Een lekker receptje per toeval ontdekt nadat ik per ongeluk havervlokkken ipv havermout had gekocht. De havervlokken vielen die niet in de smaak voor pap en dus heb ik naar een andere toepassing gezocht.
- 400 gr havervlokken, havermout kan ook, maar wij verkiezen de vlokken
- 400 gr bloem (gewone witte bloem)
- 400 gr rozijnen, mag ook een mengeling met andere gedroogde vruchten of noten zijn, onze favoriet: 300 gr rozijnen, 100 gr abrikozen
- 400-600 ml water (afhankelijk van de dikte van het deeg, moet een stevig deeg blijven maar moet geen beton zijn)
- 40 ml olie
+/-40 gr koekkruiden (nootmuskaat, kaneel, gemalen kruidnagel) => andere mogelijkheden: kardemon, anijs,...
+/-10 gr zout
Alles mengen, eerst goed de droge ingrediënten en dan het water en de olie toevoegen.
Op een bakplaat doen met bakpapier onder en de koeken al 'voorsnijden' met een mes (afhankelijk van de grootte van de oven zo'n 30-tal koeken).
In een voorverwarmde oven op 180°C zo'n 35-40 minuten laten bakken.
De koeken kunnen in een luchtdichte doos in de diepvries bewaard worden.