Pinkstermaandag : per traditie 'de' dag voor RMTV ! Sinds jaren rijden we dan onze eigen rondrit 'de Clubrally'. Daar is veel voorbereiding aan geweest, zeker voor Ingrid als actief bestuurslid. Die is al om 7.00H vertrokken, met haren Deutz, om op de startlocatie te gaan helpen om het ontbijt klaar te krijgen.
Boer is een uurtje later gestart. Hij moet niet helpen, maar wel wachten op de chauffeurs die met twee van zijn tractoren gaan rijden, en op een derde die samen met hen naar de startplaats wil rijden. Als iedereen er is vertrekken ze langs Sente, waar Boeleke ook gaat aanpikken. Dat wordt een korte tussenstop en dan zijn ze weg.
Op de startlocatie, het krulbolstadion in Adegem, neemt Ingrid samen met de voorzitter de honneurs waar om de inschrijvingen te controleren en het ontbijt en de lunch- en drankbonnen te verdelen.
Even voor 10.00H maakt iedereen zich klaar om te starten. Dat wordt een hele bedoening om met 81 tractoren ordelijk de parking te verlaten. Bij de start staan er nogal wat mensen te kijken. De rit verloopt bij overtrokken weer met af en toe wat motregen. Door het industrieterrein van Maldegem en het Drongengoedbos rijdt de colonne naar de Langestraat in Oostwinkel voor de lunch.
Ingrid start graag vooraan en laat zich onderweg altijd enkele keren uitzakken om veel foto's te nemen. Zo lukt dat dan dat zij bij de laatsten in Oostwinkel aankomt. De lunchplaats is een grote spiksplinternieuwe loods voor schapen en geiten... met veel parkeerruimte erbij. Een heel geschikte plaats.
Bij aankomst is de traiteur al druk doende om zijn haast beroemde Brabo's beenhespbuffet serveerklaar te krijgen.130 man aan tafel... daar is werk aan. We kijken zeker niet uit naar een ander ! Bij Brabo is er altijd veel eten, een groot assortiment groenten, hij kan een grote groep eters op korte tijd bedienen, hij is flexibel... en wat zeer interessant is : er komen nooit klachten vanwege de eters. Nicht Lieve en dochter Anke genieten ervan.
Boer heeft, in verband met de natte weersvoorspellingen, gekozen voor de Fiat-met-cabine. Die kan ondertussen, met zijn 32 jaren, ook al oldtimer genoemd worden. Voor hem geen regenpak-verpakking !
En dan is het zover : een ingepakt leger staat klaar om uit te rukken... in de regen ! Tja, droog had leuker geweest, maar daaraan hebben we niets te zeggen. We maken er het beste van !
Onderweg gaat het steeds harder regenen en bij de laatste stop, een sanitaire stop met een ambachtelijk ijsje erbij, is het ronduit kletsnat. Ongenietelijk !!! Zonde : zo'n mooie rit door een prachtige omgeving... met dit weer komt dat echt niet tot zijn recht. Onderweg hebben we even een oponthoud eer we een drukke weg kunnen kruisen. Dat is het moment om eens een foto te nemen van de achterkomende colonne. Vooraan in beeld : Juliën Matthijs met een David Brown uit Boer zijn stal.
Als we even voor tienen in Adegem aankomen zijn we zeker niet de eersten. Er staan zeker al een tiental tractoren. Sommigen zijn van tamelijk ver gekomen. Dat ruikt naar zin in een rondrit, want alleen maar voor de zegening kom je toch niet van Zedelgem of van Brugge naar Adegem. Of toch ?
Ingrid is uitgerukt met haar Farmalleke. Dat kan best omdat het toerijden maar een groot kwartier is, en dan kan een vrij traag snelheidsbereik geen bezwaar zijn. Na de wijding parkeren we een poos in de Hillestraat : even bijpraten, de planning voor het verder verloop van de dag uiteenzetten, en dan besluiten het frietkot te naderen eer we aan de rit beginnen.
Het wordt, zoals elk jaar, Frituur Raf... daar zijn we welkom en er is veel parkeermogelijkheid en veel zitplaats binnen.
Wil je geloven : de frituur zit even na opening al helemaal vol. Een vlotte bediening is er daar en na een klein uurtje kunnen we vertrekken voor een rondrit met als doel de andere kant van de belgisch-nederlandse grens. Boer had een mooie toer in gedachten en loodst 'zijn kudde' over de Expresweg heen.
Langs Eede bereiken we de nieuw aangelegde 'boerenbaan' naar Ardenburg en nog verder. Dat moet uitgetest worden. Iereen is er bijna wild van : zo rustig rijden, zonder auto's... en met prach- tig zicht op de velden. Het normale en dus snellere verkeer loopt en eindje van ons vandaan, maar wel goed zichtbaar.
Vlak voor Aardenburg veranderen we van richting : we kiezen richting Oostburg, want we heb- ben de bedoeling een halte te maken bij de paardenmelkerij... voor een plasje en een drankje. Ook dà à r zien ze ons graag komen. We hebben hen wel van onze komst verwittigd. Met zo een groep overval je de mensen niet zo maar.
Een pauze van een uurtje is wel welletjes. Dan wordt er opkort gemaakt om de rit verder te zet- ten. Via de natuurgebieden, die enkele jaren geleden nieuw aangelegd zijn, willen we nu naar 'Greetjes' rijden, voor nog eens een drink en daar vandaan kan iedereen zijn weg zoeken zoals en wanneer ze zelf willen. Hier eindigt altijd de rondrit.
Het jaarlijkse Volkstuinfeest in Pittem is niet iets waaraan wij met onze tractor deelnemen. De afstand is nogal groot en begin mei valt het weer soms erg tegen. Wel zijl we er als bezoeker. We kopen er onze beenhespmaaltijd en bekijken de start van de rondrit.
Bij onze aankomst zijn er nog niet veel tractoren. Aan de ene kant van de parkeerweide staat de kudde van ATV, die de rondrit organiseren.
Aan de andere kant van de weide komen traagjes andere deelnemers zich opstellen. De opkomst is een beetje tegengevallen : slechts 21 tractoren. Dat heeft zijn oorzaak in het feit dat OTC net datzelfde weekend zijn Veteran Show houdt... en velen zitten daar.
Boer voorziet, samen met Sucaetje en Daniël Van Dorpe, de flauwe opkomst. Daar worden afspraken gemaakt om de rit, die nu eens voor de middag zou gereden worden, te kunnen meerijden. Een verrassing waarop we niet gerekend hadden, maar die wel met plezier aangenomen wordt.
De tractoren komen in beweging, rond half elf, met een 'CUBke' van ter plaatse voorop met de reclamekar van de Volkstuinvereniging.
Ingrid fotografeert alle deelnemers en stapt op bij de laatste om samen met Tchiko de rondrit mee te maken.
Het wordt een niet zo lange rit en bij terugkeer op het terrein van de St.-Jozefkliniek, waar het feest is, maken we een paradetoer zodat de bezoekers van de tuinbeurs kunnen zien de de tractoren gearriveerd zijn.
Dan parkeert iedereen zich terug op de weide en kunnen we aan de beenhesp beginnen.
Als we, aan het eind van de namiddag, besluiten om huiswaarts te rijden, moeten we nog even uitstappen om een praatje te maken met Roland De Muyt die pas arriveert. Hij komt van Torhout en moest even een kort verslagje kwijt.
Ik ben De Pauw Achiel, en gebruik soms ook wel de schuilnaam Boer.
Ik ben een man en woon in Sint-Laureins (België) en mijn beroep is zelfstandige.
Ik ben geboren op 07/11/1947 en ben nu dus 77 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: oldtimertractoren en ezels.
Ik zit niet meer actief in de landbouw, maar door de naam 'Boer' en de oude tractoren blijf ik mij betrokken voelen