De fiets met elektrische motor rukt op. Met reden. De e-bike was ooit vooral populair bij ouderen. Fietsenverkopers zien de verkoop met sprongen verder stijgen. Forensen ontdekken de voordelen voor het woon-werkverkeer. Uit onderzoek blijkt dat forensen 6 kilometer een acceptabele afstand vinden om te fietsen naar hun werk. Een hulpmotor vergroot die afstand tot 10 kilometer, volgens onder meer TNO. Dat is gezonder voor de forens, die meer beweegt, én voor zijn omgeving, omdat de uitstoot van auto's vele malen hoger is dan die van energiecentrales die de stroom leveren voor elektrische fietsen.
Politici en fietsverkopers verwachten veel van de fiets: moderne, uitgerijpte techniek, meer modellen, zoals sportfietsen, en vlot design. Hannes Neupert van ExtraEnergy, een Duitse consultant die elektrische fietsen test en fabrikanten adviseert, denkt dat de stroomfiets hetzelfde pad gaat bewandelen als de mobiele telefoon. In het begin loodzwaar en voor een select publiek, tegenwoordig een massaproduct.
De techniek achter de e-bike is eigenlijk kinderlijk eenvoudig. Om een fiets met 15 kilometer per uur voort te bewegen zet een fietser gemiddeld 10 tot 250 watt kracht vanuit zijn benen op de pedalen, afhankelijk van omstandigheden: wind, helling. Een elektromotor met een vermogen van 250 watt verdubbelt die kracht, vanuit een wiel of trapas, waardoor dezelfde snelheid de helft van de normale inspanning vergt.
Wie toch op normale inspanning wil fietsen en extra hulp inroept van een elektromotor, rijdt al gauw meer dan 20 kilometer per uur. De hulpmotor van de meeste elektrische fietsen stopt met het duwtje in de rug bij 25 kilometer per uur. Reden: Europese wetgeving. Boven 25 kilometer per uur meehelpen mag, maar dan met helm en verzekeringsplaatje. Onder meer het Zwitserse Flyer biedt zulke snelle elektrische fietsen.
Het aantal verkochte elektrische fietsen is in vijf jaar vervijfvoudigd in Nederland. Dit jaar zal het verkoopcijfer uitkomen op 120.000 stuks, zo is de prognose van belangenorganisatie Bovag. Eén op de acht verkochte fietsen is inmiddels een elektrische.
Fietsverkopers zoals van marktleider Sparta, verwachten dat de e-bike komende jaren nog meer gewone feitsen uit de markt duwt. Aanbieders van elektrische fietsen verwachten dat één op de dire verkochte nieuwe fietsen binnen vijf jaar elektrisch is. Onder meer omdat de fabrikanten steeds meer oog hebben voor de vormgeving, stelt Neupert. Vaak is de fiets met trapondersteuning op straat al niet meer te herkennen als elektrische fiets. Daarbij groeit het assortiment per maand, er zijn al vouwfietsen en mountainbikes met motor en acccu.
Het grote publiek ziet al die innovaties nog niet, stellen verkopers en belangenbehartigers. ‘een elektrische fiets wordt vaak ten onrechte nog met de Spartamet vergeleken, waar je een benzinemotor moest aantrekken met een stang en handgreep. Terwijl de elektrische fiets een heel ander product is', zegt Jaap Wilting, beleidsmedewerker van brancheorganisatie Bovag.
De elektrische fiets lift mee op de aandacht voor de elektrische auto, zegt productontwikkelaar Jos Wagner van Yamaha Motor Europe, dochter van het Japanse Yamaha, dat in 1995 het huidige type elektrische fiets als eerste op de markt bracht. Met name de accu is sterk verbeterd in minder dan vijf jaar. Grote loodaccu's van meer dan 12 kilo ontsierden de elektrische fiets enkele jaren geleden nog. Tegenwoordig zijn er lithiumionaccu's van minder dan drie kilo. Enkele fietsmerken verstoppen ze in het frame.
De actieradius van de accu's is sterk verbeterd; tegenwoordig zijn er elektrische fietsen die 100 kilometer op één lading rijden. Neupert verwacht dat de e-bikes naar bijna hetzelfde gewicht kunnen als gewone fietsen, zo'n 17 kilo. Ook voorspelt de Duitser prijsdaling vanwege massaproductie.
Er zijn al opvoersets leverbaar voor gewone fietsen, bestaande uit een elektromotor, een accu en een cockpit. Volgens de verkopers is het installeren niet ingewikkeld: voor- of achterwiel verwisselen, de accu in een tasje onder het stuur en een paar draden aansluiten.
Inmiddels dient zich in laboratoria een nieuwe generatie fietsen met hulpmotor aan: op waterstof.
Bron: Het Financieele Dagblad