Nadat ik de gehaktschotel met prei heb gemaakt, gebruik ik de donkergroene stukken van de prei om een superlekkere soep mee te maken. De meeste mensen gooien die donkergroene stukken weg maar dat is toch zonde! Maak er een soepje van, zo moet er niks in de vuilbak.
Preisoep:
- Snij de buitenste schil en de gedroogde randjes van de bovenkant van de prei af.
- Schil de ajuin en aardappelen maar hou ze wel apart.
- Snij en spoel de prei en aardappelen (de ajuin hoef je niet te spoelen, daarom heb je die even apart gehouden)
- Maar de ajuin moet nog wel in stukken gesneden worden.
- Stoof dit allemaal samen in een pot die voldoende groot is.
- Wanneer alles aangebakken is voeg je er water bij tot het geheel ruim onder staat. Dit doe ik met een maatbeker om te weten hoeveel bouillonblokjes er bij moeten.
- Reken uit hoeveel bouillonblokjes er nu bij moeten. Meestal is het 1 bouillonblokje per halve liter, maar kijk op de verpakking of dat bij jou ook zo is. Maakt helemaal niet uit of dat runds- of groentebouillon is. Gebruik wat je in huis hebt, wat jij lekker vind.
Nu laat je dit een tijdje doorkoken op een middelmatig vuurtje. Wanneer alle groenten gaar zijn zet je de mixer er eens in om het geheel glad te krijgen. Keilekkere preisoep die ook gemakkelijk in te vriezen is. Laat ze wel eerst afkoelen alvorens ze in je diepvries te stoppen anders verbruikt die veel te veel energie.
Als ik soep maak, dan is meteen ook mijn frigo geleegd. Een halve tomaat waar ik niks meer mee ga doen, een overschot van sla of komkommer, erwten & wortelen die we gisteren gegeten hebben... Alles van groenten dat nog eetbaar is gaat bij mij mee die pot in. Iets in de vuilbak gooien is zo'n verspilling!
Voor mensen met kinderen die moeilijk groenten eten: Misschien lusten ze wel tomatensoep? Doe er een blikje tomatenpuree bij en je hebt "kinder-tomatensoep" ;-)
|