2015 - Gezonde voeding
Recepten & boeken uitgetest
Inhoud blog
  • Tips tegen voedselverspilling
  • De ideale shampoo?
  • Lunchen voor beginners en gevorderden
  • En voor u mevrouw, nog een hapje E102 of liever E621?
  • Een pleidooi voor echt voedsel - korte samenvatting
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Categorieën
  • 0 Welkom! (5)
  • 1 Gezonde voeding (10)
  • 2 Lichaamsverzorging (2)
  • 3 Producten voor huis en tuin (1)
  • Gastenboek

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    27-12-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Net aangeschaft: het Ketnetkookboek
    Wat lag er onder de kerstboom voor onze achterjarige dochter?  Juist, het Ketnet kookboek.  Ze heeft veel interesse in koken, dus dit was het ideale geschenk. 

     Op het eerste zicht is het een bijzonder duidelijk boek met veel gezonde recepten (sommige dingen kunnen nog wat gezonder worden door ze wat aan te passen :)) 

    Vandaag hebben we de aardappelmuffins uitgetest.  Het maken verliep vrij vlot, zelfs met onze vijfjarige als hulpkok.  Het resultaat was best eetbaar, volgens mijn dochter zelfs lekker maar ik ben niet zo'n fan van aardappelpuree, ook niet in deze gedaante.  Maar voor de kinderen is het dus echt wel geslaagd. 

    Het is het eerste recept dat hier uitgetest wordt, ben benieuwd naar de rest!


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:1 Gezonde voeding
    27-12-2014, 18:04 geschreven door Katleen  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Basisingrediënten voor een gezonde en evenwichtige voeding
    Het is belangrijk om een aantal producten in je voorraadkast te hebben staan, anders zit je al snel vast met de recepten.  Wij halen bijna alle "speciale" ingrediënten via de website www.pit-pit.com  Ze bieden hoofdzakelijk biologische producten aan tegen een heel scherpe prijs.  De kruiden zijn er bijvoorbeeld goedkoper dan in de Colruyt, zeker in grotere hoeveelheden.  

    Dit is de voorlopige inventaris aan kruiden, olie en andere ingrediënten die we in de voorraadkast hebben staan. 

    Kruiden

    • Keltische zeezout: dit is een mineraalrijk zout dat echt zo veel lekkerder is dan "gewoon" tafelzout.  Ik maak er een oplossing van (met dank aan Muriël van de Tuin van Figaro :)) door het zout in een pot te doen met water.  Deze oplossing is ideaal als basis voor soepen en sauzen. 
    • Speculaaskruiden en kaneel 
    • Gember
    • Rozemarijn en oregano
    • Ras el Hanut (gebruik ik héél veel) 
    • Kurkuma en Madras kerriepoeder 
    • Selderijzout , Herbamare (kruidenzout) en verse zwarte peperbolletjes in de molen 
    • Knoflookpoeder
    • Nasikruiden
    • Harissa 
    • Steranijs
    • Scampikruiden 
    • MIx voor pompoenovenschotel en kikkererwtenburgers van Albert Heyn 
    • Vanillestokjes
    Het is belangrijk om voor een pure kruidenmengeling te gaan. Als je etiketten goed leest zal je zien dat in veel mengelingen MSG zit, smaakversterker die als één van de meest "gevaarlijke" toevoegingen bestemd wordt omdat veel mensen er allergisch op reageren.  Kies dus voor kwaliteit en niet voor de laagste prijs, want in echt goedkope producten zitten vaak toevoegingen. 

    Zoetmiddelen 
    ik gebruik tagatesse (Damhert) en steviadruppels als zoetstof, en sporadisch ook ahorn - of agavesiroop.  We hebben ook "echte" honing staan, gekocht bij de imker hier om de hoek, zonder toevoeging van geraffineerde suiker (bij de honing van Aldi zit dit wel in, dit is geen pure, zuivere honing) 

    Pitten, zaden en "superfoods"
    Mijn man heeft eens een hele hoop superfoods aangekocht.  Ik weet tot op heden niet goed wat ik er mee aan moet, soms doe ik wat in een smoothie maar echt lekker vind ik die dingen niet.  Ik zal wel lekker gezond worden zonder die spullen maar we hebben ze wel: hennepzaad, chlorella, spirulina, tarwegras, quinoazaad

    Wat hier wel veel gebruikt wordt, zijn noten, pitten en zaden: pompoenpitten, zonnebloempitten en ongezouten, niet-geroosterde noten.  Ik maak hier een "magische mix" van (lees: kieper alles samen in de keukenmachine en laat draaien tot het fijn is) die ik bij de kinderen hun eten doe zonder dat ze het merken (ze lusten wel veel maar niet alles) 

    We hebben ook "vlozaad" in huis gehaald, iets wat de darmwerking enorm bevordert.  Het heeft een rare naam maar smaakt nergens naar, je kan het dus perfect in je yoghurt gebruiken.  Je krijgt zo heel wat extra vezels binnen zonder er moeite voor te moeten doen. 

    Olie en boter
    Rauwmelkse boter van de hoeve, kokosolie (zie apart topic), druivenpitolie, sesamolie en walnotenolie.  En de klassieke olijfolie natuurlijk.  Ook lijnzaadolie gebruik ik af en toe (koud!) maar dat heeft een zeer specifieke smaak, voorzichtig mee zijn!  

    En verder nog
    Als bindmiddel gebruik ik niet de klassieke maïzena of gelatine maar het plantaardige agar agar, kuzu of xanthaangom.  Dit is niet geschikt om sauzen "met stukjes" te binden omdat het mee gemixt moet worden maar dat eten wij toch nooit.  Het is wel ideaal voor het binden van bijv. tomatensaus voor op de pizza. 



    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:1 Gezonde voeding
    27-12-2014, 18:26 geschreven door Katleen  
    28-12-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Moet er nog soep zijn?
    Als ik één ding heb overgehouden aan onze "dieetperiode" is het wel dat het belangrijk is om soep te eten.  Het is een heel goede hongerstiller, je krijgt nog wat vitamines binnen, en zorgt voor een goede vochtvoorziening, ideaal als je twee liter water drinken niet ziet zitten (begrijpelijk...) 

    Een paar "soeptips" van een ondertussen zeer ervaren soepmaakster: 

    • gebruik verse ingrediënten
    • aanstoven mag maar is zeker geen must voor een goede soep.  Als je toch kiest voor het aanstoven van ajuin en look, laat de look dan eerst even tien minuten 'rusten' zodat de goede stoffen volledig vrij kunnen komen. Dit gebeurt niet als je de look direct mee kookt of stooft. 
    • gebruik groenten uit het seizoen of uit de vriezer, dit bespaart je véél geld.  
    • Opgelet met bouillonblokjes: er is een heel groot kwaliteitsverschil.  In de meeste producten zitten allerlei chemische toevoegingen die de smaak wel ten goede komen maar de gezondheid niet.  Ideaal is om zelf je soep te kruiden maar dat is niet altijd makkelijk, de ideale combinatie heb ik nog niet gevonden, hangt ook sterk van je soep af.
    Dit is momenteel mijn favoriete soep:  Soep van wintergroenten

    Ik snij pompoen, wortel, raapjes, pastinaak en winterprei in stukken, soms ook ajuin er bij.  Water toevoegen en goed kruiden (denk aan oregano, gezouten water (sole), peper, tijm, ...) en laten koken.  Mixer er door en klaar. 

    Als het snel moet gaan, snij je de groenten heel grof en doe je ze zo in grote stukken in de keukenmachine.  Even de mixer er door en door die hele kleine stukjes is je soep veel sneller klaar. 

    O ja, de eventuele overschot van groenten verwerk je tot een lekkere ovenschotel: zelfde ingrediënten als voor de soep, ook heel fijn maken in de keukenmachine, eierdooier, geraspte kaas & paar scheppen havermout er onder mengen.  Dit alles in een ovenschotel, twintig minuten in de oven en klaar.  

    Dit recept is afkomstig van Muriël van de Tuin van Figaro, waarvoor mijn dank :) 

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:1 Gezonde voeding
    28-12-2014, 17:00 geschreven door Katleen  
    30-12-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kokosolie - een product met vele toepassingen!
    Kokosolie is ondertussen niet meer uit de media weg te branden.  Eerst uitgespuwd door velen omwille van de verzadigde vetten om nu terug helemaal "in" te zijn (want de verzadigde vetten lijken toch niet de grote boosdoeners in deze wereld - meer informatie in de boeken waarvan je de titels ook in mijn blog vind). 

     Zelf heb ik ondertussen - uiteraard :) - ook de kokosolie uitvoering kunnen testen.  Ik heb er van goede kwaliteit gevonden in BioPlanet maar ook online bij, jawel, Pit&Pit en bij Body&Fit.  De prijs valt best mee, zeker in vergelijking met andere soorten olie. 

    Kokosboter (of olie) gebruik ik ondertussen niet alleen als bakproduct; het blijkt de ideale crème voor droge huidjes zoals die van mij en de kinderen.  

    (zie onder andere http://www.gezondetips.nl/kokos) 

     Ik lepel een beetje boter uit het potje (want het is harde boter als het koud is, het wordt vloeibaar bij verwarming) en laat zo'n beetje boter "smelten" op onze huid, zo kunnen we onszelf helemaal insmeren.  Veel beter dan al die chemische rommel (waarover ook nog informatie volgt), en het ruikt erg lekker.  Het is ook een ideale, natuurlijke lippenbalsem.  Als je eens een ander geurtje wil, laat dan de boter smelten op het vuur en voeg een paar druppels etherische olie naar keuze toe.  Zo heb je lekker ruikende crème.  

    Uit hygiënische overwegingen gebruik je uiteraard in de keuken en in de badkamer niet dezelfde pot :) 

    Het is ook een ideale basis om zelf je deodorant te maken.  Ook hierover zal je een apart topic vinden op deze blog. 


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
    Categorie:2 Lichaamsverzorging
    30-12-2014, 17:16 geschreven door Katleen  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een pleidooi voor echt voedsel - korte samenvatting
    We hebben ondertussen een heel aantal boeken doorworsteld en sites geraadpleegd, om te zorgen dat onze informatie niet te eenzijdig zou zijn.  Ook lezingen van professoren, te zien op YouTube, en een aantal reportages die uitgezonden zijn op BBC.   Hieronder een korte samenvatting van de basisprincipes: 

    • de afgelopen dertig jaar is onze voeding erg veranderd.  Men gaat definiëren in termen van voedingsstoffen ipv voedingsmiddelen.  Zo lees je in de rekken allerlei slogans: "nu met meer calcium, vitamines", "minder verzadigd vet" "verrijkt met omega 3" en ligt de nadruk niet meer zozeer op het product maar op wat er in zit
    • die toegevoegde vitamines en mineralen zorgen zeker niet voor een gezond product.  De enige bekommernis van de industrie is verkopen, gezond of niet.   Men kijkt vooral naar de kwantiteit en niet meer naar de kwaliteit. 
    • Pleidooi voor echt voedsel: normale, alledaagse producten zitten vol met stoffen die ons lichaam nodig heeft.  Door vers en gevarieerd te eten, voornamelijk planten en fruit en een kleine hoeveelheid kwaliteitsvlees kan je je lichaam gezond houden.  Welvaartsziekten komen vooral voor in het Westen, dit is zeer duidelijk te zien bij mensen die bijv. uit China komen en nu het Westerse voedingspatroon volgen.  Zij worden getroffen door dezelfde ziekten als de doorsnee Europeaan en Amerikaan. 
    • Probleem met ons Westers eetpatroon is onder andere:   
      • zeer veel geraffineerde = bewerkte producten.  In het begin van de industrialisering waren geraffineerde producten een vorm van prestige.  Op een gegeven moment werd dit echter betaalbaar en ging iedereen er zich mee voeden.  Geraffineerd is zodanig bewerkt dat er eigenlijk niks gezonds meer in zit.  Nadien zijn ze steeds maar meer dingen gaan toevoegen die door de bewerking verdwenen waren.  De wereld op zijn kop. 
      • Suiker!  Dit is het paradepaardje van de geraffineerde, bewerkte producten.  Hier was en is zeer veel geld mee te verdienen maar suiker levert enkel calorieën en is voor de rest totaal nutteloos voor ons lichaam.  Het zorgt voor een enorme schommeling in bloedsuikerspiegel.  Daarom heeft u heel snel terug honger na een suikerrijke snack. 
      • Enorme verarming van het voedselaanbod.  De overheden zijn allerlei subsidies gaan geven aan de boeren om tarwe, maïs, suiker en rijst te gaan telen.  Deze vier gewassen zijn verantwoordelijk voor 2/3 van ons Westers voedingspatroon.  Een mens heeft rond de honderd chemische verbindingen nodig om gezond te blijven.  Dit halen we nooit uit een dergelijke eenzijdige voeding. 
      • Men gaan allerlei problemen creëren die er niet zijn, of waar tot op heden nog geen bewijs van is.  Bijvoorbeeld: men heeft margarine uitgevonden, een enorm complex chemisch product.  Boter moest in een negatief daglicht geplaatst worden omdat margarine meer opbracht.   
      • Het is nooit zwart op wit bewezen dat een lagere cholesterol leidt tot minder hart- en vaatziekten.  Een gezond eetpatroon wel, maar verzadigde vetten bannen omwille van een mogelijke verhoging van de cholesterol lijkt voorbarig.  Er zijn minder mensen die sterven aan hart- en vaatziekten omdat de wetenschap er op vooruit is gegaan, maar er worden wel nog steeds even veel mensen opgenomen in het ziekenhuis als voor de grote" eet geen vet" campagne;  Bizar toch? 
      • Vlees mag wel maar moet van goede kwaliteit zijn, en ook niet te veel. De meeste dieren worden ook weer gevoerd met soja en tarwe ipv met gras, waardoor uw voeding ook weer enorm eenzijdig wordt.  Idem met kippen en varkens.  Deze worden gekweekt om er zo veel mogelijk aan te verdienen.  Kwantiteit en opbrengst voor kwaliteit.

      • CONCLUSIE: gezonde voeding : natuurlijke, gevarieerde voeding waar niet te veel industrialisering aan te pas is gekomen.  Groenten en fruit liefst biologisch omwille van hogere voedingswaarden.  Dit is echter financieel niet voor iedereen haalbaar, jammer genoeg.  De overheid verdient meer aan suiker dan aan biofruit, zolang dit zo blijft zullen ook de prijzen kunstmatig hoog blijven.  We moeten daarbij ook afstappen van het idee dat voedsel steeds goedkoop moet zijn.  Beter wat minder maar van goede kwaliteit dan enorme porties slechte kwaliteit. 

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:3 Producten voor huis en tuin
    30-12-2014, 20:13 geschreven door Katleen  
    01-01-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.En voor u mevrouw, nog een hapje E102 of liever E621?
    Onze voeding zit er vol mee: de zogenaamde e-nummers of voedingsadditieven.   Heeft u zich al eens afgevraagd wat u opeet als u een pakje koekjes van pakweg Ikea naar binnen werkt, met een ingrediëntenlijst die de amateur-chemicus wellicht doet duizelen?  

    Niet alle e-nummers zijn schadelijk maar het is moeilijk door de bomen het bos nog te zien.  Klik op onderstaande link 

    https://www.youtube.com/watch?v=j5ZpWYOEpwg

    Het is een zeer toegankelijke reportage die een korte inleiding geeft op het gebruik van e-nummers door de voedingsindustrie.   


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:1 Gezonde voeding
    01-01-2015, 19:01 geschreven door Katleen  
    06-01-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lunchen voor beginners en gevorderden
    Vroeger namen we standaard twee à drie boterhammen mee naar school, met een plak (magere en niet te eten) kaas, of al eens wat confituur.  Verder ging de creativiteit niet.  Tegenwoordig is er veel meer kleur te zien in onze middaglunch.  We nemen telkens wat groenten mee die ik de avond op voorhand bereid.  Enkele mogelijkheden: 

    • harde groenten van het seizoen (denk aan raapjes, pompoen, wortel, pastinaak, ...) fijn hakken in de keukenmachine, een eierdooier eronder, eventueel een paar scheppen havermout of andere knapperige dingen (zaden, pitten, ...) en een twintig minuten in de oven laten garen.  Mag nog lekker knapperig zijn.  Dit mengsel kan je zowel 's avonds als avondeten verorberen als koud meenemen als lunch.  Ik doe er soms nog wat fetakaas bij om het compleet te maken.  Ideetje van Muriël van de Tuin van Figaro :) 
    • Een simpele salade met rauwe spinazie, wat vijgen en geitenkaas.  Je kan ook de vijgen even laten gratineren met die kaas en zo eten, maar koud kan het ook prima.  
    • Salade met druiven en fetakaas, voorzien van een dressing van balsamico (uit het Lekker! kookboek dat ik ook vermeld heb bij de goede kookboeken) 
    • Koude volle rijst met groenten onder
    • Salade van rode kool met appeltjes en rozijntjes, met een yoghurtdressing of iets anders naar keuze
    • salade van gekookt zeewier en geraspte wortel en geraspte appel, eventuele met krenten of rozijnen en wat nootjes 
    • Rauw witloof met een zure room: zie recepten Jeroen Meus (ja héél soms kan ik zijn kookkunsten ook wel appreciëren)
    • Gebruik van veel verse kruiden bij de groenten
    Het simpelste is gewoon de avond op voorhand wat extra maken en dat meenemen.   Of gewoon wat worteltjes raspen en die in een potje doen om mee te nemen.  Groenten van deftige kwaliteit hebben niet altijd versiering nodig.  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    Categorie:1 Gezonde voeding
    06-01-2015, 18:39 geschreven door Katleen  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De ideale shampoo?
    Zondag heb ik een kleine zoektocht ondernomen naar een milieu - en huidvriendelijke manier om mijn haar te wassen.  Ik kwam zo terecht op de website van Green Evelien met heel veel leuke tips. 

     Ze maakt een shampoo van een bekertje water met een eetlepel natriumcarbonaat.  Ik vond het te simpel om te kunnen werken maar bon, toch geprobeerd natuurlijk. 

     Tot mijn verbazing was het resultaat erg goed.  We zijn nu twee dagen verder en mijn haar is nog niet terug vet.  Bovendien blijkt het product erg vriendelijk voor mijn krulhaar, want de krullen lagen voor één keer eens goed... 

    Enige tip die ik kan toevoegen: lauw of warm water gebruiken :)  Anders krijg je een wel héél frisse douche.  Ik spoel ook altijd na met koud water, dat heeft mijn kapper mij jaren geleden al eens gezegd, dat is goed voor de natuurlijke glans van het haar.  

    Dus, weg met al die dure bussen speciale shampoo's, lang leve de natriumbicarbonaat! 


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:2 Lichaamsverzorging
    06-01-2015, 18:44 geschreven door Katleen  
    08-01-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tips tegen voedselverspilling
    Een goed gevulde ijs - en voorraadkast geeft mij altijd een gevoel van welbehagen, van luxe zelfs.  Maar met de inhoud van die ijskast probeer ik wel zo bewust mogelijk om te gaan, nu nog meer dan vroeger.  In het verleden gooide ik vaak dingen weg die eigenlijk nog gebruikt hadden kunnen worden, gewoon omdat ik ze "vergeten" was.  Ik heb hier nu een paar trucjes voor: 

    • Koop nooit - ik herhaal, NOOIT - meer dan je nodig hebt.  Er zijn maar weinig mensen die zo afgelegen wonen dat ze een gigantische voorraad eten moeten inslaan.  De meesten onder ons wonen vlakbij winkels, boerderijen, en online kan je ook snel bestellen wat je eventueel nog nodig moest hebben.  Geen reden dus om een gigantische voorraad in huis te halen, want de helft daarvan riskeert in de vuilbak te belanden. 
    • Kook ook niet meer dan wat je denkt te gaan eten.  Dit is niet altijd makkelijk in te schatten, zeker niet met kinderen in huis zoals hier.  De ene dag eten ze veel en de andere dag bijna niet.  Maar voor jezelf inschatten wat je nodig hebt lukt beter denk ik. 
    • Als er overschot is van eten (bijv. op de borden van de kinderen) gaat die overschot bij ons naar de kippen - we hebben er vijf lopen, maar ook twee kipjes (bij een kleinere tuin) kunnen al heel wat restjes verwerken.  Je krijgt er dan nog iets voor terug ook!  En je afvalzak geraakt niet zo snel vol, zodat je minder moet uitgeven voor huisvuilophaling.  
    • Klokhuizen en schillen van appels gaan hier naar de konijntjes.  Die zijn er dol op, net als op de schillen van de wortels.  Overige schillen en pellen gaan naar bovengenoemde tweepotige  tuinbewoners. 
    • Werk met WEEKMENU's zodat je kan plannen wat je in huis moet halen, en hou je hier ook aan.  Je kan switchen tussen de dagen maar hou je wel aan de geplande gerechten. 
    • Wees creatief en bedenk misschien niet alledaagse combinaties.  Zo hebben wij deze week boekweitwraps gegeten met een vulling van savooikool, omdat die kool én in het seizoen past én op moest.  Het resultaat was verbazend lekker, zeker in combinatie met gegrilde halloumi - kaas (tja, kwestie van allerlei culturen door elkaar te mengen :)) 
    • Restjes groenten kan je invriezen en nadien in de soep verwerken (bijv. wat gestoomde broccoli, rauwe worteltjes die de dag nadien anders niet meer zo vers zouden zijn, wat tomaatjes, ...) Eigenlijk passen héél veel groenten in de soep. 
    • Fruit vries ik ook in als het te rijp begint te worden.  Niks zo lekker als bevroren banaan met chocoladesaus en kokos.  Appelen kan je snel even stoven en dan invriezen.  Mango en andere tropische vruchten laten zich ook gewoon invriezen en zijn heel lekker in allerlei smoothies. 
    • Kaas kan ook ingevroren worden, net als verse boter.  Ik haal telkens een centimeter boter uit de vriezer zodat we altijd goed smeerbare boter hebben en de blok toch niet slecht wordt (het is verse hoeveboter
    Als er nog iemand tips heeft, zijn die meer dan welkom! 

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:1 Gezonde voeding
    08-01-2015, 18:22 geschreven door Katleen  
    Archief per week
  • 05/01-11/01 2015
  • 29/12-04/01 2015
  • 22/12-28/12 2014
    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.

    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Blog als favoriet !

    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs