Deze brouwerij is een van de oudsten van het dorp. Het werd al in 1835 opgericht door de familie Verberckmoes onder de naam Brouwerij St.-Huybrecht. Door ervingen komt de brouwerij in handen van de familie. In 1904 huwt de dochter van Vandevelde met Jozef Verstraeten, die direct een nieuw brouwerijgebouw laat optrekken. 11 jaar later veranderd de naam van de brouwerij naar Verstraeten frères Brasserie St. Hubert. Deze naam blijft behouden tot 1949. Vanaf nu noemt de brouwerij Brouwerij Capoen. In 1961 wordt tot slotte de naam veranderd tot brouwerij van Sinaai. De naam blijft nog 4 jaar behouden tot de sluiting, in 1965.
In De brouwerij van Sinaai werden volgende bieren gebrouwen: Bruincap, Cadzand bier, Capoen, Gerda.
In 1899 sticht Polydore Lecocq de brouwerij. Wanneer hij
sterft in 1906 volgt zijn weduwe hem op. In 1925 krijgt de brouwerij het
statuut van NV. De brouwerij stopt met bestaan in 1943. Op de huidige locatie
ligt heden ten dage een woonwijk.
Brouwerij de Brabander is ontstaan in 1892 door de
gebroeders de Brabander. In 1930, de brouwerij bestaat al 38 jaar, wordt er
omgeschakeld naar het statuut van NV. Dit duurt maar 10 jaar, want in 1940
wordt beslist om om te schakelen naar een PVBA. 1 jaar later wordt de brouwerij
definitief genoemd naar Leon De Brabander. De Brouwerij ligt in Elversele in de
dorpstraat (nr.21). Volgende Bieren worden er gemaakt: Export, Helder
Brouwerij Boelens De enige nog actieve brouwerij in het Waasland is brouwerij Boelens in Belsele.
Boelens is ontstaan uit een samenwerking van twee brouwerijen. Een brouwerij uit Lokeren van de familie Boelens zelf en brouwerij De Valk van de familie De Meester. Henri Boelens kreeg de kans om de brouwerij over te nemen en zo ontstond in 1897 brouwerij Boelens-De Meester. Zij leverden toen aan alle cafés in Belsele, maar dat was slechts een begin.
Nu is Boelens nationaal en zelfs internationaal bekend. Boelens is de trotse brouwer van bieren die alom geprezen worden zoals Bieke en de Wase Wolf. Hun seizoensbieren worden zelfs in Japan verkocht.
Recent nog vernieuwde de brouwerij op een ingrijpende manier haar installaties. Zo kwamen er ook nieuwe (en grotere) ketels. Boelens zal ons dus nog lang kunnen laten genieten van onzen glazen boterham
Brouwerij en Mouterij Claus werd gesticht door de Mr. Claus. Het jaartal van stichting is niet geweten.Rond 1892 stergt Claus en is zijn weduwe de brouwster. In 1895 volgen de gebroeders Claus haar op. De brouwerij verandert van naam in 1940, vanaf nu heet ze: Brouwerij- Mouterij Waasland. Het einde van de brouwerij wordt bereikt in 1954. Doorheen het bestaan werd er Waas-Pils gebrouwen.
Brouwerij Verhofstede is ontstaan in 1885. Het was Stefanie de Jaegher die een oud brouwerijtje kocht. Kort na haar aankoop trouwde ze metJulien Verhofstede.Hun Zoon Eugeen, volgt zijn ouders op wanneer zij beslissen er mee op te houden. In 1925 worden er voor het laatst brouwsels gemaakt.
In 1967 beslissen Stefan en Christian Verhofstede, nog steeds van dezelfde familie Verhofstede (3e generatie) de brouwerij om te vormen tot een ambachtelijke likeurfabriek.
In de brouwerij werden volgende bieren gemaakt: Edelweis, Faro, Vader Abt, Vlaanderens Blond.
Op 14 december 1887 vroeg Camiel Busschaert (°1857) aan de gemeentelijke overheid de toelating om een brouwerij te mogen oprichten. Na het overlijden van Camiel in 1900 nam zijn weduwe, Juliette Vanderdonck, de leiding van de brouwerij op zich. Later werd de zaak overgenomen door George Busschaert (°1889). Het nog bestaand woonhuis (Stationsstraat 84) draagt boven de voordeur de vermelding "18- BROUWERIJ -87", een verwijzing naar het oprichtingsjaar van de brouwerij. De brouwactiviteiten stopten begin jaren '50. Gekende brouwsels zijn: Extra Dubbel, Ouden Bruinen en Munich.