Neen, dit is geen wijn gemaakt van rabarber, kersen, pruimen en dergelijke, een eerste veel voorkomende misopvatting. Echte wijn is per definitie gemaakt van druiven, waarbij de druivensuiker door gisting omgezet is in alcohol van ongeveer 12°. De preparaten die op de markt als alcoholloze wijn voorkomen zijn dus evenmin echte wijn.
De biologische wijn wordt hoofdzakelijk gemaakt in Europa vnl. Frankrijk, Duitsland, Italië, Spanje en Portugal. Ook in vele andere landen vindt men meer en meer deze wijnen. De overzeese landen zijn bezig met een stevige inhaalbeweging.. Zo vindt men nu ook deze wijnen meer en meer in Australië, Nieuw Zeeland, Chili, Argentinië, Zuid Afrika en de USA.
Wijn uit de biologische teelt onderscheidt zich van de klassieke wijn hoofdzakelijk door het totaal ontbreken van enige chemische of andere manipulatie. Dit is nog volledig natuurlijke wijn.
Kunstmeststoffen, bespuiting met pesticiden, herbiciden en fungiciden zijn verboden. Enige toevoeging van diverse niet natuurlijke preparaten bij de vinificatie evenzeer.
Controle
Op de naleving van deze regels, vervat in een lijvig lastenboek, wordt strenge en regelmatige controle uitgeoefend door officiële organismen. Deze lastenboeken zijn gestoeld op verordeningen van de EEG, die het gebruik van het bio-label aan strikte normen onderwerpt. De diverse organismen vullen deze reglementering aan met eigen toetsen en verfijningen.
Deze lastenboeken worden opgesteld door private organisaties zoals in Frankrijk o.a. NATURE et PROGRÈS. De controle gebeurt door een ander organisme onder auspiciën van het Ministerie van Landbouw. Het voornaamste is ECOCERT.