Saint Joan van George Bernard Shaw, zondagavond in Drama on 3 van BBC Radio 3
Luisterversie
BBC Radio 3 biedt op zondag 9 oktober ─ tussen 21:30 uur en 23:00 uur in het programma Drama on 3 ─ een radioversie van het toneelstuk Saint Joan uit 1923 van de in 1925 met de Nobelprijs voor Literatuur onderscheiden, Engelse toneelschrijver, muziekcriticus en zo veel meer: George Bernard Shaw (1856-1950).
Lindsey Marshal spreekt de rol van Jeanne d'Arc; voor de regie tekent Jonquil Panting.
Tags:'Drama on 3', 'Saint Joan, BBC Radio 3, G.B. Shaw, Jonquil Panting, Lindsey Marshal
Kinderen van de toendra, een Franse documentaire over het bedreigde volk der Nenetsen in Noord-Siberië
In het Noorden van Siberië woont het volk van de Nenetsen, dat beschikt over een traditionele levensstijl welke ernstig wordt bedreigd nu in die regio van Siberië zowel gas alsook minerale afzettingen zijn gevonden.
Foto ARTE France.
Over dat volk handelt de documentaire die Jérôme de Missolz en Marie-Brunet-Debaines dit jaar voor Arte France hebben gerealiseerd over de Kinderen van de toendra welke op vrijdag 7 oktober door de Frans-Duitse cultuurzender Arte-tv zal worden uitgezonden tussen 22:40 uur en middernacht.
De film, in HD-kwaliteit met stereofonisch geluid, op het beeldformaat 16:9, zal door dezelfde zender worden herhaald op vrijdag 21 oktober, vanaf 10:00 uur in de ochtend.
Tags:'Kinderen van de toendra', Arte-tv, Jérôme de Missolz, Marie Brunet-Debaines, Nenetsen
Canada's Noorden nader onderzocht door ontdekkinsgreiziger Alexander MacKenzie
Arte-televisie heeft een driedelige documentaireserie Auf Entdeckungsreise durch Kanada's Norden over Canada's Noorden voor de kijkers in petto. Het eerste deel ─ Von Riffen und Wasserwüsten ─ wordt uitgezonden op maandag 3 oktober, tussen 18:15 uur en 19:00 uur, over de Schotse ontdekkingsreiziger ─ die tegelijkertijd bonthandelaar was ─ Alexander MacKenzie, die samen met Chris Breier en Dan Pahman de presentatie van het programma doet.
Deel 2 wordt op dinsdag 4 oktober, eveneens tussen 18:15 uur en 19:00 uur: Von Einsiedlern und Indianern. De derde aflevering is te zien op woensdag 5 oktober, weer op genoemde tijd: Nordlichter und Inuit.
Tags:'Auf Entdeckungsreise durch Kanada's Norden', Alexander MacKenzie, Arte-tv
Over een naderende zonnestorm meer in het tv-programma Labyrinth van woensdag 21 september
Het populair-wetenschappelijke televisieprogramma Labyrinth dat door de NTR in samenwerking met de VPRO wordt uitgezonden, werpt ook in de aflevering van woensdag 21 september weer vragen op die door andere, gelijksoortige, programma's worden genegeerd. Nieuwe, respectievelijk, gewijzigde, inzichten bieden meestal wel stof tot nadenken. In 1859 is voor het eerst geregistreerd komen vast te staan dat een zonnestorm ─ simpelweg een verhevigde vorm van zonnewind ─ op aarde enorme gevolgen, onder meer dodelijke, kan veroorzaken.
In dat jaar is het gebeurd dat mensen zijn geëlektrocuteerd, die op dat moment aan het werk waren met het telegraaf-systeem. Dat was het directe gevolg van de botsing van die zonnestorm met het aardmagnetisch veld. De verwachting van wetenschappers is dat de komende tijd opnieuw een zonnestorm van deze omvang de aarde zal bereiken, maar het is ─ althans op dit moment ─ nog niet mogelijk te voorspellen wanneer dat zal gebeuren. In verband met berichtgeving omtrent de NASA is het jaartal 2012 genoemd.
Deze uitzending is op genoemde dag te zien via Nederland 2, tussen 20:50 uur en 21:25 uur, gepresenteerd door Eric Arends.
Biografische speelfilm van Bruno Nuytten over Camille Claudel, gespeeld door Isabelle Adjani
Isabelle Adjani Het is alweer bijna een kwart eeuw geleden dat regisseur Bruno Nuytten (*19) ─ eertijds cameraman van topniveau ─ een schitterende uiting van biografische speelfilmkunst heeft gerealiseerd in Camille Claudel, de befaamde beeldhouwster (1864-1943), uitgebeeld door Isabelle Adjani, die tevens als coproducente is opgetreden. Naast haar vertolt Gérard Depardieu de rol van de internationaal befaamd gebleven Auguste Rodin en voorts kunnen we de verrichtingen zien, en eventueel bewonderen van Danièle Lebrun en Laurent Gréville.
Camille Claudel in 1884.
Situatie Camille Claudel heeft de overtuiging dat ze zich moet handhaven gedurende een periode waarin mannen het voor het zeggen hebben; ze wil haar zelfstandigheid bewaren. Als achttienjarige komt ze echter in contact met beeldhouwer Auguste Rodin (1840-1917), die weliswaar als kunstenaar geniaal is, maar die tegelijkertijd een vreselijke egomaan is. Dat doet Camille de das om.
De fotografie van Pierre Lhomme is veelvuldig hoog geprezen, en dat geldt tevens voor de decors van Bernard Vézat. De rolprent werd onderscheiden met zeven Césars (het Franse equivalent van de Oscars); één ervan was voor Isabelle Adjani, die dat voor de derde keer mocht beleven.
Arte-televisie zendt deze biografische film uit op zondag 18 september, tussen 20:15 uur en 23:00 uur. Herhalingen zullen worden uitgezonden in de nacht van donderdag 22 op vrijdag 23 september, vanaf 01:55 uur, en nogmaals in de nacht van woensdag 28 op donderdag 29 september vanaf 01:30 uur.
Tags:'César', 'Oscar', Arte-tv, B. Vézat, Bruno Nuytten, Camille Claudel, Danièle Lebrun, G. Depardieu, Isabelle Adjani, L. Gréville, P. Lhomme, Rodin
Een twintigtal liefdesverklaringen in celluloid aan Parijs samengevoegd, en te zien op Cultura 24
Joel en Ethan Coen tijdens het Filmfestival te Cannes in 2001.
Uit alle windstreken Het digitale televisiekanaal Cultura 24 presenteert op zaterdag 17 september de Frans-Zwitsers-Italiaans-Duitse coproductie Paris, je t'aime, uit 2006. Daarin worden twintig, korte liefdesverklaringen aan de hoofdstad van Frankrijk voorgesteld. Internationaal hoog in aanzien staande regisseurs "uit alle windstreken" hebben een vijf minuten durend filmpje afgeleverd waarvan thema en inhoud zijn gesitueerd in Parijs, en in al die gevallen gaat het om de liefde.
Onder die twintig aan dat project medewerking verleend hebbenden komen we de gebroeders Coen tegen, evenals Wes Craven, Steve Buscemi, William Dafoe, Tom Tykwer en Juliette Binoche.
De uitzending is te volgen tussen 21:00 uur en 22:55 uur. Eventuele herhalingen ─ met name in de nachtelijke uren en overdag tot ongeveer 18:00 uur ─ tijdens de week van zaterdag 17 tot en met vrijdag 23 september kan men opsporen in de afdeling Programmagegevens op de website van Cultura 24.
Tags:'Paris, Brothers Coen, Cultura 24, je t'aime', Julliette Binoche, liefdesverklaringen, Steve Buscemi, Tom Wykwer, Wes Craven, William Dafoe
Percussion Concerto van Joey Roukens, geschreven voor Colin Currie, hedenavond in 'De bedding' op Radio 4-NL
In het muziekprogramma de bedding dat, zoals gebruikelijk, het laatste uur van de dagprogrammering op de zaterdag van Radio 4 vult, kunnen we ons op zaterdag 10 september laten informeren omtrent een compositie door Joey Roukens (*1982): een Concert voor slagwerk en orkest (Percussion Concerto).
De Nederlandse componist Joey Roukens.
Programmasamenstellers van het Concertgebouw De Doelen te Rotterdam hebben de Engelse percussionist Colin Currie gevraagd welke Nederlandse componist vooe hem een stuk mocht schrijven. Lang nadenken hoefde de slagwerker niet en het antwoord kwam dan ook prompt: het zou Joey Roukens moeten worden, omdat deze behoort tot de generatie jonge componisten welke zich heeft kunnen bevrijden uit de dogmatische sfeer welke aan delen van het modernisme binnen de muziek kleeft. Voordat het stuk door Sinfonietta Rotterdam in première is gegaan, hebben Colin Currie en radiomaker Bente Hamel de componist gevolgd tijdens het schrijven van diens Percussion Concerto.
Op 9 september 1901 overleed de schilder Henri de Toulouse-Lautrec
Op 9 september 1901 is de Franse schilder Henri Marie Raymond, graaf de Toulouse-Lautrec op kasteel Malromé (in het Franse departement Gironde) tijdens een bezoek aan zijn moeder overleden. Hij was geboren te Albi, op 24 november 1864. Daar is nu het Toulouse-Lautrec Museum gevestigd. In het radioprogramma ZeitZeichen van de Duitse regionale zender WDR3, wordt op vrijdag 9 september, tussen 17:45 uur en 18:00 uur, in een aflevering die bij de dag en maand hoort ─ hier: 9 september ─ deze sterfdag herdacht, onder het dagelijkse motto Stichtag heute.
Wat daarin precies aan de orde zal komen, is op dit moment onbekend, en dat het niet al te veel zal (kunnen zijn) ─ gezien het kwartiertje dat voor het programma (dagelijks) wordt uitgetrokken ─, spreekt vanzelf. Aan de andere kant: als een programmamaker gericht de (in dit geval) luisteraars van informatie voorziet, zal menigeen die gegevens uit minder dan een kwartier ook niet zo gemakkelijk kunnen reproduceren.
__________
Afbeelding: Toulouse-Lautrec in Villeneuve aan de Yonne. Schilderij van collega-tijdgenoot Édouard Vuillard (1868-1940). Het bevindt zich in het Toulouse-Lautrec Musuem te Albi.
Vandaag is het exact twee eeuwen geleden dat de uitvinder van het kunstoog, Ludwig Müller-Uri, werd geboren
Ludwig Müller-Uri combineerde glasblazerskunst en wetenschap.
Niet zo heel veel lezers van deze site zal de naam Ludwig Müller-Uri een begrip zijn. Toch wordt hij, zij het kort, herdacht op zondag 4 september, in het radioprogramma ZeitZeichen van de Duitse regionale zender WDR3. In de aflevering van die dag ─ Stichtag heute ─ wordt aandacht besteed aan het feit dat deze glasblazer op 4 september 1811 werd geboren. Van lieverlee ging hij nadenken over andere, nieuwe, aspecten van deze glasblazerskunst. Eerst experimenteerde Müller-Uri met ogen voor poppen en opgezette dieren. In 1832 werd hiermee de aandacht van de Würzburger oogarts professor Heinrich Adelmann (1807-1884) getrokken, die zich nog in hetzelfde jaar met de bijzondere glasblazer in verbinding heeft gesteld.
Twee glazen ogen, een rechter en een linker, uit de werkplaats van Ludwig Müller-Uri. Diens naam staat in het deksel van dit foedraal.
Zo is Ludwig Müller-Uri terechtgekomen bij het kunstoog voor de mens, een niet te verwaarlozen onderdeel van de oogprothetiek binnen het kader van de, eerst alleen Duitse, oculanistiek in de negentiende eeuw. Het moet de levenskwaliteit van de patiënten in kwestie ─ die een oog moesten missen en daarvoor in de plaats een hulpstuk wensten ─ een enorme verbetering van de levenskwaliteit hebben betekend. Ludwig Müller-Uri overleed op 7 november 1888.
Tags:'Stichtag heute', 'ZeitZeichen', glasblazerskunst, kunstoog, Ludwig Müller-Uri, medisch-technische uitvindingen, oculanistiek, oogprothese, WDR3, Heinrich Adelmann
De Kerk kon niet zo goed tegen de waarheid en daarom moesten grote denkers de kerkgemeenschap verlaten
De Deense geleerde Tycho Brahe.
Arte-televisie heeft op zaterdag 3 september ─ tussen 21:05 uur en 22:00 uur ─ de Deense documentaire Und sie bewegt sich doch, uit 2008, van Lars Becker-Larsen op het programma staan: over revolutionaire denkers, die zich diepgaand hebben beziggehouden omtrent vraagstukken met betrekking tot de hemel en de aarde, hetgeen heeft geleid tot onder meer de bewering dat de aarde niet het middelpunt van het uitspansel is, maar dat onze planeet in beweging is.
De door hen geventileerde beweringen hebber ertoe geleid dat ze uit de kerkelijke gemeenschap werden gezet en er in geen enkel opzicht meer deel van mochten uitmaken.
Het gaat daarbij om de volgende grootheden uit ons verleden: De Duitser Niklas Koprnigk, beter bekend als Copernicus (1473-1543) De Deen Tycho Brahe (1546-1601) De Italiaan Galileo Galilei (1564-1642) De Duitser Johannes Keppler (1571-1630)
In een krakkemikkige stationcar uit de jaren zeventig zijn vier mensen ─ die allen aanspraak maken op de kwalificatie verdoolde ─ onderweg zuidwaarts. In die entourage doen de vier meer kennis en ervaring op; voor de ene persoon staat daarbij kalverliefde voorop, voor een tweede is dat het moederschap. Een derde van hen ondergaat homoseksuele gevoelens.
Actrice Léa Seydoux.
De Belgische acteur Yannick Renier (*1975) ─ zo'n man die niet alleen voor massa's vrouwen aantrekkelijk is, maar tevens voor een groot aantal vertegenwoordigers van zijn eigen geslacht ─ speelt de rol van de zenventwintig jaar oude bestuurder van de stationcar; naast hem zit een lifter. Achterin bevinden zich een meisje en haar broer, gespeeld door respectievelijk Léa Seydoux en Théo Frilet. In deze Franse rolprent, Plein sud, uit 2008, geregisseerd door Sébastien Lifshitz komen, net als in zijn andere speelfilms, zogenoemde omniseksuele thema's voor. Lifshitz is een man met een geïntensiveerd gevoel voor detail, en dat komt nu ook weer in Plein sud goed uit de verf. Het tempo mag dan af en toe wat traag lijken, de verwikkelingen doen zich in een snel tempo voor.
Uitzendingen
Plein sud wordt vertoond door TV5 Monde, op donderdag 1 september, tussen 21:00 uur en 23:00 uur. Herhalingen zijn te zien, op dezelfde Franstalige zender, op zondag 4 september, vanaf 23:45 uur, tot 01:15 uur in de nacht op maandag 5 september. Ook in de vroege avonduren van dinsdag 6 september staat deze speelfilm nogmaals op het programma: dan tussen 18:35 uur en 20:00 uur.
Documentaire over W.F. Hermans op Neerlands digitale televisiekanaal Cultura 24
De digitale Nederlandse televisiezender Cultura 24 presenteert op woensdag 31 augustus de herhaling van een documentaire over de Nederlandse schrijver Willem Frederik Hermans (1921-1995)', die onder meer wordt gekwalificeerd als een groot schrijver met een omstreden persoonlijkheid. Het gaat om een film uit 1989 van Erik Lieshout, getiteld Ik verlang naar niets dat voorbij is terug.Deze bijdrage gaat vooraf aan twee films, die op donderdag en vrijdag aansluitend zullen worden uitgezonden op hetzelfde kanaal. Meer daarover in een bijdrage van heden op onze zustersite Tempel der filmkunst.
De documentaire wordt uitgezonden tussen 19:49 uur en 21:08 uur.
Tags:'Ik verlang naar niets dat voorbij is terug', Cultura 24, Documentaire, Erik Lieshout, Nederlandse letteren
VPRO Import-documentaire: Schrijfcursussen door Amerikaanse auteurs aan de troepen in Afghanistan en Irak
Aan het begin van de nacht van woensdag 31 augustus op domderdag 1 september kan men via de televisiezender Nederland 2 een programma bekijken in de reeks VPRO Import, hetgeen wij graag aanbevelen in de belangstelling van allen die geïnteresseerd zijn in schrijvers en letteren. Het gaat daarbij om de documentaire van Richard Robbins uit 2007, Operation Homecoming. In de oorspronkelijke, Amerikaanse versie is daar nog als ondertitel aan toegevoegd Writing the Wartime Experience. Daarin wordt getoond hoe ervaren Amerikaanse schrijvers door de Amerikaanse regering werden 'uitgezonden' naar Afghanistan en Irak, om cursussen in schrijven te geven aan de aldaar gelegerde troepen. De oogst van dat als zaaien van voldoende prikkeling die moest uitmonden in ware producten van het Schrijfproces bestaat in een grote hoeveelheid gedichten en verhalen, brieven en dagboeken, die als basis dienen voor de documentaire, die zal worden uitgezonden tussen 00:10 uur en 01:30 uur. Herhalingen worden verzorgd door het digitale televisiekanaal Holland Doc 24, in de loop van donderdag 1 september, tussen 22:10 uur en 23:30 uur; op vrijdag 2 september volgt een tweede herhaling op hetzelfde digitale kanaal, dan tussen 17:50 en 19:10 uur.
Tags:'Operation Homecoming', Afghanistan, Holland Doc 24, Irak, NL2-tv, Richard Robbins, schrijfcursussen, VPRO Import
Het geheime leven van zeegolven en hun eventuele invloed op het leven van de mens
De Britse televisiezender BBC Four zendt op woensdag 31 augustus ─ tussen 22:00 uur en 23:00 uur onze tijd ─ een documentaire uit over golven in de oceaan en de invloed die deze (kunnen) hebben op (het leven van) de mens. David Malone verzorgt de presentatie van The secret life of waves. Deze maker van filmdocumentaires heeft reeds naam gemaakt door zijn producties over filosofie, wetenschap en religie, die door een van de BBC-televisiezenders of door Channel Four werden uitgezonden. Het belang van zeegolven kan snel voor de mens heel groot worden met betrekking tot de energievoorziening in de nabije toekomst. Een professor van de Universiteit van Gent heeft gemeld dat dit binnenkort een feit zal zijn.
Tags:BBC Four, David Malone, energiewinning uit zeegolven, golven, invloed op mens, oceaan
Benedict Cumberbatch presenteert Strange islands, zondagavond op Canvas-tv
Benedict Cumberbatch.
Het tweede, Nederlandstalige, Belgische televisienet Canvas biedt op zondag 28 augustus, 's avonds tussen 21:00 uur en 21:50 uur, een nieuwe aflevering van de serie South Pacific, documentaires over, onder meer eilanden in, de Stille Zuidzee. Deze aflevering, Strange islands, wordt gepresenteerd door de, inmiddels alom bekende, Britse acteur Benedict Cumberbatch (*1976). Hij heeft naam gemaakt als de jonge Stephen Hawking in een speelfilm over diens vroege levensfase, en als de nieuwste 'editie' van de wereldvermaarde, doch niet geheel van onmaatschappelijke trekjes gespeende, superspeurder Sherlock Holmes.
Documentaire Letter en geest ─ over Frans Kellendonk ─ wordt herhaald op NL-digitaal kanaal Cultura 24
Het digitale vierentwintig uurs televisiekanaal Cultura 24 herhaalt in de nacht van zondag 28 op maandag 29 augustus, tussen 00:00 uur en 00:52 uur, een aflevering uit het NPS-programma Het uur van de wolf: in dit geval de documentaire Letter en geest ─ over Frans Kellendonk. Daarin wordt ingegaan op het werk van de in 1990 overleden schrijver (geboren in 1951), die ─ evenals Doeschka Meijsing (geboren 1947), Dirk Ayelt Kooiman (geboren 1946) en Nicolaas Matsier (geboren 1945) ─ een rechtgeaarde vertegenwoordiger van het Academisme in de literatuur was. In 1982 is Kellendonks Letter en Geest ─ Een spookverhaal verschenen, een roman vol dubbele bodems; een boek echter dat een storm van kritiek en de daardoor ontstane discussies heeft losgemaakt. De auteur werd onder meer beschuldigd van antisemitisme en homohaat. Hoewel zulks in theorie beide mogelijk is, lijkt het nogal onwaarschijnlijk dat de homoseksueel Frans Kellendonk een homohater is geweest. In een radiocolumn uit dezelfde periode als Letter en geest heeft hij weliswaar als laatste zin de woorden "De homoseksualiteit de wereld uit, te beginnen bij Nederland" gebruikt, maar dat was in de tijd dat die woorden werden gebruikt in de strijd tegen kernwapens. Het ligt objectief dan ook voor de hand dat er sprake was van satire of andersoortige, al dan niet literaire, humor. De inhoud van de column gaf dat ook al aan: het Romeinse rijk zou 'immers' ten onder zijn gegaan aan de aldaar heersende homoseksualiteit, en dat 'feit' zou men kunnen doortrekken naar de (toen) huidige tijd.
De inhoud van de documentaire zou u verder op weg kunnen helpen om te komen tot een eigen oordeel over het boek en, mede daardoor, over de plaats van de auteur binnen onze letteren.
Tags:antisemitisme, Cultura 24, documentaire 'Letter en Geest', Frans Kellendonk, homohaat
Is het opgedoken doek werkelijk een stuk van een waarachtige grootmeester der schilderkunst?
In de nacht van woensdag 24 op donderdag 25 augustus, tussen 00:20 uur en 01:20 uur, wordt door BBC Two-tv weer een aflevering, deze keer getiteld Rembrandt, van het programma fake or fortune uitgezonden. Presentatrice Fiona Bruce en kunstexpert Philip Mould [1] doen ook deze keer weer onderzoek naar zogeheten mysteries achter een bepaald schilderij.
Philip Mould, Brits expert op het gebied van, vooral,
schilderijen.
Toen tijdens een veiling een schilderij is opgedoken dat gedurende de Tweede Wereldoorlog door de nazi's was gestolen, deed zich de vraag voor "Is dat een echte Rembrandt?", waarna de volgende, klemmender vraagt komt: die omtrent de rechtmatige eigenaar. __________
[1] Philip Mould (geboren 1960) is een bekend gezicht in BBC One's Antiques Roadshow. In bijna elke aflevering van dat programma laat hij zijn licht schijnen over schilderijen, in eerste instantie portretten, die worden meegenomen door mensen, die graag meer over hun eigendom(men) willen weten, en niet in de laatste plaats is dat de geldelijke waarde. Er wordt wel eens gefluisterd dat Philip Mould als gevolg van deze kennis miljonair geworden is, en dat hij eveneens een bijzondere collectie heeft weten op te bouwen. Good for him!
Tags:'Fake or Fortune', BBC Two-tv, Fiona Bruce, nazi-roofgoed, Philip Mould, Rembrandt van Rijn
Natuurserie Life op Nederland 1-tv gaat, op woensdag 24 augustus, over insecten
In de natuurserie Life zal de aflevering die op woensdag 24 augustus door de Evangelische Omroep via Nederland 1 de wereld wordt ingestuurd tussen 20:30 uur en 21:30 uur, weer de nodige fascinerende beelden en de daarbij behorende informatie worden verstrekt. Zo zal er toch nog een grote groep mensen zijn die tot op dat moment ─ of al eerder als men deze regels leest ─ niet weet dat insecten in een vele malen grotere verscheidenheid bestaan dan welke andere diersoort ook. Dat mag eigenlijk ook wel als je bedenkt dat er per persoon zo´n tweehonderd miljoen insecten voorkomen. En dan hebben we het wel eens over het fenomeen overbevolking in verband met mensen. Deze veelheid is het gevolg van de mogelijkheid die diverse insecten hebben om zich aan te passen aan nieuwe leefomstandigheden.
Sicko, documentaire van Michael Moore over Amerikaans ziektenkostenverzekering is te zien via de tv-zender Nederland 3
Regisseur Michael Moore.
De notoire Amerikaanse dwarsligger in tal van maatschappelijke opzichten, maar zeker als maker van zeer gekleurde en soms enigszins ingekleurde documentaires, Michael Moore (geboren 1954) ─ die de meest weerzinwekkende oorlogsmisdadiger uit de geschiedenis der mensheid, de aan Barack Obama voorafgaande VS-president George W. Bush op tal van manieren volkomen terecht voor schut heeft gezet ─ heeft het zorgstelsel van de Verenigde Staten op de korrel genomen in zijn documentaire uit 2007 met de dubbelzinnige titel Sicko, over de 250 miljoen Amerikanen die een verzekering hebben afgesloten en daarmee, volgens Michael Moore, door het verzekeringswezen zijn gereduceerd tot een kostenplaatje. De 55 miljoen Amerikanen die zonder een ziektekostenverzekering rondlopen, laat de regisseur buiten beschouwing.
Opnieuw zaagt Michael Moore zeer grove planken van heel dik hout, en dat provoceert, onder meer door de overgesimplificeerde vorm die hij daarvoor heeft gekozen. Doch, als dat tot het gewenste resultaat leidt, moesten we het maar voor lief nemen, ook al kunnen we er niet omheen, bast te stellen dat deze Michael Moore geen midden onbeproefd heeft gelaten, en dat is weer eens uitermate irritant. De film is te zien op dinsdag 23 augustus, 's avonds tussen 20:20 uur en 22:20 uur, via Nederland 3.
De Zweedse Hilde Back en haar kleine gebaar met enorme, positieve gevolgen via Chris Mburu
Chris Mburu, VN-avocaat voor mensenrechten.
In de jaren zeventig van de vorige eeuw heeft de Zweedse Hilde Back een student uit Kenia ondersteund met vijftien dollar per maand. Ze koesterde echter niet de geringste verwachting daarover ooit te horen of anderszins te worden geconfronteerd.
Er gaat echter geen dag voorbij of de student in kwestie, Chris Mburu, denkt aan haar. Hij is inmiddels advocaat voor mensenrechten bij de Verenigde Naties, een positie die hij nimmer had kunnen verwerven zonder die ondersteuning van de Zweedse Hilde. Nu heeft hij zelf een studiebeurs-project in het leven geroepen voor kinderen met talent uit zijn eigen dorp van afkomst, wier ouders geen schoolgeld kunnen betalen. Er wordt over verteld in de IKON-documentaire ─ Een klein gebaar, oorspronkelijk als HBO-documentaire A Small Act─ welke op zondag 21 augustus via Nederland 2 zal worden uitgezonden tussen 17:55 uur en 18:50 uur.
Tags:'A Small Act', 'Een klein gebaar, advocaat mensenrechten, Chris Mburu, Hilde Back, Ikon-documentaire, NL2-tv, Verenigde Naties