Hopelijk genieten jullie van de reportage's op deze blog,indien er vragen zijn kan je deze gerust stellen via e- mail bedankt voor het bezoekje vriendelijke groetjes Goethals Bianca
Gezellige cafétjes met een grote keuze aan Belgische streekbieren
Ons bier vooraadje
Op deze site maakt de gemeente Bredene wat reclame over de blog, waarvoor onze dank.
Goddelijke drank
27-07-2009
Trappisten proefavond:Leven in de brouwerij 2
Deze maal zijn we naar camping kompas in Westende afgezakt om de volgende voorstelling over Trappistenbieren mee te volgen.Aangezien er enkele andere biertjes te proeven waren dan op camping Kompas te Nieuwpoort wilden we er zeker aanwezig zijn.Het was weer een heel boeiende avond en het is altijd leuk om nieuwe mensen te leren kennen om onze passie voor de belgische bieren te delen.William Roelens was er ook aanwezig en we besloten om na de voorstelling er nog een slaapmutsje te gaan drinken in Den Toogoloog te Middelkerke op 5 minuutjes rijden van Westende.We werden er hartelijk ontvangen door uitbater Dirk en vrouwtje Karin.We kregen er een geuze aangeboden van 20 jaar oud.Deze was nog uitstekend van smaak maar de herkomst van de geuze moest Dirk ons schuldig blijven Nogmaals bedankt Dirk om deze unieke fles te mogen proeven.We hebben er om de gezellige avond af te sluiten nog een La Trappe Isid'or trappist gedronken(7,5%)
De geproefde trappisten op de voorstelling waren: Westmalle trappist extra (4,8%) Orval(6,2%) Achel bruin(8%) Rochefort 8(9,2%) Chimay tripel(8%) Westvleteren 12(10,2%)
Onder het platform 'Leven in de brouwerij' werden we uitgenodigd door Geroen Vansteenbrugge(secretaris van de Waregemse bierfanaten).Enkele avonden per maand organiseert Geroen een 'bieravond',rond 1 bepaald thema.Deze maand werd hij uitgenodigd door de directrice van kamping Kompas om enkele voorstellingen te presenteren op de 2 Kompas kampings(in Nieuwpoort en Westende) aan de kust.Het thema was Trappisten.Het is de bedoeling om de mensen een beetje uitleg te verschaffen over de 7 verschillende Trappisten en de misverstanden proberen uit de wereld te helpen.Zoals Geroen zelf zegt het moet op een ludieke manier gebeuren en niet te technisch,je moet weten de mensen zijn in vakantie en die sfeer moet ook bewaard worden.Daar slaagt Geroen perfect in en weet hij de mensen te boeien door leuke weetjes en verhalen te vertellen die niet te ingewikkeld zijn.Er worden telkens een 6 tal biertjes geproefd met bij ieder biertje een woordje uitleg.Ondertussen mogen de mensen gerust vragen stellen.De avond word in 2 delen verdeeld van telkens 1u15min daarna een korte pauze.In ieder deel worden er 3 biertjes geproefd.Deze maal werd 1biertje extra geproefd om het verschil aan te tonen dat er niet zo'n groot verschil is tussen een Trappist en een abdij-of kloosterbier.Het werd een boeiende avond en mochten jullie de kans hebben om een avond mee te maken beslist doen want je steekt er steeds iets van op.
Dat er altijd wel iets te beleven valt als je bij de Dolle Brouwers op bezoek bent bewees het ook deze keer.Het eerste wat ons opviel waren de nieuwe glazen om de stout uit te drinken.Het mooie robuuste glas laat de stout mooi tot zijn recht komen.En daardoor smaakt deze nog lekkerder.Ook hadden we het geluk dat er juist een persoon aanwezig was die aan re-enactment doet dat wilt zeggen dat deze persoon in de huid kruipt van een personage uit het verleden.Deze persoon beelde een Duitse officier uit in de tijd van W.O II.Daar de brouwerij een hele geschiedenis achter de rug heeft en er veel gebeurd is rond en in de brouwerij tijdens de tweede wereldoorlog,vonden dit een mooi initiatief passend bij het verleden.Hij pastte perfect in het plaatje.Zoals je weet is Kris herteleer ook kunstenaar en veel van zijn werken zijn te bewonderen in Oerbar 2.Ik heb enige tijd een ets laten maken van mezelf, deze heeft een mooie plaats gekregen in onze woonkamer.Dus wie weet als jullie een bezoekje brengen aan de brouwerij staat er jullie misschien ook een verassing te wachten.
Brouwerij De Dolle Brouwers Roeselarestraat 8600 Esen Tel:051/50.27.81 Enkel geopend in het weekend zaterdag van 9.00u tot 19.00u zondag van 15.00u tot 19.00u Gesloten op hoogdagen
Hoeve-ijs Macarel is nu een ideale stopplaats voor fietsers om te genieten van een welverdiend ijsje, maar dit is niet steeds zo geweest. Doordat vele gronden van het bedrijf in natuurgebied kwamen te liggen, werden Marc en Caroline in 2002 genoodzaakt een alternatief te zoeken. Zo begonnen ze met hoevezuivel, het verwerken van melk tot ijs en was Macarel een feit Het hele gezin werkt mee aan de bereiding en verkoop van hoeve-ijs verrijkt met CLA en Omega 3. Van Pasen tot oktober toveren Marc, Caroline en dochters Elke, Eline en Ellen de tuin om tot een sfeervol terras waar passanten kunnen genieten van hun zelfgemaakte producten. Het aanbod is ruim: van hoeve-ijs in 15 verschillende smaken, tot verwenkoffie met zelf bereidde zoetigheden als advocaat, chocolademousse en speculoosmousse. En als het iets meer mag zijn, kunnen de klanten ook proeven van vlees- en kaasplanken aangeboden met producten van lokale collega-hoeveproducenten. Op bestelling maakt Macarel ook prachtige ijstaarten. Na een reportage gezien te hebben op de bierblog van William Roelens WWW.blog.seniorennet.be/bierblog weten we dat er nu 2 huisbiertjes te verkrijgen zijn die gebrouwen worden bij brouwerij Alvinne. "Briekebakker" is het blond biertje met als moederbier Alvinne Tripel(8,7%)."Darinckdelver is het donker biertje met als moerderbier Podge Belgian stout(10,5%).Aangezien wij er wonen op 10 minuutjes rijden van bij ons thuis door een stukje prachtige natuur konden we het niet laten om er een ijsje te gaan proeven en het nieuwe biertje te gaan drinken.De ijsjes waren subliem en de biertjes smaakten met dit prachtige weer.Een plekje om zeker nog eens een bezoekje te brengen.
Vanaf april komen de stengels van de hop naar boven,grijpen ze aan draden vast en spurten omhoog met vele centimeters per dag zodat er in juni gordijnen van groen hangen.Hop is sinds de middeleeuwen een essentieel bestanddeel van bier.Het is tegelijk een smaakverbeteraar,een bitterstof,en een bewaarmiddel maar dan spreken we van de hoppebellen.De bloemen dus.
Als je tegen een lekkerbekkende Belg In maart 'Poperinge 'zegt denkt hij aan gans andere dingen dan bier.Scheuten worden nu boven gegraven,scheutjes eigenlijk.De hopplant,een meerjarige,begint zich onder de aarde al te roeren.Vanuit de kluit wortels groeien nieuwe loten,maar voor die het daglicht zien worden ze afgebroken om de pan in te gaan.Grillige,bleekwitte scheuten zijn het,klein,zelden langer dan 7 centimeter.Ze hebben een zeer bijzondere smaak en men fluistert dat hopscheuten lustopwekkend zouden zijn.De teelt van hop voor het bier stond al heel lang onder druk.Zo'n dertig jaar geleden is men toen begonnen met het verkopen van de hopscheuten om ze te eten.'En nu zijn de hopscheuten een delicatesse die met trots door de meest exclusieve restaurants wordt geserveerd.Poperinge zelf is een droom van een stadje,vol van kenmerkend West-Vlaamse huizen,herinneringen aan de eerste Wereldoorlog en een hopmuseum dat op een moderne wijze de teelt van hop en de geschiedenis daarvan duidelijk maakt.dat museum is gevestigt in de oude'stadsschaal'een compleet gerestaureerd monument waar vroeger de hopbellen gewogen en gedroogt werden.Wie ook eens hoppescheuten wil proeven kan terecht in 8 Poperingse restaurants van 1 maart tot 15 april die mee doen in het hopscheutenfestival.
Op zaterdag 4 juli ging de 14de bierjutterij door op het vertrouwde Pauluspleintje in Oostende dat georganiseert werd door de Oostendse Bierjutters.Een bierproeffestival met smaakvolle artisanale bieren.Je kon er proeven van een 50 tal bieren van een 12 tal brouwerijen.Je kon er ook terecht voor een spijsjuttersmenu om je honger te stillen met onderandere een DOBworst met uien-mosterdsaus gedoopt met Kapitel Prior,een vegetarische jutter-paella dobberend in het biologisch bier bio-Ben en nog tal van andere lekkere gerechten.Het mooie weer was ook van de partij wat altijd belangrijk is bij een buitenevenement.Het was dus terug een geslaagde editie. Geproefde bieren:
V cense(7%)Brasserie de Jandrain-Jandrenouille Vicaris Tripel(8,5%)Brouwerij Dilewyns Congé bier(7,9%)Brouwerij 't Gaverhopke Paulus(6%)Brouwerij Leroy,Boezinge Halleschelle(8,5%)Brouwerij Alvinne Cuerna(7%)Bierfirma Lupiline(gebrouwen bij brouwerij de Graal) Johannes(6,5%)Huurbrouwerij Johannes(gebrouwen bij brouwerij De Graal) Cervesia(8%)Brasserie Dupont Druide blond(6,5%)Bierfirma DruideVOF(gebrouwen bij de Graal)
Ter gelegenheid van de Amerikaanse feestdag 4th of July bracht brouwerij Alvinne een proefplankje met Amerikaanse bieren. Het was voor ons een paar maandjes geleden dat we er nog ééntje hadden geproefd.Het warme weer en de IPA biertjes deed ons terug denken aan onze beertrail naar California.We hebben 9 verschillende bieren kunnen proeven.Het was een hele opgave voor Davy en Glenn om deze bieren te kunnen bemachtigen maar zijn er toch in geslaagd deze uitstekende bieren te kunnen schenken.Wat wel redelijk uniek is voor Belgie.Dikke pluim daarvoor.Voor wie het volgende proefplankje wil proeven kan je terecht op de proefzolder op de vermelde datum's die je kan bekijken op : http://alvinne.wordpress.com/
Geproefde bieren:
YuleSmith holiday ale (winter)(9,5%): Alesmith Brewing Company Imperial Gemini(10,5%):Southern Tier Brewing Company Old Viscosity(10%):Port Brewing Company Wipe- Out IPA(7%):Port Brewing Company Serpents Stout(10,5%):The Lost Abbey Brewing Company The ten commandments(9%):The Lost Abbey Brewing Company 90 Minute Imperial IPA(9%):Dogfish Head 60 Minute Imperial IPA(6%):Dogfish Head World Wide Stout(18%):Dogfish Head
Samen met nog een 700 tal geïnviteerden woonden we in het Gentse Augustijnenklooster de officiële voorstelling bij van een nieuw bier van brouwerij Van Steenberge uit Ertvelde.Die plaatsvond in de gangen en binnentuin van het klooster.Hoewel Van Steenberge zich profileert als de brouwer van hét Meetjeslandse bier, is het niet onlogisch dat de donkere Augustijn in een Gents klooster werd voorgesteld. De paters Augustijnen brouwden sinds 1295 de blonde augustijn. In 1976 verwierf brouwerij Van Steenberge het recept voor dat kwaliteitsbier van hoge gisting. Dat paradepaardje kreeg tien jaar geleden de Augustijn grand cru als broertje en nu is het gamma nog uitgebreid met de donkere Augustijn. 'Dat is een robijnrood bier van 7 graden met nagisting op de fles en met een licht zoete toets', liet commercieel directeur Jef Versele ons proeven.Voortaan worden de drie augustijnsoorten verkocht onder de vlag van 'kloosterbier'. Namelijk Augustijn blond(7,5%),Augustijn grand cru(9%) en nu het nieuwe Augustijn donker(7%). Op de foto's zie je bestuurder Paul Van Steenberge, gastheer pater Paul De Wit, prior van de Gentse Augustijnen en Jef Verseele die de talrijke opgekomen aanwezigen toesprak en bedankte voor het jarenlange vertrouwen in de van Steenberge brouwerij.Met een optreden in de kloostergangen van een deel van De Rozenen Chambrans uit Wippelgem en duo Aardvark, waarvan zanger Michel Goessens in Evergem woont, kreeg de officiële voorstelling van het nieuwe bier toch een Meetjeslands accent.Nadien werd er nog nagepraat met tal van bekende gezichten uit de 'bierwereld'.Merk ook op de foto's de tot nu toe langste levende(101 jaar!) Augustijn.Wij danken Brouwerij Van Steenberge en hun medewerkers voor deze prachtige voorstelling en wensen hen veel succes met hun nieuwe biertje.
Even uitblazen na een fiets of wandeltochtje, of zo maar eens op verkenning tussen Leie en Schelde.Het kan, in een rustige en aangename sfeer worden U tal van streekbieren geserveerd door Mieke en Henk. Daarnaast staan er lekkere snacks op de kaart en zijn er steeds enkele typische suggesties. Bij mooi weer kan je van de rust genieten in de tuin waar je tal van bomen,planten en bloemen kan bewonderen.Waaronder 2 oude knotwilgen.Voor de zoete mondjes is er een heerlijke verwenkoffie of thee, taart van het huis of pannenkoeken zijn er ook. In het koude seizoen worden er afwisselend suggestieschotels geserveerd. Wij genoten er van een Guldenberg brouwerij De Ranke(8,5%)Quintine blond Brasserie Ellezeloise(8%)Cuvee des Trolls brouwerij Dubuisson(7%)en een biertje van brouwerij Bosteels Tripel Karmeliet(8,4%)
Fiets-wandel-praatcafé Maraille Maraillestraat 16 8582 Outrijve Tel 056/75.53.81
De Trutselaar is gelegen in het oudste provinciedomein van West-Vlaanderen, nl. het Tillegembos waar je wandelingen kan maken in deze prachtige omgevingZe brengen de wandelaar en fietser langs velden en weiden tot bij het historische kasteel en de rosmolen.Deze kan je in de zomermaanden op zondagnamidag nog in werking zien.In de trutselaar kan je er alle biertjes drinken van Corsendonk,daardoor noemt het ook het Corsendonk house maar hebben er ook tal van andere bieren.Het schilderachtige decor straalt een oase van rust uit, ideaal om te ontspannen en te genieten van een uitgebreid festival van heerlijke gerechten. Tijdens de zomer kan u tevens op het zalige terras genieten van het pittoreske uitzicht. In de Trutselaar kan u zowel voor een snelle lunch als voor de betere bistro keuken terecht. Hier word je op je culinaire wenken bediend.Geproefde bierjes:Corsendonk agnus(7,5%)Lindemans Kriek(5,5%)Pilsner Urquell(4,4%)van de Tsjechische stad Pilsen die nu in handen is van brouwersbedrijf SABMiller
In de Trutselaar Corsendonk House Tillegemstraat 85 8200 Brugge-Sint-Michiels tel 050/38.89.00 www.detrutselaar.be
De babbel-en knabbelkroeg 't Heuvelhof is in een historisch kader gelegen vlak naast het kasteel van Wijnendaele en z'n bosrijk gebied. Het bos van Wijnendale vormt het grootste nog resterende complex oud bos in Zandig Binnen-Vlaanderen, een restant van de uitgestrekte bossen die eens het West-Vlaamse Houtland zijn naam gaven. De totale bosoppervlakte bedraagt ongeveer 300 ha. Daarvan zijn circa 200 ha domeinbos. Ongeveer de helft daarvan werd aangewezen als bosreservaat. Hier wordt het bos de kans gegeven volledig spontaan te evolueren. Maandelijks zetten ze een bier-en wijnsoort in de kijker.Dit maal was het Vicaris tripel (8,5%)van brouwerij Dilewyns.Ook dronken we en Leute Bok(7,5%) brouwerij Van Steenberge
In de bierwereld is Duvel een instituut. Er zijn maar weinig biermerken die in haar eentje een hele bierstijl vertegenwoordigen. Duvel is vaak geïmiteerd, maar nooit geëvenaard. Het is niet verwonderlijk dat de brouwers apetrots zijn op hun bier. Die trots is bijna tastbaar wanneer je op bezoek bent bij de brouwerij van Duvel Moortgat in Breendonk, tussen Brussel en Antwerpen. Duvel is het soort bier waar legendes van gemaakt worden. Zo gaat de sage dat niemand meer dan 7 Duvels achter elkaar kan drinken. Het blonde bier lijkt verleidelijk toegankelijk, maar met 8,5% alcohol heeft het een verraderlijke punch. Drink het als een cognac, zeggen de brouwers tijdens het bezoek. Als je er een uur over doet, is het te langzaam. Maar je moet er ook niet zes per uur naar binnen kappen.Het bezoek begint met een introductie filmpje met een korte beschrijving over de geschiedenis van de brouwerij.Daarna gaan we met de gids op ontdekkingstocht iedereen krijgt een fluo hesje en een koptelefoon zodat de gids niet hoeft te roepen.Het is een boeiende rondleiding met vele anekdotes.Enig minpuntje is dat je niet rechtstreeks in contact komt met brouwketels en gisttanks.Op het einde van het bezoek toont onze gids hoe je perfect een Duvel inschenkt. In de ene hand houdt zij het bolbuikige flesje, in de andere hand een fors, bolvormig glas. Bij het inschenken houdt zij beide schuin. De fles mag de rand niet raken, want je weet nooit welke hond zijn pootje heeft opgelicht tegen een bak Duvel. Langzaam vloeit het bier in het glas. Tegen het einde wordt het glas rechtop gehouden waardoor de stevige en hoge schuimkraag ontstaat. Die schuimkraag beschermt het bier tegen warm worden, maar ook tegen de schadelijke effecten van zuurstof. De bodem bier met gist blijft achter in de fles. Het is niet de bedoeling dat je dat mee schenkt.Ssst....hier rijpt den Duvel.Onlangs hoort bij de Duvel groep ook Liefmans en enkele jaren geleden ook Brasserie d'Achouffe.Maar gebrouwen wordt er nog steeds in de Ardennen,er wordt enkel afgevult (33cl) in Breendonk.Achteraf genoten we nog na van biertjes uit het Duvel gamma,Maredsous en Chouffe Houblon allebei van het vat. KLIK OP HET DUVEL KROONKURK VOOR MEER FOTO'S
Op zondag 14 juni 2009 werd het Astridplein te Wenduine officieel geopend door het College van Burgemeester en Schepenen. Om 10.30 uur werd de laatste steen in het voetpad op de hoek van de Bloemenlaan ingemetseld door de Burgemeester. Onmiddellijk na de opening start een petanque tornooi; in de eerste manche neemt het schepencollege het op tegen een Gents professioneel team. Van 11 u. tot 12 u. worden alle inwoners en toeristen uitgenodigd op een Happy Hour. De ganse dag zorgen muziekbandjes voor de muzikale ambiance; om 16 uur brengt de Kon. Harmonie "Onder Ons" Wenduine een concert.Om de dorstigen te laven werd nog gedacht aan een 5tal bierstandjes waar je voor 1 euro per glaasje kon proeven van de ambachtelijke bieren.De bierstandjes waren:brouwerij Van Eecke,Bierfirma bieren Den Haene(brouwerij Strubbe),Brouwerij De Landsheer,Brouwerij De Halve Maan,Stand Poperings Nunnebier(brouwerij Verhaege).We hebben horen zeggen dat de organisatoren van plan zijn om volgend jaar een 2 editie te organiseren met de nadruk op meer bierstandjes,word waarschijnlijk vervolgd.
In Veurne verwelkomen Monique en Marc je in hun bruine kroeg waar je een goed geschonken pint weet te waarderen,waar de koffiegeur u te gemoet komt,waar de Veurnaar steeds te laat komt (120 bieren)en waar de toerist tot rust komt.Van op het terras heeft u een prachtig uitzicht op de markt.Specialiteit van het huis is boerenbrood met Veurns potjesvlees,paté en Veurse witte worsten op de grill.Wij dronken er een Gouden Carolus hopsinjoor(8%) brouwerij Het Anker en een Boeteling(6,6%)brouwerij Bavik
Hannelore en Dieter Slembrouck heten u van harte welkom in het betere bier-café van Diksmuide.Met zijn groot terras op de grote markt kunnen zij dagelijks zeven bieren van het vat aanbieden met telkens een bier van de maand.'t Brouwershuys is een sfeervol bruin café.het interieur bevat verschillende antieke brouwerij-attributen die op een originele manier in het decor zijn verwerkt.Wij dronken er het Huysbier(7%)brouwerij Deca en een Pauwels Kwak van het vat(8%)brouwerij Bosteels.
Bruine kroeg Brouwershuys Grote markt 19 8600 Diksmuide Tel:051/50.50.30 www.brouwershuys.be
Onlangs waren we nog eens in taverne Pado in Tielt,het was al geruime tijd geleden dat we nog een bezoekje brachten aan de sympatieke uitbaters Patrick en Dominique.Er vielen toch wel enkele nieuwtjes te ontdekken.In de maand mei werd er voor het eerst hun huisbiertje Halleschelle van het vat geschonken.Voor deze maand kan je ook de Halleschelle in nieuwe proefglaasjes proeven.Ook doen ze mee aan de wedstrijd tafelen in vlaanderen:met als thema leven in de brouwerij,met elke maand een ander menu op basis van bier.In juni kan je genieten van een Orvalmenu.Deze kan je je eventueel eten op het vernieuwde terras.Dus allen daarheen zou ik zeggen naar de enig Orval ambasadeur Cum laude van Westvlaanderen.Wereldwijd zijn er maar 20 die deze titel mogen dragen.Zie ook: http://www.bloggen.be/bier_in_beeld/archief.php?ID=20
Biercafé-tapasbar Pado Stationstraat 68 8700 Tielt Tel:051/40.71.91 Openingsuren:van 11u tot 24u Weekend van 15u tot 24u Sluitingsdag dinsdag en woensdag
Tijdens het Pinksterweekend bezochten meer dan 250.000 mensen Oostende voor Anker. Nog nooit was het zo druk. Het was de tiende keer dat het maritiem evenement plaatsvond en de organisatoren konden zich geen mooier verjaardagscadeau wensen. Bovendien was deze editie met meer dan 200 historische schepen in de Oostendse haven grootser dan ooit. Blikvanger dit jaar is de HYDROGRAAF uit 1910 die gebouwd werd voor metingen van de Noordzeekusten. Maar het zijn vooral de schippers en hun bemanningen die voor de bijzondere sfeer zorgen. Op de kaaien is er van alles te zien en te beleven rond oude ambachten die met zeilen en antieke schepen te maken hebben. Voor deze 10e editie werd speciaal een biertje gebrouwen namelijk:'Oostende voor anker bier' door brouwerij Strubbe uit Ichtegem.Een amberkleurig biertje van 7%.Deze proefden we dan ook onder een stralende zon genietend van de actieviteiten op de achtergrond.De folkgroep Tefete uit Poperinge zorgde voor de muzikale noot.Meer foto's van Oostende voor anker kan je ook hier bekijken: www.bloggen.be/Mustangsally65
Midden de uitgestrektheid van de Moeren vind je het enige openluchtcafé in Vlaanderen. De Barke is niet zomaar een toevallige halte voor de talrijke fietsers en wandelaars in het prachtige en geklasseerd landschap. Door de hartelijke ontvangst en de familiale sfeer is het een beetje als thuiskomen. Na wat zoekwerk vinden we De Barke in de Debarkestraat. Meteen wordt duidelijk dat dit geen gewoon café is. Uitbaters Guido Vandergucht en zijn echtgenote Lieve Deltombe ontvangen ons met open armen. Op de achtergrond torenen eenzaam in het veld de imposante restanten van de Sint-Gustaafsmolen, gekocht en prachtig ingericht door de West-Vlaamse bard bij uitstek Willem Vermandere.De specialiteit van het huis is het biertje de 'Moerduvel'(7%) bereid volgens eigen geheim recept.Op basis van Picon en Rodenbach.Hier speelt bewust geen muziek omdat we de rust en de stilte van het landschap in ere willen houden zegt Guido.Wat ook meteen opviel waren de omgekeerde bloempotjes die dienst deden als asbakjes die elk versierd zijn met een schilderijtje van kunstenaar Daniel Casier met taferelen uit De Moeren.
Openluchtcafé De Barke Debarkestraat 2 8630 De Moeren(Veurne) Tel:058/31.32.24
In Jabbeke kan je één van de meest originele herbergen van ons land vinden.In het centrum ligt een zeer oude,wat vervallen boerderij,zonder één likje verf.Geen naam,geen reclame aan de gevel.Het zou De Tijger noemen(in de volksmond bij Marie-Jeanne) en alleen worden uitgebaat(al 50 jaar!) door de legendarische Marie-Jeanne in haar streepjes voorschort.In dit grote huiskamercafé is in de laatste 50 jaar niets veranderd.Doorgerookt bruin behangpapier,die op verschillende plaatsen zelfs helemaal eraf hangt en vervangen is door allerlei prullaria.Maar wat hangt er een gezellige sfeer.Waar iedereen iedereen aanspreekt,waar je gerust je taartje van de bakker kunt opeten.De bazin is een monument op zich.In dit café waar alle leeftijden en alle standen samen verbroederen en één hechte band vormen kom je niet veel meer tegen.Talloze T.V-ploegen uit binnen en buitenland zijn er reeds over de vloer geweest.En zeg nu zelf waar kan je nog een Trappist en/of Duvel aan 1,5 Euro drinken?De zaak is 7 op 7 open vanaf 9u tot 24u.Dit is zeker een bezoekje waard.
De loopgraaf (loopgracht loopgraf?)werd gegraven in de bocht van de IJzer vanaf mei 1915. Hij eindigde als eendoodlopende steeg 325 m verder stroomafwaarts.Het was onmogelijk om erin rechtte staan of er comfortabel in neer te zittenwegens te weinig diepte en breedte. De loopgraaf lag dag en nacht in de vuurlinie.Overdag verbleven er ongeveer tien soldaten en s nachts een dertigtal om nodige infrastructuurwerken uit te voeren onder bescherming van de duisternis. De soldaten sneuvelden er bij trosjes.Vandaar de naam: Dodengang of Boyau de la Mort.
Wij bezochten er cafeetje de Dodengang niet ver daar vandaan.Specialiteit is Picon van het huis(1 van de lekkerste dat ik ooit heb gedronken)en een huisbiertje Ijzerbier(10%)brouwerij Van Eecke.Je kan er verzorgde snacks,scampi's eten.Met mooi uitzicht op de polders en de Ijzer.Er is er een aanlegplaats voor boten en ruime parking voor bussen.Er is ook een zaaltje voor 120 personen.Het stoppen waard als je de Weshoek bezoekt.
Taverne-Tearoom Dodengang
Ijzerdijk 62 8600 Diksmuide Tel:051/50.44.03 Openingsuren:van juli tot september geen sluitingsdag van oktober tot juli gesloten op donderdag