De familie Van Overstraeten neemt begin 19e eeuw
een brandewijn stokerij over van Van Lokeren over. Op het einde van diezelfde
eeuw (1892) Vormt de familie de stokerij om tot een brouwerij. Men bouwt er
triomfbiet tot 1944. Dan stopt de brouwerij namelijk met bestaan.
Brouwerij Cool De brouwerij werd opgericht rond het jaar 1885. Vanaf 1910 werd het geheel uitgebaat door Henri Wauters en Emmanuel Cool. Zij veranderden de naam naar “Brasserie des Deux Fers à Cheval”.Later werd vertaald naar “De Twee Hoefijzers”. De brouwerij Cool bleef actief tot 1976.
Wanneer men deze site bezoekt in Hamme, kan men nog extra informatie verkrijgen.Het adres is Hoogstraat 2, Hamme.
Bier, we kennen het allemaal maar wie is ooit op het lumineuze idee gekomen om het te maken? Wie deze Einstein precies was weten we niet. Wat we wel weten is dat het geen Amerikaanse jood was, maar veel waarschijnlijker is een Mesopotamische bakker. Bakker vraagt u zich misschien af? Wel het eerste bier werd gemaakt door brood in water te leggen en zo lang te wachten totdat het begon te gisten. De vloeistof die men toen verkreeg was de voorloper van ons bier
Het oudste teruggevonden document over bier is wel 9.000 jaar oud.Uit dit document leren we dat bier toen ook al een godendrank was. Bier werd toen geofferd aan de godin Nie Harra. Als je het document zelf eens wil bekijken dan zal het je een reisje naar het Louvre in Parijs kosten.
Ook het genot van het gerstennat was bij de Egyptenaren bekend, zij noemden het Zythum. De Egyptenaren hielden veel van deze drank. Daarom hadden ze ook een hekel aan slechte brouwers. Deze snoodaards werden verdronken in hun eigen brouwsel. Egypte was in de oudheid ook een echt bierland, ze hadden wel 14 (!) verschillende soorten bier.
Bij de Egyptenaren waren het de bakkers, bij ons de monniken.Daarom ook de verschillende trappistenordes. Er bestaat zelfs een patroonheilige der brouwers, Sint-Arnoldus. Hij werd heilig verklaard omdat hij het volk bier leerde drinken in plaats van besmet water.
In de middeleeuwen gebruikte men een mengsel van gedroogde planten en bloemen om het bier op smaak te brengen, dit werd gruut genoemd. Alleen in zogenaamde gruuthuizen kon men aan de gruut geraken. De eigenaars van die huizen waren dan ook zeer rijk. Zo had je in Brugge de familie Gruuthuse, het Gruuthusemuseum is u vast en zeker bekend.
Gruut had wel een negatieve kant, het gaf het bier slechts een beperkte houdbaarheidsdatum. Later kwamen de Duitsers, dat andere biervolk, met een oplossing, hop. Sluis was de eerste stad in de Nederlanden die hopbier invoerde.
Goed nieuws voor de bierdrinkers onder ons. Bier werd eind 18de eeuw op verschillende manieren gebruikt als medicijn. Om de stoelgang te bevorderen bijvoorbeeld of om in combinatie met de vrucht van een meidoorn zenuwaandoeningen tegen te gaan.
Zoals u wel zou kunnen raden, waren wij hier in het Waasland grote bierliefhebbers. Het was bekend tot in Spanje hoeveel er werd gedronken. Vincente Alvarez beschreef ons in 1584 als volgt: “die lui eten weinig – drinken veel bier.” Zijn landgenoot Alonso Vasquez een goede 30 jaar later: “Jong begonnen is oud gedaan.” Dit als reactie op bepaalde geruchten dat moeders hun baby’s bier gaven in plaats van moedermelk. Om zo een reputatie te verkrijgen moet je toch over een groot aantal brouwerijen beschikken.
Het aantal brouwerijen nam voortdurend toe, tot in 1914 ‘de Groote Oorlog’ uitbrak. De oorlogsindustrie eiste immers de koperen ketels op (ook de kerkklokken werden niet gespaard). Veel kleinere brouwerijen overleefden dit niet, maar ondanks alles waren er nog zeer veel brouwerijen over.
Het ging de brouwerijen weer voor de wind tot in 1939 Hitler Polen binnenviel met het u welbekende gevolg. Deze tweede klap kwamen heel veel brouwerijen niet meer te boven. Zelfs enkele grotere brouwerijen moesten er aan geloven. Dit is ook de verklaring waarom er nu nog maar heel weinig brouwerijen over zijn in het Waasland.
Deze brouwerij is een van de oudsten van het dorp. Het werd al in 1835 opgericht door de familie Verberckmoes onder de naam “Brouwerij St.-Huybrecht”. Door ervingen komt de brouwerij in handen van de familie. In 1904 huwt de dochter van Vandevelde met Jozef Verstraeten, die direct een nieuw brouwerijgebouw laat optrekken. 11 jaar later veranderd de naam van de brouwerij naar “Verstraeten frères Brasserie St. Hubert. Deze naam blijft behouden tot 1949. Vanaf nu noemt de brouwerij “Brouwerij Capoen”. In 1961 wordt tot slotte de naam veranderd tot “brouwerij van Sinaai”. De naam blijft nog 4 jaar behouden tot de sluiting, in 1965.
In De brouwerij van Sinaai werden volgende bieren gebrouwen: Bruincap, Cadzand bier, Capoen, Gerda.
In 1899 sticht Polydore Lecocq de brouwerij. Wanneer hij
sterft in 1906 volgt zijn weduwe hem op. In 1925 krijgt de brouwerij het
statuut van NV. De brouwerij stopt met bestaan in 1943. Op de huidige locatie
ligt heden ten dage een woonwijk.
Brouwerij de Brabander is ontstaan in 1892 door de
gebroeders de Brabander. In 1930, de brouwerij bestaat al 38 jaar, wordt er
omgeschakeld naar het statuut van NV. Dit duurt maar 10 jaar, want in 1940
wordt beslist om om te schakelen naar een PVBA. 1 jaar later wordt de brouwerij
definitief genoemd naar Leon De Brabander. De Brouwerij ligt in Elversele in de
dorpstraat (nr.21). Volgende Bieren worden er gemaakt: Export, Helder
Nu is Boelens nationaal en zelfs internationaal bekend. Boelens is de trotse brouwer van bieren die alom geprezen worden zoals Bieke en de Wase Wolf. Hun seizoensbieren worden zelfs in Japan verkocht.
Recent nog vernieuwde de brouwerij op een ingrijpende manier haar installaties. Zo kwamen er ook nieuwe (en grotere) ketels. Boelens zal ons dus nog lang kunnen laten genieten van onzen glazen boterhamÂ…