Brouwerij Van Goethem De brouwerij bevond zich in de Louis Gelaagstraat 149.
Brouwerij Van Goethem werd gesticht in 1899 door dhr.
Vennens. In 1900 A. Vennens krijgt de hulp van Vanhove bij het brouwen (1900).
In 1913 wordt de brouwerij overgenomen door Louis Van Goethem. De brouwerij
bestond gedurende 72 jaar. Er werd Cuvée de Briqville en Fakir gebrouwen.
Brouwerij De Waepenaert Deze brouwerij bevond zich in de Klapdorp 8 en is ontstaan in 1884. In 1884 is de brouwerij opgericht door ene E. De Baer in de Kerkstraat 8. De Waepenaert neemt de brouwerij in 1896 over. Na enkele jaren richtten zij Brasserie Florent De Waepenaert-Claus op (1903). In 1936 overlijdt Florent en wijzigen zij hun naam in Brasserie De Waepenaert-Claus Vve. Later wijzigden zij hun naam nog een maal in Brasserie R. De Waepenaert (1939). In 1940 wijzigen zij hun naam in Brouwerij R. De Waepenaert & Zuster. Tot de sluiting in 1948 blijft de brouwerij dezelfde naam hebben. De brouwerij blijft in bezit van de familie De Waepenaert.
Brouwerij Robert De brouwerij bevond zich in de Zandstraat 4 en is ontstaan in <1892. De brouwerij is opgericht door F.Robert. In 1900 wordt hij opgevolgd door Edmond Robert-Verbiest. In 1911 sterft Edmond en blijft de weduwe brouwen maar in 1940 stopt ze.
Brouwerij Verschueren De brouwerij bevond zich in de Hazewindstraat 86 en is ontstaan omstreeks 1899. Het waren de gebroeders Verschueren die dit hebben verwezenlijkt. In 1937 heette de brouwerij Verschueren Gebroeders en Zusters. Het bier dat gebrouwen werd is V-Pils. De brouwerij is stopgezet in 1963.
Brouwerij De Kroon Deze brouwerij bevond zich in de Nieuwstraat 26 en is ontstaan in 1906. Het waren Verbraeken en Heyndrickx die de brouwerij oprichten. De naam is pas gebruikt in 1915. In 1940 wordt de brouwerij omgevormd tot een naamloze vennootschap. Select-Ale is het bier dat er vroeger gebrouwd werd. In 1962 werd de brouwerij overgenomen of stopgezet.
Brouwerij De Baer Deze brouwerij is opgericht door Pieter De Baer. De brouwerij was gesitueerd rond Vijfstraten 137-141. Ze richten in 1895 Brasserie H.De baer-Heynderick. Naam van de brouwerij werd gewijzigd in 1903 namelijk De Baer frères Brasserie Cinq-Rues. Nog later hebben zij hun naam nog een keer veranderd namelijk Brouwerij-mouterij Gebroeders De Baer. Het is altijd een familiebedrijf geweest tot in 1961 toen het werd omgevormd in een personenvennootschap met beperkte aansprakelijkheid. In 1969 is de productie een 17000 hl bier groot. Bieren: Breydel Bier, Delta, Klaas-Ale,Pax,Pivo-Pils,Speciale Tijl
In de bijlage kan u fotomateriaal vinden betreffende een aantal labels van de brouwerij
De familie Van Overstraeten neemt begin 19e eeuw
een brandewijn stokerij over van Van Lokeren over. Op het einde van diezelfde
eeuw (1892) Vormt de familie de stokerij om tot een brouwerij. Men bouwt er
triomfbiet tot 1944. Dan stopt de brouwerij namelijk met bestaan.
Brouwerij Cool De brouwerij werd opgericht rond het jaar 1885. Vanaf 1910 werd het geheel uitgebaat door Henri Wauters en Emmanuel Cool. Zij veranderden de naam naar Brasserie des Deux Fers à Cheval.Later werd vertaald naar De Twee Hoefijzers. De brouwerij Cool bleef actief tot 1976.
Wanneer men deze site bezoekt in Hamme, kan men nog extra informatie verkrijgen.Het adres is Hoogstraat 2, Hamme.
Bier, we kennen het allemaal maar wie is ooit op het lumineuze idee gekomen om het te maken? Wie deze Einstein precies was weten we niet. Wat we wel weten is dat het geen Amerikaanse jood was, maar veel waarschijnlijker is een Mesopotamische bakker. Bakker vraagt u zich misschien af? Wel het eerste bier werd gemaakt door brood in water te leggen en zo lang te wachten totdat het begon te gisten. De vloeistof die men toen verkreeg was de voorloper van ons bier
Het oudste teruggevonden document over bier is wel 9.000 jaar oud.Uit dit document leren we dat bier toen ook al een godendrank was. Bier werd toen geofferd aan de godin Nie Harra. Als je het document zelf eens wil bekijken dan zal het je een reisje naar het Louvre in Parijs kosten.
Ook het genot van het gerstennat was bij de Egyptenaren bekend, zij noemden het Zythum. De Egyptenaren hielden veel van deze drank. Daarom hadden ze ook een hekel aan slechte brouwers. Deze snoodaards werden verdronken in hun eigen brouwsel. Egypte was in de oudheid ook een echt bierland, ze hadden wel 14 (!) verschillende soorten bier.
Bij de Egyptenaren waren het de bakkers, bij ons de monniken.Daarom ook de verschillende trappistenordes. Er bestaat zelfs een patroonheilige der brouwers, Sint-Arnoldus. Hij werd heilig verklaard omdat hij het volk bier leerde drinken in plaats van besmet water.
Later werd het vak van brouwen ook aan de niet-geestelijke medemens geleerd. Eerst aan de herbergiers en later zelfs aan de landbouwers. Dat we zo een fervente bierdrinkers zijn is makkelijk te verklaren. In de steden was het water zo vervuild dat je beter bier kon drinken. Daarom ook dat Keizer Karel (de persoon, niet het bier) alleen in steden wou verblijven die beschikten over minstens één brouwerij.
In de middeleeuwen gebruikte men een mengsel van gedroogde planten en bloemen om het bier op smaak te brengen, dit werd gruut genoemd. Alleen in zogenaamde gruuthuizen kon men aan de gruut geraken. De eigenaars van die huizen waren dan ook zeer rijk. Zo had je in Brugge de familie Gruuthuse, het Gruuthusemuseum is u vast en zeker bekend.
Gruut had wel een negatieve kant, het gaf het bier slechts een beperkte houdbaarheidsdatum. Later kwamen de Duitsers, dat andere biervolk, met een oplossing, hop. Sluis was de eerste stad in de Nederlanden die hopbier invoerde.
Goed nieuws voor de bierdrinkers onder ons. Bier werd eind 18de eeuw op verschillende manieren gebruikt als medicijn. Om de stoelgang te bevorderen bijvoorbeeld of om in combinatie met de vrucht van een meidoorn zenuwaandoeningen tegen te gaan.
Zoals u wel zou kunnen raden, waren wij hier in het Waasland grote bierliefhebbers. Het was bekend tot in Spanje hoeveel er werd gedronken. Vincente Alvarez beschreef ons in 1584 als volgt: die lui eten weinig drinken veel bier. Zijn landgenoot Alonso Vasquez een goede 30 jaar later: Jong begonnen is oud gedaan. Dit als reactie op bepaalde geruchten dat moeders hun babys bier gaven in plaats van moedermelk. Om zo een reputatie te verkrijgen moet je toch over een groot aantal brouwerijen beschikken.
Het aantal brouwerijen nam voortdurend toe, tot in 1914 de Groote Oorlog uitbrak. De oorlogsindustrie eiste immers de koperen ketels op (ook de kerkklokken werden niet gespaard). Veel kleinere brouwerijen overleefden dit niet, maar ondanks alles waren er nog zeer veel brouwerijen over.
Het ging de brouwerijen weer voor de wind tot in 1939 Hitler Polen binnenviel met het u welbekende gevolg. Deze tweede klap kwamen heel veel brouwerijen niet meer te boven. Zelfs enkele grotere brouwerijen moesten er aan geloven. Dit is ook de verklaring waarom er nu nog maar heel weinig brouwerijen over zijn in het Waasland.