Deze blog werd gemaakt om mensen te helpen die het financieel moeilijk hebben. Nuttige tips kunnen je helpen om de maand iets gemakkelijker rond te komen. Voor een stuk wil ik dit ook uit de taboesfeer te halen. Als je eerlijk bent is er nog altijd een soort van taboe over financiële problemen. Wist je dat ongeveer 15% van de Belgische bevolking er mee te maken heeft?
Waarom blijft dat taboe? Waarschijnlijk wil je het alleen kwijt aan mensen die dicht bij je staan, aan mensen van sociale diensten zoals het OCMW of aan iemand die je volledig vertrouwd. Begrijpelijk!!! Zelden zie ik mensen op tv of sociale media hun hart blootleggen en hun situatie uitleggen. (toevallig was er gisteren wel een reportage op "Koppen" waar een moedige dame voor de camera durfde toegeven dat ze in collectieve schuldenregeling zit) Chapeau aan die dame!!!
Zelf heb ik ook lang getwijfeld of ik deze blog nu verder zou zetten of niet. Ergens in februari was ik er vol goeie moed aan begonnen. Toen kwam het moment dat ik op dat knopje "publiceren" moest drukken en begon te aarzelen. Moest ik mezelf en mijn situatie zomaar op internet delen? Iedereen in mijn buurt zou me herkennen? Is dat wel de bedoeling? Een tijdje heb ik er toen niet meer aan verder gewerkt. Eerst voor mezelf uitgemaakt wat te doen. Ondertussen ben ik er uitgeraakt en kan ik volmondig JA zeggen! Ik ga er voor. Aan de reacties te zien, die ik vooral privé krijg, wordt het ook positief onthaald dus ben ik hier niet voor niks aan het typen.
Het zijn niet alleen "sociale gevallen" (zoals mensen wel eens denigrerend genoemd worden) die in de problemen geraken. Het zijn mensen uit alle lagen van de bevolking, alle leeftijden, werklozen, zieken, leefloners maar ook mensen die full-time gaan werken, zelfstandigen en zowat alle gezinssituaties. Laat het duidelijk zijn dat er niet 1 bepaalde groep is die het moeilijk heeft!!!
Veel mensen komen maar net rond elke maand en dan moet er maar een kleinigheid gebeuren om diep in de problemen te geraken! Iemand ziek, een echtscheiding, een overlijden, een zware belastingbrief, extra taks of afrekening van water, gas of elektriciteit,... gelijk wat...in de problemen zit je heel snel, er uit geraken vraagt wat meer moeite en vooral energie en opofferingen. Maar met de nodige inspanningen lukt het wel. Niet opgeven dus!!!
Zelf heb ik geen lopende of achterstallige schulden meer, maar wel een zeer klein inkomen en in verhouding een zeer hoge huurlast voor mijn kleine appartementje. Ik betaal meer dan de helft van mijn inkomen aan mijn huur terwijl dit eigenlijk maar maximum 1/3e mag zijn...
Hopelijk bereikt deze blog de mensen die het nodig hebben!
Ik zocht enkele cijfers op. Spijtig genoeg vond ik niet onmiddellijk de meest recente maar hier zijn er enkele:
- In 2014 waren er in België meer dan 350.000 gezinnen met achterstallige betalingen. Tussen 2010 en 2014 was dit cijfer met net geen 15% gestegen (bron: armoedebestrijding)
- In 2015 leefden 1.600.000 mensen in België onder de armoedegrens. Ongeveer 15% van onze bevolking. Dit wil zeggen dat hun inkomen niet voldoende is om de maandelijkse rekeningen te kunnen betalen. (Bron: HLN maart 2015)
- Meer dan 50.000 daklozen in België (Bron: GVA december 2012)
Pakkende cijfers toch? Ok, ze zijn niet recent maar je ziet overal een sterke stijging van die cijfers dus ik denk dat ik er gerust van mag uit gaan dat die niet gedaald zijn ondertussen...
|