Cultuursfinx
Droom en daad
08-09-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Op 9 september 1901 overleed de schilder Henri de Toulouse-Lautrec


Op 9 september 1901 is de Franse schilder Henri Marie Raymond, graaf de Toulouse-Lautrec op kasteel Malromé (in het Franse departement Gironde) tijdens een bezoek aan zijn moeder overleden. Hij was geboren te Albi, op 24 november 1864. Daar is nu het Toulouse-Lautrec Museum gevestigd.
In het radioprogramma ZeitZeichen van de Duitse regionale zender WDR3, wordt op vrijdag 9 september, tussen 17:45 uur en 18:00 uur, in een aflevering die bij de dag en maand hoort ─ hier: 9 september ─ deze sterfdag herdacht, onder het dagelijkse motto Stichtag heute
.

Wat daarin precies aan de orde zal komen, is op dit moment onbekend, en dat het niet al te veel zal (kunnen zijn) ─ gezien het kwartiertje dat voor het programma (dagelijks) wordt uitgetrokken ─, spreekt vanzelf. Aan de andere kant: als een programmamaker gericht de (in dit geval) luisteraars van informatie voorziet, zal menigeen die gegevens uit minder dan een kwartier ook niet zo gemakkelijk kunnen reproduceren.

__________

Afbeelding: Toulouse-Lautrec in Villeneuve aan de Yonne. Schilderij van collega-tijdgenoot Édouard Vuillard (1868-1940). Het bevindt zich in het Toulouse-Lautrec Musuem te Albi. 



Tags:'Stichtag heute', 'ZeitZeichen', Albi, Édouartd Vuillard, kasteel Malromé, sterfdag herdacht, Toulouse-Lautrec, WDR3
08-09-2011, 14:18 geschreven door Heinz Wallisch  
04-09-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vandaag is het exact twee eeuwen geleden dat de uitvinder van het kunstoog, Ludwig Müller-Uri, werd geboren

Ludwig Müller-Uri combineerde 
glasblazerskunst en wetenschap.

Niet zo heel veel lezers van deze site zal de naam Ludwig Müller-Uri een begrip zijn. Toch wordt hij, zij het kort, herdacht op zondag 4 september, in het radioprogramma ZeitZeichen van de Duitse regionale zender WDR3. In de aflevering van die dag ─ Stichtag heute ─ wordt aandacht besteed aan het feit dat deze glasblazer op 4 september 1811 werd geboren. Van lieverlee ging hij nadenken over andere, nieuwe, aspecten van deze glasblazerskunst.
Eerst experimenteerde Müller-Uri met ogen voor poppen en opgezette dieren. In 1832 werd hiermee de aandacht van de Würzburger oogarts professor Heinrich Adelmann (1807-1884) getrokken, die zich nog in hetzelfde jaar met de bijzondere glasblazer in verbinding heeft gesteld.

Twee glazen ogen, een rechter en een linker, uit de werkplaats van
 Ludwig Müller-Uri. Diens naam staat in het deksel van dit foedraal.

Zo is Ludwig Müller-Uri terechtgekomen bij het kunstoog voor de mens, een niet te verwaarlozen onderdeel van de oogprothetiek binnen het kader van de, eerst alleen Duitse, oculanistiek in de negentiende eeuw. Het moet de levenskwaliteit van de patiënten in kwestie ─ die een oog moesten missen en daarvoor in de plaats een hulpstuk wensten ─ een enorme verbetering van de levenskwaliteit hebben betekend.
Ludwig Müller-Uri overleed op 7 november 1888.



Tags:'Stichtag heute', 'ZeitZeichen', glasblazerskunst, kunstoog, Ludwig Müller-Uri, medisch-technische uitvindingen, oculanistiek, oogprothese, WDR3, Heinrich Adelmann
04-09-2011, 20:20 geschreven door Heinz Wallisch  
03-09-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De Kerk kon niet zo goed tegen de waarheid en daarom moesten grote denkers de kerkgemeenschap verlaten

De Deense geleerde Tycho Brahe.

Arte-televisie heeft op zaterdag 3 september ─ tussen 21:05 uur en 22:00 uur ─ de Deense documentaire Und sie bewegt sich doch, uit 2008, van Lars Becker-Larsen op het programma staan: over revolutionaire denkers, die zich diepgaand hebben beziggehouden omtrent vraagstukken met betrekking tot de hemel en de aarde, hetgeen heeft geleid tot onder meer de bewering dat de aarde niet het middelpunt van het uitspansel is, maar dat onze planeet in beweging is.

De door hen geventileerde beweringen hebber ertoe geleid dat ze uit de kerkelijke gemeenschap werden gezet en er in geen enkel opzicht meer deel van mochten uitmaken.

Het gaat daarbij om de volgende grootheden uit ons verleden:
De Duitser Niklas Koprnigk, beter bekend als Copernicus (1473-1543)
De Deen Tycho Brahe (1546-1601)
De Italiaan Galileo Galilei (1564-1642)
De Duitser Johannes Keppler (1571-1630)

De Engelsman Isaac Newton (1643-1727)



Tags:bewegende aarde, Copernicus, Galilei, Keppler, Kosmos: planeten, Newton, Tycho Brahe
03-09-2011, 18:26 geschreven door Heinz Wallisch  
01-09-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Franse rolprent Plein sud uit 2009 van Sébastien Lifshitz de komende dagen enige keren te zien via TV5 Monde

Omniseksualiteit voorop

In een krakkemikkige stationcar uit de jaren zeventig zijn vier mensen ─ die allen aanspraak maken op de kwalificatie verdoolde ─ onderweg zuidwaarts. In die entourage doen de vier meer kennis en ervaring op; voor de ene persoon staat daarbij kalverliefde voorop, voor een tweede is dat het moederschap. Een derde van hen ondergaat homoseksuele gevoelens.

Actrice Léa Seydoux.

De Belgische acteur Yannick Renier (*1975) ─ zo'n man die niet alleen voor massa's vrouwen aantrekkelijk is, maar tevens voor een groot aantal vertegenwoordigers van zijn eigen geslacht ─ speelt de rol van de zenventwintig jaar oude bestuurder van de stationcar; naast hem zit een lifter. Achterin bevinden zich een meisje en haar broer, gespeeld door respectievelijk Léa Seydoux en Théo Frilet.
In deze Franse rolprent, Plein sud, uit 2008, geregisseerd door Sébastien Lifshitz komen, net als in zijn andere speelfilms, zogenoemde omniseksuele thema's voor. Lifshitz is een man met een geïntensiveerd gevoel voor detail, en dat komt nu ook weer in Plein sud
 goed uit de verf. Het tempo mag dan af en toe wat traag lijken, de verwikkelingen doen zich in een snel tempo voor.


Uitzendingen

Plein sud wordt vertoond door TV5 Monde, op donderdag 1 september, tussen 21:00 uur en 23:00 uur. Herhalingen zijn te zien, op dezelfde Franstalige zender, op zondag 4 september,
vanaf 23:45 uur, tot 01:15 uur in de nacht op maandag 5 september. Ook in de vroege avonduren van dinsdag 6 september staat deze speelfilm nogmaals op het programma: dan tussen 18:35 uur en 20:00 uur.



Tags:'Plein sud', Léa Seydoux, Sébastien Lifshitz, Théo Frilet, TV5 Monde, Yannick Renier
01-09-2011, 19:06 geschreven door Heinz Wallisch  
31-08-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Documentaire over W.F. Hermans op Neerlands digitale televisiekanaal Cultura 24

De digitale Nederlandse televisiezender Cultura 24 presenteert op woensdag 31 augustus de herhaling van een documentaire over de Nederlandse schrijver Willem Frederik Hermans (1921-1995)', die onder meer wordt gekwalificeerd als een groot schrijver met een omstreden persoonlijkheid. Het gaat om een film uit 1989 van Erik Lieshout, getiteld Ik verlang naar niets dat voorbij is terug. Deze bijdrage gaat vooraf aan twee films, die op donderdag en vrijdag aansluitend zullen worden uitgezonden op hetzelfde kanaal. Meer daarover in een bijdrage van heden op onze zustersite Tempel der filmkunst.

De documentaire wordt uitgezonden tussen 19:49 uur en 21:08 uur.



Tags:'Ik verlang naar niets dat voorbij is terug', Cultura 24, Documentaire, Erik Lieshout, Nederlandse letteren
31-08-2011, 18:25 geschreven door Heinz Wallisch  
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.VPRO Import-documentaire: Schrijfcursussen door Amerikaanse auteurs aan de troepen in Afghanistan en Irak

Aan het begin van de nacht van woensdag 31 augustus op domderdag 1 september kan men via de televisiezender Nederland 2 een programma bekijken in de reeks VPRO Import, hetgeen wij graag aanbevelen in de belangstelling van allen die geïnteresseerd zijn in schrijvers en letteren.
Het gaat daarbij om de documentaire van Richard Robbins uit 2007, Operation Homecoming. In de oorspronkelijke, Amerikaanse versie is daar nog als ondertitel aan toegevoegd Writing the Wartime Experience. Daarin wordt getoond hoe ervaren Amerikaanse schrijvers door de Amerikaanse regering werden 'uitgezonden' naar Afghanistan en Irak, om cursussen in schrijven te geven aan de aldaar gelegerde troepen.

De oogst van dat als zaaien van voldoende prikkeling die moest uitmonden in ware producten van het Schrijfproces bestaat in een grote hoeveelheid gedichten en verhalen, brieven en dagboeken, die als basis dienen voor de documentaire, die zal worden uitgezonden tussen 00:10 uur en 01:30 uur.
Herhalingen worden verzorgd door het digitale televisiekanaal Holland Doc 24, in de loop van donderdag 1 september, tussen 22:10 uur en 23:30 uur; op vrijdag 2 september volgt een tweede herhaling op hetzelfde digitale kanaal, dan tussen 17:50 en 19:10 uur.



Tags:'Operation Homecoming', Afghanistan, Holland Doc 24, Irak, NL2-tv, Richard Robbins, schrijfcursussen, VPRO Import
31-08-2011, 00:00 geschreven door Heinz Wallisch  
30-08-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het geheime leven van zeegolven en hun eventuele invloed op het leven van de mens
De Britse televisiezender BBC Four zendt op woensdag 31 augustus ─ tussen 22:00 uur en 23:00 uur onze tijd ─ een documentaire uit over golven in de oceaan en de invloed die deze (kunnen) hebben op (het leven van) de mens. David Malone verzorgt de presentatie van The secret life of waves. Deze maker van filmdocumentaires heeft reeds naam gemaakt door zijn producties over filosofie, wetenschap en religie, die door een van de BBC-televisiezenders of door Channel Four werden uitgezonden.
Het belang van zeegolven kan snel voor de mens heel groot worden met betrekking tot de energievoorziening in de nabije toekomst. Een professor van de Universiteit van Gent heeft gemeld dat dit binnenkort een feit zal zijn.


Tags:BBC Four, David Malone, energiewinning uit zeegolven, golven, invloed op mens, oceaan
30-08-2011, 23:08 geschreven door Heinz Wallisch  
28-08-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Benedict Cumberbatch presenteert Strange islands, zondagavond op Canvas-tv

Benedict Cumberbatch.

Het tweede, Nederlandstalige, Belgische televisienet Canvas biedt op zondag 28 augustus, 's avonds tussen 21:00 uur en 21:50 uur, een nieuwe aflevering van de serie South Pacific, documentaires over, onder meer eilanden in, de Stille Zuidzee. Deze aflevering, Strange islands, wordt gepresenteerd door de, inmiddels alom bekende, Britse acteur Benedict Cumberbatch (*1976). Hij heeft naam gemaakt als de jonge Stephen Hawking in een speelfilm over diens vroege levensfase, en als de nieuwste 'editie' van de wereldvermaarde, doch niet geheel van onmaatschappelijke trekjes gespeende, superspeurder Sherlock Holmes.



Tags:'South Pacific', 'Strange islands', Benedicht Cumberbatch, Canvas-tv, Documentaire
28-08-2011, 15:22 geschreven door Heinz Wallisch  
27-08-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Documentaire Letter en geest ─ over Frans Kellendonk ─ wordt herhaald op NL-digitaal kanaal Cultura 24

Het digitale vierentwintig uurs televisiekanaal Cultura 24 herhaalt in de nacht van zondag 28 op maandag 29 augustus, tussen 00:00 uur en 00:52 uur, een aflevering uit het NPS-programma Het uur van de wolf: in dit geval de documentaire Letter en geest ─ over Frans Kellendonk.
Daarin wordt ingegaan op het werk van de in 1990 overleden schrijver (geboren in 1951), die ─ evenals Doeschka Meijsing (geboren 1947), Dirk Ayelt Kooiman (geboren 1946) en Nicolaas Matsier (geboren 1945) ─ een rechtgeaarde vertegenwoordiger van het Academisme in de literatuur was.
In 1982 is Kellendonks Letter en Geest ─ Een spookverhaal verschenen, een roman vol dubbele bodems; een boek echter dat een storm van kritiek en de daardoor ontstane discussies heeft losgemaakt. De auteur werd onder meer beschuldigd van antisemitisme en homohaat. Hoewel zulks in theorie beide mogelijk is, lijkt het nogal onwaarschijnlijk dat de homoseksueel Frans Kellendonk een homohater is geweest. In een radiocolumn uit dezelfde periode als Letter en geest heeft hij weliswaar als
 laatste zin de woorden "De homoseksualiteit de wereld uit, te beginnen bij Nederland" gebruikt, maar dat was in de tijd dat die woorden werden gebruikt in de strijd tegen kernwapens. Het ligt objectief dan ook voor de hand dat er sprake was van satire of andersoortige, al dan niet literaire, humor. De inhoud van de column gaf dat ook al aan: het Romeinse rijk zou 'immers' ten onder zijn gegaan aan de aldaar heersende homoseksualiteit, en dat 'feit' zou men kunnen doortrekken naar de (toen) huidige tijd.

De inhoud van de documentaire zou u verder op weg kunnen helpen om te komen tot een eigen oordeel over het boek en, mede daardoor, over de plaats van de auteur binnen onze letteren.



Tags:antisemitisme, Cultura 24, documentaire 'Letter en Geest', Frans Kellendonk, homohaat
27-08-2011, 00:00 geschreven door Heinz Wallisch  
24-08-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Is het opgedoken doek werkelijk een stuk van een waarachtige grootmeester der schilderkunst?

In de nacht van woensdag 24 op donderdag 25 augustus, tussen 00:20 uur en 01:20 uur, wordt door BBC Two-tv weer een aflevering, deze keer getiteld Rembrandt, van het programma fake or fortune uitgezonden. Presentatrice Fiona Bruce en kunstexpert Philip Mould [1] doen ook deze keer weer onderzoek naar zogeheten mysteries achter een bepaald schilderij. 

Philip Mould, Brits expert 
op het gebied van, vooral, 

schilderijen.

Toen tijdens een veiling een schilderij is opgedoken dat gedurende de Tweede Wereldoorlog door de nazi's was gestolen, deed zich de vraag voor "Is dat een echte Rembrandt?", waarna de volgende, klemmender vraagt komt: die omtrent de rechtmatige eigenaar.
__________

[1] Philip Mould (geboren 1960) is een bekend gezicht in BBC One's Antiques Roadshow. In bijna elke aflevering van dat programma laat hij zijn licht schijnen over schilderijen, in eerste instantie portretten, die worden meegenomen door mensen, die graag meer over hun eigendom(men) willen weten, en niet in de laatste plaats is dat de geldelijke waarde. Er wordt wel eens gefluisterd dat Philip Mould als gevolg van deze kennis miljonair geworden is, en dat hij eveneens een bijzondere collectie heeft weten op te bouwen. Good for him!



Tags:'Fake or Fortune', BBC Two-tv, Fiona Bruce, nazi-roofgoed, Philip Mould, Rembrandt van Rijn
24-08-2011, 20:44 geschreven door Heinz Wallisch  
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Natuurserie Life op Nederland 1-tv gaat, op woensdag 24 augustus, over insecten
In de natuurserie Life zal de aflevering die op woensdag 24 augustus door de Evangelische Omroep via Nederland 1 de wereld wordt ingestuurd tussen 20:30 uur en 21:30 uur, weer de nodige fascinerende beelden en de daarbij behorende informatie worden verstrekt. Zo zal er toch nog een grote groep mensen zijn die tot op dat moment ─ of al eerder als men deze regels leest ─ niet weet dat insecten in een vele malen grotere verscheidenheid bestaan dan welke andere diersoort ook. Dat mag eigenlijk ook wel als je bedenkt dat er per persoon zo´n tweehonderd miljoen insecten voorkomen. En dan hebben we het wel eens over het fenomeen overbevolking in verband met mensen.
Deze veelheid is het gevolg van de mogelijkheid die diverse insecten hebben om zich aan te passen aan nieuwe leefomstandigheden.


Tags:aanpassing, Evangelische Omroep, insecten, natuurserie ´Life', NL-1tv
24-08-2011, 09:31 geschreven door Heinz Wallisch  
23-08-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sicko, documentaire van Michael Moore over Amerikaans ziektenkostenverzekering is te zien via de tv-zender Nederland 3

 

Regisseur Michael Moore.

De notoire Amerikaanse dwarsligger in tal van maatschappelijke opzichten, maar zeker als maker van zeer gekleurde en soms enigszins ingekleurde documentaires, Michael Moore (geboren 1954) ─ die de meest weerzinwekkende oorlogsmisdadiger uit de geschiedenis der mensheid, de aan Barack Obama voorafgaande VS-president George W. Bush op tal van manieren volkomen terecht voor schut heeft gezet ─ heeft het zorgstelsel van de Verenigde Staten op de korrel genomen in zijn documentaire uit 2007 met de dubbelzinnige titel Sicko, over de 250 miljoen Amerikanen die een verzekering hebben afgesloten en daarmee, volgens Michael Moore, door het verzekeringswezen zijn gereduceerd tot een kostenplaatje. De 55 miljoen Amerikanen die zonder een ziektekostenverzekering rondlopen, laat de regisseur buiten beschouwing.

Opnieuw zaagt Michael Moore zeer grove planken van heel dik hout, en dat provoceert, onder meer door de overgesimplificeerde vorm die hij daarvoor heeft gekozen. Doch, als dat tot het gewenste resultaat leidt, moesten we het maar voor lief nemen, ook al kunnen we er niet omheen, bast te stellen dat deze Michael Moore geen midden onbeproefd heeft gelaten, en dat is weer eens uitermate irritant.
De film is te zien op dinsdag 23 augustus, 's avonds tussen 20:20 uur en 22:20 uur, via Nederland 3.



Tags:Michael Moore, 'Sicko', NL3-tv, G.W. Bush, Barack Obama, ziektekostenverzekering
23-08-2011, 17:21 geschreven door Heinz Wallisch  
21-08-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De Zweedse Hilde Back en haar kleine gebaar met enorme, positieve gevolgen via Chris Mburu

Chris Mburu, VN-avocaat voor
mensenrechten. 

In de jaren zeventig van de vorige eeuw heeft de Zweedse Hilde Back een student uit Kenia ondersteund met vijftien dollar per maand. Ze koesterde echter niet de geringste verwachting daarover ooit te horen of anderszins te worden geconfronteerd.

Er gaat echter geen dag voorbij of de student in kwestie, Chris Mburu, denkt aan haar. Hij is inmiddels advocaat voor mensenrechten bij de Verenigde Naties, een positie die hij nimmer had kunnen verwerven zonder die ondersteuning van de Zweedse Hilde. Nu heeft hij zelf een studiebeurs-project in het leven geroepen voor kinderen met talent uit zijn eigen dorp van afkomst, wier ouders geen schoolgeld kunnen betalen.
Er wordt over verteld in de IKON-documentaire ─ Een klein gebaar, oorspronkelijk als HBO-documentaire A Small Act  welke op zondag 21 augustus via Nederland 2 zal worden uitgezonden tussen 17:55 uur en 18:50 uur.



Tags:'A Small Act', 'Een klein gebaar, advocaat mensenrechten, Chris Mburu, Hilde Back, Ikon-documentaire, NL2-tv, Verenigde Naties
21-08-2011, 08:41 geschreven door Heinz Wallisch  
19-08-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tijdens al die muziekfestivals worden er zaterdagsavonds minder opera's uitgezonden

Vier, en soms zelfs vijf opera's, verspreid over een zaterdagavond ─ al dan niet met doublures ─ zal men in de hoogzomerse etherprogrammering niet gemakkelijk aantreffen: radio, eventueel aangevuld met tv, aangezien tal van de gebruikelijke, in onze streken gemakkelijk te ontvangen zenders, deze weken veel presenteren wat tijdens muziekfestivals, ook al verspreid over Europa, wordt uitgevoerd.

Standbeeld van Mozart te Wenen.

In Nederland heeft dat deze zaterdag, 20 augustus, te maken met de uitzending, via Radio 4, van het Prinsengrachtconcert dat de plaats inneemt van het gebruikelijke programma Opera live van de NTR. BBC Radio 3 geeft de zaterdagavondruimte ook al weken aan de BBC Proms 2011 tot aan de Last Night of the Proms, in plaats van aan Opera on 3, al dan niet Live from the Met.

Desalniettemin kan men op de genoemde zaterdag in de avonduren nog kiezen uit twee muziekdrama's: één in het operaprogramma van de Belgische, Nederlandstalige radiozender Klara ─ beginnend om 20:00 uur ─, en vijf minuten later als het ARD Radiofestival begint via alle onder die overkoepelende zendgemachtigde vallende regionale radiozenders. Het kan vanzelfsprekend ook dat men het ene doet zonder het andere te laten: luisteren kan men naar het muziekdrama op de ene zender, terwijl men een opname maakt van de andere opera. Dit alles alleen als men van al het aangebodene die avond wenst kennis te nemen.
In het geval van de Belgische zender gaat het om La finta giardiniera uit 1774 van Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791), gezongen door vocale solisten, ondersteund door het symfonieorkest van het Theater De Munt in de Belgische hoofdstad, onder leiding van Johan Nelson.
De genoemde regiozenders van de ARD presenteren een productie van de Bayreuther Festspiele 2011, waar deze zomer een nieuwe enscenering van Tristan und Isolde uit 1865 van Richard Wagner (1813-1883) wordt voorgesteld. De muzikale leiding is in handen van Peter Schneider.
Naast de in onze bijdrage van 5 augustus genoemde namen en de daarbij behorende rollen, komen we nog de mezzsopraan Michèle Breedt en de tenor Arnold Bezuyen tegen, evenals de bariton Martin Snell en de tenor Clemens Bieber. 




Tags:'La finta giardiniera', Munttheater Brussel, Bayreuther Festspiele, 'Tristan und Isolde', Johan Nelson, Peter Schneider, BBC Radio 3, Klara-radio, Mozart, Richard Wagner
19-08-2011, 00:00 geschreven door Heinz Wallisch  
16-08-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vogels zijn het thema van de Life-documentaire van deze week, via de EO op Nederland 1 te zien
In de documentaireserie Life die sedert enige weken door de Evangelische Omroep op de woensdagavond via Nederland 1 wordt uitgezonden, is deze week het thema Vogels aan de beurt. Dat zijn dieren die op allerlei manieren erin slagen de vele uitdagingen van hun leven meester te worden. Daarbij zijn hun veren van doorslaggevende betekenis.
De zogenoemde vlagkolibrie is het beste voorbeeld dat die stelling kan onderschrijven. De staartveren van die vogel hebben een zo grote lengte dat het heel wat moeite kost om op te stijgen. Maar . . .  eenmaal in de lucht, is die dit in staat de meest bijzondere capriolen uit te halen
Deze aflevering is te zien op woensdag 17 augustus tussen 20:30 uur en 21:30 uur.


Tags:documentaireserie 'Life', Evangelische Omroep, NL 1-tv, staartveren, vlagkolibrie
16-08-2011, 17:55 geschreven door Heinz Wallisch  
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Duitse kunstenaars geportretteerd: David Garrett, gevolgd door diens versie van Beethovens Vioolconcert

Violist David Garrett tijdens een optreden in Ludwigshafen in 2009.

In de aflevering van de reeks portretten welke in het ARD/Das Erste-programma Deutschland, deine Künstler op woensdag 17 augustus op het eerste tv-net van onze oosterburen zal worden uitgezonden, worden alle kijkers, die dat maar wensen, in de gelegenheid gesteld kennis te maken met de in 1980 te Aken geboren Amerikaans-Duitse violist David Garrett, die vanaf zijn zevende jaar wekelijks voor publiek optrad. Hij haalde het Guinness Book of Records als snelste violist ter wereld. Voor publiciteits-doeleinden is zoiets natuurlijk leuk en aardig en doorgaans zeer functioneel, maar zegt het iets over de intensiteit waarmee zo'n musicus zich in de interpretatie van het Grote Werk presenteert? Natuurlijk niet: daarvoor moet men de gelegenheid krijgen om hem in een concert uit het, al dan niet bekende, repertoire te horen.
Die mogelijkheid komt direct achter het portret aan. Dat portret wordt uitgezonden tussen 22:45 uur en 23:30 uur; dan volgt een uitvoering van het Vioolconcert in D-groot, opus 61, uit 1808, van Ludwig van Beethoven (1770-1827) door deze superster aan het huidige strijkers-firmament. Hij zal worden begeleid door het Russisch Nationaal Philharmonisch Orkest onder leiding van Lorenzo Colladonato.



Tags:'Deutschland ─, deine Künstler', ARD/Das Erste, David Garrett, Guinness Book of Records
16-08-2011, 13:26 geschreven door Heinz Wallisch  
15-08-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zeldzame zwarte ooievaar gespot in de provincie Groningen, te Oostwold bij Leek

RTV Noord te Groningen meldde hedenavond in de uitzending, alsmede in een artikel op de website dat in Oostwold bij Leek de, in Nederland zeldzame, zwarte ooievaar is gesignaleerd. Normaal gesproken broedt die vogels meer in Oost-Europese landen, maar tevens in delen van Frankrijk, Duitsland en Zweden, alsmede op het Iberisch schiereiland.
Deze dieren overwinteren normaliter in Afrika. In Nederland wordt het dier al geruime tijd uitsluitend gespot op doorreis.
Vastgesteld moet worden dat dit dier weer vaker in Nederland opduikt, vooral in de maanden mei en augustus, en ─ vanwege hun voedselvoorkeuren ─ meestentijds bij ondiepe plassen.
Voorts is geopperd dat het dier eens de kat uit de boom wilde kijken, in verband met een eventuele broedplek voor volgend jaar.



Tags:zwarte ooievaar, Oostwold (Gn), broedplek, vogeltrek
15-08-2011, 22:25 geschreven door Heinz Wallisch  
14-08-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zelden gehoorde Ouverture van Joseph Joachim in ARD Radiofestival, zondagavond via de regionale ARD-zenders

Violist/componist Joseph Joachim.

Ondanks verbijsterende bezuinigingen op cultuur in zo ongeveer geheel Europa, barst het ook deze zomer weer van festivals welke hun weerslag vinden in beeld en geluid via tal van ethermedia, die voor een deel zelf deze gebeurtenissen mede organiseren. Daar zijn, zoals altijd de befaamde Bayreuther Festspiele en de Salzburger Festspiele, eveneens wereldwijs vermaard. Dat laatste geldt in mindere mate voor de Festspiele Mecklenburg-Vorpommern, die ook in 2011 weer worden gehouden.

Het concert dat op zondag 14 augustus in het kader van laatstgenoemd festival zal worden gegeven binnen het overkoepelende ARD Radiofestival had ook nog de benaming Rondom Johannes Brahms kunnen krijgen. Van die bovenmeester van de Duitse romantische muziek zal niet alleen het Vioolconcert in D-groot, opus 77 uit 1878 klinken, met Julia Fischer als soliste, maar daarna ook nog diens Vierde Symfonie in e-klein uit 1885.

Het optreden van de NDR Radiophilharmonie onder leiding van Michael Sanderling (geboren 1967) zal worden geopend met de Elegische ouverture ─ "In memoriam Heinrich von Kleist" ─ uit 1861 voor orkest van de violist/componist Joseph Joachim (1831-1907), die niet alleen contact onderhield met voornoemde Brahms, maar ook het die avond voorgestelde vioolconcert in première heeft gegeven.



Tags:Bayreuther Festspiele, Festspiele Mecklenburg-Vorpommern, Johannes Brahms, Joseph Joachim, Julia Fischer, Michael Sanderling, NDR Radiophilharmonie, Salzburger Festspiele
14-08-2011, 11:25 geschreven door Heinz Wallisch  
13-08-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.BBC Two-documentaire Stel je dat eens voor: als model te zitten voor Lucian Freud

Onlangs is een der meest bijzondere beeldend kunstenaars van de twintigste eeuw van ons heengegaan. Hij stierf op 20 juli van dit jaar: Lucian Freud, geboren op 8 december 1922. In tal van kunstrubrieken van heel veel media ─ in ieder geval van al die media welke zichzelf serieus wensen te nemen ─ is flink aandacht besteed aan die gebeurtenis. Ook op de aan site gelieerde, Nederlandse Tempel der beeldende kunsten is een bijdrage te vinden.

Dat gebeurt opnieuw op zaterdag 13 augustus, tussen 21:00 uur en 22:00 uur onze tijd, in een uitzending van het programma Imagine: van de Britse televisiezender BBC Two. Die nieuwste aflevering van die documentaire serie houdt zich, zo goed als dat binnen een uur kan, bezig met leven en werk, en uitzonderlijkheden van Lucian Freud bezig. De aflevering is getiteld Imagine: Sitting for Lucian Freud.

Diens eerste expositie werd gerealiseerd in Lefèvre Gallery te Londen in 1944; de laatste tijdens zijn aard bestaan, verleden jaar in het Centre Pompidou te Parijs.



Tags:'Imagine. . .', BBC Two-tv, Lucian Freud, beeldende kunsten, 'Imagine . . . Sitting for Lucian Freud'
13-08-2011, 15:04 geschreven door Heinz Wallisch  
10-08-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nederlands Blazers Ensemble en VARA-tv organiseren Compositiewedstrijd voor jongeren tot en met achttien jaar
Een tijdlang kregen we voor deze en aanverwante cultuurwebsites rechtstreeks informatie van het Nederlands Blazers Ensemble, maar die instantie ─ en niet alleen dat ensemble ─ heeft ons adres uit de lijst verwijderd. Soms krijgen we daarvoor een verklaring, zoals dat het geval was van een universiteit of museum, en die is doorgaans eensluidend: alleen gedrukte media zijn de kwalificatie Pers waardig. Normaliter negeren wij dan ook alles met betrekking tot de instanties die zo tegen de alternatieve pers aankijken, maar in dit geval maken we een uitzondering, omdat er een Compositiewedstrijd voor jongeren tot en met 18 jaar op het spel staat.
__________
Hoewel het ─ ondanks het wild vliedende tijdsgewricht ─ nog wel even duurt voordat het 1 januari 2012 is, kan ieder die dat wil ─ mits zij of hij jonger is dan achttien jaar en binnen het gestelde thema blijft: Vreemde vogels ─, zich aan het componeren zetten en het resultaat insturen naar de commissie ter beoordeling. Het Nederlands Blazers Ensemble en de VARA zijn verantwoordelijk voor deze compositiewedstrijd. Het opus van de winna(a)r(es) zal worden uitgevoerd tijdens het Nieuwjaarsconcert 2012
, dat ook via de beeldbuis zal worden uitgezonden. 
Meer informatie is te vinden op www.vreemdevogels.vara.nl 


Tags:'Vreemde vogels', Compositiewedstrijd, Nederlands Blazers Ensemble, Nieuwjaarsconcert 2012, Vara
10-08-2011, 00:00 geschreven door Heinz Wallisch  
Gastenboek
  • hoi
  • Merry Christmas!
  • waarom is de blog over de rijkswacht weg?
  • op bezoek
  • Eens sta je stil maar de tijd tikt door...waarom denk je... waarom sta je niet stil...ik wil blijven waar ik ben...niet

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Inhoud blog
  • Op 30 januari 1948 overleed Mahatma Gandhi, op 30 januari 1997 werd zijn as uitgestrooid
  • Russische kernraketten en de hoogst persoonlijke kruisraket van Bill Clinton kwamen op 26 januari ter sprake
  • Strijd tegen bacterieën in een tijd van atibioticacrisis. Te zien op Arte-tv, donderdagavond heel laat
  • Arte-tv biedt deze week de delen zes tot en met tien van de reeks Douces France(s)
  • Reisreportages over vier Schotse ontdekkinsgreizigers via BBC Two-television
  • NDR Kultur: Radiodocumentaire informeert over leiden en lijden van operadirigent in de orkestruimte
  • Driedelige documentaireserie over de Kruistochten, drie woensdagavonden op BBC Two-tv
  • België EEN presenteert het thema De wegwerpmaatschappij in 'Koppen XL'
  • Lear, opera van Aribert Reimann wordt op zondag 15 januari rechtstreeks uit de Opera van Hamburg uitgezonden
  • Rameau's Castor et Pollux zaterdagavond in 'Opera on 3: Live from the Met' van BBC Radio 3
  • Een kwart eeuw Parijs Musée d'Orsay in Franse documentaire, tweemaal op Arte-televisie
  • Angela Christlieb maakte documentaire over imaginaire stad Urville van Tréhin Gilles. Tweemaal via Arte-tv
  • Documentaire over zes decennia levensherinneringen van Volker Koepp in Berlin─Stettin
  • Het geheim van de Maya-kalender in ZDF's reportageserie 'History'
  • Nederland 3-tv begint op 1 januari met eerste seizoen van Amerikaanse dramaserie Homeland
  • Filmdiva Marlene Dietrich werd op deze dag in 1901 te Berlijn geboren
  • Canvas-tv biedt op zondag 25 december de speelfilm The Shop Around the Corner
  • L'Oracolo in Messina van Antonio Vivaldi wordt op Radio 4-NL in 'Opera live' uitgezonden
  • Vincent van Gogh sneed op deze dag in 1888 een deel van zijn linker oor af
  • BBC Four-programma over de laatste stroomtreinen in Groot-Brittannië
  • Bij het heengaan van de Tsjechische auteur en voormalige staatspresident Vaclav Havel
  • Muziekdrama Orest van Manfred Trojahn, naar Euripides, zaterdagavond in 'Opera live' van Radio 4
  • Neerlands Evangelische Omroep presenteert aflevering uit Rail away over Devon en Cornwall via NL2-tv
  • Grandmama Moses, naïeve Amerikaanse schilderes, overleed vandaag een halve eeuw geleden
  • Leonardo da Vinci in een driedelige, gedramatiseerde documentaire, dezer dagen op BBC Two-tv
  • Weinig uitgevoerde opera Der Vampyr van Heinrich Marschner, zondagavond in Bühne: Radio van WDR3
  • Geschiedenis van Jerzualem in fascinerend boek en in driedelige BBC-documentaire
  • Arte-tv: Hoe reisden die oude Egyptenaren nu werkelijk over zee, helemaal naar het Land van Poent?
  • Nogmaals Mahlers Negende Symfonie, deze keer vanuit Liverpool, onder leiding van Vasily Petrenko
  • In en om Hollywood blijven de deuren van de kast nog altijd hermetisch gesloten
  • Planet Eart-aflevering over het fenomeen Grotten, hedenavond te zien op Nederland 2
  • BBC Radio 3: Words and music over Vier Temperamenten zonder de Temperamenten-symfonie van Nielsen
  • Op deze dag in 1791 verscheen de eerste zondagskrant ter wereld: The Observer
  • Documentaire op Arte-tv over schoonheid van de wereldzeeën en de gevaren waaraan deze onderhevig zijn
  • Het verhaal van het befaamde tijdschrift LIFE, in een documentaire op BBC Four-tv
  • Beurs Kleine Uitgevers aanstaande zondag in Paradiso te Amsterdam
  • Cultura 24-NL presenteert documentaire over Groningse schildersbent De Ploeg uit eerste helft vorige eeuw
  • Zwijgende Franse film uit 1926 naar roman uit 1904 van Luigi Pirandello, eenmalig via Arte-tv
  • Vermaarde dirigent en organist Charles de Wolff verleden woensdag in Zwolle gestorven
  • Operafragment als transcriptie voor orgel door Franz Liszt, door Matthias Elsenberg, in 'Musica' van NDR Kultur
  • Vik Muniz ziet schoonheid op 's werelds grootste vuilstortplaats
  • Drie documentaires, drie dagen achtereen via Arte-tv, over Muziek in Centraal-Azië
  • Kruispunt-aflevering op NL2-tv: Lang zullen we leven over gezond, èn gelukkig, oud(er) worden
  • Nieuwe chicanes door Chinese overheid jegens beeldend kunstenaar Ai Weiwei
  • Stand-up comedian Russell Howard breekt vinger tijdens speelse vechtpartij met stuntman
  • Russell Howard en diens Good News Shows, te zien op BBC Three
  • Tweedelige ZDF-documentaire over de machsstrijd om olie in de wereld
  • Cashewnoten-allergie nader onderzocht door drie Nederlandse unviersiteiten
  • Straatmuzikanten in Congo's hoofdstad Kinshasa spelen Beethovens Negende
  • BBC Four presenteert een documentaire over de legendarische Buffalo Bill, dinsdagnacht
  • Een ster zonder toekomst in de Franse speelfilm Étoile sans lumière uit 1946, op TV5 Monde
  • Hoe een wereldpremière, eind oktober in Groningen, wereldwijd gevolgen kreeg
  • Portret Israëlische componiste Chaya Czernowin in 'Neue Musik' van NDR Kultur
  • Op 7 november 1879 werd Ljev Davidovitsj Bronstein geboren, beter bekend als Trotski
  • Thema-avond over de Franse acteur en chansonnier Yves Montand op Arte-televisie
  • Wikipedia-oprichter Jimmy Wales vrijdagavond in BBC Radio 3-programma 'The Verb'
  • Documentaire op digitale NL-tv Holland Doc 24, over viagra voor vrouwen
  • Koormuziek van drie Estlandse componisten, enkele keren in Cultura 24-uitzending
  • Groninger studenten hebbeneen bacterie ontwikkeld die kan tellen
  • Picasso, de beroemdste kunstenaar van de 20ste eeuw, werd op 25 oktober 1881 geboren
  • Wijze woorden van Groninger Boekito, onder meer dichter en aforist
  • Rookpluim Edith Schippers, Neerlands mini-ster van Volksgezondheid
  • Bijna twee uur over Daniel Johnston in een documentaire van Canvas-tv in de nacht van donderdag op vrijdag
  • Zeshonderdtien jaar geleden werd de Duitse piraat Klaus Störtebeker geëxecuteerd
  • Thema-avond over genetica, dinsdag 18 oktober op Arte-televise
  • ARD-Documentaire over de explosieve situatie aan de Berlijnse Muur in oktober 1961
  • Actuele reportage van Vara's Zembla op Nederland 2 over vraagtekens met betrekking tot palmolie
  • Op deze dag, 13 oktober 1843, werd de organisatie B'nai B'rith gesticht
  • Arte-tv vertoont een driedelige Frans-Oostenrijkse documentairereeks over het fenomeen bionica
  • Saint Joan van George Bernard Shaw, zondagavond in Drama on 3 van BBC Radio 3
  • Kinderen van de toendra, een Franse documentaire over het bedreigde volk der Nenetsen in Noord-Siberië
  • Canada's Noorden nader onderzocht door ontdekkinsgreiziger Alexander MacKenzie
  • Over een naderende zonnestorm meer in het tv-programma Labyrinth van woensdag 21 september
  • Biografische speelfilm van Bruno Nuytten over Camille Claudel, gespeeld door Isabelle Adjani
  • Een twintigtal liefdesverklaringen in celluloid aan Parijs samengevoegd, en te zien op Cultura 24
  • Percussion Concerto van Joey Roukens, geschreven voor Colin Currie, hedenavond in 'De bedding' op Radio 4-NL
  • Op 9 september 1901 overleed de schilder Henri de Toulouse-Lautrec
  • Vandaag is het exact twee eeuwen geleden dat de uitvinder van het kunstoog, Ludwig Müller-Uri, werd geboren
  • De Kerk kon niet zo goed tegen de waarheid en daarom moesten grote denkers de kerkgemeenschap verlaten
  • Franse rolprent Plein sud uit 2009 van Sébastien Lifshitz de komende dagen enige keren te zien via TV5 Monde
  • Documentaire over W.F. Hermans op Neerlands digitale televisiekanaal Cultura 24
  • VPRO Import-documentaire: Schrijfcursussen door Amerikaanse auteurs aan de troepen in Afghanistan en Irak
  • Het geheime leven van zeegolven en hun eventuele invloed op het leven van de mens
  • Benedict Cumberbatch presenteert Strange islands, zondagavond op Canvas-tv
  • Documentaire Letter en geest ─ over Frans Kellendonk ─ wordt herhaald op NL-digitaal kanaal Cultura 24
  • Is het opgedoken doek werkelijk een stuk van een waarachtige grootmeester der schilderkunst?
  • Natuurserie Life op Nederland 1-tv gaat, op woensdag 24 augustus, over insecten
  • Sicko, documentaire van Michael Moore over Amerikaans ziektenkostenverzekering is te zien via de tv-zender Nederland 3
  • De Zweedse Hilde Back en haar kleine gebaar met enorme, positieve gevolgen via Chris Mburu
  • Tijdens al die muziekfestivals worden er zaterdagsavonds minder opera's uitgezonden
  • Vogels zijn het thema van de Life-documentaire van deze week, via de EO op Nederland 1 te zien
  • Duitse kunstenaars geportretteerd: David Garrett, gevolgd door diens versie van Beethovens Vioolconcert
  • Zeldzame zwarte ooievaar gespot in de provincie Groningen, te Oostwold bij Leek
  • Zelden gehoorde Ouverture van Joseph Joachim in ARD Radiofestival, zondagavond via de regionale ARD-zenders
  • BBC Two-documentaire Stel je dat eens voor: als model te zitten voor Lucian Freud
  • Nederlands Blazers Ensemble en VARA-tv organiseren Compositiewedstrijd voor jongeren tot en met achttien jaar
  • Aflevering van Engelse serie Life gaat deze week over de meest gewervelde dieren: Vissen
  • Tan Dun fungeert als Componist van de week in het gelijknamige Vara-programma van Radio 4-NL
  • Terzake van 5 augustus over Het nieuwe, zware banditisme, te zien op Canvas-tv
    Categorieën

    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs