanakkam

    Maalai Vanakkam!

    Onze eerste blog vanuit het prachtige India!

    Na een veel te lange vlucht (maar wel met goede films) kwamen we zaterdagnacht om 3u40 toe in Trivandrum Airport. We werden buiten opgewacht door een enorme menigte, die allemaal grote ogen trokken naar die 4 blanke meisjes. Gelukkig zagen we snel de man met het bordje van SCAD, die direct Lies haar valies overnam terwijl de anderen sukkelend en puffend naar de auto gingen J

    Hij bracht ons veilig naar SCAD. Hahaha, veilig, wat zeg ik, we zijn nog nooit zo bang geweest in een auto! Overal toeterende auto’s met felle lichten, en toeteren wil in India enkel maar zeggen ‘Pas op!!! Ik ben er, ik kom eraan, ik ben belangrijk en niet van plan te stoppen of aan de kant te gaan!!’. Gevaarlijke toestanden!

    Eerste dag: rust, bekomen van de jetlag J eten en slapen dus

    Op de tweede dag, vandaag dus, maakten we voor het eerst kennis met al onze toekomstige ‘collega’s’. We werden in de ‘special school’, anbu illam (wat Tamil is voor Love House), onthaald door alle kinderen die applaudisseerden, en kregen bloemetjes en een stip op het voorhoofd. Daarna was er een korte vergadering over hoe ons schema er zal uitzien. Dit verliep meer in het Tamil dan in het Engels, blijkbaar hadden ze er op voorhand nog niet over nagedacht dat we met 4 zijn in plaats van met de gebruikelijke 2 (er zijn ook nog 2 logopedie-studenten, tssss. Typisch logo’s ;) ) en moesten ze zelf nog bekijken hoe ze het zouden doen.

    Daarna werden we rondgeleid door Edwin, de kinesist, die er zelf van overtuigd is dat hij ‘very friendly, nice and flexible’ is. Gelukkig was dit niet gelogen, de rondleiding was heel interessant en we leerden de algemene werking van SCAD (dat trouwens veeel groter is dan we dachten!) kennen. We gingen ook naar de scholen op de campus, die technische opleidingen geven, en werden daar met grote ogen en een nog grotere glimlach onthaald. Twee dingen die we nog veel zullen zien J

    ’s middags voor de eerste keer met onze handen gegeten, waar we onze kokkinnen en Wemela, onze Indische ‘moeder’ blijkbaar een groot plezier mee deden. We moeten alleen nog de techniek leren beheersen, maar het eten is heerlijk!

    In de namiddag gingen we gaan shoppen met Wemela, omdat onze mouwen en pijpen blijkbaar te kort zijn voor CBR, en omdat we met Indische kleren gemakkelijker geïntegreerd zullen geraken bij het Indische volk.
    In de winkels waar we kwamen was iedereen gefascineerd door de aanwezigheid van 4 blanke mensen die chudidhars kwamen kopen. Er was veeeeel te veel keuze in de winkel. Stel je voor: allemaal kleren met precies dezelfde vorm maar een ander kleur en motief. Raar winkelen, en zeker als de helft van de verkopers erbij komt staan kijken.

    Verder:

    -         -  Geiten en koeien op straat, en aapjes, eekhoorns en vreemde vogels op de campus doen ons intussen al niet meer raar (grappig hoe snel je dat gewoon bent!), maar toen er plots een olifant opdook midden op straat keken we toch even op!

    -          - Er lopen ook heel wat honden over straat, het lijkt erop dat die geen andere taken hebben dan zich voort te planten (Caroline bedacht de toepasselijke (?) naam broeikashonden)

    -        -    De muggen stekken er hier vrolijk op los, blinde kinderen kunnen ondertussen al braille leren lezen op Lies haar bil!

    -        -   De elektriciteit valt hier om de zoveel tijd uit (zoals momenteel, trouwens). Dit gebeurde zelfs in de supermarkt in Tirunelveli!

    -          - Mannen, begin gerust rokken te dragen!! Hier doen ze dat ook, en ze staan er bijzonder goed mee! Al die snorren daarentegen zijn echte afknappers J

    -         -  De huisjes zijn hier echt heeel klein, maar het lijkt erop dat iedereen overdag op straat leeft.

    -          - Griet heeft nog altijd niet kunnen skypen met haar ouders, en ze is een beetje aan het wenen. Dus Ann en Hans, als je dit leest, willen jullie eventjes jullie dochter skypen zodat ze stopt met janken! Ik kan mij niet concentreren!

    -         -  Elke morgen om 5u worden we hier gewekt door de protestantse kerk achter ons gebouwtje. Met een vrolijk muziekje en een toespraak in het Tamil. Dat wordt wennen!

    -          - Ondertussen werkt de elektriciteit al weer J het internet daarentegen… Wie weet wanneer we deze blog gaan kunnen posten! Maar dat boeit ons helemaal niet, we amuseren ons hier ook wel zonder overbodige luxe J Hopelijk krijgen we wel net genoeg internet om taken te maken, anders zullen onze docenten niet content zijn!

    -         -  Jawel, het klopt, de mensen hangen hier echt aan de bus als er binnen geen plaats meer is!

    Morgen gaan we voor de eerste keer op CBR (community based rehabilitation). Dan gaan we met een team naar families met kinderen met beperkingen, waar we ter plaatse advies en therapie geven. Die taak gaan we zo goed mogelijk proberen te volbrengen, maar daar vertellen we later meer over!

    Misschien is niet alles wat we hier vertellen waar… Maar er zijn ook dingen die wel waar zijn die we niet vertellen, dus dat compenseert!


    Foto's toevoegen lukt blijkbaar niet, jammer genoeg, daarvoor zullen jullie op facebook moeten zijn!

    21-01-2013 om 16:31 geschreven door griet en lies  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (5 Stemmen)


    Archief per week
  • 25/03-31/03 2013
  • 11/03-17/03 2013
  • 25/02-03/03 2013
  • 11/02-17/02 2013
  • 04/02-10/02 2013
  • 21/01-27/01 2013
  • 14/01-20/01 2013

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !



    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs