Op dinsdag 26 juni namen 2 leden van onze keurploeg afscheid van het college tijdens de proclamatie van de laatste- jaarsleerlingen. Namens de keurploeg en het college mocht Steve Dilewyns, leerkracht L.O. en samen met Mark Holthof, leider van Keurploeg Groenendaal, een afscheidsgeschenk overhandigen. Dit gebeurt elk jaar als er een keurturner afstudeert aan het college, als beloning voor de jaren van inzet en toewijding die geleverd werden voor onze keurploeg. Olivier was 8 jaar lid en viel vooral op door zijn inzet, zijn enthousiasme, zijn durf en zijn springkracht. Julie was steeds aanwezig, zowel op dinsdag om te helpen als op vrijdag om zelf te turnen. Wij onthouden van haar een grote bereidheid om te helpen, haar mooie acrogymoefeningen, haar vriendelijkheid en haar nooit aflatende inzet. Uiteraard nemen wij met spijt afscheid van beiden maar wij denken ook dankbaar terug aan de vele toffe ontmoetingen en optredens die wij samen hebben beleefd. Good luck Julie en Olivier, wij zien mekaar vast terug!
Aan de hand van enkele foto's uit 1966,
genomen tijdens het optreden, merken wij grote verschillen met de optredens van
de laatste jaren. Zoals je ziet vond het optreden toen plaats in open lucht,
op het voetbalveld. De kijkers (en dat waren er toen ook al heel veel) zaten
tussen het kasteel en het voetbalveld en hadden dus een heel goed overzicht.
Van belichting was uiteraard geen sprake maar de muziek klonk even goed uit
de boxen. De keurploeg telde toen meer dan 50 jongens. Wie tijdens het
optreden even niet deelnam, stond flink rechtop in een rij en volgde aandachtig
het verloop. Niks rondlopen of zitten dus! Je merkt ook wel dat de
toestellen de vergelijking met onze huidige toestellen niet goed
doorstaan. De reuzegrote springplank, bijvoorbeeld, is de voorloper van de
mini-trampoline en van landingsmatten was er geen sprake. Allemaal factoren
die het turnen toch wel iets riskanter maakten en die ook de moeilijkheidsgraad
verhoogden.
Parallel met de keurploeg van de lagere school was er ook een keurploeg in de humaniora (wat tegenwoordig ASO is in ons college). De lesgever was Louis Noels, de turnleerkracht van die humaniora. Leerlingen die de overstap van de lagere school naar het eerste middelbaar maakten, konden van de kleine keurploeg naar de grote overstappen en zo hun hobby blijven beoefenen. Later, in het begin van de jaren zeventig, vloeide de ene keurploeg over in de andere zodat er van toen af nog één keurploeg overbleef. Sommige oudere leerlingen bleven naar de kleinsten komen om een helpende hand te bieden, een gewoonte die nu, meer dan veertig jaar later nog altijd bestaat. Deze manier van werken stelde ons in staat om in kleinere groepjes te werken, volgens niveau, wat een veel groter rendement tot gevolg had.
In 1962 startte Dré Vanaelst met een keurploeg in de lagere school van het Sint-Jan Berchmanscollege te Merksem. Allemaal jongens toen, het gemengd onderwijs had nog niet zijn intrede gedaan. In die tijd bestond het
keurploeguniform uit een witte turnbroek en een wit onderhemdje, zonder
mouwen. Als er werd opgetreden droegen de keurturners witte turnpantoffels en
witte sokken. De betere keurturners kregen een rode streep op de zijkant van hun broekje. Je kan onze eerste keurturners bewonderen op de twee bijhorende
foto's: keurig rechtop in de houding en netjes op één rij!
Enkele weken na het succesvolle optreden van KEURPLOEG GROENENDAAL starten wij met een blog over deze turnvereniging van het Groenendaalcollege. Na vijftig jaren van naschools turnen op een meer dan schools niveau brengen wij het verhaal van honderden jongens en meisjes die van gymnastiek hun hobby maakten, dit aan de hand van tekst en illustraties. Terug in de tijd, terug naar de vorige eeuw waar de basis werd gelegd van een keurploeg die volgend jaar zijn gouden jubileum viert. Stap mee in de wereld van KEURPLOEG GROENENDAAL!