Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek
06-01-2015
Lunchen voor beginners en gevorderden
Vroeger namen we standaard twee à drie boterhammen mee naar school, met een plak (magere en niet te eten) kaas, of al eens wat confituur. Verder ging de creativiteit niet. Tegenwoordig is er veel meer kleur te zien in onze middaglunch. We nemen telkens wat groenten mee die ik de avond op voorhand bereid. Enkele mogelijkheden:
harde groenten van het seizoen (denk aan raapjes, pompoen, wortel, pastinaak, ...) fijn hakken in de keukenmachine, een eierdooier eronder, eventueel een paar scheppen havermout of andere knapperige dingen (zaden, pitten, ...) en een twintig minuten in de oven laten garen. Mag nog lekker knapperig zijn. Dit mengsel kan je zowel 's avonds als avondeten verorberen als koud meenemen als lunch. Ik doe er soms nog wat fetakaas bij om het compleet te maken. Ideetje van Muriël van de Tuin van Figaro :)
Een simpele salade met rauwe spinazie, wat vijgen en geitenkaas. Je kan ook de vijgen even laten gratineren met die kaas en zo eten, maar koud kan het ook prima.
Salade met druiven en fetakaas, voorzien van een dressing van balsamico (uit het Lekker! kookboek dat ik ook vermeld heb bij de goede kookboeken)
Koude volle rijst met groenten onder
Salade van rode kool met appeltjes en rozijntjes, met een yoghurtdressing of iets anders naar keuze
salade van gekookt zeewier en geraspte wortel en geraspte appel, eventuele met krenten of rozijnen en wat nootjes
Rauw witloof met een zure room: zie recepten Jeroen Meus (ja héél soms kan ik zijn kookkunsten ook wel appreciëren)
Gebruik van veel verse kruiden bij de groenten
Het simpelste is gewoon de avond op voorhand wat extra maken en dat meenemen. Of gewoon wat worteltjes raspen en die in een potje doen om mee te nemen. Groenten van deftige kwaliteit hebben niet altijd versiering nodig.
Zondag heb ik een kleine zoektocht ondernomen naar een milieu - en huidvriendelijke manier om mijn haar te wassen. Ik kwam zo terecht op de website van Green Evelien met heel veel leuke tips.
Ze maakt een shampoo van een bekertje water met een eetlepel natriumcarbonaat. Ik vond het te simpel om te kunnen werken maar bon, toch geprobeerd natuurlijk.
Tot mijn verbazing was het resultaat erg goed. We zijn nu twee dagen verder en mijn haar is nog niet terug vet. Bovendien blijkt het product erg vriendelijk voor mijn krulhaar, want de krullen lagen voor één keer eens goed...
Enige tip die ik kan toevoegen: lauw of warm water gebruiken :) Anders krijg je een wel héél frisse douche. Ik spoel ook altijd na met koud water, dat heeft mijn kapper mij jaren geleden al eens gezegd, dat is goed voor de natuurlijke glans van het haar.
Dus, weg met al die dure bussen speciale shampoo's, lang leve de natriumbicarbonaat!
Een goed gevulde ijs - en voorraadkast geeft mij altijd een gevoel van welbehagen, van luxe zelfs. Maar met de inhoud van die ijskast probeer ik wel zo bewust mogelijk om te gaan, nu nog meer dan vroeger. In het verleden gooide ik vaak dingen weg die eigenlijk nog gebruikt hadden kunnen worden, gewoon omdat ik ze "vergeten" was. Ik heb hier nu een paar trucjes voor:
Koop nooit - ik herhaal, NOOIT - meer dan je nodig hebt. Er zijn maar weinig mensen die zo afgelegen wonen dat ze een gigantische voorraad eten moeten inslaan. De meesten onder ons wonen vlakbij winkels, boerderijen, en online kan je ook snel bestellen wat je eventueel nog nodig moest hebben. Geen reden dus om een gigantische voorraad in huis te halen, want de helft daarvan riskeert in de vuilbak te belanden.
Kook ook niet meer dan wat je denkt te gaan eten. Dit is niet altijd makkelijk in te schatten, zeker niet met kinderen in huis zoals hier. De ene dag eten ze veel en de andere dag bijna niet. Maar voor jezelf inschatten wat je nodig hebt lukt beter denk ik.
Als er overschot is van eten (bijv. op de borden van de kinderen) gaat die overschot bij ons naar de kippen - we hebben er vijf lopen, maar ook twee kipjes (bij een kleinere tuin) kunnen al heel wat restjes verwerken. Je krijgt er dan nog iets voor terug ook! En je afvalzak geraakt niet zo snel vol, zodat je minder moet uitgeven voor huisvuilophaling.
Klokhuizen en schillen van appels gaan hier naar de konijntjes. Die zijn er dol op, net als op de schillen van de wortels. Overige schillen en pellen gaan naar bovengenoemde tweepotige tuinbewoners.
Werk met WEEKMENU's zodat je kan plannen wat je in huis moet halen, en hou je hier ook aan. Je kan switchen tussen de dagen maar hou je wel aan de geplande gerechten.
Wees creatief en bedenk misschien niet alledaagse combinaties. Zo hebben wij deze week boekweitwraps gegeten met een vulling van savooikool, omdat die kool én in het seizoen past én op moest. Het resultaat was verbazend lekker, zeker in combinatie met gegrilde halloumi - kaas (tja, kwestie van allerlei culturen door elkaar te mengen :))
Restjes groenten kan je invriezen en nadien in de soep verwerken (bijv. wat gestoomde broccoli, rauwe worteltjes die de dag nadien anders niet meer zo vers zouden zijn, wat tomaatjes, ...) Eigenlijk passen héél veel groenten in de soep.
Fruit vries ik ook in als het te rijp begint te worden. Niks zo lekker als bevroren banaan met chocoladesaus en kokos. Appelen kan je snel even stoven en dan invriezen. Mango en andere tropische vruchten laten zich ook gewoon invriezen en zijn heel lekker in allerlei smoothies.
Kaas kan ook ingevroren worden, net als verse boter. Ik haal telkens een centimeter boter uit de vriezer zodat we altijd goed smeerbare boter hebben en de blok toch niet slecht wordt (het is verse hoeveboter
Als er nog iemand tips heeft, zijn die meer dan welkom!