's Ochtends komt alles heel traag op gang. We zitten aan de koffie en horen vertellen dat het op de rommelmarkt in de centrumstraten wel heel druk is. Ja, wie iets moois op de kop wil tikken moet eerst dà à r heen voor een ander ermee weg is. Maar wat later in de voormiddag komen ze toch bij het museum aanlopen voor soep of koffie.
Christiaan Vermeulen heeft zelfs zijn aankoop mee : een bladzuiger. Die moet in zijn Hanomag opgeborgen worden om zo mee naar huis te nemen. Het dagthema is dit jaar Hanomag en die van Christiaan staat er ook te pronk.
15 Hanomags staan er bij de thema-show opgesteld. Het hadden er enkele meer kunnen zijn, maar enkele toezeggingen hebben zich verontschuldigd omdat ze in familiekring net een bruiloftfeest hadden de nacht voordien. Ze moeten van Kruishouten komen en dat lijkt na zo'n nachtelijk feest niet haalbaar.
Zoals altijd zijn de oldtimers van andere merken heel goed vertegenwoordigd.
Ingrid doet ook dikwijls haar ronde in de hoop er clubleden te zien en doet daar dan een praatje mee. Bij de dorsdemonstratie is er plaats om erbij te gaan zitten. Dat praat vlotter.
Het dorsteam maakt er zijn werk van en heeft ook bereidwillige jeugd ingeschakeld. Naast het dorsen wordt er nog meer gedemonstreerd : o.a. boomslepen, tractorbehendigheidsproeven, en er wordt in het atelier aan een Röhr gesleuteld. Veel te zien dus.
Op het terras krijgen de helpers het rond de middag druk en halfweg de namiddag nog veel drukker. De broodjes en de pannenkoeken raken voortijdig uitverkocht. Goed voor de kassa, want zo'n dag brengt veel onkosten mee.
Een super-geslaagde dag eindigt voor een medewerker helaas in mineur. Op weg naar huis krijgt de Fordson Super Dexta van Koentje Dexta een staartaanrijding. Bij wonder zijn er geen gekwetsten, maar... helaas loopt het voor de Dexta fataal af. Die landt middendoorgebroken in de sloot.
De jongeren van RMTV hebben de hoofden bij elkaar gestoken, een eigen vriendengroepje opgericht en al meteen een eigen rondrit op poten gezet. Met een beetje hulp en wat advies van de club en flink wat reclame is dat meteen een schot in de roos geworden. Wij daarheen natuurlijk ! Als is het maar om te zien wat ze ervan gemaakt hebben.
Er is daar een grote weide voorzien, waar de ene na de andere, wel 76 tractoren aankomen. Niet te geloven : zo'n grote opkomst voor een eerste rit... een rit van een groepje jeugd... "Den Jeugd", zoals hze zichzelf ook genoemd hebben.
Aan de overkant van de straat, in een loods van een boerderij, staat "Den Jeugd", samen met jongeren van de plaatselijke KLJ, klaar om de ontvangst en het ontbijt in goede banen te leiden. Om negen uur wordt de start van de voormiddagrit voorbereid. Voor het geval het nog zou regenen trekken de meesten het regenpak terug aan... behalve enkele optimisten die hopen op een volledig droge dag.
RMTV heeft zijn jonge leden goed gesteund met tips en promotie voor hun eerste rit. Kort voor de start komt de voorzitter ter plaatse om zijn leden te zien vertrekken. Ook wel een beetje om te zien hoeveel deelnemers er zijn en wie daar allemaal bij is. Hij maakt even een praatje met medebestuurslid Ingrid.
En dan vertrekt de kopman met de hele groep achter zich aan. Heel wat mensen uit de straat zijn gekomen om de start mee te maken. De rit gaat helemaal naar Beernem voor een doortocht door de hoofdstraat waar veel bewoners buiten staan te kijken... en dan, bij het verlaten van Beernem, moet er op de brug over het kanaal een noodstop ingelast worden in verband met een hevige stortbui... Enkelen willen toch nog hun regenpak aantrekken.
De voormiddagrit eindigt in de Buntelarestraat, aan de rand van Aalter, op het bosontginningsbedrijf van De Baere. Die hebben bereidwillig een loods te beschikking gesteld om te lunchen. Slagerij / traiteur Lybaert uit Beernem verzorgt er een uitgebreid beenhespbuffet. Ondertussen is de regen helemaal vergeten en komt de zon er goed door... het wordt zelfs aangenaam warm.
Na de lunch zetten we de rit verder, langs landelijke wegen naar "het Vossenhol" in Maldegem voor een ijsstop bij de Reynaertshoeve. Goed dat de zon veel warmte geeft want een hoorntje gevuld met 2 bollen ambachtelijk ijs zou bij koud of nat weer niet zo smaken.
Bij de Reynaertshoeve nemen een groep deelnemers afscheid om vandaar rechtstreeks naar huis te rijden... mensen van dicht bij de kust en anderen die daar heel dicht bij huis zijn. Voor hen is dat niet zo interessant om eerst nog eens mee terug te rijden naar Knesselare en daarna dat hele stuk nog eens opnieuw om naar huis te rijden.
Terug in Knesselare wordt onder de deelnemers een gedroogde achterhesp verloot, naar wij hoorden, gesponsord door slagerij / traiteur Lybaert uit Beernem. Tot haar grote verrassing ontvangt Ingrid daarna een grote bos bloemen als dank voor haar hulp om "Den Jeugd" op weg te helpen zetten. Ja... er bestaat echt nog dankbare jeugd !
DOTV heeft voor hun 2e rondrit van dit seizoen Ettelgem als doel gekozen. Een beetje door pech lukt het toch om allebei met deze rit mee te rijden. Eigenlijk was het de bedoeling dat Ingrid zou helpen bij de laatste voorbereidingen voor het RMTV-Oogstfeest van morgen en dat Boer alleen zou meerijden met DOTV. Helaas moet het oogstfeest afgelast worden omdat de oogst niet rijp is... grote pech dus ! Ingrid belde dan maar gauw even of ze nog mee zou kunnen.. en dà t kan gelukkig wèl doorgaan.
Zoals gewoonlijk rijden de samen met Boeleke naar Sint-Rita. Als we daar aankomen zijn ze er de start al aan het voorbereiden. De regenbroek wordt aangetrokken... er wordt wel droog weer voorspeld maar als bescherming tegen de kille ochtendwind is een regenbroek ideaal. Dan nog de meerijdende familie op de huifkar zien te krijgen... en wegwezen !
Traditiegetrouw komen de deelnemers samen bij Guido en Linda op Sint-Rita voor een ontbijt in openlucht, gevolgd door de start. Deze keer moest er een half uur vroeger gestart worden, wegens de grote afstand van de rit en vooral omdat er afspraken gemaakt werden met de brugse politie, die de doortocht vanaf Fort Lapin tot ergens op Sint-Andrie-Brugge te begeleiden... en dan ben je best op tijd op de afgesproken plaats.
De trip gaat nu naar het sportcentrum van Sint-Andries voor nog eens een drink. Bij het sportcentrum is ruime parkeergelegenheid en dat biedt mogelijkheden voor een mooie opstelling.
In het sportcentrum groeit de ambiance bij het ophalen van anecdotes tijdens andere rondritten. Ingrid lijkt ervan te genieten.
Daar komt de politie weer bij ons om ons terug te begeleiden tot aan Fort Lapin. Dat is wel handig om zo van de ene kant van Brugge naar de andere kant te rijden. Onderweg passeren we de gevangenis. We krijgen een goed beeld van de uitgestrektheid van het complex.
Langs de Damse Vaart, aan de afslag naar het Polderstraatje neemt de politie afscheid van ons. Vandaar is het langs binnendoor niet ver meer naar Sint-Rita. Hier komt boer juist aan de oprit van de gastlocatie.
Gedurende de Aalterse Oogstfeesten op het Hageland organiseren de Steyrboys-Meetjesland ieder jaar een oldtimertractorenrondrit... dan kunnen ze immers gebruik maken van de parkeerweide rond de feesttent en ontbijten in de tent.
Eerste verzamelpunt is bij Boeleke... vandaar vertrekken 5 oldtimerfanaten met hun stalen ros naar het Hageland in Aalter voor de 9e oldtimerrondrit van de Steyrboys. Een beetje een killige ochtend... maar het weer ziet er veelbelovend uit.
Alles wordt, voor huize Boelekes, in orde gebracht voor een vlotte start : de dames nemen plaats is Boelekes huiskar en hijzelf start Sara's oldtimer... Ja, we kunnen naar Aalter vertrekken !
Na een uurtje zijn we er. Daar worden de inschrijvingen gecontroleerd en is er ontbijt in de feesttent : 3 koffiekoeken met koffie... dat moet voldoende zijn voor de voormiddagrit. Daar krijgen we te horen dat er iets meer dan 90 tractoren ingeschreven zijn... dat zal een serieuze colonne worden !
Iedereen is klaar voor de start... Boer heeft er helemaal zin in !
Iedereen schuift aan voor de start.
Langs landelijke omwegen, via alweer een andere toer dan vorige jaren, wordt het 'Biezemhof genaderd voor een goedvullende dagschotel, met drank in het arrangement inbegrepen. Er staat Cocq-au-vin op het menu... bijzonder lekker... en een voldoende grote portie om er tegenaan te kunnen voor het vervolg van de rit.
Van Aalter naar Wingene is natuurlijk niet zo ver maar de inrichters hebben ervoor gezorgd dat er niet in vogelvlucht naartoe gereden wordt... ze hebben er een mooie landelijke rit van gemaakt.
RMTV kan weer eens een bus inleggen naar het Historisch Festival in Panningen. De twee vorige jaren lukte dat niet omdat het telkens samenviel met de Oogstfeestenrondrit in Aalter. Aangezien heel veel mensen daaraan meedoen is het niet mogelijk om een bus voldoende vol te krijgen om uit de kosten te komen. Dit jaar kan de bus 49 mensen naar Panningen brengen.
Kwart voor tien zijn we zover dat iedereen op het showterrein is. Boer en neef Filip geven al direct hun ogen de kost, want het terrein is groot en er moet veel bekeken worden.
Het thema dit jaar is STEYR. Zelden hebben we rond het gangbare thema een zo uitgebreide stand gezien. Er was zeker niet aan gespaard. De Steyrclub Nederland-België tekent voor de vormgeving van het jaarthema.
Kort voor de officiële opening, met de nodige toespraken rond het themapodium komt er een groot onweer opsteken met veel hevige regen erbij... en de opening wordt uitgesteld. Iedereen vlucht naar binnen in de hangaar vlakbij.
Na een groot uur lijkt het ons een beetje te doen om toch maar weer naar buiten te gaan en verder onze rondgang te doen. Tja, onze uren lopen door en terwijl we binnen schuilen kunnen we buiten niet veel bekijken.Onder de paraplu en met een regenjasje houdt Ingrid het humeur zeker op peil.
We keren nog even terug naar de themastand, waar de opening hervat is en de toespraken ondertussen bezig zijn. We ontmoeten er een bekende uit Groede en moeten wat bijpraten.
Op het hoofdterrein worden ondertussen de deelnemende oldtimers aan het publiek voorgesteld en ze maken een paradetoertje rondom het terrein. Filip heeft veel aandacht voor een lichtjes haperende kleinere stoommachine. Even wat bijstellen en hier en daar een drupje olie en ze loopt weer zoals het hoort.
Zware tractoren, die aan de trekkertrek meegedaan hebben komen na hun prestatie terug naar hun plaats op het showterrein.
We gaan ook een kijkje nemen bij het trekkertrek-gebeuren. Een grote rij deelnemers staat nog op hun beurt te wachten.
Brullende motoren, zwarte rook en heel veel nieuwsgierige kijkers... een echt spectakel !
Kort voor de middag worden de deelnemende 'combinaties' buiten al in de startblokken gezet... vertrekkensklaar voor als de derde chauffeur gaat komen. De David Brown met hooimachine staat te wachten op Juliën Matthijs.
Boer heeft zijn 'getrek' al opgesteld waar de stoet gevormd wordt : De Massey-Ferguson met een Baeke-ploeg.
In de stoet rijdt Rudi Van Troys mee met zijn eigen Fendt Farmer 3s en onze Hert-ploeg.
Ingrid is er met haar 'Farmalleke' met daarachter een Fahr-maaimachine... met een arbeider (Mark Van Landschoot) erop met zijn kleinkind op schoot.
Als de stoet door de centrumstraten passeert staat er behoorlijk wat volk te kijken... minder dan andere jaren... maar dat is de schuld van te heet weer en de TV-uitzending van de troonswisseling.
De kermisstoet wordt gerealiseerd in samenwerking met 'Agrarisch Erfgoed Meetjesland', dat heel wat provinciale subsidie aangebracht heeft. Hun voorzitter geeft commentaar over wat de stoet toont.
De stoet eindigt op de kermisweide, waar alle combinaties tentoongesteld worden voor het publiek. Boer kijkt toe hoe 'zijn materiaal' geparkeerd wordt.
Per thema worden de combinaties opgesteld. Zicht op het thema 'gras en hooi'.
Op de kermisweide showt Georges Campe de werking van onze ouderwetse touwslagerij.
Halfweg tussen de Dampoort en Destelbergen-centrum is er elk jaar, het tweede weekend van juli, kermis op de wijk 'Eenbeekeinde-II'... kermis met op maandag een kanjer van een oldtimerrondrit. DÃ t willen wij voor geen geld missen... als het iets of wat mogelijk is.
Met vier waren we afgesproken rond 7 uur in Kaprijke op de Paardenmarkt. Toen we een uur eerder uit bed kwamen was er een beetje mist. Dat beloofde een stralende dag te worden. Maar... toen we naar Kaprijke vertrokken zat alles potdicht. Geen neerslag, en toch moest de regenbroek de nattigheid van de mist opvangen.
Toen we in Eenbeekeinde arriveerden waren er nog naar enkele deelnemers aanwezig. Daar konden we al meteen aan het ontbijt in de feesttent.
Om half tien werd de rondrit gestart. Een trip van 25 km langs mooie godvergeten weggetjes om via vele omzwervingen op 'camping Rodeo' aan het Donkmeer te landen. Daar konden we parkeren op vele vrije hoekjes tussen de caravans van de bewoners. Boer was redelijk vooraan in de colonne.
Ingrid was onderweg al redelijk naar achteren uitgezakt en kwam bij de laatsten op de camping aan... dat werd even zoeken naar een nog leeg plekje om haar stalen ros te parkeren.
In het restaurant van de camping was er voor de deelnemers een broodjeslunch met tomatensoep en 1 drink geregeld. De maaltijd is wat uitgelopen omdat er voor een 12-tal mensen broodjes te weinig waren... maar dat is na een uurtje toch nog goedgekomen. In compensatie kregen de gedupeerden een extra kop soep om het wachten te verzachten.
Na de lunch vertrokken we naar Schellebelle voor een rit langs de Schelde en dan later op een stoffige landbouwweg beneden de Scheldedijk. De begeleidende motards bleven wijselijk boven zodat er niet te veel stof was.
Na Schellebelle hadden we een kort stukje Wetteren en vandaar werd er koers gezet naar Laarne, voor een drink in een bejaardenhome. Daar waren we al eens eerder geweest.
Nadien werd er verder gereden, met zicht op de achterkant van het kasteel van Laarne, en dan langs de Scheldekant van Destelbergen terug naar het feestterrein van Eenbeekeinde.
Bij de tent werd er weer een mooie showopstelling gerealiseerd. Leuk voor de kermisbezoekers. Die konden de oldtimers uitgebreid bekijken terwijl wij ons aan het steakfestijn begaven. Een smakelijke afsluiter van een prachtige dag.
We zijn ingegaan op de uitnodiging van de eerste rondrit van Dirk & Stijn... de "Rit van de (hete) dreven". We hebben niet zoveel aandacht besteed aan de naam van die rit... maar het is geworden zoals het heet...allemaal dreven ! We hebben wel 75% van alle dreven van de vroegere bossen van het Veld doorkruist... heel mooi... en rustig !
Voor ons begint de rit bij de eerste verzamelplaats : bij Boeleke. Daar staan reeds klaar : Boeleke met tractor en huifkar met vriendin, 2 zussen en nicht Petra... Sarah, een andere nicht, is er ook met een tractor... en wij sluiten aan : Boer met de Massey-Ferguson en Ingrid met haren Deutz. Wij rijden samen naar de verzamelplaats in Sint-Kruis-Brugge 'Bachten Beukenbos'... daar ligt 'de pelouse' van Dirk, waar we verwacht worden.
'Bachten Beukenbos' worden wij onthaald, op een stevig ontbijt : 'spek met eieren' ! Dat gaat er bij iedereen goed in. 'Iedereen' dat zijn 31 tractorbestuurders, 4 volwassen passagiers + 1 kind... een leuke groep voor zo'n eerste probeersel.
Om 10.00H wordt er gestart. Op straat moet er even gewacht worden omdat iemand denkt in een band te weinig wind te hebben... dat was loos alarm... gelukkig !
Een rit door de bewoning in de buurt brengt ons naar de overkant van de Maalse steenweg... naar het Rijckeveld... dreven en nog eens dreven ! Als je dan bedenkt dat het hier heel veel jaren geleden allemaal bos moet geweest zijn...
In Oedelem, vlak bij het gemeentehuis, hebben we een drinkstop in de 'Migra'. Van daar rijden we, alweer door stille dreven, naar Beernem voor de lunch. Daarvoor zijn er afspraken gemaakt bij 'de Kijkuit'... een watersport-oord langs het kanaal. Op wandelafstand kunnen we op een weide parkeren.
Koud buffet met 3 stukken warm vlees : worst, kippebout en ribben... iedereen doet er zich aan tegoed. Alles in open lucht op het terras aan de waterkant, met zicht op het watersportgebeuren... en met het mooie weer is daar dan heel wat te zien.
Na de lunch rijden we naar Moerbrugge. Onderweg krijgen we goed zicht op de vorderende grote werkzaamheden aan de spoorweg.
In Moerbrugge houden we halt bij de schoonthuis van mede-organisator Stijn. Zij schoonvader, vroeger landbouwer geweest, zit nu in een rolstoel en deze stop heeft de bedoeling de man een fijne namiddag te bezorgen en het ouderwetse boerengevoel even terug naar de oppervlakte te brengen. Er is een drink naar keuze voor iedereen.
Schoonvader gaat met de rolstoel een kijkje nemen bij de oude tractoren... en geniet ten volle ! Daarna rijden we terug naar 'de pelouse' van Dirk, waar nog wat wordt nagepraat.
De jaarlijkse Paarden- en Tractorenzegening ter gelegenheid van de kermis in Vosselare is een vast item op onze agenda. Met het stralende weer, dat al lang van te voren voorspeld was, is het quotum van 100 deelnemers helemaal vol geraakt... met zelfs nog een tamelijk aantal geweigerde aanvragen tot inschrijving. Wij zijn er uiteraard al vroeg bij geweest om toch zeker te kunnen deelnemen.
Bij aankomst ter plaatse zijn we zeker niet meer de eersten... 3/4 van de deelnemers zijn er al. De regenbroek, een handige bescherming tegen de wind bij de toerit, wordt uitgedaan en in de bak opgeborgen. Hier zullen we ze wel niet meer nodig hebben.
Eigenlijk wel mooi als er al zo'n lange rij opgesteld staat. De verzamelweide van vroeger was niet meer beschikbaar en nu mogen we ons opstellen op het terrein van de feesttent... veel beter om er een mooie show van te maken... en ook aantrekkelijker voor het publiek om er eens langs te wandelen.
In de feesttent is het ontbijt al in volle gang. Een leuk moment waar de mensen die elkaar goed kennen samen tafelen om over een en ander bij te praten.
Om 10.00H moet iedereen zijn tractor startensklaar brengen om aan de rondrit te kunnen beginnen. Ingrid rijdt al direct naar de eerste vertrekkers toe... niet om voorbij te steken, maar om ook de eersten op de foto te krijgen. Niemand kijkt daar van op... ze zijn dat van haar gewoon.
Na al heel wat foto's passeert Boer voor haar toestel bij het afrijden van de parkeerweide. Dat is voor haar het moment om ergens tussen de aanschuivende rij in te voegen.
Voor het eerst wordt er dit jaar tijdens de rit een tussenstop gemaakt. Dit gebeurt op het terrein van 'the Ponderosa' in Drongen. Het wordt een door the Ponderosa gesponsorde drinkstop met een koffiekoek erbij. Dit is een foto 'op commando' van Luc Bisschop... en dan moet Ingrid even doen alsof ze ergens uitleg wil over een onderdeel van andermans tractor.
Op de overvolle parking van the Ponderosa vindt Boer toch nog plaats om een babbelke te doen met Gerard uit Oostakker... die hij geruime tijd niet meer gezien heeft op rondritten.
Na de stop wordt de weg terug naar Vosselare verder gezet. Het eten zal wel later zijn dan op andere jaren, maar met die extra koffiekoek onderweg vindt niemand dat erg. Hier komen we naar beneden van de brug over de autosnelweg... ècht een fotogenieke afdaling !
Op het feestterrein parkeren de tractoren zich in een blok van drie rijen, redelijk dicht bij de tent... dan moet het publiek niet ver lopen om ze eens te bekijken. Er staat nog de gratis bbq op het programma, later in de namiddag de zegening aan de kerk, en dan na de zegening kunnen we nog een verplaatsingsvergoeding afhalen in de tent... 'in de tent' !!! in de hoop dat iedereen nog wat consumeert. Tja, dà à r valt wat voor te zeggen ! De organisatie vaart daar in ieder geval wel bij.
Voor de 2e keer op rij ontvingen we de uitnodiging om tractoren te sturen voor deelname aan het Landbouwfeest in Schoondijke. Een 25 clubleden en nog een tiental andere belgen gaan daarop in ; de andere deelnemers zijn Nederlanders... in totaal 50 oldtimertractoren, waar de organisatie heel tevreden mee is.
Kwart voor acht staan we in de startblokken... bij droog weer... vroeger in de ochtend is er al wat motregen gevallen.
Onderweg, aan de kruising van de Beoostereedepolderdijk en de Vlamingstraat wordt er even gewacht... Hier gaat Boeleke aansluiten.
Afstappen, de benen strekken... en daar is Boeleke al, samen met zijn vriendin Monique. Groeten heen en weer... en de trip naar Schoondijke wordt verder gezet.
Drie kwartier doen we erover. In Schoondijke is de afspraak vooraan op het bedrijventerrein vlak bij "de Moanablusser". Daar worden de inschrijvingen gecontroleerd en de 'waardebonnen' verdeeld... en de koffie met cake staat klaar. Een gezellige ontvangst ! Echt !
Harold geeft even een extra zetje, om de startpoging zeker te laten lukken. Als er lol getapt kan worden, is Ingrid er altijd 'in' voor.
Kwart over elf opent de burgemeester officieel het Landbouwfeest, met een speech. Daarna mogen de oltimertractoren voor hun rondrit vertrekken... ca 15 km langs landelijke wegen ten noordoosten van Schoondijke. Een heel mooie rit !
Op de middag worden alle deelnemers verwend met een broodjesmaaltijd met soep en drank.
De ringrijders stellen zich op in de Beatrixstraat en de anderen bezetten al de vrije parkeerplaatsen in die straat als tentoonstelling voor de kermisgangers. We hebben niet gewacht op de uitslag van het ringsteken, maar zijn om 17.00H naar huis gereden... een tiental minuten in de gietende regen. Toch is bij thuiskomst iedereen alweer droog.
Voor de rondrit van DOTV, de eerste van dit seizoen, hebben wij ingeschreven. Ze rijden van 'Den Hoorn' op Sint-Rita naar 'Den Hoorn' op de grens van Oedelem en Beernem, ergens in den Oosthoek.
Er zijn afspraken gemaakt met Boeleke om samen naar Sint-Rita te rijden. We zijn al om 8 uur bij Boeleke. Hij staat al klaar met de huifkar, met de zussen en een nicht erop. De andere nicht, Sarah, gaat zelf met een tractor rijden. Boer en Ingrid sluiten daarbij aan.
Na een rit van drie kwartier zijn we op het gastadres in Sint-Rita. Traditiegetrouw is daar een ontbijt in open lucht. Tussen de koffie en de koffiekoeken regelt Ingrid nog wat inschrijvingen voor ritten in de nabije toekomst.
Rond tienen maken 51 deelnemers zich klaar voor de start. 't Zal daar leeg zijn op de parkeerweide als iedereen straks weg is.
Ongeveer twee uur wordt er gereden langs rustige wegen met rondom akkers en bossen. Dan komen we eventjes op expresweg naar Aalter... tot aan "Big Mama"... Daar komt de parking helemaal vol. Hier wordt een eerste drinkstop gehouden. Ingrid rijdt hier de parking op.
Wat later wordt het sein gegeven om de trip verder te zetten. Allen verlaten de parking. Weer een kort stukje op de expresweg tot aan de volgende zijstraat... en dan op rustige wegen naar dat andere 'Den Hoorn' bij den Oosthoek. 'Den Hoorn' is de eetgelegenheid waar de lunch besteld is.
Veel eten, lekker eten... en bij terugkeer bij de tractoren heeft er een een platte band. Dat wordt starten met wat vertraging. De pech wordt vlug opgelost omdat een andere tractor uitgerust is met een compressor.
De terugrit voert richting Sijsele. Gelukkig schijnt de zon goed, want er steekt na de middag een strakke wind op, die hier en daar onder de bomen wel veel afkoeling brengt.
In Sijsele is een tweede drinkstop voorzien aan 'het Keunekot'. Daar is het superdruk... niet door klanten, maar op de parking zijn de meeste plaatsen ingenomen door auto's met fietsendragers. Eerder op de dag is er daar een grote fietstocht vertrokken. Ingrid zoekt een plaatsje om haar Deutz te parkeren.
Hier zijn ze dan, bij aankomst in Boekhoute : Boer met zijn Deutz D30, Ingrid met de David Brown 880, en helemaal uit Zomergem komt Wilfried met een Massey-Ferguson 133.
De schrik van de Landelijke Gilde blijkt wel een beetje voorbarig geweest te zijn... er zijn wel 14 oldtimers naar deze eerste wijding gekomen. Geen nood : De LG is hun afspraken keurig nagekomen en de beloofde compensatie voor het komen wordt overhandigd aan de chauffeurs van de bestelde tractoren. Wel een beetje zielig dat de andere oldtimers het zonder envelop moeten doen... maar de vergoeding wordt discreet gegeven.
Na de zegening wordt een kort toerke gedaan aan een vervelend-trage snelheid... er moet voortdurend geschakeld worden naar een andere versnelling. De hele groep rijdt naar de plaats waar de bbq klaargemaakt wordt... en ze mogen er niet te vroeg aankomen anders is het eten nog niet klaar... vandaar dat trage rijden.
De parkeerweide is goed georganiseerd. Er zijn kabels gespannen om ordelijk te kunnen parkeren. De oldtimers stellen zich op met de achterkant tegen de kabel... aan de andere kant van diezelfde kabel parkeren de moderne monsters, ook met de achterkant tegen die kabel. Mooi zicht : aan de ene kant de oude tijd, aan de andere kant de tijd van nu...of misschien wel : aan de ene kant de betaalde, aan de andere kant alles wat nog niet helemaal betaald is.
Het is wel een mooie opstelling, waar heel wat nieuwsgierigen even langslopen.
Pinkstermaandag : per traditie 'de' dag voor RMTV ! Sinds jaren rijden we dan onze eigen rondrit 'de Clubrally'. Daar is veel voorbereiding aan geweest, zeker voor Ingrid als actief bestuurslid. Die is al om 7.00H vertrokken, met haren Deutz, om op de startlocatie te gaan helpen om het ontbijt klaar te krijgen.
Boer is een uurtje later gestart. Hij moet niet helpen, maar wel wachten op de chauffeurs die met twee van zijn tractoren gaan rijden, en op een derde die samen met hen naar de startplaats wil rijden. Als iedereen er is vertrekken ze langs Sente, waar Boeleke ook gaat aanpikken. Dat wordt een korte tussenstop en dan zijn ze weg.
Op de startlocatie, het krulbolstadion in Adegem, neemt Ingrid samen met de voorzitter de honneurs waar om de inschrijvingen te controleren en het ontbijt en de lunch- en drankbonnen te verdelen.
Even voor 10.00H maakt iedereen zich klaar om te starten. Dat wordt een hele bedoening om met 81 tractoren ordelijk de parking te verlaten. Bij de start staan er nogal wat mensen te kijken. De rit verloopt bij overtrokken weer met af en toe wat motregen. Door het industrieterrein van Maldegem en het Drongengoedbos rijdt de colonne naar de Langestraat in Oostwinkel voor de lunch.
Ingrid start graag vooraan en laat zich onderweg altijd enkele keren uitzakken om veel foto's te nemen. Zo lukt dat dan dat zij bij de laatsten in Oostwinkel aankomt. De lunchplaats is een grote spiksplinternieuwe loods voor schapen en geiten... met veel parkeerruimte erbij. Een heel geschikte plaats.
Bij aankomst is de traiteur al druk doende om zijn haast beroemde Brabo's beenhespbuffet serveerklaar te krijgen.130 man aan tafel... daar is werk aan. We kijken zeker niet uit naar een ander ! Bij Brabo is er altijd veel eten, een groot assortiment groenten, hij kan een grote groep eters op korte tijd bedienen, hij is flexibel... en wat zeer interessant is : er komen nooit klachten vanwege de eters. Nicht Lieve en dochter Anke genieten ervan.
Boer heeft, in verband met de natte weersvoorspellingen, gekozen voor de Fiat-met-cabine. Die kan ondertussen, met zijn 32 jaren, ook al oldtimer genoemd worden. Voor hem geen regenpak-verpakking !
En dan is het zover : een ingepakt leger staat klaar om uit te rukken... in de regen ! Tja, droog had leuker geweest, maar daaraan hebben we niets te zeggen. We maken er het beste van !
Onderweg gaat het steeds harder regenen en bij de laatste stop, een sanitaire stop met een ambachtelijk ijsje erbij, is het ronduit kletsnat. Ongenietelijk !!! Zonde : zo'n mooie rit door een prachtige omgeving... met dit weer komt dat echt niet tot zijn recht. Onderweg hebben we even een oponthoud eer we een drukke weg kunnen kruisen. Dat is het moment om eens een foto te nemen van de achterkomende colonne. Vooraan in beeld : Juliën Matthijs met een David Brown uit Boer zijn stal.
Als we even voor tienen in Adegem aankomen zijn we zeker niet de eersten. Er staan zeker al een tiental tractoren. Sommigen zijn van tamelijk ver gekomen. Dat ruikt naar zin in een rondrit, want alleen maar voor de zegening kom je toch niet van Zedelgem of van Brugge naar Adegem. Of toch ?
Ingrid is uitgerukt met haar Farmalleke. Dat kan best omdat het toerijden maar een groot kwartier is, en dan kan een vrij traag snelheidsbereik geen bezwaar zijn. Na de wijding parkeren we een poos in de Hillestraat : even bijpraten, de planning voor het verder verloop van de dag uiteenzetten, en dan besluiten het frietkot te naderen eer we aan de rit beginnen.
Het wordt, zoals elk jaar, Frituur Raf... daar zijn we welkom en er is veel parkeermogelijkheid en veel zitplaats binnen.
Wil je geloven : de frituur zit even na opening al helemaal vol. Een vlotte bediening is er daar en na een klein uurtje kunnen we vertrekken voor een rondrit met als doel de andere kant van de belgisch-nederlandse grens. Boer had een mooie toer in gedachten en loodst 'zijn kudde' over de Expresweg heen.
Langs Eede bereiken we de nieuw aangelegde 'boerenbaan' naar Ardenburg en nog verder. Dat moet uitgetest worden. Iereen is er bijna wild van : zo rustig rijden, zonder auto's... en met prach- tig zicht op de velden. Het normale en dus snellere verkeer loopt en eindje van ons vandaan, maar wel goed zichtbaar.
Vlak voor Aardenburg veranderen we van richting : we kiezen richting Oostburg, want we heb- ben de bedoeling een halte te maken bij de paardenmelkerij... voor een plasje en een drankje. Ook dà à r zien ze ons graag komen. We hebben hen wel van onze komst verwittigd. Met zo een groep overval je de mensen niet zo maar.
Een pauze van een uurtje is wel welletjes. Dan wordt er opkort gemaakt om de rit verder te zet- ten. Via de natuurgebieden, die enkele jaren geleden nieuw aangelegd zijn, willen we nu naar 'Greetjes' rijden, voor nog eens een drink en daar vandaan kan iedereen zijn weg zoeken zoals en wanneer ze zelf willen. Hier eindigt altijd de rondrit.
Het jaarlijkse Volkstuinfeest in Pittem is niet iets waaraan wij met onze tractor deelnemen. De afstand is nogal groot en begin mei valt het weer soms erg tegen. Wel zijl we er als bezoeker. We kopen er onze beenhespmaaltijd en bekijken de start van de rondrit.
Bij onze aankomst zijn er nog niet veel tractoren. Aan de ene kant van de parkeerweide staat de kudde van ATV, die de rondrit organiseren.
Aan de andere kant van de weide komen traagjes andere deelnemers zich opstellen. De opkomst is een beetje tegengevallen : slechts 21 tractoren. Dat heeft zijn oorzaak in het feit dat OTC net datzelfde weekend zijn Veteran Show houdt... en velen zitten daar.
Boer voorziet, samen met Sucaetje en Daniël Van Dorpe, de flauwe opkomst. Daar worden afspraken gemaakt om de rit, die nu eens voor de middag zou gereden worden, te kunnen meerijden. Een verrassing waarop we niet gerekend hadden, maar die wel met plezier aangenomen wordt.
De tractoren komen in beweging, rond half elf, met een 'CUBke' van ter plaatse voorop met de reclamekar van de Volkstuinvereniging.
Ingrid fotografeert alle deelnemers en stapt op bij de laatste om samen met Tchiko de rondrit mee te maken.
Het wordt een niet zo lange rit en bij terugkeer op het terrein van de St.-Jozefkliniek, waar het feest is, maken we een paradetoer zodat de bezoekers van de tuinbeurs kunnen zien de de tractoren gearriveerd zijn.
Dan parkeert iedereen zich terug op de weide en kunnen we aan de beenhesp beginnen.
Als we, aan het eind van de namiddag, besluiten om huiswaarts te rijden, moeten we nog even uitstappen om een praatje te maken met Roland De Muyt die pas arriveert. Hij komt van Torhout en moest even een kort verslagje kwijt.
Bij een temperatuur van -2°C en een strakke noordoostenwind kwamen rond half negen enkele oldtimertractoren samen aan het eind van de Kruiskensstraat... met stevig ingepakte chauffeurs.
't Was eigenlijk helemaal geen weer voor zoiets... maar ja, ze waren ingeschreven voor de Vette Veemarkt in Zomergem en heel vroeg in de ochtend had de organisatie laten weten dat alles gewoon zou door gaan... dus : er werd naar Zomergem gereden.
Wat wel opviel was dat de helft van de aanwezigen er gekomen was met een andere tractor dan deze die ze aangemeld hadden : met een cabine... om zich toch maar iets te beschermen tegen het gure weer.
Boer was met de Fiat gekomen. Daar was wel geen verwarming in, maar hij is wel goed afgesloten voor wind en nattigheid. Bovendien : de Fiat is 32 jaar oud en kan dus al mee als oldtimer.
Ingrid was er met haar vertrouwde Deutz D4006... helemaal in open lucht... maar stevig warm ingepakt. Met fleece muts en een lange sjaal 3 maal ruim rond de hals gewikkeld tot boven de neus was er alleen maar een smalle spleet van het aangezicht bloot... en daar paste dan een zonnebril voor. Zij heeft helemaal geen last gehad van de snijdende wind en van de kou.
Neef Filip was ook mee, met de MF van Boer. Niet helemaal in open lucht, ook niet met een cabine, maar het scherm vooraan en het bacheke boden toch een vrij behaaglijke bescherming.
Voor de tractormensen had RMTV een mooie overeenkomst geregeld : 3 consumptiebonnen en 13,- € per tractor... en dat werd in de horecazaken rond de markt besteed. Daar was het behaaglijk warm, en de tijd passeerde er mee.
Om de benen eens te strekken werd wel eens rondgekeken op de markt en bij de randanimatie... koud, koud, koud ! Brrr...
D'r zullen er wel gedacht hebben "die moeten wel goed gek zijn" toen ze ons 's ochtends zagen rijden... maar we hebben toch wel een leuke voormiddag gehad.
Het Landelijk Feest in Vivenkapelle, waar al de verenigingen van groot Damme aan meewerken, is een vast item op onze agenda. Dus rijden we er ook dit jaar naartoe... met van 's morgens vroeg al prachtig weer en later op de dag zelfs onhebbelijk warm.
90 oldtimertractoren bevolken al vroeg de centrumstraat van Vivenkapelle. Daar hoor je vroeg paraat te zijn, want de rondrit begint er om 9.00H stipt. Wie ruim op tijd aanwezig is kan zich parkeren op een plaatsje met garantie om bij de eersten te kunnen starten als de colonne vertrekt... en er kan dan nog gezellig gepraat worden ook.
Wat flauwe kul verkopen en poseren voor een leuke foto hoort er dan ook bij : Boer met Johan Standaert en Marianne Cuelenaere.
Als even voor negenen de dame van de politie aankomt en zich met de politiejeep installeert op de startplaats, schuiven, de een na de andere, alle oldtimers achter haar aan... alle, behalve twee ! Heel vreemd, maar het gebeurde toch : twee aanwezige oldtimertractoren werden van deelname uitgesloten... wegens 'niet oud genoeg'. Het gebeurde ergens achteraan bij de opstelling van de colonne... en vooraan heeft niemand daar wat van gemerkt. Twee trouwe deelnemers nog wel, allebei RMTV-leden. Het geeft te denken voor toekomstige edities. Daar dit evenement groot is geworden door het aantal RMTV-deelnemers, zou uit solidariteit met de gedupeerden, deze rondrit er wel eens heel anders uit kunnen zien in de toekomst... Dit had nooit mogen gebeuren !
De rondrit zelf zit mooi in elkaar. Leuk onderdeel is de doortocht door centrum-Damme. Hier rijden we Damme binnen langs de oostkant.
De rit door de hoofdstraat is een indrukwekkend gebeuren... alleen : veel toeschouwers zijn, wegens het vroege uur, nog niet present. Het centrum ligt er nog stil en verlaten bij.
Langs de andere kant van de hoofdstraat verlaten we, via het bruggetje over het kanaal, het centrum van het historische stadje.
Dwars door het centrum van Oostkerke en via de Krinkeldijk bereiken we Hoeke. Aan Hoeke-Brug rijden we over het kanaal. Halfweg Hoeke-Brug en 'het Leegland' wordt er geparkeerd voor een drink en een koffiekoek... af te halen aan de camionette langs de kant van de kasseiweg.
Wachtend op het vervolg van de rit, doet Boer een praatje met de begeleidende politiedame.
Een overzichtsbeeld van de geparkeerde oldtimers tijdens de drinkstop. Na de stop gaat de rit terug naar het feestterrein in Vivenkapelle. Daar is er voor alle chauffeurs een rijkelijk belegd broodje in afwachting van het namiddagprogramme daar ter plaatse.
De tweede DOTV-rondrit van dit jaar wordt "Rond de Toren" gereden. We hebben ons lang afgevraagd rond welke toren er gereden zou worden... We zullen het wel merken, zeker.
Traditiegetrouw verzamelen de oldtimers, deze keer 51 stuks, op de gastlocatie bij Guido en Linda in de Hoornstraat op Sint Rita. Er is voor iedereen een ontbijtpakket met 3 versgebakken koffiekoeken en er is veel koffie. Met de negatieve weersvoorspelling is er geen ontbijt in open lucht... "Zeker spelen" hebben ze gedacht... en tafels en stoelen opgesteld in de 2 garageloodsen op het hof.
Om 10.00H stipt geeft Hans Desmadryl het startsein om aan zijn rondrit te beginnen. Hij loodst zijn colonne langs rustige wegen, heen en weer over de kanalen 'de stinker en de blinker', naar Sint-Kruis-Brugge.
Daar wordt langs de achterzijde op een hofstee gereden om er op een grasplein te parkeren. We zijn op 'het hof' van Dirk Huyghebaert. Daar staan enkele partytenten opgesteld en nog meer tafels op het grasveld... en in een lege stalling staan ze met man en macht klaar om iedereen van drank te voorzien.
Boer heeft, voor de verandering, eens de Deutz D30 gestart... en zit aan de drinkstop al goed onder de oliespatjes. Op zijn gele jas vallen die extra goed op. Een probleem met de uitlaat ! Het wordt met Boeleke van dichtbij bekeken en van commentaar voorzien.
Dwars door het centrum van Damme lijkt een stokpaardje te zijn van Hans Desmadryl... het geeft toch altijd iets speciaal om met een groep oldtimers door een middeleeuws stadje te rijden ! Na Damme wordt er koers gezet naar Moerkerke. Daar worden we in zaal 'Carina' verwacht voor de lunch. Een grote zaal en een ruime parking is wel handig om met zo een grote groep neer te strijken.
Dan wordt er weer verder gereden tot aan Hoeke-Brug voor een namiddagstop in taverne 'de Welkom'. Zoveel tractoren parkeren op zo een druk passagepunt wordt puzzelwerk. Maar het lukt toch, tot op de vaarttragel vinden ze een parkeerplaats. Even geeft dat wat verkeershinder als we terug vertrekken. Dan schuiven de tractoren naast mekaar aan om over de brug te rijden richting Sint-Rita.
We denken dat met "Rond de Toren" de toren van Damme bedoeld werd. Achteraf bekeken hebben we eigenlijk zowat al de omliggende dorpen van Damme doorkruist. Op de gasthoeve drinken we nog iets en dan begint de home-rit. Hier verlaat Boer de parkeerweide bij Guido.
We rijden met 6 oldtimers samen naar Sint-Laureins. Aan de kruising van de Hoornstraat met de Expresweg staan we... met zijn allen... voor het rood licht. We schuiven wat naast mekaar aan om bij groen licht allemaal tegelijk te kunnen oversteken, want de lichten staan voor de zijstraten echt niet lang op groen. Drie kwartier rijden en dan zijn we thuis.
Het terrein van de Aalterse Oogstfeesten is weer de uitvalsbasis voor de 8e oldtimertractorenrit van de Steyrboys. Dat is een zeer geschikt terrein om samen te komen en het ontbijt te gebruiken. Hoewel... Dit jaar is het veel minder ideaal dan op andere jaren.
Het begint al bij de aankomst te plaatse. Slijk in de wegbermen en ook op de baan. Dat wordt stevig puzzelwerk om de 94 deelnemende tractoren in de wegbermen geparkeerd te krijgen.
De parkeerweide is al helemaal niet bruikbaar ! Mensen uit de streek weten te vertellen dat er daar gisteravond wel 30 liter water gevallen zijn... en zo vlug zakt dat niet weg als de bodem al vol lijkt te zitten. Bovendien zijn er gisteravond, na afloop van de optredens in de tent, het grootste deel van de op de weide geparkeerde auto's moeten afgesleept worden... wat wel zijn sporen na laat.
Een deel van het terrein ligt er nog redelijk bij, omdat daar parkeerverbod is. Dat is voorzien voor het trekkertrekspektakel morgen. In de hoop de baan 'beschaafd' te houden heeft de organisatie ze met plasticfolie afgedekt.
In de voormiddag rijdt de colonne 20 km aan een gezapig tempo door verschillende omliggende gemeenten. Deze eerste rit eindigt op de parking van 't Biezemhof in Aalter voor een warme lunch in de grote feestzaal... Friet met stoofvlees en groente... een grote portie op het bord en kans om nog een tweede keer te laten bijvullen. Er is nog een kop koffie als afsluiter, voor iedereen terug zijn tractor start. Het is ondertussen behoorlijk warm geworden. Boer besluit wat overtollige kledij in de koffer op te bergen.
Als dan iedereen zover is wordt de namiddagrit aangevat. De parking loopt vlot leeg. Er staan 30 km op het programma, langs de ander kant rond Aalter.
Onderweg zien we trieste gevolgen van te lang veel te veel regen voor de tijd van het jaar. Als het droger wordt zal het gras in de weiden er nog niet terug zijn... Oei ! De voorraden zullen zeker vroegtijdig aangesproken moeten worden... hoe moet dat dan komende winter ?
Maar we zien ook mooie dingen onderweg ! De afdaling van de brug over de autosnelweg is zoiets moois.
In de namiddag is er in Knesselare op een varkensbedrijf een stop geregeld voor een flink stuk frangipane met koffie. Alle tractoren kunnen op het erf tussen de bedrijfsgebouwen parkeren. Ze hebben daar een oude varkensstal ingericht als verbruikerszaaltje met een terras buiten... want zo'n grote groep kan natuurlijk nooit allemaal in dat zaaltje.
Op de terugweg naar het Oogstfeestterrein worden we nog eens geconfronteerd met erg natte toestanden. De gewassen zullen hier nooit worden zoals ze horen te zijn ! Er zal dit jaar veel opbrengstverlies zijn.
Op verzoek van de Landelijke Gilde wordt hun zoektocht eens gereden met een groep oldimertractoren. Ingrid en de voorzitter van de LG-Meetjesland hebben samen een datum geprikt en zijn tot een mooi akkoord gekomen over wat er voor de tractorbestuurders aan vast zou hangen. Ingrid ging aan de slag en heeft voor 15 juli 29 oldtimertractoren kunnen regelen.
Om half tien verzamelt iedereen op de parking van 'het Godshuis' in Sint-Laureins, waar even later Eddy Matthijs van de LG hen verwelkomt met een enveloppe met wegbeschrijving, vragenformulier, 2 bonnen voor een drink naar keuze en een verplaatsingsvergoeding van 13,- €... Alles keurig volgens afspraak. Om 10.00H geeft Ingrid het sein voor vertrek. De tractoren verlaten de parking en rijden door de oprijlaan tot vlak voor de openbare weg. Daar wordt even gewacht tot iedereen aangesloten is. Ingrid neemt hier de kans waar om de colonne op foto te vereeuwigen.
Het is ons niet zozeer om de zoektocht zelf te doen maar de mooie rondrit spreekt ons te meer aan. We stoppen niet bij elke vraag om het antwoord te vinden... daarvoor is niet overal voldoende plaats om met zo'n grote groep veilig te parkeren. Ingrid heeft het parcours daags te voren gereden, de antwoorden verzameld en nu aan iedereen mee gegeven. In Sint-Margriete, aan de Hollandersgatkreek wordt wel gestopt... vooral om de regenpakken aan te trekken... voor een natte bui, die gelukkig niet lang duurt.
Aan de 'infosite de weegbrug' is de bui al over. Er wordt even gestopt om het daar eens van dichtbij te gaan bekijken. Daar kunnen we mooi dwars naast de overzijde van de weg parkeren, zonder het verkeer te hinderen.
Iedereen zoekt zijn tractor op. Overtollige kledij wordt opgeborgen, want het is ondertussen mooi weer geworden. Het ziet er niet naar uit dat er verder op de dag nog regen gaat komen.
Ingrid start haar Deutz, en als ook de anderen zover zijn, wordt het zoektocht-parcours verder afgewerkt. Een heel stuk rond de Landsdijk worden doorkruist langs landelijke verkeersarme straten. Daarna komen we op de grote weg naar de rotonde in het centrum van Kaprijke. Daar nemen we de richting naar de Kleemkapel.
Aan de Kleemkapel zoekt iedereen een plekje om te parkeren en af te stappen. Naast de kapel is er een openbaar toilet, waarvan goed gebruikt wordt gemaakt. Velen nemen een kijkje in de kapel, anderen strekken even de benen. De wegbeschrijving van de zoektocht wil ons naar de lichten van Kaprijke laten rijden op de N49 over te steken. Ingrid vindt dit niet realiseerdaar, gezien de tijd dat die oversteek in beslag zou nemen... er kunnen hooguit een viertal tractoren per keer door als de lichten op groen staan. Ze besluit de Expresweg over te steken via de brug in de Peperstraat om zo veel vlotter bij 'de Huysmanshoeve' te komen.
We arriveren er om half vier. Op 'de Huysmanshoeve' stellen we onze tractoren netjes op 'ter bezichtiging' voor het publiek. Er wordt van ons verwacht dat we er blijven tot 5 uur, zodat velen de kans krijgen om onze oldtimers te bekijken. Onze halte daar werd aangekondigd op websites is in andere publicaties... dus dat hebben we dan maar gedaan. Op hun terras bij de cafetaria is het aangenaam vertoeven... en hier hebben we ook nog een drankbon te besteden.
We hebben ons daar zeker niet verveeld : kletsen op het terras, de tentoonstelling in de grote schuur bekijken... er is zoveel te zien op 'de Huysmanshoeve'. Om 17.00H worden de oldtimers terug opgestart om via Maroyendam, de Lege Moestraat en de Kaatsweg terug te keren naar 'het Godshuis'. Zo'n zoektocht is eens iets anders dan een gewone rondrit... valt best mee !
Ik ben De Pauw Achiel, en gebruik soms ook wel de schuilnaam Boer.
Ik ben een man en woon in Sint-Laureins (België) en mijn beroep is zelfstandige.
Ik ben geboren op 07/11/1947 en ben nu dus 77 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: oldtimertractoren en ezels.
Ik zit niet meer actief in de landbouw, maar door de naam 'Boer' en de oude tractoren blijf ik mij betrokken voelen