Tegenspelen is het moeilijkste onderdeel van bridge.De tegenpartij heeft t.o.v. de leider het nadeel dat men elkaars kaart niet ziet. Door te signaleren wil de tegenpartij elkaar inzicht geven in het correcte tegenspel. Nadeel: de leider kijkt mee.
Deontologie: in de pre-alert dienen beide partijen elkaar op de hoogte te brengen van de signaleren. Geheime afspraken zijn verboden. Ook tijdens het spel mag men nog inlichtingen vragen. Alerteren mag niet!
Er zijn drie soorten basissignalen:
a) Attitude signalen. Hiermee geven we aan of we willen dat partner in een door hem uitgekomen kleur moet verder gaan of wat jou betreft beter kan switchen.
b) Distributie signalen. Hiermee geven we aan hoeveel kaarten we in een kleur hebben
c) Kleurpreferentie. Hiermee geven we aan naar welke kleur we partner graag zien switchen.
1. Na uitkomst met honneur (ook tijdens spel als deze kleur voor eerste maal gespeeld wordt)
Meestal geeft men in deze situatie een attitude signaal.
Methode:
a) Hoog-Laag: Hoge kaart is aanmoedigend. Lage kaart is afwijzend. Hoog en Laag zijn relatief: je moet roeien met de riemen die je hebt.
b) Omgekeerd signaleren (laag-hoog).
c) Italiaans. Er wordt aangemoedigd met een oneven kaart. Met een lage even kaart wordt kleurpreferentie gegeven voor een lagere kleur. Met een hoge even kaart wordt kleurpreferentie gegeven voor een hogere kleur.
Speciale gevallen:
d) Honneursignaal/Vrouw-Boer signaal. Als partner met aas uitkomt en je gooit de vrouw dan beloof je ook de boer.
e) Odd-Ball. Dit signaal komt onder andere namen voor. Meest gebruikelijk is om dit signaal alleen toe te passen op SA-contracten. Als partner uitgekomen is en de leider heeft de slag gewonnen, dan geven we in de eerst volgende slag waarin we ons met de slag niet hoeven te bemoeien aan of de uitkomst ons bevallen is. Ook partner doet dit. Met een hoge kaart wordt aangegeven of de uitkomst ons bevallen is. Een lage kaart signaleert dat de uitkomst ons niet bevallen is.
Appreciatie:
Hoog-Laag (a) wordt veruit het meest gebruikt op alle niveaus. Er zijn wereldkampioenen die zweren bij hoog-laag. Het omgekeerd signaleren kent ook zijn aanhangers. In de praktijk maakt het al bij al niet veel uit al kunnen de discussies rond dit onderwerp hoog oplaaien. Voor wat het waard is: volgens de modernste opvatting wordt het omgekeerd signaleren als fractioneel, d.w.z. een ietsie-pietsie, beter aanzien
. Op voorwaarde dat je goed bent ingespeeld.
Italiaans signaleren in deze situatie zijn een tijdje zeer populair geweest onder topspelers. Tegenwoordig wordt deze methode bijna niet meer gebruikt.
Aanbeveling:
Gebruik Hoog-Laag. Wil je anders doen met vaste partner en top spelen: overweeg laag-hoog : alle beetjes helpen.
2. Bij niet meer bekennen
Als je op een aangespeelde kleur van partner of van de leider niet meer kunt bekennen, dan worden vaak kleurpreferentie signalen gegeven.
Methode:
a) Hoog-Laag: naar analogie met de uitkomst-signalen. Hoog is aanmoedigend. Laag is afwijzend.
b) Laag-Hoog: naar analogie met de uitkomst-signalen. Laag is aanmoedigend. Hoog is afwijzend.
c) Italiaans (ook genoemd oneven/even)naar analogie met de uitkomst-signalen wordt er aangemoedigd met een oneven kaart voor de kleur zelf. Met een lage even kaart wordt kleurpreferentie gegeven voor een lagere kleur. Met een hoge even kaart wordt kleurpreferentie gegeven voor een hogere kleur.
d) Even/oneven: idem c) maar aspect even/oneven is net omgedraaid.
e) Lavinthal: In de kleur waarin je een kaart afgooit geef je geen signaal. Een hoge kaart vraagt de hoogst overblijvende kleur. Een lage kaart vraagt de laagst overblijvende kleur. Bv. Wanneer de leider harten speelt en je gooit een hoge klaveren kaart af dan vraag je schoppen, gooi je een lage kaart dan vraag je klaveren).
f) Revolving discards (ook genoemd circulair): gelijkt op Lavinthal (en in sommige kringen wordt deze methode al eens verward met Lavinthal) maar is helemaal niet hetzelfde. Een lage kaart vraagt om de laagste van de twee overblijvende kleuren en een hoge kaart om de hoogste. Wat de hoogste overgebleven kleur is en wat de laagste overgebleven kleur is hangt echter af van de kleur waarin je afgooit! Wanneer de leider harten speelt en je een hoge klaveren afgooit, dan vraag je ruiten (de kleur die boven klaveren ligt). Een lage klaveren vraagt schoppen.
Appreciatie:
Het hoog-laag signaal (of desgewenst voor ingespeelde paren het laag-hoog signaal) is veruit het eenvoudigste.
Berry (cfr. Spelen met Berry deel 2) is niet helemaal te vinden voor revolving discards noch voor Lavinthal. Blijkbaar worden deze signalen door topspelers niet of nauwelijks gespeeld. Onder wedstrijdspelers van lager niveau heeft deze signalerings-methodiek wel een redelijk grote aanhang.
Italiaanse signalen zijn blijkbaar wel populairder maar zijn toch heel wat complexer dan de gewone hoog-laag. De complexiteit zit hem niet alleen in het even/oneven aspect van de kaarten. Wat doe je als je de juiste kaarten niet hebt? Een ander aspect betreft het feit dat je altijd signaleert terwijl je soms niets te signaleren hebt.
Aanbeveling:
Voor beginners: blijf bij hoog-laag.
Wil je topspeler worden: overweeg Italiaans. Speel dit met ingeoefende partner.
3. Distributie signalen
Situatie 1: leider speelt een kleur aan (dit geldt bij uitstek als er een lange kleur zonder entree in dummy ligt).
Methode:
a) Geen
b) Laag-Hoog= oneven. Hoog-Laag=even.
c) Laag-Hoog=even. Hoog-Laag=oneven
Appreciatie:
Een signaal geven in de beschreven situatie is zeker aan te bevelen t.o.v. geen signaal geven.
In andere situaties kan het distributie signaal ook interessant zijn voor goede en ingespeelde partners die de kaartverdelingen uittellen. Het nadeel is dat de vijand mee toekijkt en er dikwijls (meer) voordelen uit haalt. Goede spelers zullen distributie-signalen dus niet altijd als automatisme toepassen.
Aanbeveling:
Gebruik Laag-Hoog distributiesignaal als je het ei bent ontgroeid in de beschreven situatie.
Situatie 2: Naspelen of afgooien in de uitkomstkleur van partner
Methode:
a) Geen
b) Current Count. Hoog-Laag geeft aan dat je nog een even aantal kaarten in die kleur hebt. Laag-Hoog geeft aan dat je nog een oneven aantal kaarten in die kleur hebt
Appreciatie:
Als partner een kleur heeft aangespeeld waarna jijzelf of de leider de slag gewonnen heeft, dan kan het heel belangrijk voor partner zijn om te weten hoeveel kaarten je nog in die kleur hebt. Eens terug aan slag: mag hij bijvoorbeeld de kleur afspelen of moet hij je eerst terug aan slag brengen om een hoge kaart van de leider te vangen.
Aanbeveling:
Speel current count als je het ei bent ontgroeid.
Situatie 3: Troef signalen. Troefecho.
Methode:
Bij troefecho geef je door je kleine troeven in een ongebruikelijke volgorde (eerst een hogere dan een lagere) bij te spelen twee dingen aan:
- je hebt een driekaart troef
- je kunt een introever maken
Appreciatie:
De leider zal zelden erg veel kunnen doen met de informatie dat je een aftroever hoopt te kunnen maken. Allicht is dit signaal voor de tegenspelers belangrijker dan voor de leider.
Aanbeveling:
Speel troefecho als je het ei bent ontgroeid.
4.Kleurpreferentie signaal
Situatie 1: Kleurpreferentie geven via het bijspelen van troefkaarten
Methode:
Voortbordurend op de idee van de troefecho (zie hierboven situatie 3) kun je kleurpreferentie aangeven door de volgorde waarin we troeven bijspelen. Spelen we laag-hoog dan geeft dat voorkeur voor een lage in aanmerking komende kleur. Spelen we hoog-laag dan geven we voorkeur voor een hoge kleur. Uiteraard ga je niet hoog bijspelen als je daardoor een troefslag zou opgeven. Is er niets te signaleren, dan kun je je vaak redden door preferentie aan te geven voor en kleur die niet serieus kan zijn.
Situatie 2: Lavinthal kleurpreferentie
Methode:
Het spelen van een (ongewoon) hoge kaart vraagt partner om een hoge kleur terug te spelen. Een lage kaart vraagt aan partner om een lage kleur terug te spelen.
Appreciatie:
Het Lavinthalsignaal is af en toe onmisbaar voor goed tegenspel, maar het is ook het signaal waarbij ook de meeste misverstanden ontstaan.
Aanbeveling:
Zeker toe te passen in elk partnership die naam waardig.
23-10-2006 om 14:09
geschreven door Francois Casteels 
|