Wat zijn antioxidanten? Wat betekenen ze voor ons lichaam? Wat zijn vrije radicalen?
Antioxidanten gaan de vorming van vrije radicalen
in het lichaam tegen. Het is een groep vanvitamines,
mineralen, aminozuren, enzymen en kruidenextracten. Vrije radicalen zijn dan
weer schadelijke stoffen, in onze leefomgeving, die in verband worden gebracht
met een hel aantal aandoeningen. Er is aangetoond dat ze vroegtijdige
veroudering aantonen.
Dagelijks staan we blood aan vrije
radicalen. Denk daarbij aan uitlaatgassen, smog, bestrijdingsmiddelen, Ookvoeding, medicatie en zelfs zonlicht kunnen de toename van
vrije radicalen bevorderen. Een gelijkaardig effect krijgen we door stress en
zware lichamelijke inspanning.
Vrije radicalen kunnen veel schade aan
ons lichaam aanbrengen. Het kan leiden tot ouderdomskwalen. Ze kunnen de de
produtie van kankercellen in werking stellen. Door vermindering van deelasticiteitvan de huid kunnenrimpelsontstaan.
Antioxidanten zoals vitamine A, C en E
zijn dus niet onbelangrijk voor ons lichaam. Mineralen zoals selenium en zink
zijn dat ook. Je kan ook gebruik maken van bepaalde kruiden en groenethee.
Wat zijn antioxidanten in hetHerbalifegamma? Binnen het gamma vanHerbalifewerken we uiteraard met antioxidanten.
Zowel in de voeding als in de gelaatsverzorging. We hebbenRoseOxeen krachtige algemeen antioxidant
supplement enSchizandra, specifiek
naar de luchtwegen.
10 redenen waarom je maar beter stopt met lightdranken
Wanneer je enkel naar de voedingswaarde kijkt,
lijken lightdranken een gezonde keuze. Voor haast geen calorieën is je zin in
zoet toch gestild dankzij kunstmatige zoetstoffen als aspartaam en saccharine.
Deze chemische stoffen zijn echter niet zo onschuldig als ze lijken.
1. Kunstmatige zoetstoffen bevatten meer smaak dan echte suiker.
Na een tijdje tasten ze onze smaakpapillen aan en hebben natuurlijk
zoet eten als fruit geen smaak meer. Deze stoffen hebben wel hetzelfde effect
op het lichaam als suiker. Ze zorgen voor de aanmaak van insuline, waardoor je
meer vet opslaat en zo snel dikker wordt.
2. Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat wie lightdranken opneemt, eenbredere
taille heeft dan wie dat niet doet. Deze stoffen verwarren
namelijk het lichaam. De verklaring kan ook psychologisch zijn: wanneer je geen
vloeibare calorieën opneemt, zul je dat compenseren door extra te snoepen.
3. Een dagelijks glas met kunstmatige zoetstoffen verhoogt het risico op hetmetabolisch
syndroom en diabetes met 36 procent. Het metabolisch syndroom is een
reeks aandoeningen bij mensen met overgewicht die het risico op
hartaandoeningen, beroertes en diabetes doen toenemen.
4. Lightdranken bevatten dan wel geen calorieën, maar ook geen voedzame
stoffen. Water is daarom veel gezonder, want dit is essentieel voor heel wat
lichaamsfuncties.
5. Studies hebben aangetoond dat de kunstmatige zoetstof aspartaam bij sommigen hoofdpijn uitlokt.
6. Lightversies van
frisdranken zijn ook slecht voor je tanden. Onderzoek heeft
aangetoond dat wie hier overmatig veel van drinkt dezelfde schade aan het gebit
vertoont als wie verslaafd is aan harddrugs. Fosforzuur is het bestanddeel dat
de tanden verzwakt en uiteindelijk kapot maakt.
7. Wanneer je suikerarme dranken mengt met alcohol word je sneller
dronkendan bij
suikerrijke varianten. Onderzoekers geloven dat ons lichaam artificiële
zoetstoffen sneller absorbeert.
8. Een recente studie in Amerika heeft aangetoond dat bij meer dan vier blikjes
lightdranken per dag gedurende tien jaar de kans op een depressie met 30 procent verhoogt.
9. Vrouwelijke zestigplussers lopen meer risico op osteoporose (ook gekend als broze
botten). Frisdrank kan het probleem verergeren.
10. Slechts een dieetdrank per dag kan leiden tot een beroerte
of hartaanval, dat hebben
onderzoekers aan de universiteit van Miami en Columbia ontdekt.
Frisdrankverslaafden hebben hier 43 procent meer kans op. Wie zich
suikerhoudende dranken houdt, vertoont dat verhoogde risico niet.
Lichaamsvet is zacht,
zompig en sleept een hele slechte reputatie met zich mee. Toch is vet een
cruciaal onderdeel van ons lichaam. We slaan er niet alleen extra energie in
op, het houdt ons ook warm en beschermt de interne organen. Verder helpen
vetcellen de vrouwelijke cyclus te regelen en zijn ze van belang voor ons
hongergevoel. Neem even pauze van je verbrandingsstrijd en ontdek wat vet
allemaal in huis heeft.
Gekleurd
Wie aan vet denkt, ziet vermoedelijk alleen de witte massa in buik, heupen en
dijen voor zich. Er bestaat daarnaast echter ook bruin vet, vooral pasgeboren
baby's maken er gebuik van om een stabiele lichaamstemperatuur te onderhouden
zonder te rillen.
Toch hebben ook volwassenen nog een kleine hoeveelheid (gemiddeld 50 gram)
bruin vet in hun systeem. Onderzoek moet echter nog uitwijzen wat de precieze
functie daarvan is. Een studie uit 2012 leverde al een eerste reeks bewijzen
op. Tijdens het onderzoek werden mannen blootgesteld aan koude temperaturen.
Het bruine vet bleek witte vetcellen (waar energie wordt opgeslagen) in te
zetten als brandstof om het lichaam warm te houden.
Niet voor iedereen
Bruin vet blijkt helemaal afwezig te zijn in de lichamen van zwaarlijvige
mensen. Onderzoekers zijn volop in de weer om te achterhalen of een gebrek aan
bruin vet overgewicht veroorzaakt, of omdat de overdosis aan wit vet de werking
van het bruine vet lamlegt. Uit één van de studies is de hypothese gegroeid dat
we bruin vet beginnen te verliezen rond de leeftijd van 40, iets wat deels zou
kunnen verklaren waarom veel mensen naarmate ze ouder worden sneller
overtollige kilo's beginnen op te stapelen.
Warmte
Alle vetcellen in ons lichaam zijn in staat om de temperatuur in te schatten en
indien nodig energie vrij te laten in de vorm van warmte. Dit proces is
afhankelijk van de proteïne UCP1. Wetenschappers aan Harvard University willen
achterhalen hoe vetcellen warmte of koude precies kunnen aanvoelen en of we die
eigenschap zouden kunnen manipuleren.
Gedragsverandering
De hoeveelheid lichaamsvet in je lijf is deels bepaald door je genen, maar
volgens onderzoekers van het diabetescentrum aan de Zweedse universiteit van
Lund zijn we in staat het gedrag van onze vetcellen te manipuleren door te
sporten. Zo kunnen we bepaalde genen in- of uitschakelen die fundamenteel zijn
voor de opslag van vetten.
Tijdens de studie werden vetcellen bestudeerd van tientallen Zweedse mannen die
weinig of nooit aan sport deden. Ze werden gedurende een half jaar twee keer
per week naar de spinning- of aerobicsles gestuurd. De heren waren niet alleen
vermagerd, de genen in hun vetcellen bleken ook gewijzigd, vooral die
verantwoordelijk voor een verhoogd risico op zwaarlijvigheid en diabetes.
Potentiële stamcellen
Lichaamsvet zit boordevol potentiële stamcellen die veel gelijkenissen bevatten
met die in embryo's. Door te experimenteren met de "resten" van liposuctie
werd ontdekt dat vet veelzijdige cellen bevat die omgezet kunnen worden in
stamcellen voor vet, botten en spierweefsel. Het proces blijkt zelfs
eenvoudiger dan huid om te zetten in stamcellen.
Slaperig
Ook lichaamsvet heeft nood aan slaap. Wie slecht slaapt of bewust weinig tijd
spendeert in bed, beperkt de manier waarop vetcellen reageren op insuline. Dit
kan dan weer leiden tot gewichtstoename en op termijn ook tot diabetes.
Zorgwekkend
Kwabben, dubbele kinnen en blubberige armen zijn zicht- en grijpbare bewijzen
van overtollig lichaamsvet. Toch is vooral visceraal vet - het type dat je niet
kan zien - zorgwekkend. Vet dat net onder je huid zit, doet dienst als isolatie
en energiereserve. Visceraal vet, dat diep in de buik zit, vult daarentegen de
ruimtes tussen de organen en produceert chemicaliën die het risico op hart- en
vaatziekten, verhoogde bloeddruk en diabetes doen stijgen.
De enige manier om komaf te maken met de gevaarlijke vetcellen, is door op een
gezonde manier kilo's te verliezen. Hieronder valt een gebalanceerd eetpatroon
in combinatie met cardio- en krachttraining. Visceraal vet reageert helaas niet
op lokale stimulatie. Alleen sit-ups zijn dus niet genoeg.
Wat je vaker moet eten om overgewicht te vermijden?
Uit een studie bij meer
dan 23.000 volwassenen blijkt dat je een veel groter risico loopt op
zwaarlijvigheid en het metabool syndroom (combinatie van verhoogde bloeddruk,
suikerziekte, overgewicht en slechte cholesterolwaarden) wanneer vezelrijke
voeding onvoldoende deel uitmaakt van je eetpatroon.
Uit het
onderzoek aan de universiteit van Harvard blijkt dat westerlingen door de grote
populariteit van fastfood en kant-en-klare maaltijden lang niet genoeg vezels
opnemen.
Vrouwen tussen de 19 en 50 jaar oud zouden dagelijks 25 gram vezels moeten
consumeren. Mannen binnen diezelfde leeftijdsgroep mikken best op 38 gram.
Dames boven de 50 moeten ideaal gezien dagelijks 21 gram vezels eten, voor de
mannelijke tegenhangers is dat 30 gram.
Van de 23.000 onderzochte Amerikanen haalde vrijwel niemand de dagelijks
aangeraden dosis. Gemiddeld werd amper 16,2 gram vezels geconsumeerd, en dat
binnen alle leeftijdsgroepen, zowel bij mannen als vrouwen.
Vezelrijke voeding Verse
groenten, fruit en noten zijn ideaal om je vezeltekort aan te pakken. Uit 150
gram frambozen haal je bijvoorbeeld al 8 gram vezels. Een appel met schil bevat
dan weer 4,4 gram. Met een mooie portie linzen krijg je dan weer 15,6 gram
vezels binnen. Meer voorbeelden kan je vinden in onderstaande tabel.
Ik ben Moons Erwin & Reyns Kelly
Ik ben een man en woon in Kruibeke (België) en mijn beroep is Onafhankelijk Herbalife Distributeurs.
Ik ben geboren op 29/06/1976 en ben nu dus 48 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: Health & Wellness, Rallycross, Autosport, Herbalife, Reptielen.
Mijn naam is Moons Erwin en samen met mijn vriendin Reyns Kelly zijn wij Health & Wellness coaches.