Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek
30-12-2014
Een pleidooi voor echt voedsel - korte samenvatting
We hebben ondertussen een heel aantal boeken doorworsteld en sites geraadpleegd, om te zorgen dat onze informatie niet te eenzijdig zou zijn. Ook lezingen van professoren, te zien op YouTube, en een aantal reportages die uitgezonden zijn op BBC. Hieronder een korte samenvatting van de basisprincipes:
de afgelopen dertig jaar is onze voeding erg veranderd. Men gaat definiëren in termen van voedingsstoffen ipv voedingsmiddelen. Zo lees je in de rekken allerlei slogans: "nu met meer calcium, vitamines", "minder verzadigd vet" "verrijkt met omega 3" en ligt de nadruk niet meer zozeer op het product maar op wat er in zit
die toegevoegde vitamines en mineralen zorgen zeker niet voor een gezond product. De enige bekommernis van de industrie is verkopen, gezond of niet. Men kijkt vooral naar de kwantiteit en niet meer naar de kwaliteit.
Pleidooi voor echt voedsel: normale, alledaagse producten zitten vol met stoffen die ons lichaam nodig heeft. Door vers en gevarieerd te eten, voornamelijk planten en fruit en een kleine hoeveelheid kwaliteitsvlees kan je je lichaam gezond houden. Welvaartsziekten komen vooral voor in het Westen, dit is zeer duidelijk te zien bij mensen die bijv. uit China komen en nu het Westerse voedingspatroon volgen. Zij worden getroffen door dezelfde ziekten als de doorsnee Europeaan en Amerikaan.
Probleem met ons Westers eetpatroon is onder andere:
zeer veel geraffineerde = bewerkte producten. In het begin van de industrialisering waren geraffineerde producten een vorm van prestige. Op een gegeven moment werd dit echter betaalbaar en ging iedereen er zich mee voeden. Geraffineerd is zodanig bewerkt dat er eigenlijk niks gezonds meer in zit. Nadien zijn ze steeds maar meer dingen gaan toevoegen die door de bewerking verdwenen waren. De wereld op zijn kop.
Suiker! Dit is het paradepaardje van de geraffineerde, bewerkte producten. Hier was en is zeer veel geld mee te verdienen maar suiker levert enkel calorieën en is voor de rest totaal nutteloos voor ons lichaam. Het zorgt voor een enorme schommeling in bloedsuikerspiegel. Daarom heeft u heel snel terug honger na een suikerrijke snack.
Enorme verarming van het voedselaanbod. De overheden zijn allerlei subsidies gaan geven aan de boeren om tarwe, maïs, suiker en rijst te gaan telen. Deze vier gewassen zijn verantwoordelijk voor 2/3 van ons Westers voedingspatroon. Een mens heeft rond de honderd chemische verbindingen nodig om gezond te blijven. Dit halen we nooit uit een dergelijke eenzijdige voeding.
Men gaan allerlei problemen creëren die er niet zijn, of waar tot op heden nog geen bewijs van is. Bijvoorbeeld: men heeft margarine uitgevonden, een enorm complex chemisch product. Boter moest in een negatief daglicht geplaatst worden omdat margarine meer opbracht.
Het is nooit zwart op wit bewezen dat een lagere cholesterol leidt tot minder hart- en vaatziekten. Een gezond eetpatroon wel, maar verzadigde vetten bannen omwille van een mogelijke verhoging van de cholesterol lijkt voorbarig. Er zijn minder mensen die sterven aan hart- en vaatziekten omdat de wetenschap er op vooruit is gegaan, maar er worden wel nog steeds even veel mensen opgenomen in het ziekenhuis als voor de grote" eet geen vet" campagne; Bizar toch?
Vlees mag wel maar moet van goede kwaliteit zijn, en ook niet te veel. De meeste dieren worden ook weer gevoerd met soja en tarwe ipv met gras, waardoor uw voeding ook weer enorm eenzijdig wordt. Idem met kippen en varkens. Deze worden gekweekt om er zo veel mogelijk aan te verdienen. Kwantiteit en opbrengst voor kwaliteit.
CONCLUSIE: gezonde voeding : natuurlijke, gevarieerde voeding waar niet te veel industrialisering aan te pas is gekomen. Groenten en fruit liefst biologisch omwille van hogere voedingswaarden. Dit is echter financieel niet voor iedereen haalbaar, jammer genoeg. De overheid verdient meer aan suiker dan aan biofruit, zolang dit zo blijft zullen ook de prijzen kunstmatig hoog blijven. We moeten daarbij ook afstappen van het idee dat voedsel steeds goedkoop moet zijn. Beter wat minder maar van goede kwaliteit dan enorme porties slechte kwaliteit.
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen) Categorie:3 Producten voor huis en tuin