2015 - Gezonde voeding
Recepten & boeken uitgetest
Inhoud blog
  • Tips tegen voedselverspilling
  • De ideale shampoo?
  • Lunchen voor beginners en gevorderden
  • En voor u mevrouw, nog een hapje E102 of liever E621?
  • Een pleidooi voor echt voedsel - korte samenvatting
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Categorieën
  • 0 Welkom! (5)
  • 1 Gezonde voeding (10)
  • 2 Lichaamsverzorging (2)
  • 3 Producten voor huis en tuin (1)
  • Gastenboek

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    30-12-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kokosolie - een product met vele toepassingen!
    Kokosolie is ondertussen niet meer uit de media weg te branden.  Eerst uitgespuwd door velen omwille van de verzadigde vetten om nu terug helemaal "in" te zijn (want de verzadigde vetten lijken toch niet de grote boosdoeners in deze wereld - meer informatie in de boeken waarvan je de titels ook in mijn blog vind). 

     Zelf heb ik ondertussen - uiteraard :) - ook de kokosolie uitvoering kunnen testen.  Ik heb er van goede kwaliteit gevonden in BioPlanet maar ook online bij, jawel, Pit&Pit en bij Body&Fit.  De prijs valt best mee, zeker in vergelijking met andere soorten olie. 

    Kokosboter (of olie) gebruik ik ondertussen niet alleen als bakproduct; het blijkt de ideale crème voor droge huidjes zoals die van mij en de kinderen.  

    (zie onder andere http://www.gezondetips.nl/kokos) 

     Ik lepel een beetje boter uit het potje (want het is harde boter als het koud is, het wordt vloeibaar bij verwarming) en laat zo'n beetje boter "smelten" op onze huid, zo kunnen we onszelf helemaal insmeren.  Veel beter dan al die chemische rommel (waarover ook nog informatie volgt), en het ruikt erg lekker.  Het is ook een ideale, natuurlijke lippenbalsem.  Als je eens een ander geurtje wil, laat dan de boter smelten op het vuur en voeg een paar druppels etherische olie naar keuze toe.  Zo heb je lekker ruikende crème.  

    Uit hygiënische overwegingen gebruik je uiteraard in de keuken en in de badkamer niet dezelfde pot :) 

    Het is ook een ideale basis om zelf je deodorant te maken.  Ook hierover zal je een apart topic vinden op deze blog. 


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
    Categorie:2 Lichaamsverzorging
    30-12-2014, 17:16 geschreven door Katleen  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een pleidooi voor echt voedsel - korte samenvatting
    We hebben ondertussen een heel aantal boeken doorworsteld en sites geraadpleegd, om te zorgen dat onze informatie niet te eenzijdig zou zijn.  Ook lezingen van professoren, te zien op YouTube, en een aantal reportages die uitgezonden zijn op BBC.   Hieronder een korte samenvatting van de basisprincipes: 

    • de afgelopen dertig jaar is onze voeding erg veranderd.  Men gaat definiëren in termen van voedingsstoffen ipv voedingsmiddelen.  Zo lees je in de rekken allerlei slogans: "nu met meer calcium, vitamines", "minder verzadigd vet" "verrijkt met omega 3" en ligt de nadruk niet meer zozeer op het product maar op wat er in zit
    • die toegevoegde vitamines en mineralen zorgen zeker niet voor een gezond product.  De enige bekommernis van de industrie is verkopen, gezond of niet.   Men kijkt vooral naar de kwantiteit en niet meer naar de kwaliteit. 
    • Pleidooi voor echt voedsel: normale, alledaagse producten zitten vol met stoffen die ons lichaam nodig heeft.  Door vers en gevarieerd te eten, voornamelijk planten en fruit en een kleine hoeveelheid kwaliteitsvlees kan je je lichaam gezond houden.  Welvaartsziekten komen vooral voor in het Westen, dit is zeer duidelijk te zien bij mensen die bijv. uit China komen en nu het Westerse voedingspatroon volgen.  Zij worden getroffen door dezelfde ziekten als de doorsnee Europeaan en Amerikaan. 
    • Probleem met ons Westers eetpatroon is onder andere:   
      • zeer veel geraffineerde = bewerkte producten.  In het begin van de industrialisering waren geraffineerde producten een vorm van prestige.  Op een gegeven moment werd dit echter betaalbaar en ging iedereen er zich mee voeden.  Geraffineerd is zodanig bewerkt dat er eigenlijk niks gezonds meer in zit.  Nadien zijn ze steeds maar meer dingen gaan toevoegen die door de bewerking verdwenen waren.  De wereld op zijn kop. 
      • Suiker!  Dit is het paradepaardje van de geraffineerde, bewerkte producten.  Hier was en is zeer veel geld mee te verdienen maar suiker levert enkel calorieën en is voor de rest totaal nutteloos voor ons lichaam.  Het zorgt voor een enorme schommeling in bloedsuikerspiegel.  Daarom heeft u heel snel terug honger na een suikerrijke snack. 
      • Enorme verarming van het voedselaanbod.  De overheden zijn allerlei subsidies gaan geven aan de boeren om tarwe, maïs, suiker en rijst te gaan telen.  Deze vier gewassen zijn verantwoordelijk voor 2/3 van ons Westers voedingspatroon.  Een mens heeft rond de honderd chemische verbindingen nodig om gezond te blijven.  Dit halen we nooit uit een dergelijke eenzijdige voeding. 
      • Men gaan allerlei problemen creëren die er niet zijn, of waar tot op heden nog geen bewijs van is.  Bijvoorbeeld: men heeft margarine uitgevonden, een enorm complex chemisch product.  Boter moest in een negatief daglicht geplaatst worden omdat margarine meer opbracht.   
      • Het is nooit zwart op wit bewezen dat een lagere cholesterol leidt tot minder hart- en vaatziekten.  Een gezond eetpatroon wel, maar verzadigde vetten bannen omwille van een mogelijke verhoging van de cholesterol lijkt voorbarig.  Er zijn minder mensen die sterven aan hart- en vaatziekten omdat de wetenschap er op vooruit is gegaan, maar er worden wel nog steeds even veel mensen opgenomen in het ziekenhuis als voor de grote" eet geen vet" campagne;  Bizar toch? 
      • Vlees mag wel maar moet van goede kwaliteit zijn, en ook niet te veel. De meeste dieren worden ook weer gevoerd met soja en tarwe ipv met gras, waardoor uw voeding ook weer enorm eenzijdig wordt.  Idem met kippen en varkens.  Deze worden gekweekt om er zo veel mogelijk aan te verdienen.  Kwantiteit en opbrengst voor kwaliteit.

      • CONCLUSIE: gezonde voeding : natuurlijke, gevarieerde voeding waar niet te veel industrialisering aan te pas is gekomen.  Groenten en fruit liefst biologisch omwille van hogere voedingswaarden.  Dit is echter financieel niet voor iedereen haalbaar, jammer genoeg.  De overheid verdient meer aan suiker dan aan biofruit, zolang dit zo blijft zullen ook de prijzen kunstmatig hoog blijven.  We moeten daarbij ook afstappen van het idee dat voedsel steeds goedkoop moet zijn.  Beter wat minder maar van goede kwaliteit dan enorme porties slechte kwaliteit. 

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:3 Producten voor huis en tuin
    30-12-2014, 20:13 geschreven door Katleen  
    01-01-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.En voor u mevrouw, nog een hapje E102 of liever E621?
    Onze voeding zit er vol mee: de zogenaamde e-nummers of voedingsadditieven.   Heeft u zich al eens afgevraagd wat u opeet als u een pakje koekjes van pakweg Ikea naar binnen werkt, met een ingrediëntenlijst die de amateur-chemicus wellicht doet duizelen?  

    Niet alle e-nummers zijn schadelijk maar het is moeilijk door de bomen het bos nog te zien.  Klik op onderstaande link 

    https://www.youtube.com/watch?v=j5ZpWYOEpwg

    Het is een zeer toegankelijke reportage die een korte inleiding geeft op het gebruik van e-nummers door de voedingsindustrie.   


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:1 Gezonde voeding
    01-01-2015, 19:01 geschreven door Katleen  
    Archief per week
  • 05/01-11/01 2015
  • 29/12-04/01 2015
  • 22/12-28/12 2014
    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.

    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Blog als favoriet !

    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs