Bijna twee uur over Daniel Johnston in een documentaire van Canvas-tv in de nacht van donderdag op vrijdag
Daniel Johnston in 2006.
In de nacht van donderdag 20 op vrijdag 21 oktober, tussen 00:00 uur en 01:50 uur, zendt het tweede Belgische, Nederlandstalige televisienet Canvas een bijna twee uur durende documentaire ─ The devil and Daniel Johnston ─ uit over de veelzijdige kunstenaar met die naam (geboren in 1961), die niet alleen een enorm oeuvre op zijn naam heeft staan als zanger en songwriter, maar nu ook nog werkzaam is als kunstenaar in andere disciplines.
De film uit 2006 geeft inkijk in het leven van de man dat intens moeilijk is doordat hij in de categorie manisch-depressieven valt en daaronder niet weinig te lijden heeft.
Tags:Canvas-tv, Daniel Johnston, songwriter, zanger, documentaire
Zeshonderdtien jaar geleden werd de Duitse piraat Klaus Störtebeker geëxecuteerd
De beruchte Duitse zeerover Klaus Störtebeker ─ geboren omstreeks 1360 ─ wiens naam op diverse manieren kan worden gespeld en dat is niet alleen met zijn voornaam het geval, is volgens diverse bronnen op 20 oktober 1401 overleden als gevolg van een executie. Het programma ZeitZeichen ─ Stichtag heute van de Duitse regionale radiozender WDR3 wijdt op donderdag 20 oktober, zeshonderdtien jaar na dato, enige aandacht aan deze, niet zelden als held beschouwde, man en zijn overlijden. Hij is, en blijft ook nog wel even, een onvergeten figuur uit de, vooral Duitse, geschiedenis. __________ WDR 3, donderdag 20 oktober, 17:45 uur-18:00 uur.
Afbeelding: Standbeeld van Hansjörg Wagner voor de Duitse piraat Klaus Störtekeker in de huidige Hafen City te Hamburg, op de vermoedelijke plek van de executie.
Tags:'Stichtag heute', 'ZeitZeichen', Klaus Störtebeker, piraterij, WDR3
Thema-avond over genetica, dinsdag 18 oktober op Arte-televise
Onder de titel Die Menschheit ─ eine große Familie presenteert Arte-televisie op dinsdag 18 oktober 's avonds vanaf 20:14 uur een thema-avond over genetica. Het geheel bestaat uit twee onderdelen.
Om 20:15 uur start de documentaire Eine Frage der Gene, over de genetische verwantschap die bestaat tussen alle mensen ter wereld. Wat dit onderdeel van de wetenschap heeft ontdekt, is dat het DNA van twee willekeurig uitgekozen mensen slechts 0,1 procent verschilt.
Om 21:30 uur volgt nog een half uur met een discussieprogramma naar aanleiding van het thema in kwestie, onder de gebruikelijke titel waarmee de meeste thema-avonden aflsuiten: Die Debatte.
Zoals gebruikelijk wordt ook deze thema-avond niet herhaald.
Tags:'Die Debatte', 'Die Menschheit ─, Eine große Familie', 'Eine Frage der Gene', Arte-tv, thema-avond genetica
ARD-Documentaire over de explosieve situatie aan de Berlijnse Muur in oktober 1961
Een goede week na heden, op 27 oktober, is het exact een halve eeuw geleden, en daarmee geschiedenis, dat er een zeer gevaarlijke, en zich op het randje van een explosie bewegende, confrontatie heeft voorgedaan tussen Amerikanen en Russen ─ beide partijen uitgerust met tanks ─ bij Checkpoint Charlie, de grensovergang in de befaamde, respectievelijk beruchte, Berlijnse Muur, waarvan de bouw in augustus van dat jaar was begonnen. Hoewel de spanning in Berlijn te snijden was, hebben relatief weinig mensen elders begrepen dat men zich op de rand van een nieuwe oorlog bevond. Koelbloedigheid van de diplomaten in kwestie heeft zo'n uitbarsting kunnen verhinderen.
Het Duitse televisienet ARD/Das Erste zendt op maandag 17 oktober, tussen 22:45 uur en 23:30 uur, een documentaire uit over deze gebeurtenis onder de titel Sekunden vor einem neuen Krieg. Van Frederick Kempe is dezer dagen een boek (afbeelding voorplat zie hiernaast)over die gebeurtenis verschenen. Dat zullen we in deze kolom nader bespreken.
Tags:'Sekunden vor einem neuen Krieg', ARD/Das Erste, Berlijn 1961, Checkpoint Charlie, dreigende oorlog
Actuele reportage van Vara's Zembla op Nederland 2 over vraagtekens met betrekking tot palmolie
Uitgetekende Oliepalm. Naar Koehler, 1887.
Van het Vara-programma Zembla, dat bestaat uit actuele reportages, zal de aflevering van vrijdag 14 oktober geheel zijn gewijd aan het product palmolie. Volgens de makers van de reportage Shampoo met een luchtje, die op genoemde dag tussen 21:20 uur en 22:00 uur via Nederland 2-tv zal worden uitgezonden, zit er palmolie in onder meer chips en shampoo, koekjes en zeep, ijsjes en bakolie, en laten we vooral de diverse soorten margarine, tot en met sommige biologische, niet vergeten. Je kunt tegenwoordig bijna geen alledaags product meer bedenken of er zit wel palmolie in, die afkomstig is uit tropische landen als Indonesië en Maleisië. Daar is de kap van het tropische regenwoud nu gaande [1] en zullen er op de eenmaal vrijgekomen ruimte onder meer omvangrijke, ja zelfs gigantische, plantages voor palmolie worden gerealiseerd. Toch bestaat er een keurmerk voor palmolie, dat wordt gesteund door Unilever, Oxfam Novib en het Wereld Natuur Fonds. Doch de vraag is ─ en die komt in de reportage aan de orde ─: hoe betrouwbaar is dat keurmerk?
__________
[1] Van de bijna 1.700 miljoen vierkante kilometer (tropisch) regenwoud is er inmiddels al bijna 200 miljoen vierkante kilomter gerooid.
Op deze dag, 13 oktober 1843, werd de organisatie B'nai B'rith gesticht
Grafisch fraai vormgegeven Bewijs van Lidmaatschap van de op 13 oktober 1843 opgerichte Joodse organisatie B'nai B'rith.
Op deze dag in het jaar 1843 werd de Joodse organisatie B'nai B'rith (Sons of the Covenant) door Henry Jones en elf anderen opgericht, Aanvankelijk was de doelstelling een van pure liefdadigheid, maar in de twintigste eeuw, te beginnen in 1913 streed de organisatie met haar leden eveneens actief tegen antisemitisme. Heden ten dage telt de nog bestaande instelling bijna honderdduizend leden die wereldwijd opereren, in ieder geval verspreid over vijftig naties.
Tags:'B'nai B'rith', 'Sons of the Covenant',antisemitisme, liefdadigheidsinstelling
Arte-tv vertoont een driedelige Frans-Oostenrijkse documentairereeks over het fenomeen bionica
Die Magie der Bewegung luidt de titel van de eerste aflevering van de driedelige documentaireserie Das Genie der Natur die op maandag 10 oktober om 19:30 uur start. [1] Het thema van de serie is bionica, dat wil zeggen: het onderzoek naar en het uitpluizen van systemen in de natuur, in de hoop en/of met de verwachting, deze in de technologie te (kunnen) toepassen.
Net als het eerste onderdeel op maandagavond, duurt ook de tweede aflevering, Material ist alles, goed veertig minuten. Die aflevering wordt op dinsdag 11 oktober, eveneens tussen 19:30 uur en 20:14 uur uitgezonden. [2] Dat geldt tevens voor de laatste van de drie onderdelen van deze documentairereeks die in 2006 in Oostenrijk werd gerealiseerd door Alfred Vendl en Steve Nicholls, welke thans als bijdrage van Arte France en de ORF aan Arte-tv ter beschikking wordt gesteld. Het geheel wordt vertoond op het beeldformaat 16:9, en is voorzien van stereofonisch geluid. Deze aflevering is te zien op genoemde zender, op de avond van woendag 12 oktober: Energie ist der Schlüssel. [3]
__________
[1] Een herhaling van het eerste deel is te zien op maandag 17 oktober, 's middags vanaf 14:00 uur.
[2] Arte-tv zendt de herhaling van deze aflevering uit op dinsdag 18 oktober, vanaf 14:00 uur in de namiddag. [3] Deze aflevering zal worden herhaald, op dezelfde zender, op woensdag 19 oktober, eveneens vanaf 14:00 uur.
__________
Afbeelding: Leonardo da Vinci's tekening met het ontwerp voor een vliegtuig is een goed voorbeeld van bionica.
Tags:'Das Genie der Natur', 'Die Magie der Bewegung', 'Energie ist der Schlüssel', Alfred Vendl, Arte-tv, bionica, documentairereeks, Material ist alles, Steve Nicholls
Saint Joan van George Bernard Shaw, zondagavond in Drama on 3 van BBC Radio 3
Luisterversie
BBC Radio 3 biedt op zondag 9 oktober ─ tussen 21:30 uur en 23:00 uur in het programma Drama on 3 ─ een radioversie van het toneelstuk Saint Joan uit 1923 van de in 1925 met de Nobelprijs voor Literatuur onderscheiden, Engelse toneelschrijver, muziekcriticus en zo veel meer: George Bernard Shaw (1856-1950).
Lindsey Marshal spreekt de rol van Jeanne d'Arc; voor de regie tekent Jonquil Panting.
Tags:'Drama on 3', 'Saint Joan, BBC Radio 3, G.B. Shaw, Jonquil Panting, Lindsey Marshal
Kinderen van de toendra, een Franse documentaire over het bedreigde volk der Nenetsen in Noord-Siberië
In het Noorden van Siberië woont het volk van de Nenetsen, dat beschikt over een traditionele levensstijl welke ernstig wordt bedreigd nu in die regio van Siberië zowel gas alsook minerale afzettingen zijn gevonden.
Foto ARTE France.
Over dat volk handelt de documentaire die Jérôme de Missolz en Marie-Brunet-Debaines dit jaar voor Arte France hebben gerealiseerd over de Kinderen van de toendra welke op vrijdag 7 oktober door de Frans-Duitse cultuurzender Arte-tv zal worden uitgezonden tussen 22:40 uur en middernacht.
De film, in HD-kwaliteit met stereofonisch geluid, op het beeldformaat 16:9, zal door dezelfde zender worden herhaald op vrijdag 21 oktober, vanaf 10:00 uur in de ochtend.
Tags:'Kinderen van de toendra', Arte-tv, Jérôme de Missolz, Marie Brunet-Debaines, Nenetsen
Canada's Noorden nader onderzocht door ontdekkinsgreiziger Alexander MacKenzie
Arte-televisie heeft een driedelige documentaireserie Auf Entdeckungsreise durch Kanada's Norden over Canada's Noorden voor de kijkers in petto. Het eerste deel ─ Von Riffen und Wasserwüsten ─ wordt uitgezonden op maandag 3 oktober, tussen 18:15 uur en 19:00 uur, over de Schotse ontdekkingsreiziger ─ die tegelijkertijd bonthandelaar was ─ Alexander MacKenzie, die samen met Chris Breier en Dan Pahman de presentatie van het programma doet.
Deel 2 wordt op dinsdag 4 oktober, eveneens tussen 18:15 uur en 19:00 uur: Von Einsiedlern und Indianern. De derde aflevering is te zien op woensdag 5 oktober, weer op genoemde tijd: Nordlichter und Inuit.
Tags:'Auf Entdeckungsreise durch Kanada's Norden', Alexander MacKenzie, Arte-tv
Over een naderende zonnestorm meer in het tv-programma Labyrinth van woensdag 21 september
Het populair-wetenschappelijke televisieprogramma Labyrinth dat door de NTR in samenwerking met de VPRO wordt uitgezonden, werpt ook in de aflevering van woensdag 21 september weer vragen op die door andere, gelijksoortige, programma's worden genegeerd. Nieuwe, respectievelijk, gewijzigde, inzichten bieden meestal wel stof tot nadenken. In 1859 is voor het eerst geregistreerd komen vast te staan dat een zonnestorm ─ simpelweg een verhevigde vorm van zonnewind ─ op aarde enorme gevolgen, onder meer dodelijke, kan veroorzaken.
In dat jaar is het gebeurd dat mensen zijn geëlektrocuteerd, die op dat moment aan het werk waren met het telegraaf-systeem. Dat was het directe gevolg van de botsing van die zonnestorm met het aardmagnetisch veld. De verwachting van wetenschappers is dat de komende tijd opnieuw een zonnestorm van deze omvang de aarde zal bereiken, maar het is ─ althans op dit moment ─ nog niet mogelijk te voorspellen wanneer dat zal gebeuren. In verband met berichtgeving omtrent de NASA is het jaartal 2012 genoemd.
Deze uitzending is op genoemde dag te zien via Nederland 2, tussen 20:50 uur en 21:25 uur, gepresenteerd door Eric Arends.
Biografische speelfilm van Bruno Nuytten over Camille Claudel, gespeeld door Isabelle Adjani
Isabelle Adjani Het is alweer bijna een kwart eeuw geleden dat regisseur Bruno Nuytten (*19) ─ eertijds cameraman van topniveau ─ een schitterende uiting van biografische speelfilmkunst heeft gerealiseerd in Camille Claudel, de befaamde beeldhouwster (1864-1943), uitgebeeld door Isabelle Adjani, die tevens als coproducente is opgetreden. Naast haar vertolt Gérard Depardieu de rol van de internationaal befaamd gebleven Auguste Rodin en voorts kunnen we de verrichtingen zien, en eventueel bewonderen van Danièle Lebrun en Laurent Gréville.
Camille Claudel in 1884.
Situatie Camille Claudel heeft de overtuiging dat ze zich moet handhaven gedurende een periode waarin mannen het voor het zeggen hebben; ze wil haar zelfstandigheid bewaren. Als achttienjarige komt ze echter in contact met beeldhouwer Auguste Rodin (1840-1917), die weliswaar als kunstenaar geniaal is, maar die tegelijkertijd een vreselijke egomaan is. Dat doet Camille de das om.
De fotografie van Pierre Lhomme is veelvuldig hoog geprezen, en dat geldt tevens voor de decors van Bernard Vézat. De rolprent werd onderscheiden met zeven Césars (het Franse equivalent van de Oscars); één ervan was voor Isabelle Adjani, die dat voor de derde keer mocht beleven.
Arte-televisie zendt deze biografische film uit op zondag 18 september, tussen 20:15 uur en 23:00 uur. Herhalingen zullen worden uitgezonden in de nacht van donderdag 22 op vrijdag 23 september, vanaf 01:55 uur, en nogmaals in de nacht van woensdag 28 op donderdag 29 september vanaf 01:30 uur.
Tags:'César', 'Oscar', Arte-tv, B. Vézat, Bruno Nuytten, Camille Claudel, Danièle Lebrun, G. Depardieu, Isabelle Adjani, L. Gréville, P. Lhomme, Rodin
Een twintigtal liefdesverklaringen in celluloid aan Parijs samengevoegd, en te zien op Cultura 24
Joel en Ethan Coen tijdens het Filmfestival te Cannes in 2001.
Uit alle windstreken Het digitale televisiekanaal Cultura 24 presenteert op zaterdag 17 september de Frans-Zwitsers-Italiaans-Duitse coproductie Paris, je t'aime, uit 2006. Daarin worden twintig, korte liefdesverklaringen aan de hoofdstad van Frankrijk voorgesteld. Internationaal hoog in aanzien staande regisseurs "uit alle windstreken" hebben een vijf minuten durend filmpje afgeleverd waarvan thema en inhoud zijn gesitueerd in Parijs, en in al die gevallen gaat het om de liefde.
Onder die twintig aan dat project medewerking verleend hebbenden komen we de gebroeders Coen tegen, evenals Wes Craven, Steve Buscemi, William Dafoe, Tom Tykwer en Juliette Binoche.
De uitzending is te volgen tussen 21:00 uur en 22:55 uur. Eventuele herhalingen ─ met name in de nachtelijke uren en overdag tot ongeveer 18:00 uur ─ tijdens de week van zaterdag 17 tot en met vrijdag 23 september kan men opsporen in de afdeling Programmagegevens op de website van Cultura 24.
Tags:'Paris, Brothers Coen, Cultura 24, je t'aime', Julliette Binoche, liefdesverklaringen, Steve Buscemi, Tom Wykwer, Wes Craven, William Dafoe
Percussion Concerto van Joey Roukens, geschreven voor Colin Currie, hedenavond in 'De bedding' op Radio 4-NL
In het muziekprogramma de bedding dat, zoals gebruikelijk, het laatste uur van de dagprogrammering op de zaterdag van Radio 4 vult, kunnen we ons op zaterdag 10 september laten informeren omtrent een compositie door Joey Roukens (*1982): een Concert voor slagwerk en orkest (Percussion Concerto).
De Nederlandse componist Joey Roukens.
Programmasamenstellers van het Concertgebouw De Doelen te Rotterdam hebben de Engelse percussionist Colin Currie gevraagd welke Nederlandse componist vooe hem een stuk mocht schrijven. Lang nadenken hoefde de slagwerker niet en het antwoord kwam dan ook prompt: het zou Joey Roukens moeten worden, omdat deze behoort tot de generatie jonge componisten welke zich heeft kunnen bevrijden uit de dogmatische sfeer welke aan delen van het modernisme binnen de muziek kleeft. Voordat het stuk door Sinfonietta Rotterdam in première is gegaan, hebben Colin Currie en radiomaker Bente Hamel de componist gevolgd tijdens het schrijven van diens Percussion Concerto.
Op 9 september 1901 overleed de schilder Henri de Toulouse-Lautrec
Op 9 september 1901 is de Franse schilder Henri Marie Raymond, graaf de Toulouse-Lautrec op kasteel Malromé (in het Franse departement Gironde) tijdens een bezoek aan zijn moeder overleden. Hij was geboren te Albi, op 24 november 1864. Daar is nu het Toulouse-Lautrec Museum gevestigd. In het radioprogramma ZeitZeichen van de Duitse regionale zender WDR3, wordt op vrijdag 9 september, tussen 17:45 uur en 18:00 uur, in een aflevering die bij de dag en maand hoort ─ hier: 9 september ─ deze sterfdag herdacht, onder het dagelijkse motto Stichtag heute.
Wat daarin precies aan de orde zal komen, is op dit moment onbekend, en dat het niet al te veel zal (kunnen zijn) ─ gezien het kwartiertje dat voor het programma (dagelijks) wordt uitgetrokken ─, spreekt vanzelf. Aan de andere kant: als een programmamaker gericht de (in dit geval) luisteraars van informatie voorziet, zal menigeen die gegevens uit minder dan een kwartier ook niet zo gemakkelijk kunnen reproduceren.
__________
Afbeelding: Toulouse-Lautrec in Villeneuve aan de Yonne. Schilderij van collega-tijdgenoot Édouard Vuillard (1868-1940). Het bevindt zich in het Toulouse-Lautrec Musuem te Albi.
Vandaag is het exact twee eeuwen geleden dat de uitvinder van het kunstoog, Ludwig Müller-Uri, werd geboren
Ludwig Müller-Uri combineerde glasblazerskunst en wetenschap.
Niet zo heel veel lezers van deze site zal de naam Ludwig Müller-Uri een begrip zijn. Toch wordt hij, zij het kort, herdacht op zondag 4 september, in het radioprogramma ZeitZeichen van de Duitse regionale zender WDR3. In de aflevering van die dag ─ Stichtag heute ─ wordt aandacht besteed aan het feit dat deze glasblazer op 4 september 1811 werd geboren. Van lieverlee ging hij nadenken over andere, nieuwe, aspecten van deze glasblazerskunst. Eerst experimenteerde Müller-Uri met ogen voor poppen en opgezette dieren. In 1832 werd hiermee de aandacht van de Würzburger oogarts professor Heinrich Adelmann (1807-1884) getrokken, die zich nog in hetzelfde jaar met de bijzondere glasblazer in verbinding heeft gesteld.
Twee glazen ogen, een rechter en een linker, uit de werkplaats van Ludwig Müller-Uri. Diens naam staat in het deksel van dit foedraal.
Zo is Ludwig Müller-Uri terechtgekomen bij het kunstoog voor de mens, een niet te verwaarlozen onderdeel van de oogprothetiek binnen het kader van de, eerst alleen Duitse, oculanistiek in de negentiende eeuw. Het moet de levenskwaliteit van de patiënten in kwestie ─ die een oog moesten missen en daarvoor in de plaats een hulpstuk wensten ─ een enorme verbetering van de levenskwaliteit hebben betekend. Ludwig Müller-Uri overleed op 7 november 1888.
Tags:'Stichtag heute', 'ZeitZeichen', glasblazerskunst, kunstoog, Ludwig Müller-Uri, medisch-technische uitvindingen, oculanistiek, oogprothese, WDR3, Heinrich Adelmann
De Kerk kon niet zo goed tegen de waarheid en daarom moesten grote denkers de kerkgemeenschap verlaten
De Deense geleerde Tycho Brahe.
Arte-televisie heeft op zaterdag 3 september ─ tussen 21:05 uur en 22:00 uur ─ de Deense documentaire Und sie bewegt sich doch, uit 2008, van Lars Becker-Larsen op het programma staan: over revolutionaire denkers, die zich diepgaand hebben beziggehouden omtrent vraagstukken met betrekking tot de hemel en de aarde, hetgeen heeft geleid tot onder meer de bewering dat de aarde niet het middelpunt van het uitspansel is, maar dat onze planeet in beweging is.
De door hen geventileerde beweringen hebber ertoe geleid dat ze uit de kerkelijke gemeenschap werden gezet en er in geen enkel opzicht meer deel van mochten uitmaken.
Het gaat daarbij om de volgende grootheden uit ons verleden: De Duitser Niklas Koprnigk, beter bekend als Copernicus (1473-1543) De Deen Tycho Brahe (1546-1601) De Italiaan Galileo Galilei (1564-1642) De Duitser Johannes Keppler (1571-1630)
In een krakkemikkige stationcar uit de jaren zeventig zijn vier mensen ─ die allen aanspraak maken op de kwalificatie verdoolde ─ onderweg zuidwaarts. In die entourage doen de vier meer kennis en ervaring op; voor de ene persoon staat daarbij kalverliefde voorop, voor een tweede is dat het moederschap. Een derde van hen ondergaat homoseksuele gevoelens.
Actrice Léa Seydoux.
De Belgische acteur Yannick Renier (*1975) ─ zo'n man die niet alleen voor massa's vrouwen aantrekkelijk is, maar tevens voor een groot aantal vertegenwoordigers van zijn eigen geslacht ─ speelt de rol van de zenventwintig jaar oude bestuurder van de stationcar; naast hem zit een lifter. Achterin bevinden zich een meisje en haar broer, gespeeld door respectievelijk Léa Seydoux en Théo Frilet. In deze Franse rolprent, Plein sud, uit 2008, geregisseerd door Sébastien Lifshitz komen, net als in zijn andere speelfilms, zogenoemde omniseksuele thema's voor. Lifshitz is een man met een geïntensiveerd gevoel voor detail, en dat komt nu ook weer in Plein sud goed uit de verf. Het tempo mag dan af en toe wat traag lijken, de verwikkelingen doen zich in een snel tempo voor.
Uitzendingen
Plein sud wordt vertoond door TV5 Monde, op donderdag 1 september, tussen 21:00 uur en 23:00 uur. Herhalingen zijn te zien, op dezelfde Franstalige zender, op zondag 4 september, vanaf 23:45 uur, tot 01:15 uur in de nacht op maandag 5 september. Ook in de vroege avonduren van dinsdag 6 september staat deze speelfilm nogmaals op het programma: dan tussen 18:35 uur en 20:00 uur.
Documentaire over W.F. Hermans op Neerlands digitale televisiekanaal Cultura 24
De digitale Nederlandse televisiezender Cultura 24 presenteert op woensdag 31 augustus de herhaling van een documentaire over de Nederlandse schrijver Willem Frederik Hermans (1921-1995)', die onder meer wordt gekwalificeerd als een groot schrijver met een omstreden persoonlijkheid. Het gaat om een film uit 1989 van Erik Lieshout, getiteld Ik verlang naar niets dat voorbij is terug.Deze bijdrage gaat vooraf aan twee films, die op donderdag en vrijdag aansluitend zullen worden uitgezonden op hetzelfde kanaal. Meer daarover in een bijdrage van heden op onze zustersite Tempel der filmkunst.
De documentaire wordt uitgezonden tussen 19:49 uur en 21:08 uur.
Tags:'Ik verlang naar niets dat voorbij is terug', Cultura 24, Documentaire, Erik Lieshout, Nederlandse letteren
VPRO Import-documentaire: Schrijfcursussen door Amerikaanse auteurs aan de troepen in Afghanistan en Irak
Aan het begin van de nacht van woensdag 31 augustus op domderdag 1 september kan men via de televisiezender Nederland 2 een programma bekijken in de reeks VPRO Import, hetgeen wij graag aanbevelen in de belangstelling van allen die geïnteresseerd zijn in schrijvers en letteren. Het gaat daarbij om de documentaire van Richard Robbins uit 2007, Operation Homecoming. In de oorspronkelijke, Amerikaanse versie is daar nog als ondertitel aan toegevoegd Writing the Wartime Experience. Daarin wordt getoond hoe ervaren Amerikaanse schrijvers door de Amerikaanse regering werden 'uitgezonden' naar Afghanistan en Irak, om cursussen in schrijven te geven aan de aldaar gelegerde troepen. De oogst van dat als zaaien van voldoende prikkeling die moest uitmonden in ware producten van het Schrijfproces bestaat in een grote hoeveelheid gedichten en verhalen, brieven en dagboeken, die als basis dienen voor de documentaire, die zal worden uitgezonden tussen 00:10 uur en 01:30 uur. Herhalingen worden verzorgd door het digitale televisiekanaal Holland Doc 24, in de loop van donderdag 1 september, tussen 22:10 uur en 23:30 uur; op vrijdag 2 september volgt een tweede herhaling op hetzelfde digitale kanaal, dan tussen 17:50 en 19:10 uur.
Tags:'Operation Homecoming', Afghanistan, Holland Doc 24, Irak, NL2-tv, Richard Robbins, schrijfcursussen, VPRO Import