Comeniusproject
St. Willebrord - H. Familie
Inhoud blog
  • Vervolg foto's koningsdag
  • King's day
  • Verslag 3de mobiliteit Letland
  • Verwerking foto's
  • Arrival in Belgium
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    15-11-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vervolg foto's koningsdag
    Nog enkele sfeerbeelden van de Koningsdag






































    15-11-2013, 00:00 geschreven door Tine De Cnodder
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.King's day

    Naar jaarlijkse traditie wordt op vrijdag 15 november ter gelegenheid van Koningsdag een Koningsfeest georganiseerd in het Paleis der Natie, zetel van het Federaal Parlement te Brussel. Elk jaar vaardigt de provincie een delegatie af in functie van een specifiek thema. Dit jaar werd gekozen voor ‘het burgerschap van de Europese Unie’. Vanuit de provincie Antwerpen werd er een delegatie van Comenius, Leonardo en Erasmusstudenten  samengesteld.

    Omdat er in onze school het comeniusproject E-Motion, the way to work together in Europe, loopt, mochten wij getuigen van onze ervaring in Noorwegen, België en Letland. Van 6 kantoor kwamen mee Alan Pastuch, Hassan Abachri Dadi, Sarah Kostet, Deborah Kilapi, Sevda Ördek en Banu Sogüt. De leerlingen van 5 Office & Retail werden vertegenwoordigd door Tugrul Yuçelbas, Serhat Yilmaz, Tugba Sogüt, Büsra Dogan, Vicky Pauwels en Lydia Kisema Ntela. Begeleidende leerkrachten waren mw. Sandra Goyvaerts en mw. Tine De Cnodder.

    We vertrokken vrijdagnamiddag met een bus van Defensie naar het Paleis der Natie. Na aankomst moesten we verplicht een badge dragen. Zo kon het personeel van het Paleis ons herkennen.

    Na aankomst van de koninklijke familie was er een academische zitting met speeches van Kamer- en Senaatsvoorzitters André Flahaut en Sabine De Bethune, premier Elio Di Rupo en Europees president Herman Van Rompuy.

    Ik citeer een gedeelte van de toespraak van mevrouw Sabine de Bethune, voorzitster van de Senaat:

    “Majesteiten,

    Koninklijke Hoogheden,

    Mijnheer de Voorzitter van de Europese Raad,

    Mijnheer de Voorzitter van de Kamer van volksvertegenwoordigers,

    Mijnheer de Eerste minister,

    Beste collega’s,

    Geachte genodigden in uw functies en hoedanigheden,

     

    Reeds meer dan 10 jaar brengt het Federaal Parlement op Koningsdag hulde aan het werk van onze Vorst en vragen we ook telkens aandacht voor specifieke groep medeburgers. Dit jaar gaat het om mensen die zich onderscheiden hebben op gebied van burgerschap.

     

    De basis voor alle burgerschap is kunnen participeren aan het maatschappelijke leven, kunnen werken, kunnen genieten van onderwijs, het vrijetijdsaanbod, degelijke huisvesting, publieke dienstverlening of gezondheidszorg. Daarom moeten we streven naar inclusieve participatie. Dit houdt bijzondere aandacht in voor de allerarmsten en de meest kwetsbaren. De overheid heeft de plicht om ook voor hen de mogelijkheid te creëren om hun burgerrechten uit te oefenen. De overheid moet mensen ‘empoweren’ zodat ze meer greep krijgen op hun eigen leven.

     

    Er bestaat echter ook een wederkerigheid: kansen krijgen, maar ook kansen grijpen. Naast de rechten die men kan uitoefenen, is er de verantwoordelijkheid om de eigen mogelijkheden en talenten te benutten. Dit is actief burgerschap en het komt tot uiting in de vele organisaties, bewegingen en activiteiten waarvan burgers zelf aan de basis liggen. Wie zich engageert, initiatief neemt, verdient alle steun en waardering.

     

    Vandaag bestaat de uitdaging er vooral in samenwerking tot stand te brengen met bevolkingsgroepen en met medeburgers die een andere culturele, politieke of religieuze achtergrond hebben. Voor actief burgerschap is de bereidheid nodig het gesprek en de samenwerking met de ‘andere’ aan te gaan.

     

    Onderzoek wijst trouwens uit dat een actief verenigingsleven en een democratische politieke cultuur nauw met elkaar verbonden zijn. Het verenigingsleven is namelijk de ideale leerschool voor kritische reflectie, voor meningsvorming, voor democratische attitudevorming zoals naar elkaar luisteren en compromissen sluiten.

     

    Kofi Annan zei:

                      “No one is born a good citizen, no nation is born a democracy. Rather, both are processes that continue to evolve over a lifetime. Young people must be included from birth. A society that cuts off from its youth severs its lifeline.”

     

    Burgerschapsvorming brengt de kennis en vaardigheden bij die nodig zijn om zelf een actieve rol te vervullen in de samenleving. Het Parlement als ‘huis van de democratie’ wil vooral jonge mensen vormen tot kritische en democratische burgers.

     

    Concreet vertaalt die burgerschapsvorming in het parlement zich in rondleiding waarbij jong en oud kennis opdoen over de werking van het Federaal Parlement. Tijdens de nieuwe rondleiding ‘Wet-wijzer’ maken kinderen van 10 tot 12 jaar zelf een wet. Ze leren hoe zelf hun mening te formuleren, te argumenteren en tot afspraken te komen;

     

    Tijdens het inleefspel ‘Democracity’ van het Belvue-museum leren jongeren spelenderwijs de democratische spelregels. Als ‘Reporters voor de democratie’ ontdekken ze als journalisten het parlement en de parlementsleden.

     

    Bij de herdenking van Wapenstilstand op 11 november en het einde van de Tweede Wereldoorlog op 8 mei zetten we honderden kinderen en jongeren aan het denken over vrede en vrijheid, gelijkwaardigheid, democratie en mensenrechten.

     

    Niet alleen het Parlement draagt bij tot burgerzin. In ons land bestaan er ook heel wat initiatieven in een Europees perspectief. Vandaag hebben we een aantal van die mensen uitgenodigd en willen we hen onder uw aandacht brengen.

    Straks stellen wij u de projecten uit de verschillende provincies voor.

    Na de speeches werden de projecten voorgesteld die geselecteerd werden in Waals-Brabant, het administratief arrondissement Brussel-Hoofdstad, Henegouwen, Antwerpen, Limburg en Luik.

    Ik citeer uit de toespraak van Minister van Staat, André Flahaut, tevens Voorzitter van de Kamer van Volksvertegenwoordigers:

    “De provincie Antwerpen brengt twee scholen onder de aandacht – Sint‑Willebrord ‑ Heilige Familie uit Berchem en het Vrij Technisch Instituut uit Zandhoven – die hebben deelgenomen aan het Comeniusproject getiteld E-motion, the way to work together in Europe.

    Het Comeniusproject draait om de ondernemingsgeest. Elke deelnemende school richtte een mini-onderneming op teneinde de ondernemingszin van de leerlingen te scherpen”

     

    Na de toespraken speelde de Koninklijke muziekkapel van de Zeemacht het Europees volkslied.

    BJ Scott en Leki zongen op een speciale, swingende manier de Brabançonne. Dat zou eigenlijk een hit moeten worden.

     

    Daarna verliet eerst de koninklijke familie de Kamer waarna de genodigden konden aansluiten. In de gangen van Kamer en Senaat stelde iedere provincie enkele plaatselijke specialiteiten voor. We konden proeven van overheerlijke streekhapjes en –drankjes. Koning Albert en koningin Paola waren al gauw weg maar prinses Astrid en haar man prins Lorenz, prins Laurent en zijn echtgenote prinses Claire, namen uitgebreid de tijd om kennis te maken met de aanwezigen. Ook wij namen de kans om met hen te babbelen en uiteraard op de foto te gaan. Prins Laurent gaf ons de raad om nooit ons dialect te verloochenen want Antwerps en Kempisch vond hij het allermooiste dialect.

    Tussen alle genodigden liepen heel veel jongeren van het Rotary International Youth Exchange. Met hun opvallende jassen vol pins, badges en bierviltjes keken ze ook hun ogen uit in deze prachtige locatie. Uiteraard heb ik ze kennis laten maken met onze delegatie. Door het comeniusproject zijn ze het nu wel gewoon om te babbelen in het Engels met mensen uit andere landen. Zij verbleven in Luxemburg dus leerden ze dit schooljaar ook Frans. Uiteraard hebben we dit uitgetest en ze verdienen een dikke pluim!

    Met deze jonge mensen uit Canada, Minnesota (USA), Mexico, Nieuw Zeeland, New York, Brazilië sloten we onze avond af.

    De uitdaging om samenwerking tot stand te brengen met bevolkingsgroepen en medeburgers met een andere culturele, politieke of religieuze achtergrond brengt onze school, Sint-Willebrord – Heilige Familie, élke dag in de praktijk. We moedigen onze leerlingen in allerlei projecten aan gesprek aan te gaan en om met ons samen te werken aan hun eigen toekomst van de eerste tot de hoogste graad.

    Het comeniusproject “E-motion, the way to work together in Europe” past helemaal in deze context. De leerlingen leren de diversiteit binnen Europa kennen op verschillende vlakken. Dit kan alleen maar bijdragen tot een betere verstandhouding en begrip voor elk individu. Deelnemen aan zulk project is voor onze leerlingen een geweldige ervaring en is belangrijk voor hun persoonlijke ontwikkeling en visie op de maatschappij. Zij moeten beseffen dat ze steeds van iedereen iets kunnen leren. De leerlingen uit de verschillende landen zullen hierdoor hun blik verruimen en inzien dat de huidige maatschappij zo is georganiseerd dat samenwerking over de grenzen heen een noodzaak is en dat wederzijds respect aan de basis moet liggen van een welvarend Europa. Voor onze leerlingen die opgroeien binnen een grootstedelijke multiculturele context, is het belangrijk dat ze hiervoor de nodige competenties ontwikkelen en zoveel mogelijk ervaring opdoen.
    Voor ons, leerkrachten, is dit een verrijkende ervaring die een enorme meerwaarde zal bieden in onze lespraktijk.

    Dat wij deze kans kregen om op deze dag aanwezig te zijn en te kunnen proeven van deze Europese geest, betekent heel veel voor onze school, onze leerlingen én hun ouders.

    Wat een overheerlijke, leerrijke, plezante dag was dit! Het is er weer eentje om nooit meer te vergeten. Meer foto’s van deze ongelooflijke dag kan u vinden op http://www.wilfam.be, klikken op “ervaringsgericht” en dan “Koningsdag 2013”.

     

    Tine De Cnodder

    Leerkracht Administratieve vorming/Stage/Engels

    Sint-Willebrord – Heilige Familie

    Berchem

    15 november 2013

     

     











    Bijlagen:
    _MG_4134 (Mobile).jpg (56.2 KB)   
    _MG_4136 (Mobile).jpg (54.7 KB)   
    _MG_4150_1 (Mobile).jpg (55.3 KB)   
    _MG_4151 (Mobile).jpg (52.7 KB)   
    _MG_4157_1 (Mobile).jpg (49.8 KB)   
    _MG_4158 (Mobile).jpg (57.9 KB)   
    _MG_4185_1 (Mobile).jpg (65 KB)   
    _MG_4188 (Mobile).jpg (65 KB)   
    _MG_4199 (Mobile).jpg (67.2 KB)   
    _MG_4201 (Mobile).jpg (63.1 KB)   



    15-11-2013, 00:00 geschreven door Tine De Cnodder
    Archief per week
  • 11/11-17/11 2013
  • 28/10-03/11 2013
  • 07/10-13/10 2013
  • 30/09-06/10 2013
  • 23/09-29/09 2013
  • 01/07-07/07 2013
  • 17/06-23/06 2013
  • 18/02-24/02 2013
  • 05/11-11/11 2012
  • 22/10-28/10 2012
  • 15/10-21/10 2012
  • 10/09-16/09 2012
  • 27/08-02/09 2012
  • 16/07-22/07 2012
  • 02/07-08/07 2012
  • 25/06-01/07 2012
  • 19/03-25/03 2012
  • 12/03-18/03 2012
  • 13/02-19/02 2012
  • 30/01-05/02 2012
  • 23/01-29/01 2012
    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.

    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Blog als favoriet !

    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs