Sinds de lente van 2012 is er volgend NIEUW thema:
Bier, chocolade & Pralines:
Hélemaal aan het doorbreken nu is de combinatie van beide Belgische topproducten.
De meeste mensen geloven dit nauwelijks tot ze het zelf proberen ! We laten 4
of 5 (de keuze
ligt bij de inrichter) minder bekende bieren vergezellen van 5 verschillende origine chocolades en goede
pralines, wat blijkt het is een ware sensatie om dit samen te beleven. Met
degelijke uitleg van beide Belgische topproducten. In 2013 reeds 8 x gebracht.
Naar de herfst en volgend jaar toe: één v/d meest gevraagde formules)
Winter 2010-2011 werd ik gevraagd om tijdens de week v/d Bio (juni 2011) een avond te verzorgen rond BIOBieren in Gent. Er kwamen een pak reacties, en dit groeide met voorsprong uit tot het meest gevraagde thema voor 2012 én 2013! Er zijn méér dan 70 lekkere Biobieren in België : het is dus bijzonder moeilijk kiezen om telkens er 5 of 6 uit te selecteren... Wie ze proeft zal ontdekken dat smaak en kwaliteit subliem zijn.
Zoals de Trappisten zijn ook onze Belgische Abdijbieren wereldberoemd.
Ondertussen werd dit thema mijn échte specialiteit en het meest gevraagd in 2010. Maar ook voor 2011 zijn de meeste boekingen voor zo'n avond. We proeven 6 belgische minder bekende -maar stuk voor stuk te ontdekken- biertjes, een pak toffe
weetjes, een kort vleugje geschiedenis, anekdotes, verschil tussen trappist en
abdijbier, erkende en niet-erkende abdijbieren, enz. Er komen nog steeds bieren dit gamma vervoegen, bvb de laatste nieuwe is de Herkenrode tripel en dubbel.
Telkens
proberen we er een moeilijk te
vinden abdijbier er tussen te serveren Steeds een voltreffer. Met dit thema ben in de laatste 4 jaar op véle plaatsen geweest ook in Oostende bij de Oostendse Bierjutters. Een goede reportage van deze avond half november 2009 staat hier:
Dit thema eens meemaken ? Dat kan iedereen vrijblijvend welkom stuur een mailke en je krijgt de dichtsbijzijnde datum + locatie waar je zo'n avond kan meemaken.
We proeven op zo'n avond 6 belgische Trappistbiertjes, (waaronder telkens een uiterst zeldzaam bier).
Iedereen kent Westmalle, Chimay, Orval, maar er zijn nog een pak toffe weetjes -via een power point presentatie- te vertellen, een
kort vleugje geschiedenis, leuke anekdotes, dus géén saaie bedoening én degusteren v/d trappisten zelf !
Deze dateert reeds van halfweg oktober 2008 toen was ik te gast met deels trappist / deels abdijbieren bij de oud-leiding v/d Scouts Lichtervelde. Het werd er een héérlijke avond hierbij serveer ik jullie 2 sfeerbeelden:
Op vraag van Gezinsbond Melden - Edelare - Leupegem heb ik sinds eind 2010 een nieuw programma over de brouwerijstad bij uitstek: Oudenaarde. Met een schat aan informatie/anekdotes over 4 bijzonder goeie brouwerijen én uitstekende bieren. Aangevuld met de onmiddellijke regio er rond want ook deze heeft héél wat te bieden... Via dit erg gevarieerde aanbod breng ik een smaakvolle avond.
We proeven naar uw keuze 5-6 of 7 belgische minder bekende -maar stuk voor stuk te ontdekken- topbiertjes (allen uit de Vlaamse Ardennen), een pak toffe
weetjes, een kort vleugje geschiedenis, anekdotes, natuurlijk zit ook hier een moeilijk te
vinden
biertje tussen
Wellicht wordt deze provincie vaak vergeten maar ze heeft een schat aan bijzonder goeie kleine brouwers met uitstekende bieren. Via dit erg gevarieerde aanbod breng ik een smaakvolle avond te brengen die bijzonder positief onthaald werd reeds op meerdere plaatsen.
We proeven 6 belgische minder bekende -maar stuk voor stuk te ontdekken- topbiertjes (allen uit Henegouwen), een pak toffe
weetjes, een kort vleugje geschiedenis, anekdotes, natuurlijk zit ook hier een moeilijk te
vinden biertje tussen Dit item kwam er onder impuls van een vereniging die mijn uitgesproken liefde kent voor deze ondergewaardeerde provincie.
Door het succes van dit thema en op vraag van een aantal verenigingen ben ik dit stelselmatig aan het uitbreidden zodat vandaag dit programma ook bestaat van Oost-Vlaanderen, enz.
Verborgen bierpareltjes uit West-Vlaanderen kwam voor een eerste keer aan bod op 19 januari 2011 te Lichtervelde.
Een
avondje smakelijke Tarwebieren(deze
vergeten biersoort van onder het stof gehaald),
infotainment,
met begeleidende uitleg op ludieke manier bij het proeven van 6 minder bekende
Belgische wittekes (die allemaal véél beter zijn dan Hoegaarden)
Via een vleugje
geschiedenis, en anekdotes die bij deze bieren horen ontdekken we dat wie
eigenlijk zegt: witbier das niks voor mij nà deze avond zijn mening zal herzien. Steeds is men onder de indruk wat er eigenlijk allemaal (vooral
lekkere niet typische witbieren) beschikbaar is.
onze Belgische bieren behoren tot de wereldtop. Elke belg kent
Grimbergen, Leffe, Palm, Duvel, . . . maar er zijn nog zoveel andere lekkere parels
in eigen bierland. We volgen deze avond de laatste nieuwe bieren. deze behoren alvast tot de reeks die nu "in" zijn Hopus, Urtel Hop-It, Houblon Chouffe, Valeir Extra,
Tripel Klok, Kameraad Tripel, Pausbier, Belgoo Luppo, Omer, Tongerlo Prior, Gouden Carolus Hopsinjoor, Alvinne Restyled, Met
ook een algemene toelichting rond basis kennis over bierproeven, degusteren van 6
belgische minder bekende maar lekkere Trendy hoppige biertjes (waarvan één
zeldzaam), een pak toffe weetjes, een kort vleugje geschiedenis,
anekdotes, enz. ook dit wordt een voltreffer.
- Een
avondje smakelijke Saisonbieren(deze
bijna verdwenen biersoort in de kijker geplaatst),
infotainment,
met begeleidende uitleg op ludieke manier bij het proeven van 6 minder bekende Belgische Saisons. Saison Dupont is nog steeds een ware klassieker, en dit gamma wint weer terrein er komen zelfs af en toe nieuwe saisons bij... (bvb Saison IV van de kleine Waals-Brabantse brouwerij (Jandrain-Jandrenouille). Via een vleugje geschiedenis, en anekdotes die bij deze
bieren horen
krijgen we telkens opnieuw te horen dat deze (authentieke) bieren (vooral uit
Henegouwen)
geweldig
in de smaak vallen. Er zijn echter ook enkele smaakvolle uitzonderingen.
Deze minder bekende biersoort valt doorgaans héél goed in de smaak.
Sinds een aantal jaren hebben (ondertussen 14) kleine tot middelgrote Brouwerijen zich gebundeld in deze verenging. Allen zijn ze minstens 50 jaar in dezelfde familiehanden. Ze maken authentieke bieren waarvan -deze die het label dragen- niet onder een ander naam beschikbaar zijn.
Tijdens deze proefavond genieten we van 6
minder bekende goede bieren (van enkele van deze brouwers) met begeleidende uitleg.
Met boeiende, ongedwongen
nuttige basisinfo en anekdotes rond de bieren, bierproeven . . .
Een
culinair avondje bier en gastronomie tijdens een menu en/of hapjes (tapas) kan ook. Dan worden de
leemtes opgevuld met boeiende, ongedwongen nuttige basisinfo en anekdotes rond de begeleidende
bieren v/d gerechten,
bierproeven
hoe doe je dat, biersoorten, enz. Bedoeling is wel dat de inrichter (horecazaak, vereniging) zelf zorgt voor de gerechten. Vooral de combinatie met hapjes valt iedere keer héél goed mee.
Bier proeven is als kijken naar kunst... Net zoals het geval met het
appreciëren van kunstwerken is bier proeven een uiterst persoonlijke
vorm van genieten. Zo zal ook niet iedereen genieten van een oude
lambik uit houten vaten of van een orval of.. (Youri Desmedt)
Gastenboek
Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek