Op verzoek van stad Drongen mocht Luc Bisschop een 25-tal oldtimer-tractoren verzamelen om, ter gelegenheid van Lunteren-kermis (10 mei), de festiviteiten rond het kasteel 'de Campagne' op te fleuren.
Er was afgesproken om samen te komen 'ten huize Bisschop' voor een kop koffie. Zoals het op moederdag past, was het stralend mooi weer... dus de koffie werd buiten geserveerd... gezellig bij een babbel, wachtend tot het tijd was om naar Drongen te vertrekken.
Toen het zover was, vertrokken we samen in colonne naar de kermislocatie. Luc begeleide 'zijn tractoren' met de moto om, waar het aan zijstraten nodig mocht zijn, het verkeer wat te regelen.
In aaneengesloten groep naar 'de Campagne' dus. Dat is een kasteel van vroegere waalse adel, dat diende als buitenverblijf voor de zomervakanties 'op het platteland'... zoals ze zelf zegden : 'Ã la campagne'. Daar aangekomen stelde iedereen zijn tractor ordelijk op tussen de haagjes aan de voorkant van het kasteel.
Het was de bedoeling om ze startensklaar te maken, want er stond een voormiddagrondrit op het programma. Er waren ondertussen al enkele nieuwsgierigen genaderd en dat starten maakte wel enige indruk op de stadse mensen... vooral bij de gloeikoppers die moesten voorverwarmen.
De vrij korte rondrit verkende de landelijke omgeving van Drongen met een tussenstop bij Mia in 'de Gloriette... om de keel even te spoelen.
Wij dus naar daar ! Friet met stoofvlees... van een echt frietkot dat voor het kasteel opgesteld stond... een tractatie van stad Drongen. We lieten het ons smaken ! Na het eten waren we vrij de namiddag naar eigen believen in te vullen. Onze tractoren moesten, volgens de afspraak, tot half vijf voor het publiek ten toon gesteld worden voor het kasteel.
En er was best wat volk naar 'de Campagne' gekomen. De ene bleef in de grote zaal babbelen bij enkele drankjes, anderen bezochten de aanleunende kinderboerderij, en enkelen waagden zich aan een dutje buiten in de zon. Rond half vijf mochten we een verplaatsingsvergoeding en een moederdagbloemetje van 'de stad' ontvangen voor onze moeite. Fijn dat zoiets gewaardeerd wordt.
Ieder jaar is er in Zelzate, op de wijk 'De Katte' gedurende het eerste weekend van augustus kermis. Op kermiszondag rijdt er een stoet door de wijk.
Dit jaar was RMTV gevraagd om 6 oldtimertractoren te willen sturen om in groep mee te rijden in die stoet. Gelukkig was het niet de bedoeling dat we een praalwagen zouden trekken. We zouden als groep een onderdeel uitmaken van de stoet. Er was een billijke vergoeding, iets eetbaars en enkele drankbonnen afgesproken. Er werden vlug 6 bereidwilligen gevonden.
Vroeg op de middag vertrokken we reeds ; we waren afgesproken samen te komen aan de lichten van de Expressweg ter hoogte van Kaprijke. Vandaar vertrokken we samen langs de parallelweg tot aan de ECA, daar de Expressweg over en we waren er al bijna. Er was een plaats voorbehouden waar we ons konden opstellen.
Aangezien we goed op tijd waren, hadden we ruim de gelegenheid om de andere deelnemende groepen eens te gaan bekijken en een praatje te slaan.
Kermis op een wijk die 'De Katte' heet kan toch niet zonder 'katten'. In de stoet reed ook een tram mee met de naam 'Kamielken'... ja, volgeladen met katten. Ook de huizen van de wijk waren met katten-versieringen opgetuigd. 't Zag er allemaal wel leuk uit, alleen... het weer werkte niet echt mee.
En dan zie je pas hoeveel verbeelding de mensen wel hebben. De stoet ging uitgaan, en weer of geen weer : de bewoners moesten en zouden de stoet zien...tentjes en paraplu-constructies waren langs het parcours opgesteld, met veel kijkers erbij. Je zag het direct : de wijk 'De Katte' leeft !
De toer liep tot de uiterste hoeken van de wijk... tot naast de Expressweg. Daar stonden geen kijkers, want daar woonde niemand. Maar ja , je moet toch de toer 'rond' zien te krijgen om terug in de bewoonde wereld en bij het beginpunt te geraken. Ja, dan moet je wel eens langs dode punten rijden.
Al rijdende hadden we al een paar keer de regenpakken bovengehaald, aangetrokken en dan terug uitgedaan, maar van een nat drupje ga je natuurlijk niet dood. Hoe dichter we het einddoel naderden hoe meer mensen er op straat stonden... voorzien op eventuele buien.
Vlak bij het eindpunt was het zelfs heel druk op straat. Het geeft een beetje het gevoel van tussen een erehaag te rijden... onze deelname viel wel in de smaak : we zagen veel foto's nemen.
Na ontbinding van de stoet werd onze vergoeding uitbetaald en kregen we drankbonnen en een schaal vol boterkoeken... wel een beetje jammer dat we door wespen belaagd werden. Toch kon dat het contente gevoel niet temperen.
25.05.2008 - 2e Pinksteren : Het moment, per traditie, voor de jaarlijkse Clubrally van RMTV. Dit jaar hebben Dieter Van hootegem uit Lembeke en Dirk De Prest uit Bassevelde de rally 'gebouwd'. Voor de gastlocatie hadden ze Loonbedrijf Neyt uit Lembeke gecontacteerd. Die hadden een groot deel van een hangaar voor ons geruimd.
Vanaf 8 uur verzamelden daar 107 oldtimertractoren voor een ontbijt. Enkele van de deelnemers hadden er toen al een rit van ruim 2 uur opzitten... de belegde broodjes en de verse koffie wilden er dus wel in. Bij aankomst was het weer 'nog te doen'... maar dat duurde niet lang.
Toen het sein voor 'klaarmaken om te starten' gegeven werd trok de hemel al goed dicht en begon het te motregenen. Niets aan de hand : regenpakken werden aangetrokken en alles ging verder zijn gang... het hele concept was lang van tevoren al besteld en geregeld en zou dus uitgevoerd worden.
In een lange sliert vertrok de colonne richting Kluizen. Daar had de club het middagmaal geregeld. Onderweg werd het steeds maar natter.
Andy Van De Veire probeerde met een paraplu zijn schoonvader-chauffeur tegen de nattigheid te beschermen. Zij hielden er kennelijk de moed in. Anderen hielden het bij het goed gesloten regenpak.
Joke mocht bij 'nonkel Boer' op de duo-zit. 'Wijs !' vond ze dat... precies zoals op een moto ! Zichtbaar genoot ze ervan. Stilaan werd het wat droger. Dan denk je 'nu komt alles goed'... en dan krijgt iemand pech !
Direct zijn er al een paar bereidwilligen die de pechvogel op sleeptouw willen nemen. Zó sollidair zijn we wel in de club : als het enigszins mogelijk is worden er onderweg geen tractoren achtergelaten. Maar slepen hoefde niet. Even aantrekken met een voorligger... en Hanomag draaide weer... en alsof er niets gebeurd was kon de rit zonder problemen verder gezet worden.
Verder naar Kluizen, waar de politie, op verzoek, de parking bij de kerk voor ons had vrijgehouden.
Daar konden we ons allemaal ordelijk opstellen en in de parochiezaal gaan eten. Traiteur 'Brabo' uit Zomergem wachtte ons daar op met zijn befaamde beenhesp. Daarvoor werd ruim tijd uitgetrokken. Je moet toch in alle rust kunnen genieten van je eten !
Daarna vertrokken we, bij droog weer, terugwaarts... maar dat duurde echt niet lang ! Nog voor we Kluizen verlieten werden we door een zeer hevige stortbui overvallen. Verder rijden was even niet meer verantwoord wegens te slecht zicht. Een noodgedwongen stop dus. Enkele passagiers waren op zoiets helemaal niet voorzien, en kropen weg onder de tractor in de hoop niet al te nat te worden. De bui was kort maar krachtig en we konden vlug verder.
Toen we in Lembeke aankwamen scheen de zon volop... en was de natte kleding opgedroogd
Aan de molen van Lembeke was een drinkstop ingelast. In het kader van een ambachtelijke route was de molen voor het publiek opengesteld... Zo was er nog wat te zien ook. Vandaar was het nog een kort stukje terug naar de gastlocatie. Al bij al kwam een druilerig begonnen rally toch nog tot een droog en zonnig einde. We waren best wel tevreden.
We hoorden om 9 uur op het terrein aanwezig te zijn. Tegen zulke voorwaarden doe je dat natuurlijk ! Een half uur later vertrok de groep voor een tweeënhalf uur durende rit door de landelijke straten van de wijde omgeving. De rit begon door de rommelmarkt die in de straten vlak bij de kermishaard gaande was.
Vlak bij het kermisgebeuren was er al veel volk te been en verder weg in de buitenstraten waren er dan weer andere dingen te zien. Vanop een tractor heb je daar mooi zich op... je zit een stuk hoger dan in een auto.
Aan een nieuwbouwwoning, waar ze nog niet aan de aanplanting toe waren, hadden ze niet beter gevonden dan hun geitenbestand in 'de voortuin' los te laten... kwestie van geen tijd te moeten verdoen met gras maaien, denk ik.
Onderweg kwamen we meerdere oldtimer-automobielen tegen. Ter gelegenheid van de kermis deden die een aparte rondrit. Ze gaven ons niet erg veel plaats bij het passeren. Je zag dat ze zich van een betere stand voelden. 'Opzij met dat oud ijzer' schenen ze te willen zeggen. Wij waren op weg naar een tussenstop : 'De Akkerhoeve'
Voor het woonhuis lag een mooi plantsoen dat dienst deed als rotonde. We konden er mooi rondom parkeren om dan te gaan genieten van een ambachtelijk rijstpapke en een drankje naar keuze. Deze verassingen waren een sponsoring van de hoeve zelf.
Het was mooi zonnig weer en we genoten buiten van de aangeboden tractatie op een geïmproviseerd openluchtterras... even de benen wat strekken en een gezellig babbeltje doen. Daarna nam iedereen plaats op zijn tractor voor een rit verder naar het kermisterrein.
Aan de tent was het al heel wat drukker dan 's morgens. We stelden onze tractoren op naast de tent in een lange rij en gingen lunchen in de tent.
Showtime ter animatie van de kermisgangers. Onze voorzitter was ter plaatse gekomen om te zien of alles wel volgens afspraak verliep, en zoals dat hoort 'schouwde hij zijn troepen'. Hij liep samen met een ander bestuurlid de hele rij langs. 's Namiddags konden wij onze tijd naar eigen believen besteden. De romelmarkt was nog altijd bezig en in de tent werd gepraat - gekaart - en vooral veel gedronken.
In afwachting van het moment dat we mochten vertrekken werden onze tractoren door velen gekeurd en van commentaar voorzien.
We hadden er een leuke inkomkaart voor ontworpen, met een antieke pikbinder-in actie als blikvanger... die stond ook op het grote geschilderde reclamebord, dat maanden van te voren aan het feestterrein de aandacht moest trekken op wat dà à r zou gaan gebeuren op 12 augustus. Ook andere vormen van publiciteit moesten op de dag zelf veel kijkers naar de Kruiskensstraat lokken... en dat lukte !
Op de middag schoof er al een indrukwekkende file aan bij de kassa. Eerst was er een warme beenhespmaaltijd van 'Brabo' voor de ingeschreven bezoekers. Tegelijkertijd begonnen overal op het terrein allerhande demonstraties van antieke oogstwerkzaamheden... en ondertussen vermaakte 'De Fonz' groot en klein met zijn kleinveeanimatie vlak bij de feesttent.
Als groot contrast was vlakbij het kleine materiaal opgesteld, dat van de minst fortuinlijke landbouwers van vroeger... ook dà t was uitgebreid in actie... en trok veel belangstelling.
Onze nederlandse leden hadden een hele verhuis klein materiaal meegebracht en demonstreerden er vol overgave mee. Er werd deskundige uitleg gegeven over hoe het moest... en mensen uit het publiek mochten zelf ook eens de dorsvlegel en de strosnijder proberen.
Centraal op het terrein stonden 'kapellekes' van tarweschoven opgesteld, zoals dat destijds gebeurde.
Een landbouwer uit de buurt, die nog een paard had om mee te werken, was met paard en kar ter plaatse gekomen om de shoven te laden en naar de dorskasten te brengen.
Een eindje verder werd een al iets moderner transport getoond :
Hier was het boerenpaard al door een tractor vervangen... de schoven werden nog wel met mankracht met de vork geladen en op de wagen stapelde iemand de schoven zodanig dat ze er al rijdend niet af zouden schuiven
In het midden van het terrein waren veel oude oogstwerkzaamheden te zien .
Het leuke was dat de toeschouwers overal konden tussen lopen om alles van dichtbij te kunnen bekijken.
Speciaal voor het Oogstfeest waren een 25-tal oldtimer-vrachtwagens uitgenodigd.
Die hadden in de voormiddag een rondrit gemaakt in de ruime omgeving. Op de middag waren ze, volgens de afspraak, naar het feesterrein afgezakt. Daar stelden ze zich netjes op en de chauffeurs mochten dan van de beenhesp gaan proeven terwijl hun pronkstukken voor de bezoekers ten toon stonden.
Het was een leuk Oogstfeest, met veel toeschouwers en droog weer... RMTV was er tevreden over... het dorp zou er nog lang over kunnen napraten.
De Toeristische Dienst van De Haan had uitnodigingen verstuurd voor een kustrally met oldtimertractoren ter gelegenheid van Vlissegem-kermis. Dat is van bij ons wel een beetje ver om er met een tractor naartoe te rijden... maar om eens met je oldtimer op de zeedijk te komen heb je best een grote verplaatsing over. Vlug inschrijven dus, want het aantal deelnemers was beperkt.
Het feestterrein was gelegen aan Warvinge... daar hadden we een grote parkeerweide met de feesttent erop. Zoals altijd bij oldtimerevenementen kom je ook daar heel wat bekenden tegen. Zelfs mensen van nog veel verder dan wij... maar die hadden hun tractor geladen.
Bij sommigen was dat wel een heel spectakel om die tractoren te lossen. Dat had veel bekijks. In afwachting dat de waardebonnen voor spijs en drank bedeeld werden kon er volop gepraat worden met de andere deelnemers.
Er wordt niet alleen gepraat, maar er werd volop van de gelegenheid gebruik gemaakt om de pronkstukken van de andere deelnemers eens nader te gaan bekijken.
Het is daar op het feestterrein altijd een mooie show met al die gerestaureerde oude tractoren. Nadat de bonnen verdeeld waren maakten allen zich klaar voor de start van de voormiddagrondrit. De rit voerde door het achterland van de duinen naar De Haan-Bad. Mèt politiebegeleiding !
Dwars door drukke centrumstraten werden we naar de Zeedijk geloodst. Dat was nog eens wat... tractorgeronk op de dijk... waardoor sommige nog slapende toeristen gewekt werden. Die verschenen dan met een zakdoek voor de neus achter het venster... stel je voor : net of onze hobby stinkt !
Op de dijk werden voor een half uurtje de motoren stilgelegd... showtime ! Een geschikt moment om even de benen te strekken en wat leuke foto's te maken. Je komt tenslotte niet alle dagen met een tractor naar zee. Daarna reed de colonne verder, terug naar het kermisterrein in Vlissegem... voor de barbeque waar de Dienst voor Toerisme ons op vergastte.
Na de lunch vertrokken we weer voor een namiddagrit in een totaal andere richting met Wenduine als doel.
Het was wel een drukker parcours dan in de voormiddag, met een lang stuk in de schaduw van de flink begroeide achterkant van de duinen... de Driftweg
Wenduine was de plaats voor een drankstop in 'de Wielingen' terwijl de tractoren op het Promenadeplein in formatie opgesteld stonden ter bezichtiging voor de toeristen. Daar werd ook een half uurtje voor uitgetrokken. Nadien langs landelijke wegen terug naar Vlissegem... voor het einde van de kustrally.
Tijdens het Oogstfeestenweekend in Aalter hebben de Steyrboys hun oldtimerronddrit gereden. Zoals ieder jaar was het feestterrein op het Hageland de gastlocatie van het gebeuren. Wij hebben daar als het ware een abonnement voor de rondrit. Dus met een regenbui op de heenweg kwamen we daar om 9.00H aan. We waren allang niet meer de eersten.
Geparkeerd en in de feesttent ons ontbijt afgehaald en in een gezellige drukte opgebruikt. Om half tien klonk een luid startsignaal, waarna iedereen zijn tractor opzocht en startensklaar maakte.
%%%FOTO1%%%
Als kort na de start bleek dat de regenkledi,j die we aangehouden hadden, geen overbodige luxe te zijn... och ja, daar smelt je niet van ! En het regende niet echt veel. 75 oldtimers waren er gestart. Die reden door de Eendekooi en werden onder politiebegeleiding over de grote weg geloodst...
%%%FOTO2%%%
om langs een onverharde weg de bossen te doorkruisen. Vooraan steeks Boeleke met een huifkar vol familie de weg over, gevolgd door Sarah. Die heeft zich goed ingepakt voor de regen.
%%%FOTO3%%%
Door de bossen naderen we Lotenhulle. Onder de bomen voel je van de regen niet zoveel en toen we weer in de bewoonde wereld kwamen was het weer droog.
%%%FOTO4%%%
In de buurt van Lotenhulle werd er vlak bij de molen een drankje aangereikt... een heel eind verder stond weer diezelfde ploeg klaar om 'het leeggoed' terug aan te nemen. De rit voerde ons verder naar Aalter naar 'het Biezemhof'.
%%%FOTO5%%%
Daar had de organisatie het middagmaal geregeld. Het keukenpersoneel wachtte ons al op met Cocq-au-vin met groentenkrand en frietjes. Dat liet iedereen zich smaken.
%%%FOTO6%%%
Tijdens de maaltijd werden we verrast door het bezoek van Roger Sucaet, die al een hele poos uit de roulatie is. Zijn neef had hem in het rustoord opgehaald en naar 'het Biezemhof' gebracht om al zijn oude vrienden nog een te zien. Bij het vertreksein stonden ze buiten om iedereen te zien wegrijden. Ik moest er ook even een praatje mee doen, en zo reed ik bij de laatsten het terrein af.
Taart op en regen weg... en verder terug naar het Hageland bij droog weer
%%%FOTO9%%%
Iemand is zo vriendelijk geweest om een foto van vrouw Ingrid door te mailen. Aangezien zijzelf altijd veel foto's neemt zijn er zelden foto's waar ze ook op staat. Met stralend weer zijn we na afloop van het evenement huiswaarts gereden.
Ik ben De Pauw Achiel, en gebruik soms ook wel de schuilnaam Boer.
Ik ben een man en woon in Sint-Laureins (België) en mijn beroep is zelfstandige.
Ik ben geboren op 07/11/1947 en ben nu dus 77 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: oldtimertractoren en ezels.
Ik zit niet meer actief in de landbouw, maar door de naam 'Boer' en de oude tractoren blijf ik mij betrokken voelen