In de jongste viertallencompetitie volgde het volgende biedverloop : Pas - Pas - 1¨ - pas 2SA - pas - pas - 3SA - allen pas 3SA kon - met wat geluk- nog gemaakt worden.NZ misten het betere 4ª. Wat ging er mis ?
"Langste kleur eerst" is een standaardregel om te openen.Met een 6-5 verdeling is het echter verstandig om een stap vooruit te denken en te anticiperen op de herbieding. Zuid had veel moeilijkheden kunnen vermijden door 1ª te openen !
Wat nu ? a-Harten herhalen is een realistische optie.Probleem hiermee is dat partner mijn sterkte niet kent en onzeker is of mijn hartenopening nu een 5-kaart of een 6-kaart is.Majeurs-5 bieders hebben trouwens hetzelfde probleem.Soms ben je verplicht je kleur te herhalen omdat je niet anders kunt. b-2SA.De hand "benadert" de SA-verdeling.Probleem is echter dat partner de range 12-14 gaat veronderstellen.De ruitenstop is niet van goede kwaliteit. c-Passen, m.a.w. het negatief doublet omzetten in een strafdoublet.De ruitenkleur is niet erg solide en de kans bestaat dat 2¨ erdoor glipt.
Ik kies voor optie 3, omdat : a-Ik in paren al wat sneller een strafdoublet plaats dan in viertallen.Als je daarmee 2 successen boekt op 3 pogingen (dus 1 dikke flop) dan scoor je goed. b-Mijn tegenstrevers laat ik nooit graag wegglippen met een riskant volgbodje.Volgende keer gaan ze wat voorzichtiger zijn (ook als misschien dan wel zou lukken) c-Partner belooft met het negatief doublet minstens 7 punten.We hebben dus de ruime meer- derheid van de punten.Is partner minimaal dan kunnen we zelf geen manche.Is partner maximaal dan zit er voor ons een manche in, maar dan gaat 2¨ zeker gevoelig down. d-West heeft de ruiten niet gesteund.Alhoewel de bieding van West niet te betrouwen zijn, is de kans klein dat daar punten zitten én een fit ruiten.Elk "normaal" mens tracht toch het antwoord op het negatief doublet te hinderen als daar de mogelijkheden voor zijn. e-Ik reken alvast op 1 schoppenslag, 1 of 2 hartenslagen, 1 ruitenslag (en misschien aftroever) 1 klaverslag en partner zal ook nog iets meebrengen zeker.
Het blijft dus bij 2¨ gedubbeld. Resultaat +1 en een dikke nul waarmee we de tweede plaats allicht verspeeld hebben.
Opgelet Wat wel al eens vergeten wordt , o.a. in de gegeven probleemsituatie is dat het negatief doublet : - minstens een 6 à 7 punten belooft (en meer als niveau stijgt) - geen maximum aantal punten aangeeft. De schamele 3-punter van partner is ondanks de 6kaart geen negatief doublet waard.
Les 2 : Wat moet partner Zuid dan wel doen ? Volgens het standaard biedsysteem moet er gepast worden Als partner terug aan de beurt komt en een heropeningsdoublet geeft, dan kan je 2 ª bieden.Je kaart is nu duidelijk : zwak in schoppen (de lengte is nog onzeker) RESULTAAT (voor N/Z)
Op een doordeweekse donderdagavond bij onze bridgevrienden van Bornem misten we een "nek-aan-nek" om de 1ste plaats door een "stomme" 4S +1. Op het eerste zicht was dat een normaal resultaat dat beslist een 60% score moest opgebracht hebben. Slem bleek immers onmogelijk en zij die het toch waagden gingen down. Na het bekijken van de scorebriefjes blijkt 6SA en 6ª evenwel dikwijls gemaakt te zijn, maar ook 4ª met een overslag prijkte op het tableau. Hoe kon dat nu ?
(*) Je moet afspreken dat een direct 4SA-bod kwantitatief is. 4SA is dan pas azenvraag na controlebiedingen
(**) maximaal
Toch wordt slem blijkbaar vaak gemaakt!
West mag niet "op automatisme" uitkomen. -Zuid is zeer sterk (2SA) en Noord heeft ook wat punten mee. Dat smeekt om een passieve uitkomst, maw je eerste doelstelling moet zijn geen slag weg te geven.
tip Na biedseries zoals 2SA-3SA denk je 2x na,vooraleer je vanonder een ongedekte honneur uitkomt. De kans dat je naar de vork van de leider speelt is immers zeer groot. Het is dikwijls beter een middenkaart uit te komen van een andere kleur. Mocht je daarmee een honneur van de partner opofferen dan is dat in de regel niet zo erg, de leider zou zonodig die snit toch gedaan hebben.
(1) Eerst ruiten bieden, daarna kunnen de klaveren nog aan bod komen. Gevorderden gaan met deze hand wellicht 2SA (unusual) bieden. (2) Wordt uitgelegd als azenvraag. Dat is een verouderde manier om azen te vragen! Zelfs in de beginnersboekjes van Berry (Beter bridge deel 1) wordt in deze situatie 4§ aanzien als een controlebod. Azen vragen doe je met 4SA ! (3) Je hebt de keuze tussen 4¨ en het iets agressievere 5 §. Als partner moet uitkomen dan kan die nog iets doen met dit "echte" klaverenbod. Op een doublet kan je nog altijd vluchten naar 5¨. Nadeel : je kaart wordt verraden.
De tegenpartij had geen afspraak als er na een azenvraag werd tussengeboden. Tussen haakjes : na 4§ gaat dat meer gebeuren dan na 4 SA ! En een 4¨-bod had hetzelfde probleem gegeven. Oost wou 1 aas aangeven omdat hij 1 niveau hoger ging. West dacht dat het schema gewoon verder ging zoals na 4 § - dus geen aas. Zo ging een onverliesbare kleine slem (enkel §-aas werd afgestaan) de mist in.
REMEDIE Gebruik de DOPI-conventie. DOPI is een letterwoord en staat voor : DOublet = 0 en PAS = 1 In concreto is het antwoordschema dan : Doublet : ik heb 0 of 3 azen Pas : ik heb 1 of 4 azen Opvolgend bod : ik heb 2 azen. In het bovenstaande spel had Oost dus met 1 aas moeten passen.
Als je geen afspraken hebt, wat doe je dan ? Je mag er redelijkerwijze vanuit gaan dat je partner 2 azen zal hebben. Passen is niet aangewezen, want dan denkt partner beslist dat je geen enkele aas hebt.
Neen, uw blog moet niet dagelijks worden bijgewerkt. Het is gewoon zoals je het zélf wenst. Indien je geen tijd hebt om dit dagelijks te doen, maar bvb. enkele keren per week, is dit ook goed. Het is op jouw eigen tempo, met andere woorden: vele keren per dag mag dus ook zeker en vast, 1 keer per week ook.
Er hangt geen echte verplichting aan de regelmaat. Enkel is het zo hoe regelmatiger je het blog bijwerkt, hoe meer je bezoekers zullen terugkomen en hoe meer bezoekers je krijgt uiteraard.
Het maken van een blog en het onderhouden is eenvoudig. Hier wordt uitgelegd hoe u dit dient te doen.
Als eerste dient u een blog aan te maken- dit kan sinds 2023 niet meer.
Op die pagina dient u enkele gegevens in te geven. Dit duurt nog geen minuut om dit in te geven. Druk vervolgens op "Volgende pagina".
Nu is uw blog bijna aangemaakt. Ga nu naar uw e-mail en wacht totdat u van Bloggen.be een e-mailtje heeft ontvangen. In dat e-mailtje dient u op het unieke internetadres te klikken.