Inhoud blog
  • B28 - Lebel plus
  • B27 - Volgen met sterke SA
  • B26 - Biedgevoel
  • B25 - Het tegenspel : communicatie openhouden
  • B24- Uitkomen in de praktijk
    Zoeken in blog

    Mijn favorieten
  • bloggen.be
  • Bridgekliniek
  • Bridgekliniek
    Tips van de leraar
    23-10-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bijdrage 8 - Vademecum Signaleren

    Tegenspelen is het moeilijkste onderdeel van bridge.De tegenpartij heeft t.o.v. de leider het nadeel dat men elkaars kaart niet ziet. Door te signaleren wil de tegenpartij elkaar inzicht geven in het correcte tegenspel. Nadeel: de leider kijkt mee.

    Deontologie: in de pre-alert dienen beide partijen elkaar op de hoogte te brengen van de signaleren. Geheime afspraken zijn verboden. Ook tijdens het spel mag men nog inlichtingen vragen. Alerteren mag niet!

     

    Er zijn drie soorten basissignalen:

     

    a)      Attitude signalen. Hiermee geven we aan of we willen dat partner in een door hem uitgekomen kleur moet verder gaan of wat jou betreft beter kan switchen.

    b)      Distributie signalen. Hiermee geven we aan hoeveel kaarten we in een kleur hebben

    c)      Kleurpreferentie. Hiermee geven we aan naar welke kleur we partner graag zien switchen.

     

    1.      Na uitkomst met honneur (ook tijdens spel als deze kleur voor eerste maal gespeeld wordt)

     

    Meestal geeft men in deze situatie een attitude signaal.

    Methode:

    a)      Hoog-Laag: Hoge kaart is aanmoedigend. Lage kaart is afwijzend. “Hoog” en “Laag” zijn relatief: je moet roeien met de riemen die je hebt.

    b)      Omgekeerd signaleren (laag-hoog). 

    c)      Italiaans. Er wordt aangemoedigd met een oneven kaart. Met een lage even kaart wordt kleurpreferentie gegeven voor een lagere kleur. Met een hoge even kaart wordt kleurpreferentie gegeven voor een hogere kleur.

    Speciale gevallen:

    d)      Honneursignaal/Vrouw-Boer signaal. Als partner met aas uitkomt en je gooit de vrouw dan beloof je ook de boer.

    e)      Odd-Ball. Dit signaal komt onder andere namen voor. Meest gebruikelijk is om dit signaal alleen toe te passen op SA-contracten. Als partner uitgekomen is en de leider heeft de slag gewonnen, dan geven we in de eerst volgende slag waarin we ons met de slag niet hoeven te bemoeien aan of de uitkomst ons bevallen is. Ook partner doet dit. Met een hoge kaart wordt aangegeven of de uitkomst ons bevallen is. Een lage kaart signaleert dat de uitkomst ons niet bevallen is.

    Appreciatie:

    Hoog-Laag (a) wordt veruit het meest gebruikt op alle niveaus. Er zijn wereldkampioenen die zweren bij hoog-laag. Het omgekeerd signaleren kent ook zijn aanhangers. In de praktijk maakt het al bij al niet veel uit al kunnen de discussies rond dit onderwerp hoog oplaaien. Voor wat het waard is: volgens de modernste opvatting wordt het omgekeerd signaleren als fractioneel, d.w.z. een ietsie-pietsie, beter aanzien …. Op voorwaarde dat je goed bent  “ingespeeld”.

    Italiaans signaleren in deze situatie zijn een tijdje zeer populair geweest onder topspelers. Tegenwoordig wordt deze methode bijna niet meer gebruikt.

    Aanbeveling:

    Gebruik Hoog-Laag. Wil je “anders doen met vaste partner en top spelen”: overweeg laag-hoog : alle beetjes helpen.

     

    2.      Bij niet meer bekennen

    Als je op een aangespeelde kleur van partner of van de leider niet meer kunt bekennen, dan worden vaak kleurpreferentie signalen gegeven.

    Methode:

    a)      Hoog-Laag: naar analogie met de uitkomst-signalen. Hoog is aanmoedigend. Laag is afwijzend.

    b)      Laag-Hoog: naar analogie met de uitkomst-signalen. Laag is aanmoedigend. Hoog is afwijzend.

    c)      Italiaans (ook genoemd oneven/even)naar analogie met de uitkomst-signalen wordt er aangemoedigd met een oneven kaart voor de kleur zelf. Met een lage even kaart wordt kleurpreferentie gegeven voor een lagere kleur. Met een hoge even kaart wordt kleurpreferentie gegeven voor een hogere kleur.

    d)      Even/oneven:  idem c) maar aspect even/oneven is net omgedraaid.

    e)      Lavinthal: In de kleur waarin je een kaart afgooit geef je geen signaal. Een hoge kaart vraagt de hoogst overblijvende kleur. Een lage kaart vraagt de laagst overblijvende kleur. Bv. Wanneer de leider harten speelt en je gooit een hoge klaveren kaart af dan vraag je schoppen, gooi je een lage kaart dan vraag je klaveren).

    f)        Revolving discards (ook genoemd circulair): gelijkt op Lavinthal (en in sommige kringen wordt deze methode al eens verward met Lavinthal) maar is helemaal niet hetzelfde. Een lage kaart vraagt om de laagste van de twee overblijvende kleuren en een hoge kaart om de hoogste. Wat de hoogste overgebleven kleur is en wat de laagste overgebleven kleur is hangt echter af van de kleur waarin je afgooit! Wanneer de leider harten speelt en je een hoge klaveren afgooit, dan vraag je ruiten (de kleur die boven klaveren ligt). Een lage klaveren vraagt schoppen.

    Appreciatie:

    Het hoog-laag signaal (of desgewenst voor ingespeelde paren het laag-hoog signaal) is veruit het eenvoudigste.

    Berry (cfr. Spelen met Berry – deel 2) is niet helemaal te vinden voor “revolving discards” noch voor “Lavinthal”.  Blijkbaar worden deze signalen door topspelers niet of nauwelijks gespeeld. Onder wedstrijdspelers van lager niveau heeft deze signalerings-methodiek wel een redelijk grote aanhang.

    Italiaanse signalen zijn blijkbaar wel populairder maar zijn toch heel wat complexer dan de gewone “hoog-laag”.  De complexiteit zit hem niet alleen in het even/oneven aspect van de kaarten. Wat doe je als je de juiste kaarten niet hebt? Een ander aspect betreft het feit dat je altijd signaleert terwijl je soms niets te signaleren hebt.

    Aanbeveling:

    Voor beginners: blijf bij hoog-laag.

    Wil je topspeler worden: overweeg Italiaans. Speel dit met ingeoefende partner.

     

    3. Distributie signalen

     

    Situatie 1: leider speelt een kleur aan (dit geldt bij uitstek als er een lange kleur zonder entree in dummy ligt).

    Methode:

    a)      Geen

    b)      Laag-Hoog= oneven. Hoog-Laag=even.

    c)      Laag-Hoog=even. Hoog-Laag=oneven

    Appreciatie:

    Een signaal geven in de beschreven situatie is zeker aan te bevelen t.o.v. geen signaal geven.

     In andere situaties kan het distributie signaal ook interessant zijn voor goede en ingespeelde partners die de kaartverdelingen uittellen. Het nadeel is dat “de vijand” mee toekijkt en er dikwijls (meer) voordelen uit haalt. Goede spelers zullen distributie-signalen dus niet altijd – als automatisme – toepassen.

    Aanbeveling:

    Gebruik Laag-Hoog distributiesignaal als je “het ei bent ontgroeid” in de beschreven situatie.

     

    Situatie 2:  Naspelen of afgooien in de uitkomstkleur van partner

    Methode:

    a)      Geen

    b)      Current Count. Hoog-Laag geeft aan dat je nog een even aantal kaarten in die kleur hebt. Laag-Hoog geeft aan dat je nog een oneven aantal kaarten in die kleur hebt

    Appreciatie:

    Als partner een kleur heeft aangespeeld waarna jijzelf of de leider de slag gewonnen heeft, dan kan het heel belangrijk voor partner zijn om te weten hoeveel kaarten je nog in die kleur hebt. Eens terug aan slag: mag hij bijvoorbeeld de kleur afspelen of moet hij je eerst terug aan slag brengen om een hoge kaart van de leider “te vangen”.

    Aanbeveling:

    Speel “current count” als je “het ei bent ontgroeid”.

     

    Situatie 3: Troef signalen. Troefecho.

    Methode:

    Bij troefecho geef je door je kleine troeven in een ongebruikelijke volgorde (eerst een hogere dan een lagere) bij te spelen twee dingen aan:

    -         je hebt een driekaart troef

    -         je kunt een introever maken

    Appreciatie:

    De leider zal zelden erg veel kunnen doen met de informatie dat je een aftroever hoopt te kunnen maken. Allicht is dit signaal voor de tegenspelers belangrijker dan voor de leider.

    Aanbeveling:

    Speel “troefecho” als je “het ei bent ontgroeid”.

     

    4.Kleurpreferentie signaal

     

    Situatie 1: Kleurpreferentie geven via het bijspelen van troefkaarten

    Methode:

    Voortbordurend op de idee van de troefecho (zie hierboven situatie 3)  kun je kleurpreferentie aangeven door de volgorde waarin we troeven bijspelen. Spelen we laag-hoog dan geeft dat voorkeur voor een lage in aanmerking komende kleur. Spelen we hoog-laag dan geven we voorkeur voor een hoge kleur. Uiteraard ga je niet hoog bijspelen als je daardoor een troefslag zou opgeven.  Is er niets te signaleren, dan kun je je vaak redden door preferentie aan te geven voor en kleur die niet serieus kan zijn.

     

    Situatie 2: Lavinthal kleurpreferentie

    Methode:

    Het spelen van een (ongewoon) hoge kaart vraagt partner om een hoge kleur terug te spelen. Een lage kaart vraagt aan partner om een lage kleur terug te spelen.

    Appreciatie:

    Het Lavinthalsignaal is af en toe onmisbaar voor goed tegenspel, maar het is ook het signaal waarbij ook de meeste misverstanden ontstaan.

    Aanbeveling:

    Zeker toe te passen in elk partnership die naam waardig.

    23-10-2006 om 14:09 geschreven door Francois Casteels  


    15-10-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bijdrage 7 - De regel van 7

    Bijdrage nummer 7 : de regel van 7
    Auteur : François Casteels

    In de bridgetheorie bestaan er allerlei “ezelsbruggetjes”

    -Beginnelingen worden al in de eerste lessen de "regel van 2 en 3" aangeleerd
    -Om te bepalen of een hand geschikt is om te openen of niet gebruiken competitiebridgers de "regel van 20" (sommigen zelfs regel van 18)
    -Na 3 passen gebruik je best de "regel van 15" om te beslissen of je al dan niet opent
    -
    Om te bepalen of je met 9 kaarten in dezelfde kleur waarvan de dame ontbreekt al dan niet moet snijden(i.p.v. slaan) wordt het ezelsbruggetje    
     "Met 8 altijd met 9 nooit " gebruikt.

    • Larry Cohen heeft de omgekeerde regel ingevoerd "Met 8 nooit met 9 altijd" om te bepalen of je in een competitief biedverloop het 3-niveau van de tegenpartij (bv. 3♦) moet overroepen (bv. 3♠). In de meeste gevallen heb je dan immers 9 troeven nodig.

     

    De “regel van 7 “ kan gebruikt worden indien de tegenpartij voor je neus pre-emptief opent.  Deze regel zegt dat je op zo’n 7 honneur-punten bij partner kan rekenen (maar voor alle duidelijkheid niet op de specifieke kaarten die je nodig hebt).

     

    Volgende voorbeeld werd ontleend uit een van CD’s van Mike Lawrence (“Tel het spel”). Kwetsbaar tegen niet-kwestbaar gaat de bieding als volgt:

     

                2♥(zwak) – (pas) – 3♥ - ??

     

    Wat nu? Je hebt:           ♠ AHBT7

                                        ♥ 53

                                        ♦ AT2

                                        ♣ VB2

    Met deze hand mag je nu 3♠ bieden. Je mag bij partner rekenen op iets als:

                                        ♠ 9 5 3

                                        ♥ V 7

                                        ♦ B 8 4

                                        ♣ A T 5 4 3

    Als partner geen schoppen-fit heeft dan kan het slecht aflopen. Als je echter niets doet dan kan het ook verkeerd zijn. Het is niet voor niets dat pre-empts werden uitgevonden.

     

    De regel van 7 heeft het voordeel dat je een lastige beslissing bij partner wegneemt. Partner weet dat er reeds op een 7-tal punten bij hem werden gerekend. Met een (goede) fit en overwaarde kan hij/zij hoger mikken.

     

    In de viertallen-competitie van vorige zaterdag kon deze regel toegepast worden:

    Ik kreeg volgende hand:

                            ♠ H 9 6

                            ♥ A H T 8 7 5

                            ♦ H 6

                            ♣ HB

    Een mooie kaart. Als partner de gepaste kaarten meebrengt kunnen we misschien naar slem. De bieding gaat als volgt:

     

               

                Pas – (Pas) – 3♦ - ??

     

    Daar gaan mijn slemdromen. Je kunt 3♥ bieden en de “hete aardappel” bij partner leggen. Ik reken op 7 punten bij partner. De manche moet zeer nabij zijn. Waarom dan nog problemen maken: 4♥ !

    Partner heeft inderdaad z’n 7 punten:

                ♠ x x x x x

                ♥ B 9 4 3

                ♦ 7

                ♣ A V x x

    Uitkomst: Ruiten (waar op gehoopt werd).

    Ik moet -aas en 2 schoppen afstaan vooraleer ik aan slag kom maar de drie resterende harten (Vxx) zitten links van mij. Ik moet dus noodgedwongen nog een downslag afstaan. Geen ramp: ook in de andere zaal ging 4♥ één down.

    15-10-2006 om 00:00 geschreven door Francois Casteels  


    02-10-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bijdrage 5 - denk vooruit
    Auteur : François Casteels

    In de jongste viertallencompetitie volgde het volgende biedverloop :
    Pas - Pas - 1¨ - pas
    2SA - pas - pas - 3SA - allen pas
     3SA kon - met wat geluk- nog gemaakt worden.NZ misten het betere 4ª.
    Wat ging er mis ?

    Noord (gever) ªBxx
                           ©VBx
                           ¨Bxx
                           §ABxx

    Zuid                ªAVxxx
                           ©-
                           ¨AVxxxx
                           § xxx
    1).Zuid moet zich realiseren dat de hartenkleur levensgevaarlijk is.Zelf heeft hij 
    geen harten.Partner biedt 2 SA.Dat belooft een evenwichtige kaart , verspreide
    10-11 punten, maar in principe geen 4-kaart majeur
    2).De Schoppenkleur ging de mist in omdat Zuid met 1¨  opende en zich daarna
    te zwak voelde om 3ª te bieden (reverse).

    "Langste kleur eerst" is een standaardregel om te openen.Met een 6-5 verdeling
    is het echter verstandig om een stap vooruit te denken en te anticiperen op de
    herbieding.
    Zuid had veel moeilijkheden kunnen vermijden door 1ª te openen !

    Een zwart tweekleurenspel geeft minder problemen.
    ª AV xxx
    © Vx
    ¨ -
    § HBxxxx
    Nu mag je wel 1§ openen.Op elk antwoord van je partner (1¨ of 1©) kun je zonder
    probleem 1ª bieden.Wissel je in deze hand de klaveren met de ruiten, dan begin je beter
    met 1ª.Begin je met 1¨ dan kun je niet meer 2 ª bieden na een 2§ bijbod.

    Met een sterke 5-6 is er evenmin een probleem :
    ª -
    © AVTxx
    ¨ xx
     §AH xxx
    Nu kun je met 1§ beginnen.
    Na 1ª van partner ben je sterk genoeg voor een reversebod van 2©.


    TIP VAN BERRY
    Open met een zwakke 6-5 de vijfkaart als dat de hoger gelegen kleur is.
    Uitzondering is een zwart tweekleurenspel.

    02-10-2006 om 22:36 geschreven door Lefever  


    26-09-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bijdrage nummer 3 - negatief doublet
    Vorige woensdag kreeg ik de volgende gift in handen (niemand kwetsbaar, ik ben gever
    -Acol)
    ªHx
    ©AHxxx
    ¨BTxx
    §Ax

    De bieding gaat als volgt :
    Noord           Oost          Zuid         West
    1©                 2¨           Doublet     Pas
    ???

    Wat nu ?
    a-Harten herhalen is een realistische optie.Probleem hiermee is dat partner mijn sterkte niet
       kent en onzeker is of mijn hartenopening nu een 5-kaart of een 6-kaart is.Majeurs-5
       bieders hebben trouwens hetzelfde probleem.Soms ben je verplicht je kleur te herhalen
       omdat je niet anders kunt.
    b-2SA.De hand "benadert" de SA-verdeling.Probleem is echter dat partner de range 12-14
       gaat veronderstellen.De ruitenstop is niet van goede kwaliteit.
    c-Passen, m.a.w. het negatief doublet omzetten in een strafdoublet.De ruitenkleur is niet erg
       solide en de kans bestaat dat 2¨ erdoor glipt.

    Ik kies voor optie 3, omdat :
    a-Ik in paren al wat sneller een strafdoublet plaats dan in viertallen.Als je daarmee 2
       successen boekt op 3 pogingen (dus 1 dikke flop) dan scoor je goed.
    b-Mijn tegenstrevers laat ik nooit graag wegglippen met een riskant volgbodje.Volgende keer
       gaan ze wat voorzichtiger zijn (ook als misschien dan wel zou lukken)
    c-Partner belooft met het negatief doublet minstens 7 punten.We hebben dus de ruime meer-
       derheid van de punten.Is partner minimaal dan kunnen we zelf geen manche.Is partner
       maximaal dan zit er voor ons een manche in, maar dan gaat 2¨ zeker gevoelig down.
    d-West heeft de ruiten niet gesteund.Alhoewel de bieding van West niet te betrouwen zijn,
        is de kans klein dat daar punten zitten én een fit ruiten.Elk "normaal" mens tracht toch het
        antwoord op het negatief doublet te hinderen als daar de mogelijkheden voor zijn.
    e-Ik reken alvast op 1 schoppenslag, 1 of 2 hartenslagen, 1 ruitenslag
       (en misschien aftroever)  1 klaverslag en partner zal ook nog iets meebrengen zeker.
      
    Het blijft dus bij 2¨ gedubbeld.
    Resultaat +1 en een dikke nul waarmee we de tweede plaats allicht verspeeld hebben.

    Wat ging er mis ?

    De volledige hand :
                                                ªVxxxxx
                                                ©xxx
                                                ¨
                                                 §B9xx
    ªAB                                                                            ª9xx
    ©x                                                                                ©VB98
    ¨AH9752                                                                    ¨V86
    §VTxx                                                                         §Hxx
                                              ªHx
                                              ©AHxx
                                              ¨BT43
                                              §A2x

    Les 1 : het negatief doublet
    Het negatief doublet is uit elk goed biedsysteem niet meer weg te denken op het ogenblik
    dat de tegenpartij gaat meebieden.
    Het is niet voor niets dat het negatief doublet werd opgenomen in de beginnerscursus van
    Berry.
    In het kort :
    - 1§ - 1ª - X : belooft 4-kaart ©
    - 1§ -  1© - X : belooft 4-kaart ª
    - 1§ -  1© - 1ª: belooft 5-kaart ª
    - 1§ -  1¨ -
    X : belooft 4kaart ©  én ª
    - 1© - 1ª - X : belooft punten en lengte in de mineurs
    Tot op welke hoogte je het negatief doublet speelt, is een kwestie van afspraak.
    2ª is zowat het minimum.Na wat ervaring zul je merken dat je best het niveau opschuift ,
    bv tot het niveau 4¨.
    Voor meer info : zie o.a. "Beter Bridge met Berry" - deel 2 - beschikbaar in de bibliotheek
    van Puurs.

    Opgelet
    Wat wel al eens vergeten wordt , o.a. in de gegeven probleemsituatie is dat het negatief
    doublet :
    - minstens een 6 à 7 punten belooft (en meer als niveau stijgt)
    - geen maximum aantal punten aangeeft.
    De schamele 3-punter van partner is ondanks de 6kaart geen negatief doublet waard.

    Les 2 : Wat moet partner Zuid dan wel doen ?
    Volgens het standaard biedsysteem moet er gepast worden
    Als partner terug aan de beurt komt en een heropeningsdoublet geeft, dan kan je 2 ª
    bieden.Je kaart is nu duidelijk : zwak in schoppen (de lengte is nog onzeker)

    RESULTAAT (voor N/Z)

    5¨  X  (oost)     -2        + 300
    4¨  X  (oost)     -1        +100
    3©      (noord)  -1         -  50
    4ª      (zuid)    -2         -100
    2¨      (oost)     =         -130
    2¨
    X  (oost)    +1         -280

    26-09-2006 om 00:00 geschreven door Lefever  


    18-09-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bijdrage 2 : Uitkomen 6SA na 2SA.
    Auteur : François Casteels

    Op een doordeweekse donderdagavond bij onze bridgevrienden
    van Bornem misten we een "nek-aan-nek" om de 1ste plaats door
    een "stomme" 4S +1.
    Op het eerste zicht was dat een normaal resultaat dat beslist een 60% score
    moest opgebracht hebben.
    Slem bleek immers onmogelijk en zij die het toch waagden gingen down.
    Na het bekijken van de scorebriefjes blijkt 6SA en 6ª evenwel dikwijls
    gemaakt te zijn, maar ook 4ª met een overslag prijkte op het tableau.
    Hoe kon dat nu ?

    Zuid gever (de hand zoals ze ongeveer was)
                                Noord
                                ª H B xx
                                © H H xx
                                ¨ B xx
                                § Hxx
    West                                                 Oost
    ª xx                                                  ª xxx
    © VT xx                                            © xxx
    ¨ A xxx                                             ¨ xxx
    § xxx                                                § Bxxx
       
                                 Zuid
                                 ª AVxx
                                 © AB x
                                 ¨ HV x
                                  § AVx

    De bieding
    Z                          W                     N                O
    2SA                    pas                   3§ alert       pas
    3¨ alert               pas                   3© alert       pas
    3ª                      pas                   4ª               allen pas

    alert : Niemeyer

    (1) Na overwegen : is randgeval.
           In principe wel voldoende HP voor een slem maar de
           evenwichtige verdeling is eerder problematisch.Om die
           reden lijkt 6 SA riskant.Bovendien is de exacte sterkte
          van de partner (20-22 HP) niet gekend.Maw is hij minimaal
          of maximaal.?
           4 SA is azenvraag
        Een te overwegen bieding ware geweest :
        2SA        pas      3§ alert              pas
        3¨ alert . pas       3© alert            pas
        3ª          pas         4SA (*)           pas
        6SA of 6ª (**) en allen pas
      
        Normaal gaat dit echter down

       (*) Je moet afspreken dat een direct 4SA-bod  kwantitatief is.
             4SA is dan pas azenvraag na controlebiedingen

       (**) maximaal

    Toch wordt slem blijkbaar vaak gemaakt!


    West mag niet "op automatisme" uitkomen.
    -Zuid is zeer sterk (2SA) en Noord heeft ook wat punten mee.
     Dat smeekt om een passieve uitkomst, maw je eerste doelstelling
     moet zijn geen slag weg te geven.

    tip
     Na biedseries zoals 2SA-3SA denk je 2x na,vooraleer je vanonder
     een ongedekte honneur uitkomt.
     De kans dat je naar de vork van de leider speelt is immers zeer groot.
     Het is dikwijls beter een middenkaart uit te komen van een andere kleur.
     Mocht je daarmee een honneur van de partner opofferen dan is dat
     in de regel niet zo erg, de leider zou zonodig die snit toch gedaan hebben.

    -In dit specifieke geval (6SA) is het uitkomen van harten "zelfmoord".
    De tegenpartij heeft gegarandeerd 32-34 HP.Partner heeft dus
    maximaal 1 punt.
    Is dit ©B, dan won je de Lotto.
    Maar ook hier geldt : met de Lotto er zijn meer verliezers dan winnaars.
    Mijn voorkeuruitkomst is §

    18-09-2006 om 00:00 geschreven door Lefever  


    14-09-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bridgekliniek - bijdrage nummer 1

    Auteur : François Casteels

    Op een clubnamiddag speel je tegen "betrouwbare tegenstanders" met een partner die
    bridge speelt volgens "Leer bridge met Berry" ( m.a.w. geen conventies).
    Niet kwetsbaar tegen kwetsbaar krijg je als Noord de volgende hand :
    ª 9
    © -
    ¨ H B T 8 7 6
    § A 8 7 6 5 4

    De bieding verliep als volgt :
    West                    Noord                     Oost                    Zuid
    1ª                        2¨ (1)                    2©                       3¨
    4§ (2)                   5§ (3)                    5¨
                           pas  
    5©                         allen pas

    (1) Eerst ruiten bieden, daarna kunnen de klaveren nog aan bod komen.
          Gevorderden gaan met deze hand wellicht 2SA (unusual) bieden.
    (2) Wordt uitgelegd als azenvraag.
          Dat is een verouderde manier om azen te vragen!
          Zelfs in de beginnersboekjes van Berry (Beter bridge deel 1) wordt
          in deze situatie 4§ aanzien als een controlebod.
         Azen vragen doe je met 4SA !
    (3) Je hebt de keuze tussen 4¨ en het iets agressievere 5 §.
         Als partner moet uitkomen dan kan die nog iets doen met dit  "echte"
         klaverenbod.
         Op een doublet kan je nog altijd vluchten naar 5¨.
         Nadeel : je kaart wordt verraden.

    De tegenpartij haalt 12 slagen.Bij het bekijken van de scorebriefjes stellen
    we vast dat de helft van het veld 6© heeft gemaakt.De andere helft bleef
    zitten in 4© (+2).Alleen aan onze tafel werd 5© geboden.

    Wat ging er mis ?

    De tegenpartij had geen afspraak als er na een azenvraag werd tussengeboden.
    Tussen haakjes : na 4§ gaat dat meer gebeuren dan na 4 SA ! En een 4¨-bod
    had hetzelfde probleem gegeven.
    Oost wou 1 aas aangeven omdat hij 1 niveau hoger ging.
    West dacht dat het schema gewoon verder ging zoals na 4 § - dus geen aas.
    Zo ging een onverliesbare kleine slem  (enkel §-aas werd afgestaan) de mist in.

    REMEDIE
    Gebruik de DOPI-conventie.
    DOPI is een letterwoord en staat voor : DOublet = 0 en PAS = 1
    In concreto is het antwoordschema  dan :
    Doublet : ik heb 0 of 3 azen
    Pas : ik heb 1 of 4 azen
    Opvolgend bod : ik heb 2 azen.
    In het bovenstaande spel had Oost dus met 1 aas moeten passen.

                       ------------------------------------------------------------------------
     
    Uit Förch Biedconventies : een ander voorbeeld.
    N / NZ

                                                 Noord
                                                 ª
    .                                            © H V T 7
                                                 ¨ A H V B 2
                                                 § B T 5

    West                                                                               Oost
    ª A B 9 7 4                                                                    ªV 6 5 2
    © 8 5 3                                                                            © -
    ¨ 8 6 5 4                                                                         ¨ T 9 3
    § A                                                                                  § 9 8 6 4 3

                                                  Zuid   
                                                  ª T 8
                                                  © A B 9 6 4 2
                                                  ¨ 7
                                                  § H V 7 2

    Zonder DOPI zou de bieding als volgt kunnen verlopen :
    Noord    Oost    Zuid    West
    1¨         pas       1©      1ª
    3©         4ª       4 SA    5ª
    6©         allen pas

    Als je geen afspraken hebt, wat doe je dan ?
    Je mag er redelijkerwijze vanuit gaan dat je partner 2 azen zal hebben.
    Passen is niet aangewezen, want dan denkt partner beslist dat je geen enkele
    aas hebt.

    DOPI kan uitkomst bieden.
    Noord       Oost        Zuid       West
    1¨            pas          1©          1ª 
    3©             4ª          4SA        5ª
    pas *         allen pas

    Pas = 1 of 3 azen.
    Het contract gaat weliswaar slechts 1 down, maar beter een kleine
    plus dan down in slem.                                                     

    14-09-2006 om 00:00 geschreven door Lefever  


    27-09-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bijdrage 6 - Speelplan bij troefcontract

    Neen, uw blog moet niet dagelijks worden bijgewerkt.  Het is gewoon zoals je het zélf wenst.  Indien je geen tijd hebt om dit dagelijks te doen, maar bvb. enkele keren per week, is dit ook goed.  Het is op jouw eigen tempo, met andere woorden: vele keren per dag mag dus ook zeker en vast, 1 keer per week ook.

    Er hangt geen echte verplichting aan de regelmaat.  Enkel is het zo hoe regelmatiger je het blog bijwerkt, hoe meer je bezoekers zullen terugkomen en hoe meer bezoekers je krijgt uiteraard. 

    27-09-2005 om 16:32 geschreven door Francois Casteels  


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bijdrage 4 : tegenpartij informeren

    Het maken van een blog en het onderhouden is eenvoudig.  Hier wordt uitgelegd hoe u dit dient te doen.

    Als eerste dient u een blog aan te maken- dit kan sinds 2023 niet meer.

    Op die pagina dient u enkele gegevens in te geven. Dit duurt nog geen minuut om dit in te geven. Druk vervolgens op "Volgende pagina".

    Nu is uw blog bijna aangemaakt. Ga nu naar uw e-mail en wacht totdat u van Bloggen.be een e-mailtje heeft ontvangen.  In dat e-mailtje dient u op het unieke internetadres te klikken.

    Nu is uw blog aangemaakt.  Maar wat nu???!

    Lees dit in het volgende bericht hieronder!

    27-09-2005 om 16:32 geschreven door Lefever  




    Archief per week
  • 27/08-02/09 2007
  • 20/08-26/08 2007
  • 06/08-12/08 2007
  • 30/07-05/08 2007
  • 16/07-22/07 2007
  • 09/07-15/07 2007
  • 02/07-08/07 2007
  • 04/06-10/06 2007
  • 07/05-13/05 2007
  • 15/01-21/01 2007
  • 08/01-14/01 2007
  • 11/12-17/12 2006
  • 27/11-03/12 2006
  • 13/11-19/11 2006
  • 06/11-12/11 2006
  • 30/10-05/11 2006
  • 23/10-29/10 2006
  • 09/10-15/10 2006
  • 02/10-08/10 2006
  • 25/09-01/10 2006
  • 18/09-24/09 2006
  • 11/09-17/09 2006
  • 26/09-02/10 2005

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs