Ik ben katleen de cock
Ik ben een vrouw en woon in merchtem (België) en mijn beroep is leerkracht L1 - turnjuf - redster - huiswerkbegeleiding op zelfstandige basis.
Ik ben geboren op 03/06/1986 en ben nu dus 38 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: sport-muziek.
2007: bachelor in de ergotherapie
2009: lerarenopleiding lager onderwijs
---
2009-2010 L1 De Bloeiende Kerselaar
08-10-2010
Rekenen: splitsen van 0, 1, 2, 3
De splitsingen van 0, 1, 2 en 3 zijn vandaag van start gegaan. Gelieve nog geen andere splitsingen in te oefenen.
de eerste letters van kern 2 zijn t en ee. Deze zijn afkomstig van de woorden teen en een.
de t is niet zo moeilijk om te schrijven, maar er moet wel op gelet worden dat het horizontale streepje niet langs links er over gaat. Ook het bochtje beneden wordt soms te bochtig gemaakt.
de ee lijkt gemakkelijk, maar is het niet helemaal. De eerste e doen ze goed, maar de 2e is niet helemaal goed. Die zou even groot moeten zijn als de eerste. Aandacht vestigen op de verbindingsstreep tussen beide. Ik laat hun denken aan het 'vangnet' die we bij de aa ook gezien hebben. Daar moesten ze ook een duidelijke verbindingsstok maken.
We hebben reeds vele begrippen geleerd, maar ook al enkele bijhorende symbolen.
Evenveel en niet evenveel komt al van in het begin aan bod en sinds vorige week ook het symbool. Dit verliep zeer goed en er worden weinig fouten op gemaakt. Enkel opgelet voor het schrijven hiervan. De lijntjes moeten mooi horizontaal lopen.
Deze week zijn we gestart met de symbolen meer dan, minder dan. Deze begrippen komen natuurlijk al langer aan te pas, maar desondanks zijn ze nog niet bij iedereen voor 100% gekend. De symbolen werden als volgt aangeleerd:
- je mag kiezen tussen 1 snoepje of 3 snoepjes. Welk kies je? Iedereen kiest natuurlijk de 3 want dat zijn er de meeste. - het hapjesmonster kiest ook altijd de meeste snoepjes dus zijn mond gaat open naar de kant waar er de meeste zijn. - het hapjesmonster komt overeen met een krokodil en de pictrogrammen zijn dan krokodillenbekken. Deze kunnen perfect geoefend worden met onze handen die ze dan in de juiste richting moeten houden.
BELANGRIJK: oefeningen niet gewoon oplossen maar ook verwoorden: 3 > 1 3 is meer dan 1 3 < 5 3 is minder dan 5
Dit verloopt wel al vrij goed. Diegene die het door hebben hoe de symbolen moeten staan, lezen de oefeningen meestal ook goed.
Nu op naar de eerste splitsingen die we morgen gaan starten.
We hebben nu alle cijfers van 0 tot 5 correct leren schrijven.
opgelet voor volgende struikelblokken: - 0: starten bovenaan en tegen de klok in draaien - 1: opgelet voor spiegelingen - 2: onderaan zijn er golfjes die starten terug een stukje over het vorige gedeelte van de 2 - 3: opgelet voor spiegelingen - 4: zien dat het niet geschreven wordt zoals de computer het laat zien, het mag geen zeiltje worden dat boven gesloten is. Het stokje moet iets kleiner zijn. - 5: startpunt is bovenaan en we gaan naar beneden. pas op het einde komt het bovenste streepje er aan.
na veel inoefening met allerlei deelstappen hebben de meeste de aa onder de knie, mits enkele schoonheidsfoutjes.
Omdat de aa qua beweging veel bevat, heb ik dit in deelstappen aangeboden en hebben we er langer over gedaan dan een andere letter, maar nu lukt het hen dan ook al goed. De start hiervan was het 'vangnet'. Dit komt overeen met de verbinding en de 2e a.
voor de p zijn we naar plopsaland getrokken om in de achtbaan te kruipen . Een achtbaan moet uiteraard stevig vastgemaakt worden dus gaan we eerst de paal goed in de grond zetten (= streep van boven vertrekkend aan de lijn, naar beneden tot onder de lijn). We klimmen de ladder op (= over de vorige lijn terug naar boven). We willen niet helemaal op de top van de ladder staan want daar zijn we bang om er af te vallen,dus we laten enkele treden over en daar stappen we ins karretje. De achtbaan wordt gevormd door een boogje naar boven en dan rijden we naar beneden (= boogje en naar beneden) om te eindigen in alle rust en te kunnen uitstappen (= haakje).
Na enkele pogingen lukt het me nog steeds niet de foto's op de blog te zetten.
Dan toch al maar het verslag:
Vorige week donderdag hebben we deelgenomen aan de scholenveldloop. Onvoorbereid trokken we er met alle klassen van de lagere school heen. Na een stevige opwarming was het de beurt aan de meisjes en daarna aan de jongens. Iedereen heeft gegeven wat hij/zij kon en heeft de finish gehaald. Een dikke proficiat allemaal! Het deed me wel iets ze zien toekomen aan de finish, het zijn toch ook wel 'mijn kindjes'.
In onze klas zijn er enkele met een echte winnaarsmentaliteit en een 2e keer lopen zouden ze niet erg gevonden hebben om toch een medaille te kunnen krijgen. Maar vrijdag waren ze ook al blij met de verrassing.
Maar niet enkel het lopen deden ze goed, ook stevig supporteren voor de anderen was er bij. Omdat iedereen het zo leuk vond en graag alle klassen wou zien, heb ik de school gebeld om ons een half uurtje later te komen ophalen. Jammer genoeg hebben we toch het 6e leerjaar niet meer kunnen zien. Maar de meeste waren toch wel blij dat ze terug naar school mochten want het was een vermoeiende ochtend. Ik vertelde in de bus dan dat we in de namiddag niet meer gingen rekenen of taal doen, maar wel nog wat knutselen. Hierop volgde volgende opmerking: 'Vandaag is eigenlijk net zoals bij de kleuters'. Een terechte en eerlijke mening die iedereen wel kon beamen en toejuichten .
Op naar de volgende scholenveldloop volgen jaar :).
rekenen omvat niet enkel tellen, maar ook 'meten en metend rekenen' en 'meetkunde' zijn onderdelen van wiskunde. Vandaag hebben we voor de eerste keer gewerkt rond gewichten. Hiervoor wordt een balans gebruikt. Eerst gaan de leerlingen met de hand voelen en schatten wat het ZWAARSTE/LICHTSTE is. Daarna kijken we of dit klopt met de balans.
balans: - het zwaarste valt naar beneden - het lichtste hangt in de lucht -> iets zwaar is moeilijk omhog te krijgen en dat valt wel eens op de grond. Iets licht kunnen we wel eens tot boven ons hoofd houden.
verwoording: - A weegt meer dan B - B weegt minder dan A - A is het zwaarste - B is het lichtste
Bij meetkunde zijn we al enkele lessen bezig rond positionering. Op allerlei speelse manieren werken we rond de begrippen: voor, zij, naast, omhoog, omlaag, zijwaarts, voorwaarts, achteruit.. Zo hebben we vandaag deze les buiten gedaan en aan de hand van spelletjes hebben we toch allerlei zaken bijgeleerd.
We hebben al enkele samenwerkingen achter de rug en die verliepen goed.
Voor L2 wordt de groep verdeeld. Bij mij wordt er dan gewerkt rond muzische vorming. Momenteel zijn we bezig met het thema 'vliegers'. We hebben al zelf vliegers getekend, maar er komen nog andere activiteiten aan bod zoals een liedje en een dramatische activiteit. Bij juf Anne hebben ze al gewerkt rond 'Hennie de heks'.
Het hoekenwerk waar L6 ons bij helpt, verloopt zéér goed. Zowel onze kinderen als die van L6 zijn enorm gemotiveerd. Dit is een extra inoefenmoment/verwerkingsmoment van taal waar een zo goed als individuele begeleiding is. Het moment zal wel verplaatst worden naar dinsdagnamiddag omdat dit beter past in ons beide lessenroosters. Deze vrijdag zal er geen hoekenwerk plaatsvinden, maar wel 'tutorlezen'. de leerlingen krijgen dan een leesopdracht waar bij elke eersteklasser een andere leerling van L6 zit die hen op de voet volgt.
In de loop van volgende weken zullen er wel eens foto's gemaakt worden.
ik merk dat er in het weekend goed geoefend wordt met de werkboeken die mee naar huis gaan. Dit is zeer fijn om te zien.
maar ik zou jullie wel willen vragen niet vooruit te werken. Het is helemaal niet aan te raden om dit te doen. Laat de aanbreng voor in de klas en herhaal zeer veel thuis. Daar heeft u kind veel meer aan, dan al vooruit te leren. Gelieve dus geen werkblaadjes te maken die we nog niet gedaan hebben. Indien iets niet in orde is het boekje, kan u dat zien aan hoekje dat ik omvouw.
Lezen hoeft nog niet vlot te gaan. als u kind elke letter apart zegt en dan het volledige woord herhaalt is dit perfect, meer moet op dit moment nog niet. Dus wees niet ongerust indien u kind het woord nog niet in een opslag kan lezen. Maar bij de aanbrengwoorden zouden ze het wel in een oogopslag moeten kunnen.
ik heb tijdens de huiswerkstudie gemerkt dat het huiswerk toch langer duurde dan gedacht.
De rekenopdracht lijkt in het begin moeilijk omdat de meeste vergeten zijn in welke kolom ze wat moeten doen, ook al hebben we in ons rekenboek vandaag net hetzelfde gedaan. Dit vergt dan wat begeleiding. Enkele moeten in het begin ook steeds goed nadenken over de begrippen evenveel, minder, meer. Even wennen en goed nadenken en dan lukte het wel. Maar het is ook wel zo dat op het einde van een lange zware schooldag de concentratie al wat minder is.
Het huiswerk van schrijven vond ik ook belangrijk om vandaag mee te geven omdat de letter r nog wat moeilijk is en omdat we vandaag ook gestart zijn met de v en morgen daar op verder gaan.
Ik zal de volgende keer zien dat ik geen 2 moeilijke of langere opdrachten bij elkaar zet door het lesprogramma van die dag dan wat aan te passen.
Hopelijk hebben de kinderen er toch niet al te lang aan gewerkt.
- duim en wijsvinger nemen het potlood vast (pincetgreep) - de middenvinger onder het poltood zodat het daar wat op rust - het potlood niet recht omhoog, maar laten rusten op de hand.
-> hulpmiddelen:
- trippelpotlood (potlood met 3 vlakken, voor elke vinger één)
- driehoekje om extra op je potlood te schuiven dat ook uit 3 vlakken bestaat.
enkele liedjes en versjes voor een juiste schrijfhouding aan te nemen:
twee handen op de tafel twee voeten opd e grond. zit stevig op je stoeltje en kijk niet in het rond.
een hand om mee te schrijven een hand op het papier die schuift het blad naar boven zo schrijf je met plezier.
_______________________________
mijn voeten stevig op de grond tegen de leuning met mijn kont. mijn rug is recht, mijn schouders laag een vuist tussen de tafel en mijn maag. mijn hoofd naar voren, iets gebogen ik heb wat wijde ellebogen.
________________________________
schrijven is een vak, dat doe je met een vinger zonder knak.
__________________________________
dunne letters vind ik fijn, dus mijn hand moet losjes zijn.
___________________________________
mijn blaadje/schrift schuin dat is goed ik weet wel hoe het moet! ook de letters staan wat schuin, want het waait in onze tuin.
Dinsdag sluiten we de bestellingen af, dus zorg dat u op tijd u bestelling MET GELD hebt binnengebracht. bestellingen mogelijk voor: - zonnekind - vos en haas - maan roos vis tijdschrift (volgens de taalmethode) - leesleeuw (volgens de taalmethode) - boektoppers