We hadden er een leuke inkomkaart voor ontworpen, met een antieke pikbinder-in actie als blikvanger... die stond ook op het grote geschilderde reclamebord, dat maanden van te voren aan het feestterrein de aandacht moest trekken op wat dà à r zou gaan gebeuren op 12 augustus. Ook andere vormen van publiciteit moesten op de dag zelf veel kijkers naar de Kruiskensstraat lokken... en dat lukte !
Op de middag schoof er al een indrukwekkende file aan bij de kassa. Eerst was er een warme beenhespmaaltijd van 'Brabo' voor de ingeschreven bezoekers. Tegelijkertijd begonnen overal op het terrein allerhande demonstraties van antieke oogstwerkzaamheden... en ondertussen vermaakte 'De Fonz' groot en klein met zijn kleinveeanimatie vlak bij de feesttent.
Als groot contrast was vlakbij het kleine materiaal opgesteld, dat van de minst fortuinlijke landbouwers van vroeger... ook dà t was uitgebreid in actie... en trok veel belangstelling.
Onze nederlandse leden hadden een hele verhuis klein materiaal meegebracht en demonstreerden er vol overgave mee. Er werd deskundige uitleg gegeven over hoe het moest... en mensen uit het publiek mochten zelf ook eens de dorsvlegel en de strosnijder proberen.
Centraal op het terrein stonden 'kapellekes' van tarweschoven opgesteld, zoals dat destijds gebeurde.
Een landbouwer uit de buurt, die nog een paard had om mee te werken, was met paard en kar ter plaatse gekomen om de shoven te laden en naar de dorskasten te brengen.
Een eindje verder werd een al iets moderner transport getoond :
Hier was het boerenpaard al door een tractor vervangen... de schoven werden nog wel met mankracht met de vork geladen en op de wagen stapelde iemand de schoven zodanig dat ze er al rijdend niet af zouden schuiven
In het midden van het terrein waren veel oude oogstwerkzaamheden te zien .
Het leuke was dat de toeschouwers overal konden tussen lopen om alles van dichtbij te kunnen bekijken.
Speciaal voor het Oogstfeest waren een 25-tal oldtimer-vrachtwagens uitgenodigd.
Die hadden in de voormiddag een rondrit gemaakt in de ruime omgeving. Op de middag waren ze, volgens de afspraak, naar het feesterrein afgezakt. Daar stelden ze zich netjes op en de chauffeurs mochten dan van de beenhesp gaan proeven terwijl hun pronkstukken voor de bezoekers ten toon stonden.
Het was een leuk Oogstfeest, met veel toeschouwers en droog weer... RMTV was er tevreden over... het dorp zou er nog lang over kunnen napraten.
Reacties op bericht (1)
21-03-2010
Benieuwd
Hallo prachtige foto's ik heb er echt van genoten.
Vele groeten Francine
21-03-2010 om 21:02
geschreven door Francine
Over mijzelf
Ik ben De Pauw Achiel, en gebruik soms ook wel de schuilnaam Boer.
Ik ben een man en woon in Sint-Laureins (België) en mijn beroep is zelfstandige.
Ik ben geboren op 07/11/1947 en ben nu dus 77 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: oldtimertractoren en ezels.
Ik zit niet meer actief in de landbouw, maar door de naam 'Boer' en de oude tractoren blijf ik mij betrokken voelen