sportswear, biowines, artisanale voeding Gezondheid is ons motto met quality & service op de eerste plaats
02-09-2006
Kan deze wijn zich op kwalitatief gebied meten met andere wijnen ?
Veel professionele kenners houden de mythe in stand dat deze wijn van mindere kwaliteit zou zijn. Indien ze weten dat het over biologische wijn gaat wordt extra kritisch geoordeeld.
Bij blind proeven van deze wijnen vallen ze echter door de mand en moeten toegeven dat die in niets moet onderdoen voor de conventionele wijnen, dikwijls integendeel.
Het is juist dat een goede tien jaar geleden soms deze wijn van mindere kwaliteit was. De biologische teelt bestaat al vele tientallen jaren. De toestand is ondertussen wel grondig veranderd.
Een nieuwe en jonge lichting van biologische telers, zeer dikwijls universitair en oenologisch geschoold bracht een totale kentering teweeg. Zij gebruiken de meest moderne en gesofistikeerde methoden van wijnmaken en blijven op dit vlak zeker niet achter bij de niet bio telers. Het enige verschil blijft het afzweren van elke ingreep met chemisch samengestelde ( uiteraard zwaar giftige) stoffen. Deze generatie heeft een nieuwe vorm van alternatieve oenologie ontworpen, waarbij de waardevolle moderne technieken gekoppeld worden aan de goede tradities van de vroegere wijnmakers.
De bewijzen dat de kwaliteit van de biologische wijnen nu zeer goed zijn, liggen voor het rapen.
Bij blinde proeven door keurders, komen deze wijnen er regelmatig als de beste uit. Bij nationale en internationale wedstrijden waar alle wijnen kriskras door mekaar, zowel gewone als biologische, blind gekeurd worden, gaan de biologische wijnen vaak met de gouden, zilveren of bronzen medailles lopen ! Een goed voorbeeld is de Concours Mondial in Brussel, waar enkele van onze wijnen regelmatig met gouden en zilveren medailles gehonoreerd worden.
Als men weet, dat vele van de meest gereputeerde wijnhuizen in feite biologisch telen, gewoon omdat ze dit noodzakelijk vinden voor de kwaliteit, moet dan nog verder gezocht worden?
Regelmatig wordt voor dergelijke praktijken publiciteit gemaakt in een toonaangevende Frans tijdschrift voor oenologen.
Hierin wordt op schaamteloze manier reclame gemaakt voorhun gisten met de vermelding Lexpression de vos terroirs !. Ook voor bacteriën La touche aromatique finale ! en verder o.a. onder de titel Nouveautés voor een product Polycase dat er voor zorgt datwitte en rode wijnen die platzijn of geoxydeerd hun frisheid terugvinden ( Elimine les polyphenols oxydées et oxydables rétablit la fraîcheur et la finesse gustative des vins fatigués). Ook wordt reclame gemaakt voor Efferbactol (metabisulfide) en voor toe te voegen enzymes.
Kortom, de wijnbouwer krijgt alles te beschikking om van waardeloze wijn zogenaamd goede wijn te maken met . lexpression du terroir ( welke terroir ???)
In de biologische teelt worden de natuurlijke gisten van de druivenschil wel gebruikt.
Hier is terroir geen hol begrip !
Daarwaar de meeste biologische wijnennauw bij eenreeds bekende smaak liggen ( in de gewone wijnmakerij doet men immers niets anders dan trachten de natuur zoveel mogelijk te benaderen), dan zijn andere zeer specifiek en grondig natuurlijk.
Het verrassende bij biologische wijnen is, dat ze allemaal anders zijn. Hier geen kwestie van eenheidsworst!
Wie eens die natuurlijke smaak ontdekt heeft wil geen andere meer. DiMarco Team met dank aan Antoon De Paepe