2015 - Gezonde voeding
Recepten & boeken uitgetest
Inhoud blog
  • Tips tegen voedselverspilling
  • De ideale shampoo?
  • Lunchen voor beginners en gevorderden
  • En voor u mevrouw, nog een hapje E102 of liever E621?
  • Een pleidooi voor echt voedsel - korte samenvatting
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Categorieën
  • 0 Welkom! (5)
  • 1 Gezonde voeding (10)
  • 2 Lichaamsverzorging (2)
  • 3 Producten voor huis en tuin (1)
  • Gastenboek

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    26-12-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wat is nu gezond??
    Een interessante vraag zonder eenduidig antwoord - jammer maar helaas.  We kunnen enkel verwoorden wat wijzelf momenteel als gezond beschouwen - al zijn wij ook nog zoekende en komen er misschien steeds nieuwe inzichten. 

    "Gezond" is volgens ons: natuurlijk en vrij van toxische / chemische stoffen die niet in je lichaam thuis horen.  Qua voeding denken we daarbij aan bergen geraffineerde suiker, bewerkte producten waar hoe dan ook veel conserveringsmiddelen en kleurstoffen aan toegevoegd zijn, koekjes en snoep waarvan de ingrediëntenlijst voornamelijk E-nummers omvat, etc.   

     Op het gebied van huid en haar: we proberen alle producten te vermijden met een lijst aan ingrediënten die door een niet-wetenschapper niet uit te spreken zijn (lees maar eens de achterzijde van een doorsnee verpakking shampoo).  Het kan immers helemaal anders, lees maar verder voor meer tips! 

    We willen afstappen van het idee dat gezond ook light betekent.  Het is verbazend hoe veel slechte elementen terug te vinden zijn in light producten.  We willen ook resoluut afstappen van het tellen van calorieën en het volgen van eender welk dieet.  We weten ondertussen uit ervaring dat dit NIET werkt.  U zal in de topics "suiker" en "interessante boeken" zeker vernemen waarom. 

    Gezond betekent voor ons ook zeker NIET: 

    • jezelf en je kinderen alles ontzeggen.  Je wil immers geen kinderen die op hun vijftiende met hun zakgeld de dichts bijzijnde snoepwinkel gaan plunderen. 
    • uitsluitend gaan winkelen in dure winkels. We hebben een behoorlijk inkomen maar iedereen weet dat de eerste leerkracht die rijk wordt van zijn of haar job, nog geboren moet worden. 
    • niet meer genieten van eten. We hebben nog nooit zoveel plezier beleefd aan het maken en opeten van onze maaltijden als de laatste maanden. 

    Lees gerust verder om meer te weten te komen hierover!


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:1 Gezonde voeding
    26-12-2014, 00:00 geschreven door Katleen  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De waarheid over suiker
    Suiker wordt de laatste tijd veel opgevoerd als grote boosdoener als het gaat om overgewicht en het ontwikkelen van ziekten.  Na alles wat we de voorbije maanden gelezen hebben, lijkt dit ook wel terecht te zijn. 

    Ik ben geen wetenschapper, en ben ook steeds zeer slecht geweest in wetenschappelijke vakken.  Maar indien u eens de moeite doet om te kijken naar een aantal fragmenten op YouTube zal u ook begrijpen waarom ik overtuigd ben geraakt van de negatieve invloed van suiker.  Hieronder enkele fragmenten: (eigenlijk volstaat het "the truth about sugar" in te typen om een reeks zeer interessante reportages te vinden) 

    https://www.youtube.com/watch?v=yaAQRfxpSjI  (Fed Up, een zeer goeie film over de enorme impact van de suikerindustrie) 

    https://www.youtube.com/watch?v=ZNySc_BIl5k

    https://www.youtube.com/watch?v=twVAmGXTiic

    https://www.youtube.com/watch?v=EFlnlGx0B5U&list=PLHbrUXwea9XUl37N2w3OxYgY_iF8tL99A

    In het Nederlands kan je gewoon "de waarheid over suiker" intypen en je komt bij een zeer groot aantal reportages uit over suiker.  Ze zijn zeker niet allemaal even goed, ik zal af en toe een topic aanmaken over de echt interessante films / reportages maar hiermee kan iedereen alvast starten.  

    Zijn er alternatieven voor suiker?  Ja en nee.  Een aantal alternatieven worden voorgesteld in kookboeken die ook op mijn blog besproken zullen worden.  Ik noem er enkele van: 

    • agavesiroop, ahornsiroop
    • kokosbloesemsuiker
    • Tagatose
    • honing
    Deze zouden een minder sterke invloed hebben op de suikerspiegel, maar het blijft natuurlijk suiker.  Als je zonder kan, des te beter.  Het kost echter veel tijd om af te kicken van zoet (maar het kan... ik was zelf enorm, enorm verslaafd aan suiker en cola light!), en het is voor iedereen vol te houden.  Ook onze kinderen kunnen zeer moeilijk zonder dat zoete.  Ik probeer dus de weg van het minste kwaad te vinden en ga voor natuurlijke zoethoudertjes zoals dus die siropen en dergelijke.  Ik zou graag een suikervrij leven kunnen leiden maar dat lukt tot op heden nog niet.  


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    Categorie:1 Gezonde voeding
    26-12-2014, 00:00 geschreven door Katleen  
    27-12-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Keukenapparatuur - de basis
    Om goed en gezond te kunnen koken heb je een aantal dingen nodig in je keuken.  De meeste zaken zal je wel herkennen en wellicht ook hebben staan :) 

    • Een goede staafmixer met een sterke motor om soep te kunnen mixen, en sauzen te kunnen maken zonder klonters. 
    • Keukenrobot! Dit toestel heb ik leren appreciëren dankzij Muriël van de Tuin van Figaro (zie verdere blog).  Ik gebruik het voor diverse dingen.  Momenteel heb ik nog een oud toestelletje staan van Philips, met een zwakke motor maar als we ooit eens geld hebben dan koop ik een Kenwood.  Helaas zijn die nogal prijzig... 
    • Glazen potten en schalen.  Opwarmen doe ik niet meer in plastic, hierover verschijnt ook nog wel een bericht.  Alles in Pyrex kommen of in andere glazen kommen.  Borden voor de kinderen zijn ook gewoon keramiek en ze drinken ook uit gewone glazen (lang leve de Ikea: als er eens een paar op de grond belanden is dat net iets minder erg :)) 
    • Paar goede (keramische) bakvormen om zelf heel lekker brood te kunnen bakken. 
    • Eventueel een broodbakmachine: we hebben er eentje maar die gebruiken we niet meer veel sinds we de keukenrobot herontdekt hebben.  Brood uit de oven is echt wel lekkerder en ook niet veel werk. 
    • Een goede keukenweegschaal want soms is afwegen echt wel nodig.  Alles op het zicht doen is goed voor een ervaren chef-kok maar niet voor mij. 
    • Keramische pannen, zonder schadelijke anti-aanbaklaag uit teflon.  We hebben zelf twee keramische pannen van Greenpans gekocht.  
    • Bamboe of houten spatels om je pannen niet te beschadigen.  Géén plastic want dit geeft giftige stoffen af bij verwarming.
    Met deze basisuitrusting kom je al een heel eind.  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:1 Gezonde voeding
    27-12-2014, 00:00 geschreven door Katleen  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De beste kookboeken
    De tijd dat Ons Kookboek zowat het equivalent van de Bijbel was op gastronomisch vlak is voorbij.  Wie nu in een boekhandel binnenstapt vindt stapels en stapels kookboeken, van Jeroen Meus, Pascal Naessens, Piet Huysentruyt en vele anderen.  Het zijn vooral die anderen die bij ons een nieuwe thuis hebben gevonden.  Dit zijn momenteel mijn favoriete kookboeken: 

    • Van de Colruytreeks: Vandaag Veggie, Lekker & Snel en goedgekeurd door kinderen, de smaak van het seizoen.  Ik pas deze recepten aan mijn eigen inzichten aan, zodat ze vaak nog gezonder worden dan ze al zijn (dat denk ik toch :)) 
    • Sonja Kimpen: Kook je slank en fit (je moet hier wel echt naar de ingrediënten kijken om te weten wat je gaat eten want de gerechten hebben allemaal een vrij idiote naam vind ik - denk aan Swingbord en zo) 
    • Het Voedselzandloperkookboek van Pauline Weuring
    • Lien WIllaert: Liens lichte klassiekers, Vluggertjes in de keuken, het Caloriecomplot, Mijn kind eet gezond, mijn man is op dieet. 
    • Het Tempelkookboek + het Tempelkookboek voor kinderen - Jacqueline van Lieshout
    • Lekker Lang Jong + Lekker.  Havermout! Quinoa! van Clara ten Houte de Lange en Nelleke van Lindonk
    Online vind ik de site www.uitpaulineskeuken.nl  echt geweldig.  Ook de site www.voedzo.com  is erg goed voor allerlei soorten informatie. 

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:1 Gezonde voeding
    27-12-2014, 00:00 geschreven door Katleen  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Net aangeschaft: het Ketnetkookboek
    Wat lag er onder de kerstboom voor onze achterjarige dochter?  Juist, het Ketnet kookboek.  Ze heeft veel interesse in koken, dus dit was het ideale geschenk. 

     Op het eerste zicht is het een bijzonder duidelijk boek met veel gezonde recepten (sommige dingen kunnen nog wat gezonder worden door ze wat aan te passen :)) 

    Vandaag hebben we de aardappelmuffins uitgetest.  Het maken verliep vrij vlot, zelfs met onze vijfjarige als hulpkok.  Het resultaat was best eetbaar, volgens mijn dochter zelfs lekker maar ik ben niet zo'n fan van aardappelpuree, ook niet in deze gedaante.  Maar voor de kinderen is het dus echt wel geslaagd. 

    Het is het eerste recept dat hier uitgetest wordt, ben benieuwd naar de rest!


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:1 Gezonde voeding
    27-12-2014, 18:04 geschreven door Katleen  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Basisingrediënten voor een gezonde en evenwichtige voeding
    Het is belangrijk om een aantal producten in je voorraadkast te hebben staan, anders zit je al snel vast met de recepten.  Wij halen bijna alle "speciale" ingrediënten via de website www.pit-pit.com  Ze bieden hoofdzakelijk biologische producten aan tegen een heel scherpe prijs.  De kruiden zijn er bijvoorbeeld goedkoper dan in de Colruyt, zeker in grotere hoeveelheden.  

    Dit is de voorlopige inventaris aan kruiden, olie en andere ingrediënten die we in de voorraadkast hebben staan. 

    Kruiden

    • Keltische zeezout: dit is een mineraalrijk zout dat echt zo veel lekkerder is dan "gewoon" tafelzout.  Ik maak er een oplossing van (met dank aan Muriël van de Tuin van Figaro :)) door het zout in een pot te doen met water.  Deze oplossing is ideaal als basis voor soepen en sauzen. 
    • Speculaaskruiden en kaneel 
    • Gember
    • Rozemarijn en oregano
    • Ras el Hanut (gebruik ik héél veel) 
    • Kurkuma en Madras kerriepoeder 
    • Selderijzout , Herbamare (kruidenzout) en verse zwarte peperbolletjes in de molen 
    • Knoflookpoeder
    • Nasikruiden
    • Harissa 
    • Steranijs
    • Scampikruiden 
    • MIx voor pompoenovenschotel en kikkererwtenburgers van Albert Heyn 
    • Vanillestokjes
    Het is belangrijk om voor een pure kruidenmengeling te gaan. Als je etiketten goed leest zal je zien dat in veel mengelingen MSG zit, smaakversterker die als één van de meest "gevaarlijke" toevoegingen bestemd wordt omdat veel mensen er allergisch op reageren.  Kies dus voor kwaliteit en niet voor de laagste prijs, want in echt goedkope producten zitten vaak toevoegingen. 

    Zoetmiddelen 
    ik gebruik tagatesse (Damhert) en steviadruppels als zoetstof, en sporadisch ook ahorn - of agavesiroop.  We hebben ook "echte" honing staan, gekocht bij de imker hier om de hoek, zonder toevoeging van geraffineerde suiker (bij de honing van Aldi zit dit wel in, dit is geen pure, zuivere honing) 

    Pitten, zaden en "superfoods"
    Mijn man heeft eens een hele hoop superfoods aangekocht.  Ik weet tot op heden niet goed wat ik er mee aan moet, soms doe ik wat in een smoothie maar echt lekker vind ik die dingen niet.  Ik zal wel lekker gezond worden zonder die spullen maar we hebben ze wel: hennepzaad, chlorella, spirulina, tarwegras, quinoazaad

    Wat hier wel veel gebruikt wordt, zijn noten, pitten en zaden: pompoenpitten, zonnebloempitten en ongezouten, niet-geroosterde noten.  Ik maak hier een "magische mix" van (lees: kieper alles samen in de keukenmachine en laat draaien tot het fijn is) die ik bij de kinderen hun eten doe zonder dat ze het merken (ze lusten wel veel maar niet alles) 

    We hebben ook "vlozaad" in huis gehaald, iets wat de darmwerking enorm bevordert.  Het heeft een rare naam maar smaakt nergens naar, je kan het dus perfect in je yoghurt gebruiken.  Je krijgt zo heel wat extra vezels binnen zonder er moeite voor te moeten doen. 

    Olie en boter
    Rauwmelkse boter van de hoeve, kokosolie (zie apart topic), druivenpitolie, sesamolie en walnotenolie.  En de klassieke olijfolie natuurlijk.  Ook lijnzaadolie gebruik ik af en toe (koud!) maar dat heeft een zeer specifieke smaak, voorzichtig mee zijn!  

    En verder nog
    Als bindmiddel gebruik ik niet de klassieke maïzena of gelatine maar het plantaardige agar agar, kuzu of xanthaangom.  Dit is niet geschikt om sauzen "met stukjes" te binden omdat het mee gemixt moet worden maar dat eten wij toch nooit.  Het is wel ideaal voor het binden van bijv. tomatensaus voor op de pizza. 



    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:1 Gezonde voeding
    27-12-2014, 18:26 geschreven door Katleen  
    28-12-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Moet er nog soep zijn?
    Als ik één ding heb overgehouden aan onze "dieetperiode" is het wel dat het belangrijk is om soep te eten.  Het is een heel goede hongerstiller, je krijgt nog wat vitamines binnen, en zorgt voor een goede vochtvoorziening, ideaal als je twee liter water drinken niet ziet zitten (begrijpelijk...) 

    Een paar "soeptips" van een ondertussen zeer ervaren soepmaakster: 

    • gebruik verse ingrediënten
    • aanstoven mag maar is zeker geen must voor een goede soep.  Als je toch kiest voor het aanstoven van ajuin en look, laat de look dan eerst even tien minuten 'rusten' zodat de goede stoffen volledig vrij kunnen komen. Dit gebeurt niet als je de look direct mee kookt of stooft. 
    • gebruik groenten uit het seizoen of uit de vriezer, dit bespaart je véél geld.  
    • Opgelet met bouillonblokjes: er is een heel groot kwaliteitsverschil.  In de meeste producten zitten allerlei chemische toevoegingen die de smaak wel ten goede komen maar de gezondheid niet.  Ideaal is om zelf je soep te kruiden maar dat is niet altijd makkelijk, de ideale combinatie heb ik nog niet gevonden, hangt ook sterk van je soep af.
    Dit is momenteel mijn favoriete soep:  Soep van wintergroenten

    Ik snij pompoen, wortel, raapjes, pastinaak en winterprei in stukken, soms ook ajuin er bij.  Water toevoegen en goed kruiden (denk aan oregano, gezouten water (sole), peper, tijm, ...) en laten koken.  Mixer er door en klaar. 

    Als het snel moet gaan, snij je de groenten heel grof en doe je ze zo in grote stukken in de keukenmachine.  Even de mixer er door en door die hele kleine stukjes is je soep veel sneller klaar. 

    O ja, de eventuele overschot van groenten verwerk je tot een lekkere ovenschotel: zelfde ingrediënten als voor de soep, ook heel fijn maken in de keukenmachine, eierdooier, geraspte kaas & paar scheppen havermout er onder mengen.  Dit alles in een ovenschotel, twintig minuten in de oven en klaar.  

    Dit recept is afkomstig van Muriël van de Tuin van Figaro, waarvoor mijn dank :) 

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:1 Gezonde voeding
    28-12-2014, 17:00 geschreven door Katleen  
    01-01-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.En voor u mevrouw, nog een hapje E102 of liever E621?
    Onze voeding zit er vol mee: de zogenaamde e-nummers of voedingsadditieven.   Heeft u zich al eens afgevraagd wat u opeet als u een pakje koekjes van pakweg Ikea naar binnen werkt, met een ingrediëntenlijst die de amateur-chemicus wellicht doet duizelen?  

    Niet alle e-nummers zijn schadelijk maar het is moeilijk door de bomen het bos nog te zien.  Klik op onderstaande link 

    https://www.youtube.com/watch?v=j5ZpWYOEpwg

    Het is een zeer toegankelijke reportage die een korte inleiding geeft op het gebruik van e-nummers door de voedingsindustrie.   


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:1 Gezonde voeding
    01-01-2015, 19:01 geschreven door Katleen  
    06-01-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lunchen voor beginners en gevorderden
    Vroeger namen we standaard twee à drie boterhammen mee naar school, met een plak (magere en niet te eten) kaas, of al eens wat confituur.  Verder ging de creativiteit niet.  Tegenwoordig is er veel meer kleur te zien in onze middaglunch.  We nemen telkens wat groenten mee die ik de avond op voorhand bereid.  Enkele mogelijkheden: 

    • harde groenten van het seizoen (denk aan raapjes, pompoen, wortel, pastinaak, ...) fijn hakken in de keukenmachine, een eierdooier eronder, eventueel een paar scheppen havermout of andere knapperige dingen (zaden, pitten, ...) en een twintig minuten in de oven laten garen.  Mag nog lekker knapperig zijn.  Dit mengsel kan je zowel 's avonds als avondeten verorberen als koud meenemen als lunch.  Ik doe er soms nog wat fetakaas bij om het compleet te maken.  Ideetje van Muriël van de Tuin van Figaro :) 
    • Een simpele salade met rauwe spinazie, wat vijgen en geitenkaas.  Je kan ook de vijgen even laten gratineren met die kaas en zo eten, maar koud kan het ook prima.  
    • Salade met druiven en fetakaas, voorzien van een dressing van balsamico (uit het Lekker! kookboek dat ik ook vermeld heb bij de goede kookboeken) 
    • Koude volle rijst met groenten onder
    • Salade van rode kool met appeltjes en rozijntjes, met een yoghurtdressing of iets anders naar keuze
    • salade van gekookt zeewier en geraspte wortel en geraspte appel, eventuele met krenten of rozijnen en wat nootjes 
    • Rauw witloof met een zure room: zie recepten Jeroen Meus (ja héél soms kan ik zijn kookkunsten ook wel appreciëren)
    • Gebruik van veel verse kruiden bij de groenten
    Het simpelste is gewoon de avond op voorhand wat extra maken en dat meenemen.   Of gewoon wat worteltjes raspen en die in een potje doen om mee te nemen.  Groenten van deftige kwaliteit hebben niet altijd versiering nodig.  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    Categorie:1 Gezonde voeding
    06-01-2015, 18:39 geschreven door Katleen  
    08-01-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tips tegen voedselverspilling
    Een goed gevulde ijs - en voorraadkast geeft mij altijd een gevoel van welbehagen, van luxe zelfs.  Maar met de inhoud van die ijskast probeer ik wel zo bewust mogelijk om te gaan, nu nog meer dan vroeger.  In het verleden gooide ik vaak dingen weg die eigenlijk nog gebruikt hadden kunnen worden, gewoon omdat ik ze "vergeten" was.  Ik heb hier nu een paar trucjes voor: 

    • Koop nooit - ik herhaal, NOOIT - meer dan je nodig hebt.  Er zijn maar weinig mensen die zo afgelegen wonen dat ze een gigantische voorraad eten moeten inslaan.  De meesten onder ons wonen vlakbij winkels, boerderijen, en online kan je ook snel bestellen wat je eventueel nog nodig moest hebben.  Geen reden dus om een gigantische voorraad in huis te halen, want de helft daarvan riskeert in de vuilbak te belanden. 
    • Kook ook niet meer dan wat je denkt te gaan eten.  Dit is niet altijd makkelijk in te schatten, zeker niet met kinderen in huis zoals hier.  De ene dag eten ze veel en de andere dag bijna niet.  Maar voor jezelf inschatten wat je nodig hebt lukt beter denk ik. 
    • Als er overschot is van eten (bijv. op de borden van de kinderen) gaat die overschot bij ons naar de kippen - we hebben er vijf lopen, maar ook twee kipjes (bij een kleinere tuin) kunnen al heel wat restjes verwerken.  Je krijgt er dan nog iets voor terug ook!  En je afvalzak geraakt niet zo snel vol, zodat je minder moet uitgeven voor huisvuilophaling.  
    • Klokhuizen en schillen van appels gaan hier naar de konijntjes.  Die zijn er dol op, net als op de schillen van de wortels.  Overige schillen en pellen gaan naar bovengenoemde tweepotige  tuinbewoners. 
    • Werk met WEEKMENU's zodat je kan plannen wat je in huis moet halen, en hou je hier ook aan.  Je kan switchen tussen de dagen maar hou je wel aan de geplande gerechten. 
    • Wees creatief en bedenk misschien niet alledaagse combinaties.  Zo hebben wij deze week boekweitwraps gegeten met een vulling van savooikool, omdat die kool én in het seizoen past én op moest.  Het resultaat was verbazend lekker, zeker in combinatie met gegrilde halloumi - kaas (tja, kwestie van allerlei culturen door elkaar te mengen :)) 
    • Restjes groenten kan je invriezen en nadien in de soep verwerken (bijv. wat gestoomde broccoli, rauwe worteltjes die de dag nadien anders niet meer zo vers zouden zijn, wat tomaatjes, ...) Eigenlijk passen héél veel groenten in de soep. 
    • Fruit vries ik ook in als het te rijp begint te worden.  Niks zo lekker als bevroren banaan met chocoladesaus en kokos.  Appelen kan je snel even stoven en dan invriezen.  Mango en andere tropische vruchten laten zich ook gewoon invriezen en zijn heel lekker in allerlei smoothies. 
    • Kaas kan ook ingevroren worden, net als verse boter.  Ik haal telkens een centimeter boter uit de vriezer zodat we altijd goed smeerbare boter hebben en de blok toch niet slecht wordt (het is verse hoeveboter
    Als er nog iemand tips heeft, zijn die meer dan welkom! 

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:1 Gezonde voeding
    08-01-2015, 18:22 geschreven door Katleen  
    Archief per week
  • 05/01-11/01 2015
  • 29/12-04/01 2015
  • 22/12-28/12 2014
    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.

    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Blog als favoriet !

    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs